Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 529.
Ucraina a folosit „muniții cu dispersie” într-un atac efectuat asupra Donețkului, scrie presa rusă de stat
Presa rusă de stat scrie că Ucraina a folosit sâmbătă muniții cu dispersie într-un atac efectuat asupra centrului Donețkului, aflat sub ocupația forțelor ruse, relatează Sky News.
Agenția oficială de presă RIA a precizat că serviciile de urgență din Donețk au raportat utilizarea controversatelor muniții, care sunt interzise în aproximativ 120 de țări.
Veridicitatea acestor informații nu a putut fi verificată în mod independent.
Separat, în Rusia, guvernatorul regiunii Kursk a anunțat că satul de frontieră Tetkino a fost ținta unor tiruri de artilerie, ceea ce a dus la avarierea a 12 case. Nu este clar dacă în urma bombardamentelor au existat persoane rănite.
Zelenski salută „eforturile internaționale” ale Ucrainei făcute la negocierile de pace din Arabia Saudită
Președintele Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă eforturile depuse de echipa sa, care participă la negocierile de pace din Arabia Saudită, alături de alte 41 de țări, relatează Sky News.
Discuțiile, care includ China, dar exclud Rusia, au loc între consilieri ai șefilor de stat cu privire la o potențială „formulă de pace”.
Zelenski a declarat, în discursul său video de sâmbătă seară adresat națiunii, că statele participante sunt „unite de prioritatea dreptului internațional” încălcat atunci când Rusia a invadat Ucraina.
„Este foarte important ca acolo, în marja reuniunii de la Jeddah, să aibă loc negocieri bilaterale cu partenerii”, a adăugat liderul ucrainean.
Zelenski a părut pregătit să continue apelurile pentru ca Occidentul să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare și pregătire pentru piloții săi, în contextul în care Kievul încearcă să obțină controlul cerului și să împiedice ca în viitor să mai desfășurate atacuri cu rachete hipersonice precum cele care au fost efectuate sâmbătă seară.
Kuleba a discutat cu omologul său turc despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunțat sâmbătă că a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, Hakan Fidan, pentru a discuta despre retragerea Rusiei din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, scrie The Kyiv Independent.
„Am subliniat impactul dăunător al retragerii Rusiei asupra țărilor africane și asupra securității alimentare globale”, a scris Kuleba, într-o postare pe Twitter.
Convorbirea telefonică a avut loc în contextul în care Kievul și aliații săi occidentali îndeamnă Rusia să-și reia participarea la Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, care a permis Ucrainei să exporte milioane de cereale după ce acordul a intrat în vigoare, în august 2022.
La aproape un an după ce Ucraina și Rusia au semnat acordul internațional – un progres mediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie 2022 – Rusia a anunțat pe 17 iulie că se retrage din acord.
Pe 19 iulie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate „potențiali transportatori de încărcături militare” și, prin urmare, ținte legitime.
Zelenski: Rachetele rusești au lovit o facilitate a unui constructor ucrainean de motoare pentru avioane și elicoptere
Atacul cu rachete efectuat de ruși sâmbătă, 5 august, a lovit o facilitate a grupului aeronautic ucrainean Motor Sich, una dintre cele câteva companii al căror control a fost preluat de guvernul de la Kiev după invazia declanșată de Moscova, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat națiunii, relatează AFP, potrivit The Barrons.
„Astăzi a avut loc un alt atac cu rachete rusești împotriva țării noastre. Rachete Kinjal, Kalibr. Au lovit (o facilitate) Motor Sich”, aflată în apropiere de Hmelnițki, în vestul Ucrainei, la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Kiev, a afirmat Zelenski.
Motor Sich, care produce motoare pentru avioane și elicoptere și alte componente, s-a numărat printre firmele „strategice” preluate de Ministerul ucrainean al Apărării în noiembrie anul trecut.
Mai multe informații: Volodimir Zelenski dezvăluie ținta atacurilor cu rachete hipersonice Kinjal efectuate sâmbătă de ruși asupra Ucrainei
Doi oameni au murit în urma bombardamentelor ucrainene în Donețkul ocupat, acuză liderul instalat de Moscova
Bombardamentele ucrainene au ucis sâmbătă doi civili și au rănit alți nouă în diferite zone din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit lui Denis Pușilin, șeful teritoriilor ocupate din această regiune, instalat de Rusia, relatează CNN.
Bombardamentele au ucis două femei – una în orașul Donețk și una la nord-est, în orașul Horlivka, a precizat Pușilin, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Alte nouă persoane au fost rănite în Horlivka și în orașele mai mici Yasynuvata și Novopetrykivka, potrivit oficialului susținut de Rusia. Bombardamentele au avariat, de asemenea, zece clădiri rezidențiale din diferite zone și o instalație de infrastructură, a adăugat Pușilin.
Ultima rundă de bombardamente se numără printre cele 48 de atacuri ale Ucrainei din ultimele 24 de ore, a mai afirmat el.
Kievul nu a comentat imediat atacul raportat, iar CNN menționează că nu poate verifica în mod independent relatările de pe linia frontului.
Discuţii „deloc uşoare” despre Ucraina la reuniunea din Arabia Saudită
Arabia Saudită, în căutare de influenţă globală, a găzduit sâmbătă o reuniune pe tema Ucrainei, care a anunţat discuţii „deloc uşoare”, potrivit unui reprezentant al Kievului, în contextul în care Riadul oferă un loc de frunte puterilor emergente apropiate Moscovei, relatează AFP, potrivit news.ro.
