Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 558.
Ministerul Apărării a modificat regulile care îi scutește pe ucraineni de mobilizarea în armată din motive de sănătate
Ministerul ucrainean al Apărării a aprobat o listă modificată de afecțiuni medicale care îi exonerează pe ucraineni de obligația serviciului militar, relatează duminică presa ucraineană din domeniul militar, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Modificările aduse legii au fost făcute pe 18 august și au intrat în vigoare pe 25 august.
De acum înainte, persoanele cu tuberculoză vindecată clinic, hepatită virală, boli de sânge cu evoluție lentă, boli ale glandei tiroide cu tulburări funcționale minore și cei care sunt seropozitivi, dar fără simptome, sunt considerați apți pentru serviciul militar.
În plus, au fost adăugate pe listă persoanele care suferă de tulburări psihice ușoare, tulburări nevrotice, boli cu evoluție lentă ale sistemului nervos central și altele.
Pe 30 august, președintele Volodimir Zelenski a anunțat revizuirea în masă a deciziilor comisiilor medicale militare privind emiterea certificatelor de invaliditate pentru serviciul militar, care au fost luate de la începutul invaziei ruse.
„Ofițerii de aplicare a legii vor continua să verifice sistemul comisiilor militare și să-l curețe de cei care își folosesc pozițiile împotriva securității și apărării statului nostru”, a declarat Zelenski atunci.
Zelenski anunță că îl demite pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică faptul că va cere parlamentului de la Kiev săptămâna care urmează să îl demită pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, și să îl înlocuiască cu Rustem Umerov, șeful principalului fond de privatizare din Ucraina, informează Reuters și Sky News.
Anunțul, făcut de Zelenski în cadrul discursului video adresat națiunii duminică seară, pregătește terenul pentru cea mai importantă remaniere care a vizat până acum, în timpul războiului, Ministerul ucrainean al Apărării.
„Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război veritabil”, a declarat Zelenski, în discursul său.
Mai multe informații: Zelenski anunță că îl demite pe Oleksii Reznikov de la conducerea Ministerului Apărării. Cine îi va lua locul
Atac cu o dronă ucraineană asupra orașului Kurchatov, anunță guvernatorul regiunii Kursk
O clădire nerezidențială din orașul Kurchatov, situat în vestul Rusiei, a luat foc duminică în urma unui atac cu o dronă ucraineană, dar nu s-au înregistrat victime, a anunțat Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, potrivit Reuters.
Presupusul atac cu dronă a venit unui alt atac asupra aceluiași oraș, pe 1 septembrie, în urma căruia oficialii ruși au declarat că a fost avariată fațada unei clădiri. În Kurchatov se află una dintre cele mai mari centrale nucleare din Rusia, dar nu au existat relatări că aceasta ar fi fost afectată în cele două incidente.
Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, guvernatorul Starovoit nu a precizat care clădire a fost lovită în atacul cu dronă de duminică. Publicația online ucraineană Babel a citat o sursă anonimă care a spus că drona a lovit o clădire aparținând Serviciului de Securitate al Rusiei, FSB.
Preşedintele Africii de Sud infirmă acuzaţiile despre un transport de arme expediat Rusiei
Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat duminică după-amiază că o investigaţie efectuată în urma acuzaţiilor ambasadorului SUA la Pretoria despre expedierea către Rusia a unei nave încărcate cu arme la sfârşitul anului trecut nu a găsit dovezi că respectivul cargou ar fi avut la bord echipamente militare, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Niciuna dintre acuzaţiile despre livrarea de arme către Rusia nu s-a dovedit a fi adevărată (…) Nu a fost emisă nicio autorizaţie pentru export de arme şi nu a fost efectuat niciun export de arme”, a precizat preşedintele sud-african.
Ambasadorul SUA la Pretoria, Reuben Brigety, a declarat presei locale pe 11 mai că Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.
Acuzaţiile au fost de la început negate de guvernul sud-african, iar preşedintele Ramaphosa i-a reproşat ambasadorului american faptul că a vorbit public despre o chestiune ce fusese deja discutată între Washington şi Pretoria şi ar fi trebuit, conform celor agreate, să rămână confidenţială până când autorităţile sud-africane vor fi elucidat cele reclamate de SUA. Şeful statului sud-african a anunţat ulterior public declanşarea unei anchete care să clarifice lucrurile şi ale cărei concluzii le-a comunicat duminică.
Fata care și-a pierdut ambele picioare în atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk, a participat la un semimaraton
O fată din Ucraina care și-a pierdut anul trecut ambele picioare în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei gări, a reușit duminică să participe la o mică parte a unui semimaraton desfășurat în vestul țării, relatează CNN.
Iana Stepanenko, în vârstă de 12 ani, și-a pierdut ambele picioare în timpul bombardamentului asupra gării din Kramatorsk, care a ucis cel puțin 52 de oameni, inclusiv cinci copii, în aprilie 2022.
Duminică, ea a început să alerge la semimaratonul de la Liov, cu ajutorul unor proteze la picioare.
