Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 648.
Centrala nucleară Zaporojie a pierdut alimentarea cu energie electrică
Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, și-a pierdut alimentarea cu energie electrică după ce ultima linie care mai ajungea la ea din teritoriul controlat de Ucraina a fost întreruptă, dar între timp a fost reparată, relatează Reuters.
Potrivit unei declarații publicate de Ministerul ucrainean al Energiei pe Telegram, o linie electrică către centrală a fost întreruptă vineri seara târziu, în timp ce ultima linie de 750 kW a fost întreruptă sâmbătă la ora 2.31 (00.31 GMT).
În declarația sa, ministerul energiei a precizat că a fost cea de-a opta pană de curent la centrala nucleară, care a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022. Ministerul a avertizat că acest ultim incident ar fi putut duce la o „catastrofă nucleară”.
Ucraina lucrează la un sistem sigur prin care să readucă fanii pe stadioane, în ciuda războiului
Ucraina elaborează o procedură pentru a permite spectatorilor să asiste la meciurile sportive, care au fost închise publicului de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a anunțat Ministerul Sporturilor, sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.
Guvernul a însărcinat Ministerul Sportului, Ministerul Afacerilor Interne, agențiile de securitate și administrațiile militare regionale să dezvolte un sistem care va permite publicului să urmărească meciurile de pe stadioane, asigurând în același timp siguranța publică.
„Dezvoltăm un algoritm care va face ca evenimentele sportive să fie accesibile și cât mai sigure pentru spectatori”, a declarat Ministerul Sporturilor.
Readucerea fanilor pe stadioane va fi în beneficiul industriei sportive, al fanilor și al finanțelor organizațiilor sportive, a precizat ministerul.
Al doilea grup de soldați ucraineni au terminat antrenamentele pe sistemele antiaeriene Patriot, în Germania
Cel de-al doilea grup de soldați ucraineni, format din aproximativ 70 de soldați și ofițeri, a finalizat antrenamentul privind sistemul de apărare antiaeriană Patriot în Germania, a relatat Deutsche Welle pe 2 decembrie, citând Agenția germană de presă, scrie The Kyiv Independent.
Cursul de peste șase săptămâni a avut loc la o bază aeriană nedeclarată din Germania.
Generalul-locotenent al Bundeswehr Andreas Marlow, care a supravegheat instruirea, a declarat că soldații ucraineni vor putea acum să opereze sistemele în mod independent.
Grupul anterior s-a antrenat în Germania în februarie 2023.
Soldații ucraineni au mers, de asemenea, în SUA pentru a fi instruiți pe sistemele Patriot.
Guvernul rus încearcă să suprime mișcare anti-mobilizare militară din țară, în continuă creștere
Guvernul rus folosește diferite mijloace pentru a încerca să suprime o mișcare anti-mobilizare în creștere, care provine de la soțiile soldaților ruși desfășurați, a scris Ministerul britanic al Apărării pe 2 decembrie, potrivit The Kyiv Independent.
Autoritățile ruse au încercat să discrediteze rarele manifestări publice de disidență, precum și să ofere plăți în numerar sporite pentru familiile soldaților mobilizați dacă acestea sunt de acord să nu protesteze.
O mișcare populară care protestează față de desfășurarea prelungită a soldaților mobilizați a fost mai vocală în Rusia în ultimele săptămâni, unul dintre principalele puncte de exprimare a nemulțumirilor fiind exprimat pe un canal Telegram numit „The Way Home”.
Canalul este etichetat drept „fals” de către platformă, despre care Ministerul britanic al Apărării a declarat că este probabil rezultatul „instigării unor actori pro-Kremlin”.
Potrivit unui articol publicat de The New York Times pe 28 noiembrie, protestatarii s-au declarat furioși că mulți dintre soldații mobilizați inițial la sfârșitul anului 2022 încă mai servesc în Ucraina un an mai târziu.
Soțiile și familiile soldaților mobilizați au spus că doresc măcar o rotație a trupelor.
Președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, a declarat pe 15 septembrie că soldații mobilizați au fost obligați să servească pe durata războiului din Ucraina.
ISW: Serghei Șoigu cataloghează ofensiva rusească din Ucraina drept „apărare activă”
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, caracterizează în mod fals operațiunile ofensive rusești din Ucraina drept „apărare activă” pentru a „tempera așteptările” privind capacitatea armatei sale de a îndeplini obiectivele, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport din 1 decembrie.
Potrivit The Kyiv Independent, atât Șoigu, cât și președintele Vladimir Putin s-au referit la încercarea Rusiei de a captura Avdiivka din regiunea Donețk ca fiind „apărare activă”, după ce nu a reușit să avanseze la începutul lunii octombrie 2023.
Referirea la adatcul asupra Avdiivka ca „apărare activă” este intenționat înșelătoare, a declarat ISW, deoarece orașul a fost o „poziție defensivă ucraineană faimoasă și neschimbată din 2014″.
Caracterizarea încearcă să ascundă „lipsa oricărui progres major al Rusiei în jurul Avdiivka, în ciuda a peste două luni de atacuri rusești pe scară largă acolo”.
Forțele rusești au intensificat atacurile terestre împotriva Avdiivka, a regiunii Donețk și a așezărilor din jur la începutul lunii octombrie, într-un efort de a încercui orașul.
