Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 571.
Statul Major General al Ucrainei: Zeci de atacuri ale rușilor în apropiere de Marinka și Klishchiivka, respinse
Forțele ucrainene de apărare au respins sâmbătă mai bine de 10 atacuri ale rușilor efectuate în apropiere de localitatea Klishchiivka și tot atâtea lângă orașul complet distrus Marinka, ambele fiind situate în regiunea Donețk, a transmis Statul Major General, potrivit Ukrainska Pravda.
Pe parcursul zilei, au fost înregistrate 30 de ciocniri armate. Rusia a lansat opt atacuri cu rachete, peste 50 de bombardamente aeriene și a efectuat 22 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene, conform actualizării zilnice oferite de conducerea armatei ucrainene.
„Populația civilă din Harkov a avut de suferit din cauza bombardamentelor cu rachete”, a susținut Statul Major General.
„S-au înregistrat morți și răniți în rândul civililor din cauza atacurilor teroriste rusești. Peste 15 clădiri rezidențiale private, o școală secundară și alte facilități de infrastructură civilă au fost distruse și avariate”, a mai susținut conducerea armatei ucrainene.
Situația operațională din estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă, menționează aceeași actualizare.
Conform Statului Major General, pe parcursul zilei, forțele aeriene ucrainene au efectuat două atacuri asupra posturilor de comandă ale rușilor, 12 asupra concentrărilor de soldați, arme și echipamente militare rusești, iar alte 5 asupra sistemelor antiaeriene rusești de rachete.
Unitățile Forțelor de Rachete și Artilerie au lovit trei sisteme de rachete antiaeriene Buk-M1 și cinci sisteme de artilerie rusești, reiese din aceeași actualizare.
Zelenski: Zeci de negocieri, planificate pentru a doua jumătate a lunii septembrie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, că oficialii ucraineni au programate zeci de negocieri în această lună, el subliniind, şi în perspectiva Forumului Industriilor de Apărare, că ţării sale trebuie să îi se ofere toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii şi o tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune.
„Lumea trebuie să fie mai puternică decât orice ameninţare la adresa vieţii din partea agresorilor sau a teroriştilor”, a menţionat liderul de la Kiev, în discursul video adresat sâmbătă seară națiunii, potrivit news.ro.
„Astăzi este o zi plină de semnificaţii – ne pregătim pentru o a doua jumătate a lunii septembrie puternică. Puternică în ceea ce priveşte activitatea noastră internaţională cu partenerii şi deciziile pe care le punem în aplicare aici, în Ucraina. Zeci de negocieri au fost deja planificate şi există un program clar de întâlniri. Vor exista, de asemenea, rezultate clare şi specifice”, a spus Zelenski.
El a precizat că Ucraina se pregăteşte pentru Forumul Industriilor de Apărare, pe care îl va găzdui în această toamnă.
„Interesul pentru forum este foarte mare. Acest lucru reflectă pe deplin puterea şi potenţialul Ucrainei – capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ajuta alte ţări să menţină libertatea şi ordinea internaţională… Deja, 86 de companii de apărare de top din întreaga lume – reprezentând 21 de ţări – şi-au confirmat participarea la forum. Obligația noastră este absolut clară – să oferim Ucrainei toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii, să oferim tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune. În plus, desigur, să împărtăşim experienţa noastră în domeniul apărării între aliaţi şi parteneri”, a adăugat președintele ucrainean.
Marina ucraineană: Rusia a mutat trei ambarcațiuni amfibii din Marea Neagră după atacul asupra șantierului naval din Sevastopol
Marina rusă a mutat trei ambarcațiuni amfibii de debarcare din Marea Neagră în Marea Azov, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, potrivit The Kyiv Independent.
O navă de debarcare rusă și un submarin ar fi fost avariate în urma unui atac ucrainean efectuat asupra peninsulei anexate Crimeea. Pletenciuk a susținut că nava care a fost lovită, „Minsk”, nu mai poate fi reparată din cauza naturii avariilor și a vechimii sale.
Serviciile secrete britanice au transmis că submarinul „Rostov-pe-Don” a suferit avarii catastrofale încât este aproape sigur că a fost distrus.
Atacul ucrainean din 13 septembrie a vizat șantierul naval din Sevastopol, un punct important pentru întreținerea navelor ruse;ti din Marea Neagră. O parte a șantierului a fost avariată, ceea ce i-ar putea reduce capacitatea de a repara navele de război rusești.
Crimeea este critică pentru infrastructura navală și linia de aprovizionare a forțelor ruse din Ucraina. Navele de război rusești sunt importante platforme de rachete care efectuează bombardamente asupra Odesei și altor părți ale Ucrainei.
SBU susține că liderul cecen Ramzan Kadîrov este grav bolnav
Ramzan Kadîrov, liderul cecen pro-Kremlin, este grav bolnav, a afirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citând „diverse surse din cercurile medicale și politice”, relatează CNN.
