Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 560.
Kuleba a explicat de ce este imposibil să se negocieze pacea cu Putin
Ministerului de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, consideră că nu se poate avea încredere în președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește negocierilor de pace, informează NHK.
Potrivit lui Kuleba, nu se poate avea încredere în Vladimir Putin pentru că, și dacă își dă cuvântul, nu există nicio garanție că nu îl va încălca.
„Nu este genul de persoană cu care să fii serios de acord cu ceva. Dacă crezi că ai negociat cu succes cu el, atunci te expui pericolului unui atac din partea lui”, a spus Dmitro Kuleba.
Potrivit șefului departamentului de politică externă ucraineană, cu cât Ucraina are mai mult succes pe câmpul de luptă, cu atât Rusia va fi mai pregătită pentru negocieri, dar nu vede în viitorul apropiat o „fereastră” pentru negocieri cu Moscova.
„Dacă vrem să existăm ca națiune, dacă vrem să supraviețuim, trebuie să câștigăm, indiferent de cost”, a precizat Dimitro Kuleba.
Dronă ucraineană doborâtă deasupra regiunii Belgorod, anunță Moscova
Ucraina a încercat, marți seară, să atace din nou teritoriul Federației Ruse cu o dronă, aeronava fiind doborâtă deasupra regiunii Belgorod, a informat Ministerul rus al Apărării.
„Pe 5 septembrie, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, a fost zădărnicită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist al unui UAV de tip avion împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Vehiculul aerian fără pilot a fost distrus pe teritoriul Regiunii Belgorod de apărarea aerienă”, a transmis ministerul rus la apărării.
Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra Ucrainei
Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un comunicat, că, marți, Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra teritoriului ucrainean.
„În cursul zilei (n.r. – de marți), inamicul a efectuat 32 de atacuri aeriene, a lansat 39 de atacuri cu lansatoarele de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. În urma atacurilor teroriste rusești, în rândul populației civile există morți și răniți”, se arată în comunicat.
De asemenea, pe parcursul zilei de marți, 5 septembrie, au avut loc peste 20 de lupte pe front.
Rușii au desfășurat acțiuni ofensive fără rezultat în direcția Lîman în zona Novoiehorivka din regiunea Luhansk, în direcția Bahmut la nord de Klișchiivka din regiunea Donețk și în zona Mariinka din regiunea Donețk.
În același timp, potrivit Marelui Stat Major, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în direcția Melitopol.
Moscova: Ucraina foloseşte drone australiene pentru a ataca Rusia
Oficialii de la Moscova acuză Ucraina că foloseşte drone australiene pentru a ataca teritoriul rusesc, relatează Reuters.
„Dronele australiene sunt de fapt folosite pentru a lovi ţinte din Rusia”, a declarat marţi reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, adăugând că Australia este astfel atrasă în conflict.
Zaharova a acuzat guvernul australian că în felul acesta „contribuie cu entuziasm la campania antirusească dirijată de la Washington”, încercând în acelaşi timp să ascundă opiniei publice „circumstanţele deloc de invidiat care indică faptul că Australia este atrasă din ce în ce mai mult în conflictul din Ucraina”.
Nikopol, atacat cu o dronă de ruși
Serhii Lisak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, a transmis, marți, pe Telegram, că armata rusă a aruncat obuze asupra orașului Nikopol dintr-o dronă.
„Agresorul a atacat Nikopol cu o dronă . A aruncat obuze în centrul districtului”, a anunțat Serhii Lisak.
În urma atacului, au fost avariate o instituție de învățământ, un depozit, o întreprindere, o clădire rezidențială și un obiect de infrastructură. Nu au fost raportate victime.
Putin: Curatorii occidentali au pus un etnic evreu în fruntea Ucrainei pentru a „acoperi” glorificarea nazismului
Președintele rus Vladimir Putin a susținut într-un interviu de televiziune, fără a prezenta dovezi, că puterile occidentale l-au instalat pe Volodimir Zelenski, care are origini evreiești, ca președinte al Ucrainei pentru a „acoperi” glorificarea nazismului din această țară.
