Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 530.
Cum se poate schimba din toamnă frontul din Ucraina (analiză BBC)
După două luni de contraofensivă împotriva armatei ruse, ocupanţii controlează în continuare aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv oraşele Doneţk şi Mariupol, iar forţele conduse de la Kremlin arată că rezistă atacurilor, arată o analiză BBC. Jurnaliştii scriu că pe front nu au avut loc prea multe schimbări din 20 noiembrie 2022, când Ucraina a obținut ultima sa victorie semnificativă, recucerind orașul Herson din sud și zone mari din nord-est.
Mai multe detalii: De ce este atât de lentă contraofensiva Ucrainei. Cum se poate schimba frontul din toamnă? – analiză BBC
Arabia Saudită, după negocierile de la Jeddah: Țările caută să „construiască un teren comun care să deschidă calea spre pace” în Ucraina
Țările care au participat la reuniunea de la Jeddah, pentru discuții privind găsirea unei soluții la conflictul din Ucraina, caută să „construiască un teren comun care să deschidă calea pentru pace”, se arată într-o declarație a Arabiei Saudite, potrivit Sky News.
Discuțiile s-au încheiat duminică fără nicio acțiune concretă, în afara unui angajament pentru continuarea consultărilor viitoare în vederea obținerii unei soluții de pace.
Reuniunea, la care a participat inclusiv o delegație a Chinei, s-a desfășurat în capitala saudită începând de sâmbătă. Rusia nu a fost invitată să participe la aceste discuții.
Oficialii ucraineni au calificat anterior discuțiile drept productive, iar Moscova le-a catalogat drept „sortite eșecului”.
Kremlinul și Kievul dau cărțile pe față în privința teritoriilor anexate
Oficialii de la Kiev și Moscova au făcut duminică afirmații cu privire la teritoriile ucrainene anexate de Rusia, care arată că cele două țări sunt tot mai departe de a găsi temeiuri pentru un acord de pace, scrie Sky News.
În timp ce discuțiile privind o posibilă soluție de pace au continuat pentru a doua zi la Jeddah, în Arabia Saudită, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The New York Times că Moscova nu încearcă să revendice alte regiuni ucrainene – după ce a anexat Crimeea, Donețkul, Luhanskul, Hersonul și Zaporojie începând din 2014.
Peskov a precizat că Rusia nu caută să obțină alte teritorii, ci dorește mai degrabă „să controleze toate teritoriile pe care acum le avem înscrise în constituția noastră ca fiind ale noastre”.
Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, i-a răspuns, afirmând că „nu există teritorii ale Ucrainei scrise în constituția Rusiei”.
„Există doar teritorii ale Ucrainei ocupate temporar, unde au loc ostilități active. Teritoriile vor fi eliberate”, a precizat Podoliak.
Zelenski: Cine crede că războiul este „undeva acolo departe” trebuie să revină la realitate
Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel duminică seară la concentrarea maximă a tuturor cetățenilor ucraineni pentru a obține victoria în războiul împotriva Rusiei, scrie Ukrainska Pravda.
„Ucraina nu are nevoie de nimic altceva în afară de tărie, de nimic altceva în afară de concentrare maximă pentru a obține victoria”, a spus Zelenski, în discursul său video zilnic adresat națiunii.
„Dacă cineva crede că războiul este «undeva acolo departe» și că altcineva ar trebui să câștige războiul, atunci trebuie să revină la realitate. Doar ca națiune putem reuși să ne descurcăm”, a punctat liderul de la Kiev.
Zelenski a precizat că „trebuie să obținem rezultate pentru Ucraina și pentru toți cei care luptă pentru Ucraina” în fiecare zi.
Zelenski afirmă că Ucraina are „rezultate semnificative” în domeniul apărării antieriene datorită sistemelor Patriot și IRIS-T
Ucraina înregistrează „rezultate semnificative” datorită sistemelor de apărare americane Patriot și germane IRIS-T, în ciuda zecilor de atacuri ale Rusiei din ultima săptămână cu rachete și drone, a declarat duminică seară președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat națiunii, informează Reuters.
Zelenski a precizat că a primit un raport privind utilizarea sistemelor avansate de apărare antiaeriană primite de la partenerii internaționali ai țării sale, menționând sistemul Patriot construit de compania americană Raytheon și sistemele IRIS-T din Germania.
Mai multe informații: Zelenski laudă eficiența sistemelor occidentale de apărare antiaeriană Patriot și IRIS-T. „Sunt foarte puternice și au produs rezultate semnificative”
Forțele Aeriene ucrainene explică de ce au dat greș încercările rușilor de a distruge aerodromul din Starokosteantîniv
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat duminică la televiziunea națională că ultima încercare a Rusiei de a ataca aerodromul din Starokosteantîniv, din regiunea Hmelnițki, a fost ineficientă, deoarece există protocoale pentru a proteja aeronavele ucrainene, scrie The Kyiv Independent.
„Nu este prima dată când acest aerodrom a fost atacat. Acesta servește drept bază de plecare pentru o brigadă tactică de aviație. Cu toate acestea, aviația noastră este destul de mobilă, iar piloții noștri știu cum să contracareze inamicul în aceste condiții”, a declarat Ihnat.
„Avem zeci de aerodromuri operaționale pe teritoriul țării noastre. Prin urmare, nu va fi atât de ușor pentru inamic să ne distrugă aviația”, a adăugat el.
Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei în cursul nopții trecute și duminică dimineață, care a vizat mai multe regiuni, inclusiv Hmelnițki, Zaporojie și Mikolaiv.
