Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 546.
Armata americană este pregătită să antreneze piloți ucraineni pe F-16 în SUA, dacă va fi nevoie, spune un oficial
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat marți că SUA sunt „pregătite să susțină” antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de vânătoare F-16 pe teritoriul lor continental, dacă va fi nevoie, relatează CNN.
„Suntem pregătiți să sprijinim un efort de pregătire aici, în Statele Unite continentale, dacă se va atinge limita maximă în Europa. Nu am niciun fel de detalii de oferit în acest moment în ceea ce privește bazele în care ar putea avea loc această pregătire, dar, cu siguranță, dacă se va lua decizia de a face acest lucru și vom merge mai departe în acest sens, vom anunța”, a declarat generalul Ryder.
Trei persoane au fost ucise într-un atac asupra regiunii Donețk
Forțele ruse au lansat, în seara zilei de 22 august, un atac asupra comunității Liman din regiunea estică Donețk. Trei persoane au fost ucise și două rănite în urma bombardamentelor, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale de stat din Donețk, citat de Ukrainska Pravda.
„În această seară, rachetele au lovit sate din regiunea Liman: trei persoane au fost ucise și una rănită în Torske, iar un alt civil a fost rănit în Zakitne. Inamicul atacă civilii din regiunea Donețk în fiecare zi, în special în comunitățile de pe linia frontului”, a scris oficialul pe Telegram.
Putin, care lipsește de la summitul BRICS, spune că grupul e gata să răspundă aspirațiilor celei mai mari părți a populației lumii
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că gruparea de țări BRICS este pe cale să îndeplinească aspirațiile majorității populației lumii, relatează Reuters.
„Cooperăm pe baza principiilor egalității, sprijinului partenerial, respectului pentru interesele fiecăruia, iar aceasta este esența cursului strategic orientat spre viitor al asociației noastre, un curs care răspunde aspirațiilor principalei părți a comunității mondiale, așa-numita majoritate globală”, a declarat Putin în cadrul summitului BRICS desfășurat în Africa de Sud, unde liderul de la Kremlin nu este prezent.
Președintele rus a mai spus că la summit se va discuta despre trecerea schimburilor comerciale dintre țările membre de la dolarul american către monedele naționale.
„Procesul obiectiv și ireversibil de de-dolarizare a legăturilor noastre economice capătă amploare”, a declarat el.
Membrii BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – reprezintă mai mult de 40% din populația lumii.
Vladimir Putin nu participă personal la reuniune din cauza unui mandat de arestare emis pe numele său în luna martie de Curtea Penală Internațională (CPI), care îl acuză de crime de război în Ucraina. Africa de Sud este membră CPI, ceea ce înseamnă că ar fi fost obligată să îl aresteze dacă ar fi călătorit în această țară.
Ministrul turc de Externe va face o vizită în Ucraina, pe fondul încercărilor de relansare a acordului privind cerealele – presa turcă
Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, va vizita Ucraina pe 25 august, relatează ziarul pro-guvernamental turc Daily Sabah, citând surse diplomatice, notează European Pravda.
Separat, postul privat de televiziune NTV a relatat că principalul consilier al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Akif Çağatay Kılıç, a plecat marți în Ucraina pentru a participa la summitul Platformei din Crimeea și a se întâlni cu oficiali ucraineni.
Totodată, presa turcă a citat surse prezidențiale care au declarat că „s-au făcut progrese în ceea ce privește coridorul de cereale” și că „traseul fără Rusia nu este sănătos”.
Erdogan a anunțat anterior că Fidan ar putea vizita Rusia în curând pentru discuții pe tema acordului privind cerealele.
De asemenea, presa a relatat că Erdogan s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, în Rusia, deși întâlnirea era așteptată inițial la Ankara.
Rusia s-a retras pe 17 iulie din acordul privind tansportul ceralelor ucrainene pe Marea Neagră, invocând fapul că, din cauza sancțiunilor, au fost împiedicate exporturile sale de alimente și îngrășăminte.