Unbroken Half Marathon in Lviv. 12-year-old Yana survived the shelling of Kramatorsk in 2022. A Tochka-U short-range ballistic missile struck the railway station, where civilians had gathered to flee the approaching 🇷🇺offensive. The missile killed 52 people, including 5 children. pic.twitter.com/m2TRJiMGxd
— Anastasia Magazova 🌻 (@a_magazova) September 3, 2023
Mai multe informații: „Da! Și eu pot s-o fac!”. Iana, fata de 12 ani care și-a pierdut ambele picioare în atacul asupra gării din Kramatorsk, a alergat la un semimaraton | FOTO
Aviația ucraineană a lansat 9 atacuri asupra rușilor și a echipamentelor acestora, anunță Statul Major General
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele ucrainene de aviație au efectuat nouă lovituri asupra unor grupuri de soldați, arme și echipamente militare rusești și cinci lovituri asupra unor sisteme de rachete antiaeriene rusești, a anunțat duminică Statul Major General al armatei ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda
„Pe parcursul zilei, aviația Forțelor de Apărare a efectuat nouă atacuri asupra zonelor de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare rusești și alte cinci asupra sistemelor antiaeriene inamice. Forțele de rachete și unitățile de artilerie ucrainene au lovit 10 sisteme de artilerie și un sistem antiaerian inamic”, a susținut Statul Major General, în actualizarea informațiilor operaționale privind invazia rusă, publicată la ora locală 18.00.
Tot duminică, rușii au lansat o rachetă și 39 de lovituri aeriene, precum și 24 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor forțelor și așezărilor ucrainene. „Ca urmare a atacurilor teroriste rusești, civili au fost răniți sau uciși. Au fost avariate locuințe și alte infrastructuri civile”, a mai susținut conducerea armatei ucrainene.
Peste 25 de ciocniri armate au avut loc pe parcursul zilei.
De asemenea, „Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare operațiunea ofensivă pe frontul de la Melitopol, consolidându-și pozițiile și desfășurând operațiuni de contra-baterie”, a adăugat Statul Major General, în actualizare.
Noi bombardamente ale rușilor asupra regiunii Herson, soldate cu moartea unui civil și rănirea altor 5, potrivit guvernatorului regional
Forțele ruse au atacat duminică o zonă rezidențială din orașul Bilozerka din regiunea Herson, omorând un bărbat de 35 de ani și rănindu-i soția, în vârstă de 36 de ani, și pe fiica lor de 9 ani, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.
Femeia și fetița au fost spitalizate. Un alt civil, un localnic în vârstă de 37 de ani, a suferit răni la nivelul feței.
Potrivit lui Prokudin, forțele ruse au bombardat, de asemenea, unul dintre districtele din orașul Herson, rănind un bărbat de 77 de ani, care a fost, de asemenea, spitalizat.
Herson și alte localități din regiunea situată pe malul vestic al fluviului Nipru au fost bombardate zilnic după ce partea ocupată de Rusia a regiunii a fost eliberată de către forțele ucrainene în noiembrie anul trecut. Bombardamentele au dus la moartea mai multor civili, precum și la avarierea unor proprietăți și a infrastructurii.
Marina ucraineană susține că a distrus o ambarcațiune rapidă rusă în Marea Neagră în timpul unei tentative de debarcare a trupelor
Soldații Marinei ucrainene au distrus o ambarcațiune rapidă rusă în partea de nord-vest a Mării Negre, provocând uciderea a șase ruși și rănirea altor doi, a anunțat Marina ucraineană duminică, potrivit Ukrainska Pravda.
„În partea de nord-vest a Mării Negre, în timpul unei tentative de debarcare a personalului rus, Marina ucraineană a distrus o ambarcațiune rapidă rusă de tip KS-701 Tunets. Rușii au pierdut șase soldați uciși și doi răniți”, a precizat Marina ucraineană, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Marina ucraineană a publicat o înregistrare video cu această operațiune, dar nu a dezvăluit data la care a fost efectuată.
Reznikov se așteaptă ca forțele armate ucrainene să folosească avioanele F-16 în primăvara anului viitor
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, și-a exprimat duminică speranța ca avioanele de luptă F-16 de ultimă generație furnizate de aliații Ucrainei să fie desfășurate împotriva Rusiei până în primăvara anului viitor, scriu Al Jazeera și Ukrainska Pravda.
Ministrul a declarat, într-un interviu acordat agenției de presă de stat Ukrinform, că piloții trebuie să fie instruiți pe aceste avioane, iar infrastructura, experții și facilitățile de întreținere trebuie să apară înainte ca acestea să fie desfășurate pe linia frontului.
Olanda, Danemarca și Norvegia au promis Ucrainei aceste avioane de vânătoare de producție americană
Reznikov a precizat că a trebuit să scrie mai multe scrisori cu asigurări că aceste arme NATO vor fi folosite doar în scopuri de apărare și nu pe teritoriul Rusiei.
Zece regiuni din Ucraina, bombardate de ruși în ultimele 24 de ore
Trupele ruse au atacat zece regiuni din Ucraina cu drone, artilerie și mortiere în ultimele 24 de ore, relatează Euromaidan Press, potrivit The Guardian.
Conform administrațiilor militare regionale, peste 92 de explozii au fost auzite în regiunea Cernihiv, care se învecinează cu Rusia, dar nu au fost raportate victime.
Tirurile de mortiere rusești asupra regiunii Sumî au ucis o persoană și au rănit alți șase civili. O clădire locală, mașini și obiective de infrastructură critică au fost avariate în urma atacului.
În regiunea Donețk au fost avariate mai multe case, mașini și cimitirul local, trei civili au fost uciși și alți șapte au fost răniți, potrivit celui mai nou bilanț al autorităților locale.
Patru civili ar fi fost răniți și un bărbat a fost ucis în regiunea Herson.
Aceste afirmații nu au fost putut încă fi verificate în mod independent, notează The Guardian.
Lupte grele se dau în regiunile Donețk și Harkov
Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă să zguduie o parte din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, a declarat duminică Illia Evlash, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.
