Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 578.
Reuters: Lavrov merge la Phenian luna viitoare
Lavrov a declarat că va merge la Phenian luna viitoare pentru mai multe negocieri, în urma acordurilor la care au ajuns Vladimir Putin și Kim Jong Un, potrivit Reuters.
Kim Jong Un și Vladimir Putin s-au întâlnit la începutul acestei luni la cosmodromul Vostochny din estul Rusiei.
Lavrov: Războiul din Ucraina va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Kievul și Occidentul vor rămâne la propunerea lor de pace
Ministrul de externe rus Serghei Lvarov a declarat sâmbătă, în cadrul Adunării Generale a ONU, că planul de pace propus de Ucraina și de Occident „nu este deloc fezabil” și că acest conflict va fi rezolvat pe câmpul de lupt, potrivit The Guardian.
„Nu este deloc fezabil”, a spus el despre proiectul de pace în 10 puncte promovat de Kiev.
„Nu este posibil să fie pus în aplicare. Nu este realist și toată lumea înțelege acest lucru, dar, în același timp, ei spun că aceasta este singura bază pentru negocieri.”
El a spus acest conflict va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Kievul și Occidentul își vor menține această poziție.
Guvernul ucrainean îndeamnă ucrainenii din Crimeea să părăsească peninsula până la eliberarea acesteia
Ministrul Reintegrării, Irina Vereșciuk, i-a îndemnat pe ucraineni să părăsească Crimeea ocupată de Rusia până când aceasta nu va fi eliberată de sub ocupația rusă, potrivit The Kyiv Independent.
„Îi îndemn încă o dată pe ucraineni, dacă este posibil, să părăsească Crimeea. Este recomandabil să aștepte eliberarea peninsulei, (ca aceasta să fie) pe teritoriul controlat de Ucraina sau (pe cel al) țărilor terțe”, a declarat ea într-o postare pe Telegram la 23 septembrie.
Nu este clar câți ucraineni trăiesc sub ocupație rusă în Crimeea.
Anunțul vine după mai multe atacuri asupra Crimeii. Armata ucraineană a revendicat responsabilitatea pentru unele dintre aceste atacuri.
Ministerul rus al Apărării a raportat la 22 septembrie că un atac cu rachete ucrainene asupra Sevastopolului din Crimeea ocupată de Rusia a avariat sediul Flotei Negre rusești.
Alte trei nave au trecut prin coridoarele umanitare din Marea Neagră
Alte trei nave au trecut prin coridoarele umanitare din Marea Neagră pentru a încărca în porturile ucrainene în această săptămână, a declarat sâmbătă ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, potrivit CNN.
„Două nave de plecare care transportă cereale destinate unor porturi din Africa, Asia și Orientul Mijlociu sunt acum în drum spre Bosfor”, a adăugat Brink într-o postare pe X, cunoscut oficial sub numele de Twitter.
„În pofida retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, Ucraina își continuă eforturile de a hrăni planeta”.
Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord mediat de ONU și Turcia, care a permis Ucrainei să exporte cereale prin intermediul transporturilor din Marea Neagră. Moscova a avertizat că toate navele care se îndreaptă spre Ucraina vor fi tratate ca fiind potențial transportoare de arme.
Luna trecută, marina ucraineană a emis un ordin prin care a declarat „coridoare temporare” pentru navele comerciale care navighează spre și dinspre porturile ucrainene, deși a recunoscut că există în continuare amenințarea de a întâlni mine sau atacuri din partea Rusiei de-a lungul tuturor rutelor.
Zelenski decorat doi voluntari din Polonia
Volodimir Zelenski a acordat două distincții de stat ucrainene unor voluntari din Polonia, potriivt The Kyiv Independent.
„În timp ce mă aflam în Lublin, pe drumul de întoarcere în Ucraina, am fost onorat să acord două distincții de stat ucrainene unor polonezi proeminenți, voluntari, Bianka Zalewska și Damian Duda.”, a scris acesta pe Twitter.
Bianka este jurnalistă la TVN Discovery Polonia, care a ajutat la acordarea de ajutor umanitar ucrainenilor și la transportul răniților.