„Există informații potrivit cărora criminalul de război Kadîrov se află într-o stare gravă, iar bolile care existau s-au agravat și au provocat o astfel de stare”, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Andrii Iusov, pentru presa ucraineană.
Starea precară de sănătate a lui Kadîrov nu se datorează unei răni, a adăugat Iusov.
„El este bolnav de mult timp și vorbim despre probleme de sănătate sistemice. El se află, de câteva zile, într-o stare gravă”, a spus Iusov.
CNN menționează că nu poate verifica în mod independent afirmația făcută de reprezentantul SBU.
Au existat relatări persistente, inclusiv din partea unor foști oficiali ceceni, potrivit cărora Kadîrov are probleme cu ficatul și rinichii.
În martie, Kadîrov a declarat că a făcut o serie de teste medicale care au arătat că este absolut sănătos.
Ministru ucrainean: Cele două nave cargo care se îndreaptă spre porturile de la Marea Neagră vor încărca 20.000 de tone de cereale
Două nave cargo civile au fost de acord să intre în portul Ciornomorsk de la Marea Neagră și să încarce aproape 20.000 de tone de cereale pentru țările din Africa și Asia, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe pagina sa de Facebook, potrivit The Kyiv Independent.
Conform lui Kubrakov, „Resilient Africa” și „Aroyat” navighează sub pavilionul națiunii insulare Palau, iar echipajele lor sunt formate din cetățeni turci, azeri, egipteni și ucraineni. Acestea sunt primele nave civile care au acceptat să intre în porturile ucrainene după ce Rusia s-a retras în luna iulie din acordul de la Marea Neagră privind cerealele.
Alte cinci nave au plecat din porturile ucrainene prin coridorul temporar care a fost stabilit la mijlocul lunii august, a adăugat Kubrakov.
Forțele navale ucrainene au anunțat noul coridor pe 10 august. Traseul a fost conceput în principal pentru a permite trecerea navelor care au fost ancorate în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa și Pivdennyi după începutul invaziei ruse.
Emisarul Papei pentru pace s-a întors din China, unde a participat la discuții privind pacea în Ucraina
Emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, s-a întors vineri dintr-o vizită de trei zile la Beijing, făcând apel la toate părțile să participe la negocierile care ar putea pune capăt războiului cu Rusia, relatează CNN.
Zuppi a spus, referitor la o soluție diplomatică pentru încheierea păcii, că „mingea nu se află doar în terenul Ucrainei”.
„Toată lumea trebuie să joace”, a spus emisarul pentru pace, potrivit serviciului de știri al Vaticanului. „Ucraina s-a angajat deja și și-a prezentat propunerile. În realitate, toată lumea trebuie să participe la căutarea păcii”, a precizat el.
În cadrul unei vizite în Rusia în luna iunie, cardinalul s-a întâlnit cu consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, cu Patriarhul ortodox rus Kirill și cu Maria Llova-Belova, oficialul guvernamental aflat în centrul unui presupus plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.
La începutul lunii iunie, Zuppi a mers, de asemenea, la Kiev pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni.
Trimisul pentru pace a declarat că eforturile de a căuta o soluție diplomatică la războiul din Ucraina au primit „o atenție considerabilă din partea guvernului chinez”.
Primarul Kievului anunță că o firmă germană va furniza Ucrainei 100 de drone tactice de ultimă generației
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris sâmbătă pe Telegram că firma germană Quantum Systems va furniza Kievului 100 de drone tactice de ultimă generație care vor fi trimise pe linia frontului, informează The Kyiv Independent.
Acordul a fost încheiat cu un investitor și conducerea Quantum Systems în cadrul summitului anual al Institutului Stern Stewart din Germania.
Potrivit lui Klitschko, Kievul a alocat 135,6 milioane de dolari din bugetul orașului în ultimul an pentru a-i sprijini pe soldații din linia întâi și „caută asistență din partea partenerilor” pentru a continua să facă acest lucru.
„Furnizăm vehicule, mijloace de transport rapid, echipamente, drone și truse medicale pentru luptătorii din linia întâi”, a scris Klitschko.
Dronele sunt echipamente vitale pentru armata ucraineană atunci când vine vorba de recunoaștere, supraveghere și lovituri de la distanță.
2 morți și 7 răniți, în urma atacurilor rușilor asupra regiunii Harkov, anunță Ministerul ucrainean de Interne
Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că atacurile rusești efectuate sâmbătă asupra orașului Harkov și a regiunii mai largi, cu același nume, au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte șapte, scrie The Kyiv Independent.
Anterior în cursul zilei, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, anunțase că forțele ruse au lansat cinci rachete S-300 asupra districtului Kholodnohirskyi din orașul Harkov.
Ministerul de Interne a precizat că la fața locului au fost recuperate fragmente de rachete Iskander-K.
