Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 573.
Șeful armatei americane: Rusia are „mult peste 200.000” de soldați în Ucraina ocupată
Rusia are mult peste 200.000 de soldați staționați în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a declarat șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, într-un interviu acordat luni CNN, potrivit The Kyiv Independent.
Deși a recunoscut că contraofensiva Ucrainei a avansat într-un ritm relativ lent, generalul american a subliniat că armata ucraineană „nu este o forță uzată” și că face progrese constante.
Potrivit lui Milley, campania militară în desfășurare a Kievului nu poate fi descrisă drept un eșec, deoarece Ucraina a străpuns mai multe centuri defensive ale rușilor și mai are timp să obțină și alte rezultate.
Generalul, care se așteaptă să se retragă din funcția de șef al Statului Major Interarme al SUA până la sfârșitul lunii, a declarat anterior, pe 10 septembrie, că Ucraina mai are la dispoziție aproximativ 30-45 de zile pentru ofensivă înainte ca vremea să se înrăutățească.
Cu toate acestea, Milley a menționat că și în cazul în care acțiunile contraofensive ucrainene își ating toate obiectivele acestea nu vor fi suficiente pentru a alunga complet forțele ruse din Ucraina.
Îndepărtarea tuturor celor 200.000 de soldați ruși de ocupație va necesita o „perioadă de timp considerabilă”, mult peste scopul campaniei militare actuale a Kievului, a mai spus generalul Milley.
Președintele Iranului neagă că țara sa a trimis drone Rusiei pentru a fi folosite în război
Președintele Iranului a negat că țara sa ar fi trimis drone Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, declarând că „suntem împotriva războiului din Ucraina”, relatează Sky News.
Într-o întâlnire cu membrii presei la Adunarea Generală a ONU de la New York, președintele Ebrahim Raisi a reiterat oferta de mediere în războiul dintre Rusia și Ucraina, în ciuda faptului că teheranul este unul dintre cei mai puternici susținători ai Kremlinului.
SUA au acuzat Iranul nu doar că a furnizat drone Rusiei, ci că a și ajutat Moscova să construiască o uzină pentru a le fabrica.
Recunoscând că Iranul are legături puternice cu Rusia, Raisi a negat că Teheranul a trimis arme Moscovei după începerea războiului, în februarie anul trecut.
„Dacă au un document potrivit căruia Iranul a dat arme sau drone rușilor după război”, a spus el, atunci „ar trebui să îl prezinte”.
Dar atât oficialii americani, cât și cei europeni spun că numărul mare de drone iraniene folosite în război arată că fluxul de astfel de arme nu numai că a continuat, dar s-a și intensificat după începerea ostilităților.
Pierderile rușilor pe frontul Tavriia au crescut brusc, susține un colonel ucrainean
Pierderile suferite de trupele ruse pe sectorul de front Tavriia au crescut semnificativ în ultima zi, dar rușii își continuă atacurile cu o intensitate ridicată, a declarat luni colonelul Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene de pe frontul Tavriia, scrie Ukrainska Pravda.
Colonelul a precizat că luptele au devenit un fel de „mașină de tocat carne” pentru ruși.
Potrivit lui Ștupun, pierderile totale ale rușilor de pe frontul Tavriia au crescut brusc duminică și ajuns la 313 soldați. Înainte, numărul victimelor înregistrate de forțele ruse era de aproximativ 200, timp de trei zile la rând.
Tot, duminică, rușii au pierdut de 1,5 ori mai mult echipament decât de obicei, mai exact 31 de piese. Printre acestea se numără patru tunuri de artilerie, un dispozitiv de apărare antiaeriană și trei piese de echipament special, a precizat colonelul, la televiziunea națională
În ceea ce privește situația de lângă Marinka, potrivit lui Ștupun, rușii au un avantaj numeric în ceea ce privește efectivele și continuă tactica lor de asalturi continue, în ciuda faptului că intră în „mașina de tocat carne”.
„Din păcate, inamicul are un potențial uman mai mare din punct de vedere numeric; ocupanții își măresc constant rezervele. Dar, într-o zi, acestea se vor epuiza. Sunt deja slab motivați, dar continuă să împingă infanteria să ia cu asalt Marinka. În fiecare zi înregistrăm aproximativ 10 încercări. Iar astăzi, au fost înregistrate 10 încercări doar în timpul zilei”, a afirmat Ștupun.
Exercițiile navale anuale ale NATO, „mai realiste decât înainte” din cauza războiului din Ucraina
Forțele occidentale au exersat luni, pentru prima dată, cum să răspundă la orice atac rusesc în regiune, în cadrul exercițiului naval anual al NATO din nordul Mării Baltice, relatează Sky News.