Un jurnalist rus susține că generalul Serghei Surovikin a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale Rusiei
Jurnalistul rus Alexei Venediktov a afirmat, marți, pe canalul său de Telegram, că generalul Serghei Surovikin, cunoscut și ca „generalul Armageddon” a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ruse, relatează Reuters.
Potrivit lui Venediktov, fost șef al postului de radio Ekho Moskvy care nu mai emite în prezent, Surovikin a fost înlăturat din funcție prin decret oficial. Jurnalistul nu a oferit alte detalii.
Informația prezentată de Venediktov nu a fost confirmată oficial, însă acesta a fost citat de unele instituții de presă rusești pe rețelele sociale.
Surovikin nu a mai fost văzut în public de la rebeliunea condusă la finalul lunii iunie de șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin. În acea perioadă au apărut informații conform cărora generalul ar fi știut despre revolta Wagner.
Serghei Surovikin a fost pus, anul trecut, să conducă operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina, fiind înlocuit apoi în luna ianuarie de generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, și devenind adjunct al acestuia.
Pe 15 august, bloggeri ruși și presa militară rusă relatau că Surovikin a fost înlăturat din poziția de lider pe care o avea în război și se află în arest la domiciliu.
Președintele Poloniei afirmă că Rusia își mută armele nucleare tactice în Belarus
Liderul polonez a confirmat marți, 22 august, că Rusia mută arme nucleare tactice în Belarus, subliniind că această mișcare schimbă arhitectura de securitate din NATO și din această parte a Europei, relatează Associated Press.
„Îi spuneam președintelui (Sousa) despre punerea în aplicare a declarațiilor lui Vladimir Putin potrivit cărora armele nucleare tactice ale Rusiei vor fi mutate pe teritoriul Belarusului. Într-adevăr, acest proces are loc, vedem acest lucru”, a declarat Duda într-o conferință de presă comună cu omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa.
În „mod evident, se schimbă arhitectura de securitate în partea noastră de Europă. Schimbă arhitectura de securitate în vecinătatea noastră imediată, dar și a flancului estic al NATO, în același timp. Deci, de fapt, schimbă situația pentru întreaga alianță”, a mai spus liderul de la Varșovia.
Rusia a anunțat în luna martie planurile de a trimite arme nucleare tactice în Belarus. În iulie președintele rus Vladimir Putin și liderul de la Minsk Aleksandr Lukașenko au anunțat că Rusia a trimis deja armele în țara vecină. NATO și SUA nu au confirmat această mișcare.
Mai multe detalii: Președintele Poloniei, despre mutarea armelor nucleare tactice ruse în Belarus: „Într-adevăr, acest proces are loc. Schimbă situația pentru NATO”
SUA nu cred că războiul din Ucraina se află într-un impas
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat marți, 22 august, că Washingtonul nu crede că în cazul conflictului din Ucraina s-a ajuns într-un impas, relatează The Guardian, care citează Reuters.
„Am spus clar tot timpul că acest câmp de luptă este foarte dinamic (…) se atacă și se apără de ambele părți în mai multe puncte de-a lungul unei linii de front foarte extinse. Vedem că (Ucraina) continuă să cucerească teritorii în mod metodic și sistematic”, a spus oficialul american.
Rușii inundă feriboturile din strâmtoarea Kerci pentru a proteja podul Crimeei – Spionajul militar al Ucrainei
Pentru a proteja podul din Crimeea de atacuri, forțele ruse au început să inunde feriboturile în strâmtoarea Kerci, fiind planificată inundarea a cel puțin șase ambarcațiuni, anunță Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citată de Ukrainska Pravda.
„În zona strâmtorii Kerci, în apropierea podului ilegal dintre Rusia și Crimeea ocupată temporar, invadatorii ruși efectuează lucrări pregătitoare pentru a scufunda cel de-al doilea feribot. (…) Ocupanții intenționează să scufunde cel puțin șase ambarcațiuni de tipul specificat pentru a crea o bandă de protecție în fața podului de la Kerci. Rușii intenționează să instaleze bariere de protecție între feriboturile scufundate”, se precizează într-un comunicat al GUR.