Locația în care se duc luptele se numește sectorul Kupiansk/Lîman, după numele a două orașe importante din zonă. Rusia a angajat mii de trupe suplimentare în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei.
Luptele din apropierea orașului Kupiansk au devenit atât de intense încât i-au forțat pe civilii să-și părăsească locuințele în ultimele săptămâni.
Yevlash a declarat că Rusia a bombardat sâmbătă pozițiile ucrainene de 570 de ori, atacând totodată cu ajutorul avioanelor. Yevlash a adăugat că trupele ruse își concentrează eforturile chiar peste granița din Harkov, vizând satul Novoiehorivka din regiunea Luhansk. Scopul lor, a spus Evlash, este de a „sculpta un coridor” în pozițiile ucrainene defensive de pe un teren mai înalt din Novoiehorivka.
Yevlash a declarat că în ultimele 24 au avut loc cinci schimburi de focuri, în niciunul dintre acestea trupele ruse neavând succes. El a precizat că 126 de soldați ruși au fost uciși și că șapte drone rusești, un depozit de muniție de câmp și un vehicul au fost distruse.
Reznikov: Ucraina se așteaptă la un boom în producția de drone, încă din această toamnă
Ucraina intenționează să își mărească producția de drone încă din această toamnă, a declarat duminică ministrul ucrainean al Apărării, în contextul în care țara devastată de război efectuează tot mai des atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, informează Reuters.
Atacurile cu drone ucrainene pe teritoriul rus s-au intensificat în ultimele săptămâni, în unele dintre aceste atacuri zeci de drone lovind Rusia simultan și ajungând chiar până în orașul Pskov, situat în vestul țării, la 600 de kilometri de Ucraina.
„Cred că în această toamnă va fi un boom în producția de diverse drone ucrainene: aeriene, navale, terestre etc., iar acest lucru va continua să crească în volum”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov, pentru agenția ucraineană oficială de stat Ukrinform.
Mai multe informații: Ucraina se așteaptă la un boom în producția de drone, afirmă Oleksii Reznikov, ministrul apărării, pe fondul intensificării atacurilor pe teritoriul rus
Noi atacuri ale rușilor asupra regiunii Donețk, soldate cu 1 mort și 5 răniți, anunță Parchetul General ucrainean
Forțele ruse au atacat sâmbătă satele Pivnichne și Tykhonivka din regiunea Donețk, ucigând un civil și rănind alți cinci, a anunțat Parchetul General ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.
Unul dintre atacuri a distrus casa unui cuplu de bătrâni – proprietarul, în vârstă de 84 de ani, a murit sub dărâmături, în timp ce soția acestuia, tot de 85 de ani, a suferit mai multe răni, a precizat Parchetul.
Alți patru locuitori au fost transportați la spital pentru a primi îngrijiri medicale după ce au suferit răni de șrapnel și fracturi osoase, au adăugat procurorii. Este vorba despre trei bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani și o femeie de 61 de ani.
Bombardamentele au avariat, de asemenea, clădiri rezidențiale și mai multe facilități agricole.
Pivnichne se află la periferia orașului Torețk, la aproximativ 30 de kilometri sud de Bahmut. Tykhonivka este situat la circa 20 de kilometri est de un alt oraș important din regiunea Donețk, Kramatorsk.
Sâmbătă, bombardamentele rușilor asupra așezărilor regionale au ucis doi civili și au rănit alți doi, potrivit unui anunță făcut duminică de guvernatorul Pavlo Kirilenko.
Șeful de cabinet al lui Orban: Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să respingă candidatura Ucrainei la NATO
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că, pentru a putea fi încheiată pacea în Ucraina, Occidentul „trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, dar cu siguranță nu și statutul de membru NATO pentru ucraineni”, relatează postul public de televiziune ungar MTVA, potrivit The Kyiv Independent.
Într-un discurs ținut la un eveniment universitar, Gulyas a susținut că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Europa Centrală, deoarece armata rusă „nu a obținut rezultate rapide și răsunătoare” în Ucraina.
Mai multe informații: Budapesta, despre încheierea păcii în Ucraina: Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate și să respingă candidatura Kievului la NATO
Zelenski a discutat cu Macron despre „funcționarea unui coridor maritim” pentru trecerea sigură a navelor
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu omologul său francez, Emmanel Macron, despre „funcționarea coridorului pentru cereale”, în cadrul unei convorbiri telefonice de duminică, a anunțat liderul de la Kiev, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, potrivit The Guardian și CNN.
„Am discutat, de asemenea, despre modalitățile de a asigura funcționarea coridorului de cereale și de a spori securitatea regiunii Odesa”, a precizat Zelenski, după convorbirea telefonică cu Emmanuel Macron.
Convorbirea a avut loc la scurt timp după ce Rusia a efectuat noi atacuri asupra portului Reni din regiunea Odesa folosit pentru transporturile de cereale.
Reluarea acordului de la Marea Neagră privind cerealele de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele principale care vor fi abordate luni, când președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Soci.
Săptămâna aceasta, Ucraina a anunțat că alte patru nave au trecut prin coridorul său maritim temporar din Marea Neagră, pe care l-a înființat luna trecută pentru o navigație sigură.
Ministerul ucrainean al Apărării confirmă atacul rușilor asupra infrastructurii portuare din Ucraina
Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat duminică atacul asupra infrastructurii portuare din Ucraina, relatează Al Jazeera și The Guardian.
Kievul afirmă că a distrus 22 de drone rusești din 25, în sudul regiunii Odesa, în timp ce Moscova a anunțat că a lovit portul dunărean Reni, aflat în apropiere de granița cu România, stat membru NATO.