Dar în acest an, exercițiile s-au îndepărtat de scenariile artificiale și s-au apropiat de realitate, a declarat contraamiralul german Stephan Haisch, directorul exercițiului.
„Timp de mulți ani am avut un fel de scenariu artificial. În momentul de față, suntem puțin mai aproape de sensul realist, de geografie, de parteneri și de adversar”, a spus el.
„Așadar, este mai realist decât a fost înainte”, a adăugat Haisch.
Exercițiile, care au început pe 9 septembrie și vor dura două săptămâni, implică aproximativ 30 de nave și peste 3.000 de militari din toate țările NATO din regiunea baltică, plus Suedia, care va deveni în curând membră, precum și din SUA, Canada, Olanda, Belgia și Franța.
Aceștia exersează operațiuni și atacuri de pe mare spre uscat și securizează rutele prin Marea Baltică.
Rusia are mai multe nave de război, cunoscute sub numele de fregate, și o navă de colectare a informațiilor staționate în Marea Baltică.
Germania anunță un pachet de sprijin, de 400 de milioane de euro, pentru Ucraina
Germania va trimite Ucrainei muniție suplimentară, vehicule de protecție și sisteme de deminare în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 400 de milioane de euro (427 de milioane de dolari), dar nu a luat încă o decizie cu privire la trimiterea rachetelor de croazieră Taurus, a anunțat luni ministrul german al apărării, potrivit Al Jazeera și Sky News.
Ministrul apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania va furniza diverse muniții suplimentare Ucrainei, inclusiv rachete de deminare, și intenționează să trimită îmbrăcăminte și generatoare de electricitate și căldură pentru iarna care urmează.
„În total, pachetul va fi în valoare de 400 de milioane de euro”, a declarat Pistorius, citat de cotidianul Bild.
Pistorius a precizat că Germania nu a luat încă o decizie dacă va trimite rachetele germane Taurus – o armă pe care Berlinul a semnalat în trecut că ar putea să o ofere Kievului.
Lula ar urma să se întâlnească miercuri cu Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este așteptat să se întâlnească miercuri, la New York, cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, afirmă două surse guvernamentale braziliene, potrivit Sky News.
Informația vine în contextul în care un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Zelenski intenționează să participe la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite care va avea loc la New York.
De asemenea, se așteaptă ca Zelenski să se întâlnească joi cu președintele Joe Biden la Casa Albă, potrivit NBC.
O întâlnire între Zelenskyy și Lula ar putea fi extrem de importantă, deoarece atunci când a început războiul din Ucraina, speranțele erau mari că Brazilia ar putea susține poziția Occidentului.
Însă, la începutul acestui an, liderul brazilian a atacat SUA pentru „încurajarea” și „stimularea” conflictului din Ucraina. În luna mai, el a mai declarat că atât Moscova, cât și Kievul sunt de vină pentru conflict, ceea ce a înfuriat SUA și statele europene care susțin Ucraina.
De atunci, Brazilia a părut că își menține o poziție neutră.
Experți: Ucraina trebuie să fie gata de o posibilă schimbare de opinie în SUA și Europa
Având în vedere pericolul pe care l-ar reprezenta o pierdere a sprijinului occidental, Kievul ar trebui să cultive relații cu personalități și partide politice care nu sunt în tabăra sa, scriu doi experți în politică externă în revista Foreign Affairs. Între timp, mai spun aceștia, liderii politici din SUA și din Europa ar trebui să consolideze asistența financiară și militară acordată Ucrainei în bugete multianuale, pentru a evita o viitoare dezangajare, în cazul unei schimbări de putere.
Citeşte întreaga ştire: „Va abandona Occidentul Ucraina?”. Kievul trebuie să fie gata de o posibilă schimbare de opinie în SUA și Europa, spun doi experți
Economia rusă rezistă în fața presiunilor occidentale „fără precedent”, afirmă Putin
Economia Rusiei a rezistat la „presiuni externe fără precedent” din partea Occidentului, a declarat luni, 18 septembrie, președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.
El a descris situația economică din țară ca fiind „stabilă și echilibrată” și a lăudat rezistența economiei ruse.
„În general, putem spune că etapa de redresare a economiei ruse este completă”, a declarat Putin, într-un discurs susținut prin videoconferință în cadrul unei reuniuni axate pe proiectul de buget al Federației Ruse pentru 2024-2026.