Direcția de informaţii mai precizează că „simpla măsură de protecție a podului de 19 kilometri sub forma inundării feriboturilor atestă febrilitatea deciziilor inamicului și criza intelectuală din cadrul conducerii politico-militare a Rusiei teroriste”.
Ministrul german de Externe spune că loviturile ucrainene asupra teritoriului rus sunt legitime
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a vorbit despre atacurile lansate de forțele Kievului asupra teritoriului rus, afirmând că Ucraina acționează în conformitate cu dreptul internațional, relatează marți agenția de știri turcă Anadolu, citată de The Kyiv Independent.
„Rusia a atacat Ucraina și, prin urmare, Ucraina are dreptul, consacrat în Carta ONU, de a-și apăra țara, de a-și apăra poporul”, a declarat Baerbock în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său estonian Margus Tsahkna.
Răspunzând la o întrebare privind recentele atacuri cu drone asupra Moscovei, Annalena Baerbock a precizat că „Rusia bombardează fără încetare obiective civile din Ucraina, vizând silozuri de cereale, spitale și biserici. Ucraina se apără în cadrul dreptului internațional”.
Primarul Moscovei Serghei Sobianin a afirmat marți că forțele ruse de apărare aeriană au doborât două drone de atac în apropierea Capitalei ruse, câteva clădiri fiind avariate.
De obicei, Rusia dă vina pe armata ucraineană pentru loviturile de pe teritoriul rusesc, în timp ce Ucraina revendică rareori responsabilitatea directă.
Ucraina anunță că trupele sale au intrat în satul strategic Robotine din sud-est
Forțele ucrainene au intrat în satul strategic Robotine din regiunea sud-estică Zaporojie, a anunțat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, pe Telegram, precizând că militarii organizează evacuarea civililor, în timp ce forțele ruse continuă să tragă în zonă, relatează Reuters.
Satul Robotine este situat la 10 km sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, pe un drum spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia.
Specialiștii spun că eventuala capturare a orașului Tokmak ar fi un pas foarte important pentru trupele ucrainene.
Armata ucraineană a publicat pe rețelele sociale o înregistrare video în care apar locuitori ai satului evacuați care vorbesc la telefon cu apropiații.
Reuters precizează că a reușit să verifice locul care apare în imagini, dar nu a putut verifica în mod independent data la care a fost făcută filmarea.
„We waited so long that today they came unexpectedly…”
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 22, 2023
A touching video by the 47th Mechanized Brigade shows the rescue of residents of the village of Robotyne.
These people have already been saved; they are on their way „to peace.”
The liberation of the occupied cities and… pic.twitter.com/ucN0wlLpQv
Danemarca a început să antreneze piloți ucraineni pentru avioanele F-16
Opt piloți ucraineni au început antrenamentul în Danemarca pentru pilotarea avioanelor F-16, ca parte a angajamentului țării nordice de a oferi aeronave de luptă Ucrainei, au anunțat marți forțele armate daneze, relatează The Guardian, care citează Reuters.
Cei opt piloți au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup, împreună cu 65 de persoane care vor fi instruite în întreținerea și repararea avioanelor, au precizat forțele armate daneze într-o declarație.
Danemarca va furniza Ucrainei 19 avioane F-16, primele șase avioane urmând a fi livrate la sfârșitul acestui an.
Liderii țărilor din Balcani au semnat o declarație de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei
Declarația comună privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei a fost semnată de liderii a 11 țări din Balcani și din Europa de Est, luni, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unui summit desfășurat la Atena, relatează The Guardian.
În declarație este exprimat „sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional” în fața agresiunii Rusiei.
În afară de Ucraina, documentul a fost semnat de liderii Serbiei, Republicii Moldova, Muntenegrului, României, Kosovo, Bosniei și Herțegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei, Croației și Greciei.
La summit au fost prezenți și președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.
De asemenea, liderii și-au exprimat „sprijinul și aprecierea pentru eforturile serioase ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a stabili principiile păcii în conformitate cu Carta ONU”.
