Volodimir Zelenski anunţă că a primit asigurări că ajutorul SUA va fi „constant şi neîntrerupt”: „S-a spus clar”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne „constant şi neîntrerupt”, în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează Agerpres, care preia AFP.
„S-a spus clar că America va continua să ofere Ucrainei sprijinul constant şi neîntrerupt necesar pentru apărarea acesteia”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic, după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
El a adăugat că a discutat despre consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei înainte de iarnă, în special în ceea ce priveşte dronele şi rachetele.
Preşedintele ucrainean a fost un invitat surpriză miercuri la sediul NATO din Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Mai multe detali: Volodimir Zelenski anunţă că a primit asigurări că ajutorul SUA va fi „constant şi neîntrerupt”: „S-a spus clar”
Rusia anunţă că şi-a consolidat poziţia pe linia frontului în apropiere de Avdiivka
Rusia a declarat că forțele sale și-au consolidat poziția pe linia frontului în apropierea orașului ucrainean Avdiivka, relatează AFP.
„Acțiunile din partea grupului de forțe din sud, sprijinite de aviație, foc de artilerie și sisteme grele de aruncătoare de flăcări, au îmbunătățit situația de-a lungul liniei frontului în apropiere de Avdiivka”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Șeful regiunii Donețk, Denis Pușilin, instalat de Rusia, a salutat unele „progrese în direcția cuceririi pozițiilor”.
„Observăm tendințe care arată că inamicul s-a retras… dar este puțin cam devreme pentru a spune că există o retragere completă a inamicului din Avdiivka”, a declarat Pușilin pentru RIA Novosti.
Marți, oficiali locali ucraineni au declarat pentru AFP că forțele Moscovei au lansat un atac de artilerie asupra orașului în cursul dimineții și că trag neîncetat.
Avdiivka este important din punct de vedere simbolic și strategic pentru Kiev, fiind situat la nord de orașul Donețk, controlat de Moscova și cucerit de forțele separatiste în 2014.
De atunci, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene împotriva Moscovei, Kievul rezistând acolo în ciuda atacurilor neîncetate ale Rusiei în timpul ofensivei de aproape 20 de luni a Kremlinului.
Bilanţul victimelor după atacul cu rachete din Nikopol a crescut la patru
Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei școli din orașul Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, a fost revizuit de la trei la patru de către oficialii ucraineni, relatează The Guardian.
„În urma loviturii rusești, patru persoane au murit: un bărbat de 72 de ani și trei femei de 69, 67 și 60 de ani”, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko pe Telegram.
Două persoane care au fost rănite primeau asistență medicală, a adăugat el.
Școala a fost grav avariată, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lisak. El a mai spus că 50 de case private și două facilități de infrastructură au fost avariate.
Zelenski se teme că atacul Hamas asupra Israelului ar putea amenința sprijinul militar pentru țara sa
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că se teme că urmările atacului Hamas asupra Israelului și politica americană ar putea amenința sprijinul militar pentru țara sa, în cadrul unei vizite la Bruxelles, unde se întâlnesc miniștrii apărării din NATO, relatează The Guardian.
„Vreau să fiu sincer cu voi, desigur că este o situație periculoasă pentru oamenii din Ucraina”, a declarat el în prima sa vizită la sediul NATO de la invazia Rusiei din 2022.
„Dacă există alte tragedii în lume, există doar o anumită cantitate de sprijin militar de împărțit, iar Rusia speră că acest sprijin va fi împărțit. Vor exista provocări cu alegerile americane, iar eu am vorbit cu partenerii noștri și au spus că sprijinul va rămâne, dar cine poate spune că sprijinul va rămâne, nimeni nu știe”, a spus Zelenski.
Un atac cu rachete rusești a ucis cel puțin două persoane într-o școală ucraineană
O rachetă rusă a lovit miercuri o școală din orașul Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, în centrul Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane, au declarat oficiali ucraineni, relatează The Guardian.
Școala a fost grav avariată, iar salvatorii căutau încă persoane sub dărâmături, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lisak.
„S-a stabilit că victimele erau angajați ai instituției de învățământ”, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko într-o postare pe Telegram.
Lisak a precizat că peste 40 de locuințe private și o instalație de infrastructură au fost avariate în urma atacului și că doi bărbați de 24 și 71 de ani au fost răniți, potrivit Reuters.