Mai multe informații: Putin se laudă că economia rusă rezistă în fața presiunilor occidentale „absolut fără precedent”: Situația din țară este „stabilă și echilibrată”
Ucraina a intentat o acțiune în justiție împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei din cauza interzicerii importurilor de cereale
Kievul afirmă că a depus plângeri la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva celor trei vecini ai săi din UE – Polonia, Slovacia și Ungaria – din cauza interdicțiilor impuse de aceștia asupra importurilor de cereale ucrainene, scrie The Guardian preluând AFP.
Cele trei țări central-europene au decis să ignore decizia Comisiei Europene de săptămâna trecută, de a pune capăt interdicției care viza importurile ucrainene de cereale, Kievul avertizând că va lua măsuri legale.
Interdicțiile de import au dus la o dispută diplomatică ciudată cu Polonia, cel mai puternic aliat al Kievului împotriva Rusiei.
„Este extrem de important pentru noi să dovedim că statele membre nu pot interzice individual importurile de bunuri ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko, într-un comunicat.
„Acesta este motivul pentru care depunem acțiuni în justiție împotriva lor”, a precizat ea.
„În același timp, sperăm că aceste țări își vor ridica restricțiile și nu va trebui să rezolvăm, într-o lungă perioadă de timp, problema în instanță”, a mai spus Svyrydenko, potrivit AFP.
Ea a precizat că exportatorii ucraineni „continuă să sufere pierderi semnificative” din cauza acestor interdicții.
Papa Francisc a discutat cu noul ambasador rus despre pacea în Ucraina
Papa Francisc l-a primit luni la Vatican pe noul ambasador al Rusiei, care a declarat că Suveranul Pontif i-a spus că este hotărât să continue cu iniţiativele sale de pace şi umanitare pentru Ucraina, scrie Reuters, potrivit Agerpres.
Ambasadorul rus Ivan Soltanovski a mai afirmat că Papa Francisc i-a spus, de asemenea, că doreşte o nouă întâlnire cu Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse (patriarhul rus a sprijinit ferm invadarea Ucrainei).
„Papa Francisc şi-a exprimat interesul pentru continuarea misiunii de pace”, a declarat Soltanovski pentru agenţia de presă RIA Novosti, referindu-se la eforturile emisarului special al Papei, cardinalul italian Matteo Zuppi, care a vizitat Kievul, Moscova, Washingtonul şi Beijingul şi urmează să revină în Rusia în viitorul apropiat.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu cardinalul Matteo Zuppi, întâlnire care nu a avut loc în timpul primei vizite a cardinalului la Moscova, în iunie, când a fost primit de oficiali ruşi.
Polonia propune interzicerea diamantelor și a GPL-ului din Rusia în noul pachet de sancțiuni europene
Polonia a propus ca noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina să includă o interdicție asupra diamantelor rusești și a gazului petrolier lichefiat (GPL) și a cerut alinierea sancțiunilor împotriva Belarusului cu cele împotriva Moscovei.
Într-o propunere văzută de Reuters, Polonia solicită interzicerea importurilor de diamante rusești, ale căror vânzări au adus bugetului rus 4,5 miliarde de dolari în 2021, și aplicarea de sancțiuni individuale asupra companiei rusești de diamante Alrosa.
„Alrosa a sprijinit forțele militare rusești și eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, atât direct, cât și indirect, timp de mulți ani”, scrie în propunerea Poloniei.
De asemenea, Polonia consideră că UE ar trebui să înceteze să mai cumpere gaz petrolier lichefiat (GPL) rusesc, pentru a păstra integritatea și transparența pieței de GPL și pentru a proteja libera concurență pe această piață.
Rusia atacă Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie
Rusia a atacat luni, 18 septembrie, Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), unde ucrainenii au deschis un proces în care susțin că rușii au folosit în mod nejustificat unele acuzații de genocid ca motiv pentru invazia declanşată în februarie 2022, scrie Agerpres preluând AFP.
În faţa CIJ, unul din reprezentanţii Moscovei, Ghenadi Kuzmin, a acuzat Kievul că este „departe de adevăr” când susţine că Rusia a invocat Convenţia ONU privind genocidul ca pretext pentru război.
„În ceea ce priveşte preocupările exprimate faţă de ameninţarea de genocid, aşa cum am indicat, acestea nu ar trebui să surprindă, având în vedere politicile regimului de la Kiev, ferm ancorate în istorie, doctrinele şi practicile naziste”, a declarat reprezentantul Moscovei în faţa magistraţilor CIJ, la numai câţiva metri de înalţii oficiali ucraineni prezenţi.
Mai multe informații: Guvernul de la Kiev este „rusofob şi neonazist”, acuză Moscova la Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul intentat de Ucraina
Ministrul bulgar al Apărării: Drona găsită pe țărmul Bulgariei are legătură cu războiul din Ucraina, dar originea ei este neclară
Ministrul bulgar al Apărării spune că o drona care a eșuat pe țărmurile țării sale are „legătură cu războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei”, dar a adăugat că nu se poate spune cu certitudine a cui este și de unde provine, relatează CNN.