Reuniunea, care a început după-amiaza la Jeddah, pe ţărmul Mării Roşii, s-a încheiat sâmbătă seara, după mai multe ore de discursuri ale delegaţiilor prezente şi o lungă discuţie cu uşile închise, potrivit participanţilor.
Aşa cum era de aşteptat, nu va fi emisă nicio declaraţie finală, iar unele delegaţii au planificat întâlniri bilaterale pentru duminică, potrivit aceloraşi surse.
Conform diplomaţilor, reuniunea urma să adune un număr de aproximativ patruzeci de ţări, cu excepţia Rusiei, Kievul fiind la originea discuţiilor care au avut loc la Jeddah.
Apropiată atât de Moscova, cât şi de Washington, bogata monarhie din Golf s-a declarat „dispusă să îşi folosească bunele oficii” în dosarul ucrainean.
„Discuţiile nu vor fi uşoare, dar adevărul este de partea noastră”, a recunoscut Andriy Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, care reprezintă ţara la Jeddah. „Avem multe divergenţe şi am auzit multe puncte de vedere”, a adăugat el, într-un interviu televizat vineri, subliniind importanţa afirmării poziţiei ucrainene: „sarcina noastră este de a uni întreaga lume în jurul Ucrainei”.
Potrivit diplomaţilor, Riadul a ţinut să primească în special Brazilia, India, China şi Africa de Sud, puteri emergente membre ale grupului BRICS (alături de Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu au luat partea Ucrainei, deşi nu susţin invazia rusă lansată în februarie 2022.
Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China şi-a trimis la Jeddah emisarul pentru Ucraina, Li Hui, şi şi-a exprimat hotărârea de a contribui la „o soluţionare politică a crizei ucrainene”. India, Brazilia şi Africa de Sud de asemenea şi-au anunţat participarea.
Rar reproș adresat public Rusiei de către China
Ambasada Chinei la Moscova a criticat vineri „aplicarea brutală și excesivă a legii de către Rusia”, după ce cinci cetățeni chinezi nu au putut intra în țară, relatează Politico.
Într-un comunicat publicat pe platforma chineză de socializare WeChat, ambasada a afirmat că incidentul a „afectat grav drepturile și interesele legitime ale cetățenilor chinezi”.
Beijingul s-a angajat într-un „parteneriat fără limite” cu Moscova cu doar două zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie 2022. China se numără printre puținii aliați Kremlinului și nu l-a condamnat, până acum, pe președintele rus Vladimir Putin pentru decizia de a invada Ucraina.
Mai multe informații: Critică neașteptată a Chinei la adresa Rusiei: Beijingul reproșează un incident care a afectat „grav drepturile și interesele cetățenilor” săi
Explozii raportate și în regiunile Jîtomîr și Hmelnițki, în contextul în care Rusia atacă cu rachete balistice
Forțele ruse au lansat un val de rachete balistice Kinjal împotriva Ucrainei sâmbătă seară, care vizează regiunile centrale și vestice, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Un reporter al publicației citate a confirmat că două explozii puternice au fost auzite în orașul Jîtomîr.
Administrația militară din regiunea Hmelnițki a raportat, de asemenea, explozii în regiune, îndemnându-i pe civili să se adăpostească.
Potrivit forțelor aeriene ucrainene, forțele ruse au lansat rachetele Kinjal din apropierea orașului rus Tambov. Rachetele rusești par să se îndrepte spre regiunile Vinnița și Kiev, deși guvernatorii acestor regiuni nu au raportat încă nicio explozie.
Deocamdată nu există informații privind eventuale victime sau pagube.
Forțele aeriene ucrainene au confirmat doborârea unei rachete rusești Kinjal pentru prima dată la începutul lunii mai, la scurt timp după sosirea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot – care permit Ucrainei să doboare rachete balistice.
O „salvă” de rachete a lovit Ucraina, anunță ministrul de externe
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că o „salvă” de rachete a lovit sâmbătă Ucraina, după ce Rusia a promis represalii rapide pentru atacurile asupra navelor sale din Marea Neagră, relatează Sky News.
„Rusia a dezlănțuit o nouă salvă de rachete asupra Ucrainei în această sâmbătă”, a scris Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„Rusia nu se va opri până când nu va fi oprită”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
Kubela a cerut din nou Occidentului și lumii să înarmeze Ucraina cu avioane de luptă F-16 care să ajute la „închiderea cerului”.
Statul Major General al Ucrainei raportează o zi de apărare fermă, în timp ce atacurile aeriene continuă în întreaga țară
Forțele armate ucrainene au transmis sâmbătă după-amiază o actualizare a informațiilor operaționale privind invazia rusă, menționând o serie de evoluții care s-au produs în jurul mai multor bătălii care se dau în orașe și regiuni cheie, relatează Sky News.
Este important de reținut că aceste afirmații ale Statului Major General al forțelor ucrainene se aplică evenimentelor care au avut loc până sâmbătă, la ora locală 18:00, și că acestea nu pot fi verificate în mod independent.
Iată care sunt principalele concluzii ale actualizării, potrivit căreia forțele ucrainene au petrecut o mare parte din zi respingând avansurile rușilor și s-au confruntat cu o serie de lovituri aeriene:
- Forțele ucrainene au respins atacurile violente ale trupelor ruse la Vilșanoi și Synkivka (lângă Harkov);
- Rusia a desfășurat un atac nereușit la Bilogorivka (lângă Lîman) și a efectuat lovituri aeriene în această zonă și în regiunea Donețk;
- Bombardamentele puternice de la Bahmut au fost urmate de lupte intense;
- Ucraina a respins încercările Rusiei de a avansa în direcția orașului Avdiivka;
- Regiunea Zaporojie a fost, de asemenea, bombardată intens, 15 așezări fiind supuse bombardamentelor aeriene pe tot parcursul zilei.