Un mort și un rănit în urma unui atac rusesc asupra regiunii Herson
Bombardamentul a vizat așezarea Komyshany din regiunea Herson din sudul Ucrainei. O femeie în vârstă de 71 de ani a fost ucisă, iar un bărbat de 55 de ani a fost rănit în atac, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin, citat de The Kyiv Independent.
Clădiri rezidențiale și o conductă de gaz au fost avariate în urma loviturii.
Va fi nevoie de 6-7 luni până când Ucraina va fi pregătită să folosească avioanele F-16, spune ministrul Apărării de la Kiev
Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a declarat marți, 22 august, că va fi nevoie de cel puțin 6-7 luni pentru ca personalul și infrastructura ucraineană să fie pregătite să opereze avioanele de luptă F-16 promise de aliații occidentali, relatează The Kyiv Independent.
Totodată, el a subliniat că avioanele în sine sunt doar o platformă și că trebuie luate în calcul și munițiile și infrastructura necesare pentru a le opera, astfel că este nevoie și de pregătirea inginerilor și a tehnicienilor.
„Acesta este un set serios de sarcini și trebuie să pregătim câteva sute de persoane pentru a pune primele păsări pe cerul ucrainean. (…) În mod obiectiv, fără așteptări exagerate, cred că 6-7 luni este perioada minimă care ar trebui luată în considerare în mod serios”, a afirmat Reznikov.
El a mai precizat, în acest context, că militarii ucraineni au depășit deja așteptările în ceea ce privește capacitatea lor de a învăța să folosească echipamente occidentale. De exemplu, le-a luat doar 10 săptămâni pentru a învăța să folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot, în loc de 10 luni, și 3 săptămâni pentru a folosi artileria occidentală de 155 mm, în loc de 3 luni.
Oleksii Reznikov a confirmat pe 19 august că primii piloți, ingineri și tehnicieni ucraineni au început pregătirea pe F-16.
În același timp, Danemarca și Olanda au anunțat că vor pune la dispoziția forțelor ucrainene avioane de luptă F-16 din stocurile proprii. Este vorba, în total, de 61 de avioane, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după înâlnirile avute zilele trecute cu lideri din cele două țări.
Ucraina va elibera Crimeea prin mijloace militare dacă Rusia nu o va părăsi, spune un oficial de la Kiev
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că țara sa va elibera Crimeea, cel mai probabil, prin mijloace militare, dacă Rusia nu va accepta să plece din regiune, relatează Ukrainska Pravda, citând agenția Ukrinform.
„Crimeea face parte din teritoriul nostru și trebuie să o eliberăm. Mai mult, o vom elibera. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla prin mijloace militare – dacă țara agresoare nu va înțelege până atunci că trebuie să părăsească teritoriul nostru. Nu avem altă opțiune”, a spus Danilov în ajunul celui de-al treilea summit al Platformei Crimeea.
Oficialul a mai spus că eliberarea Crimeii este doar o chestiune de timp, dar va fi dificilă, adăugând că Ucraina trebuie să se îndrepte în mod pragmatic spre revenirea la frontierele sale din 1991.
„Acesta este pragmatismul nostru – frontierele din 1991. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci țineți cont că existența țării noastre va fi în mod constant amenințată. Dacă cineva are un pragmatism diferit, atunci acestea sunt problemele lor, iar ei își pot practica pragmatismul pe teritoriul țărilor lor”, a adăugat Oleksiy Danilov.
Rusia a anexat penisula ucraineană Crimeea în 2014, mișcarea nefiind recunoscută de comunitatea internațională.
Unele lovituri cu drone împotriva țintelor rusești sunt probabil lansate din interiorul Rusiei, spun oficialii britanici
Atacul recent cu drone împotriva unui bombardier Tu-22M3 din regiunea Novgorod din Rusia reprezintă o dovadă credibilă că unele atacuri împotriva țintelor ruse sunt lansate din interiorul teritoriului rus, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britaniei în actualizarea situației de pe front publicată pe 22 august.