Ministrul a spus că nu știe de cât timp a stat nedescoperită drona acolo, dar a precizat că nu este prima astfel de rămășiță a războiului care apare în afara granițelor conflictului.
„Există deja cazuri de rămășițe căzute de drone și alte muniții. Nu avem niciun motiv să credem că acest război ne va ocoli”, a declarat Tagarev.
Mai multe informații: Drona cu bombă găsită la Tiulenovo „are legătură cu războiul din Ucraina”, spune ministrul bulgar al apărării. Ce spune un expert în aviație despre proveniență
Bombardamentul asupra orașului Donețk a avariat clădirea administrației de ocupație, scrie presa rusă de stat
Luni după-amiază, mai multe explozii au fost auzite în orașul Donețk din estul Ucrainei, pe care Rusia îl controlează încă 2014, au relatat canalele locale Telegram, potrivit The Kyiv Independent.
Denis Pușilin, liderul instalat de Moscova la conducerea regiunii ocupate Donețk, a afirmat că un bombardament ucrainean a lovit centrul orașului Donețk, atacul afectând infrastructura civilă. Kievul nu a făcut încă niciun comentariu pe această temă.
Potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti, clădirea administrației de ocupație a lui Pușilin a suferit pagube minore în presupusul atac. Pușilin nu a comentat aceste relatări.
Șeful administrației de ocupație a orașului, Alexey Kulemzin, un colaboraționist, a afirmat că a fost efectuată o „lovitură directă” asupra acoperișului unei clădiri administrative de pe bulevardul Pușkin din centrul Donețkului.
Aceste afirmații nu au putut fi verificate în mod independent.
Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului Mariupol din regiunea Donețk, a publicat înregistrări video de pe canalele locale care arată o coloană de fum deasupra orașului și pagube la o clădire care pare identică cu clădirea administrativă filmată de un jurnalist al RIA Novosti.
„Din păcate, Pușilin este în viață. Este ciudat de câte ori a fost lovită clăadirea administrației, iar el supraviețuiește întotdeauna”, a adăugat ulterior Andriușcenko.
Ucraina a străpuns liniile rusești defensive prin cucerirea celor două sate din estul țării, spune comandantul forțelor terestre ucrainene
Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că recenta recucerire a satelor estice Andriivka și Klishchiivka a permis trupelor de la Kiev să pătrundă în liniile rusești de apărare din apropierea orașului devastat Bahmut, relatează Al Jazeera și The Guardian.
„Aceste așezări, la prima vedere mici, erau elemente importante în linia defensivă a inamicului, linie care se întindea de la Bahmut la Horlivka”, a afirmat generalul Oleksandr Sîrskîi, într-un mesaj publicat pe Telegram. Horlivka este un oraș aflat la aproximativ 40 km de Bahmut.
„În urma acțiunilor de succes ale trupelor noastre, linia defensivă a inamicului – pe care acesta a încercat să o închidă prin aruncarea în luptă a tuturor rezervelor disponibile – a fost străpunsă”, a mai spus generalul Sîrskîi.
Comandantul ucrainean a precizat că trupele ruse încă încearcă să recupereze pozițiile pe care le-au pierdut în sectorul Bahmut și că luptele de acolo sunt grele. Afirmațiile acestuia nu au fost încă verificate în mod independent.
Forțele ucrainene desfășoară, de mai multe luni, ofensive la nord și la sud de Bahmut, pentru a disloca unitățile ruse.
Analiștii militari ucraineni au spus săptămâna aceasta că eliberarea așezărilor din apropierea Bahmutului ar permite armatei ucrainene să avanseze de pe flancul sudic în zonă și să obțină controlul înălțimilor.
Moscova denunță drept „absurde” restricțiile de călătorie impuse de UE rușilor
Moscova a denunțat luni restricțiile impuse de UE cetățenilor ruși care intră în blocul comunitar, inclusiv interdicția de a aduce cu ei anumite obiecte personale, ca fiind „absurde” și menite să le facă rău rușilor obișnuiți, scrie Al Jazeera.
Ministerul de Externe de la Moscova a afirmat că interdicțiile „depășesc punctul de absurditate” și au ca scop „să cauzeze prejudicii în special rușilor obișnuiți și să facă imposibilă intrarea cetățenilor ruși în Uniunea Europeană”.
