Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 566.
Rusia, acuzată că a vizat un cargou civil într-un atac cu rachete în Marea Neagră
Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.
Ucraina a făcut eforturi pentru a permite navelor blocate în portul Odesa de la începutul conflictului Rusia-Ucraina să navigheze în ape deschise după prăbușirea coridorului pentru cereale din Marea Neagră, susținut de ONU
Remarcile, făcute în parlamentul Marii Britanii de prim-ministrul Rishi Sunak, reprezintă prima dată când un oficial comentează despre o navă care este vizată de la începutul acestor eforturi ucrainene. Din 18 august, patru nave de marfă au plecat din Odesa.
„Datorită informațiilor declasificate, știm că armata rusă a vizat o navă de marfă civilă în Marea Neagră cu mai multe rachete pe 24 august”, a declarat Sunak în Parlament.
Rachetele au vizat o navă de marfă sub pavilion liberian acostat în port și au fost doborâte cu succes, a anunțat biroul de externe al Marii Britanii într-un comunicat. Rachetele au inclus două rachete „Kalibr” trase de Flota Mării Negre, a adăugat acesta.
Lupte intense pe linia frontului de sud și est
Situația de luptă pe linia frontului de sudul și est rămâne dificilă, pe măsură ce ocupanții ruși continuă să încerce să ia cu asalt pozițiile defensive ucrainene, anunță Statul Major al Forțelor Armate, în raportul operațional.
Potrivit armatei ucrainene, forțele de apărare ucrainene au respins atacurile rușilor din direcțiile Avdeevski, Maryinsky și Zaporojie și au lansat 7 lovituri în zonele în care erau concentrate personalul militar și echipamentul militar.
57 de cadavre descoperite într-o groapă comună la Izium nu pot fi identificate
Autoritățile ucrainene nu pot identifica 57 de cadavre descoperite într-o groapă comună la periferia orașului Izium din regiunea Harkov, potrivit Pravda.
„Din păcate, nu am reușit să identificăm 57 de persoane. Există informații personale ale altor 58 de persoane, dar nu există rude care să furnizeze material pentru un test ADN”, a declarat Dmitro Chubenko, purtătorul de cuvânt al Procuraturii regiunii Harkov.
El a remarcat că peste 20 dintre morți au răni sub formă de fracturi ale diferitelor părți ale corpului, iar 15 au fost împușcați.
În septembrie 2022, autoritățile ucrainene au descoperit o groapă comună cu 451 de cadavre în orașul Izium, eliberat de sub ruși.
Kremlinul insistă că negocierile cu Ucraina trebuie să aibă la bază „recunoaşterea realităţii”
Kremlinul a insistat luni că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, potrivit EFE.
„În orice caz, regimul de la Kiev va trebui să discute pe baza recunoaşterii realităţilor care au apărut după ce a refuzat să rezolve problemele prin mijloace paşnice în martie (2022)”, în urma negocierilor eşuate de la Istanbul între Rusia şi Ucraina, care au avut loc la o lună după începerea războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Ucraina a recuperat peste 4 km pătrați pe frontul sudic săptămâna trecută
Forțele ucrainene au recuperat 4,8 kilometri pătrați de teren de la trupele ruse pe frontul de sud în ultima săptămână, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.
Pe măsură ce Ucraina își continuă înaintarea către Melitopol, operațiunile la sud de Robotine și la vest de Verbove din regiunea Zaporojie au avut succes, a adăugat Maliar.
Declarația lui Maliar este în concordanță cu cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului, potrivit căreia forțele ucrainene au făcut câștiguri la est de Novoprokopivka, care se află la câțiva kilometri la sud de Robotine.
Luptele continuă pentru un sat de lângă aeroportul Donețk, pe măsură ce Ucraina raportează progrese în est
Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a susținut luni că unitățile ucrainene au reușit să recupereze o parte din satul Optyne, la nord de aeroportul Donețk, transmite CNN.
La rândul său, un oficial ucrainean local a spus că soldații ucraineni au intrat în sat, dar a adăugat că „luptele sunt încă în desfășurare”.
„Inamicul pune constant presiune, încearcă constant să recupereze terenul pierdut”, a declarat oficialul local Vitalii Barabash, pentru Radio Liberty.
El a spus că „la începutul războiului pe scară largă, 44 de oameni au rămas în Opytne. Acum sunt 5-6 și nu avem niciun contact cu ei”.
