NATO: Poziția noastră privind integritatea teritorială a Ucrainei nu s-a schimbat
Afirmația lui Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căreia Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriile sale în schimbul aderării la alianța militară, a stârnit marți o serie de controverse, părând să declanșeze o dispută diplomatică între Kiev și NATO, scrie Sky News.
Kievul a avut o reacție furibundă, catalogând ideea ca fiind „ridicolă” și „absolut inacceptabilă”.
Comentariile lui Jenssen au atras atenția în mod special pentru că au reprezentat o schimbare marcantă față de poziția de lungă durată a șefului său, poziție potrivit căreia NATO susține integritatea teritorială a Ucrainei și este la latitudinea Kievului să decidă când și cum să negocieze.
Marți seară, NATO a reiterat această poziție.
Într-o declarație pentru televiziunea de stat ucraineană Suspilne, un purtător de cuvânt al NATO a spus: „Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar și ne angajăm să obținem o pace dreaptă și durabilă”.
„Poziția Alianței este clară și nu s-a schimbat”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Vicepremierul Ucrainei: Drumul spre victorie va fi lung, să nu ne gândim la viața de după război
Irina Vereșciuk, ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, care ocupă și funcția de vicepremier în guvernul de la Kiev, a afirmat marți că războiul cu Rusia va continua mult timp și nu se va încheia nici până la sfârșitul acestui an, dar nici în primăvara anului viitor, „așa cum speră unii”, scrie Ukrainska Pravda.
„Cât va dura războiul? Trebuie să fim sinceri. În acest război, drumul spre victorie va fi lung și dificil. «2-3 săptămâni», »până la sfârșitul anului», «primăvara viitoare» – toate acestea nu sunt adevărate”, a scris Irina Vereșciuk, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„Trebuie să ne pregătim pentru o luptă lungă. Cetățenii și autoritățile, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru un război lung și dificil. Și numai atunci vom învinge”, a adăugat ea.
„Să nu ne gândim la viața de după (război). Facem tot ce putem aici și acum. Să o luăm ușor. Zi de zi. Și să ne ajutăm unii pe alții. Și asta este important. De aceea am supraviețuit anul trecut. De aceea vom câștiga, în cele din urmă”, a conchis vicepremierul ucrainean.
Circulația pe podul Kerci a fost suspendată
Traficul rutier pe Podul Kerci, care face legătura între peninsula anexată Crimeea și Rusia continentală, a fost suspendat marți seara, scrie Ukrainska Pravda.
Informația a fost difuzată de un canal local de Telegram, preluat de presa rusă.
Conform acestui canal, la ora locală 21:49, a fost publicat un mesaj prin care era anunțat faptul că „traficul pe Podul Crimeei este suspendat temporar”.
Nu au fost oferit niciun motiv pentru suspendarea traficului.
Ucraina nu a fost invitată la summitul G20 din India
India a ales să nu invite Ucraina la summitul G20 de luna viitoare, relatează Sky News.
O listă oficială a invitaților publicată pe site-ul G20 arată că au fost invitate opt state care nu sunt membre ale organizației: Bangladesh, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Mauritius, Nigeria, Oman, Singapore și Olanda. Este de așteptat să fie invitată și Spania, țară care nu face parte din G20, dar care participă în calitate de invitat permanent.
Este la latitudinea țării gazdă să decidă ce țări membre care nu sunt membre ale G20 vor fi invitate în fiecare an. Ucraina a fost invitată la summitul din Indonezia de anul trecut, iar președintele Zelenski a intervenit prin videoconferință.
De asemenea, Ucraina a fost invitată la summitul mai exclusivist al G7 din Japonia, la începutul acestui an.
Dar India s-a dovedit a fi unul dintre cei mai puternici aliați economici ai Rusiei după începutul războiului, ignorând sancțiunile occidentale și continuând să importe cantități mari de petrol rusesc.
Rusia a fost din nou invitată, în ciuda apelurilor repetate de a expulza Kremlinul din grupul interguvernamental.
Se așteaptă ca Moscova să participe la summit, iar președintele rus Vladimir Putin pare că se gândește dacă se va deplasa fizic. O sursă de la Kremlin a declarat luna trecută pentru NBC News că Putin încă nu a exclus această variantă.
Summitul de luna viitoare din India va fi primul după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, acuzându-l de deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.
Mandatul limitează din punct de vedere tehnic locurile în care poate călători Putin – țările care au aderat la CPI sunt, teoretic, obligate să îl aresteze dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. Acesta este motivul pentru care a decis să lipsească de la summitul BRICS din Africa de Sud de luna trecută. Spre deosebire de Africa de Sud, India nu este membră a CPI, astfel încât Putin ar putea participa fără teama de a fi arestat de autoritățile indiene.
Zelenski: Pregătirea recruților ar trebui să se bazeze pe „experiența reală de luptă”
Președintele Volodimir Zelenski consideră că experiența reală de luptă ar trebui să devină o prioritate în timpul pregătirii recruților ucraineni, scrie Ukrainska Pravda.
Liderul ucrainean a precizat că i-a vizitat marți pe militarii din regiunea Zaporojie și că pregătirea soldaților a fost unul dintre subiectele principale discutate cu comandamentul militar.
„Când există o astfel de comunicare – brigadă cu brigadă – și toată lumea are o experiență reală de luptă, atunci este posibil să se evalueze situația mult mai profund, să se vadă cum experiența specifică a unei brigăzi poate fi aplicată de alte unități și adaptată pentru toate forțele noastre de apărare”, a afirmat Zelenski, în discursul său video de marți seară, adresat națiunii.
„Experiența reală de luptă, provocările și tendințele moderne de pe câmpul de luptă, exercițiile de foc și manevrele, abilitățile pe care le au soldații noștri și care trebuie extinse la toate brigăzile – toate aceste lucruri și trebuie să devină o prioritate în centrele de instrucție, în special în timpul pregătirii recruților”, a precizat Zelenski.
Liderul ucrainean s-a întâlnit marți cu militarii din Zaporojie și a discutat cu aceștia ultimele evenimente de pe frontul de la Orihiv.
„Generalul Armaghedon”, înlăturat de la conducerea militară și plasat în arest la domiciliu, scrie presa rusă
Generalul rus Serghei Surovikin, despre care se crede că este un aliat al șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în exil în Belarus, a fost înlăturat din poziția de lider pe care o avea în războiul Moscovei împotriva Ucrainei și se află în arest la domiciliu, potrivit unor relatări ale bloggerilor și presei militare ruse, scrie marți Politico.
Blogul „VChK-OGPU”, considerat apropiat de forțele de securitate ale Rusiei, a relatat duminică seară că Surovikin se află acum „sub un fel de arest la domiciliu”, în cadrul căruia nu poate părăsi apartamentul în care este ținut, dar că i s-a permis să primească vizitatori, inclusiv mai mulți dintre subordonații săi.