Ministerul condus de Serghei Lavrov a acuzat blocul comunitar că încearcă să ridice o nouă Cortină de Fier și i-a avertizat pe ruși să cântărească „riscurile” înainte de a merge în UE.
„Dorința disperată a actualei conduceri a UE de a ridica o nouă Cortină de Fier în Europa este acum complet evidentă, limitând cât mai mult posibilitățile de comunicare între oameni”, a afirmat ministerul de la Moscova.
Călătoriile dinspre Rusia spre Occident au devenit mult mai dificile după ce Moscova și-a lansat ofensiva din Ucraina.
Spania consideră ilegală interzicerea cerealelor ucrainene de către unele state membre UE
Ministrul spaniol al agriculturii a declarat luni că interdicţia unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană, informează Reuters, potrivit news.ro.
Polonia, Slovacia şi Ungaria şi-au anunţat vineri propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicţiei privind vânzarea de cereale ucrainene în cinci state membre UE din Europa de Est, vecine ale Ucrainei.
Vorbind la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor agriculturii din UE, ministrul spaniol Luis Planas Puchades a declarat luni că „este de competenţa Comisiei Europene să judece” dacă vreun stat membru al UE încalcă legislaţia europeană prin astfel de măsuri unilaterale.
Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a criticat, la rândul său, aceste măsuri, afirmând că pun sub semnul întrebării solidaritatea europeană. „Pentru solidaritate trebuie să existe unitate. Trebuie să păstrăm cele două elemente, altfel proiectul european este în pericol. Piaţa unică este un element fundamental”, a declarat Fesneau.
Spania deţine, în prezent, preşedinţia Consiliului UE.
Ucraina avea doar 1.500 de soldați în sud când Rusia și-a lansat invazia, spune generalul ucrainean care a condus apărarea de acolo
La începutul invaziei pe scară largă, Ucraina avea doar aproximativ 1.500 de soldați care puteau să apere sudul țării împotriva celor 20.000 de trupe ruse invadatoare, a declarat luni generalul Andrii Sokolov, care a condus apărarea din sud în 2022, pentru Ukrainska Pravda.
„Gruparea de trupe din sud a fost înființată pe bază de rotație. Adică, unii oameni au venit pentru a fi înlocuiți de alți oameni mai târziu”, a declarat fostul comandant adjunct al Comandamentului Operațional de Sud, într-un interviu acordat publicației ucrainene.
Concret, Brigada 59 motorizată avea doar 1.300 de soldați în momentul în care a fost retrasă din Donbas în decembrie 2021 și își restabilea capacitățile de luptă, a precizat generalul.
„Procesul de refacere nu fusese încă finalizat atunci când au fost repartizați la grupul nostru… Efectivul acestei brigăzi era de aproximativ 60%”, a mai spus Andrii Sokolov.
Unitățile de artilerie și de geniști ar fi fost, și ele, incomplete, deoarece efectuau antrenamente în alte regiuni. Generalul a spus că avea sub comanda sa Batalionul 137 de pușcași marini, care avea un efectiv de doar aproximativ 50%, cu 250 de soldați, dintre care unii erau recruți.
Potrivit lui Sokolov, planurile de apărare contau pe cel puțin două brigăzi care să fie desfășurate în sud în cazul unei escaladări, sau chiar patru, inclusiv două brigăzi de apărare teritorială.
Cu toate acestea, generalul a precizat că, în realitate, a primit sub comanda sa doar Brigada 110 Zaporojie din cadrul Forțelor de Apărare Teritorială la sfârșitul primei zile a invaziei, brigadă care de asemenea era incompletă.
O altă navă a părăsit portul Odesa prin coridorul temporar din Marea Neagră
O a cincea navă a părăsit luni portul Odesa și se îndreaptă spre Bosfor de-a lungul coridorului temporar din Marea Neagră stabilit pentru evacuarea navelor care au rămas blocate încă de la începutul războiului, a anunțat guvernul ucrainean, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
Nava cargo „PUMA (sub paviolionul Insulelor Cayman) a părăsit portul maritim Odesa în această dimineață și se îndreaptă acum spre Bosfor prin coridorul stabilit pentru traficul naval. Nava este încărcată cu 16.000 de tone de metal și 14.000 de tone de semințe de rapiță”, precizează comunicatul.
Guvernul ucrainean a subliniat că nava a sosit în portul Odesa pe data de 19 februarie 2022 și a spus că nu a putut pleca din cauza „izbucnirii ostilităților și a închiderii zonelor relevante din Marea Neagră”.
Coridorul temporar din Marea Neagrp este folosit pentru evacuarea navelor care se aflau în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa și Pivdennyi în momentul începerii invaziei pe scară largă, potrivit comunicatului.
Patru nave au folosit deja coridorul temporar începând din 15 august, menționează guvernul de la Kiev.
De asemenea, guvernul ucrainean a precizat că ia în considerare utilizarea coridorului temporar pentru „navele civile care transportă mărfuri nemilitare, inclusiv cereale, în principal către Africa și Asia”, din cauza „blocării Inițiativei pentru cereale și a creșterii cererii globale pentru produsele ucrainene”.
FSB a arestat doi membri ai Legiunii Libertatea Rusiei care ar fi plănuit să atace o clădire administrativă din Rostov (presa rusă)
Forțele de securitate ruse susțin că au arestat doi bărbați din Legiunea Libertatea Rusiei care plănuiau să atace o clădire administrativă din Rostov, relatează agenția oficială rusă de presă TASS, potrivit The Guardian.
TASS scrie, citând Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), că „în timpul unei percheziții, au fost găsite patru sticle de cocktail molotov, formulare de contracte completate pentru intratea în serviciul forțelor armate ale Ucrainei, precum și chestionare și declarații scrise de mână cu o poziție antirusă”.
4 oameni, uciși în urma unor bombardamente rusești, anunță oficialii ucraineni
Oficialii ucraineni au anunțat că patru persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești efectuate în cursul nopții, scrie Al Jazeera.
Un bărbat în vârstă de 72 de ani și o bătrână se numără printre persoanele ucise, iar alte trei persoane au fost rănite, într-un atac desfășurat în cursul nopții în regiunea sudică Herson, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Prokudin.
Biroul procurorului general a adăugat că un bărbat care se deplasa pe bicicletă a fost ucis în bombardamentele rusești efectuate în apropierea orașului Torețk din estul țării și că o femeie a fost ucisă într-un atac aerian, lansat în jurul prânzului, asupra orașului Avdiivka din estul țării.
Un membru al parlamentului ucrainean, acuzat de înaltă trădare, riscă 15 ani de închisoare
Un membru al parlamentului de la Kiev a fost acuzat de înaltă trădare, în urma unei anchete efectuate de către Serviciul Federal de Securitate al Ucrainei (SBU) și de procuratura generală a țării, relatează Sky News.
Pe baza constatărilor, deputatul Nestor Shufrych a fost acuzat de „activități antiucrainene”, inclusiv de „subminarea spațiului informațional”.
Potrivit anchetei, Shufrych a cooperat îndeaproape cu Volodymyr Sivkovych – un agent de la Moscova responsabil cu „coordonarea activelor rusești în Ucraina” – și a executat instrucțiunile primite de la acesta.
„Principala sarcină a lui Shufrych a fost subminarea spațiului informațional”, a precizat FSB, într-un comunicat.
„El a răspândit în mod sistematic narațiunile false ale Kremlinului potrivit cărora statul ucrainean este «o entitate artificială», că Ucraina și Rusia «au o singură istorie» și că ucrainenii și rușii sunt «un singur popor»”, a adăugat FSB.
Infracțiunea se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.
Contraofensiva ucraineană are succes, spune un consilier de top al lui Zelenski
Contraofensiva Kievului împotriva forțelor ruse este un succes, declară Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN.
Într-un interviu acordat rețelei americane de televiziune, Podoliak a invocat faptul că trupele ucrainene au străpuns prima linie defensivă a forțelor ruse reprezintă un motiv de optimism în lupta Ucrainei împotriva Rusiei – o putere militară de care, a explicat consilierul, „toată lumea se temea” înainte de invazia pe scară largă declanșată anul trecut în februarie de către Moscova.
Mai multe informații: Contraofensiva ucraineană are succes, susține un consilier al lui Zelenski. „Inițiativa aparține în întregime Kievului”
Noi imagini par să arate că submarinul rusesc Rostov-pe-Don a fost distrus în urma atacului asupra portului Sevatopol
Mai multe fotografii care par să arate un submarin rusesc distrus circulă pe internet, scrie Sky News.
Imaginile, distribuite de Conflict Intelligence Team (CIT), pretind că dezvăluie un submarin care a fost avariat în portul Sevastopol.
CIT susține că imaginile indică faptul că nava – submarinul rusesc Rostov-pe-Don – a fost lovită de două ori.
CIT received exclusive photos of the damaged Russian submarine Rostov-on-Don. They indicate she received two hits, one of which is not visible from the satellite imagery.
— CIT (en) (@CITeam_en) September 18, 2023
1/2 pic.twitter.com/pYJ5n4n07H
Publicarea imaginilor vine după ce s-a relatat că submarinul rusesc a fost avariat în urma unui semnificativ atac ucrainean asupra unui șantier naval din Sevastopol, săptămâna trecută. Submarinul Rostov-pe-Don ar fi fost lovit cu rachete de croazieră britanice de către ucraineni miercurea trecută.
Rachetele ar fi lovit și o navă rusă de război.
Imaginile de pe rețelele de socializare suprind explozii și flăcări în zonă, la primele ore ale dimineții de miercuri.
Ministerul ucrainean al Apărării publică imagini care arată cum antiaeriana distruge dronele rusești
Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit luni pe platforma de socializare X (fosta Twitter) o înregistrare video, despre care afirmă că arată cum sistemele de apărare antiaeriană ale Kievului distrug drone rusești lansate în cursul nopții, scrie Al Jazeera.
17 out of 17 Kh-101/Kh-555/Kh-55 missiles and 18 out of 24 Shaheds launched by russian terrorists were shot down by Ukrainian air defense last night. pic.twitter.com/SLugkhIuJA
— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 18, 2023
Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă americană de patrulare deasupra Mării Barents
Moscova a trimis luni un avion de vânătoare MiG-31 pentru a intercepta un avion de patrulare P-8A Poseidon al Marinei americane care se apropia de spațiul aerian al Rusiei, deasupra Mării Barents, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, informează Reuters și Sky News.
„Echipamentele de control al spațiului aerian rusesc deasupra Mării Barents au detectat o țintă aeriană care se apropia de frontiera de stat a Federației Ruse”, a scris ministerul rus, într-un comunicat publicat pe Telegram.
„Pentru a identifica ținta aeriană și a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse, un avion de vânătoare MiG-31 din cadrul forțelor de serviciu de apărare aeriană ale Flotei de Nord a fost ridicat de la sol”, a mai transmis ministerul condus de Serghei Șoigu.
În timp ce avionul de vânătoare rusesc se apropia, aeronava americană „a făcut o întoarcere” și nu a trecut frontiera, a adăugat aceasta.
„Zborul avionului de vânătoare rusesc a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian deasupra apelor neutre, fără a traversa rutele aeriene sau a se apropia periculos de o aeronavă a unui stat străin”, precizează comunicatul.
Kievul vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la OMC
Ucraina intenționează să declanșeze o acțiune în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) împotriva celor trei țări UE, pe care le acuză de impunerea unor restricții „ridicole”, a afirmat un oficial de la Kiev pentru Politico.
Mai multe detalii: Kievul dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru interdicția impusă importurilor de cereale ucrainene
Rusia a lansat rachete de croazieră în apropiere de Alaska, în cadrul unor exerciţii prin care vrea să-şi protejeze ruta arctică
Rusia a tras luni rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în apele care o separă de Alaska, teritoriu american, în ceea ce a declarat că este un exerciţiu pentru a-şi proteja ruta maritimă nordică în Arctica, informează Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete de croazieră Vulcan, Granit şi Onix au fost lansate pe distanţe de sute de kilometri pentru a lovi ţinte care simulau nave inamice în Marea Bering. Exerciţiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave şi de pe submarine şi la manevre au participat 10.000 de militari, precum şi avioane şi elicoptere, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.
Exerciţiile au avut loc în peninsula rusă Ciukotka şi în mările Ciukci şi Bering şi au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse.
Mai multe informații: Rusia a lansat rachete de croazieră în timpul unor exerciții maritime organizate între teritoriul său și cel american
Reacția Kremlinului despre starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov
Kremlinul nu știe nimic despre boala șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, despre care presa a scris, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, luni, în cadrul apel video pe canalul de Telegram „L-ai ascultat pe Mayak”, relatează Kommersant.
„Nu avem nicio informație în acest sens. Și în orice caz, administrația prezidențială poate emite cu greu certificate de sănătate, așa că nu avem nimic de spus acum”, a declarat Peskov El a adăugat că președintele Vladimir Putin nu a avut întâlniri cu Ramzan Kadîrov în ultimele zile.
Citeşte întreaga ştire: Oficial, Ramzan Kadîrov e în concediu de pe 3 iulie. Prima reacție a Kremlinului despre starea de sănătate a liderului Ceceniei
Toți viceminiștrii apărării din Ucraina au fost demişi
Cabinetul de Miniștri a demis toți miniștrii adjuncți ai apărării. Și secretarul de stat al ministerului a fost demis, a declarat Taras Melniciuk, reprezentant al Cabinetului de Miniștri în Rada Supremă, citat de Unian.
Potrivit Ukrainskaya Pravda, oficialilor li s-a „cerut” să scrie cereri de demitere voluntară de către actualul șef al Ministerului Apărării, Rustem Umerov. Niciunul dintre cei demiși nu va fi propus să ocupe aceeași funcție. În prezent, ministerul continuă consultările cu privire la noi candidați la funcția de adjuncți.