După ora 18:00, ora Ucrainei, alertele de raid aerian au început să răsune în întreaga țară și au fost raportate o serie de explozii. Potrivit unor relatări, confirmate parțial și de către forțele aeriene ucrainene, rușii lansează rachete hipersonice, iar unele dintre acestea provin de pe teritoriul Belarusului.
Un atac cu rachete a lovit orașul Zaporojie, anunță guvernatorul regional
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Iurii Malașko, a confirmat sâmbătă că un atac cu rachete a lovit periferia orașului Zaporojie și că oficialii depun eforturi pentru a vedea dacă există victime, relatează Sky News.
„Un atac cu rachete a avut loc la periferia orașului”, a scris Malașko, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„Specialiștii intervin în zona de impact pentru a stinge focul. Nu există informații despre victime”, a precizat guvernatorul regional.
Rusia atacă teritoriul Ucrainei cu rachete Kinjal, confirmă forțele aeriene ucrainene
Rusia a tras sâmbătă cu rachetele sale avansate Kinjal în spațiul aerian ucrainean, au avertizat Forțele Aeriene ucrainene, într-un mesaj publicat pe Telegram, potrivit CNN.
Rachetele au fost lansate din regiunea rusă Tambov și se îndreptau spre regiunea Hmelnițki din vestul Ucrainei, conform forțelor aeriene.
Mai multe explozii au putut fi auzite în zonă, au declarat oficialii din Hmelnițki, dar nu au existat imediat alte detalii despre atac.
Forțele aeriene au raportat, de asemenea, o lansare de rachete din Belarus.
Despre rachetele Kinjal: Președintele rus Vladimir Putin și armata rusă au prezentat racheta Kinjal („Pumnal”), sau Kh-47, ca fiind un exemplu al arsenalului modernizat de rachete al Rusiei, susținând că viteza hipersonică a acesteia o face extrem de dificil de interceptat.
Ucraina a recunoscut că rachetele Kinjal sunt greu de interceptat, deși a doborât cel puțin una cu ajutorul unei baterii americane de apărare Patriot.
Serviciile secrete ucrainene au estimat în luna mai că Rusia are doar câteva zeci de rachete Kinjal în arsenalul său – o afirmație care nu a putut fi verificată în mod independent.
Explozii în Ucraina în timp ce alertele de raid aerian răsună în toată țara. Rusia „lansează rachete din Belarus”
La Kiev și în regiunea Zaporojie au fost lansate alerte aeriene și au fost raportate mai multe explozii, dar atacurile rusești asupra teritoriului ucrainean sunt mult mai răspândite, relatează Sky News.
O serie de surse de la fața locului raportează explozii și alerte în alte părți ale țării, iar Kievul susține că Rusia atacă orașele cu rachete balistice și cu rachete Kh-47M2 Kinjal – unele relatări indicând că forțele rusești lansează rachetele din interiorul teritoriului belarus.
„În acest moment, atacul cu rachete este la Kiev, în regiunile Vinnuția, Jîtomîr, Cherkasy. Dar alerta este în toată Ucraina”, a scris, pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a președintelui Volodimir Zelenski, Iuliia Mendel.
Surse din regiunea Hmelnițki raportează, de asemenea, atacuri, iar în Zaporojie continuă să se audă explozii.
Acest lucru vine după ce ieri, Ministerul rus al Apărării a promis un răspuns la atacurile cu drone asupra navelor rusești din Marea Neagră.
Lituania se pregătește să transfere Ucrainei lansatoare NASAMS
În luna iunie, Lituania s-a angajat să cumpere pentru Ucraina două sisteme norvegiene avansate de rachete sol-aer (NASAMS), scrie Sky News.
La momentul respectiv, nu exista nicio indicație cu privire la momentul în care urma să fie îndeplinită această promisiune, deși informațiile apărute sâmbătă sugerează că armele vor fi transferate Ucrainei în scurt timp.
Sistemele NASAMS sunt deja utilizate pe teren în luptele împotriva forțelor ruse, Norvegia și SUA predând deja câteva astfel de sisteme Kievului.
„Sistemele NASAMS de lansare a rachetelor, sistemele antidronă, echipamentele logistice și o mulțime de alte elemente de sprijin vor fi în curând predate Ucrainei”, a declarat ministrul lituanian al apărării.
Ministerul a adăugat că Lituania a furnizat deja Ucrainei elicoptere Mi-8, tunuri antiaeriene L-70 (și muniție), transportoare blindate M113, milioane de cartușe și muniție pentru lansatoare de grenade în primele șapte luni ale acestui an.
Zaharova promite că Rusia va răspunde în urma „atacurilor teroriste” cu drone din Marea Neagră
Rusia condamnă cu fermitate ceea ce consideră a fi un „atac terorist” ucrainean asupra uneia dintre navele sale civile din strâmtoarea Kerci și îi va pedepsi pe cei vinovați, a transmis sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit The Guardian.
Maria Zaharova a adăugat că Moscova va riposta după atacul din apropierea peninsulei Crimeea asupra petrolierului rusesc.
„Regimul de la Kiev, care nu a fost deloc condamnat de către țările occidentale și de organizațiile internaționale, aplică în mod activ noi metode teroriste, de data aceasta în apele Mării Negre”, a afirmat reprezentanta diplomației ruse.
„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar vinovații și autorii lor vor fi pedepsiți în mod inevitabil”, a precizat Zaharova.