Canada anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care include muniții și echipamente de iarnă
Canada va oferi Ucrainei 25 de milioane de dolari canadieni în haine și echipamente de iarnă, precum și muniții și măști de gaze din stocurile militare canadiene, a declarat ministrul Apărării din această țară, Bill Blair, în cadrul summitului în format Ramstein de la Bruxelles, la 11 octombrie, transmite The Kyiv Independent.
Echipamentul de iarnă, care va fi finanțat din tranșa de 370 de milioane de dolari anunțată de premierul Justin Trudeau în iunie, include cizme, straturi termice, saci de dormit de iarnă și 2.000 de uniforme militare feminine.
Ucraina va primi, de asemenea, 2.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, 955 de muniție fumigenă de artilerie de 155 mm, peste 2.000 de cartușe fumigene de mortier de 81 mm, 277 de bombe de aviație și ansambluri de fitiluri asociate, 2.260 de măști de gaze și diverse tipuri de muniție navală de 76 mm.
De asemenea, ministrul a precizat că donațiile anunțate anterior de aproape 8.000 de cartușe de 155 mm, 10.000 de cartușe de artilerie de 105 mm și aproximativ 2 milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic de 7,62 mm au fost livrate săptămâna trecută.
Între februarie 2022 și septembrie 2023, Canada a oferit Ucrainei donații militare în valoare de 1,8 miliarde de dolari.
Aliații Kievului se întâlnesc la Bruxelles în cadrul reuniunii Grupului de apărare a Ucrainei pentru a coordona sprijinul militar pentru Ucraina în timp ce aceasta se pregătește pentru iarna care urmează.
Doi morți în urma unui atac al rușilor asupra unei școli din Nikopol
Doi angajați ai unei școli secundare au fost uciși în urma unui atac rusesc asupra orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk.
„Inamicul a atacat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk.
O școală secundară a fost distrusă. Două persoane au fost ucise. Echipele de căutare și salvare încă mai caută oameni sub dărâmături. S-a stabilit că persoanele ucise erau angajați ai instituției de învățământ.
Continuăm operațiunile de căutare și salvare”, a declarat Ihor Klîmenko, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, pe Telegram
Rusia depune o plângere la Organizația Internațională a Aviației Civile, din cauza sancțiunilor
Ministerul rus de Externe a depus oficial, pe 11 octombrie, o plângere la Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) a ONU, afirmând că unii dintre membrii acesteia acționează în mod discriminatoriu față de aeronavele rusești, scrie The Kyiv Independent.
Ministerul a calificat drept nedreaptă interdicția impusă de țările UE, precum și de SUA, Marea Britanie și Canada companiilor aeriene rusești de a opera în spațiul lor aerian, exportul de piese de aviație și asigurări pentru companiile aeriene rusești, precum și schimbul de informații meteorologice.
Aceste acțiuni „au pus în pericol siguranța aviației civile internaționale și au subminat grav încrederea reciprocă care a stat la baza sistemului aviatic internațional timp de aproape 80 de ani”, potrivit plângerii.
După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, UE și alte țări menționate în plângere au trecut rapid la sancționarea și izolarea Rusiei.
Printre aceste politici s-a numărat interzicerea capacității companiilor aeriene rusești sau a avioanelor deținute de ruși de a utiliza spațiul aerian al U.E., precum și interzicerea exportului de tehnologie legată de aviație.
Încercările de a eluda sancțiunile au încălcat reglementările internaționale în materie de siguranță, împiedicând efectiv majoritatea zborurilor internaționale.
Potrivit unui raport privind companiile aeriene din Rusia realizat de Carnegie Endowment, zborurile interne au reprezentat 90% din toate rutele operate de companiile aeriene rusești în 2022. În 2019, acest număr a fost de 57%.
Guvernul rus a evitat dezastrul prin sprijinirea industriei și prin concentrarea pe zborurile interne, dar sancțiunile privind piesele de avion și tehnologia au continuat să epuizeze stocurile companiilor aeriene.
Avioanele rusești au devenit din ce în ce mai puțin sigure – într-un incident ilustrativ, trei avioane ale celui mai mare transportator rus Aeroflot s-au defectat într-o singură zi.