Bombardierul strategic rus, din categoria celor folosite în mod regulat pentru a lansa lovituri aeriene împotriva Ucrainei, a fost distrus pe 19 august la Baza Aeriană Soltsy-2, la 650 de kilometri de granița cu Ucraina.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, avionul a fost distrus de o dronă. Raportul serviciilor secrete din Regatul Unit a menționat că este puțin probabil ca un astfel de vehicul să ajungă la Baza Aeriană Soltsy-2 din afara Rusiei.
Postul de știri ucrainean New Voice (NV) a relatat pe 21 august că agenții care cooperează cu informațiile militare ucrainene au distrus sau avariat cinci avioane rusești.
Sursele din cadrul serviciilor de informații militare au declarat pentru presa că aceste operațiuni au inclus atacul din 19 august împotriva bazei aeriene Soltsy-2.
Volodimir Zelenski, întâlniri cu președintele Serbiei și premierul Bulgariei
Președintele ucrainean a descris întâlnirea cu omologu sârb Aleksandar Vuci drept „o întâlnire deschisă, sinceră și fructuoasă”.
„Conversație bună despre respectarea Cartei ONU și inviolabilitatea granițelor. Despre viitorul comun al națiunilor noastre în casa europeană comună. Despre dezvoltarea relațiilor noastre, (ceea ce) este în interesul nostru reciproc”, a precizat Zelenski.
Ulterior, Zelenski s-a întâlnit cu premierul bulgar Nikolai Denkov. Discuțiile au vizat cooperarea dintre cele două state pentru a asigura un „culoar de cereale” în urma retragerii Rusiei dintr-un acord crucial privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.
Cei doi lideri „au discutat despre cooperarea dintre statele de la Marea Neagră pentru a asigura securitatea durabilă în Marea Neagră și funcționarea coridorului de cereale”în moduri alternative”, a transmis administrația prezidențială de la Kiev.
Zelenski i-a mulțumit lui Denkov pentru decizia recentă a Bulgariei de a oferi sprijin de apărare Ucrainei.
Ambele întâlniri au avut loc la Atena în marja unui summit Ucraina – Balcani.
Atacuri cu rachete asupra orașului Krivoi Rog
Peste 20 de case și infrastructura electrică au fost avariate după ce mai multe rachete rusești au lovit marți orașul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, a declarat un oficial local.
Un vârstnic a suferit tăieturi ușoare la nivelul feței ca urmare a atacului, a declarat șeful consiliului de apărare al orașului, Oleksandr Vilkul, pe Telegram.
Alimentarea cu energie electrică și apă în oraș au fost restabilite.
Un avion de vânătoare rusesc a distrus o „barcă de recunoaștere” ucraineană în Marea Neagră
Un avion de luptă rusesc a distrus în cursul nopții o „barcă de recunoaștere” ucraineană în Marea Neagră, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova.
Într-o declarație publicată pe Telegram, ministerul a precizat că barca se afla în apropierea unei unități de producție de gaze rusești.
Atacurile recente ale Ucrainei asupra navelor rusești și a bazelor navale din Marea Neagră au adus războiul într-o zonă pe care Moscova o considerase anterior dincolo de raza de acțiune a forțelor Kievului.
Un atac rusesc asupra Zaporojie a avariat patru clădiri
Rușii au atacat orașul Zaporojie în noaptea de 22 august, distrugând patru clădiri de mai multe etaje, a declarat secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtiev, pe Telegram. Nu au fost raportate victime.
Kurtiev a spus că serviciile de urgență intervin la fața locului, iar autoritățile au instalat un cort pentru cazarea celor afecați.
Un bloc de apartamente din Moscova, avariat de resturile unei drone doborâte
Presa rusă a publicat mai multe imagine despre care relatează că arată daune cauzate de căderea resturilor dronelor ucrainene doborâte de către apărarea antiaeriană.
Resturile au lovit un bloc de apartamente de 25 de etaje din apropierea unei clădiri guvernamentale, iar explozia de după doborârea dronei a spart geamurile blocului și a deteriorat mai multe autoturisme.