Surse neoficiale pro-ruse din regiunea Donețk contestă însă afirmațiile Ucrainei conform cărora soldații ucraineni și-au stabilit un punct de sprijin în sat.
Donbas Operatsiya ZOV, un canal neoficial de Telegram, a relatat că ucrainenii au capturat o carieră de piatră de lângă sat și au ocupat poziții la nord de acesta, dar „nu se duc lupte în Opytne”.
Un dispensar din Herson, bombardat de ruși
Soldații ruși au lansat un atac asupra unui dispensar din regiunea Herson, în urma căruia un paramedic a fost rănit, au anunțat autorirățile ucrainene.
„Armata rusă a tras în dispensarul din satul Stanislav. Din cauza atacului inamic, ferestrele și acoperișul unității medicale au fost avariate”, a transmis Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, pe Telegram.
UE condamnă alegerile „ilegale” organizate în părțile din Ucraina anexate de Rusia
Uniunea Europeană a transmis un mesaj prin care condamnă „ferm” alegerile „ilegale” desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute în părțile din Ucraina anexate de Rusia, subliniind că nu va recunoaște rezultatele scrutinului, relatează CNN.
„Aceste așa-zise «alegeri» ilegale din Ucraina au avut loc pe fondul acordării forțate și ilegale de pașapoarte de către Rusia, inclusiv copiilor, al transferurilor și deportărilor forțate, al încălcărilor și abuzurilor generalizate și sistematice ale drepturilor omului, precum și al intimidării și represiunii tot mai mari a cetățenilor ucraineni de către Rusia și autoritățile sale numite în mod ilegitim în teritoriile ocupate temporar din Ucraina”, a transmis luni, șeful dimplomației europene Josep Borrell, printr-un comunicat.
Josep Borrell a îndemnat Rusia „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.
Rusia a organizat alegeri regionale și locale în perioada 8-10 septembrie în cele patru regiuni – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – pe care a anunțat că le-a anexat anul trecut, deși nu controlează în totalitate teritoriul niciuneia dintre ele.
Comunitatea internațională a respins alegerile pe care le-a catalogat ca fiind o farsă.
Kim Jong Un va vizita Rusia „în zilele următoare”, confirmă Kremlinul
Liderul nord-coreean Kim Jong Un va face o vizită în Rusia în câteva zile, a transmis luni, 11 august, președinția rusă, printr-un comunicat, relatează CNN.
„La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele pentru afaceri de stat al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un, va efectua o vizită oficială în Rusia în zilele următoare”, se precizează în comunicatul Kremlinului.
Moscova nu a menționat data exactă la care va avea loc vizita lui Kim Jong Un.
Anterior, presa sud-coreeană a relatat luni că acesta pare să fi plecat cu un tren spre Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.
Trenul fi plecat duminică seară din capitala nord-coreeană Phenian, a relatat YTN. De asemenea, potrivit unui anunț de luni al agenției de presă rusă Interfax, citată de Reuters, Kim Jong Un urmează să viziteze Extremul Orient rus „în zilele următoare”.
Mai multe detalii: Kim Jong Un se află într-un tren, pe drum spre Rusia pentru a se întâlni cu Putin, anunță presa sud-coreeană
Peskov spune că „nimeni nu poate concura” cu Putin dacă va candida la președinție în 2024
Președintele Rusiei „se bucură de un sprijin absolut din partea populației”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că dacă Vladimir Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale din 2024, „nimeni nu va putea concura cu el”, relatează CNN, citând presa rusă.
„Președintele nu a anunțat încă dacă va candida. Dar dacă presupunem că președintele o va face, atunci este evident că în țara noastră, în stadiul actual, nimeni nu poate concura cu adevărat cu președintele”, a declarat Peskov.
Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate în martie 2024.
Mai multe detalii: Dacă Putin va candida la prezidențialele din 2024, „nimeni nu va putea concura cu el”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Oficial ONU: Retragerea Rusiei din acordul privind cerealele alimentează insecuritatea alimentară la nivel mondial
Retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a făcut ca „dreptul la hrană să fie departe de a fi atins pentru mulți oameni”, avertizează Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, citat de CNN.
Oficialul ONU a declarat, în deschiderea sesiunii Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva, că nivelurile globale ale foametei au revenit la cele din 2005, iar aproape 600 de milioane de persoane vor fi „subnutrite în mod cronic” până în 2030.