Mai multe detalii: Au fost demiși toți cei șase miniștri adjuncți ai apărării din Ucraina
Ucraina anunță că a eliberat 300 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul contraofensivei
Ucraina a eliberat 300 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat de ruși de la începutul contraofensivei sale de vară, dar reducerea la minimum a victimelor pe măsură ce trupele avansează în condiții grele a fost prioritatea sa, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pentru CNN.
Potrivit lui Maliar, contraofensiva Kievului a progresat mai lent decât se anticipa, dar ritmul a fost conceput pentru a salva viețile trupelor.
Armata ucraineană: Rusia a lansat un atac „masiv” asupra Odesei
Rusia a atacat luni dimineață infrastructura civilă din regiunea Odesa de sud a Ucrainei cu un atac „masiv” cu rachete și drone, a declarat armata ucraineană.
Într-un comunicat pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că consecințele atacurilor au rămas neclare.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea antiaeriană a distrus 18 din 24 de drone de atac îndreptate către regiunile Mikolaiv și Odesa.
De asemenea, armata a mai spus că a distrus toate cele 17 rachete de croazieră lansate din regiunea de sud-vest a Rusiei Volgograd. Rachetele au fost distruse în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Poltava și Hmelnițki, se mai arată în comunicat.
Pierderile suferite de Rusia în Ucraina de la începutul războiului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat luni că Rusia a pierdut 272.940 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.
Acest număr include 620 de victime ale forțelor ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.623 de tancuri, 8.834 de vehicule blindate de luptă, 8.571 de vehicule și rezervoare de combustibil, 6.027 de sisteme de artilerie, 776 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 525 de sisteme de apărare aeriană, 315 de avioane, 316 de elicoptere, 4.720 de nave de război și 4.742 de nave de război.
2 morți în Herson în urma atacurilor ruse
Forțele ruse au efectuat 92 de atacuri asupra regiunii Herson în ultimele 24 de ore, folosind mortare, artilerie, lansatoare de rachete multiple Grad, UAV-uri și avioane, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, pe Telegram, relatează Ukrinform.
„În ultima zi, inamicul a lansat 92 de atacuri, trăgând 502 obuze din mortiere, artilerie, Grads, drone și avioane. Inamicul a tras 13 obuze în orașul Herson”, a spus guvernatorul.
Prokudin a spus că forțele ruse au vizat zone rezidențiale din orașe și sate din regiune. Două persoane au fost ucise și patru rănite în urma atacurilor.
Explozii raportate în orașul Sevastopol din Crimeea
Mai multe explozii au fost raportate în orașul-port Sevastopol din Crimeea anexată duminică seară, potrivit unor informații apărute în presa locală și pe canalele ruse de Telegram.
Canalul pro-rus de Telegram Urgențele Sevastopol a relatat că s-au auzit explozii în zona Fiolent.
La rândul său, canalul de Telegram „Vântul Crimeei” a relatat că pe Capul Fiolent a avut loc o explozie în zona unor turnuri de semnale radio-electronice sau a unității de apărare aeriană.
Atac nocturn cu drone în mai multe regiuni ucrainene
Trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu drone în mai multe regiuni ucrainene, a anunțat armata ucraineană. Explozii au fost raportate în regiunile Hmelnițkii, Jîtomîr, Cerkasî, Herson și Nikolaiev, unde au fost emise alerte de raid aerian.
„Inamicul a înregistrat lansarea mai multor drone de atac din zona terenului de antrenament Chauda (Crimeea) în direcția regiunilor sudice”, a transmis armata ucraineană.
La ora 21:31, armata ucraineană a avertizat cu privire la amenințarea utilizării dronelor de atac pentru regiunile Nikolaev și Herson. În jurul orei 22:04 un grup de drone se afla în spațiul aerian al regiunii Nikolaev.
Explozii în Zaporojie și Harkov
Mai multe explozii s-au auzit duminică seară în regiunile Zaporojie și Harkov, au anunțat autoritățile ucrainene.
În Harkov, trupele ruse au bombardat un bloc de locuințe din satul Podoly, iar la fața locului a izbucnit în incendiu, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, fără să precizeze dacă există victime.
În Zaporojie, a fost raportată o explozie în orașul ocupat Tokmak, a informat primarul ucrainean Ivan Fedorov, fără să ofere mai multe detalii.
durban22 • 19.09.2023, 06:46
Ucraina se lauda cu atatea succese pe plan militar insa demite in bloc toti ministrii apararii ucrainieni!!.CIUDAT !!.