O dronă navală ucraineană plină cu explozibili a lovit în cursul nopții un petrolier rusesc în apropierea podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea anexată, acesta fiind cel de-al doilea cu drone efectuat în 24 de ore, au anunțat sâmbătă ambele părți.
Un civil din regiunea Sumî, ucis în urma bombardamentelor rusești
Bombardamentele rusești au ucis un bărbat în vârstă de 62 de ani în așezarea Novoslobodsk, din regiunea Sumî, sâmbătă, în jurul orei locale 14.30, a declarat Olha Garkavenko, edilul localității, pentru radiodifuzorul public ucrainean Suspilne.
Așezările de frontieră din regiunea Sumî sunt supuse zilnic atacurilor efectuate de forțele ruse. Bombardamentele au devenit ceva obișnuit în această regiune de frontieră după ce unele părți au fost eliberate în aprilie 2022, notează The Kyiv Independent.
Trupele ruse au bombardat nouă comunități din regiunea Sumî pe 3 august, provocând 165 de explozii, a anunțat Administrația Militară regională, pe Telegram.
Comunitățile Bilopillia, Esman, Khotin, Krasnopillia, Velyka Pysarivka, Druzhbiv, Novoslobidske, Miropillia și Yunakivka au fost bombardate atunci, a precizat administrația regională.
Pe lângă bombardamentele de artilerie, forțele ruse au atacat granița regiunii Sumî cu mitraliere, lansatoare de grenade, bombardamente cu mortiere și tiruri lansate de tancuri.
Alertă de raid aerian la Kiev, explozii în Zaporojie
O alertă antiaeriană a fost emisă la Kiev sâmbătă, potrivit presei locale și site-urilor care monitorizează alertele de raid aerian, în timp ce în regiunea Zaporojie sunt raportate explozii, relatează Sky News.
Aceste evoluții vin după ce Kremlinul a promis că Moscova va riposta în urma atacurilor ucrainene asupra navelor rusești din Marea Neagră, efectuate ieri.
Capitala ucraineană Kiev s-a confruntat deja în acest an cu un număr uriaș de atacuri cu rachete și drone rusești, iar alerta de raid aerian din această după-amiază a început să sune în jurul orei locale 18.17.
Forțele aeriene ucrainene au precizat că rachetele de croazieră rusești se îndreaptă spre oraș și i-au sfătuit pe oameni să se adăpostească.
Între timp, atât publicațiile rusești, cât și cele ucrainene raportează explozii în Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa și unde au avut loc lupte violente în ultimele luni.
Luna august, o perioadă „deosebit de reușită” pentru atacurile cu drone ucrainene, afirmă șeful Consiliului pentru Securitate Națională
Țintele rusești sunt „cel mai bun teren de antrenament” pentru utilizarea armelor ucrainene, a scris sâmbătă, pe Twitter, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, potrivit The Kyiv Independent și Sky News.
Conform lui Danilov, cu fiecare nouă misiune de luptă, vehiculele aeriene de fără pilot (UAV-uri) și dronele navale ucrainene devin „mai precise, operatorii mai experimentați, coordonarea luptei mai eficientă”.
„Complexul militar-industrial ucrainean, fără îndoială, va deveni unul dintre principalii jucători mondiali, ale cărui echipamente au trecut un test de luptă unic”, a adăugat Danilov.
Luna august a fost o perioadă „deosebit de reușită” pentru atacurile cu drone ucrainene împotriva Rusiei, a punctat Oleksii Danilov.
Afirmațiile acestuia vin după seria de explozii care au avut loc în Marea Neagră în ultimele zile, două nave rusești fiind avariate în urma unor atacuri cu drone.
Dronele au devenit o armă-cheie în conflict, după izbucnirea războiului, oferind atât Rusiei, cât și Ucrainei o serie de oportunități de recunoaștere sau de lovituri asupra unor ținte.
Rusia a trimis un avion pentru a intercepta o dronă de recunoaștere americană, susține Kremlinul
Ministerul rus al Apărării susține că a trimis un avion de vânătoare Su-30 pentru a intercepta o dronă de recunoaștere americană care a încălcat granița Rusiei la Marea Neagră, relatează Sky News.
Un echipaj rus a identificat drona ca fiind o dronă de recunoaștere MQ-9A Reaper a Forțelor Aeriene ale SUA, a afirmat ministerul de la Moscova.
De asemenea, acesta susține că drona s-a îndepărtat de graniță când a văzut avionul rusesc de luptă care se apropia.
Mai multe informații: Rusia susține că a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o „dronă-spion” americană deasupra Mării Negre
Un comandant al regimentului Azov, care s-a întors din Turcia alături de Zelenski, ar fi revenit pe front
Denis Prokopenko, un comandant al controversatului regiment naționalist Azov, s-ar fi întors pe front după ce a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, scrie The Guardian.
Moscova a reacționat dur atunci când președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întors luna trecută de la Istanbul cu cinci comandanți ai batalionului Azov care ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârșitul conflictului, lucru prevăzut în cadrul unui acord cu Rusia prin care zeci de soldați ucraineni au fost eliberați.
Radio Europa Liberă a relatat că Prokopenko a declarat în iulie, la Liov: „Ne vom spune cu siguranță cuvântul în bătălie”.
Ucraina va evacua forțat copiii din 9 așezări din regiunea Donețk, din cauza bombardamentelor rusești
Din cauza bombardamentelor constante ale Rusiei, 130 de copii vor fi evacuați forțat din nouă așezări din regiunea Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean al Reintegrării, potrivit The Kyiv Independent.