O dronă rusească a lovit o mașină funerară, într-un cimitir din Herson. Trei oameni au fost răniți
O dronă rusă a lovit un vehicul funerar într-un cimitir din regiunea Herson în dimineața zilei de 11 octombrie, rănind trei angajați ai cimitirului, a anunțat Parchetul General din regiunea Herson, potrivit The Kyiv Independent/
Atacul pare să fi fost îndreptat intenționat asupra vehiculului.
Russia attacked a cemetery with a drone in Kherson region right during a funeral. They definitely saw what was going on.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) October 11, 2023
They hit a funeral service vehicle. Three people were injured – regional prosecutor’s office. pic.twitter.com/cdLR7pJcRC
La momentul publicării acestei știri, gravitatea rănilor suferite nu este clară, dar unul dintre lucrători a fost spitalizat.
SBU a reținut un bărbat care încerca să arunce în aer o benzinărie, la comanda serviciilor rusești
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și poliția au reținut în Harkov un bărbat care ar fi încercat să arunce în aer o benzinărie la instrucțiunile serviciilor secrete militare rusești, a anunțat SBU miercuri, 11 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit raportului, presupusul sabotor a fost prins în timp ce planta explozibili la stația de benzină. Dispozitivul a fost dezactivat imediat după arestarea suspectului, a precizat SBU.
Bărbatul ar fi fost însărcinat de serviciile secrete militare rusești (GRU) să detoneze stația de gaz pentru a provoca victime civile și panică.
În timpul anchetei, forțele de ordine au descoperit că suspectul ar fi fost implicat în alte acte de sabotaj în trecut, și anume în detonarea a două stații de gaz și a unei căi ferate în regiunea Harkov.
Potrivit raportului, bărbatul era un fost membru al unei unități de poliție desființate. El a fost recrutat de GRU la scurt timp după începerea invaziei la scară largă și a primit sarcina de a efectua acte de sabotaj împotriva infrastructurii critice folosind explozibili artizanali, a precizat SBU.
Ancheta privind activitatea suspectului și a presupușilor săi complici este în curs de desfășurare. Dacă se dovedește că sunt vinovați, autorii riscă închisoare pe viață.
Ministerul britanic al apărării: Armata rusă se confruntă cu o „criză de sănătate mintală”
În ultima sa actualizare a informațiilor, Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că armata rusă se confruntă cu o „criză de sănătate mintală“, mulți membri ai personalului suferind de tulburări de stres post-traumatic, potrivit The Guardian.
Ministerul a adăugat că eficacitatea de luptă a Rusiei continuă să funcționeze la „niveluri sub nivelul optim” din cauza lipsei de atenție acordată sănătății mentale și aptitudinii de luptă a soldaților săi.
„În decembrie 2022, psihologii ruși au identificat aproximativ 100.000 de militari care suferă de tulburări de stres post-traumatic.
Acest număr este aproape sigur că acum este mai mare, deoarece armata rusă nu reușește să asigure o rotație și o recuperare suficientă de pe câmpul de luptă.
Aceasta a fost o problemă evidențiată de mai mulți comandanți, inclusiv de fostul general-maior Ivan Popov din cadrul Armatei 58 de Arme Combinate, care a fost eliberat de la comandă în iulie 2023.”, scrie Minsiterul britanic pe X, fostul Twitter.
Există indicii suplimentare conform cărora medicii din Rusia trimit pe front militari care nu sunt apți de luptă.
Belgia va dona 1,7 miliarde de euro din activele rusești confiscate pentru a ajuta Ucraina
Belgia a creat un fond special pentru sprijinirea Ucrainei în valoare de 1,7 miliarde de euro, care este alimentat din impozitarea activelor rusești înghețate în această țară, potrivit publicației ucraine Ukrainska Pravda.
Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, în cadrul unui briefing comun cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, după cum relatează European Pravda.
De Croo a declarat că Belgia va continua să sprijine Ucraina în trei direcții, primele două fiind ajutorul militar și sancțiunile economice.
„Al treilea este crearea unui Fond al Ucrainei de 1,7 miliarde de euro… Sursa acestui fond va fi miliardele de active rusești înghețate în Belgia. Belgia are impozitare pe profiturile acestor active înghețate. Anul trecut a fost absolut clar pentru noi că impozitarea profiturilor acestor active trebuie să fie 100% în beneficiul populației din Ucraina.