Damian este un voluntar civil și medic care a adunat o echipă de medici pentru a salva soldații noștri răniți în apropierea liniei de front. El a creat un fond pentru a ajuta medicii, pentru a oferi instruire și pentru a oferi asistență medicală vitală.
Mulțumesc Poloniei pentru sprijinul său neprețuit și pentru solidaritatea care ajută la apărarea libertății întregii noastre Europe!”
AIEA: Mai multe mine raportate anterior la centrala Zaporojie se află încă acolo
Misiunea de monitorizare a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a observat mine antipersonal raportate anterior la centrala nucleară Zaporiojie, ocupată de Rusia, a declarat Rafael Grossi, directorul general al agenției, într-o declarație din 23 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Experții AIEA au continuat să efectueze săptămâna aceasta controale la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
„Echipa nu a observat niciun armament greu în timpul inspecțiilor, dar a confirmat că minele raportate anterior rămân pe loc”, se arată în declarație.
Agenția de informații militare a Ucrainei a raportat la începutul lunii iulie că forțele rusești au plantat mine antipersonal controlate de la distanță și necontrolate în sălile tehnice și de mașini ale centralei din Zaporojie.
La scurt timp după aceea, șeful serviciilor de informații militare Kyrylo Budanov a declarat că pericolul unui posibil atac terorist rusesc la uzină „se diminuează”.
Biden a luat decizia de a furniza Ucrainei rachete ATACMS înainte de vizita lui Zelenski în SUA
Președintele american, Joe Biden, a decis să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei (ATACMS) înainte de vizita lui Volodimir Zelenski în SUA, potrivit unui raport publicat în Financial Times – o sursă afirmând că administrația a amânat anunțul din motive strategice, potrivit The Kyiv Independent.
Ziarul citează o sursă care a declarat că administrația a ales să nu anunțe public decizia pentru a evita să alerteze Rusia, ceea ce ar fi determinat forțele sale să își mute liniile de aprovizionare mai departe de linia frontului.
Biden i-a spus lui Zelenski că Washingtonul va furniza Ucrainei un număr mic de ATACMS, a fost raportat vineri de NBC News.
FT a relatat sâmbătă că, potrivit surselor sale, Washingtonul va trimite o versiune a rachetelor înarmate cu muniție cu dispersie, mai degrabă decât cu un singur focos.
Zelenski, discuție cu liderul Sudanului despre grupurile beligerante susținute de ruși
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a avut o „întâlnire neplanificată” cu președintele Consiliului Suveran al Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, un general de armată și conducător de facto al țării africane, la 23 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Întâlnirea a avut loc pe aeroportul Shannon din Irlanda.
O fotografie postată de Zelenski pe Telegram îl arată pe acesta, pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, pe al-Burhan și o delegație sudaneză în timpul discuției.
Zelenski a declarat că liderii au discutat despre securitate, inclusiv despre activitățile milițiilor armate susținute de Rusia în Sudan.
Anunțul vine după ce s-a raportat un atac ucrainean împotriva miliției ruse susținute de Wagner în Sudan.
Serviciile speciale ucrainene ar fi putut fi responsabile pentru o operațiune militară care a implicat o serie de atacuri cu drone și o operațiune terestră împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan, potrivit unei investigații CNN publicate la 19 septembrie.
Administrația rusă a decis să verifice adăposturile din oraș în urma atacului ucrainean de la Sevastopol
Mihail Razvojayev, „guvernatorul” numit de ruși în Sevastopolul ocupat, a decis să verifice adăposturile din oraș în urma ultimelor explozii și atacuri, spunând că Rusia nu are de gând să pună în ordine toate instalațiile, potrivit Ukrainska Pravda.
„Am pregătit adăposturile când situația din oraș era relativ calmă, în urmă cu un an. Dar ceea ce se întâmplă acum este deja o realitate…
Am emis un ordin pentru a lansa vizite la adăposturile temporare și a face față tuturor situațiilor…
În ceea ce privește adăposturile, aș dori să transmit un alt punct critic: nu vă așteptați ca cineva să vină să stocheze apă, să instaleze scaune, podele și ventilație.
Amenajarea tuturor adăposturilor temporare în acest mod este imposibilă; ar fi nevoie de miliarde [de ruble]”, a transmis acesta.