🇷🇺 NEWS CONFIRMS 🇺🇦 DRONE HIT
— Jason Jay Smart (@officejjsmart) August 22, 2023
💥💥💥 “A 25-story building was damaged in Krasnogorsk, Moscow 🇷🇺.
Fragments of the drone lie on the ground.
The facade and windows of the building were damaged, & cars nearby were also damaged.
The area is cordoned off.”
Good morning, 🇷🇺! pic.twitter.com/AtOahOqFjt
Ministerul rus al Apărării a învinuit Ucraina pentru atacuri și a spus că alte două drone au fost interceptate deasupra regiunii Breansk.
Rusia a dejucat un atac cu drone asupra Moscovei
Ministerul rus al Apărării a anunțat marți dimineață că a dejucat un atac ucrainean și a doborât două drone deasupra regiunii Moscovei. Alte două drone au fost interceptate deasupra regiunii Breansk, la nord-est de granița cu Ucraina.
Zborurile au fost oprite temporar către și dinspre aeroporturile din Moscova marți dimineața, a spus ministerul.
Spațiul aerian de deasupra Moscovei a fost închis de mai multe ori în ultimele zile, iar relatările despre drone ucrainene care vizează capitala rusă au devenit frecvente.
Marți dimineață, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone în vestul capitalei, în districtele Krasnogorsk și Shastsi. Nu au fost raportate victime în urma atacului, iar Ucraina nu a avut nicio poziție.
Deși Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru anumite atacuri cu drone, președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că atacurile asupra teritoriului rus sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect”.
Grecia va antrena piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, pe lângă această instruire, Ucraina este foarte recunoscătoare pentru un nou pachet de apărare pe care Grecia l-a promis pentru Ucraina. El a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Atena, potrivit CNN.
Zelenski a mai spus că „companiile grecești sunt pregătite să ia parte la transportul de cereale ucrainene” și că țara sa se bazează pe ele, în condițiile în care lucrările de restaurare a portului Odesa sunt în curs de desfășurare.
Mitsotakis a subliniat că Grecia va ajuta la reconstrucția Ucrainei, cu accent pe orașul Odesa.
De asemenea, Zelenski a menționat că Grecia s-a alăturat țărilor G7 în ceea ce privește garanțiile de securitate pentru Ucraina și a semnat o declarație de susținere a integrării euro-atlantice a Ucrainei.
Ucraina a distrus sau avariat cinci avioane rusești, inclusiv bombardiere strategice
Într-o serie de atacuri din ultimele două zile, agenți care cooperează cu serviciile de informații militare ucrainene au distrus sau avariat cinci avioane rusești, inclusiv bombardiere strategice folosite pentru a lovi Ucraina, a relatat New Voice, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene.
Potrivit surselor NV, agenții au atacat aerodromul militar Soltsy din regiunea rusă Novgorod pe 19 august, distrugând un bombardier Tu-22 M3 și avariind alte două aeronave.
Sursa a mai spus că, în dimineața zilei de 21 august, alte două bombardiere rusești au fost avariate în regiunea Kaluga din Rusia, pe aerodromul Shaykovka, în urma unui atac cu dronă efectuat de sabotori care lucrează cu Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.
„Aceste operațiuni cu drone sunt coordonate de (Direcția de informații) și au provocat pierderi sensibile pentru inamic în aviația militară. Iar cel mai important lucru este că astfel de avioane nu mai sunt produse în țara agresoare”, a declarat sursa pentru NV.
Reprezentantul Direcției de Informații, Andriy Yusov, a declarat separat pentru Ukrainian Liga news la 21 august că „cel puțin un avion” a fost avariat pe aerodromul Shaykovka în urma unui atac cu drone.
Rușii au lovit orașul Cernihiv cu o racheta Iskander, în atacul soldat cu șapte morți, de pe 19 august
Rusia a folosit o rachetă de croazieră 9M727 Iskander pentru a lovi orașul Cernihiv la 19 august, într-un atac care a provocat cel puțin șapte morți și 156 de răniți, a relatat Ukrainska Pravda, citând serviciul de presă al serviciului de securitate ucrainean (SBU).