Forțele aeriene au anunțat anterior că 30 de rachete și 27 de drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
De la începutul invaziei pe scară largă, Ucraina a trebuit să își perfecționeze capacitățile de apărare antiaeriană pentru a contracara atacurile repetate ale Rusiei.
Într-un mesaj publicat duminică, de Ziua Forțelor Aeriene ale Ucrainei, comandantul acestor forțe, Mikola Oleshchuk, a declarat că peste 3.500 de ținte aeriene rusești au fost distruse de la începutul invaziei ruse. Aceste ținte includ 350 de avioane și elicoptere, 1.200 de rachete de croazieră, 24 de rachete balistice, 13 rachete Kinjal și peste 2.000 de drone.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia folosește bombe de 5,5 tone, „menite să distrugă portavioane”, pentru a lovi infrastructura de cereale a Ucrainei
Rusia își folosește „cele mai bune arme”, inclusiv muniții menite să distrugă portavioane, pentru a viza livrările de cereale din Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.
Ministerul mai susține că, după ce Rusia și-a finalizat retragerea din Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, pe 17 iulie, au fost distruse „mii de tone” de cereale.
Ministerul Apărării de la Londra afirmă că Rusia folosește bombe Kh-22 (cunoscute printre membrii NATO sub numele de rachete AS-4 Kitchen) – muniții de 5,5 tone care au fost inițial concepute pentru a ataca portavioane – pentru a viza silozurile și infrastructura ucraineană.
Ministerul precizează că distrugerea infrastructurii și a cerealelor în sine a dus la creșterea costului alimentelor în națiunile africane care se bazează pe livrările ucrainene.
Kremlinul: Rusia vrea să controleze toate teritoriile înscrise în Constituţia sa
Rusia doreşte să controleze toate teritoriile a căror apartenenţă este stabilită în Constituţia țării ca aparţinând ei, a declarat duminică, 6 august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat publicaţiei americane The New York Times, potrivit Agerpres.
Întrebat de jurnalistul ziarului american dacă Rusia intenţionează să ocupe şi alte teritorii din Ucraina, Peskov a răspuns: „Nu”.
„Vrem doar să controlăm toate acele teritorii care în prezent sunt înscrise în Constituţia ţării noastre ca fiind ale noastre”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Mai multe informații: Rusia vrea să controleze toate teritoriile înscrise în Constituţie, inclusiv cele 4 regiuni ucrainene anexate, afirmă Kremlinul. Ce spune despre un acord de pace
Kievul revendică responsabilitatea pentru atacurile asupra podurilor dintre Crimeea și Herson și asupra conductei de gaz
Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru două atacuri care au avut loc duminică dimineață, relatează Sky News.
Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că atacurile asupra podului Chongar din Crimeea și asupra unei conducte de gaz de lângă orașul Henichesk au fost opera forțelor aeriene ucrainene.
Făcând aluzie la atacurile masive asupra Ucrainei, efectuate în cursul nopții de către forțele ruse, ministerul a precizat că „zeci de rachete rusești și drone Shahed au căutat avioane ucrainene și rachete Storm Shadow pe aerodromuri”.
„Dar abia astăzi, la Chongar și în apropiere de Henichesk, rușii le-au găsit în cele din urmă”, a adăugat ministerul condus de Oleksii Reznikov.
Imaginile de pe rețelele de socializare arată avarii ale podului de la Chongar, care leagă peninsula Crimeea de teritoriile ucrainene ocupate, în timp ce oficialii proruși au declarat că lovitura asupra conductei de la Arabat Spit, lângă orașul Henichesk, a lăsat fără gaz 20.000 de locuitori din părțile controlate de Moscova ale regiunii Herson.
Incendiu de proporții în Kuban, Rusia
Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri și imagini care ar arăta un incendiu de proporții în orașul Kuban din Rusia, relatează Sky News.
Postul britanic de televiziune precizează că nu a verificat încă veridicitatea imaginilor, care arată acoperișul unei clădiri mari în flăcări, cu coloane de fum care se ridică în aer.
Nu este clar ce a provocat incendiul, iar guvernatorul regiunii mai largi Krasnodar, Veniamin Kondratyev, nu a făcut încă niciun comentariu.
Kievul a lansat rachete furnizate de Marea Britanie asupra podurilor dintre Crimeea și teritoriile ocupate, afirmă un oficial prorus
Exploziile produse duminică pe două poduri care leagă peninsula Crimeea de regiunea Herson au fost provocate de rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate Ucrainei de Marea Britanie, a anunțat guvernatorul Vladimir Saldo, șeful interimar al Hersonului ocupat, instalat de Moscova, relatează CNN.
Cele două poduri vizate de atacurile ucrainenilor sunt un pod de mici dimensiuni, care leagă coasta de est a Crimeei de orașul ucrainean Henicesk, și podul Chonhar, care face legătura între regiunea Herson și peninsula anexată încă din 2014 de către Rusia.
Saldo a declarat că cele două poduri erau folosite de traficul civil și nu militar și că o conductă de gaze care trece pe lângă unul dintre cele două poduri a fost spartă, ceea ce a întrerupt aprovizionarea cu gaze a 20.000 de locuitori ai orașului Henichesk din Herson.
Mai multe informații: Kievul a atacat cu rachete Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, podurile dintre Crimeea și teritoriile ucrainene ocupate, anunță un guvernator prorus
Zelenski: Rachetele Kinjal nu mai ajută Moscova atunci Ucraina folosește apărarea antieriană internă și occidentală
Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina a distrus „cultul” din jurul rachetelor rusești supersonice Kinjal, cu care Rusia a încercat să intimideze nu doar Ucraina, ci întreaga lume pentru o lungă perioadă de timp, scrie Ukrainska Pravda.