„Un an și jumătate de război îngrozitor a devastat Ucraina, cu un bilanț sfâșietor pentru populația sa și cu pagube asupra unor suprafețe vaste de terenuri agricole. Retragerea Federației Ruse din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în luna iulie și atacurile asupra instalațiilor de cereale din Odesa și din alte părți au forțat din nou prețurile să crească vertiginos în multe țări în curs de dezvoltare – ceea ce face ca dreptul la hrană să fie cu mult inaccesibil pentru mulți oameni”, a spus Volker Türk.
Înaltul Comisar al ONU a continuat afirmând că planeta are suficiente resurse financiare, tehnologie și terenuri pentru a asigura „hrană adecvată pentru toți”, dar că „schimbările climatice, consecințele pandemiei și războiul Rusiei împotriva Ucrainei” sunt câteva dintre motivele care stau la baza existenței continue a foametei și a insecurității alimentare la nivel mondial.
Mircea Geoană subliniază că nu sunt indicii că Rusia are vreo intenţie de a ataca un stat aliat NATO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni, 11 septembrie, că înțelege îngrijorarea locuitorilor din apropierea graniței cu Ucraina, în contexul găsirii unor fragmente de dronă în zonă, dar insistă că nu există indicii că Moscova intenționează să atace teritoriul alianței, relatează Agerpres.
„Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forţa alianţei noastre. Noi suntem primul element de descurajare. Evident, când asculţi la câteva sute de metri sau la câţiva kilometri dincolo de casa ta, de locul tău de muncă zgomotul războiului, evident că îţi creează emoţie şi evident creează anxietate şi angoasă”, a declarat oficialul NATO.
„Şi chiar intenţionez ca în perioada următoare să vizitez (zona – n.r.) şi, poate, prezenţa mea şi mesajul meu o să fie un mesaj de linişte, de încredere şi de calm”, a adăugat secretarul general adjunct al alianței.
Mai multe detalii: Nu sunt indicii că Rusia are vreo intenţie de a ataca un stat aliat NATO, spune Mircea Geoană
Rusia vrea să producă din nou tancuri T-80, folosite inclusiv în războiul din Ucraina
Moscova intenaționează să reia producția de tancuri T-80, folosite inclusiv în războiul din Ucraina, relatează canalul oficial de televiziune Zvezda, administrat de Ministerul rus al Apărării, notează Agerpres, care citează agenția DPA.
Companiei producătoare de tancuri Uralvagonzavod i s-a cerut să reia producţia de tancuri T-80, a declarat directorul acesteia, Aleksandr Potapov.
„Aceasta este sarcina sau cel puţin aceasta este sarcina pe care ne-a stabilit-o armata”, a declarat Potapov într-un interviu pentru Zvezda, adăugând că uzina sa colaborează cu Ministerul rus al Industriei şi Comerţului asupra acestui plan.
Mai multe detalii: Rusia intenționează să reia producția de tancuri T-80, folosite în războiul din Ucraina
Cel puțin o persoană a murit și trei au fost rănite în atacurile din ultimele 24 de ore din Ucraina
Bombardamentele rusești lansate în ultimele 24 de ore asupra Ucrainei au avariat turnuri de telefonie mobilă în regiunile Sumî și Herson, o conductă de gaz și o întreprindere, în regiunea Dnipropetrovsk, iar în regiunea Cernihiv o dronă de atac a lovit o casă cu două etaje, relatează Ukrainska Pravda, citând autoritățile locale.
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte trei, rănite, în urma atacurilor.
Ucraina controlează din nou Turnurile Boyko din Marea Neagră, anunță serviciile de informații militare
Ucraina a recăpătat contolul asupra platformelor de foraj de gaze și petrol din apropierea Crimeei ocupate, cunoscute sub numele de Turnurile Boyko, anunță Direcția principală de informații Ministerul Apărării, citată de Ukrainska Pravda.
Rusia a ocupat Turnurile Boyko în 2015 și, odată cu începerea invazieie din 2022, le-a folosit în scopuri militare, în special ca heliporturi și pentru amplasarea de echipamente radar.
„O operațiune unică de stabilire a controlului asupra turnurilor Boyko a fost efectuată de forțele Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, în special, platformele de foraj „Peter Godovalets” și „Ucraina”, precum și platforma de foraj „Tavrida” și platforma de foraj „Sivash” au fost readuse sub control”, precizează serviciile de informații militare.
În timpul operațiunii, forțele speciale ucrainene au capturat și un stoc de muniție pentru elicoptere, precum și radarul Neva, care poate urmări mișcarea navelor în Marea Neagră.