„Curatorii occidentali au pus un etnic evreu în fruntea Ucrainei moderne pentru a acoperi natura anti-umană a acestei țări. Și astfel, după părerea mea, par să acopere o esență anti-umană care stă la baza… statului ucrainean modern. Și asta face ca întreaga situație să fie extrem de dezgustătoare, în sensul că un evreu etnic acoperă glorificarea nazismului și îi acoperă pe cei care au condus Holocaustul în Ucraina la un moment dat”, a spus Vladimir Putin.
Justificând invadarea Ucrainei, pe care o numește „operațiune militară specială”, Rusia îi acuză pe liderii Kievului că sunt neonazişti care urmăresc un „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă – o afirmație pe care Kievul și țările occidentale o resping ca fiind un pretext fără temei pentru un război de ocupare a teritoriilor.
Ucraina a reacționat, imediat, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.
„Fixarea cronică a lui Putin asupra originii etnice a președintelui ucrainean este o altă manifestare a antisemitismului adânc înrădăcinat al elitelor ruse. Facem apel lumii să condamne cu fermitate declarațiile antisemite ale președintelui rus. În lumea de astăzi, nu ar trebui să existe loc pentru ura bazată pe etnie”,a transmis Oleg Nikolenko.
Oficial numit de Moscova în regiunea Luhansk, rănit în urma unei explozii în propria locuință
Un oficial din regiunea ocupată Luhansk din estul Ucrainei a fost rănit în urma unei explozii în propria casă, incidentul fiind descris drept o tentativă de asasinat atât de surse ucrainene, cât și de cele ruse, relatează CNN.
Un suspect a fost arestat și reținut pentru tentativa de ucidere a lui Yuri Afanasievski, potrivit Comitetului de anchetă al Rusiei.
Comisia de investigație a declarat că „atacatorul”, care este în prezent arestat, „a mărturisit deja”.
Potrivit unui comunicat al autorităților ruse din regiune, comisia de investigație cooperează cu Departamentul Federal de Securitate din așa-numita Republică Populară Luhansk (LPR) pentru a investiga „tentativa de omor”.
Comisia a precizat că la fața locului au fost audiate o gamă largă de persoane și au fost ridicate obiecte de interes pentru anchetă.
În ceea ce-l privește pe Yuri Afanasievski, există rapoarte contradictorii despre starea lui de sănătate.
Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că Afanasievski „nu a fost rănit grav”, dar a adăugat că fiul său a fost internat în spital.
„Fiul lui este în spital, nu el. Dar atacul terorist, cel mai probabil, a fost îndreptat în mod special împotriva lui Afanasievski”, au declarat marți oficiali din LPR pentru TASS.
Oficialii ucraineni au sugerat însă că starea lui Yuri Afanasievski este gravă.
Demisia lui Rustem Umerov de la șefia Fondului Proprietății de Stat, aprobată de parlament. El va prelua Ministerul Apărării
În cadrul unei reuniuni din 5 septembrie, parlamentul ucrainean, Verhovna Rada, a acceptat demisia lui Rustem Umerov, șeful Fondului Proprietății de Stat, care urmează să preia funcția de ministru al apărării. În aceeași sesiune a demisionat și ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Ukrainska Pravda.
Votul a fost exprimat de 302 deputați.
„Așteptăm astăzi o propunere din partea președintelui pentru a-l numi ministru al Apărării Ucrainei, iar mâine vom vota”, a adăugat Yaroslav Jelezniak, prim-vicepreședinte al Comisiei fiscale a Radei.
La începutul zilei, Parlamentul a acceptat demisia lui Oleksii Reznikov din funcția de ministru al Apărării.
Pe 4 septembrie, Rustem Umerov, care urmează să îl înlocuiască pe Oleksii Reznikov în funcția de ministru al apărării, și-a prezentat demisia din funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat în fața Verkhovna Rada.
Pe 3 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că a decis să îl elibereze din funcție pe ministrul apărării Oleksii Reznikov și că Rustem Umerov îi va lua locul.
Ulterior, Oleksii Reznikov și-a prezentat demisia din funcția de ministru al apărării în fața parlamentului și și-a exprimat disponibilitatea de a prezenta un raport privind mandatul său.
Zelenski, în vizită la trupele ucrainene din Bahmut
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut din estul țării, afectat de război, a anunțat Kievul, potrivit The Guardian.