Copiii vor fi evacuați din așezările Yampil, Zarichne, Torske, Orikhuvatka, Nikonorivka, Malynivka, Tikhonivka, Vasyutynske și Rai-Olexandrivka, aflate în apropierea liniei frontului.
În total, 1.718 persoane, inclusiv 228 de copii, au fost deja evacuate dintr-o zonă periculoasă, de cinci kilometri, din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei.
În 21 de localități din regiune nu a mai rămas nimeni, potrivit ministerului ucrainean.
Pe 17 iulie, Consiliul de Apărare al regiunii Harkov a adoptat o rezoluție similară, privind evacuarea obligatorie a copiilor din nouă așezări din zona Vovchansk.
Dmitri Medvedev amenință că Rusia va ataca din nou porturile ucrainene
Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev a sugerat sâmbătă că Moscova va mai lovi porturile ucrainene ca răspuns la recentele atacuri ale Kievului asupra navelor ruseşti din Marea Neagră şi a ameninţat că Ucraina va avea parte de „o catastrofă ecologică”, scrie news.ro preluând Reuters.
„Nemernicii şi degenerații nu înţeleg decât cruzimea şi forţa. Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente pentru ei”, a scris Medvedev, într-o postare pe conturile sale de socializare.
Mai multe informații: Dmitri Medvedev amenință „gunoaiele de la Kiev” cu noi lovituri asupra porturilor ucrainene. „Se pare că atacurile din Odesa și Ismail nu au fost suficiente”
Marina rusă a distrus o dronă în apropiere de Crimeea, anunță guvernatorul prorus
Marina rusă a identificat și distrus sâmbătă dimineață o „dronă de suprafață” în largul coastelor Sevastopolului, în peninsula Crimeea, susține un oficial prorus, potrivit Sky News.
Guvernatorul instalat de Rusia la conducerea regiunii, Mihail Razvozhaev, a afirmat pe canalul său de Telegram că cei care se află pe plajele din apropiere nu ar trebui să se alarmeze și ar trebui să rămână unde se află.
„(Drona) a fost distrusă de forțele flotei (ruse) la o distanță mare de țărm, în zona maritimă din Sevastopol”, a adăugat el.
„Restricțiile privind circulația transportului pe apă în zona Balaklava au fost ridicate”, a precizat guvernatorul.
Anunțul lui Razvozhaev a venit în contextul în care două drone au lovit două nave rusești în Marea Neagră în doar 24 de ore.
A început reuniunea de la Jeddah privind războiul din Ucraina
Oficiali din peste 30 de ţări au început sâmbătă în oraşul saudit Jeddah discuţii asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, la care aceasta din urmă şi aliaţii săi occidentali speră să obţină progrese către convenirea unor principii cheie de soluţionare a acestui conflict conform formulei de pace dorite de Kiev, scrie Agerpres preluând Reuters.
Reuniunea face parte din demersurile ucrainene şi occidentale de a ralia către această formulă de pace statele din aşa-numitul Sud Global, care, spre deosebire de statele occidentale, s-au abţinut până în prezent să susţină vreuna dintre părţi în războiul declanşat de Rusia în februarie 2022.
Potrivit unor surse diplomatice, gazda reuniunii, Arabia Saudită, a ţinut în mod special ca la aceste discuţii să ia parte Brazilia, India, China şi Africa de Sud, state care împreună cu Rusia formează grupul BRICS, ce doreşte să devină o contrapondere a Occidentului într-o lume multipolară. Toate aceste patru state participă la întâlnirea de la Jeddah.
Un interes special a stârnit participarea Chinei, care nu a luat parte la o întâlnire precedentă de acest fel, desfăşurată la Copenhaga. Beijingul l-a trimis la Jeddah pe emisarul său special pentru Ucraina, Li Hui. Totuşi, unii comentatori atrag atenţia că această participare a Chinei la reuniunea din Arabia Saudită nu înseamnă nicidecum că Beijingul va fi în cele din urmă de acord cu rezultatul pe care urmăresc să-l obţină acolo Ucraina şi aliaţii acesteia.
Încă nu este clar dacă la finalul reuniunii de două zile va fi elaborată o declaraţie comună, iar reprezentantul Ucrainei, Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anticipat înaintea începerii discuţiilor că acestea vor fi „dificile”. Rusia nu a fost invitată la reuniunea de la Jeddah, astfel că aceste discuţii nu pot fi considerate negocieri de pace.
Atacul cu drone asupra petrolierului din strâmtoarea Kerci arată intenția Kievului de a lovi transporturile de energie ale Rusiei (Politico)
Atacul naval cu drone efectuat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă asupra unui petrolier rusesc din Marea Neagră, în apropiere de peninsula Crimeea, semnalează un potențial nou front în războiul din Ucraina, Kievul transmițând cel mai puternic mesaj de până acum că este dispus să vizeze transporturile de petrol și carburanți extrem de importante pentru Moscova, scrie Politico.
Bătălia pentru supremație în Marea Neagră se intensifică rapid, cu implicații masive pentru securitatea energetică și alimentară globală. Atacul asupra petrolierului din largul Crimeei a avut loc la numai o zi după ce o altă dronă navală ucraineană – un vas plat, în formă de vârf de săgeată, plin de explozibili – a vizat o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiisk, avariind grav o navă de război.
Mai multe informații: Politico: Atacul cu drone asupra petrolierului rusesc din strâmtoarea Kerci arată intenția Kievului de a lovi transporturile de energie ale Rusiei, iar Marea Neagră devine o linie de front decisivă
Armata rusă revendică cucerirea unui sat din nord-estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat, sâmbătă, cucerirea unui sat din nord-estul Ucrainei, unde trupele Moscovei atacă de mai multe săptămâni, spre deosebire de frontul din sud, unde se apără în fața contraofensivei ucrainene, relatează AFP, potrivit news.ro.