„În noaptea de 2 spre 3 septembrie 2023, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu drone Shahed-136/131 din sud și sud-est”, au scris Forțele Aeriene ucrainene, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.
Au fost lansate 25 de drone de atac de fabricație iraniană, iar „22 dintre ele au fost distruse de forțele și mijloacele Forțelor Aeriene în cooperare cu apărarea antiaeriană a altor componente ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.
Today, russian terrorists once again struck Ukraine’s port infrastructure. Out of 25 launched Shahed-136/131 combat drones, 22 were shot down. There were hits, and a fire broke out, which was quickly contained. Unfortunately, two port employees were injured.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 3, 2023
📷 @SESU_UA pic.twitter.com/52Uwl7n0Bh
Dar procurorii ucraineni au afirmat că unele dintre drone au lovit zona Dunării, precizând că cel puțin două persoane au fost rănite. Armata rusă a precizat că a vizat „instalații de depozitare a combustibilului” în Reni, port aflat peste Dunăre de România, țară membră NATO și UE.
Premierul armean spune că dependența exclusivă de Rusia pentru securitate a fost o „greșeală strategică”
Prim-ministrul Armeniei a declarat că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a fost capabilă să ofere rezultate și este pe cale de a-și reduce rolul în regiune, relatează Reuters.
„Astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme, armament și muniții (pentru războiul din Ucraina, n.r.) și în această situație este de înțeles că, și chiar dacă ar dori acest lucru, Federația Rusă nu poate satisface nevoile de securitate ale Armeniei”, a afirmat șeful guvernului de la Erevan.
Mai multe informații: Dependența exclusivă de Rusia în materie de securitate a fost o „greșeală strategică”, afirmă premierul Armeniei
Un bombardament al rușilor a ucis un om și a rănit alte 3 persoane în Sumî, susține Procuratura Generală ucraineană
Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat că forțele ruse au bombardat sâmbătă orașul Seredyna-Buda din regiunea Sumî, în urma atacului o persoană fiind ucisă, iar alte trei rănite, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit Procuraturii Generale, forțele ruse au bombardat cu artilerie Seredyna-Buda în jurul orei locale 16:30.
Ofițerii de aplicare a legii se aflau în procesul de documentare a bombardamentelor anterioare când a început atacul de sâmbătă.
Un ofițer de poliție a fost ucis, iar alți doi au fost răniți. Un civil a fost, de asemenea, rănit, a precizat Parchetul General. Bombardamentele au avariat, de asemenea, două clădiri și o mașină.
Regiunea Sumî este situată în nord-estul Ucrainei și este supusă aproape zilnic unor atacuri având în vedere că se află în apropiere de granița cu Rusia.
Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut peste 264.000 de soldați până acum în război
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat duminică faptul că Rusia a pierdut 264.660 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă și până în prezent, scrie The Kyiv Independent.
Acastă cifră include și cele 600 de pierderi înregistrate de forțele ruse în ultimele 24 de ore.
Potrivit conducerii armatei ucrainene, Rusia a pierdut și:
- 4.476 de tancuri
- 8.649 de vehicule blindate de luptă
- 8.102 vehicule și rezervoare de combustibil
- 5.582 de sisteme de artilerie
- 739 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS)
- 502 sisteme de apărare antiaeriană
- 315 avioane
- 316 elicoptere
- 4.444 de drone
- 18 ambarcațiuni.
Doi morți și doi răniți, în urma atacurilor rusești asupra regiunii Donețk, anunță guvernatorul
Două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite în atacurile efectuate de ruși asupra regiunii Donețk în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, potrivit The Kyiv Independent.
Victimele s-au înregistrat în orașul Vuhledar, a precizat Kirilenko.
Biroul Procurorului General a anunțat sâmbătă că forțele ruse au efectuat cel mai probabil un atac aerian, iar zonele rezidențiale din Vuhledar „s-au aflat în epicentrul loviturilor”.
Un bărbat în vârstă de 43 de ani și soția acestuia, de 42 de ani, au fost uciși. Fiica de 19 ani a cuplului și un alt rezident, în vârstă de 53 de ani, au fost răniți. Aceștia au fost transportați la spital pentru a primi tratament pentru rănile suferite.
Kirilenko a mai anunțat că forțele ruse au vizat și orașul Kramatorsk cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, fiind avariate patru clădiri și cimitirul local.
Kramatorsk este situat în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk. Acesta a servit ca punct de trecere pentru trupele ucrainene, voluntari și jurnaliști, ceea ce îl face să fie o țintă frecventă a rachetelor rusești.
În total, 1.679 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în regiunea Donețk de la începutul invaziei ruse și până în prezent, iar alte 4.066 au fost rănite.
Forțele Aeriene: Ucraina se pregătește pentru posibile atacuri în masă ale Rusiei asupra infrastructurii energetice
Ucraina își consolidează apărarea antiaeriană încercând astfel să se pregătească pentru posibilele atacuri în masă ale Rusiei asupra facilităților de infrastructură critică, care ar putea fi efectuate în această toamnă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit The Kyiv Independent.
„În urmă cu un an, nu aveam deloc sisteme occidentale (de apărare antiaeriană) cu rază medie de acțiune. Am primit primele NASAMS și IRIS abia în toamna anului trecut. Astăzi, avem o asemenea varietate de echipamente de apărare antiaeriană, care s-ar putea să nu se găsească în nicio altă țară”, a declarat Ihnat, la televiziunea națională.