„Acest cult a fost demascat pentru totdeauna. Războinicii noștri au demonstrat clar că, atunci când folosesc sistemele noastre interne de apărare antiaeriană și sistemele de apărare antiaeriană ale partenerilor noștri, teroriștii nu au nicio șansă. Nicio rachetă Kinjal nu va ajuta Moscova” dacă Ucraina beneficiază în același timp de ambele tipuri de apărare antiaeriană, a declarat duminică Zelesnki, în timpul celebrării Zilei Forțelor Aeriene Ucrainene.
În timpul invaziei ruse din Ucraina, piloții ucraineni au efectuat 14.000 de zboruri de luptă și au doborât peste 3.500 de avioane, elicoptere și rachete rusești și peste 2.000 de drone de luptă rusești.
Duminică, liderul de la Kiev le-a înmânat distincții de stat membrilor Forțelor Aeriene ucrainene.
Incendiu pe podul Chongar din Crimeea după atacul ucrainean, care ar fi fost efectuat cu rachete de croazieră Storm Shadow
Ucraina a atacat podul Chongar, care leagă peninsula Crimeea de Hersonul ocupat, au anunțat duminică mai mulți oficiali proruși. Guvernatorul interimar al Crimeei, instalat de Moscova, susține că Ucraina a folosit o rachetă Storm Shadow – o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, lansată din aer și invizibilă pe radare – pentru a efectua atacul.
O fotografie obținută de agenția rusă de știri TASS arată incendiul provocat de rachetă, existând speculații că o conductă de gaz din zonă s-ar fi spart și s-ar fi aprins, scrie Sky News.
Informația nu a putut fi verificată de postul britanic de televiziune, iar oficialii ruși au recunoscut existența unui incendiu doar atunci când au comentat că acesta a fost stins.
Atacul de duminică este cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra podurilor care leagă Crimeea de Rusia continentală și de teritoriile ucrainene ocupate, în timp ce Kievul încearcă să continue să întrerupă liniile de aprovizionare rusești.
Saudiţii şi reprezentanţii altor ţări au propus o schiţă de pace la summitul de la Jeddah privind războiul din Ucraina (surse)
Arabia Saudită şi alte câteva ţări au propus schiţa unui posibil plan de pace pentru războiul dus de Rusia în Ucraina la summitul găzduit de Arabia Saudită în acest weekend, au declarat duminică pentru DPA diplomaţi familiarizaţi cu negocierile, potrivit Agerpres.
Oficiali din aproximativ 40 de ţări, între care Ucraina, SUA, ţări din Uniunea Europeană şi China s-au întâlnit în oraşul de coastă Jeddah. Rusia nu a fost invitată să participe la această reuniune.
Arabia Saudită, care a organizat şi găzduit reuniunea, a declarat că scopul acesteia a fost găsirea unei „căi politice şi diplomatice” pentru a se pune capăt războiului în Ucraina.
În acelaşi timp, Arabia Saudită, care întreţine relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, nu a dezvăluit care sunt ţările care participă la această reuniune.
Sursele DPA au declarat că gazdele saudite au informat Rusia cu privire la evoluţia discuţiilor, dar nu au oferit detalii suplimentare.
Schiţa unui posibil plan de pace propusă de Arabia Saudită prevede o încetare a focului pe toate fronturile şi discuţii de pace sub egida ONU între Rusia şi Ucraina, potrivit unor diplomaţi care au solicitat anonimatul în declaraţiile despre aceste discuţii.
Sursele nu au precizat ce ţări, în afară de Arabia Saudită, au susţinut această idee.
Planul, potrivit surselor, s-ar baza pe prezervarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi prevede, de asemenea, un schimb de prizonieri de război.
Guvernator: Atacurile recente ale Rusiei au ucis cel puțin 3 persoane și au rănit alte 6 în regiunea Harkov
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra regiunii Harkov efectuate în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.
O femeie în vârstă de 58 de ani a fost ucisă, iar un bărbat de 66 de ani a fost rănit și spitalizat după ce forțele ruse au bombardat duminică satul Podoly din districtul Kupiansk, a precizat Sinegubov.
De asemenea, o casă a fost distrusă, iar un incendiu a izbucnit într-o anexă, a adăugat el.
Anterior în cursul zilei de duminică, Sinegubov anunțase că forțele ruse au lansat rachete S-300 asupra districtului Kholodnohirskyi din orașul Harkov. Deocamdată nu au fost furnizate informații cu privire la eventualele victime sau pagube materiale.
Din cauza apropierii sale de granița cu Rusia, regiunea Harkov este supusă aproape zilnic bombardamentelor.
Sâmbătă seară, guvernatorul regional a afirmat că forțele ruse au lansat o bombă aeriană ghidată asupra satului Kruhliakivka din districtul Kupiansk, ceea ce a dus la un incendiu masiv.
Două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în urma atacului.
Mai multe case și anexe din orașul Kupiansk au fost avariate în urma bombardamentelor, precum și spațiile unei ferme. Un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost rănit de șrapnel și a fost spitalizat.
Zonele populate din districtele Bohodukhiv, Kharkiv, Chuhuiv, Izium și Kupiansk au fost bombardate continuu în ultimele 24 de ore, a adăugat Sinegubov, înregistrându-se o serie de pagube materiale.
Discuțiile de pace de la reuniunea din Arabia Saudită au fost productive și oneste până acum, afirmă șeful cabinetului lui Zelenski
A doua reuniune privind restabilirea păcii în Ucraina are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, la care participă peste 40 de țări. Un oficial de rang înalt din cadrul biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace, până în prezent, au fost productive, relatează CNN.