Mai multe informații: „Generalul Armaghedon” a fost plasat în arest la domiciliu, scrie presa rusă. Surovikin „a petrecut mult timp răspunzând la întrebări incomode”
Statul Major General al Ucrainei: Rușii încearcă să recucerească pozițiile de lângă Urozhaine și desfășoară o ofensivă pe mai multe fronturi
Marți au avut loc 23 de ciocniri armate directe pe linia frontului din Ucraina între trupele ruse și cele ucrainene. Forțele ucrainene desfășoară o ofensivă pe fronturile de la Melitopol și Berdiansk, în timp trupele ruse au încercat să desfășoare o ofensivă pe fronturile de la Kupiansk, Avdiivka și Mariinka și să își reia pozițiile din apropierea satului Urozhaine, a transmis Statul Major General al armatei ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.
„Pe parcursul zilei, ocupanții ruși au efectuat 42 de atacuri cu rachete, 44 de bombardamente aeriene și au lansat 24 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra Forțelor de Apărare ale Ucrainei și a așezărilor ucrainene. Din păcate, atacurile teroriste rusești s-au soldat cu morți și răniți în rândul populației civile, inclusiv copii. Au fost avariate case rezidențiale și alte infrastructuri civile”, a precizat conducerea armatei ucrainene, în actualizarea de seară a informațiilor operaționale privind invazia rusă
În ultimele 24 de ore, au avut loc 23 de ciocniri armate.
„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă pe fronturile Melitopol și Berdiansk, consolidându-și pozițiile existente și desfășurând lupte de contracarare a bateriilor” inamice, a mai transmis Statul Major General.
„Avioanele forțelor de apărare au lansat șapte atacuri asupra unor grupuri de efective, arme și echipamente militare inamice. Unitățile de rachete și artilerie ale forțelor de apărare au lovit două sisteme de artilerie pe poziții de tragere, un sistem antiaerian și o altă țintă inamică crucială”, a mai susținut conducerea armatei ucrainene, în actualizare.
Un deţinut rus, condamnat pentru uciderea partenerei, a fost graţiat după ce a luptat în Ucraina
Autorităţile ruse au graţiat un bărbat care fusese închis pentru uciderea partenerei sale în 2021, după ce acesta a luptat mai puţin de trei luni în Ucraina, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE. Bărbatul a ajuns pe front după ce a fost recrutat din închisoarea în care îşi ispăşea pedeapsa.
Bărbatul graţiat, Viaceslav Samoilov, a fost condamnat în 2022 la 9 ani şi jumătate de închisoare după ce şi-a ucis partenera, Olga, în vârstă de 33 de ani, în apartamentul pe care îl împărţeau în regiunea Arhanghelsk, din nordul Rusiei.
Samoilov, care a dezmembrat corpul victimei şi i-a ascuns capul şi membrele, a fost recrutat în închisoare şi a petrecut mai puţin de trei luni pe front, de unde s-a întors după ce a fost rănit.
Mai multe informații: Un deținut rus, condamnat după ce și-a ucis partenera și i-a dezmembrat corpul, a fost grațiat pentru că a luptat 3 luni în Ucraina
Kievul îl critică pe oficialul NATO care a spus că Ucraina ar putea renunța la unele teritorii în schimbul aderării
Kievul a avut o nouă reacție la afirmațiile făcute de Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sugerat marți că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriul său în schimbul aderării la alianța militară condusă de SUA.
Ministerul ucrainean de externe a criticat aceste comentarii, catalogându-le drept „absolut inacceptabile”, relatează Sky News.
„Întotdeauna am presupus că alianța, la fel ca Ucraina, nu își tranzacționează teritoriile”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, pe Facebook.
„Angajarea conștientă sau inconștientă a oficialilor NATO în formarea unei narațiuni despre refuzul Ucrainei de a-și ceda teritoriile sale face jocul Rusiei”, a precizat Nikolenko.
„Este în beneficiul securității euro-atlantice să se discute despre modalitățile de accelerare a victoriei Ucrainei și de obținere a calității de membru cu drepturi depline în NATO”, adăugat reprezentantul ministerului ucrainean de externe.
Letonia trimite armata să păzească granița cu Belarus
Ministrul leton al apărării a ordonat armatei să ajute la paza frontierei țării baltice cu Belarus, aliatul Moscovei, în urma a 96 de încercări ale unor imigranți ilegali de a trece frontiera în doar 24 de ore, scrie Al Jazeera.
De asemenea, ofițerii Poliției de Frontieră au fost rechemați din concediu pentru a ajuta la patrulare.
Letonia are „informații despre o posibilă creștere a amenințărilor hibride”, a precizat Poliția de Frontieră, într-un comunicat. Autoritățile belaruse sunt din ce în ce mai implicate în organizarea fluxului de imigranți ilegali, a mai susținut poliția letonă de frontieră.
Letonia, Lituania și Polonia, țări membre ale UE care au o graniță comună cu Belarus, sunt din ce în ce mai îngrijorate în legătură cu trecerea ilegală a frontierei după ce sute de mercenari ruși din grupul Wagner au sosit luna trecută în Belarus la invitația președintelui Alexandr Lukașenko.
Doi oameni au fost uciși, iar alți 6 răniți, în urma atacurilor rusești asupra regiunilor Herson și Donețk
Bombardamentele rusești efectuate marți asupra regiunilor Herson și Donețk au ucis doi civili și au rănit alți șase, au anunțat oficialii locali, potrivit The Kyiv Indepedent.
În jurul orei locale 8:30, forțele ruse au lansat un atac aerian împotriva satului Pivnichne, în apropiere de Torețk, în regiunea Donețk. Un bărbat în vârstă de 52 de ani și o femeie de 78 de ani au fost răniți în urma unui atac cu bombe aeriene FAB-250, a precizat Parchetul din regiunea Donețk.
Câteva ore mai târziu, Rusia a bombardat satul Yampil și orașul Siversk, ucigând doi bărbați în vârstă de 45 și, respectiv, de 70 de ani, au precizat procurorii. Trei femei ar fi fost, de asemenea, rănite în urma atacului de artilerie.
Tot marți, atacurile rusești au vizat satul Novodmytrivka din regiunea Herson, rănind un civil în vârstă de 71 de ani, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Bărbatul a fost spitalizat, iar rănile sunt moderate, a adăugat oficialul.
Aproximativ douăsprezece explozii au fost raportate în sat, lăsând zece clădiri avariate, potrivit lui Prokudin.
Regiunea Donețk a fost vizată de atacurile rușilor și luni. Potrivit Procuraturii regionale, forțele ruse au lansat rachete S-300 împotriva orașului Kramatorsk, lovind un depozit de alimente. Un incendiu a izbucnit în urma bombardamentelor.
Două persoane au fost găsite sub dărâmături și s-a confirmat decesul uneia dintre ele, au precizat procurorii. De asemenea, în urma atacului a fost rănită o femeie de 38 de ani.