„În cadrul unei călătorii de lucru în regiunea Donețk, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat brigăzile de luptă care desfășoară operațiuni ofensive în regiunea Bahmut”, a precizat președinția. Aceasta a adăugat că Zelenski a „ascultat rapoarte privind situația operațională” pe frontul de est, relatează AFP.
Bahmut, un oraș industrial în care locuiau cândva aproximativ 70.000 de persoane, a fost capturat de forțele rusești în această vară, după luni de lupte brutale. Trupele ucrainene au desfășurat un asalt zdrobitor în jurul flancurilor orașului, redus acum la ruine.
Zelenski s-a întâlnit cu comandanții trupelor din acea zonă și a discutat „problemele și nevoile unităților”, inclusiv „furnizarea de obuze de artilerie, rachete pentru sistemele de apărare aeriană din prima linie”.
Rușii spun că au reținut o femeie în estul ocupat al Ucrainei pentru că a încercat să ucidă un oficial rus
Rusia a declarat că a reținut o femeie în estul ocupat al Ucrainei pentru că a încercat să ucidă un oficial într-un atac care l-a rănit pe acesta și pe fiul său, scrie The Guardian, potrivit The Guardian.
Actele de sabotaj și atacurile din Ucraina controlată de Rusia au fost frecvente pe parcursul ofensivei Moscovei și sunt uneori atribuite forțelor de securitate de la Kiev, relatează AFP.
„Un suspect a fost reținut pentru tentativa de asasinare a fostului președinte al comitetului vamal al Republicii Populare Luhansk”, a declarat comitetul de anchetă al Rusiei. „Bărbatul și fiul său au suferit multiple răni și se află în prezent într-o unitate medicală”.
Luhansk, care a fost controlată parțial de separatiștii susținuți de Rusia din 2014, este una dintre cele patru regiuni pe care Moscova a pretins că le-a anexat anul trecut.
Comitetul de anchetă, care investighează infracțiunile grave, nu a dat numele oficialului, dar agenția de presă de stat Yass și mass-media ucrainene l-au identificat ca fiind Iuri Afanasievsky, care se află sub incidența unor sancțiuni din partea UE, Elveției, Canadei și Japoniei.
Există rapoarte contradictorii cu privire la faptul că el și fiul său se află în condiții grave.
Moscova a declarat că suspectul este o femeie care locuiește în Luhansk, principalul oraș din regiune, susținând că aceasta i-a dat oficialului „un telefon cu un dispozitiv exploziv” la 3 septembrie. Aceasta a precizat că dispozitivul „a pornit după ce telefonul a fost activat”.
Oleksii Reznikov, demis oficial din funcția de ministru al Apărării din Ucraina
Oleksii Reznikov a fost demis oficial din funcția de ministru al Apărării, în urma votului de marți din Parlamentul ucrainean, Verhovna Rada, relatează CNN.
Într-un discurs de încheiere înainte de votul privind demiterea sa, Reznikov a recunoscut că au fost făcute unele greșeli, dar s-a concentrat pe succesele biroului său, care a făcut față invaziei la scară largă a Rusiei.
„Deși suntem o agenție civilă, am obținut capacități în timpul războiului fără precedent pentru Europa în ultimii 80 de ani”, a declarat el în fața legislatorilor.
„Începând de astăzi, Ucraina a primit fizic sau sub formă de angajamente o sumă de sprijin militar estimată la până la 100 de miliarde de dolari.”
„Am supraviețuit ca stat și ca națiune. Și am început să punem în aplicare planul victoriei noastre”, a adăugat el.”
El a recunoscut că „au existat unele greșeli”, iar apoi i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru sprijinul său și a tins să își dea demisia.
„Cer Radei Verhovna a Ucrainei să demisionez”, a declarat el în fața legislatorilor.
Demiterea sa a fost aprobată cu 327 de voturi pentru, patru împotrivă și 11 abțineri. Dintre cei 365 de parlamentari, 23 nu au votat.
În ciuda demiterii, înregistrarea video a arătat cum Reznikov a fost întâmpinat cu aplauze când a intrat în cameră, iar mai mulți legislatori au putut fi văzuți în picioare în timp ce aplaudau.
