Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 599.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Zelenski: Aproape o treime din teritoriul ucrainean este nesigur din cauza minelor și a munițiilor neexplodate

Minele și muniția neexplodată din timpul războiului au făcut ca aproape o treime din teritoriul ucrainean să fie nesigur, a declarat, sâmbătă seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Kyiv Independent.

În discursul său, Zelenski a lăudat, de asemenea, partenerii internaționali și a mulțumit Marii Britanii, Norvegiei, Spaniei, Republicii Cehe, Finlandei, Germaniei, Danemarcei și Olandei pentru că au anunțat livrarea de noi pachete de arme.

S-au înregistrat progrese în ceea ce privește coaliția F-16, a adăugat Zelenski, mulțumind SUA, Olandei și Danemarcei pentru copreședinția inițiativei.

Problema deminării și a eliminării materialelor explozive a fost discutată în cadrul unei conferințe de două zile care a avut loc în capitala croată Zagreb la 11 octombrie. La conferință au participat peste 40 de țări și organizații internaționale, care au promis împreună aproape 500 de milioane de euro pentru a contribui la acest efort.

Cabinetul de miniștri ucrainean a anunțat, la 10 octombrie, că Croația și Ucraina au semnat, de asemenea, un acord bilateral privind operațiunile de deminare. Croația a distribuit deja un milion de euro în scopuri de deminare.

Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Recomandări
Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise până în prezent de mine în Ucraina, iar peste 500 au fost rănite, a declarat premierul Denîs Șmîhal la 9 octombrie. Alte șase milioane de persoane sunt probabil amenințate.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Forțele de apărare ucrainene mențin linia pe frontul Avdiivka, respingând 15 asalturi rusești

Forțele ucrainene continuă să mențină linia pe frontul Avdiivka și să avanseze pe fronturile Melitopol și Bahmut, transmite Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei, forțele de apărare ale Ucrainei s-au confruntat cu forțele rusești de 43 de ori. Forțele ruse au efectuat două lovituri cu rachete și 37 de lovituri aeriene și au desfășurat sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) de 47 de ori pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene și așezările civile.

Atacurile rusești au ucis și rănit mai mulți civili din Ucraina și au avariat clădiri rezidențiale și instalații de infrastructură civilă.

Situația din estul și sudul Ucrainei rămâne tensionată.

Pe frontul din Kupiansk, forțele ucrainene au respins cinci asalturi rusești în apropiere de Synkivka și Ivanivka, regiunea Harkov.

Forțele de apărare ucrainene mențin linia pe frontul Avdiivka și au respins opt atacuri rusești în apropiere de Avdiivka și șapte în apropiere de Tonenke și Pervomaiske, regiunea Donețk. Avioanele rusești au lovit zone din Keramik, Ocheretyne, Lastochkyne și Avdiivka și din împrejurimi.

Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
Recomandări
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Este probabil ca flota rusă a Mării Negre să-şi fi întărit poziţia, transmite ministerul britanic al apărării

Este foarte probabil ca Flota rusă a Mării Negre (BSF) să își fi întărit poziția defensivă și reactivă după ce a suferit o serie de lovituri în august și septembrie, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, ministerul a declarat că BSF și-a mutat multe dintre activele de prestigiu – inclusiv nave și submarine capabile de rachete de croazieră – din Sevastopol în zone de operare și de bază mai la est, cum ar fi Novorossiysk.

„Din iulie 2022, Ucraina a câștigat inițiativa în nord-vestul Mării Negre, forțând puternica BSF să se apere de navele de suprafață fără echipaj (USV), de vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) și de atacurile cu rachete, precum și de operațiunile speciale.

„Cu toate acestea, cu excepții notabile, BSF a continuat în cea mai mare parte să se antreneze, să se întrețină și să se apere în timp ce lansa rachete de croazieră în Ucraina. Aproape sigur poate continua să facă acest lucru din estul Mării Negre.

„În ciuda capacităților în mare parte intacte ale BSF, există doar o posibilitate realistă ca aceasta să își folosească superioritatea convențională în materie de putere de foc pentru a prelua inițiativa în vestul Mării Negre.

Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude
Recomandări
Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude

„Riscul unor pierderi militare suplimentare și consecințele politice grave ale forțelor navale rusești care atacă în mod deschis transportul maritim comercial ar depăși foarte probabil orice câștig din încercarea de a impune o blocadă a comerțului cu destinația Ucraina”, mai arată sursa citată.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Luptele din nord-est „s-au înrăutățit semnificativ”, spune un general ucrainean

Confruntările care au loc de-a lungul porțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au „înrăutățit semnificativ” în ultimele zile, a declarat sâmbătă seneralul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Kievului, relatează Reuters.

Oficialul militar a explicat că forțele ruse s-au regrupat după ce au suferit pierderi și au atacat în jurul satului Makiivka și spre orașul Kupiansk.

„Principalul obiectiv al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea orașului Kupiansk și ajungerea la râul Oskil”, a spus Oleksandr Syrskyi într-o declarație apărută pe o platformă militară oficială.