Am făcut acest lucru anul trecut și o vom face din nou anul acesta prin intermediul unui fond de 1,7 miliarde de euro. Acest fond va fi folosit pentru achiziționarea de echipamente militare, sprijin umanitar, Facilitatea Europeană pentru Pace, asistență macrofinanciară etc.”, a declarat premierul.
SUA va oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA vor oferi un nou pachet de asistență militară de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, relatează AFP.
„Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari”, a declarat Austin, alături de Volodimir Zelenski, în deschiderea unei reuniuni a susținătorilor internaționali ai Kievului, la Bruxelles.
Pachetul include, printre altele, muniții de apărare antiaeriană, muniții de artilerie și de rachetă și arme antitanc, a precizat șeful apărării americane (a se vedea postarea anterioară de la ora 10:46).
Serviciile ucrainene i-au identificat pe cei doi ucraineni care au ajutat forțele ruse în atacul de la Hroza, soldat cu 55 de morți
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a identificat pe 11 octombrie pe cei doi colaboratori ucraineni care ar fi lucrat cu forțele rusești pentru a efectua atacul din 5 octombrie de la Hroza, soldat cu 55 de morți, scrie The Kyiv Independent.
Într-o postare pe Telegram, SBU a anunțat că se află în urmărirea persoanelor implicate.
Frații Volodimir Mamon, în vârstă de 30 de ani, și Dmitro Mamon, în vârstă de 23 de ani, ambii localnici din regiunea Harkov, au început să colaboreze cu forțele rusești în timpul ocupării zonei, a afirmat SBU.
În urma eliberării regiunii la sfârșitul anului 2022, frații au fugit în Rusia, unde au continuat să colaboreze cu Rusia, creând o rețea de informatori locali și alte contacte.
Frații au folosit aceste contacte pentru a identifica mișcările sau adunările de trupe ucrainene, pe care le raportau controlorilor lor ruși. Potrivit SBU, aceștia au folosit adesea informatori neștiutori, cărora le puneau întrebări aparent nevinovate pentru a-și ascunde colaborarea.
SBU susține că frații au lucrat în mod explicit pentru a colecta informații despre serviciul memorial pentru un soldat căzut la datorie care urma să fie reîngropat în Hroza. Aceștia au furnizat aceste detalii forțelor rusești, probabil știind foarte bine că cei care au transmis informațiile vor fi acolo în momentul viitorului atac rusesc.
În atacul cu rachete care a urmat, 55 de persoane au fost ucise – mai mult de jumătate din populația satului, în cel mai mortal atac rusesc asupra civililor din 2023.
SBU, împreună cu biroul procurorului din regiunea Kharkiv, a împărtășit schimburi de mesaje text care îi implicau pe frați în atac.
Doi oameni au murit după ce o mină a explodat pe un câmp din regiunea Harkov
Un dispozitiv exploziv neidentificat a ucis doi bărbați pe un câmp din apropierea satului Hrakove, puternic minat, din regiunea Harkov, miercuri, a raportat guvernatorul Oleh Syniehubov, potrivit The Kyiv Independent.
„Populația civilă din regiunea Harkov continuă să sufere din cauza minelor rusești și a munițiilor neexplodate”, a scris guvernatorul pe rețelele de socializare.
Serviciile de urgență lucrează la locul exploziei, a precizat Syniehubov. Circumstanțele incidentului sunt în curs de stabilire, a adăugat el.
Hrakove se află în districtul Ciuhuiiv, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Harkov și la 70 de kilometri sud de granița cu Rusia.
Satul a fost ocupat de forțele rusești în timpul ofensivei Moscovei în regiunea Harkov, anul trecut, până la eliberarea sa în contraofensiva din toamnă a Ucrainei.
Potrivit Ukrinform, casele și infrastructura civilă din Hrakove au fost în mare parte distruse în timpul ocupației, iar invadatorii care s-au retras au lăsat în urmă un număr mare de mine.
Ministrul de interne Ihor Klîmenko a declarat pe 1 martie că aproape o treime din teritoriul Ucrainei a fost minat de la începutul invaziei la scară largă.
Potrivit prim-ministrului Denis Șmîhal, 250 de persoane au fost ucise de mine în Ucraina de la începutul războiului la scară largă, iar peste 500 au fost rănite sau mutilate.
Bilanțul morților după atacul cu rachetă al rușilor asupra satului Hroza, din 5 octombrie, a crescut la 55
Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete rusești asupra satului Hroza din regiunea Harkov din 5 octombrie a crescut la 55 de persoane și ar putea crește și mai mult, potrivit Ukrainska Pravda.