Forțele ucrainene au deschis o breșă în prima linie defensivă a Rusiei în apropiere de Zaporojie
Forțele ucrainene au deschis o breșă în prima linie defensivă a Rusiei în apropiere de Zaporojie după săptămâni de muncă minuțioasă de deminare, dar amploarea pierderilor suferite pentru a obține astfel de progrese a fost mare, potrivit unui raport citat de The Guardian.
„Sigur, am străpuns prima linie a rușilor, dar la naiba. Ce costuri”, a declarat pentru Times „Boyets”, dintr-o unitate de sarcini speciale care lupta la sud de Robotine. Unitatea sa ar fi pierdut 75% din personal de când s-a alăturat contraofensivei, în iulie.
Brigada 47 a avut nevoie de 15 săptămâni pentru a avansa cu opt mile pentru a cuceri Robotyne, anunțată ca o victorie strategică cheie. Medicii brigăzii au declarat că victimele au fost în număr de patru cifre.
„Într-o zi din iulie, am îngrămădit 24 de răniți pe un singur vehicul”, a declarat „Taras”, un medic care conduce o unitate de evacuare medicală. „Pur și simplu îngrămădeam victimele”.
Sistemul de apărare german IRIS-T a doborât peste 110 ținte în Ucraina
Producătorul german de armament Diehl Defence va crește semnificativ producția sistemului său de apărare antiaeriană IRIS-T, pentru a satisface cererea în creştere pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat directorul de programe Harald Buschek, informează Al Jazeera.
Buschek a declarat reporterilor că, în 2025, compania intenționează să construiască cel puțin opt sisteme, față de trei sau patru sisteme în acest an.
De asemenea, producția de rachete va fi triplată în acest an și va fi dublată anul viitor, cu o producție preconizată de aproximativ 400-500 de rachete începând cu 2024.
Până în prezent, Germania a furnizat Ucrainei două unități IRIS-T pentru a fi folosite împotriva atacurilor cu rachete rusești.
Buschek a adăugat că Ucraina a doborât peste 110 ținte aeriene, cu o rată de reuşită de aproape 100%, majoritatea fiind rachete de croazieră, precum Kalibr.
Şoigu: Ucraina a pierdut peste 66.000 de soldaţi de la începutul contraofensivei
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, afirmă că Ucraina a pierdut peste 66.000 de oameni și peste 7.000 de arme de la începutul contraofensivei sale, a anunțat agenția de presă de stat Tass, citată de Al Jazeera.
„De la începutul așa-numitei ofensive, pierderile inamicului au depășit 66.000 de persoane și 7.600 de arme”, a declarat Şoigu, în timpul unei convorbiri cu liderii militari.
El a adăugat că echipajele de luptă rusești au doborât 159 de rachete HIMARS într-o lună, peste o mie de drone și 13 rachete de croazieră.
„Încercând să ascundă eșecul ofensivei, militarii ucraineni atacă ținte civile și fac să treacă aceste atacuri teroriste drept victorii militare”, a declarat Şoigu.
Şoigu: Contraofensiva ucraineană este complet nereușită
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a descris marți contraofensiva ucraineană ca fiind complet nereușită, scrie The Guardian şi Al Jazeera. „Forțele armate ale Ucrainei nu și-au atins obiectivele pe niciun front”, a declarat ministrul apărării.
„Cea mai tensionată situație este cea de pe frontul din Zaporojie. Inamicul a angajat brigăzi din rezerva sa strategică, al căror personal a fost antrenat de instructori occidentali”, a adăugat acesta.
Muniţiile cu dispersie au făcut peste 900 de victime în Ucraina
Ucraina a înregistrat peste 900 de victime din cauza munițiilor cu dispersie în 2022, pe fondul folosirii armelor de către Rusia, a declarat Coaliția împotriva munițiilor cu dispersie (CMC), transmite Al Jazeera.
CMC a anunţat într-un raport anual că, de când Rusia a declanşat războiul în Ucraina, a folosit „pe scară largă” stocurile de muniții cu dispersie vechi și cele nou dezvoltate.
Forțele ucrainene au folosit, de asemenea, astfel de arme „într-o măsură mai mică”, se arată în raport.
În total, Ucraina a înregistrat anul trecut 916 morți și răniți din cauza acestor arme. În 2022, muniţiile cu dispersie au făcut 1.172 de victime.
O persoană a murit, după atacurile forţelor ruse în Zaporojie
Un rezident în vârstă de 74 de ani a fost ucis în regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, de forțele rusești care au lansat mai multe atacuri, au declarat marți oficiali ucraineni, transmite CNN.
Iurii Malashko, șeful administrației militare din regiune, a declarat că victima în vârstă a murit în satul Mala Tokmachka, în urma unor atacuri care au avariat, de asemenea, zeci de clădiri.
De asemenea, un copil a fost rănit în sudul regiunii Herson după ce trupele rusești au lovit zone rezidențiale, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.
Depozite de cereale au fost lovite în districtul Beryslav, a mai spus acesta.
Dronă ucraineană, distrusă deasupra Crimeei
Apărarea aeriană rusă a distrus marți dimineață o dronă ucraineană deasupra Crimeei, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, notează The Guardian.
Noul anunţ vine după ce Rusia a declarat că a doborât cel puțin trei drone lansate de Ucraina marți dimineață, care vizau Moscova.
Ministerul a precizat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus două drone deasupra regiunilor Kaluga și Tver, care se învecinează cu regiunea Moscovei, precum și una mai aproape de capitală, deasupra districtului Istra din regiunea Moscovei.
Cuba susține că cetățenii săi au fost traficați pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina
Cuba a descoperit o rețea de trafic de persoane care recrutează cubanezi pentru a lupta pentru Rusia în războiul din Ucraina, a afirmat luni Ministerul de Externe de la Havana, conform CNN.
„Ministerul de Interne a detectat și lucrează pentru a neutraliza și dezmembra o rețea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetățeni cubanezi care locuiesc acolo și chiar unii care locuiesc în Cuba, în forțele militare care participă la operațiunile militare din Ucraina”, a declarat ministerul într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, au fost inițiate proceduri penale împotriva celor implicați.
„Cuba nu face parte din războiul din Ucraina. Ea acționează și va acționa ferm împotriva celor care, pe teritoriul național, participă la orice formă de trafic de persoane în scopuri mercenare sau de recrutare pentru ca cetățenii cubanezi să ridice arme împotriva oricărei țări”, se mai arată în comunicat.
Forțele rusești au bombardat regiunea Herson de 57 de ori în ultimele 24 de ore
Forțele rusești au bombardat regiunea Herson de 57 de ori în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin marţi, 5 septembrie, informează The Kyiv Independent. „În ultima zi, inamicul a efectuat 57 de bombardamente, trăgând 227 de obuze, a declarat Prokudin.
Potrivit acestuia, armata rusă a vizat cartierele rezidențiale și depozitele de cereale din districtul Berislavski. Trupele rusești au lovit satul Soniachne din regiunea Herson, rănind un băiat de 11 ani, a anunţat Prokudin pe 4 septembrie.
Victima a fost spitalizată în stare stabilă cu o rană provocată de o mină explozivă și cu răni la picioare, potrivit oficialului.
Ucraina a eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Dnipro în noiembrie 2022.
Forțele rusești au fost împinse pe malul estic al râului, de unde de atunci trag asupra teritoriilor eliberate, provocând în mod regulat moartea și rănirea civililor.
Aeroporturile din Moscova își reiau operațiunile normale
Cele două mari aeroporturi moscovite Vnukovo și Șeremetievo, precum și aeroportul Zhukovksy au reluat operațiunile normale începând cu ora 7:30 (04.30 GMT), după o suspendare temporară a traficului la începutul zilei de marți, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia, citată de The Guardian.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât cel puțin trei drone lansate de Ucraina care vizau capitala țării.
Aproape 50 de zboruri au fost anulate în aeroporturile din jurul Moscovei
Agențiile de presă rusești au raportat că aproape 50 de zboruri au fost anulate sau amânate marți dimineață de pe cele patru aeroporturi principale din jurul capitalei – Vnukovo, Domodedovo, Sheremetyevo și Zhukovsky, transmite The Guardian.
Potrivit sursei citate, atacurile cu drone asupra țintelor rusești, în special în Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – și în regiunile limitrofe Ucrainei, au devenit aproape zilnice de când două drone au fost distruse deasupra Kremlinului la începutul lunii mai.