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul cu rachete din 19 august a lovit piața centrală, institutul politehnic și teatrul din Cernihiv.
În urma atacului, au existat informații neconfirmate în presa ucraineană potrivit cărora racheta viza un loc unde producătorii ucraineni de drone organizau o expoziție.
The Kyiv Independent a confirmat că o expoziție a producătorilor de drone a fost planificată pentru 19 august la Cernihiv, dar locația a fost ținută secretă. Vizitatorii înregistrați urmau să primească adresa cu câteva ore înainte de eveniment.
Site-ul de știri RIA Novosti, controlat de guvernul rus, a declarat, citând surse neidentificate, că atacul de la Cernihiv „a lovit locul de adunare a specialiștilor militari din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei privind dronele de luptă, care a fost deghizat în festival de drone”.
Klîmenko a declarat anterior că majoritatea victimelor atacului au fost persoane aflate în mașini, cei care traversau drumul din apropiere și oamenii care se întorceau de la slujba de la biserică.
Premierul Greciei: Crimele de război comise în Ucraina „trebuie pedepsite în conformitate cu dreptul internațional”
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a intensificat luni criticile la adresa atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că crimele de război care au avut loc în această țară „trebuie pedepsite în conformitate cu dreptul internațional”.
Vorbind presei alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Mitsotakis, politician de centru-dreapta al cărui guvern a fost alături de Kiev de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie anul trecut, a declarat că a „condamnat fără rezerve” agresiunea Rusiei în Ucraina.
Grecia, a spus el, nu numai că a sprijinit sancțiunile împotriva Moscovei, în ciuda impactului negativ al acestora asupra economiei sale, dar a susținut în mod activ integrarea sa în UE, delegațiile de la Atena semnând un acord care subliniază perspectivele euro-atlantice ale Ucrainei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
vudejea • 23.08.2023, 13:34
Cum ziceam, e matematica. Nu trebuie vaste cunostinte economice or multa istetime ca sa intelegi...Cresteri economice de 3 pana la 5% cu inflatie de 15% insemna o scadere a economiei cu 10-12% !!!!!!!! (Inflatia reala e mult mai mare la bunurile de larg consum, pana la 300% !!! )
VolodimirZelenski • 23.08.2023, 15:34
vudejea • 23.08.2023, 13:34
Cum ziceam, e matematica. Nu trebuie vaste cunostinte economice or multa istetime ca sa intelegi...Cresteri economice de 3 pana la 5% cu inflatie de 15% insemna o scadere a economiei cu 10-12% !!!!!!!! (Inflatia reala e mult mai mare la bunurile de larg consum, pana la 300% !!! )
Valorile tale se impart la 10.