De asemenea, sursa citată menționează că în timpul operațiunii, a avut loc o confruntare între forțele speciale ucrainene aflate pe ambarcațiuni și un avion de vânătoare rusesc Su-30, aeronava fiind învinsă și forțată să se retragă.”
13 drone lansate de Rusia asupra Ucrainei, în timpul nopții, au fost distruse, anunță Kievul
Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus, noaptea trecută, toate cele 12 drone Shahed lansate de Rusia în direcția regiunilor Zaporojie și Dnipropetrovsk, precum și o altă dronă neidentificată, a anunțat armata ucraineană, citată de Ukrainska Pravda.
„În noaptea de 11 septembrie 2023, inamicul a atacat cu UAV-uri de atac de tip Shahed-136/131 din direcția sud-est (Yeisk, Primorsko-Akhtarsk). Au fost înregistrate lansări de 12 Shahed în direcția regiunilor Zaporojie și Dnipropetrovsk. (…) Ca urmare a activității de luptă a forțelor și mijloacelor Forțelor Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a altor componente ale Forțelor de Apărare, au fost distruse 12 Shahed-136/131 în interiorul regiunilor Zaporojie, Dnipropetrovsk și Mikolaiv, precum și un UAV neidentificat”, au transmis autoritățile de la Kiev.
Totodată, Ucraina anunță că în timpul nopții, forțele ruse au lansat rachete antiradar Kh-31P și rachete aeriene ghidate Kh-59 de pe avioane Su-34/Su-35. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime.
În același timp, reprezentantul Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene, Iuriy Ignat, a precizat în cursul dimineții că dronele au atacat și regiunea Sumî și au fost doborâte.
Oficialul a adăugat că cele mai multe dintre rachete nu și-au atins țintele.
Explozii în orașul Krivoi Rog
Oficialii din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk afirmă că drone și rachete rusești au fost lansate înspre orașul Krivoi Rog, unde au fost auzite explozii, relatează The Kyiv Independent.
Forțele aeriene ucainene au menționat un grup de drone de atac care se îndrepta spre oraș în jurul orei locale 7:30 (aceeași oră în România – n.r.). La scurt timp după aceea, șeful administrației militare a orașului, Oleksandr Vilkul, a raportat explozii în Krivoi Rog.
Ulterior, Vilkul a scris pe canalul său Telegram, în jurul orei 8:40, că rachete se îndreptau cu viteză în direcția Krivoi Rog.
Guvernatorul Serhii Lysak a precizat că autoritățile vor furniza informații oficiale după ce alerta aeriană se va încheia.
Alerta de luni dimineață are loc după ce vineri, 8 septembrie, forțele rusești au lansat un atac cu rachete împotriva orașului Krivoi Rog, lovind o secție de poliție din oraș. Un polițist a murit și cel puțin 74 de persoane au fost rănite.
Pierderile suferite de Rusia în război, potrivit Ucrainei
În peste un an și jumătate de război, forțele ruse au pierdut 269.210 soldați în Ucraina, dintre care 580 în ultima zi, conform unui raport de luni, 11 septembrie, al Statului Major General al forțelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent.
Printre pierderile suferite de Moscova, potrivit estimărilor Kievului, se numără și 4.560 de tancuri, 8.767 de vehicule blindate de luptă, 8.370 de vehicule și rezervoare de combustibil, 5.839 de sisteme de artilerie, 760 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 512 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.628 de drone și 18 ambarcațiuni.
Ucraina a eliberat o parte din satul Opytne în regiunea Donețk, anunță Ministerul Apărării
Forțele ucrainene au eliberat o parte din satul Opytne, aflat între Avdiivka și orașul Donețk, a anunțat luni, 11 septembrie, Centrul Media Militar, citând o declarație a ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, relatează The Kyiv Independent.
„Au avut loc progrese în zona Opytne, forțele de apărare au luat o parte din așezare”, a declarat Maliar.
Satul se află la aproximativ trei kilometri nord-vest de aeroportul internațional din Donețk, unde au avut loc lupte grele între forțele ucrainene și cele rusești în perioada 2014 – 2015.
În direcția Bahmut, Ucraina a eliberat teritorii în jurul localităților Klishchiivka și Andriivka, la sud de orașul ocupat.
Forțele Kievului au eliberat doi kilometri pătrați în jurul orașului Bahmut în cursul săptămânii trecute, a mai precizat Maliar.
