Ucraina se află de două luni sub atacul forțelor ruse, perioadă în care, potrivit Kievului, aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi. Bilanțul nu este confirmat și de Moscova. Bombardamentele au continuat și duminică, în ciuda cererilor privind un armistițiu, în regiunile Luhansk, Harkov și Mikolaiv, din estul și sudul Ucrainei.
Oraşul Kremenciuk a fost lovit de nouă rachete ruseşti
Dmitro Lunin, șeful administrației militare regionale Poltava, a declarat duminică că nouă rachete rusești au lovit orașul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, conform CNN.
„Deja nouă rachete rusești au lovit infrastructura din Kremenciuk în această seară”, a declarat Lunin. „Inamicul nu are nicio considerație, chiar și într-o zi atât de sfântă”, a adăugat acesta.
Lunin nu a dat alte detalii despre consecințele loviturilor.
Bulgaria a furnizat în secret muniție Ucrainei
Jurnalistul bulgar Christo Grozev arată că un avion ucrainean Antonov tocmai a aterizat în capitala Bulgariei, potrivit unui site de monitorizare a zborurilor, transmite The Guardian.
Într-o postare pe Twitter, Grozev notează că Bulgaria a furnizat în secret muniție Ucrainei prin intermediul unei „țări terțe”, ca o modalitate de a „preveni dezintegrarea” guvernului de coaliție din țară, care include partidul socialist pro-rus.
A Ukrainian heavy-transport Antonov plane just landed in Sofia… I wonder why.. pic.twitter.com/Vc8iaPNNGl
— Christo Grozev (@christogrozev) April 24, 2022
Joi, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a făcut un apel la Bulgaria, care este membră a NATO și UE, pentru ajutor militar.
„Cel mai bun mod de a apropia pacea astăzi este să fim alături de Ucraina”, a declarat Kuleba în fața parlamentului bulgar.
Ce se vede în imaginile din satelit cu locul în care s-a scufundat crucișătorul rus Moskva
Imagini preluate din satelit arată locul în care crucișătorul rus Moskva s-ar fi scunfundat, în urmă cu mai bine de o săptămână, după ce a fost lovit de două rachete lansate de Ucraina.
Imaginile au fost publicate de consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko.
Presumably, a place where the cruiser „#Moskva” sank
— NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2022
The site was found by satellite radar based on analysis of sea pollution (fuels&oils) that cover surface of sea above crash site.
Images was published by Advisor to Minister of Internal Affairs of #Ukraine Anton Gerashchenko. pic.twitter.com/5bUlOdvID8
Mai multe informaţii: Ce se vede în imaginile din satelit cu locul în care s-a scufundat crucișătorul rus Moskva
Ucraina propune negocieri de pace la uzina asediată de la Mariupol
Kievul propune organizarea unei runde speciale de negocieri de pace cu Rusia în apropierea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, afirmă consilierul prezidenţial Oleksi Arestovich, potrivit BBC.
Acesta a sugerat că discuțiile ar putea avea ca scop stabilirea unei încetări a focului și determinarea soartei civililor și a luptătorilor blocați în orașul portuar din sudul țării.
De mai multe săptămâni, un grup de apărători ucraineni se află în uzina siderurgică din Mariupol împiedicând forțele ruse să preia controlul total al portului strategic.
De asemenea, există rapoarte potrivit cărora civili, inclusiv copii, se adăpostesc acolo.
Momentul în care o rachetă lovește un bloc din Odesa
Opt persoane, inclusiv un bebeluș de 3 luni și mama sa au fost uciși, în blocul lovit de rachete ruseşti în Odesa.
Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, a declarat că forțele ruse au lansat cel puțin șase rachete de croazieră la Odesa, potrivit CNN.
Mai multe informaţii: Momentul în care o rachetă lovește un bloc din Odesa, surprins de o cameră instalată într-un apartament
Rusia, acuzată de maltratarea prizonierilor de război
Liudmila Denisova, avocatul poporului din Ucraina, a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional prin găzduirea prizonierilor de război ucraineni în lagăre de muncă destinate infractorilor, transmite BBC.