Atacul a rănit cinci persoane și a avariat un număr nespecificat de clădiri. Potrivit lui Sinegubov, victimele au suferit răni ușoare sau moderate.
De asemenea, un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost rănit de tirul artileriei ruse în satul Petropavlivka din districtul Kupiansk, a adăugat Ministerul de Interne.
În plus, forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini pe drumul din apropierea satului Strilecha, situat la granița dintre Ucraina și Rusia. Potrivit Ministerului de Interne, un bărbat și o femeie au fost uciși, iar un bătrân a fost rănit.
Mai multe case și chioșcuri au fost, de asemenea, avariate de bombardamentele rusești în așezarea Kozacha Lopan, a precizat Ministerul de Interne.
Din cauza apropierii sale de granița cu Rusia, regiunea Harkov este supusă aproape zilnic unor atacuri lansate de forțele ruse.
Kim Jong Un a inspectat bombardierele ruseşti cu capacitate nucleară și rachetele hipersonice „Kinjal”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat sâmbătă, 16 septembrie, bombardiere strategice ruseşti cu capacitate nucleară, rachete hipersonice şi nave de război, fiind însoţit de ministrul apărării din Rusia, scrie Reuters.
Şoigu i-a arătat lui Kim bombardierele strategice ruseşti – Tu-160, Tu-95 şi Tu-22M3 – care sunt capabile să poarte arme nucleare şi formează coloana vertebrală a forţei de atac nuclear aerian a Rusiei, a transmis Ministerul Apărării rus.
„Poate zbura de la Moscova în Japonia şi înapoi”, i-a spus Şoigu lui Kim despre unul dintre avioane.
Mai multe informații: Kim Jong Un a inspectat bombardierele cu capacitate nucleară și rachetele hipersonice ale Rusiei. Cum a lăudat Șoigu unul dintre avioane
Fermierii români cer guvernului să interzică importurile de cereale din Ucraina
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a cerut sâmbătă guvernului de la București să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a țării noastre, după ce Comisia Europeană a ridicat, cu o zi înainte, restricțiile care vizau importurile de cereale ucrainene, scrie news.ro.
„Această măsură unilaterală este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi pentru protejarea securităţii alimentare a României. Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar naţional”, a transmis Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
Mai multe informații: Agricultorii solicită guvernului să interzică importurile de cereale ucrainene: „România ar trebui să facă exact acelaşi lucru ca statele care își protejează fermierii”
8 regiuni ucrainene atacate de ruși în ultima zi. Două femei din regiunea Zaporojie au fost rănite, anunță guvernatorul
Forțele ruse au lansat atacuri împotriva a opt regiuni ucrainene pe parcursul ultimelor 24 de ore – Sumî, Luhansk, Cernihiv, Zaporojie, Donețk, Herson, Dnipropetrovsk și Harkov, scrie The Kyiv Independent.
Atacurile au avariat sau distrus mai multe locuințe, instalații industriale și infrastructură civilă, au anunțat autoritățile regionale.
Au fost raportate victime în regiunea Zaporojie, unde un atac aerian rusesc asupra orașului Orihiv a rănit două femei în vârstă de 71 și 53 de ani, potrivit guvernatorului Iurii Malașko.
Armata rusă a vizat în total 20 de așezări din regiunea Zaporojie, avariind 31 de case și anexe, a precizat Malașko, pe Facebook.
Orihiv este o țintă frecventă a atacurilor rușilor, deoarece orașul este situat în partea de sud-est a regiunii Zaporojie, aproape de linia frontului. Este, de asemenea, unul dintre punctele de etapă pentru contraofensiva Kievului spre sud.
Cadavrul unui fost soldat britanic dat dispărut a fost găsit în Ucraina
Poliția care caută un fost soldat britanic dat dispărut a fost informată de către autoritățile ucrainene că au găsit un cadavru, relatează Sky News.
Fostul parașutist Daniel Burke, în vârstă de 36 de ani, din South Manchester, a fost dat dispărut pe 16 august de către familia care nu mai știa nimic despre el și care credea că acesta a mers în Ucraina.
Poliția din Greater Manchester a anunțat că depune eforturi împreună cu familia lui Burke și cu autoritățile ucrainene pentru o identificare oficială și pentru a aduce trupul neînsuflețit al acestuia în Marea Britanie.
Soldații ucraineni publică imagini din timpul eliberării satului Andriivka
Soldații ucraineni din cadrul Brigăzii a 3-a Separată de Asalt au publicat sâmbătă imagini din timpul luptelor pentru eliberarea satului Andriivka din regiunea Donețk.
⚡️How the settlement of Andriivka was liberated: footage from GoPro of the 🇺🇦Ukrainian military from 3 separate assault brigades pic.twitter.com/dVrgmOOHOl
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) September 16, 2023
Liderul din Belarus propune un parteneriat tripartit cu Rusia și Coreea de Nord
Președintele belarus Alexandr Lukașenko și-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord, în contextul în care există zvonuri potrivit cărora Vladimir Putin și Kim Jong-un ar negocia un acord de livrare de armament care să susțină războiul Rusiei din Ucraina, scrie The Guardian.