De asemenea, oficialul a afirmat că Ucraina a avansat pe frontul sudic în ultimele șapte zile, înregistrând succese la sud de Robotine și la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie, eliberând un teritoriu de aproximativ un kilometru și jumătate pătrat.
Șefa diplomației germane, în vizită la Kiev
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a ajuns luni la Kiev, pentru o vizită surpriză, a anunțat instituția pe care o conduce, citată CNN.
La sosirea în gara din Capitala ucraineană, Baerbock a declarat că Germania sprijină „cu hotărâre” Ucraina în eforturile sale de a adera la Uniunea Europeană.
„Extinderea UE este o consecință geopolitică necesară a războiului Rusiei. (…) În mijlocul unei ploi de bombe, în fața tancurilor Rusiei, Ucraina a pornit cu încredere și hotărâre pe drumul spre Uniunea Europeană”, a spus șefa diplomației de la Berlin.
„Cu un curaj și o determinare enorme, Ucraina apără, de asemenea, libertatea noastră, a tuturor. În timp ce Ucraina se pune în fața noastră, ea poate conta și pe noi”, a mai declarat Baerbock.
Aceasta este a patra vizită pe care Annalena Baerbock o face în Ucraina de la începutul invaziei ruse.
Rusia anunță că partidul lui Vladimir Putin a câștigat alegerile regionale din teritoriile anexate din Ucraina
Partidul Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, a câștigat alegerile regionale din cele patru teritorii ucrainene anexate de Moscova, Donețk, Luhans, Herson și Zaporojie, a anunțat Comisia Electorală Centrală a Rusiei, relatează AFP, citată de News.ro. Cele patru regiuni nu sunt controlate în totaliate de forțele ruse.
Ucraina și Occidentul consideră alegerile ca fiind „ilegale”.
Scrutinul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, începând de vineri și până duminică, și a avut loc pe fondul luptelor care au loc pe frontul din Ucraina.
Mai multe detalii: Rusia anunță că partidul lui Vladimir Putin a câștigat alegerile în regiunile anexate din Ucraina, scrutin contestat de Kiev și de Occident
Două drone doborâte în Belgorod, anunță guvernatorul regiunii ruse
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus două drone deasupra regiunii în primele ore ale zilei de luni, 11 septembrie, relatează The Kyiv Indpendent.
Resturi de drone au căzut pe un drum din districtul Yakovlevsky, dar nu s-au înregistrat răniți.
Pe 23 august, regiunea Belgorod a fost ținta unui atac drone, în urma căruia trei civili au fost uciși. Gladkov a atribuit Kievului acel atac asupra regiunii sale, care se află în apropierea graniței cu Ucraina. De obicei, autoritățile de la Kiev nu comentează atacurile care au loc pe teritoriul rusesc.
Armata ucraineană a prezentat noua dronă de luptă FPV
Drona FPV de luptă ucraineană KH-S7 a fost proiectată pentru a lovi diverse ținte terestre mobile și staționare, potrivit Ukrainska Pravda.
Se pare că fabricarea dronei a început vara trecută.
„Echipa a fost compusă din oameni cu aceleași păreri, inclusiv ingineri și militari care erau interesați împreună de drone și care le aveau ca hobby de ani de zile”, se arată în declarație.
Drona FPV KH-S7 transportă o sarcină utilă de un kilogram până la o distanță de șapte kilometri. Puterea sa îi permite să realizeze mai mult, dar există multe condiții.
⚡️🇺🇦Ukrainian FPV kamikaze drone attacks 🇷🇺Russian truck pic.twitter.com/aB3B1cQqyn
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) September 10, 2023
„Producătorii UAV-ului ucrainean declară că distanța maximă pe care forțele ucrainene au folosit-o a fost de 9,5 km.”
Pe 2 august, fostul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, a raportat că ministerul apărării a echipat armata cu a zecea marcă de dronă FPV de producție internă și a postat fotografii ale dronei.
El a precizat că această dronă FPV este, ca și alte modele, fabricată în Ucraina, dar în principal din componente străine.
Explozii puternice auzite în Melitopolul ocupat de ruși
O explozie puternică a fost auzită în orașul ocupat Melitopol și în așezările adiacente, duminică, 10 septembrie, potrivit Ukrainska Pravda.
„Ocupanții din raionul Melitopol își încheie alegerile cu o explozie puternică.