Forțele ruse au lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei în cursul nopții, vizând orașele Liov, Dnipro, Luțk și alte localități.
Cedarea de teritorii în schimbul aderării la NATO ar fi „ridicolă”, spune un consilier al lui Zelenski
Kievul a reacționat la speculațiile unui înalt oficial NATO potrivit cărora Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei în schimbul aderării la alianța militară condusă de SUA.
Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a dat respins furios această idee, catalogând-o ca fiind „ridicolă”.
„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).
Trading territory for a NATO umbrella? It is ridiculous. That means deliberately choosing the defeat of democracy, encouraging a global criminal, preserving the Russian regime, destroying international law, and passing the war on to other generations. After all, why should Russia…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
„În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță, iar apetitul Rusiei va fi și mai mare”, a adăugat consilierul lui Zelenski.
„Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o «pace greșită» prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război”, a mai scris Podoliak.
Zelenski a avut o „discuție sinceră” cu comandanții de pe linia de front din sudul țării
Andriy Yermak, șeful cancelariei președintelui ucrainean, afirmă că Volodimir Zelenski și echipa lui au avut o „conversație sinceră” despre situația de pe linia frontului de sud în timpul vizitei lor de marți din regiunea Zaporojie, scrie The Guardian.
South of Ukraine. Together with President and the team met with our soldiers today. Had a frank conversation about the situation at the frontline as well as needs and current issues with our heroes.
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) August 15, 2023
It is a great honor for me to be here. pic.twitter.com/aROC5JncUY
„În timpul unei vizite de lucru în regiunea Zaporojie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat pozițiile brigăzilor angajate în operațiuni ofensive în sectorul Melitopol”, a transmis biroul liderului ucrainean, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
Zelenski s-a întâlnit cu comandantul grupului operațional și strategic de trupe Tavria, generalul Oleksandr Tarnavskyi, precum și cu mai multe unități, inclusiv cu Brigada a 3-a operațională.
„Brigada a luat parte la misiuni de luptă în regiunile Donețk și Luhansk, la luptele defensive pentru Harkov, la eliberarea satelor și orașelor din apropierea Harkovului, iar în prezent desfășoară operațiuni ofensive în direcția Zaporojie”, a scris Zelenski, pe contul său de Telegram. „Am discutat cele mai problematice aspecte cu comandantul brigăzii”, a precizat președintele ucrainean.
Zelenski a primit rapoarte de la comandanți cu privire la stadiul ofensivei și a discutat despre nevoile și problemele cu care se confruntă fiecare brigadă, a precizat biroul său.
„În special, armata a subliniat nevoia de mijloace de război electronic și de sisteme de apărare antiaeriană de primă linie pentru a contracara avioanele inamice și UAV-urile (dronele, n.r.)”, potrivit comunicatului. „Există, de asemenea, o nevoie de vehicule aeriene fără pilot, deoarece acestea se termină rapid în operațiunile ofensive”, a precizat biroul lui Zelenski.
Zelenski și comandanții militari „au discutat, de asemenea, problemele legate de selecția profesională a oamenilor, dotarea brigăzilor cu echipamente și utilaje speciale și nevoia de vehicule blindate de evacuare”, a adăugat biroul președintelui.
Ucraina va cheltui 35 de milioane de dolari pentru fortificații în nord-estul țării
Guvernul ucrainean a alocat peste 1,2 miliarde de grivne ucrainene (UAH), ceea ce reprezintă aproximativ 35 de milioane de dolari, pentru construirea de fortificații în regiunile din nord-estul țării, a anunțat marți premierul Denis Șmîhal, potrivit CNN și Reuters.
„La cererea administrațiilor militare regionale Harkov și Cernihiv, peste 1,2 miliarde UAH au fost alocate din fondul de rezervă al bugetului de stat”, se arată într-un anunț al guvernului de la Kiev.
Regiunea Harkov va primi 911,5 milioane UAH (aproximativ 24,69 milioane de dolari), în timp ce regiunea Cernihiv va primi peste 363 milioane UAH (aproximativ 9,83 milioane de dolari), se mai arată în anunț. „Acestea sunt fonduri pentru construcția de structuri de inginerie militară și fortificații”, precizează comunicatul.
Șeful administrației militare din regiunea Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că este recunoscător pentru sprijinul acordat de guvernul ucrainean.
„Capacitatea de apărare rămâne prima și cea mai importantă sarcină comună”, a spus Sinegubov. „La urma urmei, regiunea noastră de graniță suferă în fiecare zi bombardamente constante din partea ocupanților, armata rusă continuă să încerce să străpungă apărarea noastră, iar Forțele Armate ale Ucrainei duc bătălii dificile în fiecare zi”, a precizat guvernatorul din Harkov.
Mai multe informații: Ucraina alocă aproape 35 de milioane de dolari pentru a construi fortificații în regiunile din nord-est care se învecinează cu Rusia și Belarus
Oficial de rang înalt al NATO: Ucraina ar putea ceda teritorii în schimbul aderării la alianță
Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord cu renunțarea la o parte din teritoriul aflat prezent sub ocupația forțelor ruse dacă dorește să adere la NATO, a declarat marți un înalt oficial al Alianței Nord-Atlantice, potrivit Sky News.
Stian Jenssen, care este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut aceste afirmații în fața presei norvegiene, în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior în cursul zilei.
Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a încheia pacea și a obține în schimb statutul de stat membru al NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.
„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”, a continuat Jenssen.
Mai multe informații: Oficial de rang înalt al NATO: Ucraina ar putea să accepte să cedeze teritorii în schimbul aderării la alianță
Rusia afirmă că forțele sale au distrus o dronă ucraineană în Belgorod
Ministerul rus al Apărării afirmă că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus o dronă ucraineană în regiunea Belgorod din sudul țării, relatează Al Jazeera.
„Astăzi, în jurul orei 17:00, ora Moscovei, a fost zădărnicită o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot (UAV – dronă, n.r.) deasupra teritoriului regiunii Belgorod. UAV-ul a fost detectat și distrus de mijloacele de apărare antiaeriană”, a transmis ministerul rus, într-un comunicat de presă, adăugând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.
Rachetele rusești lansate în cursul nopții asupra Ucrainei aveau cipuri străine, afirmă șeful cancelariei lui Zelenski
Rachetele rusești lansate în timpul nopții asupra Ucrainei au fost construite cu ajutorul unor cipuri străine, afirmă Andrii Yermak, șeful de cancelarie al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit CNN.
„Aceste rachete au fost fabricate de ruși în acest an. Există aproximativ 30 de cipuri străine în (rachetele) Kh-101, care au fost fabricate în aprilie”, a scris Yermak marți, pe canalul său de Telegram. „Colectăm informații, lucrăm cu partenerii noștri și comunicăm cu ei în mod regulat. Guvernele noastre partenere lucrează, de asemenea, cu producătorii și furnizorii de cipuri”, a precizat el.