Liudmila Denisova spune că două tabere din regiunea rusă Rostov, aproape de granița cu Ucraina, au fost eliberate pentru a face loc noilor sosiți.
Ea susține că prizonierii ucraineni sunt păziți de gardieni de închisoare și sunt ținuți în condiții mult mai rele decât cele prevăzute în normele Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război.
Rusia nu a răspuns la noile acuzații, dar a negat anterior că a încălcat tratatele internaționale în timpul invaziei din Ucraina.
Bilanţul Kievului, după două luni de război: 21.800 de militari ruşi au fost ucişi
Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, declanşat de Rusia în urmă cu două luni.
Guvernul de la Kiev mai anunţă că a doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti.
Vineri, 22 aprilie, rușii au publicat, din greșeală, câți soldați morți au în Ucraina și câți sunt dispăruți. Potrivit publicaţiei de propagandă rusă, Readovka, numărul morților este de 13.414, în vreme ce 7.000 de soldați sunt dați dispăruți. Nu au fost furnizate date despre numărul răniților.
Information on Russian invasion
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) April 24, 2022
Losses of the Russian armed forces in Ukraine, April 24 pic.twitter.com/Ct2Ylthjck
Zeci de civili din Bucha, ucişi de obuzele forţelor ruse
Zeci de civili, care au murit în timpul ocupației ruse a orașului ucrainean Bucha, au fost uciși de săgeţile de oţel – flechette – din obuzele trase de artileria rusă, au declarat medicii legiști, transmite The Guardian. Potrivi wikipedia, utilizarea de flechette într-o confruntare armată este controversată și este considerată de unii ca o încălcare a drepturilor omului.
Medicii legiști care efectuează autopsii pe cadavrele găsite în gropile comune din regiunea de la nord de Kiev, unde forțele ruse de ocupație au fost acuzate de atrocități, au declarat că au găsit săgeți mici de metal, numite flechete, înfipte în capetele și piepturile oamenilor.
Experții independenți în armament, consultaţi de The Guardian, care au analizat fotografii ale săgeților metalice găsite în cadavre, au confirmat că acestea erau flechette, un proiectil folosit pe scară largă în timpul primului război mondial.
Aceste mici săgeți de metal se găsesc în obuze de tanc sau de tun. Fiecare obuz poate conține până la 8.000 de flechete.
Săgeţile de oţel, Flechettele, au de obicei o lungime cuprinsă între 3 cm și 4 cm, iar acestea se eliberează din obuz și se dispersează într-un arc conic cu o lățime de aproximativ 300 m și o lungime de 100 m.
La impactul cu corpul victimei, săgeata își poate pierde rigiditatea, îndoindu-se într-un cârlig, în timp ce partea din spate a săgeții, formată din patru aripioare, se rupe adesea provocând o a doua rană.
Încercarea de a evacua civilii din Mariupol a eşuat
Eforturile de a ajuta civilii să scape din orașul Mariupol, printr-un coridor umanitar, au eșuat din nou, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk.
Irina Vereşciuk a declarat că mâine va fi făcută o nouă încercare în oraș, potrivit Reuters.
Orice evacuare nu ar include civilii despre care se adăpostesc în oțelăria Azovstal, unde încă rezistă ultimii apărători ucraineni din oraș. Rusia ar fi reluat atacurile asupra oțelăriei astăzi.
Anterior, ea a acuzat Rusia că a complotat pentru a amenaja propria cale paralelă de ieșire din Mariupol, care ar fi condus cetățenii spre teritoriul rusesc. Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.
ONU: Aproape 5,2 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului
Numărul ucrainenilor care au fugit din țară de la invazia Rusiei de acum două luni se apropie de 5,2 milioane, a anunțat duminică agenția ONU pentru refugiați, potrivit The Guardian. În România au intrat peste 770.000 de refugiaţi ucraineni.
Cifra totală de 5.186.744 reprezintă o creștere de 23.058 de persoane față de datele de sâmbătă, a precizat UNHCR. Peste 1.151.000 de ucraineni au plecat în cursul lunii aprilie până în prezent, față de 3,4 milioane numai în luna martie.