Anterior, pe 23 septembrie, autoritățile ruse de ocupație au raportat explozii în Sevastopol; se presupune că sistemele de apărare aeriană au reacționat, iar fragmente de rachete au căzut din cer.
Ulterior, a avut loc un alt atac, iar Razvojayev a îndemnat oamenii să stea departe de ferestre și să caute adăpost.
Aproape 100 de ruși apți de înrolare au primit azil în Germania
Aproximativ 3.500 de bărbați ruși de vârstă de recrutare au cerut azil în Germania de la începutul războiului total al Rusiei în Ucraina, însă doar 90 dintre ei au primit statutul de refugiat, potrivit Ukrainska Pravda.
Până în prezent, Oficiul Federal German pentru Migrație și Refugiați (BAMF) a luat o decizie cu privire la peste 1.500 de cereri, iar aproximativ 90 de persoane au primit statutul de refugiat.
În urma răspunsului, un alt stat membru al UE este responsabil pentru solicitarea de azil în cazul a aproximativ 1.100 de cereri, din cauza Regulamentului Dublin.
RND a precizat că BAMF monitorizează și analizează în mod constant situația din țările din care provin migranții. Practica de luare a deciziilor privind situația din Rusia a fost revizuită ultima dată luna aceasta.
Bilanțul victimelor de la atacul rusesc asupra Kremenciuk a ajuns la 1 mort și 32 de răniți
Numărul răniților în atacul rusesc din 22 septembrie de la Kremenciuk a crescut la 32, a declarat Oleh Liednik, șeful administrației militare din districtul Kremenciuk, pentru postul de presă Suspline, la 23 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Printre răniți se află copii, iar trei persoane sunt în stare critică, a precizat el.
Potrivit primarului din Kremenciuk, Vitalii Malețkii, trei copii au fost răniți în urma atacului cu rachete.
O persoană a fost ucisă, după cum a anunțat guvernatorul regiunii Poltava, Dmytro Lunin, cu o zi înainte.
Forțele rusești au atacat Kremenciuk în jurul orei 17:30 pe 22 septembrie, avariind clădiri rezidențiale. Lunin a raportat în aceeași zi că o rachetă rusă a lovit unele infrastructuri civile, fără a oferi detalii.
Guvernatorul a mai spus că apărarea aeriană a doborât o rachetă, dar nu a precizat numărul total de rachete lansate împotriva orașului.
Kremenciuk este un oraș cu o populație de 219.000 de locuitori înainte de război, situat la aproximativ 330 de kilometri sud-est de Kiev, de-a lungul râului Nipru.
Marea Britanie a purtat negocieri secrete cu Kremlinul, pe marginea conflictului din Ucraina, în ultimele luni
În ultimele 18 luni, oficialii britanici au negociat cu oficiali cheie de la Kremlin cu privire la securitatea globală, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Ukraniska Pravda.
Aceste întâlniri secrete au avut loc în diferite locuri, inclusiv la Viena și New York, și au făcut parte din eforturile diplomatice ale Londrei din spatele scenei.
Discuțiile cu rușii se refereau în principal la probleme de securitate care afectau atât Marea Britanie, cât și comunitatea internațională, și includeau subiecte precum penuria de cereale și siguranța nucleară.
Un diplomat britanic de rang înalt care a luat parte la unele discuții a asigurat ziarul că Marea Britanie nu a purtat negocieri de pace active care să vizeze o soluționare diplomatică a războiului din Ucraina în timpul acestor întâlniri.
„Am păstrat legătura și considerăm că este esențial să menținem un dialog deschis în timpul războiului din Ucraina… Nu împărțim în niciun fel părți ale țării și nu încheiem acorduri de pace în numele nimănui, dar este de o importanță vitală să menținem deschisă această linie de contact”, a declarat diplomatul britanic.
Un reprezentant al Biroului britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a confirmat că au avut loc întâlniri cu oficiali ruși, dar numai atunci când acestea au fost considerate „absolut necesare”.
Purtătorul de cuvânt a respins, de asemenea, orice declarații potrivit cărora aceste sarcini ar fi avut rolul de a servi drept negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, calificând astfel de afirmații drept „nici credibile, nici exacte”.