vudejea • 23.08.2023, 13:33
Demostene, teritoriile sunt ale oamenilor care le locuiesc ! Dintodeauna ! Acolo sunt majoritari rusi, acestia lupta pentru casele lor, pentru familiile lor, pentru cei ucisi vreme de 8 ani de catre ucraineni ! Sa se poarte Romania cu maghiarii din Transilvania asa, sa bombardeze Miercurea Ciuc, sa ucida lunetistii romani copiii la scalda in Harghita, incurajata de occident, sa vedem ce urmeaza! Chit ca-i jumate cat Romania, eu as zice ca Ungaria ar ataca Romania in secunda zero! Rusia a avut rabdare 8 ani! A fost o mizerie cumplita ce a incurajat occidentul in Ucraina, doar sa-i provoace pe rusi :(..Acum lucrurile tot escaladeaza, daca n-au incotro o sa le dea nucleare cand bate vantul spre vest cum zicea si generalul american ! Ce sanctiuni mai pune occidentul? Ce poate sa faca? Nu poate sa faca nimic decat sa spumege! Bataie de joc de ucraineni, bietii, au intrat pe mana shua careia-i pasa tare mult de ei.Ce se hotaraste acum la adunarea BRICS e esential pentru viitorul omenirii ! Aroganta si interventionismul occidental a ajuns spre final ! Cred ca o sa vedem imediat rezultatele, chiar din toamna asta...Avand in vedere ca datoriile occidentale sunt la limita de sus a PIB-urilor, oricat ar musca o economie paralela din cea actuala controlata de occident, e suficient pentru a scadea PIB-ul occidental, datoriile sa depaseasca veniturile, adica faliment real, de aceea tot cresc preturile, adica de fapt scade valoarea banilor occidentali ca sa pastreze aparenta. E matematica
VolodimirZelenski • 23.08.2023, 15:35
vudejea • 23.08.2023, 13:33
Demostene, teritoriile sunt ale oamenilor care le locuiesc ! Dintodeauna ! Acolo sunt majoritari rusi, acestia lupta pentru casele lor, pentru familiile lor, pentru cei ucisi vreme de 8 ani de catre ucraineni ! Sa se poarte Romania cu maghiarii din Transilvania asa, sa bombardeze Miercurea Ciuc, sa ucida lunetistii romani copiii la scalda in Harghita, incurajata de occident, sa vedem ce urmeaza! Chit ca-i jumate cat Romania, eu as zice ca Ungaria ar ataca Romania in secunda zero! Rusia a avut rabdare 8 ani! A fost o mizerie cumplita ce a incurajat occidentul in Ucraina, doar sa-i provoace pe rusi :(..Acum lucrurile tot escaladeaza, daca n-au incotro o sa le dea nucleare cand bate vantul spre vest cum zicea si generalul american ! Ce sanctiuni mai pune occidentul? Ce poate sa faca? Nu poate sa faca nimic decat sa spumege! Bataie de joc de ucraineni, bietii, au intrat pe mana shua careia-i pasa tare mult de ei.Ce se hotaraste acum la adunarea BRICS e esential pentru viitorul omenirii ! Aroganta si interventionismul occidental a ajuns spre final ! Cred ca o sa vedem imediat rezultatele, chiar din toamna asta...Avand in vedere ca datoriile occidentale sunt la limita de sus a PIB-urilor, oricat ar musca o economie paralela din cea actuala controlata de occident, e suficient pentru a scadea PIB-ul occidental, datoriile sa depaseasca veniturile, adica faliment real, de aceea tot cresc preturile, adica de fapt scade valoarea banilor occidentali ca sa pastreze aparenta. E matematica
Rusii distrug fix teritoriile ocupate de rusi. Ai o gandire de musca. A, da: BRICS e o gluma proasta.
vudejea • 23.08.2023, 22:49
VolodimirZelenski • 23.08.2023, 15:35
Rusii distrug fix teritoriile ocupate de rusi. Ai o gandire de musca. A, da: BRICS e o gluma proasta.
Zelensky, orasele alea sunt distruse de cei ce-si fac cazemate in ele, adica de ucraineni, tocmai pentru ca-s cu majoritari rusi! Daca ucrainenilor le pasa de civili cum e actorica, normal ca nu se aparau printre acestia, in casele si beciurile lor! Dpdv legal, aceasta e crima de razboi, sa stii ! Dar e limpede ca legea e doar o palavra, conteaza cine o aplica precum voturile cine le numara...Omenirea s-a degradat ingrozitor!
VolodimirZelenski • 24.08.2023, 09:18
vudejea • 23.08.2023, 22:49
Zelensky, orasele alea sunt distruse de cei ce-si fac cazemate in ele, adica de ucraineni, tocmai pentru ca-s cu majoritari rusi! Daca ucrainenilor le pasa de civili cum e actorica, normal ca nu se aparau printre acestia, in casele si beciurile lor! Dpdv legal, aceasta e crima de razboi, sa stii ! Dar e limpede ca legea e doar o palavra, conteaza cine o aplica precum voturile cine le numara...Omenirea s-a degradat ingrozitor!
Daca muscalilor tai le pasa de viata compatriotilor, nu radeau Bakhmut si alte orase din zona.