Mai multe detalii: Luptele din nord-estul Ucrainei s-au „înrăutățit semnificativ”, spune comandantul forțelor terestre ale Kievului

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Atac asupra unui sat din regiunea Donețk. Un băiat în vârstă de 11 ani a murit

Forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra satului Bahatyr, în regiunea Donețk. În urma loviturilor, un băiat de 11 ani a fost ucis, iar fratele său de șase ani și mama lor au fost răniți, a anunțat Poliția Națională ucraineană sâmbătă, 14 octombrie, relatează The Kyiv Independent.

De asemenea, au fost avariate 20 de case, o biserică, o școală, mașini civile și o rețea electrică, au mai precizat reprezentanții poliției.

„Unii oameni au reușit să se ascundă în subsoluri în acel moment, în timp ce alții au supraviețuit în mod miraculos sub ruinele propriilor case”, mai afirmă autoritățile.

Potrivit Procuraturii Generale, de la începutul războiului, peste 500 de copii au murit și cel puțin 1.100 au fost răniți, însă bilanțul nu include victimele din teritoriile aflate sub ocupație rusă, recent eliberate de forțele ucrainene sau unde sunt lupte în desfășurare.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Rusia vrea să ocupe întreaga regiune Donețk până la sfârșitul anului, spune șeful administrației militare din Avdiivka

Forțele ruse au stabilit o nouă dată, 31 decembrie, pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk pe care nu o controlează în totalitate, a declarat șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș, la Radio Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

„Ei au stabilit următoarea dată pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Donețk. Acum este 31 decembrie. Adică, până la sfârșitul anului li s-a dat sarcina de a ajunge la frontierele administrative ale regiunii Donețk”, a declarat oficialul.

Referindu-se la luptele în desfășurare care au loc în zonă, Barabaș a afirmat că militarii ruși „nu au reușit să cucerească nicio înălțime strategică. Sunt multe trupe pe partea cealaltă. Iar ei încearcă acum să compenseze toate eșecurile lor pe câmpul de luptă cu un număr mare de lovituri aeriene și de artilerie asupra orașului. Orașul este cu adevărat ras de pe fața pământului”.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Casa Albă afirmă că noua ofensivă rusă în estul Ucrainei nu a înregistrat multe progrese

„Ofensiva reînnoită” a Rusiei în estul Ucrainei nu a înregistrat prea multe progrese, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, vineri, 13 octombrie, relatează publicațiile Politico și Insider, citate de The Kyiv Independent.

Kirby spune că noile atacuri lansate de Rusia „nu sunt o surpriză”.

„Armata rusă pare să folosească tactici de valuri umane în care aruncă mase de soldați slab pregătiți direct pe câmpul de luptă, fără echipament adecvat și, aparent, fără o pregătire și o instruire corespunzătoare”, a declarat oficialul american.

Rusia „continuă să nu arate nicio considerație față de viețile propriilor soldați, sacrificându-i de bunăvoie în urmărirea obiectivelor lui Putin, în timp ce Ucraina continuă să lupte cu curaj, în mod eficient și inteligent”, a mai spus Kirby.

Decizia Moscovei de a relua tacticile „valurilor umane” este o mișcare care poate indica faptul că „Rusia nu este pregătită să renunțe la această luptă”, a adăugat oficialul american, afirmând și că „atât timp cât Rusia își continuă asaltul brutal asupra Ucrainei, Statele Unite trebuie să sprijine capacitatea poporului ucrainean de a se apăra singur”.

Declarația sa vine la trei zile după ce Rusia a lansat un asalt puternic asupra localității Avdiivka din regiunea Donețk, desfășurând peste 2.000 de soldați în zonă, potrivit datelor anunțate de armata ucraineană.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

ISW: Ofensiva rusă din Avdiivka se confruntă cu „eșecuri”

Forțele rusești s-au confruntat cu o serie de „eșecuri” în asaltul lor împotriva orașului Avdiivka, care se află în prima linie a frontului în regiunea Donețk, potrivit unui raport din 13 octombrie al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de The Kyiv Independent.

Trupele ucrainene au continuat să respingă atacurile Rusiei și au folosit câmpuri minate pentru a împiedica avansarea forțelor Moscovei spre oraș, notează ISW, adăugând că sursele rusești au publicat relatări contradictorii cu privire la ocuparea fabricii de cocs din Avdiivka.

„ISW nu a observat nicio dovadă care să confirme că forțele rusești controlează uzina la data publicării” raportului, au precizat analiștii americani.

Armata ucraineană a anunțat pe 10 octombrie că Rusia și-a intensificat forțele în apropiere de Avdiivka, desfășurând peste 2.000 de soldați în zonă.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

O persoană a murit în urma unui atac asupra orașului Berîslav din regiunea Herson

Forțele ruse au lovit sâmbătă dimineață orașul Berîslav, în regiunea Herson, o femeie în vârstă de 60 de ani fiind ucisă, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează The Kyiv Independent.

Atacul a lovit o reședință privată. Femeia a fost prinsă sub dărâmături și a murit ulterior din cazua rănilor suferite, a precizat oficialul.