Parlamentul ucrainean nu are destule voturi pentru a interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei
Ruslan Ștefănciuk, președintele Verhovna Rada [Parlamentul ucrainean], și-a exprimat îndoiala că cele 226 de voturi necesare pentru interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) pot fi obținute în parlament dacă se supun la vot astfel de proiecte de lege, potrivit Ukrainska Pravda.
„Un parlament este un mecanism care ia decizii în mod colectiv. Și mi se pare că nu există încă 226 de voturi în jurul unui act legislativ atât de important. Este pur și simplu ridicol și iresponsabil din punct de vedere legal și politic să îl supunem la vot și apoi să îl lăsăm să eșueze, spre satisfacția Rusiei.”
Ștefănciuk a adăugat că vrea să creadă că vor exista acele 226 de voturi, dar „există o discuție internă care are loc nu numai în cadrul partidului Slujitorul Poporului, ci și în cadrul altor partide care se consideră foarte patriotice”.
Ștefancuk a spus acest lucru răspunzând la întrebarea de ce nu sunt supuse la vot proiectele de lege care prevăd interzicerea Patriarhiei Moscovei în Ucraina.
Au fost finalizate lucrările de forare a puțurilor de apă de la centrala nucleară Zaporojie
Directorul AIEA raportează că centrala nucleară Zaporojie a finalizat forarea a zece puțuri pentru apă subterană, care ar trebui să răcească reactoarele centralei oprite după distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka în iunie, potrivit Ukrainska Pravda.
„Peste 200 de metri cubi de apă pot fi acum alimentați la bazinele de aspersiune care răcesc cele șase reactoare și combustibilul uzat ale centralei ZNPP”, se arată în raport.
AIEA a informat, de asemenea, că este planificată forarea unui alt puț la acest sit. Puțul suplimentar va furniza aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră pentru a menține răcirea reactoarelor și a bazinelor de depozitare a combustibilului nuclear uzat în starea actuală de oprire.
Se remarcă faptul că iazul de răcire al centralei nucleare Zaporojie rămâne intact și conține un volum mare de apă, care poate asigura, de asemenea, răcirea reactoarelor oprite ale centralei nucleare Zaporojie timp de mai multe luni.
Ministru maghiar: Sacțiunile cauzează mai mult rău Europei decât Rusiei
Nu este nevoie de noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acestea „cauzează mai mult rău Europei decât Rusiei”, a declarat vineri ministrul ungar de externe Péter Szijjártó într-un interviu acordat presei ruse de stat TASS, potrivit CNN.
Szijjártó a spus că vorbește dintr-un „punct de vedere pragmatic”, potrivit TASS, adăugând că „noile pachete de sancțiuni nu sunt necesare”.
Ministrul de externe a declarat că livrările de cereale ucrainene către țările din Europa Centrală vor distruge sectorul agricol al acestora.
„Dacă cerealele ucrainene vor începe să se răspândească în țările din Europa Centrală, vor distruge cu siguranță piețele agricole din Europa Centrală. Ca să nu mai vorbim de fermierii noștri, pe care, evident, trebuie să-i protejăm”, a continuat Szijjártó, citat de TASS.
Polonia și Slovacia au impus, de asemenea, restricții asupra exporturilor de cereale ucrainene, invocând aceleași motive, după ce Uniunea Europeană a decis să nu prelungească interdicția asupra importurilor în aceste țări și în statele colege de Uniune, România și Bulgaria.
Potrivit lui Szijjártó, Ungaria este pregătită să asigure tranzitul liber al cerealelor ucrainene pe teritoriul său. De asemenea, el a precizat că, inițial, acordul privind liniile de solidaritate presupunea permisiunea de tranzit doar pentru produsele agricole ucrainene.
Fost comandant Wagner, arestat în Norvegia după ce a încercat să intre ilegal în Rusia
Poliția norvegiană a arestat un fost comandant al grupării de mercenari Wagner sub suspiciunea că a încercat să reintre ilegal în Rusia după ce a cerut azil în Norvegia la începutul acestui an, a anunțat sâmbătă avocatul bărbatului, citat de Reuters.
Poliția a declarat vineri seara târziu într-un comunicat că un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost reținut pentru că a încercat să treacă ilegal frontiera rusă, dar nu a dat numele acestuia.