Potrivit oficialului, sistemele de apărare antiaeriană furnizate de Occident completează modelele din epoca sovietică din arsenalul ucrainean, precum sistemele S-300 și Buk.
„Această varietate (de echipamente de apărare antiaeriană) funcționează și aduce rezultate. Singura problemă este că (sistemele) nu sunt suficiente pentru o țară atât de mare, așa că suntem forțați să desfășurăm apărarea aeriană la nivel local, concentrându-ne pe protejarea orașelor și a instalațiilor strategice”, a mai spus Ihnat.
Oficialul a precizat că armata rusă nu mai dispune de la fel de multe rachete ca în timpul atacurilor de anul trecut asupra siturilor energetice ale Ucrainei, dar că Moscova își crește producția de drone, adăugând că Ucraina trebuie să se pregătească pentru a le putea doborî.
De-a lungul toamnei din 2022 și în iarna care a urmat, Rusia a lansat o serie de atacuri masive cu rachete și drone împotriva instalațiilor de infrastructură critică din Ucraina, ucigând zeci de civili și provocând pene de curent la nivel național. Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că este posibil ca Rusia să încerce din nou această strategie în iarna următoare.
Vizita lui Erdogan în Rusia se va concentra pe acordul de la Marea Neagră privind cerealele
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, se vor concentra pe subiectul acordului de la Marea Neagră privind cerealele în timpul întâlnirii lor de luni, Turcia încercând să convingă Moscova să revină la acest acord, a anunțat consilierului principal al lui Erdogan pe probleme de politică externă și securitate, potrivit Al Jazeera și Sky News.
„Jucăm un rol principal aici. Vedem un sprijin puternic din întreaga lume pentru realizarea coridorului de cereale”, a declarat Akif Cagatay, Kilic într-un interviu acordat postului de televiziune A Haber.
„Stadiul actual (al acordului privind cerealele) va fi discutat la summitul de luni. Suntem precauți, dar sperăm să obținem un succes, deoarece este o situație care afectează întreaga lume”, a precizat Kilic.
Medvedev: 280.000 de contracte pentru serviciul militar au fost încheiate în Rusia în 2023
Aproximativ 280.000 de persoane au semnat până acum în acest an contracte pentru serviciul militar profesionist în cadrul armatei ruse, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte Dmitri Medvedev, potrivit Al Jazeera.
Aflat în vizită în Orientul Îndepărtat al Rusiei, Medvedev a precizat că se întâlnește cu oficiali locali pentru a lucra la eforturile de consolidare a forțelor armate.
„Potrivit Ministerului Apărării, de la 1 ianuarie, aproximativ 280.000 de persoane au fost acceptate în rândurile forțelor armate pe bază de contract”, inclusiv rezerviști, a declarat Medvedev, citat de agenția de presă de stat TASS.
Mai multe informații: Armata rusă a recrutat 280.000 de soldați pe bază de contract de la începutul anului, susține Dmitri Medvedev
Ucraina acuză Rusia, după noul atac asupra infrastructurii portuare, că încearcă să creeze o „criză alimentară” în lume
Ucraina a acuzat duminică Rusia, după ce forțele ruse au bombardat din nou infrastructura portuară din regiunea sudică ucraineană Odesa, că încearcă să creeze o criză alimentară, relatează CNN.
Cel puțin două persoane au fost rănite în urma atacului, au declarat oficialii ucraineni. Un oficial a precizat că portul Reni a fost vizat de noile bombardamente, în timp ce Moscova a anunțat oficial că atacul a vizat un depozit de combustibil din acest port de la Dunăre.
Fluviul Dunărea a devenit principala cale prin care Ucraina își exportă grânele, după ce acordul negociat de ONU și Turcia nu a mai prelungit de Rusia.
„Teroriștii ruși continuă să atace infrastructura portuară în speranța că vor reuși să provoace o criză alimentară și foamete în lume”, a afirmat șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, într-un mesaj publicat pe platforma de mesagerie Telegram.
„Principala sarcină pentru noi și partenerii noștri astăzi este de a elimina capacitatea complexului militar-industrial rus de a produce arme pentru atacuri împotriva Ucrainei. Și de a crește tragerea la răspundere pentru cei care ajută inamicul să ocolească sancțiunile”, a adăugat el.
„Aceasta (capacitatea de a produce armament, n.r.) nu poate funcționa fără componente străine pentru arme. După distrugerea complexului militar-industrial rusesc, înfrângerea trupelor ruse va fi completă”, a mai afirmat Yermak.
Atacul rusesc cu drone asupra portului din regiunea Odesa a avut loc la primele ore ale dimineții de duminică dimineața, cu o zi înainte ca președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să se întâlnească la Soci, în Rusia, acordul privind cerealele urmând să fie probabil un subiect principal al discuțiilor.
Mesajul Maiei Sandu după atacurile asupra regiunii Odesa
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmă că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare obiectiv de infrastructură distrus. Mesajul său, publicat pe rețeaua socială X, vine după loviturile cu drone lansate noaptea trecută de forțele Moscovei asupra portului ucrainean Reni de la Dunăre, aflat aproape de granița cu Republica Moldova.
„Condamn cu fermitate atacul brutal al Rusiei asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare obiectiv de infrastructură distrus. Gândurile mele se îndreaptă către toți cei afectați. Moldova este ferm alături de Ucraina”, a transmis lidera de la Chișinău.