Dincolo de cifrele privind refugiații, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU estimează că peste 7,7 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina. Aproape două treimi dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, inclusiv cei care au rămas în țară.
Cei mai mulţi au intrat în Polonia
- Polonia: 2.899.713 (aproape șase din 10 refugiați ucraineni au trecut în Polonia).
- Rusia: 578.255 (în plus, 105.000 de persoane au trecut în Rusia din regiunile pro-ruse controlate de separatiștii din Donețk și Lugansk).
- România: 774.074.
- Ungaria: 489.754.
- Moldova: 433.214.
- Slovacia: 354.329.
- Belarus: 24.084.
Victimele atacului din Odesa
Un bebelul de trei luni și mama lui în vârstă de 27 de ani. Sunt două dintre cele 8 victime ale atacului cu rachete care a avut loc sâmbătă în Odesa. „Dragile mele, în Împărăția Cerurilor! Sunteți în inimile noastre!”, este mesajul transmis pe rețelele de socializare de tatăl copilului.
Între timp, pe rețelele de socializare au apărut imagini noi cu atacul asupra unui bloc din Odesa. O cameră de supraveghere montată într-un apartament a surprins exact momentul în care o rachetă a lovit clădirea.
A video of a missile hitting an apartment building in #Odesa yesterday. Eight people were killed in the strike, including a three-month-old baby. pic.twitter.com/3TwBhBxZ5I
— NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2022
„Am mers cinci zile, din sat în sat”
Orașul-port Mariupol este asediat de peste 60 de zile, perioadă în care cei care au rămas în oraș au fost nevoiți să-și mute viața în adăposturi, așteptând un moment în care să poată ieși în siguranță din zona încercuită și bombardată de ruși. Este și cazul unei familii cu șase membri, dintre care 4 copii.
„Am mers cinci zile, din sat în sat. Noaptea, niște bătrâni ne adăposteau”, povestește familia cum a reușit să părăsească orașul după două luni în care au fost captivi.
Consilierul prezidențial ucrainean spune că forțele ruse încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal
Forțele ruse încearcă ia cu asalt pe uscat uzina Azovstal din Mariupol, susținute de bombardamente aeriene și de artilerie, a declarat duminică consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici.
„Trupele ruse încearcă să-i elimine pe apărătorii Azovstalului și pe cei peste 1.000 de civili care se ascund în fabrică”, a scris consilierul pe Facebook.
Fabrica Azovstal este ultimul bastion ucrainean rămas în portul din sud-estul Mariupol. Trupele ruse au înconjurat fabrica la începutul lunii martie și au preluat treptat controlul asupra celei mai mari părți din oraș.
Erdogan i-a transmis lui Zelenski că este gata să ajute la negocieri
Turcia este pregătită să acorde toată asistența posibilă în timpul procesului de negociere dintre Ucraina și Rusia, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-o discuție telefonică avută duminică cu Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al președinției turce, citat de Reuters.
Erdogan a mai precizat că evacuarea răniților și a civililor din Mariupol trebuie să fie asigurată, adăugând că Turcia a privit în principiu problema garanților în mod pozitiv. Ucraina a căutat garanții de securitate din partea a mai multor țări în timpul discuțiilor de pace.
„Am avut o conversație telefonică importantă cu președintele Erdogan. În ajunul discuțiilor sale cu Putin, am subliniat necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a Azovstal, și a unui schimb imediat de trupe blocate.
Am discutat despre cursul procesului de negociere, coordonarea cu Turcia și alte țări privind garanțiile de securitate pentru statul nostru. Au fost ridicate probleme legate de capabilitățile de apărare ale Ucrainei și securitatea alimentară globală, care este amenințată din cauza blocării navigației în Marea Neagră”, a precizat și Volodimir Zelenski pe Twitter.
Consilier al lui Zelenski: Rusia „încearcă să depopuleze estul Ucrainei”
Tymofiy Mylovanov, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat duminică că Rusia „încearcă să depopuleze estul Ucrainei”, pe fondul unor lupte grele care au loc în regiune.