Atacurile au perturbat zborurile în și dinspre Moscova în ultimele săptămâni. Ucraina își asumă rareori responsabilitatea directă pentru astfel de atacuri cu drone, dar spune că distrugerea infrastructurii militare rusești ajută la o contraofensivă pe care Kievul a început-o în iunie.
Principalele reședințe ale președintelui Vladimir Putin sunt reședința Novo-Ogaryovo din regiunea Moscovei, precum și Marele Palat al Kremlinului – unde au loc evenimente oficiale.
Rusia anunţă că a doborât drone care vizau Moscova
Rusia a doborât marți dimineață cel puțin trei drone lansate de Ucraina care vizau capitala țării, a anunţat Ministerul rus al Apărării, notează The Guardian. Într-o declarație pe Telegram, ministerul a precizat că dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Moscova, Kaluga și Tver.
Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că dronele „încercau să efectueze un atac asupra Moscovei” și că o instalație de servicii pentru consumatori a fost avariată în districtul Istra, situat la 65 km nord-vest de Kremlin.
La sfârșitul lunii trecute, Rusia a anunțat că forțele sale de apărare aeriană au distrus 42 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea și o rachetă deasupra regiunii Kaluga, notează şi The Kyiv Independent.
Volodimir Zelenski, vizită la soldații din Donețk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni, 4 septembrie, opt brigăzi de luptă din cadrul grupării operaționale și tactice din Donețk, a anunțat biroul de presă al lui Zelenski.
„Regiunea Donețk. Vizităm brigăzile de luptă care apără Ucraina ca parte a grupului operațional și tactic Donețk. Avem de-a face cu rapoarte importante, probleme care trebuie rezolvate, provizii care trebuie sporite, crearea unui sistem de management auxiliar care să asigure aprovizionarea brigăzilor, sporind motivația războinicilor noștri”, a transmis Zelenski, pe contul său de Telegram
Vladimir Putin și Kim Jong Un plănuiesc să se întâlnească în Rusia
Liderul nord-coreean Kim Jong Un plănuiește să meargă luna aceasta în Rusia pentru a discuta personal cu președintele rus Vladimir Putin despre negocierea unui acord care să furnizeze Rusiei arme din Coreea de Nord. Muniția ar urma să fie folosită pentru războiul din Ucraina, relatează New York Times, care citează oficiali americani.
Mai multe detalii: Vladimir Putin și Kim Jong Un plănuiesc să se întâlnească în Rusia pentru a negocia livrări de armament
Zeci de localități ucrainene, bombardate de ruși într-o singură zi
Clădirile rezidențiale și alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri rusești, potrivit Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.
Rusia a lansat cinci rachete și 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori din mai multe sisteme de lansare de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și în alte zone populate, potrivit raportului.
Atacurile s-au soldat cu victime, a spus Statul Major, fără să ofere nformații detaliate despre numărul victimelor.
În regiunea Zaporojie, peste 15 localități au fost atacate, inclusiv Mala, Tokmachka, Orikhov, Robotyne și Stepnohirsk, a spus statul major.
Rusia a lansat un atac aerian și lângă Budarky, în regiunea Harkov, iar peste 10 localități au fost sub focul de artilerie în zona Kupiansk, a adăugat Statul Major.
Lupte intense pe fronturile Bahmut și Marinka
În ultimele 24 de ore, au avut loc 22 de ciocniri între armata rusă și ucraineană pe linia frontului, potrivit unui raport publicat luni seară de Statul Major al Ucrainei.
Rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe frontul Liman în apropierea așezărilor Novoiehorivka și Bilohorivka din regiunea Luhansk, dar fără rezultat, potrivit Kievului.
Forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe frontul Bahmut, la nord de așezarea Klișchiivka din regiunea Donețk și pe frontul Marinka, lângă așezarea Marinka din regiunea Donețk.
Putin: Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, după întâlnirea cu liderul turc Recep Erdogan, că Rusia nu refuză să negocieze cum să pună capăt războiului.
„Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile și acum nu refuzăm”, a spus Putin
Marica13 • 05.09.2023, 21:23
Foarte bine,un adevarat conducator ,nu sta ascuns ca sobolau cum face "viteazul"laș putin...