I strongly condemn Russia’s brutal attack on port infrastructure in Odesa region. Russia must be held accountable for every piece of infrastructure destroyed. My thoughts are with all those affected. Moldova stands firmly with Ukraine.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) September 3, 2023
România condamnă noile atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre
Ministru Apărării, Angel Tîlvăr, a condamnat atacurile lansate noaptea trecută de Rusia asupra portului ucrainean Reni de la Dunăre, aflat aproape de teritoriul României.
„Condamn cu tărie atacurile îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina de către Federația Rusă. Aceste atacuri sunt nejustificate și în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, în cursul nopții trecute, asupra infrastructurii portului Reni”, a transmis Angel Tîlvăr.
Oficialul a dat asigurări că „în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.
Mai multe detalii: Ministrul Apărării, după noile atacuri rusești asupra porturilor ucrainene: Nu au existat „amenințări militare directe la adresa României”
Precizările Rusiei despre atacul cu drone: „Lovitură asupra unor depozite de carburant, în portul Reni”
Ministerul rus al Apărării a transmis că atacul cu drone din timpul nopții a vizat un depozit de combustibil din portul Reni, de la Dunăre, din regiunea Odesa, relatează AFP, citată de Agerpres.
„În această noapte, forţele aeriene ruse au executat o lovitură grupată cu drone asupra unor depozite de carburant utilizate pentru reaprovizionarea echipamentelor militare ucrainene, în portul Reni”, a anunțat instituția de la Moscova, adăugând că toate țintele au fost lovite.
Ucraina a anunțat duminică dimineață că forțele ruse au lansat un nou atac cu drone asupra infrastructurii portuare de la Dunăre din regiunea sudică Odesa. Două persoane au fost rănite.
Portul Reni se află la o distanță de aproximativ 13 kilometri în linie dreaptă față de Galați.
Rusia folosește cetățeni în campania de recrutare pe fondul creșterii numărului de victime de război – Ministerul britanic al Apărării
Ministerul britanic al Apărării notează, în raportul de duminică, 3 septembrie, despre războiul din Ucraina, că „de la sfârșitul lunii iunie 2023, Rusia a apelat la cetățenii din țările vecine cu anunțuri de recrutare de persoane care să lupte în Ucraina”.
Astfel de anunțuri au fost observate în mediul online în Armenia și Kazahstan, unde erau oferite sume de 495.000 de ruble (5.140 de dolari) ca plăți inițiale și salarii de la 190.000 de ruble (1.973 de dolari).
De asemenea, eforturi de recrutare au fost observate în regiunea Qostanai din nordul Kazahstanului, unde s-a făcut apel la populația de etnie rusă.
„Cel puțin din mai 2023, Rusia a abordat migranți din Asia Centrală pentru a lupta în Ucraina cu promisiuni de acordare rapidă a cetățeniei și salarii de până la 4.160 de dolari”, se precizează în raport.
Specialiștii britanici mai afirmă că migranților uzbeci din Mariupol care lucrau în construcții „li s-ar fi confiscat pașapoartele la sosire și ar fi fost constrânși să se alăture armatei ruse”.
În Rusia se află cel puțin șase milioane de migranți din Asia Centrală, pe care Kremlinul îi vede probabil ca potențiali recruți.
Ministerul britanic al Apărării:
„Rusia dorește probabil să evite noi măsuri de mobilizare internă nepopulare în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024. Exploatarea cetățenilor străini permite Kremlinului să achiziționeze personal suplimentar pentru efortul său de război în fața numărului tot mai mare de victime”, mai scrie în raportul citat.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 03 September 2023
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 3, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/vWtgS987MP
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/uUofSsu6hU
Urmările atacului cu drone asupra Odesei
În urma atacului cu drone care a vizat Odesa noaptea trecută, a izbucnit un incendiu, care a fost stins în cursul dimineții, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, citat de Ukrainska Pravda.
Salvatorii au publicat fotografii de la stingerea incendiului din regiunea Odesa, fără să ofere alte informații.
Între timp, șeful Biroului prezidențial, Andrii Yermak, a declarat că rușii continuă să atace infrastructura portuară a Ucrainei.
„Teroriștii ruși continuă să atace infrastructura portuară în speranța că vor reuși să provoace o criză alimentară și foamete în lume. (…) Una dintre cheile pentru a pune capăt războiului și a păstra ordinea mondială este distrugerea complexului militar-industrial rusesc. Acesta nu este capabil să funcționeze fără componente străine pentru arme. După distrugerea complexului militar-industrial rusesc, înfrângerea trupelor rusești va fi definitivă”, a sugerat oficialul ucrainean.
Traficul de pe podul Kerci a fost suspendat pentru scurt timp duminică dimineață
Circulația pe podul care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea a fost reluat după o scurtă suspendare duminică dimineața, a anunțat, pe Telegram, operatorul podului instalat de Rusia, relatează Reuters.
Motivul suspendării taficului nu a fost precizat.
În ultimele luni, podul din Crimeea a fost ținta unor atacuri cu drone aeriene și maritime.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, într-o mișcare condamnată de guvernele occidentale.
Rusia a atacat Odesa cu drone în timpul nopții. Kievul anunță că aproape toate au fost doborâte
Forțele ruse au atacat în noaptea de 3 septembrie regiunea Odesa, de la Marea Neagră, cu drone kamikaze de fabricație iraniană, a anunțat Forțele Aeriene ale Kievului, duminică dimineață, relatează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent. Cel puțin două persoane au fost rănite.
Rusia a folosit un total de 25 de drone Shahed-136/131 împotriva regiunilor sudice ale Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, dronele au fost lansate din Crimeea și din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din Krasnodarsk Krai, situat pe coasta Mării Azov.
Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 22 de drone care au vizat regiunea Odesa, mai precizează sursa citată.
Alerta de raid aerian a fost activată în regiunile sudice Herson, Mikolaiv și Odesa în primele ore ale zilei de 3 septembrie.
„Inamicul a atacat din nou infrastructura civilă de pe Dunăre în Odesa. Atacul masiv cu drone a durat mai mult de trei ore și jumătate. (…) Din păcate, există o lovitură în infrastructura portuară, în urma căreia a izbucnit un incendiu, pe care pompierii l-au stins rapid”, au anunța Forțele de Apărare Sudice, adăugând că, din primele informații, doi civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale.
Infrastructura regională din Odesa a fost lovită în mod repetat de Rusia în ultimele luni, după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
Două nave cargou au plecat din porturile Ucrainei, anunță Zelenski
Cele două nave cargou au plecat din porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul din Marea Neagră stabilit de Kiev în ciuda blocadei ruseşti, a anunțat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.
„Încă două nave au trecut cu succes prin coridorul nostru temporar pentru cereale din Marea Neagră. Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre”, a scris liderul ucrainean pe platforma socială X.
Rusia a ieșit din acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră în luna iulie și a retras garanţiile de securitate pentru navele civile, avertizând că va considera toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre Ucraina ca fiind „potențiali transportatori de încărcături militare”.
Two more vessels have successfully passed via our temporary Black Sea grain corridor.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 2, 2023
Ukraine restores true freedom of navigation to the Black Sea. Freedom requires decisiveness.
I thank all of our port workers and everyone who ensures the safe functioning of the corridor.
We…
Ucraina a spart prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie
Forțele ucrainene au spart prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, a declarat generalul Oleksandr Tarnavsky, comandantul armatei ucrainene care luptă în regiunile Donețk și Zaporojie, într-un interviu pentru The Guardian, relatează The Kyiv Independent.
Avansul vine la capătul mai multor săptămâni în care au avut loc acțiuni de deminare, iar Tarnavsky și-a exprimat încrederea că progresul trupelor ucrainene se va accelera pe măsură ce avansează spre cea de-a doua linie de apărare rusă, mai puțin fortificată.
Generalul estimează că forțele Moscovei au alocat aproximativ 60% din timpul și resursele lor pentru fortificarea primei linii defensive și doar aproximativ 20% pentru cea de-a doua și cea de-a treia linie. Această decizie strategică a Rusiei s-a bazat pe presupunerea că forțele ucrainene nu vor străpunge apărarea inițială.
„În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităților inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor rusești în spatele celei de-a doua linii defensive”, a precizat Tarnavsky.
Rușii au bombardat un complex rezidențial din orașul Vuhledar. Un cuplu căsătorit a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite
Două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra orașului Vuhledar, din regiunea Donețk, a anunțat biroul procurorului regional, potrivit Ukrainska Pravda.
Procuratura a precizat că atacul de sâmbătă asupra orașului Vuhledar a fost probabil un atac aerian.
Un complex rezidențial s-a aflat în epicentrul loviturilor. Un bărbat, în vârstă de 43 de ani, și soția acestuia, de 42 de ani, au fost uciși după ce una dintre clădirile înalte din complex a fost bombardată.
Fiica de 19 ani a cuplului și un alt rezident, în vârstă de 53 de ani, au fost răniți. Aceștia au fost duși la spital cu răni provocate de explozie, contuzii și vânătăi, pentru a primi îngrijiri medicale de urgență.
Exploziile au distrus o parte a intrării în clădirea rezidențială, acoperișul, ferestrele și balcoanele fiind avariate.
Adolescenţii ucraineni deportaţi spun că gărzile i-au constrâns să facă acte de patriotism rusesc în schimbul unor obiecte de strictă necesitate
Vieţile copiilor şi adolescenţilor ucraineni au fost total afectate de invazia Rusiei în ţara lor. Atunci când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin în martie, cea mai importantă acuzaţie împotriva sa a fost legată de o presupusă campanie de deportare a copiilor ucraineni în centre de detenţie ruseşti.
CNN a vorbit cu adolescenţi ucraineni care susţin că au fost deportaţi cu forţa în Rusia înainte de a fi găsiţi şi aduşi acasă de membrii familiei, scrie news.ro.
Întoarcerea lor a fost posibilă datorită organizaţiei Salvaţi Ucraina, care se ocupă de returnarea copiilor deportaţi la familiile lor.
„Am fost acolo timp de patru luni. Şi pe parcursul acestor patru luni, a trebuit să cânt imnul naţional rusesc. Era obligatoriu”, a declarat Nastya Motychak, o fată în vârstă de 15 ani care a spus că a fost luată din regiunea Herson din sudul ţării şi trimisă în Crimeea ocupată de Rusia. „Am întrebat: De ce nu suntem luaţi? Când vor veni autobuzele? De ce nu ni se permite să ieşim?”, a povestit ea.
Gărzile ruseşti i-au spus lui Motychak că „autobuzele erau prea scumpe”. Aşa că ea a rămas în centru în timpul Crăciunului din 2022 şi până la începutul anului – şi a spus că i s-a permis accesul la obiecte de strictă necesitate doar dacă îndeplinea acte de patriotism rusesc.
„Au fost livrate pentru noi nişte haine la mâna a doua şi produse de igienă. Când le-am cerut, ne-au spus: «Cine nu place Rusia nu mă place pe mine şi nu va primi aceste lucruri»”, a mai povestit adolescenta.