Locuitorii din Melitopol și din așezările adiacente din nordul și estul orașului raportează despre o explozie puternică. Unii au simțit o vibrație. Detaliile sunt în curs de stabilire”, a declarat Ivan Fedorov, primarul Melitopolului, pe Telegram.
Fedorov a adăugat că „nimeni nu s-a prezentat la vot” la pseudoalegerile organizate în acest weekend în teritoriile ocupate ale Ucrainei.
Ucraina acuză rușii de uciderea celor doi voluntari străini în estul țării
Ucraina a acuzat forțele rusești pentru uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian și un spaniol, în estul Ucrainei, calificând moartea lor în apropierea orașului Bahmut, afectat de război, drept „o pierdere dureroasă și ireparabilă”, relatează Agenția France-Presse, potriivt Ukrainska Pravda.
Ministerul Apărării a declarat că trupele Moscovei i-au ucis pe Emma Igual, un cetățean spaniol care a studiat la Universitatea California din Berkeley, și Anthony Ihnat, un cetățean canadian, ambii lucrând pentru ONG-ul Road to Relief.
Acesta a precizat în comunicatul lor că doi cetățeni germani care lucrau pentru grupul de ajutorare au fost răniți în incidentul din estul regiunii Donețk.
Regiunea industrială a cunoscut cele mai grave lupte de la invazia Rusiei, lansată în februarie anul trecut, iar Moscova a susținut că a anexat teritoriul anul trecut.
Kievul a declarat că lucrătorii umanitari s-au dedicat limitării rănirii civililor prinși în conflict, inclusiv prin efectuarea de evacuări și distribuirea de ajutoare umanitare.
Forțele ucrainene au preluat controlul asupra unei părți din așezarea Opîtne, la sud de Avdiivka
În cadrul unei operațiuni-fulger, forțele de apărare ale Ucrainei au preluat sub controlul Ucrainei o parte din așezarea Opîtne de la sud de orașul Avdiivka. Luptele sunt în curs de desfășurare în această așezare, potrivit publicației Ukrainska Pravda.
„În general, situația de-a lungul liniei de apărare din jurul orașului [Avdiivka – n.r.] rămâne foarte tensionată. Rușii fac presiuni dinspre nord. Avem succes în sud, în apropierea așezării Opîtne. Acest succes este foarte semnificativ, în opinia mea. Rușii au lăsat garda jos pe frontul de sud.
Timp de două zile au fost foarte activi la nordul orașului. Când au fost concentrați la nord în timpul acțiunilor de asalt, băieții [Forțele de Apărare – n.r.] au desfășurat, după părerea mea, o operațiune fulgerătoare de furtună, iar băieții noștri au preluat în cele din urmă o parte din Opîtne, câștigând teren acolo. Luptele sunt în curs de desfășurare în această așezare.
Sperăm că satul Opîtne va fi în scurt timp sub controlul deplin al Forțelor Armate ale Ucrainei.”
Forțele ucrainene au eliberat 1,5 kilometri pătrați de teritoriu în apropiere de Robotîne, regiunea Zaporojie
Forțele ucrainene au eliberat în ultimele 24 de ore 1,5 kilometri pătrați de teritoriu în apropiere de Robotîne, în regiunea Zaporojie, a declarat pe 10 septembrie purtătorul de cuvânt al grupării Tavria, Oleksandr Shtupun.
El a spus că rușii se agață cu tenacitate de fiecare metru pătrat de pământ capturat, dar apărătorii Ucrainei fac acest lucru foarte dificil pentru inamic.
Într-un comentariu separat, comandantul forțelor sudice ale Ucrainei, cunoscute și sub numele de gruparea Tavria, Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că acestea au avansat cu încă un kilometru în ultima zi.
Potrivit lui Tarnavskyi, artileria ucraineană a efectuat 1.391 de angajări în ultimele 24 de ore.
El a precizat că 72 de militari ruși au fost eliminați, 149 au fost răniți și cinci au fost luați prizonieri, în timp ce 27 de unități de echipament au fost distruse, inclusiv trei tancuri. De asemenea, ucrainenii au eliminat șase depozite de aprovizionare rusești, a mai spus el.
După luni de lupte istovitoare, ucrainenii au eliberat Robotîne și au străpuns prima linie defensivă rusă din ultimele săptămâni. Observatorii OSINT occidentali au raportat că forțele ucrainene atacă acum a doua linie a Rusiei în apropiere de Verbove.