Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 528.
Echipamente pentru deminare și sisteme de recunoaștere: Germania a anunțat noile echipamente militare trimise Ucrainei
Guvernul german a actualizat vineri lista echipamentelor militare trimise Ucrainei pentru a o ajuta să reziste în fața invaziei ruse, scrie European Pravda.
Din lista actualizată, reiese că Ucraina a primit două tancuri de deminare WISENT 1 în ultima săptămână, pe lângă cele patru transferate anterior și 11 pluguri anti-mine pentru tancurile T-72.
De asemenea, printre echipamentele militare se numără cinci sisteme mobile de supraveghere SurveilSPIRE (care au fost anunțate încă din februarie), trei drone de recunoaștere Vector, cinci sisteme mobile de antene-turn și nouă vehicule de pază a frontierei.
De asemenea, guvernul german a anunțat transferul a două obuziere autopropulsate Zuzana 2 către Ucraina, în cadrul unui proiect finanțat împreună cu Danemarca și Norvegia.
Imaginile din satelit suprind nava rusă grav avariată după atacul asupra portului Novorossiisk
Imaginile din satelit arată o navă militară rusă înclinată parțial, vineri, în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, după ce, potrivit autorităților, un atac ucrainean desfășurat în cursul nopții de joi spre vineri noapte a avariat grav nava, scrie CNN.
Nava amfibie de debarcare rusă – prezentată în fotografia de mai jos de compania Planet Labs PBC – a trebuit să fie remorcată înapoi la o bază din portul rusesc Novorossiisk, în urma atacului lansat de dronele navale ucrainene.
Atacul marchează cea mai recentă evoluție în creșterea tensiunilor în Marea Neagră. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat să aducă războiul „înapoi” pe teritoriul Rusiei.
Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare a rușilor și ajung la linia intermediară în unele zone din sud, anunță viceministrul apărării
Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, a anunțat vineri că trupele ucrainene au străpuns prima linie de apărare a rușilor și avansează spre linia intermediară în unele zone ale frontului din sudul țării, relatează Ukrainska Pravda.
„Dacă vorbim despre sudul țării, ca și pe frontul de la Bahmut, forțele noastre continuă să desfășoare acțiuni ofensive, spărgând rezistența serioasă a inamicului – bombardamente continue de artilerie, câmpuri minate”, a declarat Maliar, la televiziunea națională.
„Dar trupele noastre din sud, în unele locuri, au străpuns prima linie de apărare și au ajuns la linia intermediară. Și acolo se confruntă acum cu faptul că inamicul a construit fortificații minate pe principalele înălțimi-cheie. Acest lucru, desigur, complică deplasarea trupelor noastre și operațiunile de luptă în sine”, a adăugat ea.
„Atât în sud, cât și în est, inamicul își desfășoară rezervele. Iar acum desfășoară în principal unități profesioniste. Vedem unități de asalt aeropurtate care sunt aruncate în luptă atât în sud, cât și în est”, a mai afirmat viceministrul ucrainean.
Statul Major General al Ucrainei: Сrematoriul din Melitopolul ocupat funcționează non-stop
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat vineri că un crematoriu mobil rusesc funcționează în permanență în partea de nord-est a orașului Melitopol, aflat sub ocupație, scrie Ukrainska Pravda.
Rezidenții din orașul aflat în partea regiunii Zaporojie pe care Moscova a anexat-o anul trecut în toamnă se plâng de un miros constant de cadavre, în special noaptea, mai susține conducerea armatei ucrainene.
Mai multe informații: Сrematoriul din Melitopolul ocupat funcționează non-stop, spune conducerea armatei ucrainene, care susține că aici sunt arse cadavrele soldaților ruși
De ce avioanele RAF interceptează atât de multe avioane rusești în ultimele luni de zile
Ministerul britanic al Apărării a publicat noi imagini care arată avioane RAF (Royal Air Force) care interceptează avioane rusești în regiunea baltică, relatează Sky News.
În ultimele patru luni, 140 de aeronave RAF Expeditionary Air Wing – care sunt în mare parte avioane Typhoon – au interceptat 50 de avioane de transport rusești. Printre aceste aeronave se numără avioane de luptă, bombardiere și avioane comerciale.
50 Russian aircraft were intercepted by pilots from the @RoyalAirForce‘s 140 Expeditionary Air Wing during 🇬🇧 leadership of @NATO‘s air policing mission in Estonia. After spending 4 months at high readiness, personnel have returned to the UK.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 4, 2023
Read more ➡️ https://t.co/QbV6cM20Ua pic.twitter.com/STXtJcabw0
„Aceste avioane rusești zboară în spațiul aerian internațional, dar nu vorbesc cu nimeni. Nu folosesc niciunul dintre sistemele tradiționale IFF, care înseamnă «identificați: prieten sau dușman?»”, a explicat analistul militar britanic Sean Bell pentru Sky News.
„Avioanele NATO pur și simplu se ridică, le escortează și se asigură că nu fac mizerii în spațiul aerian internațional. Ele fac să pară totul ușor – dar credeți-mă că nu este așa. (…) În ultimele patru luni, Marea Britanie a fost liderul în materie de putere aeriană pe flancul estic al NATO”, a mai spus analistul.
„Au fost sute de persoane implicate în asta: ingineri, administratori, armurieri și așa mai departe. Este un efort de echipă uimitor pentru a ridica aceste aeronave în aer”, a adăugat Sean Bell.
Reacția lui Navanîi, după noua condamnare primită
Pe contul de Twitter al lui Alexei Navalnîi a apărut o postare în care liderul încarcerat al opoziției ruse reacționează la sentința primită vineri după-amiază, prin care a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, relatează Sky News.
„Numărul de ani (primiți, n.r.) nu este pentru mine. (Condamnarea) este pentru voi. Voi, nu eu, sunteți speriați și privați de voința de a rezista. Sunteți forțați să vă predați țara, Rusia, fără luptă, bandei de trădători, hoți și ticăloși care au preluat puterea”, continuă mesajul.
Mai multe informații: Alexei Navalnîi, după noua condamnare: „Sentința nu este pentru mine, ci pentru voi. Putin nu trebuie să își atingă scopul”
Lituania declară peste o mie de ruşi şi belaruşi drept ameninţare la adresa securității naţionale
Autorităţile lituaniene au declarat peste o mie de cetăţeni ruşi şi belaruşi drept ameninţare pentru securitatea naţională, în urma analizei răspunsurilor dintr-un chestionar special, a anunţat vineri Ministerul lituanian de Interne, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.
Una dintre întrebările din chestionar solicită opinia cu privire la invazia rusă în Ucraina. Acest chestionar a fost introdus la sfârşitul anului trecut şi trebuie completat de toţi cetăţenii străini în vârstă de peste 18 ani care cer eliberarea sau prelungirea permisului de rezidenţă în Lituania.
În urma evaluării chestionarelor completate până în prezent, autorităţile de la Vilnius au „identificat” 910 cetăţeni belaruşi şi 254 de cetăţeni ruşi care sunt „o ameninţare la adresa securităţii naţionale” a Lituaniei, conform unui comunicat emis de Ministerul lituanian de Interne.
Prin urmare, aceşti 1.164 de cetăţeni ruşi sau belaruşi au interdicţie de intrare în Lituania, aceia dintre ei care solicitaseră prelungirea permisului de rezidenţă, 121 de belaruşi şi 111 ruşi fiind obligaţi să părăsească această ţară.
Zelenski: Teroriştii ruşi nici măcar să nu spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că „teroriştii ruşi” nu trebuie nici măcar să spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală.
„Un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume”, a subliniat Zelenski, în discursul său video de vineri seară adresat națiunii, potrivit news.ro.
Liderul de la Kiev a dat detalii despre ce s-a discutat în reuniunea de vineri a Statului Major.
„Întâlnirea a fost lungă, mult mai lungă decât era prevăzut. Situaţia de pe linia frontului a fost analizată în detaliu, toate zonele – cele în care menţinem linia şi cele în care avansăm pas cu pas. Comandanţii au raportat: Comandantul-şef Zalujnîi, generalul Syrsky, generalul Tarnavsky. Am discutat în detaliu cum şi în ce termeni, ce fel de sprijin, ce fel de logistică ar fi cel mai bun rezultat pentru Ucraina. Producerea de muniţii şi arme în Ucraina, de către industria noastră de apărare. Simplificăm cât mai mult posibil toate procedurile, eliminăm toate birocraţia care încă mai împiedică producătorii. Ministrul pentru industrii strategice Kamîşin a raportat. Rezultatul va apărea”, a spus președintele ucrainean.
„Marea Neagră şi exporturile de produse alimentare, securitatea porturilor noastre – (despre aceste subiecte) au raportat comandantul Marinei Militare, oficiali guvernamentali, şefi ai serviciilor de informaţii. Teroriştii ruşi nici măcar să nu spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală sau să creeze o altă catastrofă a preţurilor”, a adăugat Zelenski.
Exporturile de produse alimentare ucrainene sunt un factor-cheie în stabilitatea pieţelor alimentare, a menţionat el.
„Iar noi colaborăm cu toţi partenerii noştri, atât din regiune, cât şi din lume în general, pentru a garanta securitatea alimentară. Apropo, mâine, la Jeddah – în Arabia Saudită – va începe o reuniune a consilierilor şefilor de stat şi a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe cu privire la Formula de Pace. Vor fi reprezentate multe ţări, diferite continente, inclusiv ţările din Sudul global. Este foarte important, deoarece în chestiuni precum securitatea alimentară, soarta a milioane de oameni din Africa, Asia şi alte părţi ale lumii depinde în mod direct de cât de rapidă va fi lumea în punerea în aplicare a formulei de pace. Sunt recunoscător Arabiei Saudite pentru această platformă de negocieri. O reuniune în acelaşi format a avut loc recent la Copenhaga. Ne îndreptăm pas cu pas spre Summitul global pentru pace”, a mai spus Zelenski.
Putin promulgă o lege care permite înghețarea activelor străinilor plasați pe lista sancțiunilor
Președintele Vladimir Putin a promulgat vineri, 4 august, o lege care permite băncilor rusești și altor instituții financiare să blocheze activele organizațiilor și persoanelor străine plasate pe lista sancțiunilor, informează The Moscow Times.
Legea permite Moscovei să înghețe fondurile și proprietățile entităților juridice controlate de cetățeni și organizații străine împotriva cărora Rusia a impus ceea ce numește „măsuri economice speciale”.
De asemenea, noua legislație restricționează tranzacțiile financiare efectuate „în interesul” străinilor puși pe „lista neagră”.
Mai multe informații: Putin promulgă legea care permite statului rus să înghețe activele străinilor aflați pe lista sancțiunilor
Poşta din Ucraina a emis un timbru care simbolizează Kremlinul distrus de avioane F-16
Poşta din Ucraina e emis vineri, 4 august, un timbru care înfăţişează o răzătoare de brânză ce mărunţeşte Kremlinul, informează AFP, potrivit Agerpres. Crestăturile răzătoarei au formă de avioane F-16, aceasta fiind o modalitate a Kievului de a lăuda utilitatea acestor aeronave de vânătoare, pe care le-a solicitat Occidentului pentru a le folosi în contraofensiva împotriva forţelor ruse.
Ukraine’s postal service Ukrposhta issues a new stamp titled Fighters Against Evil
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) August 4, 2023
The new stamp features a souvenir grater, Kremlin & little F-16 fighter jets. 16 Ukrainian hryvnias from each sale will be used to purchase drones for the Ukrainian Army, according to the… pic.twitter.com/BUFFvxg6rI
Cel mai cunoscut turn roşu al Kremlinului se regăseşte, în ilustrație, în fâşii mici pe o farfurie.
Mai multe informații: „Exterminatorii răului”. Poșta din Ucraina a emis un timbru care arată Kremlinul „mărunțit” printr-o răzătoare cu găuri în formă de avioane F-16
Șeful diplomației ucrainene: Participarea Chinei la discuţiile din Arabia Saudită reprezintă un „super progres”
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că participarea Chinei la reuniunea puterilor mondiale din Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace al Ucrainei reprezintă un „super progres”, informează Agerpres preluând EFE.
„Vrem să participe China la summitul Formulei de Pace. Vestea că China îl trimite pe (emisarul special pentru probleme euroasiatice) Li Hui la Jeddah este un super progres”, a declarat Kuleba.
Ministrul a precizat că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a jucat un rol important în acest sens. „Arabia Saudită a atras China, iar aceasta este o victorie istorică”, a spus șeful diplomației ucrainene.
O reuniune la nivel de consilieri de şefi de guvern şi de reprezentanţi ai ministerelor de externe este programată să aibă loc la Jeddah la acest final de săptămână pentru a pregăti terenul pentru un summit al liderilor pe care Kievul intenţionează să îl organizeze în această toamnă în jurul formulei de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski.
Condamnarea lui Navalnîi urmează tendința represivă a Rusiei pe timp de război, afirmă șeful ONU pentru drepturile omului
Sentința de condamnare la 19 ani de închisoare pronunțată vineri împotriva liderului opoziției ruse, Alexey Navalnîi, ridică „îngrijorări serioase” cu privire la hărțuirea judiciară în Rusia, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
Türk a precizat Navalnîi a fost condamnat „pe baza unor acuzații vagi și prea largi” de extremism.
De asemenea, oficialul ONU a evidențiat modul în care condamnarea lui Navalnîi s-a produs „pe fondul unei represiuni din ce în ce mai dure asupra libertății de exprimare și a opoziției politice din Rusia”.
După ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022, „aproximativ 20.000 de persoane au fost arestate în întreaga țară, multe dintre ele pentru scurt timp, pentru diverse acțiuni împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, inclusiv pentru proteste și postări pe rețelele de socializare”, a mai spus Türk.
El a solicitat o „revizuire transparentă și imparțială” a acestor cazuri, cerând eliberarea imediată a tuturor persoanelor arestate arbitrar în Rusia.
Majoritatea americanilor se opun acordării de sprijin suplimentar din partea SUA pentru Ucraina (sondaj CNN)
Majoritatea cetățenilor americani se opun aprobării de către Congresul SUA a unor fonduri suplimentare destinare sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia, arată un sondaj publicat vineri, 4 august, de către CNN, în condițiile în care există diferenţe de opinie pe acest subiect între electoratul democrat şi cel republican, scrie Agerpres.
Dar, pe ansamblu, 55% dintre americanii chestionaţi consideră că SUA nu ar trebui să aloce fonduri suplimentare pentru Ucraina, faţă de 45% care sunt de acord cu autorizarea de către Congres a unor noi astfel de fonduri.
De asemenea, 51% dintre cei chestionaţi în sondaj cred că Washingtonul a făcut deja destul pentru a ajuta Ucraina, în timp ce 48% consideră că ar trebui să facă mai mult.
Mai multe informații: Majoritatea americanilor nu-și doresc ca SUA să ofere Ucrainei sprijin suplimentar în războiul contra Rusiei, relevă un sondaj CNN
Forțele ruse au rănit un civil ucrainean în regiunea Herson, anunță administrația regională
Trupele ruse au atacat vineri satul Stanislav din regiunea Herson, rănind un bărbat în vârstă de 40 de ani, a anunțat administrația regională, potrivit The Kyiv Independent.
Cel puțin patru case au fost avariate în urma atacului, a precizat administrația regională.
Anterior în cursul zilei de vineri, Rusia a lansat un atac aerian asupra satului Odradokamianka, situat de asemenea în regiunea Herson. Un civil – un bărbat în vârstă de 50 de ani – a fost rănit.
Herson și alte așezări regionale de pe malul vestic al fluviului Nipru, controlat de Kiev, precum și satul Stanislav, au fost supuse în mod continuu bombardamentelor rusești după ce forțele ucrainene le-au eliberat, în noiembrie 2022.
Forțele ruse au fost împinse pe malul estic al râului, de unde de atunci lansează bombardamente constante asupra teritoriilor eliberate, provocând în mod regulat moartea și rănirea unor civili.
Kievul anunță că armata sa face progrese la sud de Bahmut şi avertizează că atacurile cu drone navale vor continua
Armata ucraineană a obţinut noi câştiguri pe teren în apropierea oraşului Bahmut din est, controlat de Rusia, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Apărării, informează agenția DPA, preluată de Agerpres.
„Pe flancul sudic, în pofida focului puternic de artilerie şi a minelor, forţele noastre continuă să avanseze pas cu pas”, a afirmat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram, referitor la situaţia din estul Ucrainei vineri. Ea nu a oferit detalii specifice.
Rapoarte ale Statului Major General sugerează că satul Kleşcievka, la sud de Bahmut, nu se mai află în totalitate sub controlul trupelor ruse.
Forţele ucrainene au respins de asemenea atacuri ale trupelor ruse la nord de Bahmut şi în zonele Kupiansk, Lîman şi Svatove, la graniţele între regiunile ucrainene Luhansk, Harkov şi Doneţk din est.
„Se duc lupte grele”, a spus Maliar, potrivit căreia armata rusă încearcă să recupereze zonele pierdute anul trecut.Forţele ucrainene îşi continuă înaintarea pe liniile frontului în sudul Ucrainei, în pofida unei „rezistenţe acerbe”, a indicat viceministrul ucrainean.
Minele şi fortificaţiile de beton se pare că împiedică progresul lor constant, notează DPA.
După ce o dronă navală a lovit o navă rusă vineri în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii de la Kiev a avertizat Moscova că atacuri de acest gen vor continua.
Atacul asupra navei de desant „Olenegorski Gorniak” („Minerul din Olenegorsk”) constituie o mare pierdere pentru flota rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Andrii Iusov, pentru canalul extern de limba rusă Freedom al televiziunii de stat ucrainene. „Pentru Ucraina, aceasta este o veste bună şi justă”, a declarat el vineri. „Această va continua”, a spus Iusov, explicând că aceste nave de debarcare reprezintă un risc strategic pentru Ucraina.
Incidentul de vineri – nava se pare a fost avariată, dar nu s-a scufundat – a reprezentat o „tragedie” pentru propaganda rusă, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării a afirmat anterior că atacul a fost respins, dar înregistrări video arată cum drona loveşte nava, iar în imagini se poate vedea că aceasta se înclină.
Un comandant rus va fi judecat în Ucraina, în absență, pentru că a împușcat civili ucraineni într-o mașină
Un comandant rus va fi judecat în Ucraina pentru că a împușcat doi civili aflați într-o mașină în timp ce aceștia se deplasau pentru a-și salva părinții, a anunțat biroului procurorului general de la Kiev, potrivit Sky News.
Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, este acuzat că a deschis focul asupra unui cuplu din Donețk în timp ce acesta se îndrepta spre Bahmut pentru a ajunge la părinții lor bătrâni.
În acel moment, armata ucraineană efectua o recunoaștere aeriană a zonei și a înregistrat împușcăturile. Femeia a observat elicopterul și l-a urmat în încercarea de a ajunge la forțele Kievului pentru a cere ajutor, a adăugat procuratura.
„În acel moment, ocupanții s-au apropiat de mașina ciuruită și au crezut că bărbatul a murit”, a precizat biroul procurorului. „I-au aruncat trupul într-un șanț de pe marginea drumului. Bărbatul a zăcut inconștient mai mult de 30 de ore”, spun procurorii ucraineni.
În cele din urmă, bărbatul a ajuns singur la o bază militară din apropiere, a adăugat procuratura.
Biroul a precizat că soldatul, care este comandantul companiei de pușcași motorizați din cadrul forțelor armate ruse, a fost auzit sunându-și soția, râzând și spunându-i că a ucis un om, după incident.
„Biroul procurorului regional din Harkov a trimis un rechizitoriu la tribunal împotriva unui militar rus pentru încălcarea legilor și cutumelor de război, acesta fiind acuzat și de o tentativă de a ucide intenționat doi civili”, a precizat procuratura de la Kiev.
Comandatul rus va fi judecat în absență.
Ucraina a recuperat trupurile a 44 de soldați căzuți la datorie
Ucraina a reușit să recupereze, din teritoriile ocupate, trupurile a 44 de soldați ucraineni căzuți la datorie, a anunțat vineri Ministerul Reintegrării, potrivit The Kyiv Independent.
Transferul a fost efectuat de către Biroul Comisarului pentru Persoane Dispărute, în colaborare cu forțele de ordine ucrainene, armata, Centrul Comun al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și cu organizațiile internaționale.
După identificare, trupurile neînsuflețite ale soldaților vor fi returnate rudelor lor pentru a fi înmormântate.
Pe data de 14 iulie, Kievul a recuperat trupurile altor 62 de militari uciși.
Candidatul republican la președinție Chris Christie s-a întâlnit cu Zelenski, într-o vizită neanunțată în Ucraina
Chris Christie, candidat republican la președinția SUA, s-a întâlnit vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite neanunțate în Ucraina, relatează Al Jazeera și CNN.
Fostul guvernator din New Jersey a vizitat, de asemenea, zonele devastate de lupte din Moshchun și Bucha.
Christie le-a spus reporterilor care călătoresc cu el că a venit în țară pentru că vrea ca americanii să vadă ceea ce vede el, astfel încât hotărârea lor de a sprijini Ucraina să continue.
Fostul guvernator din New Jersey a apărat sprijinul SUA pentru Ucraina, iar într-o conferință organizată de CNN a declarat că ajutorul Washingtonului este necesar pentru a contracara acțiunile și influența unor adversari precum China și Rusia.
De asemenea, el l-a criticat pe rivalul său din cursa pentru alegerile interne, fostul președinte Donald Trump, la începutul acestui an, pentru că a refuzat să spună dacă Ucraina ar trebui să câștige războiul împotriva Rusiei.
Vizita-surpriză a lui Christie în Ucraina are loc în contextul în care un nou sondaj CNN arată că majoritatea americanilor se opun autorizării de către Congres a unor fonduri suplimentare care să ajute Ucraina în războiul cu Rusia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că este foarte important ca Christie „să își înceapă vizita în Ucraina cu o vizită la Bucha pentru a vedea cu ochii lui amenințarea la adresa libertății și a tuturor oamenilor din lume pe care o reprezintă agresiunea rusă”.
Forțele rusești au comis abuzuri pe scară largă în ceea ce privește drepturile omului în timp ce au ocupat Bucha și alte zone la nord de Kiev.
Zelenski a precizat că, în cadrul întâlnirii sale cu Christie, „am mulțumit tuturor americanilor, fiecăruia în parte, pentru sprijinul lor vital”.
Un oficial ucrainean afirmă că atacul asupra navei rusești din portul Novorossiiska fost „un succes”
Un oficial ucrainean afirmă că atacul cu drone asupra unei nave rusești de debarcare, efectuat în baza navală Novorossiisk din sudul Rusiei, a fost „un succes”, scrie Al Jazeera preluând AFP.
Agenția franceză de știri a citat o sursă ucraineană din domeniul securității care a răspuns la întrebarea dacă Ucraina a vizat nava de debarcare Olenegorsky Gornyak.
„Da, această navă de război anume a fost ținta atacului”, a spus sursa. „Atacul asupra navei de debarcare de la Novorossiysk a reușit”, a precizat această sursă.
China anunţă că va participa în Arabia Saudită la discuţiile despre Ucraina, care exclud Rusia
China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul Beijingului este o lovitură diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, scrie Reuters, potrivit news.ro.
Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah – la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări – va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.
Trimisul special chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui va merge la Jeddah pentru discuţii, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe. „China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca iniţiativa să conducă la un „summit pentru pace”, care să aibă loc în această toamnă şi la care să participe lideri din întreaga lume, pentru a aproba principiile bazate pe planul său de pace, în 10 puncte, care presupune retragerea trupelor ruse şi recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Mai multe detalii: China va trimite un reprezentant de rang înalt în Arabia Saudită, la discuțiile pe tema păcii din Ucraina, de la care Moscova a fost exclusă
Polonia cere 1 miliard de euro de la UE pentru a putea creşte tranzitul cerealelor din Ucraina
Autorităţile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene via graniţa dintre Polonia şi Ucraina, a declarat o sursă europeană pentru agenţia poloneză de presă PAP, potrivit Agerpres.
În urmă cu câteva luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va furniza fonduri în scopul creşterii tranzitului cerealelor din Ucraina, dar nu a venit şi cu detalii concrete. Potrivit agenţiei de presă PAP, oficialii polonezi au prezentat Bruxelles-ului o estimare a costurilor pentru investiţiile necesare.
Potrivit documentelor consultate de PAP, autorităţile poloneze susţin că au nevoie de aproximativ 500 de milioane de euro pentru a moderniza actualele puncte de trecere a frontierei pentru camioane de la Dorohusk-Jagodzin, Hrebenne-Rawa Ruska şi Korczowa-Krakowiec, precum şi infrastructura feroviară din oraşul Przemysl, amplasat la frontiera Poloniei cu Ucraina. Alte 500 de milioane de euro ar urma să fie alocate pentru modernizarea legăturilor feroviare de la frontiera între Polonia şi Ucraina, construcţia de noi terminale pentru camioane şi construirea de puncte de control vamal.
Informaţiile publicate de PAP au fost confirmate de ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados.
Polonia a arestat un cetăţean din Belarus bănuit că spiona pentru Moscova
Polonia a arestat un cetăţean din Belarus bănuit de spionaj în favoarea Moscovei, în cadrul unei „reţele de spionaj ruse”, a anunţat vineri guvernul polonez, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
„Belarusul Mihail A. a participat la recunoaşterea unor instalaţii militare şi porturi. A desfăşurat de asemenea activităţi de propagandă pentru Rusia”, a scris pe Twitter ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski, precizând că este cea de-a 16-a persoană reţinută în legătură cu presupusa reţea de spionaj rus, a mai spus ministrul polonez.
Varşovia, aliat cheie al occidentalilor în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, a anunţat la sfârşitul lui iunie arestarea unui jucător de hockey pe gheaţă rus care evolua în campionatul naţional, în ancheta privind aceeaşi reţea.
Belarusul arestat acum, care are 39 de ani şi a venit în Polonia în 2021, a „menţinut contactul cu cetăţeni ai Federaţiei Ruse pe care îl întâlnea la Sankt Petersburg şi în Crimeea”, „schimbând frecvent mijloacele de comunicare şi distrugând urmele activităţilor sale infracţionale”, a explicat într-un comunicat publicat vineri guvernul polonez. Acesta mai notează că cel arestat şi-a recunoscut „parţial” vinovăţia.
Legea care crește vârsta de mobilizare în armata rusă, promulgată de Putin
Președintele Vladimir Putin a semnat vineri legea care mărește limita maximă de vârstă pentru mobilizarea militară, în contextul în care Moscova își continuă eforturile de a mări numărul de potențiali recruți pentru războiul din Ucraina, relatează The Moscow Times.
Legea promulgată vineri de liderul rus extinde intervalul de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu la 18-30 de ani, începând cu ianuarie 2024.
Pierderile militare din ce în ce mai mari ale Rusiei în Ucraina au obligat armata să extindă bazinul de potențiali recruți, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, încercând să crească personalul de luptă al țării de la 1,15 milioane la 1,5 milioane.
Mai multe informații: Vladimir Putin a promulgat legea care crește vârsta de recrutare în armata rusă
AIEA anunţă că nu a găsit explozibili pe acoperişurile centralei nucleare de la Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) „nu a observat nicio mină sau explozibil” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat vineri directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, informează Agerpres.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a primit „în sfârşit” acces în zonele centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), aflată sub control rusesc, pe care îl solicitase pentru prima dată în urmă cu o lună, şi nu a găsit explozibili, a anunţat vineri agenţia într-un comunicat, potrivit Reuters.
„Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au observat mine sau explozibili pe acoperişurile clădirilor reactoarelor Unităţii 3 şi Unităţii 4 şi halei turbinelor (…) după ce a primit acces ieri după-amiază (joi – n.r.)”, a transmis AIEA.
„Salut vestea că experţilor AIEA li s-a acordat în sfârşit acces suplimentar la acest sit”, a reacţionat şeful agenţiei ONU cu sediul la Viena, Rafael Grossi.
Ucraina acuzase la începutul lunii iulie Moscova de pregătirea unei „provocări” armate, afirmând că „obiecte asemănătoare unor dispozitive explozive au fost plasate” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4. La rândul său, Kremlinul avertizase cu privire la un posibil „act subversiv” ucrainean cu „consecinţe catastrofale”.
Oficialii ucraineni afirmă că nava rusă din portul Novorossiisk a fost avariată de „obiecte plutitoare neidentificate”
Un purtător de cuvânt al Serviciului de informații din cadrul ministerului Apărării din Ucraina afirmă că „obiecte plutitoare neidentificate” au avariat vineri o navă de debarcare a marinei ruse în portul Novorossiisk – fără a confirma oficial că Ucraina se află în spatele atacului, relatează CNN.
„La Moscova, există obiecte zburătoare neidentificate. Aici avem obiecte plutitoare neidentificate care, în mod evident, au avariat această navă de debarcare”, a declarat Andriy Iusov pentru televiziunea ucraineană.
O înregistrare video publicată pe rețelele de socializare și geolocalizată arată că o navă de debarcare rusă – Olenegorsky Gornyak – a fost grav avariată vineri dimineață după ce a fost lovită de o dronă navală.
Atacul a fost „o palmă serioasă” pentru Kremlin, a declarat Iusov. „În ceea ce privește securitatea, desigur, aceasta este o mare pierdere pentru flota ocupanților. Planificarea operațiunilor ulterioare de debarcare, inclusiv utilizarea acestor nave, devine mai problematică”, a adăugat el.
„Acest lucru înseamnă că una dintre unitățile de luptă, o mare navă de debarcare, este scoasă din acțiune”, a precizat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene din sudul țării. „Avem de-a face cu un inamic foarte periculos, foarte pregătit din punctul de vedere al armelor și al forței de luptă, așa că este absolut legitim să distrugem potențialul inamicului pe timp de război”, a mai spus Humeniuk.
Armata ucraineană: Atacurile asupra uriașului depozit de petrol din portul Feodosia din Crimeea sunt „inevitabile”, „bumbacul va înflori”
Atacurile asupra unei instalații de depozitare a petrolului din peninsula Crimeea ocupată de Rusia sunt „inevitabile”, a declarat un oficial ucrainean, în urma mai multor relatări privind efectuarea unor atacuri cu drone, în noaptea de joi spre vineri, împotriva respectivei facilități, relatează CNN.
Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene din sudul țării, a declarat că „Toată lumea știe că există o instalație uriașă de depozitare a petrolului (în portul Feodosia), unde pot fi stocate rezerve foarte mari pentru Flota (rusă) Mării Negre”.
„Este clar că (rușii) vor apăra această zonă. Și este clar că logistica inamicului este concentrată într-o oarecare măsură în aceste locuri. Iar aprovizionarea cu combustibil și lubrifianți este o componentă foarte importantă a pregătirii de luptă. Prin urmare, «bumbacul» (exploziile, n.r.) va înflori. Și este inevitabil”, a declarat Humeniuk.
Afirmațiile acesteia vin după ce au apărut informații potrivit cărora mai multe drone au vizat depozitul din Feodosia, port situat pe coasta de sud a Crimeei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în total, 13 drone au fost doborâte.
Un important blogger militar rus – Rybar – a scris că grupuri de drone au zburat pe diferite rute deasupra Crimeei în atacul din timpul nopții. Primele șase, a susținut Rybar, au fost oprite prin intermediul „războiului electronic”. „Una dintre drone a aterizat în apropierea unui depozit de petrol din oraș (Feodosia, n.r.), nu există încă date privind pagubele”, a precizat bloggerul rus.
SBU: Rusia plănuiește un atac „sub steag fals” asupra unei rafinării belaruse, pentru a atrage Minskul într-un război „pe scară largă”
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a avertizat vineri cu privire la un posibil atac rus „sub steag fals” asupra unei rafinării din Belarus, pentru a provoca un conflict între Minsk şi Kiev, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.
Operaţiunea, pe care SBU o descrie pe contul său Telegram drept o „provocare pe scară largă”, ar fi îndreptată împotriva rafinăriei de petrol Mazir, potrivit portalului ucrainean de știri Ukrinform.
Sursa menţionată dă asigurări că pregătirile pentru acest presupus atac sunt făcute de un grup de agenţi de informaţii şi servicii speciale ruşi, care s-ar afla deja pe teritoriul belarus.
Scopul grupului este ca acţiunea să fie atribuită unor presupuşi sabotori ucraineni pentru a da vina pe Kiev şi a atrage Minskul într-un război „pe scară largă”.
Conform Ukrinform, SBU precizează că a primit informaţii despre aceste pregătiri din diferite surse, printre care şi de la un soldat rus care a fost capturat în regiunea Zaporojie.
Guvernul Bulgariei a aprobat livrarea a 100 de transportoare blindate către Ucraina
Guvernul bulgar a aprobat vineri să doneze Ucrainei 100 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, iniţiativă validată anterior şi de parlamentul de la Sofia, după ce a fost anunţată prima dată în timpul vizitei pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat-o la Sofia luna trecută, înaintea summitului NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.
Aceste blindate BTR de concepţie sovietică au fost fabricate în anii ’60 şi ’70. În pofida vechimii lor, reprezentanţi ai formaţiunilor guvernamentale de la Sofia dau asigurări că respectivele transportoare blindate sunt în stare tehnică bună, iar pachetul de ajutor militar destinat Ucrainei include de asemenea echipamente suplimentare şi piese de schimb.
Parlamentul bulgar a aprobat pe 21 iulie o cerere asupra acestui ajutor militar pentru Ucraina formulată de noul guvern al premierului pro-european Nikolai Denkov. Socialiştii din partidul PSB şi partidul naţionalist pro-rus „Renaşterea” („Vazrajdane”) s-au opus acestei decizii, cel din urmă vorbind despre „o trădare şi o ruşine”.
Venit la Sofia la începutul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bulgariei mai multă asistenţă militară. Noul guvern bulgar a anunţat ulterior un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pe care, din cauza diviziunilor provocate de acest subiect în Bulgaria, a ales să nu-l detalieze, dar care pare să nu se limiteze doar la cele 100 de transportoare blindate.
Doi civili au murit în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești din ultima zi
Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a anunțat, vineri, pe Telegram, că în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore asupra regiunii, au murit două persoane, iar alte două au fost rănite.
„Pe 3 august, rușii au ucis doi locuitori ai regiunii Donețk: în Kurakhivka și Krasnohorivka. Încă 2 persoane au fost rănite în regiune în timpul bombardamentelor”, a spus Pavlo Kirilenko.
Potrivit oficialului ucrainean, cei doi răniți sunt din Kurakhivka.
În total, de la începutul invaziei, rușii au ucis cel puțin 1.642 de civili și au rănit alți 3.929, în regiunea Donețk.
Orașul Berdiansk, aflat sub ocupație rusă, zguduit de explozii
Orașul ucrainean Berdiansk, care este ocupat de Rusia, a fost zguduit, joi seară, de o serie de explozii, relatează CNN.
Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, oraș aflat în apropiere, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în Berdiansk oamanii s-au trezit din cauza exploziilor puternice.
„Aseară (n.r. – joi noapte), întregul oraș ocupat temporar Berdiansk s-a trezit din cauza exploziilor.Vom afla în cursul zilei de azi (n.r. – vineri) ce s-a întâmplat. Interesant este că ieri (n.r. – joi) între Berdiansk și Primorsk a avut loc și distr unui depozit de muniții care detonase de cel puțin câteva ore. Era și zgomot. la Prymorsk ieri”, a adăugat Fedorov.
Vladimir Rogov, membru al administrației militare-civile din Zaporojie, impusă de Rusia, a declarat că atacul a avut loc vineri, la scurt timp după ora locală 1.00 și a susținut că apărarea antiaeriană a funcționat, distrugând toate cele cinci drone de atac care vizau orașul.
„Toate țintele aeriene au fost lovite, nu au fost victime sau pagube”, a precizat Vladimir Rogov pe Telegram.
Navă de război rusă, lovită de o dronă în portul Novorossiisk
Nava de război rusă „Olenegorsky Gornyak” a fost lovită de o dronă maritimă în rada portului Novorossiisk, au anunțat surse din cadrul Serviciului ucrainean de securitate (SBU), citate de Ukrainska Pravda.
Într-un videoclip se vede cum cum o dronă amfibie a SBU, încărcată cu 450 de kilograme de TNT, atacă o „navă inamică cu aproximativ 100 de membri ai echipajului la bord”, potrivit ucrainenilor.
СБУ провела спецоперацію в бухті Новоросійська – пошкоджений великий десантний корабель „Оленегорский горняк”. Відео надане джерелами УП pic.twitter.com/raQavQp1qU
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) August 4, 2023
Surse din Serviciul de Securitate notează că operațiunea specială a fost realizată împreună cu Marina Militară.
Ca urmare a atacului, nava de război rusă a primit „o gaură serioasă” și în prezent nu își poate îndeplini sarcinile de luptă.
The large Russian war ship „Olenegorsky Gornyak” was hit. pic.twitter.com/rsmLKYiQTU
— NEXTA (@nexta_tv) August 4, 2023
„Deci toate declarațiile rușilor despre „atacul respins” sunt false”, a subliniat sursa Ukrainska Pravda.
Mai multe informații: Ucraina anunță că a avariat o navă rusă de război, în atacul cu drone asupra portului Novorossiisk, despre care rușii spuneau că l-au respins. VIDEO
Serghei Şoigu a vizitat vizitează trupele ruse din Ucraina
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele din prima linie în Ucraina, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării.
Șoigu a fost informat de comandanții grupului militar din Centru și a mulțumit trupelor pentru „desfășurarea de operațiuni ofensive cu succes în direcția Lîman”, a transmis ministerul.
Ministrul rus al apărării a subliniat importanța tacticilor de luptă, cum ar fi aplicarea „focul preventiv asupra inamicului, care în acelaşi timp îl scoate din poziţiile deţinute”.
Vizita ministrului rus al apărării are loc după ce în ajun generalul de top al Rusiei, şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, a vizitat trupele din regiunea Zapororojie, din sudul Ucrainei, unde de asemenea este o linie importantă a frontului pe care Ucraina încearcă să o străpungă în încercarea de contraofensivă.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, vineri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 248.490 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 640 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.228 de tancuri, 8.249 de blindate, 4.911 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 311 de elicoptere și 4.104 de drone.
Doi răniți și zeci de case distruse în Nikopol, în urma bombardamentelor rusești
Rușii au bombardat, joi noapte, de 5 ori districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, două persoane au fost rănite și mai mult de 20 de case particulare au fost avariate, a anunțat Serghei Lisak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk
„Inamicul a fost tras cu artilerie grea și MLRS. Atacul a vizitat centrul raional și comunele Chervonogrigorivska și Mirivska. Doi locuitori din Nikopol au fost răniți. Este vorba despre o femeie de 85 de ani și un bărbat de 35 de ani. Li s-a oferit ajutorul necesar”, a precizat Serghei Lisak.
Potrivit autorităților locale, în urma bombardamentului, au fost afectate în Nikopol 24 de case, o mașină și două camioane.
De asemenea, au fost avariate mai multe panouri solare, sere, trei conducte de gaze și două linii electrice. Zece clădiri agricole au fost avariate, alte două au fost distruse.
Explozii în Crimeea
Crimeea a fost ținta unui atac cu drone vineri dimineață, sistemele de apărare aeriană reușind să le doboare, potrivit lui Oleg Kriuchkov, consilierul șefului Crimeei, relatează agenția rusă de presă Interfax.
„Sistemele de apărare aeriană au declanșat în mai multe regiuni din Crimeea. Toate obiectele au fost doborâte. (…) Nu au fost răniți sau victime”, a transmis Oleg Kriuchkov.
„În această seară, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule aeriene fără pilot de tipul unei aeronave asupra obiectelor de pe teritoriul peninsulei Crimeea a fost zădărnicită”, a anunțat și Ministerul rus al Apărării.
Potrivit rapoartelor militare ruse, „zece UAV-uri au fost distruse de apărarea aeriană în timpul serviciului, iar alte trei drone inamice au fost suprimate prin război electronic”.
Potrivit martorilor oculari, în Feodosia s-au auzit mai multe explozii. „Nu au existat victime sau pagube”, a transmis armata rusă.
Baza navală rusă de la Novorossiisk, atacată cu drone marine
Navele rusești au respins un atac cu două bărci ucrainene fără pilot asupra bazei navale Novorossiisk, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de presă TASS.
„În această noapte (n.r. – joi spre vineri) Forțele Armate ale Ucrainei, folosind două bărci fără echipaj, au încercat să atace baza navală Novorossiisk. În cursul respingerii atacului, bărci fără echipaj au fost detectate vizual și distruse de focul de la armele standard ale navelor rusești care erau de pază”, a transmis departamentul militar rus.
Residents of Novorossiysk (Krasnodar Territory, Russian Federation) report explosions.
— Sprinter (@Sprinter99800) August 4, 2023
several surface UAVs of the Armed Forces of Ukraine were destroyed in the Myskhako region of Novorossiysk. pic.twitter.com/NNOBWk0ysc
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenentul Igor Konașenkov, a raportat la 1 august că Kievul a încercat să atace navele de transport civile ruse cu bărci fără pilot, navele Marinei Ruse le-au detectat și distrus în timp util.
Mai multe informații: Explozii lângă unul dintre cele mai importante porturi ale Rusiei la Marea Neagră. Imagini cu „atacul cu drone marine ucrainene”
Zelenski, despre situația de pe front: luptele sunt grele, dar forța ucraineană domină
Forțele ruse încearcă din toate puterile să oprească forțele de apărare ucrainene, dar apărătorii ucraineni domină, a declarat joi seară președintele ucranean Volodimir Zelenski, în mesajul său adresat națiunii.
„Front. Luptele sunt grele, ocupanții încearcă din toate puterile să-i oprească pe băieții noștri. Asaltele sunt foarte crude. Direcțiile Kupyanskoye, Limanskoye, Bahmutskoye, Maryinskoye, Avdiyevo. Direcții de sud. Nu este ușor peste tot. Dar orice ar face inamicul, forța ucraineană este cea care domină”, a spus Zelenski.
Noi detalii despre ofensiva ucraineană pe fronturile Melitopol și Berdiansk
Forțele de apărare rețin acțiunile ofensive ale forțelor ruse în mai multe direcții, iar pe parcursul zilei au avut loc aproximativ 30 de confruntări militare, a anunțat joi seară Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit armatei ucrainene, de la începutul zilei, rușii au lansat un atac cu rachete, 47 de lovituri aeriene și au efectuat 23 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene.
Oficialii de la Kiev temperează așteptările privind contraofensiva, deoarece frontul ucrainean rămâne puternic minat
Trupele rusești de ocupație au plantat mine și capcane pe sute de kilometri de front ucrainean, o tactică pe care comandanții Kievului o descriu ca fiind principalul motiv pentru care contraofensiva de vară mult așteptată a încetinit, potrivit Sky News.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană că nu există termene limită pentru contraofensiva ucraineană.
„Nimeni nu ne poate stabili termene decât noi înșine. În al doilea rând, nu există un calendar”, a spus el, susținând, de asemenea, că nu a folosit niciodată cuvântul „contraofensivă”.
„Sarcina principală pentru noi este să salvăm viețile oamenilor noștri de pe front. Trebuie să înțelegem că inamicul s-a pregătit foarte bine pentru aceste evenimente, cu un număr imens de teritorii minate”, a spus oficialul.
El a descris densitatea mineritului rusesc ca fiind „nebună”, cu trei până la cinci mine pe metru pătrat.
Luptele grele continuă cu puține mișcări pe linia frontului ucrainean
Nu s-au înregistrat câștiguri semnificative din partea niciuneia dintre părți pe frontul din Ucraina, luptele fiind în continuare concentrate în sud și în est, potrivit videoclipurilor și declarațiilor din surse oficiale citate de CNN.
În regiunea Zaporojie, oficialii numiți de Rusia în sudul ocupat spun că încercările ucrainenilor de a străpunge liniile militare rusești au fost înfrânte. Canalele pro-rusești de pe Telegram au postat imagini și videoclipuri cu blindate ucrainene distruse, deși nu este clar când și unde anume a fost lovit echipamentul.
Între timp, armata ucraineană a declarat că o poziție rusă din Zaporojie a fost eliminată, împreună cu un depozit de muniție.
În apropiere de Bahmut, ucrainenii nu au raportat alte progrese, dar au postat înregistrări video cu țintirea pozițiilor rusești.
Ucrainenii au postat, de asemenea, înregistrări video cu sisteme suplimentare de artilerie autopropulsată Zuzana furnizate de Slovacia.
Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, a declarat pe Telegram că „continuă o avansare treptată” în zona Bahmut.
Ucraina investighează atacurile asupra porturilor de cereale ca potențiale crime de război
Procurorul general al Ucrainei investighează atacurile rusești asupra infrastructurii sale agricole din iulie ca potențiale crime de război, a declarat instituția pentru Reuters.
Bombardamentele asupra instalațiilor agricole s-au intensificat după ce Rusia s-a retras din acordul de export cu Ucraina din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, pe 17 iulie.
„În general, de la începutul invaziei pe scară largă, forțele ruse au efectuat peste 100 de atacuri asupra infrastructurii portuare și cerealiere a Ucrainei”, a declarat procuratura generală într-un comunicat.
„Ucraina investighează aceste acte ca potențiale crime de război”, se arată în comunicat.
Autoritățile ucrainene examinează deja peste 97.000 de rapoarte despre presupuse crime de război și au depus acuzații împotriva a 220 de suspecți în instanțele interne.