„În sectorul Kupiansk, satul Novosselivske (…) a fost eliberat datorită acţiunilor competente şi profesioniste ale unităţilor ruseşti”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, într-un mesaj publicat pe Telegram. Satul fusese recucerit de la forţele ruse de către ucraineni în decembrie 2022.
Vineri, armata ucraineană a anunțat că se confruntă cu atacuri ruseşti în sectoarele Kupiansk, Liman şi Svatove, în partea de nord-est a frontului. „Numărul de atacuri inamice a crescut. Au loc lupte violente”, a afirmat, pe Telegram, viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar. Potrivit acesteia, obiectivul Rusiei este de a „deturna” forţele ucrainene spre aceste zone şi de a „sparge apărarea”.
„În sectorul Kupiansk, inamicul şi-a stabilit obiectivul de a recâştiga teritoriul pierdut în toamna trecută”, când o contraofensivă ucraineană fulgerătoare a forţat trupele ruse să se retragă dincolo de râul Oskil.
În acest sector, armata rusă a afirmat sâmbătă că a „desfăşurat acţiuni ofensive pe un front larg”, ceea ce i-a permis să-şi „îmbunătăţească” poziţiile. La sfârşitul lunii iulie, trupele ruse au afirmat deja că au cucerit oraşul Serguiïvka, aflat în apropiere de L]man.
De la începutul lunii iunie, armata ucraineană a desfăşurat o vastă contraofensivă în sud şi în est, stimulată de livrările de arme occidentale. Cu toate acestea, acest asalt se confruntă cu puternice linii de apărare ruseşti, iar ucrainenii nu au cucerit până acum decât câteva sate.
Ucraina declară toate porturile de la Marea Neagră drept „zone aflate în risc de război”
Ucraina a declarat toate porturile rusești din Marea Neagră, precum și apele din jurul acestor porturi, drept „zone aflate în risc de război”, a anunțat sâmbătă agenția ucraineană pentru navigație și servicii hidrografice, potrivit Sky News.
Această măsură va fi în vigoare până pe data de 23 august – când se așteaptă ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră.
Decizia vizează zonele portuare interne și externe din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi și Taman.
Ucrainenii vor antrena mai multe unități de geniu pentru a face față minelor rusești
Armata ucraineană afirmă că intensifică pregătirea și desfășurarea batalioanelor de geniu capabile să facă față densității câmpurilor minate rusești și altor fortificații defensive, relatează CNN.
Comandantul Forțelor de Sprijin ale armatei, generalul de brigadă Dmitro Hereha, a declarat sâmbătă, în cadrul unui briefing de presă, că „inamicul a creat un sistem de bariere de geniu (câmpuri minate, n.r.), pe mai multe linii, în teritoriile ocupate, constând în multe fâșii de 10 până la 40 de kilometri fiecare, iar densitatea acestora este destul de mare”.
Printre obstacole se numără câmpuri de mine antitanc, șanțuri antitanc, piramide de beton (așa-numiții „dinți de dragon”) și obstacole de sârmă, a spus el, iar „inamicul folosește insidios mine, inclusiv în așa fel încât acestea nu pot fi îndepărtate”.
Hereha a spus că „pentru a depăși astfel de obstacole, este nevoie de un număr semnificativ de unități de geniu și de geniști”, dar cantitatea de echipamente speciale de geniu „nu este suficientă (acum) pentru un asemenea număr de obstacole”.
El a spus că au fost formate cinci batalioane de geniu și că aproximativ 200 de persoane au fost instruite în străinătate. Alți 150 de soldați primesc în prezent pregătire în afara Ucrainei.
„Unitățile de geniu au primit până la 100 de unități de echipament special din țările partenere, ca ajutor material și tehnic, pentru a străpunge barierele explozive și non-explozive” montate de ruși, a spus Hereha.
Densitatea câmpurilor minate de-a lungul liniilor de front din sudul țării a fost un impediment semnificativ pentru ucraineni în ultimele două luni. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat săptămâna trecută că în unele zone erau plantate până la trei mine pe metru pătrat.
Ucraina revendică neoficial responsabilitatea pentru atacul asupra petrolierului rusesc efectuat în apropiere de Crimeea
Ucraina și-a asumat în mod neoficial responsabilitatea pentru atacul cu drone asupra unui petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci, informează AFP, potrivit The Guardian.
O sursă anonimă din cadrul serviciilor ucrainene de securitate a declarat pentru agenția franceză de presă: „În timpul nopții, (Serviciul de Securitate al Ucrainei) SBU a aruncat în aer Sig, un petrolier important al Federației Ruse care transporta combustibil pentru trupele ruse”.
Sursa a precizat că operațiunea, care a implicat o dronă navală și explozibili, a fost efectuată împreună cu marina ucraineană în apele teritoriale ale țării.
Sursa a descris nava vizată ca fiind „unul dintre cele mai puternice petroliere ale Federației Ruse”. „Era bine încărcat cu combustibil, astfel încât «focurile de artificii» au putut fi văzute de la distanță”, a mai afirmat sursa.
Mai multe informații: Kievul recunoaște, neoficial, că a atacat petrolierul rusesc din strâmtoarea Kerci. „«Focurile de artificii» au putut fi văzute de la distanță”
Șoigu a vizitat „zona operațiunii militare speciale”, anunță Ministerul rus al Apărării
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat pozițiile de ariergardă ale forțelor militare ruse, situate în interiorul Ucrainei, potrivit unui comunicat și a unei înregistrări video publicate sâmbătă de Ministerul Apărării de la Moscova, relatează CNN.