„În cursul zilei, alte două femei au fost găsite printre morți, ele fiind considerate dispărute înainte. Identificarea corpurilor celor decedați continuă.
Au fost identificate 55 de cadavre, trei persoane sunt considerate dispărute, iar printre acestea nu se află niciun copil. Pe baza declarațiilor rudelor persoanelor dispărute, este posibil ca numărul morților să crească la 58.”, Interfax Ucraina, citându-l pe Dmytro Chubenko, purtător de cuvânt al Procuraturii din regiunea Harkov
Zelenski l-a asociat pe Putin cu Hamas: „Folosesc tactici teroriste și țin ostatice națiuni libere și democratice”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a a asociat în mod direct pe președintele rus Vladimir Putin cu organizația teroristă Hamas, care a atacat Israelul, potrivit The Guardian.
Președintele ucrainean a precizat că atât Putin, cât și Hamas, sunt entități teroriste care folosesc tactici teroriste și care, în opinia sa, încearcă să țină ostatice națiuni libere și democratice.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: SUA vor continua să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite vor continua să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie, chiar și pe fondul haosului politic în desfășurare în Congres și în ciuda escaladării violențelor din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian.
„Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Austin la începutul unei reuniuni a aliaților Ucrainei la Bruxelles.
„Suntem aici pentru a săpa adânc pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Ucrainei, în special pentru apărare aeriană și muniție”, a declarat Austin, potrivit Reuters, stând alături de președintele Zelenski.
Un om a murit, iar alți 7 au fost răniți în atacurile rușilor în Ucraina, în ultimele 24 de ore
Forțele ruse au folosit o varietate de sisteme de arme pentru a ataca Ucraina în ultimele 24 de ore, provocând moartea unei persoane și rănirea altor 7, au raportat autoritățile regionale miercuri, 11 octombrie, potrivit The Kyiv Independent.
Atacurile au vizat în total șapte regiuni ucrainene: Dnipropetrovsk, Sunî, Luhansk, Donețk, Harkov și Zaporojie.
O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în urma atacurilor rusești în satul Krasnohorivka din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului interimar Ihor Moroz.
În regiunea Herson, forțele rusești au atacat zone civile cu tancuri, artilerie, mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă, drone și alte echipamente militare, provocând pagube în districtul Berîslav și rănind o persoană, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
Guvernatorul Serhii Lysak a declarat că forțele rusești au bombardat Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, avariind mai multe clădiri și rănind o femeie de 78 de ani.
În regiunea Harkov, guvernatorul Oleh Syniehubov a scris că rușii au atacat din nou satul Veliki Burluk, rănind două femei de 45 de ani și un bărbat de 34 de ani. Satul fusese atacat și în ziua precedentă. Un bărbat de 47 de ani a fost, de asemenea, rănit în orașul Culiceni.
Peste 125 de lovituri au fost înregistrate în regiunea Zaporojie, a raportat administrația militară regională, provocând daune clădirilor și infrastructurii, dar fără a face victime.
Jens Stoltenberg: Rusia va încerca din nou să folosească iarna ca „armă de război”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Ucraina are nevoie în primul rând de echipamente de apărare aeriană, deoarece președintele rus Vladimir Putin va încerca din nou să folosească iarna ca armă de război, potrivit Ukrainska Pravda.
„În primul rând, astăzi trebuie să mobilizăm mai mult sprijin pentru Ucraina și, așa cum tocmai a spus președintele Zelenski, este vorba despre apărarea aeriană, este vorba despre artilerie, este vorba despre muniție”, a spus el.
Stoltenberg a salutat noile anunțuri făcute în ultimele zile de România și Germania. „Mă aștept ca mai mulți aliați din NATO să facă alte anunțuri astăzi pentru mai mult sprijin pentru Ucraina, pentru că trebuie să susținem și să intensificăm sprijinul”, a spus el.
„Apărarea aeriană este esențială pentru a proteja orașele, economia, infrastructura critică a Ucrainei, iar asta îi ajută să se ajute pe ei înșiși, pentru că atunci economia lor poate funcționa, atunci lucrurile pot funcționa în Ucraina și asta îi va ajuta pe ucraineni să producă, să facă comerț, să funcționeze ca o țară normală și asta le va crește capacitatea de a se finanța și de a-și asigura și muniția pentru război”, a subliniat Stoltenberg.