Andrei Medvedev a fugit din Rusia în ianuarie în Norvegia. Avocatul său, Brynjulf Risnes, a declarat pentru Reuters că arestarea sa s-a datorat unei neînțelegeri.
„El a fost acolo pentru a vedea dacă poate găsi locul pe unde a trecut (în Norvegia în ianuarie). A fost oprit când se afla într-un taxi. El nu a fost niciodată în apropierea graniței … Nu a fost niciodată intenția lui de a trece granița (în Rusia)”, a declarat Risnes.
Cel puțin 504 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului
Parchetul General de la Kiev a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram, că în urma agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse, 504 copii au fost uciși, iar alți 1.125 au fost răniți.
„Peste 1.629 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 23 septembrie 2023, potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 504 copii au fost uciși și cel puțin 1.125 au fost răniți”, se arată în mesaj.
Cei mai afectați au fost copii din regiunile: Donețk – 487, Harkov – 300, Kiev – 129, Herson – 124, Zaporojie – 99, Mykolaiv – 97, Dnipropetrovsk – 96, Chernihiv – 71 și Luhansk – 67.
11 regiuni ale Ucrainei au fost atacate de ruși în ultima zi
Administrațiilor militare regionale au anunțat, miercuri, într-un raport centralizat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a efectuat atacuri asupra 11 regiuni ale Ucrainei.
Au fost afectate de atacurile rusești regiunile Poltava, Cernihiv, Sumî, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov, Luhansk, Mykolaiv, Donețk, Odesa și Herson.
General ucrainean: Armata a creat o breșă în defensiva rusă la Verbovo, regiunea Zaporojie
Generalul Oleksandr Tarnavski care conduce contraofensiva Ucrainei de-a lungul liniei sudice a frontului spune că forțele sale au spart rezistența rusă în satul Verbove, și anunță o pătrundere în adâncime și mai mare.
„Pe flancul stâng (n.r. – lângă Verbove) avem o descoperire și continuăm să avansăm mai departe. Nu la fel de repede cum era de așteptat, nu ca în filmele din cel de-al doilea război mondial. Principalul lucru este să nu pierdem această inițiativă”, a declarat Oleksandr Tarnavski pentru CNN.
Rușii raportează, însă, o situație cu totul diferită în această zonă a frontului. Totuși, analiza unor filmări arată că unele unități ucrainene „au trecut o linie importantă de apărare rusă” în apropierea satului Verbove.
Sevastopolul, atacat din nou cu rachete
În Sevastopol s-au auzit din nou explozii, sâmbătă dimineață, iar un incendiu a fost înregistrat în zona Troitskaia Balka, a transmis Petro Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, informează Ukrinform.
„Sevastopol. Incendiu la Arsenal din zona Troitskaia Balka. Permiteți-mi să vă reamintesc că apărarea antiaeriană a rușilor a „doborât totul””, a scris Petro Andriușcenko.
Mihail Razvozhaev, guvernatorul rus din Sevastopol, a anunțat că „resturi de rachete” au căzut lângă debarcaderul din zona Sukharnaia Balka după ce ar fi fost doborâte de apărare aeriană, relatează agenția rusă de presă Interfax.
„Potrivit informațiilor preliminare, apărarea aeriană a funcționat la Sevastopol. Resturile de rachete au căzut lângă debarcaderul din zona Sukharnaia Balka”, a notat Mihail Razvozhaev.
Ulterior, la Sevastopol s-a declanșat o nouă alertă de raid aerian. Locuitorii au fost îndemnați să închidă ferestrele și să nu se apropie de ele și să se ascundă într-o cameră cu pereți portanti, stând pe podea lângă peretele portant, cât mai departe de fereastre.
De asemenea, traficul maritim a fost închis temporar în golful Sevastopol.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 275.460 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 510 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.655 de tancuri, 8.912 de blindate, 6.210 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 316 de elicoptere și 4.867 de drone.
Atac cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk
Șeful consiliului regional Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk, a anunțat, pe Telegram, că în noaptea de vineri spre sâmbătă, rușii au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu drone, relatează Ukrinform.
„A fost mult zgomot noaptea trecută. Rușii au lovit regiunea cu drone. Forțele noastre aeriene au distrus 12 Shahed. Mulțumim personalului militar de la PvK „Est”, a transmis Mikola Lukașuk.