Într-o înregistrare video distribuită de minister, Șoigu este văzut călătorind cu un elicopter spre o bază din apropierea orașului ucrainean Severodonețk.
Shoigu s-a întâlnit cu comandanții și le-a dat medalii pentru curaj militarilor.
Potrivit canalului Telegram al ministerului, Șoigu a întrebat dacă tancurile Leopard de fabricație germană au apărut în zona de responsabilitate a grupului, la care comandantul grupului, Andrei Mordichev, a răspuns: „Nu, nu încă; dar nu cred că vom avea noroc (în privința asta, n.r.)”.
„Băieții noștri îi bat din greu acolo, așa că poate că nu vor ajunge încă la voi”, a răspuns Șoigu.
Shoigu a fost criticat frecvent de șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pentru sprijinul deficitar acordat trupelor din prima linie.
Autoritățile de la Kiev au identificat peste 61.000 de soldați ruși care au murit în Ucraina
Până în august 2023, prin proiectul Ministerului Afacerilor Interne „Loss.NET” s-a reușit identificarea a 61.431 de militari ruși care au murit în Ucraina, informează Ukrainska Pravda.
„La 4 august, site-ul „Poter.NET” conținea informații despre 61.431 de ocupanți identificați care au murit pe teritoriul Ucrainei. Vizitatorii site-ului de pe teritoriul Rusiei pot verifica dacă datele celor dragi sunt conținute în această bază de date”, a transmis ministerul ucrainean de interne.
Proiectul Ministerului Afacerilor Interne „Loss.NET” a fost implementat în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, cu Sediul de Coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război (proiectul „Vreau să trăiesc”) și cu Poliția Națională.
Scopul proiectului este de a contracara declarațiile Kremlinului prin raportarea de date obiective despre pierderile Federației Ruse în război.
Armata rusă a bombardat regiunea Zaporojie de peste 90 de ori în ultimele 24 de ore
Yuri Malașko, șeful administrației regionale Zaporojie, a transmis, sâmbătă, pe Telegram , că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 92 de lovituri asupra teritoriului regiunii ucrainene.
„92 de bombardamente asupra a 24 de localități în ultima zi. Până în prezent, au fost primite 26 de rapoarte despre distrugerea caselor, apartamentelor și infrastructurii ca urmare a loviturilor inamice în districtele Zaporijjea, Vasilivski și Pologivski. Nu sunt răniți”, a informat Yuri Malașko.
Rușii a atacat Novoiakovlivka, Olgivske, Temirivka și Chervone cu rachete aeriene, a lovit Orikhov de trei ori din aer, iar Novoandriivka și Malinivka cu drone.
Rușii susțin că au descoperit o dronă maritimă în largul orașului Sevastopol
Guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat, sâmbătă, pe Telegram, că a fost găsită în mare, în apropirea orașului din Crimeea, o dronă maritimă.
„În zona mării Sevastopol, în marea liberă, flota a descoperit o dronă de suprafață, care în prezent se mișcă. Se iau toate măsurile necesare pentru distrugerea acesteia”, a transmis Mihail Razvozhaev.
Guvernatorul a mai spus că circulația bărcilor mici în zonă a fost limitată, relatează agenția rusă de presă TASS.
„În acest sens, serviciile speciale au decis să limiteze circulația bărcilor din Balaklava către plaje și retur. Evacuarea plajelor nu este necesară, situația fiind complet sub controlul flotei”, a spus Mihail Razvozhaev.
Restricția de circulație va fi ridicată în câteva ore, iar transportul pe apă își va relua activitatea, a mai adăugat oficialul rus.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 249.110 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 620 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.232 de tancuri, 8.251 de blindate, 4.943 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 311 de elicoptere și 4.116 de drone.
36 de ciocniri pe frontul din Ucraina în ultima zi
Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că, în ultima zi, au avut loc 36 de ciocniri de luptă cu armata rusă.
„În cursul zilei trecute, inamicul a lansat o rachetă și 50 de lovituri aeriene, a efectuat 86 de atacuri cu sisteme de rachete. În urma atacurilor rusești, din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile, clădiri rezidențiale de infrastructură civilă infrastructuri fiind distruse. Probabilitatea unor noi rachete și lovituri aeriene pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne foarte mare. În ultimele 24 de ore, au avut loc 36 de lupte”, se arată în comunicat.
Șeful serviciului ucrainean de securitate, despre atacurile asupra navelor rusești: „Astfel de operațiuni speciale sunt complet legale”
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, a comentat, sâmbătă, recentele atacuri ale dronelor maritime asupra navelor rusești și i-a sfătuit pe „ocupanții ruși” să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei pentru a evita noi explozii.
„ Orice „explozie” care se întâmplă la navele Federației Ruse sau la podul Crimeei este un pas absolut logic și eficient în raport cu inamicul. Mai mult, astfel de operațiuni speciale se desfășoară în apele teritoriale ale Ucrainei și sunt complet legale. Deci, dacă rușii vor să se oprească „exploziile”, ar trebui să folosească singura opțiune pentru asta – să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și pământul nostru. Și cu cât o vor face mai devreme, cu atât le va fi mai bine”, a spus Vasil Maliuk.
În declarația sa, Vasil Maliuk nu a recunoscut direct cine s-a aflat în spatele acestor explozii, relatează Ukrainska Pravda.