„Restricțiile au fost deja puse în aplicare, dar sancțiunile trebuie să fie consolidate pentru a împiedica Rusia să obțină componente esențiale și să fabrice rachete”, a adăugat Yermak.
Rusia a lansat în cursul nopții de luni spre marți o serie de raiduri cu rachete asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a altor regiuni aflate departe de liniile de front, atacurile soldându-se cu moartea a cel puțin trei oameni, potrivit oficialilor ucraineni.
Forțele ruse au lansat în total 28 de rachete de croazieră aeriene și maritime de diferite tipuri în atacurile din timpul nopții, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Ucraina a întrerupt linia electrică către centrala de la Cernobîl
Ministerul ucrainean al Energiei a oprit o linie electrică cheie care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl, deoarece o parte din aceasta a fost avariată, relatează Sky News.
În actualizarea sa zilnică, ministerul precizează că avaria a fost descoperită în Belarus. Dar nu a precizat unde anume a fost înregistrată sau cât de gravă este avaria.
De asemenea, nu au existat detalii dacă sau când va fi restabilită alimentarea cu energie electrică.
Centrala de la Cernobîl este incredibil de aproape de teritoriul belarus – granița este la doar 19 kilometri distanță. O parte din zona de excludere instituită după dezastrul din 1986 se află în Belarus.
Dar momentan nu există niciun indiciu că ar trebui să existe îngrijorări cu privire la siguranța centralei distruse. Ministerul Energiei afirmă că nivelul apei de la Cernobîl, necesară pentru răcirea centralei și menținerea siguranței acesteia, rămâne suficient de ridicat pentru a satisface nevoile acesteia.
De asemenea, ministerul a oferit câteva informații despre întreruperile în alimentarea cu energie cauzate de atacurile Rusiei din cursul nopții asupra unor zone din Ucraina. Loviturile asupra regiunii Liov au lăsat 290.000 de persoane fără energie electrică. O mică substație electrică din regiunea centrală Ivano-Frankivsk a fost, de asemenea, oprită din cauza deteriorării echipamentelor.
Ucraina spune că Rusia pregătește o provocare la centrala nucleară de la Kursk
Centrul Național de Rezistență din Ucraina a afirmat, într-un comunicat, că Rusia pregătește o provocare la centrala nucleară Kursk din vestul Rusiei, scrie Al Jazeera.
„Pregătirile pentru evacuarea din zona de posibilă contaminare radioactivă în cazul unui accident la centrala nucleară sunt în desfășurare în regiunea Kursk”, a transmis Centrul Național de Rezistență, adăugând că sunt planificate evacuări pentru 21.000 până la 57.000 de persoane.
Forțele aeriene ucrainene spun că au distrus 16 din cele 28 de rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții
Moscova a anunțat marți că forțele sale au lovit instalații industriale militare în mai multe locuri din Ucraina în cursul nopții, după ce autoritățile ucrainene din vestul țării au anunțat că atacurile aeriene s-au soldat cu trei morți, scrie The Guardian.
Precizând că a efectuat lovituri de precizie cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor facilități „cheie”, Ministerul rus al Apărării a transmis, într-un comunicat: „Complexul militar-industrial al Ucrainei a suferit pagube semnificative”.
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au distrus 16 din cele 28 de rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții.
Cu toate acestea, o rachetă a lovit o fabrică a producătorului suedez de rulmenți SKF din orașul Luțk din vestul țării, ucigând trei angajați.
Carl Bjernstam, un purtător de cuvânt al SKF, a declarat, pentru AFP: „Suntem foarte triști că putem confirma, de asemenea, că trei dintre angajații noștri au murit în acest atac”.
Cel puțin 19 oameni au fost răniți în urma atacurilor rusești asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei
Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei, efectuate în cursul nopții, au rănit cel puțin 19 persoane, inclusiv un copil de 10 ani, și au avariat în mare măsură infrastructura civilă, relatează CNN.
Atacurile – care în vestul Ucrainei au loc mai rar decât pe liniile de front din est și sud – au dus, de asemenea, la spitalizarea a cinci persoane, potrivit șefului administrației militare regionale din Liov, Maksym Kozytskyi.
Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât una dintre rachetele de croazieră rusești lansate asupra regiunii vestice, a scris marți Maksym Kozytskyi, pe Telegram. Alte șase rachete nu au fost interceptate.
„Rușii au atacat regiunea noastră cu rachete de croazieră între orele (locale, n.r.) 5:20 și 5:30”, a afirmat Kozytskyi. „Din fericire, nimeni nu a fost ucis în acest atac cu rachete”, a precizat el.
Cel mai tânăr civil care a fost rănit are 10 ani, în timp ce cel mai în vârstă are 72 de ani, a adăugat Kozytskyi. „Majoritatea victimelor aveau zgârieturi și tăieturi din cauza geamurilor sparte și vânătăi”, a precizat Kozytskyi, adăugând că aproximativ 40 de case au fost avariate.
„Printre acestea se numără șase persoane în vârstă de 62-75 de ani. Cele mai multe dintre victime au fost diagnosticate cu vânătăi, tăieturi și reacții acute de panică”, a mai spus Kozytskyi. „Cel mai important lucru este că toată lumea este în viață. Oamenilor li se oferă asistența necesară”, a menționat el.
Zelenski, în vizită în regiunea Zaporojie, unde s-a întâlnit cu trupele ucrainene
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat regiunea sud-estică Zaporojie și s-a întâlnit cu trupele implicate în contraofensiva din sudul țării, a anunțat marți biroul președintelui, potrivit Reuters.
„Președintele a ascultat rapoartele comandanților cu privire la desfășurarea acțiunilor de luptă în zonele de pe linia frontului (…) și a discutat cele mai problematice aspecte ale unităților lor împreună cu brigăzile și combatanții”, a transmis biroul lui Zelenski, într-un comunicat de presă.
Trei morţi, după ce o rachetă a lovit fabrica din Ucraina a unui producător suedez de rulmenţi
Producătorul suedez de rulmenţi SKF a anunţat marţi că fabrica sa din Luţk, Ucraina, a fost lovită de o rachetă în cursul nopţii, ucigând trei angajaţi, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Oficialii ucraineni au precizat că loviturile aeriene ruseşti au vizat marţi două regiuni din vestul ţării şi alte zone, ucigând trei persoane şi rănind alte câteva zeci.
„Noaptea trecută a avut loc un atac asupra oraşului Luţk, în Ucraina, iar fabrica noastră a fost lovită în acel atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al SKF, Carl Bjernstam. „Suntem foarte trişti să confirmăm că trei dintre colegii noştri au fost ucişi”, a adăugat el.
Bjernstam a precizat că firma va analiza consecinţele atacului şi pagubele suferite de fabrică, dar a adăugat că în centrul atenţiei companiei stau angajaţii săi şi siguranţa acestora.
Cel mai mare producător de rulmenţi industriali din lume are aproximativ 1.100 de angajaţi în Ucraina, dintre care majoritatea lucrează la fabrica din Luţk, potrivit ultimului bilanţ al companiei.
Șoigu amenință că Rusia va folosi muniții cu dispersie în Ucraina
Rusia își rezervă dreptul de a folosi muniții cu dispersie în Ucraina ca răspuns la livrările de arme interzise din partea Statelor Unite către Kiev, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a mai susținut că armata ucraineană a rămas fără muniție și echipamente, potrivit The Moscow Times și CNN.
Deși Rusia și Ucraina se acuză reciproc că utilizează bombelor cu fragmentație (sau muniții cu dispersie) în conflictul care durează deja de 17 luni, Șoigu a afirmat că Moscova s-a abținut din motive „umanitare” de la folosirea lor.
„Cu toate acestea, această decizie ar putea fi reconsiderată”, a declarat el, la Moscova, în cadrul unei conferințe de securitate, fără a da mai multe detalii. „Avem și noi muniții cu dispersie în armamentul nostru”, a adăugat Șoigu.
Mai multe informații: Contraofensiva Kievului „eșuează”, afirmă Serghei Șoigu, care amenință că Rusia va utiliza muniții cu dispersie în Ucraina
Rusia afirmă că doi civili au fost răniți în urma unor bombardamente asupra regiunii Belgorod
Două persoane au fost rănite în urma unor bombardamente în satul Novaya Tavolzhanka din regiunea Belgorod, situată în sudul Rusiei, a anunțat marți guvernatorul local, potrivit CNN.
„Trei mine de artilerie au explodat în apropierea unei clădiri rezidențiale private în care se desfășurau lucrări de reparații. Există două victime”, a postat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Un bărbat se află în „stare gravă” la spital după ce a suferit răni provocate de șrapnel în zona pieptului și la coloana vertebrală, a precizat Gladkov. O altă femeie a fost transportată la un alt spital, tot cu răni provocate de șrapnel.
Orașele ruse care se învecinează cu Ucraina au înregistrat în ultima vreme o creștere semnificativă a numărului de bombardamente și tentative de atacuri cu drone, care au adus astfel ostilitățile pe teritoriul Rusiei.
Rusia susține că a avariat „semnificativ” unele situri militare ucrainene
Presa de stat din Rusia scrie că forțele ruse au lovit instalații industriale militare cheie din Ucraina, ca parte a atacului aerian major asupra unor părți din vestul țării efectuat în cursul nopții de luni spre marți.
Conform relatărilor presei ruse, au fost folosite rachete de înaltă precizie, care au provocat „daune semnificative”, scrie Sky News.
Nu au fost oferite dovezi în sprijinul acestor afirmații, iar Kievul nu a comentat până acum veridicitatea informațiilor apărute în presa rusă.
Armata ucraineană susține că își consolidează pozițiile la est de Harkov
Ucraina și-a consolidat pozițiile la est de Harkov, de-a lungul axei Lîman-Kupiansk, potrivit lui Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării militare ucrainene din estul țării, scrie CNN.
„Axa Lîman-Kupiansk se află sub controlul special al comandantului (comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, care este, de asemenea, comandantul grupării forțelor militare din est, care înglobează trupele de la Bahmut, Lîman și Kupiansk, n.r.). El s-a deplasat personal la toate brigăzile-cheie care au asigurat o apărare constantă acolo”, a declarat Cherevatyi, la televiziunea națională ucraineană.
„El a dat ordine directe, stricte și clare pentru a construi o apărare etapizată. Pozițiile noastre de tragere au fost întărite, (comanda) a oferit anumite recomandări metodologice și a redistribuit rezervele”, a precizat Cherevatyi.
„Totul a fost făcut pentru a face imposibilă înaintarea inamicului”, a adăugat el.
Forțele ruse au încercat recent să treacă de apărarea ucraineană din zonă, obținând câștiguri limitate. Săptămâna trecută, a fost ordonată evacuarea obligatorie a orașului Kupiansk și a zonelor înconjurătoare, în timp ce Rusia a intensificat bombardamentele asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul țării.
Suedia pregăteşte un pachet de sprijin militar de 313 milioane de dolari pentru Ucraina
Suedia intenţionează să aloce un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 3,4 miliarde de coroane (313,5 milioane de dolari), constând în special din muniţie şi piese de schimb pentru sistemele de armament livrate anterior, a declarat marţi ministrul apărării, Pal Jonson, potrivit Reuters.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că acesta ar putea fi un război de durată şi avem de asemenea o perspectivă pe termen lung pentru a putea susţine acele platforme pe care le trimitem Ucrainei într-un mod sustenabil”, a spus Jonson în cadrul unei conferinţe de presă.
Noul pachet de ajutor militar al Suediei va fi cel de al 13-lea trimis Ucrainei de la începutul războiului, ridicând valoarea totală a alocărilor statului nordic la circa 20 de miliarde de coroane, scrie Agerpres.
Rusia susţine că a împiedicat o incursiune a unui „grup de sabotori” ucraineni în regiunea Briansk
Forţele ruse au împiedicat o incursiune a unui „grup de sabotori” ucraineni în regiunea Briansk, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat marţi guvernatorul regional Alexander Bogomaz, citat de AFP.
Forţele armate ruse şi poliţiştii de frontieră „au împiedicat o tentativă a unui grup de sabotori ucraineni de a pătrunde pe teritoriul rus” în apropierea satului Kurkovici din regiunea Briansk, a afirmat Bogomaz, într-un mesaj publicat pe Telegram, conform Agerpres.
Guvernatorul rus a precizat că „nimeni nu a fost rănit” în urma incidentului, dar un animal a fost ucis, iar spaţii industriale şi o maşină au fost avariate de bombardamentele ucrainene.
Regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina se confruntă de mai multe luni cu o intensificare a atacurilor cu drone efectuate, potrivit Moscovei, de Kiev. Luptele şi bombardamentele au afectat, de asemenea, mai multe sate din apropierea frontierei cu Ucraina, mai mulţi civili fiind ucişi.
Putin: Politica externă a SUA adaugă „gaz pe foc”
Președintele rus Vladimir Putin afirmă, într-un mesaj înregistrat şi difuzat la Conferința de la Moscova privind securitatea internațională, că politica externă a SUA adaugă „gaz pe foc”, transmite CNN.
Putin a susținut că, în opinia sa, Statele Unite „continuă să profite de pe urma tragediilor umane, să se joace cu popoarele, să forțeze statele la supunere vasală în cadrul sistemului neocolonial, să le exploateze fără milă resursele”.
„Statele Unite caută, printre altele, să reformeze pentru ele însele sistemul de interacțiune interstatală care s-a dezvoltat în regiunea Asia-Pacific”, a spus Putin.
„La ce duce această politică de a pune gaz pe foc se vede clar în exemplul Ucrainei”, a spus Putin.
„Prin pomparea de miliarde de dolari în regimul neonazist, prin furnizarea de echipamente, arme, muniții, prin trimiterea consilierilor lor militari și a mercenarilor, se face totul pentru a aprinde și mai mult conflictul, pentru a atrage și alte state în el”.
Pe fondul atacului său la adresa politicii externe a SUA, președintele rus a declarat că „discuțiile deschise, oneste și imparțiale” sunt extrem de importante.
„Repet, astăzi este evident că este posibil să se reducă confruntările la nivel global și regional, să se neutralizeze provocările și riscurile, să se consolideze încrederea între state și să se deschidă oportunități largi pentru dezvoltarea lor doar prin unirea eforturilor comunității mondiale”, a adăugat Putin.
Şoigu: Resursele militare ale Ucrainei sunt „aproape epuizate”
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că resursele militare ale Ucrainei sunt „aproape epuizate”, în timp ce Kievul desfășoară o contraofensivă istovitoare pentru a recuceri teritoriile pierdute, relatează AFP şi The Guardian.
„În ciuda asistenței cuprinzătoare din partea Occidentului, forțele armate ucrainene nu reușesc să obțină rezultate. Rezultatele preliminare ale ostilităților arată că resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate”, a declarat Şoigu în cadrul unei conferințe de securitate la Moscova.
El a adăugat că nu există „nimic unic” la armele occidentale și că acestea nu sunt invulnerabile la armele rusești pe câmpul de luptă.
Kievul a dat startul contraofensivei sale mult așteptate în iunie, dar a recunoscut că a dat bătălii grele în timp ce se străduiește să străpungă pozițiile rusești puternic fortificate.
În timp ce Ucraina a revendicat câștiguri în jurul orașului Bahmut, devastat de război, Rusia a revendicat progrese în jurul orașului Kupiansk, în regiunea nord-estică Harkov.
Ministerul ucrainean al apărării: Forțele rusești din est se regrupează şi reduc frecvența atacurilor
Numărul atacurilor și al bombardamentelor rusești de-a lungul liniei de front din est a scăzut, deoarece Rusia încearcă să se regrupeze și să își refacă forțele, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, potrivit The Kyiv Independent.
„Pe parcursul săptămânii trecute și în prima zi a acestei săptămâni, am înregistrat o scădere cantitativă a bombardamentelor și atacurilor în est”, a declarat Maliar la televiziune.
„Dar asta nu înseamnă că inamicul a renunțat la planurile sale”, a adăugat ea.
Ministrul adjunct al apărării a explicat că, în prezent, forțele rusești încearcă să se regrupeze și să își refacă forțele după pierderile anterioare din lupte.
Scăderea frecvenței bombardamentelor este legată și de faptul că trupele ucrainene „au lovit inamicul foarte puternic atunci când acesta a devenit mai activ în direcțiile Kupiansk și Lîman”, a adăugat ea.
Operațiunile ucrainene de contraofensivă continuă în direcția Bahmut din regiunea Donețk, cu noi câștiguri raportate în zona Urozhaine, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit Statului Major General, Rusia a încercat atacuri nereușite în apropiere de Marinka și Krasnohorivka, în estul Ucrainei.
Rusia a amendat Reddit, după ce nu a şters „conţinutul interzis” despre război
Rusia a amendat marți, pentru prima dată, site-ul de socializare Reddit pentru că nu a șters „conținutul interzis” care ar conține informații „false” despre campania militară a Rusiei în Ucraina, a relatat RIA, citând un tribunal din Moscova, notează The Guardian.
RIA a precizat că instanța a amendat Reddit cu 2 milioane de ruble (16.000 de lire sterline).
Reddit se alătură unei liste de site-uri aflate sub supraveghere în Rusia pentru că nu au eliminat conținut considerat ilegal de Moscova, printre care Wikimedia, serviciul de streaming Twitch și Google.
De la începerea războiului, Rusia a înăsprit controalele asupra presei şi a altor surse care acoperă conflictul din Ucraina.
Putin vrea legături mai strânse cu Coreea de Nord
Vladimir Putin a îndemnat marți Moscova și Phenianul să aprofundeze legăturile, într-un mesaj de felicitare adresat liderului nord-coreean Kim Jong Un cu ocazia Zilei eliberării naționale a țării, relatează AFP şi The Guardian.
„Sunt sigur că vom continua să dezvoltăm cooperarea bilaterală în toate domeniile în beneficiul popoarelor noastre, în interesul consolidării stabilității și securității în Peninsula Coreeană și în regiunea Asiei de Nord-Est în ansamblu”, a transmis Putin.
Putin a spus că în timpul eliberării Coreei de Japonia și a „războiului dur” s-au pus bazele unei cooperări strânse între Moscova și Phenian.
Declarația liderului rus a fost făcută după ce luna trecută ministrul apărării, Serghei Șoigu, a salutat parteneriatul țării sale cu Coreea de Nord în timpul unei întâlniri cu omologul său Kang Sun Nam la Phenian.
Secretarul de stat american Antony Blinken a reacționat la această vizită spunând că Statele Unite cred că Şoigu se afla în Coreea de Nord pentru a asigura furnizarea de arme.
Rusia a lansat cel puţin 28 de rachete asupra Ucrainei
Rachete rusești au lovit marți dimineață Liov și Volîn, două regiuni din vestul Ucrainei care se învecinează cu Polonia, membră NATO, dar și alte regiuni. Trei persoane au fost ucise, iar peste o duzină rănite, au declarat oficiali ucraineni.
Presa locală a declarat că atacul asupra Liovului a fost cel mai mare de la începutul invaziei.
Decesele au fost raportate în regiunea nord-vestică Volîn.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 16 din cel puțin 28 de rachete lansate de Rusia din aer și de pe mare, marți dimineață. Nu se ştie câte rachete au fost lansate spre Liov și Volîn, relatează Reuters.
Anterior, guvernatorul regiunii Liov, Maxim Kozitsky, a declarat că „grupuri de rachete rusești” se îndreptau spre regiune.
Până în iulie, regiunea Liov, care este departe de linia frontului și care se învecinează cu Polonia la vest, a fost scutită de majoritatea atacurilor aeriene ale Rusiei.
În iulie, șapte persoane au fost ucise de o rachetă care a lovit o clădire rezidențială.
Trei morţi, după loviturile asupra oraşului Luţk
Rusia a lansat un atac aerian pe scară largă asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a regiunii Volyn din nord-vest, ucigând cel puțin trei persoane și rănind zeci de alte persoane, au declarat oficialii, relatează The Guardian, care citează Reuters.
Trei persoane au fost ucise și mai multe spitalizate în Luţk după ce o fabrică a fost lovită, a declarat Iuriy Pohuliaiko, guvernatorul regiunii Volyn, al cărei centru administrativ este Luţk, pe aplicația de mesagerie Telegram.
Regiunea Volyn se învecinează la vest cu Polonia, membră a NATO.
Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime în atacul aerian al Rusiei asupra regiunii vestice Liov, dar peste 100 de case rezidențiale au fost avariate, 500 de ferestre sparte și un loc de joacă pentru grădiniță a fost distrus.
Rusia a lovit Dnipro, Liov şi Luţk în timpul unui atac nocturn
Atacul cu rachete al Rusiei asupra orașului Luţk din vestul Ucrainei s-a soldat cu două persoane rănite, potrivit guvernatorului local, informează The Kyiv Independent.
O rachetă a lovit o fabrică din oraș, a anunțat guvernatorul regiunii Volyn, Iurii Pohuliaiko, pe canalul său oficial Telegram în dimineața zilei de 15 august.
În urma atacului cu rachete care a vizat regiunile din vestul Ucrainei, primarul din Liov, Andrii Sadovyi, a declarat că „câteva rachete au fost doborâte”, dar mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite în atac. Acesta a postat o fotografie cu o clădire în care ultimele etaje sunt în flăcări. O evacuare este în curs de desfășurare, potrivit lui Sadovyi.
De asemenea, la 945 de kilometri spre est, o rachetă rusă a lovit o fabrică din Dnipro. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, a anunțat că cel puțin o persoană a fost rănită în urma atacului.
Forțele aeriene ucrainene au avertizat la începutul zilei de 15 august cu privire la un atac cu rachete. Alerta de raid aerian a fost activată la nivel național în jurul orei locale 4 dimineața.
Casa Albă, încrezătoare că Congresul va aproba, pe bază bipartizană, finanțarea suplimentară de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Casa Albă este optimistă cu privire la faptul că Congresul SUA va aproba, pe o bază bipartizană, un ajutor suplimentar pentru Ucraina, chiar dacă republicanii din Cameră și-au exprimat opoziția față de acordarea unor fonduri suplimentare pentru Kiev, relatează CNN.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că administrația Biden este recunoscătoare pentru sprijinul bipartizan acordat Ucrainei până în prezent, adăugând că președintele este „încrezător că acest sprijin va continua pe măsură ce lucrăm împreună pentru a ne asigura că poporul ucrainean are tot ceea ce îi trebuie pentru a continua să lupte cu curaj pentru libertate”.
Într-o scrisoare adresată joia trecută Congresului, administrația Biden a solicitat peste 24 de miliarde de dolari în fonduri suplimentare, inclusiv peste 13 miliarde de dolari pentru asistență de securitate și 7,3 miliarde de dolari pentru asistență economică și umanitară, pentru Ucraina.
Jean-Pierre a precizat că șefa Biroului de Management și Buget, Shalanda Young, și membrii echipei de afaceri legislative a președintelui „au avut numeroase, numeroase conversații, numeroase apeluri cu legiuitorii de pe teren, cu ambele partide pentru a explica exact nevoia (…) și a sublinia natura de urgență a acestei cereri”.
Reprezentanta Casei Albe a adăugat că administrația Biden va continua să lucreze împreună cu Congresul și că ei cred că „acest lucru (sprijinul pentru Ucraina, n.r.) va continua într-un mod bipartizan”.
Zelenski: Creșterea producției de drone este „una dintre cele mai importante sarcini”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că sporirea producției de drone, precum și livrarea acestora de la partenerii internaționali reprezintă una dintre cele mai importante sarcini ale Ucrainei în ceea ce privește operațiunile ofensive, scrie The Kyiv Independent.
„În mod evident, producția ucraineană de drone – Leleka, Fury etc., precum și livrările de la parteneri și toate formele de import – trebuie să crească, iar aceasta este una dintre cele mai importante sarcini”, a subliniat Zelenski, în discursul său video de seară adresat națiunii, după ce anterior în cursul zilei a vizitat trupele de pe frontul din Donețk.
„Dronele reprezintă echipamente consumabile și ar trebui să existe atâtea cât este nevoie – cât au nevoie războinicii noștri – pentru a salva vieți și a asigura rezultate în luptă”, a mai spus liderul ucrainean.
Zelenski a indicat, de asemenea, că evacuarea la timp a răniților este o altă problemă urgentă care trebuie rezolvată.
„Un subiect important este modul în care comandanții pot gestiona personalul. Motivarea soldaților, pregătirea luptătorilor, dotarea unităților. Există multe probleme din cauza activității deficitare a comisiilor medicale militare”, a adăugat el.
„Comandanții militari ar trebui să se ocupe de război, nu de birocrație”, a adăugat liderul de la Kiev.
Dronele reprezintă o parte crucială a arsenalelor ambelor părți implicate în acest război. Anterior în cursul zilei de luni, ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, a anunțat că o campanie de stat care și-a propus strângerea de fonduri pentru 10.000 de drone destinate forțelor ucrainene a adunat peste 1 milion de dolari în primele ore după lansare.
Tot luni, producătorul german de armament Rheinmetall a confirmat livrarea în acest an a unui sistem modern de drone de recunoaștere Luna NG către Ucraina, iar compania norvegiană de apărare Kongsberg Defence & Aerospace Group a semnat un contract pentru a furniza armatei ucrainene mai multe sisteme de apărare antiaeriană C-UAS în valoare de 71 de milioane de dolari.
Statul Major General: Forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă pe fronturile de la Melitopol și Berdiansk
Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă pe fronturile de la Melitopol și Berdiansk, consolidându-și pozițiile și desfășurând operațiuni de contracarare a bombardamentelor rusești, a transmis luni Statul Major General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
Conducerea armatei ucrainene precizează, în actualizarea de seară a informațiilor operaționale privind invazia, că, în total, rușii au lansat 12 rachete și 67 de atacuri aeriene și au efectuat peste de 40 de bombardamente cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene. „Din nefericire, aceste atacuri teroriste rusești s-au soldat cu victime civile, atât morți, cât și răniți. Clădiri rezidențiale, un centru comercial, un cămin studențesc, grădinițe, școli și alte infrastructuri civile au fost avariate sau distruse”, susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene.
Posibilitatea unor raiduri aeriene și cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicată, conform aceleiași surse.
În total, 11 ciocniri armate au avut loc pe parcursul ultimelor 24 de ore.
În același interval, Forțele Aeriene ucrainene au lovit un post de comandă, au lansat șapte atacuri asupra zonelor de concentrare a militarilor ruși, armelor și echipamentelor lor militare și trei atacuri asupra sistemelor rusești de rachete antiaeriene, potrivit Statului Major General.
Totodată, forțele ucrainene au distrus un elicopter de atac rusesc Ka-52.
Ministrul german de finanțe: Berlinul plănuiește un ajutor militar anual de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina până în 2027
Germania intenționează să ofere Ucrainei un ajutor militar anual de 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) până în 2027, a declarat luni ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, potrivit Forbes Ukraine.