„«Dacă nu intonaţi imnul Rusiei, nu veţi primi nimic»”, a susținut Motychak că i-a spus un ofiţer.
Doi specialiști ucraineni în domeniul energetic au fost răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî
Doi ingineri energeticieni au fost răniți în atacul rusesc efectuat sâmbătă asupra orașului Seredyna-Buda, din regiunea Sumî, a anunțat biroul Procurorului General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
„Ancheta a stabilit că pe data de 2 septembrie 2023, în jurul orei (locale) 10:30, ocupanții au efectuat un atac cu mortiere de pe teritoriul Federației Ruse asupra orașului Seredyna-Buda din districtul Shostka. Proiectilele au lovit o mașină de serviciu a sucursalei Rețelei Regionale de Distribuție Shostka a (companiei) Sumyoblenergo. Doi angajați au fost răniți. De asemenea, au fost avariate o linie electrică, două instalații și o întreprindere locală”, a precizat procuratura ucraineană.
Cel puțin doi civili uciși și 12 răniți în bombardamentele din Ucraina
Rachetele și atacurile de artilerie efectuate de ambele părți au continuat și sâmbătă să rănească și să ucidă civili în Ucraina, relatează Sky News.
Sumî: Un anchetator de poliție în vârstă de 32 de ani a fost ucis și alte două persoane au fost rănite după ce mai multe obuze rusești au lovit orașul Seredyna-Buda.
Herson: O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în sudul regiunii în urma unor bombardamente, potrivit guvernatorului Oleh Prokudin.
Donețk: Patru persoane au fost rănite în orașul aflat sub ocupație rusă de către artileria ucraineană, a anunțat primarul instalat la Moscova, Aleksei Kulemzin.
Dnipropetrovsk: Patru persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor de artilerie și atacurilor cu drone în districtul Nikopol, a anunțat guvernatorul Serhii Lisak.
Sky News notează că nu poate verifica în mod independent aceste informații de pe câmpul de luptă.
Ucraina a atacat regiunile Belgorod și Kursk, susțin guvernatorii ruși regionali, evocând patru victime civile
Guvernatorii regiunilor ruse Belgorod și Kursk au afirmat că Ucraina a atacat sâmbătă Rusia cu mai multe lansatoare de rachete, mortiere și drone, provocând moartea unei persoane și rănirea altor trei locuitori, scrie The Kyiv Independent.
Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a anunțat, într-o serie de postări pe Telegram, că forțele ucrainene au bombardat satul Urazovo, în urma atacurilor o persoană fiind ucisă, iar alte două rănite.
Potrivit lui Gladkov, atacul a avariat 20 de case din sat.
De asemenea, el a afirmat că o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii, iar resturile căzute au provocat pagube ușoare unor case.
Ministerul rus al Apărării a transmis și el sâmbătă că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă kamikaze ucraineană (de tipul „loitering munitions”) deasupra regiunii Belgorod, fără a oferi detalii despre pagube.
De asemenea, Gladkov a anunțat că o dronă ucraineană a lansat doi explozibili asupra satului Doldoe, provocând daune liniilor de comunicații.
Atât Urazovo, cât și Doldoe se află în apropierea graniței cu Ucraina. Forțele ruse folosesc regiunea Belgorod pentru a ataca zilnic zonele ucrainene de peste graniță.
Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a anunțat și el sâmbătă că bombardamentele ucrainene au rănit o femeie în satul Uspenovka și au avariat liniile electrice și casele din satul Tyotkino.
Ambele așezări se află chiar la granița cu regiunea ucraineană Sumî, supusă și ea zilnic unor atacuri rusești lansate de peste graniță.
Guvernatorii ruși nu au furnizat nicio înregistrare video sau fotografie a consecințelor atacurilor.
Ministerul rus al Apărării anunță că a distrus trei drone ucrainene care vizau podul Kerci
Forțele ruse de apărare au distrus trei drone navale ucrainene care au vizat podul din Crimeea, a anunțat Moscova sâmbătă dimineață, informează AFP, potrivit The Moscow Times.
„Pe 2 septembrie, în jurul orei 02:20, ora Moscovei, a treia navă ucraineană semi-submersibilă fără pilot, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist asupra podului din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat publicat pe Telegram.
O dronă a fost distrusă vineri și alte două la primele ore ale dimineții de sâmbătă, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.
Kievul, care a afirmat în repetate rânduri că intenționează să recupereze Crimeea, a vizat în repetate rânduri podul strategic Kerci care leagă peninsula de partea continentală a Rusiei.
Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, a fost ținta Kievului pe tot parcursul ofensivei Moscovei în Ucraina, dar în ultima vreme a fost supusă unor atacuri mai intense și mai numeroase.
Luna trecută, guvernatorul peninsulei, instalat de Moscova, a anunțat că forțele ruse de apărare antiaeriană au doborât trei rachete ucrainene deasupra podului – unul dintre proiectele preferate ale președintelui rus Vladimir Putin. Podul de beton de 18 kilometri este format din două structuri paralele, una rezervată traficului rutier și cealaltă pentru traficul feroviar.
Un atac din luna iulie a provocat daune majore secțiunii rutiere a podului, care este, de asemenea, folosită pentru transportul de echipamente militare.
Marica13 • 04.09.2023, 22:26
Foarte bine așteptăm surprizele Ucrainei că rușii am văzut De ce sunt în stare...
Aura1 • 03.09.2023, 17:33
Acest război ar trebui să se oprească,nu am auzit nimic bun în urma lui, doar necazuri și pierderi pe tot globul