Mai multe informații: Ucraina promite mai multe atacuri asupra navelor rusești și asupra podului Kerci din Crimeea. „Sunt acţiuni absolut logice, eficiente și legitime”
Lupte „extrem de aprige” pentru Bahmut
Este în curs de desfășurare o „bătălie extrem de aprigă” în orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat, sâmbătă, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, forțele ucrainene avansând „încet, dar cu încredere” la sud de localitate, asigurând astfel controlul pozițiilor din nord, relatează The Guardian.
„Rușii aruncă un număr mare de forțe în zona Bahmut. A fost important pentru noi să ocupăm înălțimile dominante din aceste zone”, a transmis Hanna Maliar.
Ministerul rus al apărării a anunțat că forțele sale au efectuat lovituri aeriene și de artilerie în satul cheie Klișchiivka, la sud de Bahmut, distrugând mai multe vehicule și echipamente ucrainene.
Autoritățiel de la Moscova susțin că trupele ruse au respins opt încercări ucrainene de a avansa în est și au provocat inamicului o înfrângere lângă Bahmut.
Kievul este hotărât să recucerească teritoriul din jurul orașului Bahmut, ocupat de forțele ruse în mai, după luni de lupte.
Dispozitive explozive aruncate dintr-o dronă în regiunea rusă Kursk
Orașul Rilsk din regiunea rusă Kursk a fost, vineri noapte, ținta unui atac cu drone, a anunțat, sâmbătă, pe Telegram, Roman Starovoit, guvernatorul regiunii.
„Dispozitive explozive au fost aruncate dintr-o dronă ucraineană din Rilsk. Din fericire, nu au fost victime. Ferestrele din două clădiri administrative au fost avariate, s-a spart gemurile și în Biserica Mijlocirii”, a scris Roman Starovoit.
Oficialul rus a precizat că la fața locului lucrează reprezentanți ai organelor de drept și ai autorităților de anchetă, relatează TASS.
Orașul Rilsk este centrul administrativ al regiunii Rilsk, situat la o distanță de aproximativ 50 km de granița cu Ucraina.
Explozii puternice la Kerci. Un petrolier a fost avariat de o dronă marină
Un tanc petrolier rusesc a fost lovit, sâmbătă dimineață, de o dronă în strâmtoarea Kerci, informează agenția rusă de presă TASS.
Moscow Times a identificat nava ca fiind petrolierul chimic SIG, care se află sub sancțiunile SUA pentru furnizarea de combustibil pentru avioane forțelor ruse din Siria care îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulți membri ai echipajului navei au fost răniți de sticlă spartă în urma exploziei, relatează The Guardian.
„Explozia de pe navă a fost vizibilă de pe peninsulă, localnicii crezând că este o explozie în vecinătatea așezării Yakovenkovo, nu departe de Podul Crimeei”, a scris Vladimir Rogov pe Telegram.
În urma atacului, petrolierul a fost avariat, iar două remorchere au ajuns la fața locului pentru a ajuta, a anunțat Centrul de Salvare Maritimă.
Incidentul a avut loc la o distanță de 32 de mile de strâmtoarea Kerci. Petrolierul era ancorat în momentul atacului.
Pe canalul Telegram a apărut o înregistrare audio cu membrii echipajului petrolierului SIG, care spun că nava plutește, dar nu se poate deplasa.
„Noi înșine nu ne putem deplasa, fără remorcher. Sala motoarelor este inundată. Nu știm ce va decide conducerea acolo. Trebuie să mergem la un fel de fabrică. Nu am redus nimic, s-a oprit de la sine (n.r. -apa). Nava este în balast. Toate tancurile de marfă sunt goale. Nava plutește. Apa a urcat la nivelul liniei de plutire și s-a oprit”, a raportat echipajul.
Traficul pe Podul Kerci a fost oprit timp de aproximativ trei ore și a fost reluat sâmbătă devreme, potrivit canalului Telegram al centrului de informare a autostrăzilor din Rusia.
Echipamente pentru deminare și sisteme de recunoaștere: Germania a anunțat noile echipamente militare trimise Ucrainei
Guvernul german a actualizat vineri lista echipamentelor militare trimise Ucrainei pentru a o ajuta să reziste în fața invaziei ruse, scrie European Pravda.
Din lista actualizată, reiese că Ucraina a primit două tancuri de deminare WISENT 1 în ultima săptămână, pe lângă cele patru transferate anterior și 11 pluguri anti-mine pentru tancurile T-72.
De asemenea, printre echipamentele militare se numără cinci sisteme mobile de supraveghere SurveilSPIRE (care au fost anunțate încă din februarie), trei drone de recunoaștere Vector, cinci sisteme mobile de antene-turn și nouă vehicule de pază a frontierei.
De asemenea, guvernul german a anunțat transferul a două obuziere autopropulsate Zuzana 2 către Ucraina, în cadrul unui proiect finanțat împreună cu Danemarca și Norvegia.
Imaginile din satelit suprind nava rusă grav avariată după atacul asupra portului Novorossiisk
Imaginile din satelit arată o navă militară rusă înclinată parțial, vineri, în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, după ce, potrivit autorităților, un atac ucrainean desfășurat în cursul nopții de joi spre vineri noapte a avariat grav nava, scrie CNN.
Nava amfibie de debarcare rusă – prezentată în fotografia de mai jos de compania Planet Labs PBC – a trebuit să fie remorcată înapoi la o bază din portul rusesc Novorossiisk, în urma atacului lansat de dronele navale ucrainene.
Atacul marchează cea mai recentă evoluție în creșterea tensiunilor în Marea Neagră.