Liderul belarus a făcut aceste declarații în timpul unui summit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în orașul Soci, o stațiune de la Marea Neagră, unde cei doi au avut a șaptea întâlnire față în față din acest an.
„Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei direcții”, a declarat Lukașenko. „Coreea de Nord, Rusia. Știu că coreenii au un mare interes pentru voi. Cred că acolo se poate găsi un spațiu de lucru și pentru Belarus. Având în vedere problemele care există”, a adăugat dictatorul belarus.
Putin și Kim s-au întâlnit în cursul acestei săptămâni pe cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Summitul a fost prima călătorie a lui Kim în afara Coreei de Nord în ultimii patru ani.
Mai multe informații: Alexandr Lukașenko propune un parteneriat tripartit, între Rusia, Coreea de Nord și Belarus, „având în vedere problemele care există”
Blinken spune că depinde de Ucraina cum folosește armele furnizate de SUA
Deși Washingtonul „nu încurajează și nici nu permite” Kievului să folosească sistemele de armament furnizate de SUA pentru atacuri efectuate în afara Ucrainei, este „în mod fundamental” decizia autorităților ucrainene cum să folosească aceste arme, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Kyiv Independent.
Un jurnalist l-a întrebat pe Blinken despre ezitarea SUA de a furniza Kievului sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS), cauzată, se pare, de temerile că Ucraina le va folosi pentru a lovi teritoriul rus.
„În ceea ce privește modul în care ucrainenii folosesc aceste sisteme, deciziile de țintire sunt ale lor. Nu sunt ale noastre”, a răspuns șeful diplomației americane.
„Iar ei (ucrainenii, n.r.) trebuie să facă aprecieri cu privire la ceea ce poate fi cel mai eficient pentru redobândirea suveranității lor depline, a integrității lor teritoriale”, a adăugat oficialul american.
„Ucrainenii trebuie să fie capabili să le folosească în mod eficient și, uneori, fiind vorba despre sisteme noi și sofisticate, acest lucru necesită instruire și, desigur, suntem angajați în acest sens. Ei trebuie să fie capabili să le întrețină (…) și apoi să se încadreze într-un program militar coerent care să ajute Ucraina să își atingă obiectivele”, a explicat Blinken.
Oficialii ucraineni fac de luni de zile lobby pe lângă guvernul american pentru livrarea sistemelor ATACMS, ale căror rachete pot parcurge peste 300 de kilometri.
SUA au furnizat Ucrainei imprimante 3D pentru piese de schimb necesare pentru echipamentele de pe câmpul de luptă
Subsecretarul american al Apărării, William LaPlante, a declarat vineri că SUA au furnizat armatei ucrainene imprimante 3D de dimensiuni industriale pentru a imprima piese de schimb pentru echipamentele de pe câmpul de luptă, scrie The Kyiv Independent.
Vorbind în cadrul unui eveniment organizat la Center for a New American Security, LaPlante a precizat că imprimantele 3D au fost achiziționate luna trecută, iar instruirea militarilor ucraineni cu privire la operarea acestora a fost finalizată săptămâna trecută.
Imprimantele 3D industriale sunt „cam de mărimea unui camion”, iar utilizarea lor pe câmpul de luptă „schimbă lucrurile”, a spus La Plante.
Guvernator ucrainean: 5 oameni au fost răniți, după ce Rusia a lansat rachete S-300 asupra Harkovului
Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat sâmbătă că cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce forțele ruse au lansat cinci rachete S-300 asupra districtului Kholodnohirskyi din orașul Harkov, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit lui Sinegubov, victimele au suferit răni ușoare sau medii.
Din cauza proximității sale față de granița cu Rusia, Harkov și întreaga regiune sunt supuse aproape zilnic unor atacuri lansate de forțele ruse.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, guvernatorul anunțase că forțele ruse au bombardat, în ultimele 24 de ore, așezările din districtele Harkov, Chuhuiv, Kupiansk și Izium din regiunea Harkov. În urma acestor bombardamente, nu au fost înregistrate victime.
Două nave cargo se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a încărca cereale
Două nave cargo se îndreptau sâmbătă spre porturile ucrainene, fiind primele care vor folosi un coridor temporar pentru a ajunge în porturile de la Marea Neagră și a încărca cereale care să ajungă pe piețele din Africa și Asia, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental ucrainean.
Luna trecută, Ucraina a anunțat instituirea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru ca navele blocate în porturile sale încă de la începutul războiului să se poată deplasa și pentru a ocoli astfel blocada de facto a Rusiei, după ce Moscova a renunțat la acordul care permitea Kievului să exporte cereale.