„Ceea ce vedem acum este că președintele Putin se pregătește din nou să folosească iarna ca armă de război, adică să atace sistemul energetic, infrastructura de gaze. Trebuie să prevenim acest lucru și, cu capacități mai avansate și mai mari pentru apărarea aeriană, putem face o mare diferență”, a adăugat el.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina așteaptă anunțuri privind apărarea aeriană, armele cu rază lungă de acțiune și artileria de la reuniunea Grupului de contact în format Ramstein privind apărarea Ucrainei.
Pe 11 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a sosit la Bruxelles în cadrul unei vizite neanunțate.
Apărarea rusească anunță că a doborât două drone deasupra regiunii Briansk, în Rusia
Forțele de apărare aeriană rusești au distrus două drone care zburau deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz miercuri, 11 octombrie, potrivit The Guardian.
Bogomaz a declarat că dronele au fost doborâte deasupra districtului Surazhsky din regiune. Nu au fost raportate victime sau pagube.
Rapoartele privind atacurile cu drone și tentativele de atacuri cu drone pe teritoriul Federației Ruse s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Pe 4 octombrie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că 31 de drone ucrainene au fost interceptate peste noapte.
La 30 septembrie, Bogomaz a afirmat că un atac ucrainean a întrerupt alimentarea cu energie electrică locală în satul Pogar.
Guvernul ucrainean nu comentează de obicei aceste rapoarte.
Marea Britanie pregătește un nou pachet de ajutor pentru Kiev, în valoare de 122 de milioane de dolari
Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit planurile pentru un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina folosind 100 de milioane de lire sterline (aproximativ 122 de milioane de dolari) de la Fondul Internațional pentru Ucraina (FUI), potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, scrie The Kyiv Independent.
Pachetul va include o varietate de echipamente militare care pot fi folosite pentru a sparge câmpurile minate, precum și furnizarea de MSI-DS Terrahawk Paladin cu utilizări multiple, un sistem de apărare aeriană controlat de la distanță care are, de asemenea, capacitatea de a se apăra împotriva amenințărilor terestre.
Detalii exacte privind restul conținutului pachetului nu au fost încă specificate.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că pachetul va contribui la „protejarea civililor de campania barbară de bombardamente a lui Putin“, precum și la acordarea de asistență în ceea ce privește capacitățile ofensive împotriva câmpurilor de mine și a altor mijloace de apărare rusești.
El a reiterat, de asemenea, că „sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina și nevoile lor cele mai urgente este de neclintit”.
Comunicatul de presă a precizat că, până la data de 11 octombrie, UIF a contribuit cu 785 de milioane de lire sterline (aproximativ 965 de milioane de dolari) pentru Ucraina, strânse împreună în cadrul unei coaliții internaționale cu Norvegia, Olanda, Danemarca, Islanda, Lituania și Suedia.
Anterior, la 11 octombrie, s-a raportat că SUA vor anunța în curând un pachet de ajutor militar de 200 de dolari pentru Ucraina, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că sprijinul pentru Ucraina a devenit politizat în această țară.
În septembrie, Congresul american nu a inclus mai mult ajutor pentru Ucraina în cadrul unui proiect de lege adoptat pentru a menține funcționarea guvernului federal.
Belgia va trimite mai multe avioane F-16 în Ucraina până în 2025
Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a anunțat că țara sa va trimite mai multe avioane de luptă belgiene F-16 în Ucraina, începând din 2025, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda.
Dedonder a precizat că mai multe avioane F-16 belgiene vor fi trimise în Ucraina începând cu 2025, „în funcție de consolidarea noilor noastre capacități F-35“.
Dedonder nu a precizat câte avioane vor fi trimise în Ucraina.
Ministrul a adăugat că, pe lângă trimiterea de avioane de luptă, Belgia va continua pregătirea piloților ucraineni și se va oferi să preia întreținerea întregii flote de F-16 a coaliției aviatice.
Forțele aeriene belgiene au 45 de avioane de luptă F-16. Toate acestea vor ajunge la sfârșitul duratei de viață în următorii cinci-șase ani. Începând de anul viitor, Forțele Aeriene belgiene vor începe să primească patru până la cinci noi avioane de luptă F-35 pe an, care vor înlocui treptat avioanele F-16.