„Cred că mesajul pe care îl trimit este foarte clar”, a declarat Tymofiy Mylovanov pentru CNN. „Dacă te predai, la fel ca Crimeea în 2014, nu ți se va întâmpla nimic. Dacă rezisti, precum Donbas, ca estul Ucrainei, vei fi distrus. Nu contează dacă ești militar sau civil. Așa că mesajul pe care îl trimite Rusia este: „Predați-vă sau veți fi eliminat”. „
Un general rus a dezvăluit recent că scopul invaziei sale este să preia „controlul deplin” atât asupra sudului Ucrainei, cât și asupra regiunii estice Donbas și să stabilească un coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea, peninsula pe care a anexat-o în 2014.
Ucraina „a respins numeroase atacuri rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână”, potrivit unei actualizări de informații de la Ministerul Apărării din Marea Britanie duminică.
Mylovanov, care este și președintele Școlii de Economie din Kiev, a spus că Ucraina are nevoie de artilerie cu rază lungă de acțiune din SUA pentru a lupta împotriva Rusiei.
El a explicat că „terenul este diferit” în Donbas, deci „tacticile forțelor ruse sunt diferite”. El a adăugat că este nevoie și de asistență financiară și de pregătire militară.
Cel puțin 17 civili, uciși în ultimele 24 de ore
Forțele ruse au continuat să bombardeze puternic orașelor ucrainene în ajunul sărbătorilor de Paște Ortodox, a declarat duminică Liudmyla Denisova, avocatul poporului pentru drepturile omului din parlamentului ucrainean, citată de CNN
Printre atacurile pe care Denisova le-a menționat se numără bombardarea orașului Harkov, unde au fost răniți trei polițiști și o femeie, și bombardarea unei case din satul Slatine din regiunea Harkov, care a condus la decesul a doi bărbați.
Patru civili au fost uciși în regiunea Donețk și alte opt persoane în regiunea Luhansk, potrivit oficialului ucrainean. Trei oameni care lucrau într-o grădină din Zaporojie au fost uciși sâmbătă de artileria rusă, a mai precizat ea.
În regiunea Herson, unde oficialii ucraineni au avertizat cu privire la pregătirile Rusiei pentru organizarea unui referendum de independență, Denisova a spus că situația este „tensionată”.
Forțele ruse „bombardează așezările din regiune, dar și în direcția regiunilor învecinate”, a spus ea. „Regiunea Herson este în pragul unei catastrofe umanitare”, a adăugat Denisova.
Mesajul de Paște al președintelui Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de Paște din catedrala istorică Sfânta Sofia din Kiev, potrivit The Guardian.
„Marea sărbătoare de astăzi ne dă mare speranță și credință neclintită că lumina va birui întunericul, binele va învinge răul, viața va învinge moartea și, prin urmare, Ucraina va învinge cu siguranță”, a transmis Volodimir Zelenski.
„Domnul și sfânta lumină cerească sunt de partea noastră”, a adăugat el. „Trecem prin încercări foarte grele. Să ajungem la un sfârșit corect pe această cale – începutul unei vieți fericite și al prosperității Ucrainei.”
Zelenski a mai adăugat că, „de Paște, îi cerem lui Dumnezeu mare har pentru a ne îndeplini visul – aceasta este o altă zi grozavă – ziua în care marea pace va veni în Ucraina”.
O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol
Autoritățile ucrainene au o nouă încercare de a evacua femeile, copiii și bătrânii printr-un coridor umanitar din orașul asediat Mariupol.
Viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk a declarat că evacuarea a fost planificată să înceapă la ora 12:00 (aceeași cu ora României). Cei evacuați urmează să fie duși în direcția Zaporojie.
Dar eforturile anterioare de a facilita evacuările, inclusiv cea de sâmbăt, au eșuat, ambele părți acuzându-se de încălcarea acordurilor.
Într-un mesaj pe Telegram, Vereșciuk i-a îndemnat pe civili să fie „atenți și vigilenți”, deoarece rușii ar putea să pună la cale un al doilea coridor paralel care să îi ducă pe teritoriul Rusiei.