Decizia mai trebuie să fie aprobată de Parlamentul german, a precizat Lindner, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marchenko, la Kiev, scrie The Kyiv Independent.
Ministrul a adăugat că, în afară de sprijinul militar, ajutorul Berlinului pentru Ucraina a inclus și asistență umanitară, sprijin pentru migranții ucraineni care trăiesc în Germania și contribuțiile țării la Fondul Monetar Internațional (FMI).
De la începutul invaziei ruse, sprijinul Germaniei pentru Ucraina s-a ridicat la 22 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari), a mai spus Lindner.
Ministrul german de finanțe a sosit la Kiev mai devreme în cursul zilei de luni, pentru prima sa vizită oficială în Ucraina după începutul invaziei ruse.
Lindner a adăugat că speră ca problema furnizării de către Germania a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus să poată fi rezolvată în curând și că el personal a susținut livrarea de arme.
În iulie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania estimează că va ajuta Ucraina cu 19 miliarde de dolari(17 miliarde de euro), în livrări de arme, până în 2027.
Conflictul de uzură din Ucraina seamănă tot mai mult cu Primul Război Mondial
Strategii militari nu au fost pregătiți pentru un război care s-a transformat rapid într-o luptă cu linii de front statice, în care taberele adverse lansează schimburi masive de focuri de artilerie din tranșee fortificate, cu progrese teritoriale minime și pierderi mari de vieți omenești, spun experții citați de Washington Post și Foreign Affairs.
Războiul din Ucraina are toate atributele unui conflict al secolului XXI. Dronele zboară deasupra frontului. Rachetele hipersonice lovesc ținte îndepărtate. Sateliții risipesc ceața războiului, dezvăluind informații importante despre tabăra inamică. Iar algoritmii generați de inteligența artificială ajută la ghidarea artileriei.
Mai multe informații: Conflictul de uzură din Ucraina seamănă tot mai mult cu Primul Război Mondial, iar experții spun că paralela oferă lecții importante
Serviciu secret ucrainean: Kievul este pregătit să facă față oricărei ofensive rusești în viitorul apropiat
Ucraina este pregătită pentru orice ofensivă de amploare pe care Rusia ar putea să o lanseze în viitorul apropiat, a declarat luni generalul Vadim Skibițki, șeful adjunct al Direcției principale de informații din Ucraina (GUR), comentând zvonurile recente despre astfel de atacuri apărute în presa occidentală, scrie The Kyiv Independent.
În prezent, Moscova depune eforturi pentru a încetini contraofensiva Ucrainei și pentru a distruge unitatea internă a țării și încrederea dintre Kiev și partenerii săi, a declarat Skibițki, într-un interviu acordat Obozrevatel.
„Ei vor să câștige timp pentru a reface stocurile de arme și capacitatea de luptă a forțelor lor de ocupație. Sarcina noastră este să împiedicăm acest lucru”, a declarat generalul.
„Da, nu este ușor pentru forțele noastre de securitate și de apărare, dar nu avem de ales decât să continuăm lupta și mergem înainte cu înțelepciune și curaj”, a spus el.
Skibițki a subliniat că, în ciuda previziunilor privind o ofensivă rusă pe scară largă în timpul iernii trecute, astfel de planuri au eșuat.
De la jumătatea lunii iulie încoace, forțele ruse au fost concentrate în jurul orașului Kupiansk din regiunea Harkov, încercând să recupereze pozițiile pierdute în timpul contraofensivei-surpriză ucrainene din toamna anului trecut.
Pe 17 iulie, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, a declarat că Rusia concentrează „peste 100.000 de oameni, peste 900 de tancuri, peste 555 de sisteme de artilerie și 370 de lansatoare multiple de rachete” în direcția Lîman-Kupiansk.
Kievul afirmă că forțele sale împiedică avansul Rusiei în estul țării
Viceministrul ucrainean al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia își continuă ofensiva în estul țării și își intensifică activitatea în apropiere de orașele Kupiansk și Lîman, relatează CNN.
„În prezent, există o anumită scădere a numărului de atacuri și a munițiilor folosite de inamic în est, dar acest lucru nu înseamnă că inamicul a renunțat la planurile lui”, a afirmat Maliar, într-o postare pe Telegram. În prezent, inamicul se regrupează și încearcă să-și restabilească capacitățile pierdute. Luptele continuă”, a precizat ea.
„Apărătorii noștri au reușit să împiedice înaintarea inamicului și au redus semnificativ potențialul său ofensiv”, a adăugat viceministrul ucrainean.
Lupte grele continuă, de asemenea, în apropiere de Bahmut, a mai anunțat Maliar, adăugând că forțele ruse încearcă să recupereze terenul pierdut în zonele de la vest de Klishchiivka și de la vest de Andriivka și Kurdyumivka. Ucraina a reușit să mai elibereze încă trei kilometri pătrați în zona Bahmut, ceea ce aduce suprafața totală recucerită la 40 de kilometri pătrați, a precizat ea.
În sud, forțele de apărare ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în zonele Melitopol și Berdiansk, potrivit lui Maliar.
„În direcția Urozhaine, la sud și sud-est de Staromayorsk, în regiunea Donețk, ele (forțele ucrainene, n.r.) au reușit și își consolidează pozițiile obținute”, a adăugat Maliar. „În cursul ofensivei, forțele de apărare ucrainene din sectorul Tavria continuă să elibereze Urozhaine”, a mai susținut Maliar.
Kievul a respins criticile potrivit cărora trupele sale nu avansează suficient de repede, afirmând că se concentrează pe distrugerea capacităților Rusiei și pe perturbarea logisticii armatei ruse.
„Sarcina forțelor armate ucrainene nu este de a organiza bătălii pe scară largă pentru fiecare așezare pe drumul spre granițele din 1991, ci de a distruge sistematic capacitățile armatei inamice: logistica, potențialul tehnic, ofițerii și personalul acesteia. Iar astăzi, apărătorii ucraineni fac față acestei sarcini sută la sută”, a afirmat luni Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, într-o postare pe Twitter.
Once again about the basics… Any statements that Ukraine is not advancing fast enough on the battlefield or is not regaining enough territory are not only a manifestation of the authors’ strange moral state, but also a demonstration of an absolute lack of understanding of the…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 14, 2023
„Rachetele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina înseamnă acum o reducere drastică a capacităților de luptă ale Rusiei. Adică distrugerea activă a rezervelor și resurselor Rusiei la periferiile îndepărtate”, a continuat Podoliak.
Conform lui Podoliak, această „reducere drastică” a capacității de luptă a Rusiei este reprezentată de „distrugerea logisticii din ariergardă – depozite, transport, combustibil. Este accelerarea operațiunilor ofensive ucrainene. Este vorba despre salvarea vieților soldaților ucraineni, minimizarea pierderilor… Și, cel mai important, este vorba despre dezescaladare”, a adăugat el.