Până în prezent, cinci nave au părăsit portul Odesa, folosind coridorul care urmează coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria.
Ucraina, unul dintre principalii producători și exportatori mondiali de alimente, dorește, de asemenea, să folosească coridorul pentru exporturile sale de alimente.
Vicepremierul Oleksandr Kubrakov a declarat că două nave cargo, „Resilient Africa” și „Aroyat”, se îndreaptă deja în Marea Neagră spre porturile ucrainene pentru a încărca aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia. Datele de transport maritim arătau că ambele nave se aflau pe rute din nordul Mării Negre.
Eliberarea localității Andriivka, „necesară pentru continuarea avansării” spre Bahmut, afirmă un comandant ucrainean
Un comandant ucrainean din zona frontului de la Bahmut a declarat că eliberarea satului Andriivka, care a avut loc vineri, este „necesară pentru a avansa mai departe” spre Bahmut, relatează CNN.
Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, a afirmat pe canalul său de Telegram că Andriivka este „un cap de pod necesar pentru avansarea ulterioară, deoarece sarcina forțelor ucrainene în această zonă este de a înconjura Bahmutul, iar fără Andriivka este imposibil de realizat acest lucru”.
De asemenea, Zhorin a precizat că eliberarea localității Andriivka înseamnă „controlul deplin asupra căii ferate, care este un punct forte pentru continuarea ofensivei”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat Brigada a 3-a de asalt și pe toți cei implicați în recucerirea satului Andriivka în discursul său de noapte adresat vineri națiunii și a catalogat-o drept „un rezultat semnificativ și foarte necesar”, menționând că luptele active continuă în jurul satelor Klishchiivka și Kurdiumivka, situate în apropiere de orașul Bahmut din în regiunea Donețk.
Rusia neagă că Ucraina a recucerit satul Andriivka, situat în apropiere de Bahmut
Rusia a negat sâmbătă afirmația Kievului, potrivit căreia trupele ucrainene au recucerit satul Andriivka, din estul țării, o piatră de hotar în drumul spre orașul Bahmut, informează Reuters.
„Inamicul nu a renunțat la planurile de a cuceri orașul Artyomovsk (Bahmut, n.r.) din Republica Populară Donețk și a continuat să desfășoare operațiuni de asalt (…), încercând fără succes să alunge trupele ruse din centrele de populație Klishchiivka și Andriivka”, a transmis Ministerul rus al Apărării, în briefingul său zilnic.
Andriivka se află la sud de Bahmut, oraș în mare parte distrus, un premiu în principal simbolic, pe care forțele ruse l-au cucerit în luna mai după cea mai aprigă și mai lungă bătălie de la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina.
Vineri, Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, un „succes parțial” în apropiere de Klishchiivka, localitate situată tot la sud de Bahmut.
Mircea Geoană: Astăzi nu vedem condiţii politice pentru negocieri de pace în Ucraina
Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat vineri, la Chişinău, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Agerpres. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Oficialul NATO, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a condamnat atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile ucrainene şi a detaliat programul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane F16 în România.
„Războaiele sunt imprevizibile prin definiţie şi astăzi nu vedem condiţii politice pentru un astfel de început de conversaţie. O bază pentru pace există. Există planul în zece puncte al preşedintelui (Volodimir) Zelenski, care este valabil. El a fost împărtăşit şi îmbrăţişat de foarte multe ţări, inclusiv din afara NATO, şi de aceea cred că aceasta reprezintă o bază foarte, foarte bună”, a afirmat Mircea Geoană.
„Vreau să spun un lucru care este foarte important. Preşedintele Biden are o formulă pe care noi o îmbrăţişăm complet. Nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina. Deci, până la urmă, Ucraina este un stat suveran pe care îl susţinem şi numai dânşii vor putea stabili conturul păcii, momentul în care consideră că acest lucru poate fi făcut şi vom continua să îi susţinem, pentru că cauza lor este dreaptă şi este justificată şi politic, şi strategic, şi legal, şi moral şi vom continua să susţinem Ucraina fără să fim parte din acest conflict”, a mai declarat Geoană.
Kievul va lansa mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești, spune un ministru ucrainean
Ucraina va putea efectua mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară.
Răspunzând la o întrebare despre recentele lovituri din zona Crimeei, oficialul de la Kiev a afirmat că „vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”.
Săptămâna aceasta, Ucraina a lansat mai multe atacuri cu drone maritime și rachete asupra flotei rusești din Marea Neagră, în interiorul și în jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Kievul a revendicat responsabilitatea pentru aceste lovituri.
Rusia a recunoscut că un atac cu rachete ucrainene a avariat o navă de război și un submarin, dar afirmă că a respins toate loviturile cu drone maritime.
Fedorov spune că producția de drone aeriene din Ucraina a crescut de peste 100 de ori în acest an față de 2022.
„Cred că va fi o creștere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârșitul acestui an, dacă îl comparăm cu cel precedent”, a estimat el.
Oficialul a precizat și că Ucraina testează sisteme de inteligență artificială care pot localiza ținte aflate la câțiva kilometri distanță și pot ghida dronele către ele chiar dacă sistemele de comunicații externe sunt întrerupte.
„În prezent, totul este în faza de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc IA (inteligență artificială – n.r.) pentru a recunoaște țintele. Într-o pădure, poate detecta o țintă și poate recunoaște dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt folosite în mod activ”, a spus ministrul ucrainean.
Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea spun că vor să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una a lui Zelenski
Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, instalat de Moscova, a anunțat sâmbătă că este planificată vânzarea a aproximativ 100 de proprietăți naționalizate din provincia ucraineană anexată de Rusia, relatează The Guardian, care citează Reuters.
Până acum, au fost organizate primele opt licitații pentru proprietățile unor personalități ucrainene din domeniul afacerilor.
„Au fost încheiate acorduri de vânzare-cumpărare pentru o sumă care depășește 815 milioane de ruble (aproape 8 milioane de euro – n.r.). Loturile au inclus bunuri imobiliare rezidențiale și comerciale”, a precizat Konstantinov, într-un mesaj pe Telegram.
De asemenea, există anunțuri de licitație publică pentru alte patru proprietăți rezidențiale, iar în urma vânzării acestora se estimează că vor fi obținute venituri de aproximativ 27 de milioane de ruble (peste 260.000 de euro – n.r.).
Referindu-se la cele aproximativ 100 de proprietăți a căror vânzare este planificată, Konstantinov a precizat că „sunt spații rezidențiale, inclusiv apartamentul cuplului Zelenski, facilități de sanatoriu și stațiune, spații comerciale și de vânzare cu amănuntul”, care are aduce venituri de peste 800 de milioane de ruble.
Din punerea lor în aplicare, sunt estimate venituri de peste 800 de milioane de ruble (7,7 milioane de euro – n.r.) „la bugetul republicii”.
Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au anunțat în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din regiune.
Crimeea, recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, este controlată de Moscova din 2014, când Rusia a anexat peninsula.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia își sporește probabil capacitatea de a ataca instalațiile energetice ucrainene
Rusia este probabil capabilă să construiască un stoc semnificativ de rachete de croazieră pe care să le folosească pentu loviturile asupra infrastructurii Ucrainei în iarna următoare, precizează Ministerul britanic al Apărării, într-un raport de sâmbătă, 16 septembrie, citat de The Guardian.
Specialiștii britanici amintesc că, în perioada octombrie 2022 – martie 2023, forțele ruse „și-au concentrat loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei”.
„Rachetele de croazieră lansate din aer (ALCM), în special modernele AS-23a KODIAK, s-au aflat în centrul majorității acestor misiuni de atac. Rusia utilizează avioane de bombardament strategic pentru a lansa aceste muniții din adâncurile teritoriului rusesc”, se precizează în raport.
Conform ministerului de la Londra, informații din surse deschise „sugerează că, din aprilie 2023, ratele de folosire a ALCM s-au redus, în timp ce liderii ruși au subliniat eforturile de a crește rata de producție a rachetelor de croazieră”.
Astfel, precizează sursa citată, „Rusia este probabil capabilă să genereze un stoc semnificativ de ALCM” și „să concentreze din nou aceste arme împotriva țintelor de infrastructură ucrainene în timpul iernii”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 16 September 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 16, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/RCMaSd0fe1
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/BOstAXCzTy
Câți soldați a pierdut Rusia în război, potrivit Ucrainei
De la începutul invaziei lansate în Ucraina pe 22 februarie 2022, Rusia a pierdut 271.790 de militari, dintre care 350 în ultima zi, potrivit unui raport al Statul Major General al forțelor armate ucrainene, publicat sâmbătă, 16 septembrie, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit estimărilor Kievului, printre pierderile suferite de Moscova se numără și 4.616 tancuri, 8.824 de vehicule de luptă blindate, 8.525 de vehicule și rezervoare de combustibil, 5.988 de sisteme de artilerie, 774 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 521 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.738 de drone și 20 de nave de război sau ambarcațiuni.
În regiunea Luhansk, rușii nu desfășoară ofensive la sol, dar au crescut intensitatea raidurilor aeriene
Forțele ruse au intensificat, în ultimele zile, raidurile aeriene în Luhansk, dar nu au mai lansat ofensive la sol, precizează administrația de stat din regiunea aflată în estul Ucrainei, citată de Ukrainska Pravda.