În comuna Novooleksandrivska din raionul Dnipro, resturile de drone au avariat două benzinării și un semafor, iar iarba uscată din zonă a luat foc. Nu au fost răniți.
De asemenea, în raionul Nikopol, rușii au lovit localitatea Marganeț cu o bombă trimisă de o dronă, iar comuna Chervonogrihorivska a fost bombardată cu artileria grea.
În urma atacurilor, 10 case particulare au fost distruse, 5 anexe și o conductă de gaz au fost avariate. Nu s-au înregistat morți sau răniți.
Incendiu în clădirea sediului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol
Guvernatorul Sevastopolului susținut de Rusia, Mihail Razvozhaev, a anunțat că un incendiul a izbucnit în clădirea sediului Flotei Mării Negre din centrul orașului, în urma atacului ucrainean, informează agenția rusă de presă Interfax.
„Pompierii au reușit să controleze flăcările, focul de la sediul flotei a fost localizat, situația este sub control”, a transmis Mihail Razvozhaev pe Telegram.
Oficialul impus de la Moscova a precizat că în prezent pompierii sting mai multe secțiuni ale clădirii și dezmembrează structurile deteriorate.
Mihail Razvozhaev a avertizat că în timpul acestor evenimente sunt posibile închideri temporare de trafic pentru a asigura realimentarea nestingherită a autospecialelor de pompieri.
Clădirea sediului istoric al Flotei Mării Negre a fost avariată, vineri, în urma unui atac ucrainean cu rachete.
Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele ucrainene efectuează raiduri în delta Niprului
Trupele ucrainene efectuează raiduri în delta Niprului: dețin poziții lângă Dacha (la 10 km sud de Herson) și lângă podul Antoniv de pe malul stâng al regiunii Herson, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„Pe 22 septembrie, forțele ucrainene au avansat la sud de Bahmut și în partea de vest a regiunii Zaporojie. Imaginile de geolocalizare publicate pe 22 septembrie arată că forțele ucrainene înaintau la sud-est de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bahmut)”, se arată în raport.
Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Melitopol (vestul regiunii Zaporojie) și în direcția Bahmut, provocând pierderi trupelor ruse de-a lungul întregului front.
„Mai mulți generali, în stare gravă în urma atacului ucrainean asupra sediului Flotei ruse a Mării Negre”
Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraina, a transmis, sâmbătă, că în urma atacului asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, cel puțin nouă persoane au fost ucise și 16 au fost rănite, printre care se numără și generali ruși, relatează Ukrinform.
„Printre răniți se numără și comandantul grupării, generalul-colonel (Alexandr) Romanciuk, în stare foarte gravă. Șeful Statului Major, generalul locotenent (Oleg) Țekov, este inconștient. Numărul militarilor (n.r. – morți sau răniți) care nu sunt angajați ai sediului este încă în curs de stabilire”, a spus Kirilo Budanov.
Aleksandr Romanciuk, comandantul grupului de forțe ruse din regiunea Zaporojie, a primit gradul de general colonel în 2023. Locotenentul general Oleg Tsekov este comandantul celor 200 de forțe de coastă OMSB ale Flotei de Nord a marinei ruse.
În același timp, Budanov nu a confirmat informații despre presupusa moarte a comandantului Flotei Mării Negre a Federației Ruse, amiralul Viktor Sokolov: „În prezent, nu există informații despre starea lui în GUR”.
De cealaltă parte, potrivit datelor actualizate de la Ministerul rus al Apărării, după ce a respins un atac cu rachete ucrainene asupra Sevastopolului, un militar rus a fost dat dispărut.
„În timpul respingerii unui atac cu rachete, cinci rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană. În urma atacului, clădirea istorică a sediului Flotei Mării Negre a fost avariată. Un militar e dat dispărut”, se arată în comunicatului ministerului rus al apărării.
Odesa, atacată cu rachete
Șefa Centrului de presă al Forțelor de Apărare de Sud, Natalia Humeniuk, a anunțat că la primele ore ale zilei de 23 septembrie, Odesa a fost latacată cu rachete Onyx.
„Două rachete au lovit zona de agrement a Odesei, dar este o zonă deschisă. Nu au fost pagube critice sau răniți”, a transmis Natalia Humeniuk.