Doi copii, uciși în Donețk după ce casa lor a fost lovită de bombardamente
Doi copii au fost uciși în orașul ucrainean Donețk, pe fondul atacurilor rusești, potrivit guvernatorului regiunii Pavlo Kyrylenko.
Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Kyrylenko a spus că două fete, în vârstă de 5 și 14 ani, au murit după ce casa familiei lor a fost distrusă „de ocupanții ruși”.
Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni, lupte grele fiind raportate aproape zilnic în regiunile Donețk și Lugansk.
Cel puțin 184 de copii au fost uciși și 286 au fost răniți de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit celui mai recent raport al Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.
Rusia bombardează continuu Mariupolul în ziua de Paşte, acuză oficialii ucraineni
Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski și negociator șef al Kievului a acuzat armata rusă de bombardarea continuă a Mariupolului şi a îndeamnat Moscova la un „armistiţiu veritabil de Paşte”, relatează AFP.
„Rusia atacă în mod continuu (n.r. – oţelăria) Azovstal la Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aerene grele şi de artilerie”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter Podoliak.
Consilierul președintelui ucrainean a îndemnat Rusia „să se gândească la vestigiile reputaţiei sale” şi la un ”armistiţiu veritabil de Paşte la Mariupol”, la un „culoar umanitar imediat pentru civili şi la o rundă specială de negocieri în vederea facilitării unui schimb de (n.r. – prizonieri) militari şi civili”.
(1/2) Orthodox Easter 2022. But right now, RF is continuously attacking the Mariupol Azovstal. The place where our civilians & military are located is shelled with heavy air bombs & artillery. RF accumulates forces & equipment for the assault. Who gave the order „not to storm”?
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 24, 2022
Zelenski îl atacă pe secretarul general al ONU, înaintea vizitei în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a luat o decizie „ilogică” de a vizita întâi Federație Rusă și mai apoi Ucraina, informează AFP.
„Este pur şi simplu greşit să te duci mai întâi în Rusia, iar apoi în Ucraina. Nu există nicio dreptate şi nicio logică în această ordine”, a declarat Volodimir Zelenski.
„Antonio Guterres ar trebui mai întâi să vină în Ucraina, la masacre, pe teren, pentru a avea o percepţie a realităţii foarte precisă”, şi-a exprimat regretul Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei a spus despre secretarul general al ONU că nu poate să aibă aceeași atitudine față de agresor și victimă, în condițiile în care țara sa a fost devastată de invazia rusă.
„Îl vom primi. Am acţionat pentru ca să-şi schimbe poziţia şi să susţină mai puternic Ucraina. Nu poţi să ai aceeaşi atitudine faţă de agresor şi faţă de victimă, deci faţă de Rusia şi Ucraina. Rusia a adus războiul în Ucraina. Adevărul este 100% de partea Ucrainei”, a precizat Volodimir Zelenski.
Înainte de a vizita Rusia și Ucraina, secretarul general al ONU va merge în Turcia, unde se va întâlni la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Ucraina a respins cu succes mai multe atacuri rusești în Donbas, anunță serviciile britanice
„Ucraina a respins numeroase atacuri rusești de-a lungul liniei de contact” în regiunea Donbas din estul țării în această săptămână”, a anunțat Serviciul de Informații pentru Apărare (DI) al Marii Britanii în ultimul său raport, informează BBC.
Potrivit raportului, cu toate că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică în toate zonele și a cauzat pagube semnificative forțelor ruse.
„Moralul slab al trupelor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor din ofensivele anterioare împiedică probabil eficacitatea în luptă a Rusiei”, a precizat în raport Serviciul britanic de Informații pentru Apărare.
Opt oameni au murit în regiunea Luhansk în urma bombardamentelor rusești
Serhiy Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, a anunțat că opt persoane au fost ucise și două au fost rănite în bombardamentele rusești din regiunea Luhansk situată estul Ucrainei, informează BBC.
„Regiunea Luhansk sub foc rusesc: opt morți, doi răniți, distrugerea a cel puțin șapte case și a unei secții de poliție. Acestea au fost consecințele bombardamentelor armatei ruse”, a notat Serhiy Haidai.
Potrivit oficialului ucrainean, șase persoane au murit în urma unui tir de artilerie pe 23 aprilie în orașele Gorske și Zolote. Alte două persoane au fost grav rănite.
Separat, două persoane – ambele femei – au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse din orașul Popasna, care a fost bombardat în urmă cu câteva zile. Haidai a mai precizat că un birou de poliție din orașul Severodonețk a fost distrus.
La începutul acestei săptămâni, Rusia a anunțat că își concentrează acum operațiunea militară pe capturarea Luganskului și a regiunilor învecinate Donețk, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.
Cel puțin 213 copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului
Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, în urma agresiunii armate pe scară largă din partea Federației Ruse, au murit cel puțin 213 copii.
„Cel puțin 602 de copii au fost răniți în Ucraina în cele două luni de agresiune armată pe scară largă din partea Federației Ruse. Potrivit datelor oficiale, până în dimineața zilei de 24 aprilie 2022, 213 copii au fost uciși și cel puțin 389 au fost răniți”, a transmis Procuratura Generală a Ucrainei.
Datele sunt în curs de actualizare din cauză că în unele zone se duc lupte intense, iar în teritoriile care au fost ocupate temporar de armata rusă cercetările sunt în plină desfășurare.
Rusia vrea să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate, potrivit serviciilor secrete de la Kiev
Serviciile secrete ucrainene acuză Rusia că plănuiește să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate Herson și Zaporiojie, potrivit unui raport publicat sâmbătă de serviciile de informații militare din marea Britanie, informează CNN.
„Acest lucru ar urma practici similare anterioare de recrutare în Donbas și Crimeea ocupate de ruși”, se arată în raportul britanic.
Conform articolului 51 al Convenției de la Geneva, puterile ocupante nu pot obliga „persoanele protejate” – care, în acest context, includ civili din teritoriile ocupate – să servească în „forțele armate sau auxiliare”. În plus, presiunea sau propaganda care vizează asigurarea de voluntari care să se înroleze nu este permisă.
„Orice înrolare a civililor ucraineni în forțele armate ruse, chiar dacă Rusia este prezentată ca fiind voluntar sau serviciu militar în conformitate cu legislația rusă, ar constitui o încălcare a articolului 51 din Convenția a patra de la Geneva”, se arată în declarația Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Consulul onorific al Bulgariei a fost răpit de ruși în Melitopol, spune primarul localității. Oficialii bulgari neagă informația
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat sâmbătă noapte, că ruși l-ar fi răpit din localitatea ucraineană pe consulul onorific al Bulgariei.
„Peste 50 dintre colegii mei au fost răpiți în toată țara, astăzi 29 sunt în închisorile ocupanților. Cât despre activişti, oameni de afaceri, ocupanţii au o practică comună, îi răpesc pe toţi cei care au o opinie, sentimente patriotice. În urmă cu câteva ore, s-a aflat că și consulul onorific al Bulgariei a fost răpit la Melitopol”, a spus Ivan Fedorov.
Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a negat informațiile potrivit cărora consulul onorific al Bulgariei Serhiy Zhelev la Melitopol ar fi fost răpit de ruși.
„Consulul bulgar Serhiy Zhelev nu a fost răpit, este în siguranță în casa lui”, a declarat Ministerul bulgar de externe într-un comunicat.
Potrivit primarului din Melitopol, rușii au început să intre în conflict unii dintre locuitori pentru că îi suspectează că ar ajuta la distrugerea invadatorilor.
Asta în condițiile în care, în urma unor lupte de gherilă au fost uciși aproape 100 de soldați ruși, conform datelor armatei ucrainene.
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov a fost răpit pe 11 martie de ocupanții ruși, fiind eliberat ulterior în schimbul a 9 soldați ruși.
Rusia a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la 60 de kilometri de granița cu Ucraina
În regiunea rusă Belgorod, la 60 km de granița de stat a Ucrainei, inamicul a desfășurat lansatoare de sisteme operaționale și tactice de rachete „Iskander-M”, a informat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene, citat de Unian.ua.
Potrivit Statului Major al Armatei ucrainene, în ultima perioadă, mai multe sisteme de rachete balistice Iskander au fost amplasate în apropierea frontierei Ucrainei.
Rusia acumulează un grup de luptă prin transferul și concentrarea unor unități suplimentare în regiunea Belgorod în direcția regiunii Harkov.
Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.
Peste 950.000 de persoane din Ucraina au fost evacuate în Rusia, anunță ministerul rus al apărării
Ministerul Apărării din Federația Rusă a anunțat că peste 951 de mii de locuitori din Ucraina, inclusiv din republicile separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk, au fost evacuați în Rusia de la începutul „operațiunii militare speciale”, informează Interfax.ru.
„În ultimele 24 de ore, fără participarea autorităților ucrainene, 16.838 de persoane, inclusiv 1.402 copii, au fost evacuate în Rusia din regiunile periculoase ale Ucrainei și din Republicile Populare Donețk și Luhansk. În total, de la începutul operațiunii militare speciale, au fost evacuate 951.329 de persoane, inclusiv 174.689 de copii”, a declarat Mihail Mizintsev, șeful Centrului de Control al Apărării Naționale al Federației Ruse
Potrivit oficialului rus, în cursul zilei de sâmbătă autoritățile ruse au primit 287 de apeluri de la cetățeni ai Ucrainei care doresc să se mute în Rusia. În total, în baza de date a celor care doresc să plece în Federația Rusă sunt 2.752.552 de persoane din 2.129 de așezări din Ucraina.
„În entitățile constitutive ale Federației Ruse continuă să funcționeze peste 9,5 mii de centre de cazare temporară, care sunt complet echipate cu echipamentele necesare, oferă locuri pentru recreere și mese calde. Se desfășoară munca individuală cu refugiații care sosesc, sunt asigurați cu asistență medicală și psihologică calificată”, a spus Mihail Mizintsev.
Vladimir Putin a participat la Slujba de Înviere, la Moscova
La slujba de Înviere săvârșită de Kiril, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova, a participat și președintele rus Vladimir Putin, informează TASS.
Sosit aproape de miezul nopții, Vladimir Putin a ținut în mână o lumânare aprinsă și s-a închinat de mai multe ori. Alături de președinte la slujba de Paște din principala catedrală a țării a fost prezent și primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.
Potrivit tradiției, în timpul slujbei, președintele i-a oferit șefului Bisericii Ruse un ou de Paște decorativ – simbol al Învierii lui Hristos și al triumfului vieții.
Mai multe informații: Vladimir Putin a participat la Slujba de Înviere la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova
Zelenski: 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia, iar printre ei sunt 5.000 de copii
Aproximativ 5.000 de copii au fost deportați în Rusia sau în teritoriile estice, controlate de Moscova, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Cifrele sunt tragice… ceea ce avem sunt cifre aproximative. Credem că o jumătate de milion de persoane au fost deportate din teritoriile ocupate în Rusia sau în teritoriile (controlate de Rusia) din est. În ceea ce privește copiii, nu avem un număr exact, îmi amintesc doar că este vorba de aproximativ 5.000”, a declarat Zelenski.
Zelenski a acuzat Rusia că s-a comportat ca naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Ceea ce au făcut a fost nazism, au violat copii, toate aceste violuri, nu este doar o manifestare, este nazism”.
Preşedintele ucrainean a apreciat că toți cei care au emis „ordine rușinoase” vor fi judecați de un tribunal. „Trebuie să mă întâlnesc cu președintele Federației Ruse. Vreau ca el să fie judecat? Nu că aș vrea eu, dar toți cei care au dat acele ordine rușinoase, toți vor fi judecați de un tribunal, sunt convins de acest lucru. Durează ani de zile, dar vom aștepta, dacă cineva ca mine nu trăiește suficient de mult, copiii noștri vor trăi suficient de mult”.
„Nu iau în considerare o posibilitate în care (SUA și Marea Britanie) vor înceta să furnizeze arme. Nu avem altă opțiune decât să luptăm pentru pământul nostru și să îl recuperăm. Nu iau în considerare o astfel de alternativă”, a adăugat Zelenski.
Întrebat dacă poporul ucrainean este pregătit să trăiască ani de zile într-o stare de pregătire militară precum Israelul, președintele ucrainean a răspuns „am devenit deja o astfel de țară”. „Suntem deja o astfel de țară, suntem o țară care știe că va trebui să ne apărăm țara. Cred că odată ce vom câștiga vom avea cea mai puternică armată, iar în ceea ce privește garanțiile de securitate, vom fi una dintre cele mai puternice țări din Europa”, a mai spus acesta.
Mai multe informaţii: Preşedintele Zelenski: 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia, iar printre ei sunt 5.000 de copii
Zelenski: Şapte rachete au lovit astăzi Odesa
Volodimir Zelenski a spus că șapte rachete au lovit astăzi Odesa, iar în urma atacului cel puţin 8 persoane au fost ucise, iar 18 rănite.
„Un bebeluș de trei luni a murit”, a spus Zelenski, în conferinţa de presă, de la metroul din Kiev, informează The Guardian.
„Au ucis un bebeluș de trei luni. Războiul a început când acest bebeluș avea o lună. Vă puteți imagina măcar ce se întâmplă? Sunt doar niște ticăloși. Pur și simplu ticăloși. Nu am alte cuvinte pe care să le folosesc în acest context. Sunt doar niște ticăloși”.
Marea Britanie redeschide ambasada de la Kiev şi anunţă ajutor militar pentru Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că Marea Britanie își va redeschide ambasada de la Kiev şi va oferi un ajutor militar suplimentar Ucrainei.
„Astăzi am vorbit cu președintele Zelenski pentru a-l pune la curent cu cele mai recente măsuri pe care le ia Regatul Unit pentru a sprijini Ucraina. Furnizăm un ajutor militar suplimentar, inclusiv vehicule blindate”, a transmis Boris Johnson.
Today I spoke with President @ZelenskyyUa to update him on the latest steps the UK is taking to support Ukraine.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 23, 2022
We are providing further military aid, including protected mobility vehicles.
We have issued new sanctions against members of the Russian military. 1/2
„Am emis noi sancțiuni împotriva unor membri ai armatei ruse. Ne vom redeschide ambasada de la Kiev, demonstrând astfel solidaritatea noastră cu poporul ucrainean. Guvernul britanic ajută la colectarea de dovezi privind crimele de război. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale”, a mai spus premierul britanic.
We will be reopening our embassy in Kyiv, demonstrating our solidarity with the Ukrainian people.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 23, 2022
And the UK government is helping to collect evidence of war crimes.
Russia must be held to account for its actions. 2/2
Antony Blinken şi Lloyd Austin, în vizită la Kiev de Paşti
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita duminică Kievul, a anunțat preşedintele Zelenski, într-o conferinţă de presă, conform BBC.
„Mâine, oficialii americani vor veni să ne viziteze”, a declarat Zelenski.
Vizita, la care va participa și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va fi prima deplasare oficială a unor oficiali guvernamentali americani de când a începutul războiul din Ucraina, declanşat de Rusia.
Zelenski: Kievul va abandona negocierile cu Rusia dacă militarii din Mariupol sunt ucişi
Kievul va abandona negocierile cu Moscova dacă militarii săi, baricadaţi în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sunt ucişi de armata rusă, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP, informează Agerpres.
„Dacă oamenii noştri sunt ucişi la Mariupol şi dacă pseudoreferendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev.
Liderul ucrainean a cerut din nou sâmbătă o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin „pentru a pune capăt războiului”.
„Cred că cel care a început acest război va putea şi să-i pună capăt”, a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută în interiorul unei staţii de metrou din centrul Kievului, reiterând că „nu se teme să-l întâlnească pe Putin” dacă aceasta ar permite să se ajungă la un acord de pace între Rusia şi Ucraina.