„După un eșec semnificativ în apropiere de Novoyegorovka și alte câteva încercări de atac în diferite direcții, rușii s-au concentrat până în prezent pe aducerea rezervelor lor. Ei nu au desfășurat acțiuni ofensive pe teren în ultimele zile. Dar au crescut intensitatea raidurilor aeriene. Sub presiunea loviturilor aeriene ale inamicului se află Novoselivske , Novoegorovka, Makeevka, Nevske și Belogorovka”, precizează autoritățile ucrainene din Luhansk, adăugând că unele zone populate sunt lovite zilnic de forțele ruse.
Armata ucraineană: Rusia continuă să lovească infrastructura civilă din zonele populate
În ultimele 24 de ore, au avut loc 24 de confruntări militare în Ucraina, anunță sâmbătă Statului Major General al țării, care afirmă că forțele ruse atacă nu numai pozițiile trupelor Kievului, ci și infrastructura civilă din zonele populate, relatează Ukrainska Pravda.
Forțele ruse au lansat în ultima zi 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă atât asupra pozițiilor trupelor Ucrainei, cât și asupra țintelor civile, se precizează în raportul Statului Major.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, „ocupanții au atacat Ucraina cu 17 drone kamikaze de tipul Shahed-136/131, toate distruse de apărarea anti-aeriană a Ucrainei”, mai afirmă autoritățile ucrainene.
Rusia anunță că a distrus drone lansate asupra regiunilor Kaluga și Tver
Ministerul rus al Apărării anunță că în noaptea de 16 septembrie a doborât drone pe care spune că forțele ucrainene le-au lansat asupra regiunilor Kaluga și Tver, relatează agențiile ruse de presă de stat Interfax și Ria Novosti, ultima citată de Ukrainska Pravda.
„Vehicule aeriene ucrainene fără pilot au fost distruse de sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu deasupra teritoriilor regiunilor Kaluga și Tver”, se precizează în anunțul ministerului.
Cele două regiuni se află în vestul Rusiei.
Zelenski: Soldaţii noştri au eliberat Andriivka
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, în discursul său de vineri seară, eliberarea localității Andriivka, situată la 10 kilometri sud de Bahmut, relatează News.ro.
„Există un rezultat semnificativ și foarte necesar pentru Ucraina în apropiere de Bahmut – soldații noștri au eliberat Andriivka. Divizia a 3-a de asalt, toate forțele implicate, cartierul general, comandantul – generalul Sirski. Băieți, vă mulțumesc tuturor!”, a declarat liderul de la Kiev.
„Acțiunile noastre active continuă lângă Klishchiivka și Kurdiumivka. Brigada 36-a de pușcași marini separată acționează puternic în apropiere de Opîtne și Vodiane. Vă mulțumesc, băieți! Lângă Verbove – războinicii noștri neclintiți, vă mulțumesc! Lângă Novoprokopivka – bravo! Sunt mândru de toți războinicii care aduc victoria noastră mai aproape!”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Eliberarea localității Andriivka este fost esențială pentru „continuarea avansării”, a declarat vineri Maksim Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de Asalt, relatează CNN.
„Sarcina forțelor ucrainene în această zonă este de a înconjura Bahmut, iar fără Andriivka este imposibil de realizat acest lucru”, a spus comandantul adăugând că eliberarea localității înseamnă „controlul total asupra căii ferate, care este un bastion pentru continuarea ofensivei”.
Forțele rusești au revendicat în luna mai controlul asupra orașului Bahmut, în urma unei lupte de luni întregi. Avansul rusesc a fost sprijinit de membrii grupului de mercenari Wagner.
Casa Albă confirmă că Zelenski și Biden se vor întâlni pe 21 septembrie la Washington
Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a confirmat vineri că Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni la Casa Albă joia viitoare, 21 septembrie, potrivit Ukrainska Pravda.
Sullivan a anunțat că președintele american se va întâlni cu omologul său ucrainean după ce va participa la Săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.
„Aceasta va fi cea de-a treia întâlnire a lor aici, la Casa Albă, și cu siguranță vine într-un moment critic, în timp ce Rusia caută cu disperare ajutor din partea unor țări precum Coreea de Nord pentru războiul său brutal din Ucraina, în timp ce forțele ucrainene continuă să facă progrese în contraofensiva lor.”, a transmis corespondentul European Pravda.
Reprezentantul Casei Albe a anunțat, de asemenea, că următoarea reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de formatul Ramstein, va avea loc la începutul săptămânii viitoare.
O serie de instituții și agenții de presă americane au relatat deja despre vizita lui Zelenski în SUA săptămâna viitoare.
The Washington Post afirmă că Zelenski va vizita, de asemenea, Congresul SUA pentru a-i determina pe legislatori să aprobe un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Serviciile estoniene: Rușii ar putea reloca nave de război din Sevastopol în Novorossiisk
Serviciile de informații ale apărării estoniene au notat vineri, într-un rezumat, acțiunile de succes ale forțelor ucrainene în Crimeea ocupată temporar, precum și progresele înregistrate în alte zone ale frontului, potrivit Ukrainska Pravda.
Raportul menționează, printre altele, cel mai recent atac combinat al Ucrainei asupra Sevastopolului, care a distrus o navă de debarcare de mari dimensiuni din proiectul 775 Minsk și un submarin diesel-electric din clasa Varshavyanka.
Serviciile de informații estoniene indică faptul că atacul a atins un obiectiv militar și a deturnat oarecum atenția presei ruse de la participarea președintelui rus Vladimir Putin la Forumul economic din Orientul Îndepărtat și de la întâlnirea acestuia cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.
„Este demn de remarcat faptul că, prin acțiuni asimetrice, Ucraina a reușit să priveze Rusia de suveranitatea sa pe mare de-a lungul aproape întregii coaste vestice a Crimeei și să îi împingă pe ruși în apele estice ale Mării Negre”, se arată în raportul de informații.
Forțele de apărare estoniene sugerează că, după ultimul atac, este posibil ca rușii să mute navele de la Sevastopol la Novorossisk, reducând și mai mult rolul orașului din Crimeea ocupată în asigurarea operațiunilor navale.
Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile pe importurile de cereale ucrainene
Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile la importul de produse agricole ucrainene după 15 septembrie, potrivit Ukrainska Pravda.
„Comisia Europeană a analizat datele legate de impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE. Aceasta a ajuns la concluzia că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, se arată în comunicat.
În consecință, s-a ajuns la un acord conform căruia toate măsurile actuale de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene vor expira astăzi.
În plus, Ucraina a fost de acord să pună în aplicare orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor la cereale.
Comisia Europeană subliniază că, începând cu 16 septembrie 2023, Ucraina trebuie, de asemenea, să pună în aplicare măsuri eficiente pentru a controla exportul a 4 grupe de bunuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine.
Ucraina a lovit „cu succes” ținte rusești atât cu rachete de croazieră Storm Shadow, cât și cu rachete SCALP franceze
Piloții Forțelor Aeriene ucrainene au lovit cu succes ținte rusești atât cu rachete de croazieră Storm Shadow britanice, cât și cu rachete de croazieră SCALP franceze, și așteaptă cu nerăbdare să primească rachete Taurus germane pentru o eficiență și mai mare, potrivit Ukrainska Pravda.
„Mass-media britanice și franceze se întreabă ce tip de rachete de croazieră au folosit piloții ucraineni pentru a trimite navele Minsk și Rostov pe Don în aceeași direcție ca și crucișătorul Moskva.
„Acest lucru este perfect logic, deoarece ar fi greu de imaginat o reclamă mai bună pentru un producător național de arme.”
„Iată raportul meu! Forțele aeriene dispun de două tipuri de rachete de croazieră furnizate de partenerii noștri pentru a lupta împotriva ocupantului. Noi atârnăm Storm Shadows britanice sub aripa stângă a unui Su-24M și SCALP-uri franceze sub aripa dreaptă. Ambele rachete funcționează perfect – ocupantul nu are nicio șansă!”, a declarat Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene.
Comandantul Forțelor Aeriene a publicat o înregistrare video în care președintele Volodimir Zelenski semnează o rachetă SCALP, în timpul festivităților de marcare a Zilei Forțelor Aeriene Ucrainene.
Storm Shadow під ліве крило бомбардувальника Су-24М, Scalp – під праве, ворогу – нещадна „бавовна” 🔥
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) September 15, 2023
ВІДЕО Повітряних сил pic.twitter.com/WcAi8rYlf3
Oleshchuk a mulțumit încă o dată partenerilor occidentali ai Ucrainei pentru armele și echipamentele care ajută la distrugerea agresorului și la eliberarea pământului ucrainean.
Rusia dezvoltă noi submarine nucleare și drone subacvatice, afirmă ministrul Apărării
Noi concepte pentru submarine și vehicule subacvatice fără pilot sunt în curs de dezvoltare pentru Marina rusă, a declarat ministrul apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, vineri, potrivit The Guardian.
„În prezent, lucrăm în mod activ la proiectarea de submarine nucleare multifuncționale, sisteme robotice și vehicule subacvatice fără pilot”, a declarat vineri ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.
Șoigu a vorbit în timpul unei întâlniri la sediul central al Flotei rusești din Pacific, în timp ce se afla într-o vizită în regiunea Primorsky Krai din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
În timpul vizitei sale, ministrul Apărării a verificat, de asemenea, îndeplinirea contractelor de achiziții publice la șantierul naval de submarine Zvezda din orașul Bolșoi Kamen și la uzina de elicoptere Progress din Arseniev, potrivit TASS.
Frumosul1 • 16.09.2023, 20:54
Trebuie negocieri de pace dar Zelenski nu este dispus să cedeze teritorii sa nu cedeze mai mult teritoriu peste câțiva ani de război
Claudea • 16.09.2023, 17:38
Nimic nu e bun. Sufera tot oamenii de rand. Raman fara casa saracii oameni.