Pe 15 septembrie, guvernul belgian a aprobat participarea țării la pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, în cadrul coaliției aviatice.
Miercuri, Președintele Volodimir Zelenski a sosit la Bruxelles într-o vizită neanunțată.
Tot atunci, va avea loc la Bruxelles o reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (formatul Ramstein), precum și o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO și o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO.
Înaintea reuniunii, președintele Zelenski se va prezenta în fața presei împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Rușii și-au intensificat ofensiva în direcția Avdiivka
Forțele ruse au devenit mai active în apropierea mai multor așezări din direcția Avdiivka, au atacat în direcțiile Kupiansk, Lîman și Bahmut, precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un raport publicat în dimineața zilei de 11 octombrie, relatează Ukrainska Pravda.
În ultimele 24 de ore, pe front au avut loc 108 ciocniri, un număr semnificativ mai mare decât s-a înregistrat zilnic în ultima vreme, notează sursa citată.
Potrivit Statului Major, trupele ucrainene „au respins toate atacurile inamicului și au împiedicat pierderea de linii și poziții”.
Zelenski, despre când se va termina războiul: Cred că suntem în ultima parte, cea mai grea
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seara că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului, informează News.ro.
Volodimir Zelenski a fost întrebat, într-o întâlnire avută cu jurnaliştii români, când crede că se va încheia acest război, iar liderul de la Kiev a spus că nu poate spune data exactă.
„Cred că nimeni nu poate. Poate doar Trump ar putea să spună: într-o zi, dar el ştie, vedeţi. Poate e o întrebare pe care trebuie să i-o adresaţi lui Trump. Ştiu că suntem la contraatac, ştim că Rusia va părăsi teritoriile noastre. Nu ştim când se va termina, este singurul răspuns pe care vi-l pot da acum. Cred că ştiu când, dar nu vă pot spune asta. Credem că ştim ceva”, a afirmat preşedintele Ucrainei.
El a adăugat că aceasta este ultima parte a războiul din Ucraina.
Mai multe detalii: Zelenski, despre când se va termina războiul: Cred că suntem în ultima parte, cea mai grea
Volodimir Zelenski, întrebat ce ar face să oprească războiul: „Vladimir Putin nu este interesat să termine războiul”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marţi seară, într-un interviu la Digi24, că preşedintele rus Vladimir Putin nu vrea să termine războiul, ci vrea şi mai multe teritorii, care au fost parte URSS, precum ţările baltice.
Întrebat dacă ar fi dispus să strângă mâna însângerată a lui Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina, Zelenski a spus că liderul rus nu vrea să pună încheie războiul. „O să fiu foarte sincer. El nici nu mai poate decide, el nu vrea să termine nimic, nu este interesat. Nu o să se întâmple niciodată. Strângerea de mână nu înseamnă nimic. Dacă vrei să opreşti războiul, faci tot ce este nevoie să opreşti războiul, faci orice. Vorbeşti cu toţi oamenii care sunt pregătiţi să negocieze. Nu vrea”, a spus Volodimir Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, întrebat ce ar face să oprească războiul : „Vladimir Putin nu este interesat să termine războiul”
Oraşul Avdiivka, bombardat masiv
Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente ”masive” ale forţelor ruseşti, care ”încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti de la începutul războiului, relatează AFP, citată de News.ro.
„Ruşii lovesc masiv cu artileria, de la ora (locală) 8.00 (şi ora României), fără întrerupere până acum (…). Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, declară marţi Vitali Barabas.
El evocă o situaţia care s-a „agravat rapid”.
De asemenea, Kievul anunţă că a doborât 27 de drone într-un atac vizînd sudul Ucrainei, lansat în timpul nopţii de luni spre marţi de către Rusia, care efectuează în fiecare noapte bombardamente.
Forţele ucrainene au distrus ”27 de (drone de tip) Shahed-131/136”, drone de fabricaţie iraniană, în ”regiunie Odesa, Mîkolaiv ţio Herson”, au anunţat marţi dimineaţa, pe Telegram, Forţele Aeriene ucrainene.
În total, Moscova a lansat 36 de drone de la Capul Ceauda, în estul Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit aceleiaşi surse.
Armata rusă, care a invadat Ucraina în februarie 2022, atacă aproape în fiecare noapte diverse regiuni ucrainene cu drone şi rachete.