De asemenea, au fost avariate instalații de infrastructură civilă, a transmis Biroul Procurorului din regiunea Herson, într-un mesaj pe Telegram, adăugând că Rusia a folosit probabil bombe aeriene ghidate în acest atac.

Ucraina a eliberat orașul Herson și alte localități din regiune în noiembrie 2022, forțele ruse fiind împinse pe malul estic al râului Nipru, de unde lansează atacuri asurpa teritoriilor eliberate.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Forțele ruse încearcă în continuare să străpungă apărarea ucraineană în direcția Avdiivka, spune armata Kievului

Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează într-un raport din dimineața zilei de sâmbătă, 14 octombrie, că Rusia nu renunță la încercările de a trece de apărarea ucraineană, dar fără succes, relatează Ukrainska Pravda.

În ultimele 24 de ore, au avut loc aproximativ 100 de ciocniri militare pe front, potrivit raportului citat, în care se precizează și că forțele ucrainene au respins aproximativ 20 de atacuri rusești asupra unor localități din regiunea Donețk.

„Ca urmare a atacurilor teroriste rusești, există morți și răniți în rândul populației civile. Clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, transmite armata ucraineană, adăugând că trupele sale desfășoară în continuare acțiuni ofensive în direcțiile Melitopol și Bahmut.

14 oct. 2023 - Acum 12 luni
14-10-2023

Rusia anunță că a distrus două drone deasupra Mării Negre, în apropiere de Krasnodar

Două drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană deasupra Mării Negre, în apropiere de teritoriul rus Krasnodar, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția rusă de presă de stat Tass.

„Pe 14 octombrie, în jurul orei 07:10, ora Moscovei (aceeași oră în România – n.r.), a fost oprită o altă încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unui UAV (dronă – n.r.) asupra unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene fără pilot deasupra Mării Negre, în apropierea coastei teritoriului Krasnodar”, se precizează în anunțul autorităților ruse.

Potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda, locuitorii din zonă au raportat că s-au auzit 5-6 explozii la Soci, iar unele case au rămas fără curent electric. Nu au fost raportate victime.

13 oct. 2023 - Acum 12 luni
13-10-2023

SUA susțin că Rusia a primit 1.000 de containere cu echipament militar și muniție din Coreea de Nord

Casa Albă a declarat că, între 7 septembrie și 1 octombrie, o navă sub pavilion rusesc a transportat armament dintr-un depozit de muniții nord-coreean într-un port rusesc. De acolo, încărcătura ar fi fost transportată într-un bază militar rus, relatează postul BBC, citat de The Guardian.

„Condamnăm furnizarea de către Coreea de Nord a acestui echipament militar către Rusia”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Paul Kirby. „Vom continua să monitorizăm orice noi livrări de arme către Rusia”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a afirmmat că SUA crede că liderul nord-coreean Kim Jong-un caută tehnologii sofisticate de arme rusești în schimbul munițiilor, pentru a stimula programul nuclear al Phenianului.

Speculațiile despre un posibil plan nord-coreean de a reumple depozitele de muniție ale Rusiei epuizate în războiul său prelungit cu Ucraina au izbucnit luna trecută, când Kim Jong-un a călătorit în Rusia pentru a-l întâlni pe Vladimir Putin și a vizita baze militare cheie.

Coreea de Nord a denunțat vineri vizita unui portavion american în Coreea de Sud, numind-o „o provocare” care ar putea aduce „circumstanțe irevocabile, catastrofale”.

13 oct. 2023 - Acum 12 luni
13-10-2023

Putin: Dacă cineva s-a comportat imoral și se întoarce în Rusia, „o să simtă”

„Soarta oricui se întoarce în Rusia din străinătate depinde de modul în care s-a comportat”, a spus Vladimir Putin, întrebat despre viitorul miliardarului Mihail Fridman, s-a întors în Rusia săptămâna aceasta pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina 

Senatorul rus Dmitri Rogozin le-a cerut anchetatorilor să verifice rapoartele potrivit cărora Fridman ar fi oferit finanțare forțelor armate ale Ucrainei, relatează Reuters. 

Dacă cineva s-a comportat imoral și se întoarce, „o să simtă”, a spus Putin reporterilor.

Anterior, șeful Dumei ruse de Stat, Viaceslav Volodin, ceruse ca persoanele care se întorc în țară să fie verificate temeinic, iar „cine a trădat, să fie trimis în gulag”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

MironCozma   •   15.10.2023, 04:09

Grija mare cu bugetu pe anu viitor.

StanValentin1971   •   14.10.2023, 19:53

Este un război de uzura cu teritorii cucerite si apoi pierdute,cu atacuri și retrageri...

durban22   •   14.10.2023, 14:53

Intensitatea parca mai scade, cand in ORIENTU MIJLOCIU creste--o curiozitate nu-i asa ??.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Știrileprotv.ro
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Libertateapentrufemei.ro
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
FANATIK.RO
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
GSP.RO
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
FANATIK.RO
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Orangesport.ro
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Observatornews.ro
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI