Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 616.
Premierul Ucrainei: UE va trimite un ajutor de 335 de milioane de euro
Ucraina va primi un ajutor de 335 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, a anunțat premierul Denis Şmîhal, transmite The Kyiv Independent.
Şmîhal a adăugat că, după ce programul de sprijin pentru „redresare și reforme” va fi semnat de ambele părți, fondurile vor fi alocate pentru „reconstrucția infrastructurii, în special a sectorului energetic, pentru asistență pentru întreprinderi”.
Fondurile vor fi alocate, de asemenea, pentru reforme care să combată corupția, să sprijine protecția mediului și digitalizarea.
Reformele interne reprezintă o etapă crucială pe calea Ucrainei către integrarea europeană.
Rusia anunţă că a condamnat la închisoare pe viaţă trei soldaţi ucraineni
Rusia anunţă că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și „tratament crud” al civililor, relatează AFP.
Cei trei soldați au fost găsiți vinovați de „tratament crud al civililor”, „utilizarea de metode interzise într-un conflict armat” și „crimă și tentativă de crimă”, potrivit comitetului de anchetă al Rusiei.
Moscova a condamnat în repetate rânduri soldații ucraineni capturați la pedepse lungi cu închisoarea în cadrul unor procese pe care Kievul nu le recunoaște pe teritoriul pe care Rusia l-a confiscat, mai arată sursa citată.
Oligarhul rus Kuzmichev, reținut în Franța. Reacţia Kremlinului
Magnatul rus Alexey Kuzmichev, fost acţionar al băncii ruseşti Alfa Bank, a fost reţinut în Franţa în legătură cu presupuse fapte de evaziune fiscală și spălare de bani și pentru încălcarea sancțiunilor internaționale, a anunțat marți Parchetul financiar francez, citat de Reuters.
Anchetatorii au făcut percheziții luni la domiciliile din Paris şi din regiunea mediteraneană Var ale lui Kuzmichev, conform cotidianului francez Le Monde.
Kuzmichev era încă în detenție marți, dar nu a fost încă inculpat în acest caz. Philippe Blanchetier, avocatul lui Kuzmichev, a refuzat să comenteze, arată sursa citată.
Rusia va putea să apere drepturile lui Kuzmichev după ce Parisul va furniza informații detaliate despre cazul său, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Mai multe detalii: Oligarhul rus Kuzmichev, reţinut în Franța. Reacţia Kremlinului
Avertismentul secretarului american al apărării: „Pot garanta că, fără sprijinul nostru, Putin va avea succes”
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Rusia va avea succes în Ucraina dacă sprijinul SUA pentru Kiev nu va continua, relatează Reuters.
„Pot garanta că, fără sprijinul nostru, Putin va avea succes”, a declarat Austin în timpul unei audieri în Senat cu privire la cererea președintelui Joe Biden de 106 miliarde de dolari pentru finanțarea planurilor pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane.
„Dacă le tragem covorul de sub picioare acum, Putin nu va face decât să devină mai puternic și va reuși să facă ceea ce vrea să facă”, a adăugat Austin, care a stat alături de secretarul de stat american, Antony Blinken.
Liderul republican din Senat Mitch McConnell a susţinut propunerea Casei Albe de ajutor de 106 miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina, spunând că el și președintele se află, în esență, „în același loc” în această chestiune.
Mai multe detalii: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Pot să vă garantez că fără susţinerea noastră Putin va fi victorios”
Raport ONU: Toți cei 59 de morți în atacul Rusiei de la Hroza erau civili
Un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) publicat marţi, 31 octombrie, a constatat că toate cele 59 de persoane ucise în atacul cu rachete al Rusiei asupra localităţii Hroza erau civili, notează The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc pe 5 octombrie în localitatea Hroza din regiunea Harkov.
Potrivit raportului, există două concluzii posibile – că Rusia „nu a făcut tot ce era posibil pentru a verifica dacă ținta care urma să fie atacată era un obiectiv militar” sau că „a vizat în mod deliberat civili”.
Pe 5 octombrie, în Hroza a avut loc o ceremonie funerară pentru reînhumarea unui soldat ucrainean. În jurul orei 13:00, o rachetă (probabil o rachetă balistică Iskander) a lovit cafeneaua în care se adunaseră 63 de persoane pentru prânzul comemorativ. 36 de femei, 22 de bărbați și un băiat de opt ani au fost uciși, iar alți cinci au fost răniți.
Ucraina a primit aproape 2,8 miliarde de dolari în octombrie de la partenerii internaţionali
Bugetul de stat al Ucrainei a primit aproximativ 2,8 miliarde de dolari în octombrie de la partenerii săi internaționali, respectiv SUA și UE, a anunțat Ministerul de Finanțe, relatează The Kyiv Independent.
Suma totală a inclus un grant de 1,15 miliarde de dolari din partea SUA și 1,6 miliarde de dolari ca parte a unui pachet de asistență macrofinanciară din partea UE.
Subvenția din partea SUA a fost al cincilea pachet de acest tip oferit în cadrul programului numit PEACE (Public Expenditures of Administrative Capacity Endurance) în Ucraina, conceput pentru a sprijini cheltuielile sociale și umanitare ale țării. Până în prezent, Ucraina a primit aproape 11 miliarde de dolari sub formă de granturi din partea SUA.
Suma de 1,6 miliarde de dolari din partea UE a fost a noua tranșă dintr-o sumă totală de 18 miliarde de euro pe care Comisia Europeană a promis-o în decembrie 2022. Tranșele au fost distribuite în tranșe pe parcursul anului, ultimul transfer având loc la 22 septembrie.
Ucraina a primit până în prezent aproape 35,5 miliarde de dolari din fonduri externe în 2023.
Cu toate acestea, nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește costul reconstrucției, sunt exponențial mai mari decât suma primită până în prezent, notează sursa citată. Banca Mondială a estimat în decembrie 2022 că reconstrucția Ucrainei ar putea costa peste 630 de miliarde de dolari.
Explozie la cea mai mare uzină de explozibili din Rusia, anunță presa de stat
Explozia a avut loc la uzina de explozibili Ural din Solikamsk, regiunea Perm, nord-vestul Rusiei. a informat Ministerul rus Situațiilor de Urgență, citat de agenția de stat RIA Novosti.
La locul apelului de urgență au fost trimise 11 unități de pompieri (44 de salvatori).
Nu s-au înregistrat morți sau răniți, dar geamurile și ușile fabricii au fost sparte. Incidentul nu a afectat funcționarea întreprinderii, relatează Kommersant.
Uzina Ural din Solikamsk este una dintre cele mai mari fabrici militar-industriale din Federația Rusă, care face parte din corporația de stat Rostec. Produce praf de pușcă, pulbere și încărcături de combustibil solid, inclusiv pentru rachete de aeronave neghidate S-8.
Rușii raportează atacuri ucrainene cu drone în regiunile Belgorod și Briansk
În ultimele 24 de ore, zonele populate din regiunea rusă Belgorod au fost atacate de mai multe drone ucraienene, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de Kommersant.
3 clădiri administrative, două clădiri rezidențiale și anexe și rețeaua electrică au fost avariate în timpul bombardamentelor de la Aleinikovo, regiunea Briansk, a informat guvernatorul Alexander Bogomaz.
2 morți și 16 răniți, după ce rușii au tras „36 de obuze” în orașul Herson, anunță ucrainenii
Forțele ruse au tras „36 de obuze”, luni, în orașul Herson, sudul Ucrainei, a precizat guvernatorul oblastului Oleksandr Prokudin, citat de Le Monde. Au fost lovite cartiere rezidențiale, clădiri administrative, o companie agroalimentară și o bibliotecă, un om a murit și 16 au fost răniți.
În această dimineață, a avut loc un nou raid rusesc. O mașină a fost incendiată, iar o persoană a fost găsită decedată în interior, a precizat șeful administrației militare regionale, Roman Mrocik, citat de Ukrainska Pravda
La prânz, susțin ucrainenii, a avut loc un nou atac care a vizat centrul orașului. 10 mașini au fost avariate, iar un bărbat de 34 de ani a fost rănit.
2 peroane au fost rănite azi în bombardamentele cu artilerie asupra teritoriior din prima linie din regiunea Nikolaev, în urma căreia două persoane au fost rănite, a anunțat guvernatorul Vitali Kim.
Moscova a făcut din Marea Neagră „un câmp de luptă”, spune Zelenski
Într-un mesaj postat pe X, fostul Twitter, președintele ucrainean a acuzat Rusia că a făcut din Marea Neagră „un câmp de luptă”, „folosind-o în scopuri de agresiune și amenințarea libertății de navigație” .
Zelenski, care a vorbit cu ocazia Zilei Internaționale pentru Protecția Mării Negre, a subliniat „importanța strategică” a zonei, nu doar pentru țările riverane (Rusia, Turcia, Bulgaria, România și Ucraina), „ci și pentru Europa, Orientul Mijlociu și securitatea alimentară globală”.
„Astăzi, trebuie să lucrăm împreună pentru ca Marea Neagră să devină din nou o zonă de pace, comerț și dezvoltare ”, a îndemnat el.
Rusia și-a mărit contingentul în jurul orașului Bahmut și se pregătește de ofensivă, spune Ucraina
Oficialii de la Kiev au declarat, pentru agenția Reuters, că Rusia a trecut de la apărare la ofensivă în Bahmut, dar că Ucraina este gata să respingă atacurile.
Rusia a capturat orașul în mai, iar Kievul a lansat o contraofensivă în iunie, în încercarea de a recuceri terenuri din sudul și estul țării, inclusiv Bahmut.
Generalul Oleksandr Sirskîi, comandantul forțelor terestre al Ucrainei, a scris, pe canalul său pe Telegram, că „în zona Bahmut, inamicul și-a întărit semnificativ pozițiile și trupele și a trecut de la apărare la acțiuni active”.
Rusia și-a concentrat o mare parte din eforturile sale în ultimele săptămâni pe încercarea de a încercui și captura Avdiivka, un oraș strategic la sud-vest de Bahmut.
Secretarii de cabinet ai lui Biden, audiați de Senat pentru a argumenta noul ajutor propus pentru Ucraina și Israel
Secretarul Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken vor apărea azi la o audiere în fața Senatului SUA pentru a argumenta cererea de ajutor de urgență pentru 105 miliarde de dolari a președintelul Joe Biden pentru Israel și Ucraina, relatează The Guardian.
Secretarii de cabinet ai lui Joe Biden se vor afla în fața unei audiențe în mare parte amicale din Senat, dar în Camera condusă de republicani, noul președinte Mike Johnson a propus eliminarea ajutorulului pentru Ucraina și redirecționarea acestuia pentru Israel.
Banii de pe apartamentul lui Zelenski, „oferiți nevoilor frontului”
Fondurile din vânzarea apartamentului naționalizat al familiei Zelenski din Livadia (Crimeea), circa 450.000 de euro, vor fi destinate nevoilor frontului și asistenței participanților din Districtul Militar de Nord, a declarat pentru RIA Novosti șeful parlamentului Crimeea, scrie Kommersant.
Apartamentul naționalizat al familiei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din Ialta, Crimeea, a fost vândut la licitație pentru 44,3 de milioane de ruble (circa 450.000 de euro), a precizat, luni, Ministerul Regional al Proprietății pentru agenția rusă de stat RIA Novosti.
Doar doi participanți au participat la licutație, scrie Life, iar noul proprietar este Olga Lipovețkaia, o femeie de afaceri.
Familia liderului de la Kiev deținea un apartament cu 3 camere (120 mp) în complexul rezidențial Imperator (Livadia), cumpărat în 2013.
Procesul de naționalizare al autorităților ruse din Ucraina a început la sfârșitul toamnei anului trecut.
Rușii au lovit regiunea Sumî cu mortare și artilerie
În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 16 bombardamente ale teritoriilor de graniță și așezărilor din regiunea Sumî, transmite administrația militară ucraineană
Au fost înregistrate 103 explozii. Comunitățile Krasnopilsk, Bilopolsk, Putivlsk, Seredino-Budsk și Șaliginsk au fost atacate.
- În noaptea de 30 spre 31 octombrie, apărarea aeriană din regiunea Hmlenițkîi a respins un atac rusesc cu drone, a precizat Serhii Tiurin, adjunct al administrației locale, pe Facebook.
- De asemenea, ucrainenii vorbesc despre doborârea unor drone Shahed la Nikolaev.
- Potrivit canalelor Telegram, a avut loc un raid aerian și la Mirhorod, regiunea Poltava.
Ucrainenii au rezistat asaltului de la Avdiivka, anunță Kievul
Rușii au încercat să ia cu asalt pozițiile ucrainene din est, ca să restabilească poziția pierdută de lângă Klișciivka și să înconjoare Avdiivka, dar nu au reușit, transmite Statul Major de la Kiev, preluat de Ukrainska Pravda. În total, pe front, în ultimele 24 de ore au avut loc 36 de bătălii.
Ieri, aviația ucraineană a efectuat 19 lovituri pe zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare și încă una asupra complexului de rachete antiaeriene al inamicului.
Apărarea aeriană a distrus 12 UAV-uri de atac, 2 rachete aeriene ghidate și 6 UAV-uri de recunoaștere.
Oligarh rus, arestat în Franța
Omul de afaceri rus Alexei Kuzmicev 60 de ani, a fost arestat, luni, 30 octombrie, în Franța și plasat în arest preventiv, în cadrul unei anchete privind fraudă fiscală și încălcări ale sancțiunilor internaționale, relatează Le Monde.
60 de poliţişti i-au percheziţionat mai multe case, inclusiv un conac din Paris şi o vilă din Saint-Tropez, sudul Franţei.
Kuzmicev este considerat a fi „un acționar important al conglomeratului Alfa Group, care include Alfa Bank, unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, potrivit UE, care l-a plasat pe lista persoanelor vizate de sancțiuni la 15 martie 2022.
El este unul dintre cei mai influenți oligarhi ruși, cu legături bine stabilite cu președintele rus: fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a condus un proiect caritabil, Alfa-Endo, care a fost finanțat de Alfa Bank”, a subliniat UE, într-un document care detaliază lista persoanelor sancționate.
Potrivit Le Monde, „Alexei Kuzmichev se afla deja în Franța când a fost adăugat pe lista de sancțiuni” și „are, de asemenea, legături de familie în această țară”.
Omului de afaceri i-au fost confiscate două dintre iahturile sale, „La Petite Ourse” și „La petite Ourse II”, în martie 2022, ca parte a sancțiunilor impuse de UE după invazia din Ucraina. Cele două ambarcațiuni valorau 4 și, respectiv, 1,2 milioane de euro.
Arestarea unuia dintre iahturi a fost anulată, din cauza unor erori de procedură.
Alexei Kuzmicev a inițiat o procedură pentru a obține eliminarea numelui său de pe lista de sancțiuni. Decizia va fi luată la 15 noiembrie.
Revista Forbes estimează averea oligarhului la aproape 6,5 miliarde de dolari.
Avioanele olandeze F-16 pentru Ucraina vor ajunge în România în două săptămâni
Primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Țările de Jos le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a anunţat, luni, 30 octombrie, premierul olandez demisionar Mark Rutte.
„Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16′, a declarat Rutte în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Ucrainei, care a fost postată pe X.
„Primele vor fi expediate la centrul de antrenament din România în următoarele două săptămâni, astfel încât din acea zi să ne pregătim pentru continuarea antrenamentelor”, a mai spus el.
Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat, la sfârşitul lunii august, Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.
În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.
Zelenski: Pentru a doua oară în acest an, Rusia a pierdut controlul asupra evenimentelor
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat, luni, 30 octombrie, în discursul video adresat naţiunii, că incidentele de duminică de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, luat cu asalt de protestatari care căutau pasageri israelieni, arată, deja pentru a doua oară în acest an, după revolta eşuată a mercenarilor ruşi din iunie, că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.
„Şi-au mobilizat toate forţele pentru a încerca să nu piardă ceea ce au cucerit în Ucraina, dar, în acelaşi timp, şi-au poluat teritoriul cu un asemenea nivel de ură şi degradare încât, pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor. Fie rebelii mărşăluiesc spre Moscova şi nimeni nu-i opreşte, fie verticala puterii din Daghestan se evaporă şi are loc un adevărat pogrom. Toate acestea sunt semnale că Rusia încă mai poate rezista luptelor şi, uneori, poate creşte presiunea pe linia frontului, dar nu este capabilă să reziste în această confruntare din punct de vedere strategic”, a punctat Zelenski, citat de agenția News.ro.
Din punct de vedere strategic, trebuie să fim cu toţii puternici, trebuie să fim uniţi, trebuie să facem tot posibilul şi imposibilul pentru a supravieţui, pentru a ne recăpăta oamenii şi pentru a dovedi că libertatea este cu siguranţă mai puternică decât ura şi agresiunea.
Volodimir Zelenski:
„Pentru aceasta este nevoie de unitatea noastră, a întregii Europe, a Americii, a întregii lumi libere. Unitatea este cea mai eficientă şi precisă armă cu rază lungă de acţiune”, a adăugat preşedintele ucrainea