„Am avut o conversație extrem de onestă, deschisă, în timpul căreia reprezentanții fiecărei țări și-au putut exprima poziția și viziunea”, a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski.
Yermak a precizat că toți participanții au demonstrat angajamentul țărilor lor față de principiile Cartei ONU. El a descris consultările de pace ca fiind „foarte productive”.
Printre participanți se numără înalți oficiali din Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Regatul Unit, China, India, Africa de Sud și Turcia. Rusia nu a fost invitată să participe.
Guvernator: 2 morți și 2 răniți în atacurile rusești asupra regiunii Donețk în ultimele 24 de ore
Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în atacurile rusești asupra regiunii Donețk din ultimele 24 de ore, a anunțat duminică guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, potrivit The Kyiv Independent.
O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite de bombardamentele rusești în satul Niu-York. Paisprezece case și o școală au fost, de asemenea, avariate, a scris Kirilenko, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
O altă persoană a fost ucisă în satul Torske, a adăugat guvernatorul regional.
Alte câteva localități din regiune au fost bombardate, înregistrându-se pagube materiale.
În total, 1.644 de persoane din regiunea Donețk au fost ucise de forțele ruse de la începutul invaziei pe scară largă, iar alte 3.932 au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene. Totuși, aceste cifre nu includ victimele din Volnovakha și Mariupol, orașe ocupate de Rusia, deoarece acestea sunt imposibil de calculat în prezent. Se așteaptă ca numărul real al victimelor să fie mult mai mare.
Moscova spune că încercarea Occidentului de a convinge Sudul Global să sprijine Ucraina este sortită eșecului
Moscova a declarat duminică, prin vocea viceministrului de Externe, că discuțiile care au avut loc în acest weekend în Arabia Saudită, la care au participat SUA, China și India și care au avut ca scop stabilirea principiilor pentru o încetare pașnică a războiului Rusiei din Ucraina, sunt o tentativă occidentală de a alinia Sudul Global în spatele Kievului, iar această încercare este „sortită eșecului”, informează Reuters.
Potrivit agenției oficiale ruse de presă TASS, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a calificat reuniunea drept „o reflectare a încercării Occidentului de a continua eforturile zadarnice, sortite eșecului, de a mobiliza comunitatea internațională și, mai precis, Sudul global, chiar dacă nu în întregime, în sprijinul așa-numitei formule de pace a lui Zelenski, care este sortită eșecului și nesustenabilă încă de la bun început”.
Mai multe informații: Rusia afirmă că încercarea Occidentului de a convinge Sudul Global să sprijine Ucraina în război este „sortită eșecului și nesustenabilă”
20.000 de oameni au rămas fără gaz după ce un atac cu rachete ucrainene a lovit un gazoduct lângă Crimeea
Un atac cu rachete ucrainene a dezactivat temporar o conductă de gaze de lângă peninsula Crimeea, lăsând 20.000 de persoane fără gaz, potrivit oficialilor ruși, relatează Sky News.
Conducta, situată la Arabat Spit Henichesk, a luat foc în urma bombardamentului, dar incendiul a fost între timp stins, potrivit lui Vladimir Saldo, guvernatorul interimar instalat de Moscova în regiunea ocupată Herson.
Vladimir Saldo a declarat că reparațiile ar trebui să fie finalizate în următoarele două zile.
„Va fi nevoie de ceva timp pentru a restabili alimentarea cu gaz, în special în direcția Henichesk, deoarece peste 20.000 de locuitori au rămas fără gaz”, a mai afirmat el.
Aurescu, la reuniunea de la Jeddah: Orice viitoare pace trebuie să garanteze securitatea Ucrainei în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional
Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a anunțat că, la reuniunea de la Jeddah privind Ucraina, a arătat sprijinul României faţă de Formula pentru Pace a preşedintelui Volodimir Zelenski.
„Orice viitoare pace trebuie să garanteze securitatea Ucrainei în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional şi libertatea sa de a-şi urma alegerile suverane, fără interferenţe”, a subliniat el, într-un mesaj publicat duminică pe Twitter, potrivit news.ro.
„Cerinţele prealabile pentru începerea discuţiilor pentru pace sunt: Rusia să oprească ostilităţile, să îşi retragă trupele şi să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Doar Ucraina, ca victimă a agresiunii, poate decide când să înceapă discuţiile pentru pace”, a punctat Aurescu, fost ministru de Externe.
El a adăugat că România sprijină pe deplin viitorul Summit Global pentru Pace, cu cea mai largă participare din toate regiunile lumii.
Mai multe explozii au lovit poduri rutiere care fac legătura între Crimeea și Hersonul ocupat, anunță oficialii proruși
Mai multe explozii au fost raportate pe poduri rutiere critice care fac legătura între Crimeea și părțile din regiunea Herson aflate sub ocupația forțelor ruse, potrivit unor oficiali instalați de Moscova în regiune, relatează CNN.
Printre țintele raportate se află un pod care face legătura între Arabat Spit, pe coasta de est a Crimeei, și orașul Henichesk. Un canal neoficial de Telegram – RIA Melitopol – scrie că în oraș s-au auzit explozii.
Vladimir Rogov, un membru al administrației militar-civile din Zaporojie, instalată de Moscova, a declarat că au fost, de asemenea, lovituri asupra podului Chongar, care face legătura între regiunea Herson și Crimeea.
„În total, sunt raportate trei sau patru lovituri. Amploarea pagubelor este încă necunoscută”, a afirmat Rogov.
Liderul numit de Rusia la conducerea peninsulei Crimeea, Serghei Aksionov, a afirmat pe canalul său de Telegram că Ucraina „a lansat un atac cu rachete în zona podului Chongar din nordul Crimeei. O lovitură (a reușit, n.r.), unele dintre rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană”.
Liderul numit de Rusia în Hersonul ocupat, Vladimir Saldo, a declarat că Ucraina „a tras cu rachete NATO Storm Shadow asupra podului Chongar și a așezării Chongar”.
Saldo a precizat că podul a fost avariat de o rachetă, „dar principala ticăloșie a regimului (de la Kiev, n.r.) a fost lovirea școlii din sat”.
El a spus că Ucraina a tras 12 rachete asupra podului care leagă estul Crimeei de Henichesk. Nouă dintre acestea au fost doborâte, a adăugat Saldo, iar un civil care se afla pe pod în momentul atacului a fost rănit.
Saldo a adăugat că oficialii încă verifică urmările atacului și daunele provocate podului și conductei de gaz.
Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au mai declarat că legăturile de transport între Herson și Crimeea au continuat să funcționeze prin Chaplynka și Armyansk.
Viețile a trei femei-soldat din Ucraina care duc o luptă dublă pe front: cu rușii, dar și cu prejudecățile camarazilor
Tot mai multe femei ucrainene se înrolează pentru a lupta împotriva războiului declanșat de Rusia lui Putin în țara lor. Trei dintre cele 5.000 de soldați femei din prima linie au vorbit la BBC despre cum arată viețile lor acum. Dar ele au o luptă dublă de dus: atât cu inamicul, cât și cu atitudinile sexiste din armată, povestesc acestea.
Mai multe detalii: „Tu ce cauți aici? Du-te și fă borș!”. Viețile a trei femei-soldat din Ucraina care duc o luptă dublă pe front: cu rușii, dar și cu prejudecățile propriilor camarazi
Moscova dă asigurări că poate „elimina amenințările” din Marea Neagră, după ce au fost vizate nave rusești
Rusia dispune de suficiente capacități militare și tehnice pentru a elimina amenințările la adresa securității în Marea Neagră, a declarat viceministrul ruse de externe Serghei Riabkov, citat de agenția oficială de presă TASS, potrivit Sky News.
De asemenea, Serghei Riabkov a acuzat SUA și Marea Britanie pentru escaladarea tensiunilor din regiune.
Afirmațiile lui vind după ce drone navale ucrainene au atacat vineri o navă de război rusă în apropierea portului Novorossiisk și sâmbătă un petrolier rusesc în apropierea podului Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.
Trei morți în urma atacurilor aeriene asupra Harkovului și Donețkului
Trei persoane au murit în urma loviturilor aeriene de noaptea trecută în Ucraina, au anunțat duminică autoritățile, potrivit Sky News.
Două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite în urma bombardamentelor asupra regiunii Harkov, a declarat șeful administrației militare regionale locale, Oleg Sinegubov.
O femeie în vârstă de 80 de ani a fost, de asemenea, ucisă de bombardamentele ucrainene în Donețkul controlat de Rusia, a declarat duminică primarul orașului, Alexei Kulemzin, instalat de Moscova.
În urma atacului, clădirea principală a Universității de Economie și Comerț M. Tugan-Baranovski a luat foc, mai susțin autoritățile proruse.
Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul a provocat prăbușirea acoperișului, dar că nu s-au înregistrat victime.
Moscova anunță că, în atacul masiv cu rachete din cursul nopții, a lovit baze aeriene din vestul Ucrainei
Moscova a anunțat duminica aceasta că forțele sale au atacat baze aeriene militare din regiunile Hmelnițki și Rivne din vestul Ucrainei și că „toate țintele au fost lovite”, scrie The Moscow Times preluând AFP.
„În cursul nopții, forțele armate ale Rusiei au efectuat bombardamente (…) asupra bazelor aeriene ale forțelor armate ucrainene din jurul localităților Starokosteantîniv din regiunea Hmelnițki și Dubno din regiunea Rivne”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.
Ucraina a anunțat că s-a confruntat cu mai multe valuri de atacuri în cursul nopții, doborând 30 din cele 40 de rachete de croazieră lansate de forțele ruse.
Mai multe informații: Varianta Rusiei despre noul atac masiv cu rachete asupra Ucrainei: au fost vizate baze aeriene din vestul țării, „toate țintele au fost lovite”
Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra podului Chongar din Crimeea, afirmă liderul prorus al peninsulei
Presa rusă relatează trei sau patru explozii produse la podul Chongar din Crimeea, scrie Sky News.
O imagine publicată pe Telegram susține că arată una dintre explozii.
Serghei Aksyonov, liderul instalat de Rusia la conducerea peninsulei anexate Crimeea, spune că Ucraina a atacat podul cu rachete.
„Inamicul a lansat un atac cu rachete în zona podului Chongar din nordul Crimeei”, a afirmat acesta, într-un mesaj publicat pe Telegram.
El a precizat că, deși majoritatea rachetelor au fost doborâte, una a reușit să ajungă la țintă.
„Există pagube la carosabilul podului de automobile, lucrările de reparații au început deja. Nu există victime”, a adăugat Aksyonov.
Ucraina a lovit anterior același pod, în luna iunie. Podul este una dintre puținele legături între Crimeea și Ucraina continentală.
Noul atac vine după un atac cu drone maritime asupra unui petrolier în apropierea podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală.
Ucrainenii au dat jos secera şi ciocanul de pe un monument din Kiev
Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Ucrainei pentru al Doilea Război Mondial, Iuri Savchuk, a sărbătorit ridicarea tridentului pe Monumentul Patriei din Kiev, relatează AFP, potrivit news.ro.
„Este foarte frumos că am finalizat o anumită etapă a lucrărilor”, a declarat el. „Este o zi frumoasă, însorită, (fluviul) Nipru este sclipitor, nu există nicio alertă aeriană. Tridentul este pe scut. Glorie Ucrainei”, a mai afirmat Savchuk.
Mai multe detalii: Secera și ciocanul de pe Monumentul Patriei din Kiev, înlocuite de tridentul ucrainean. Câți bani s-au strâns pentru amplasarea simbolului. VIDEO
Kievul afirmă că la reuniunea de la Jeddah a fost exprimat „respectul pentru inviolabilitatea frontierelor”
Reuniunea internaţională desfăşurată sâmbătă în Arabia Saudită pentru a aborda problema războiului în Ucraina şi restabilirea unei „păci juste” – potrivit formulei Kievului – a reafirmat sprijinul celor peste 30 de ţări participante „pentru principiul inviolabilităţii frontierelor”, a anunțat preşedinţia ucraineană.
La reuniunea de la Jeddah „au fost exprimate diferite puncte de vedere” cu privire la principiile-cheie ale formulei de pace ucrainene, a afirmat şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, toţi cei prezenţi au fost de acord în ceea ce priveşte „angajamentul ţărilor lor faţă de principiile Cartei ONU, dreptul internaţional, respectul pentru suveranitate şi inviolabilitatea integrităţii teritoriale”, a adăugat Iermak.
Şeful administraţiei preşedintelui Volodimir Zelenski s-a referit la reuniunea de sâmbătă, care s-a desfăşurat cu uşile închise şi în condiţii de secret total în ceea ce priveşte conţinutul ei, la fel ca şi în cazul reuniunii anterioare de la Copenhaga.
O importantă bază aeriană din vestul Ucrainei, printre țintele valului de atacuri cu rachete de noaptea trecută, afirmă Kievul
Forțele ruse au încercat să lovească o importantă bază aeriană importantă din vestul Ucrainei, în timpul atacului din cursul nopții trecute, în care au lansat un nou val de rachete și drone, relatează CNN.
Aerodromul Starokosteantîniv, din regiunea ucraineană Hmelnîțkîi, a mai fost vizat anterior.
„Aerodromul Starokosteantîniv continuă să deranjeze inamicul”, a declarat Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene. „Și putem înțelege de ce – piloții noștri le provoacă mari dureri de cap”, a adăugat Ihnat.
Un oficial local a anunțat că mai multe case au fost avariate în urma atacului și că un incendiu a izbucnit în incinta unui elevator de cereale.
Atacurile de noaptea trecută de pe teritoriul Ucrainei: Forțele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a tras cu 70 de arme de atac aerian diferite asupra unor ținte din întreaga Ucraină în ultimul val de atacuri.
Toate cele 27 de drone care se îndreptau spre teritoriile ucrainene au fost doborâte, la fel ca și 18 din cele 26 de rachete de croazieră.
Kievul nu a precizat câte rachete hipersonice au reușit să treacă de apărarea sa antiaeriană.
„Din păcate, nu reușim întotdeauna să doborâm tot”, a declarat Ihnat.
Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a declarat că Rusia ar fi putut imita lansări de rachete de pe teritoriul Belarusului pentru „diverse tipuri de provocări, astfel încât să atragă Belarusul într-un război împotriva Ucrainei”.
Medvedev: Rusia nu va negocia pacea până când Ucraina nu o imploră în genunchi
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat duminica aceasta că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi, comentând întâlnirea a aproximativ treizeci de ţări desfăşurată în oraşul saudit Jeddah, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.
„Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”, a spus Medvedev, comentând totodată – referitor la întâlnirea de la Jeddah – că „este greu de criticat dorinţa de a pune capăt unui război”.
Mai multe informații: Dmitri Medvedev anunță că Rusia nu va negocia pacea cu Ucraina prea curând: „Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”
Luptele au continuat de-a lungul frontului estic din Ucraina, dar Rusia nu a făcut niciun progres semnificativ, spune armata ucraineană
Au avut loc lupte grele de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei, fiind raportate sute de confruntări până în prezent, dar Rusia nu a reușit să facă niciun progres semnificativ, a declarat duminică un oficial militar ucrainean pentru CNN.
Serhii Cherevatyi, un comandant adjunct și purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din estul țării, a spus că soldații Kievului au avut succes în special în jurul Bahmutului, unde au avut loc unele dintre cele mai sângeroase lupte din război.
Cherevatyi a precizat că trupele ucrainene avansează „sute de metri în fiecare zi”, în ciuda unei rezistențe dure a rușilor. Forțele ruse au tras peste 650 de obuze acolo numai în ultima zi, a adăugat el.
„Inamicul opune o rezistență acerbă”, a subliniat Cherevatyi.
El a adăugat că mișcarea de-a lungul liniei frontului a fost în general statică, în ciuda intensității luptelor.
Lupte se dau și mai la nord: În timp ce Ucraina avansează spre Bakhmut, rușii încearcă să avanseze spre Kupiansk, un oraș situat în nordul regiunii Harkov, a spus Cherevatyi.
Șase atacuri au avut loc în așezările din apropierea orașului Kupiansk și a graniței Harkovului cu regiunea Luhansk. În unele au fost implicate avioane de luptă și elicoptere de atac.
„Rușii își concentrează forțele în această zonă, având acolo unități puternice. Cu toate acestea, le putem vedea intențiile, știm ce vor să facă și ce zone să atace”, a declarat Cherevatyi.
Moscova a anunțat că forțele sale au cucerit sâmbătă un sat în apropiere de Kupiansk. Cherevatyi a negat afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi câștigat teren, „dacă nu cumva vorbim de zeci de metri. Nimic semnificativ”.
Cherevatyi a respins, de asemenea, orice afirmație potrivit căreia Kievul ar fi pierdut teritoriu la sud de Svatove, un alt punct fierbinte pe frontul care se întinde de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Luhansk.
O persoană a murit și alta a fost rănită în regiunea Harkov, în urma bombardamentelor rusești
Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a anunțat că rușii au bombardat, duminică, un sat din regiune, relatează Ukrinform.
„Rușii continuă să atace zonele populate din regiunea Harkov. Ca urmare a bombardamentuluii inamic asupra satului Podola din districtul Kupian, o femeie de 58 de ani a murit, iar un bărbat de 66 de ani a fost rănit și internat într-un spital”, a spus Oleg Sinegubov.
O dronă care viza Moscova a fost distrusă în aer, anunță primarul
Serghei Sobianin, primarul din Moscova, a anunțat că duminică dimineață a fost distrusă o dronă care se apropiase de capitala Rusiei, informează agenția rusă de presă Interfax.
„Astăzi (n.r. – duminică), în jurul orei 11, a existat o încercare a unei drone de a pătrunde spre Moscova. A fost distrusă de forțele de apărare aeriană la apropierea (n.r. – de oraș)”, a transmis Serghei Sobianin pe canalul său Telegram.
Și ministerul rus al apărării a confirmat că o dronă care viza Moscova a fost distrusă de forțele de apărare antiaeriană.
„Astăzi (n.r- duminică), la ora 11:27, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule aeriene fără pilot asupra obiectelor din regiunea Moscovei a fost zădărnicită”, a declarat ministerul rus al apărării.
Potrivit raportului, drona a fost distrusă de sistemele de apărare aeriană de pe teritoriul regiunii Podolsk.
Oficialii militari ruși au transmis că, în urma atacului, nu au fost victime și nici pagube materiale.
Regiunea rusă Kursk, bombardată de ucraineni
Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunțat, duminică, bombardarea satului Tetkino din reiune, de către forțele ucrainene.
„Satul Tetkino, districtul Glușkovski, a fost bombardat din Ucraina. Au fost înregistrate 10 lovituri. În consecință, ferestrele, acoperișurile, fațadele și gardurile din 12 gospodării au fost avariate. Cu siguranță vom oferi asistență tuturor proprietarilor”, a transmis Roman Starovoit.
Din 11 aprilie, în regiunea Kursk operează un nivel ridicat (galben) de pericol terorist. Zonele de frontieră ale regiunii au fost bombardate în mod repetat de Forțele Armate ale Ucrainei, relatează agenția rusă de presă Interfax.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 249.700 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 590 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.237 de tancuri, 8.262 de blindate, 4.965 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 311 de elicoptere și 4.126 de drone.
Universitate din Donețk, bombardată de ucraineni, acuză rușii
O universitate din Donețk a fost bombardată de ucraineni, acuză oficialii din orașul controlat de Rusia din estul Ucrainei, transmite Reuters.
„Ca urmare a ultimului atac asupra Donețkului, clădirea Universității de Economie și Comerț este în flăcări”, a declarat Alexei Kulemzin, primarul instalat de Rusia.
Alexei Kostrubițki, ministrul pentru situații de urgență instalat de Rusia pentru regiunea pe care Moscova o numește Republica Populară Donețk, susține că forțele ucrainene au folosit muniție cu dispersie în bombardamentele care au provocat incendiul.
Kostrubițki a precizat că nu era nimeni în clădire în momentul atacului.
Ulterior, oficiali ruși din cadrul ministerului regional al situaţiilor de urgenţă a anunțat că incendiul a fost stins.
„Incendiul deschis în clădirea Universităţii Naţionale de Economie şi Comerţ din Doneţk, care poartă numele lui M. Tugan-Baranovski, a fost eliminat. În prezent, structurile sunt demontate şi turnate”, au transmis autoritățile locale.
Rusia a atacat Ucraina în mai multe valuri, cu rachete și drone
Rusia a lansat peste noapte un atac în mai multe valuri asupra Ucrainei, folosind 70 de arme de asalt aerian, inclusiv rachete de croazieră și hipersonice, dar și drone de fabricație iraniană, au anunțat duminică forțele aeriene din Kiev, potrivit Reuters.
Forțele aeriene de la Kiev susțin că apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 30 din 40 de rachete de croazieră și toate cele 27 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat peste noapte.
În total, în mai multe valuri de atacuri, din seara zilei de 5 august până în dimineața zilei de 6 august 2023, inamicul a folosit 70 de arme de asalt aerian.
Nu este clar dacă au existat pagube în urma atacului sau ce s-a întâmplat cu cele 10 rachete de croazieră care nu au fost doborâte.
Partea rusă nu a comentat.
Peste 30 de ciocniri între forțele ruse și ucrainene în ultima zi
Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe Facebook, în raportul zilnic de pe front, că, în ultima zi, au avut loc peste 30 de ciocniri de luptă cu truplere rusești.
„În ultima zi, inamicul a lansat 20 de lovituri cu rachete. 12 rachete Kalibr au fost distruse de unitățile de rachete antiaeriene și de avioanele Forțelor Aeriene. În plus, inamicul a efectuat 62 de lovituri aeriene. De asemenea, ocupanții au tras cu 68 de salve de rachete în pozițiile trupelor noastre și în zonele populate. În urma atacurilor rusești, din păcate, în rândul populației civile sunt morți și răniți, iar clădiri de locuințe au fost distruse. Pe parcursul zilei au avut loc peste 30 de ciocniri de luptă”, se arată în raport.
Explozii la Hmelnițki
Administrația militară regională (OVA) Hmelnițki, a anunțat, duminică dimineață, într-un mesaj pe Telegram, că regiunea a fost bombardată de ruși de două ori în cursul nopții.
„O serie de explozii din nou în regiunea Hmelnițki. Apărarea aeriană funcționează. OVA i-a îndemnat pe locuitorii din regiune să rămână în adăposturi până la sfârșitul alertei aeriene”, se arată în comunicatul publicat duminică, la ora 4.00.
Regiunea Hmelnițki fusese bombardată intens și duminică, la ora 1.30, fiind auzite o serie de explozii, precum și riposta apărării antiaeriene.
O bombă rusească a lovit un centru de transfuzii de sânge din regiunea Harkov
O bombă aeriană ghidată de Rusia a lovit un centru de transfuzii sanguine din nord-estul Ucrainei, provocând moartea mai multor persoane şi rănirea altora, a afirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.
„O bombă aeriană dirijată a Rusiei împotriva unui centru de transfuzie de sânge din Ucraina. În această seară, comunitatea Kupiansk din regiunea Harkov. Sunt morți și răniți. Condoleanțe! Salvatorii noștri sting incendiul. Doar această crimă de război spune totul despre agresiunea rusă. Fiare care distrug ceea ce pur și simplu face posibilă viața. Învingerea teroriștilor este o chestiune de onoare pentru toți cei care prețuiesc viața”, a transmis Volodimir Zelenski.
Ucraina a folosit „muniții cu dispersie” într-un atac efectuat asupra Donețkului, scrie presa rusă de stat
Presa rusă de stat scrie că Ucraina a folosit sâmbătă muniții cu dispersie într-un atac efectuat asupra centrului Donețkului, aflat sub ocupația forțelor ruse, relatează Sky News.
Agenția oficială de presă RIA a precizat că serviciile de urgență din Donețk au raportat utilizarea controversatelor muniții, care sunt interzise în aproximativ 120 de țări.
Veridicitatea acestor informații nu a putut fi verificată în mod independent.
Separat, în Rusia, guvernatorul regiunii Kursk a anunțat că satul de frontieră Tetkino a fost ținta unor tiruri de artilerie, ceea ce a dus la avarierea a 12 case. Nu este clar dacă în urma bombardamentelor au existat persoane rănite.
Explozii raportate și în regiunile Jîtomîr și Hmelnițki, în contextul în care Rusia atacă cu rachete balistice
Forțele ruse au lansat un val de rachete balistice Kinjal împotriva Ucrainei sâmbătă seară, care vizează regiunile centrale și vestice, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Un reporter al publicației citate a confirmat că două explozii puternice au fost auzite în orașul Jîtomîr.
Administrația militară din regiunea Hmelnițki a raportat, de asemenea, explozii în regiune, îndemnându-i pe civili să se adăpostească.
Potrivit forțelor aeriene ucrainene, forțele ruse au lansat rachetele Kinjal din apropierea orașului rus Tambov. Rachetele rusești par să se îndrepte spre regiunile Vinnița și Kiev, deși guvernatorii acestor regiuni nu au raportat încă nicio explozie.
Deocamdată nu există informații privind eventuale victime sau pagube.
Forțele aeriene ucrainene au confirmat doborârea unei rachete rusești Kinjal pentru prima dată la începutul lunii mai, la scurt timp după sosirea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot – care permit Ucrainei să doboare rachete balistice.
O „salvă” de rachete a lovit Ucraina, anunță ministrul de externe
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că o „salvă” de rachete a lovit sâmbătă Ucraina, după ce Rusia a promis represalii rapide pentru atacurile asupra navelor sale din Marea Neagră, relatează Sky News.
„Rusia a dezlănțuit o nouă salvă de rachete asupra Ucrainei în această sâmbătă”, a scris Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„Rusia nu se va opri până când nu va fi oprită”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
Kubela a cerut din nou Occidentului și lumii să înarmeze Ucraina cu avioane de luptă F-16 care să ajute la „închiderea cerului”.
Statul Major General al Ucrainei raportează o zi de apărare fermă, în timp ce atacurile aeriene continuă în întreaga țară
Forțele armate ucrainene au transmis sâmbătă după-amiază o actualizare a informațiilor operaționale privind invazia rusă, menționând o serie de evoluții care s-au produs în jurul mai multor bătălii care se dau în orașe și regiuni cheie, relatează Sky News.
Este important de reținut că aceste afirmații ale Statului Major General al forțelor ucrainene se aplică evenimentelor care au avut loc până sâmbătă, la ora locală 18:00, și că acestea nu pot fi verificate în mod independent.
Iată care sunt principalele concluzii ale actualizării, potrivit căreia forțele ucrainene au petrecut o mare parte din zi respingând avansurile rușilor și s-au confruntat cu o serie de lovituri aeriene:
- Forțele ucrainene au respins atacurile violente ale trupelor ruse la Vilșanoi și Synkivka (lângă Harkov);
- Rusia a desfășurat un atac nereușit la Bilogorivka (lângă Lîman) și a efectuat lovituri aeriene în această zonă și în regiunea Donețk;
- Bombardamentele puternice de la Bahmut au fost urmate de lupte intense;
- Ucraina a respins încercările Rusiei de a avansa în direcția orașului Avdiivka;
- Regiunea Zaporojie a fost, de asemenea, bombardată intens, 15 așezări fiind supuse bombardamentelor aeriene pe tot parcursul zilei.
După ora 18:00, ora Ucrainei, alertele de raid aerian au început să răsune în întreaga țară și au fost raportate o serie de explozii. Potrivit unor relatări, confirmate parțial și de către forțele aeriene ucrainene, rușii lansează rachete hipersonice, iar unele dintre acestea provin dinspre Belarus.