Bugetul Crimeei, „injecție” de 375 de milioane de de euro din naționalizarea activelor ucrainene
În acest an, bugetul Crimeei, regiune anexată în 2014, a fost completat cu 1,86 miliarde de ruble. circa 375 de milioane de euro, din naționalizarea a 25 de proprietăți ale oamenilor de afaceri ucraineni și străini asociați cu Ucraina, a precizat Vladimir Konstantinov, șeful Consiliului de Stat al Republicii, pentru TASS.
În 2022, Serghei Aksenov, guvernatorul din Crimeea, a dispus naționalizarea facilităților aparținând organizațiilor și persoanelor asociate cu Ucraina.
În octombrie 2022, autoritățile din Crimeea au adoptat o lege care permite naționalizarea bunurilor străinilor din „țările neprietenoase”.
Aproximativ 750 de proprietăți au fost naționalizate. Printre acestea, și apartamentul soției președintelui ucrainean Volidimir Zelenski, vândut pentru 44,3 milioane de ruble, aproximativ 9 milioane de euro.
Rheinmetall intenționează să producă primele vehicule blindate în Ucraina, în 2024
Rheinmetall intenționează să înceapă producția primelor transportoare blindate Fuchs și vehicule de luptă Lynx în Ucraina, anul viitor, a declarat Armin Papperger, CEO al companiei germane de arme, relatează agenția Reuters.
Zelenski, într-un interviu AP: „Nu am primit toate armele pe care le-am dorit”
„Nu am primit toate armele pe care le-am dorit, nu pot fi mulțumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult/ Nu avem dreptul să pierdem ajutorul pe care Occidentul ni-l oferă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru Associated Press, preluat de Ukrainska Pravda,
Pe de altă parte, orțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au confirmat că MiG-31K a decolat de pe aerodromul Mozdok din Caucazul de Nord, iar întreaga țară a fost declanșată o alertă aeriană.
Rușii spun că au câștigat teren pe direcția Kupiansk.
Armata rusă a îmbunătățit situația de-a lungul liniei frontului, în direcția Kupiansk, în apropierea satului Sinkovka, regiunea Harkov, și a respins 18 atacuri, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de Izvestia. „Pierderile armatei ucrainene în această direcție s-au ridicat la peste 315 militari, 2 tancuri, 8 vehicule blindate de luptă, și șapte tunuri de artilerie”, a precizat departamentul.
În total, între 25 noiembrie și 2 decembrie, „armata rusă a efectuat 27 de lovituri cu arme de precizie și drone asupra infrastructurii militare a Ucrainei”.
Rusia și AIEA, consultări cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie, la începutul anului viitor
Șeful Rosatom, Alexei Lihaciov, s-a întâlnit cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi, în marja Conferinței Părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai. Ei au convenit să organizeze consultări la scară largă în ianuarie-februarie 2024, informează Kommersant.
La Dubai, Lihaciov și Grossi au discutat despre asigurarea securității nucleare și fizice a centralei nucleare Zaporojie. Au fost abordate lucrările misiunii AIEA la stație și viitoarea rotație a experților agenției, pe 5 decembrie.
Din octombrie 2022, centrala este administrată de Rosenergoatom JSC, o subsidiară a Rosatom. Centrala nucleară a fost vizitată în mod repetat de experții AIEA conduși de Rafael Grossi.
Energoatom: întrerupere completă la centrala nucleară de la Zaporojie, „există o amenințare la adresa siguranței radiațiilor”
O întrerupere completă a avut loc centrala nucleară de la Zaporojie, în noaptea de 2 decembrie. „Există o amenințare la adresa siguranței radiațiilor“, a transmis Energoatom Ucrainea, scrie TSN.
Cea mai mare amenințare de securitate din această stare există la unitatea de alimentare 4, „cauzată de faptul că ocupanții au acționat cu încălcarea condițiilor licenței de funcționare a instalațiilor de reactoare nucleare ale autorității de reglementare ucrainene și l-au ținut într-o stare fierbinte”.
În dimineața zilei de 2 decembrie, specialiștii ucraineni au restabilit comunicarea cu sistemul electric ucrainean.
La Dnipro au avut loc explozii. Ce regiuni ucrainene au fost bombardate peste noapte
Două explozii au răsunat în Dipro, fără să fie anunțată vre alertă aeriană, au transmis canalele de Telegram locale și corespondenții Suspilne.
Administrațiile militare regionale din Ucraina au anunțat bombardamente în regiuneile Cernihiv, Sumî, Zaporijie, Dnipropetrovsk, Harkiv, Donețk.Nikolaev, Harkov.
O persoană a murit, 2 au fost rănite – în regiunea Donețk. Un bărbat a murit în urma bombardamentelor rusești pe timp de noapte asupra localității Tiaginka.
Rușii au pierdut peste 330.000 de soldați, anunță Statul Major ucrainean
De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a pierdut aproximativ 331.110 de angajați, transmite Statul Major ucrainean. Date nu pot fi verificate din alte surse.
Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02.22 până în 17.11.23, potrivit Kievului:
- personal – aproximativ 331.110 (+1.070) persoane au fost lichidate
- tancuri – 5571
- vehicule blindate de luptă – 10.385
- sisteme de artilerie – 7.941
- mijloace de apărare aeriană – 602
- avioane – 323
- elicoptere – 324
- UAV – 5.994
- rachete de croazieră – 1.568
- nave/ bărci – 22
- submarine – 1
- echipamente auto și cisterne – 10.410.
Al doilea tren a fost aruncat în aer pe linia principală Baikal-Amur
Al doilea tren de marfă a fost aruncat în aer pe o secțiune a liniei principale Baikal-Amur, din Buriația, trasmite Radio Svovoda. Explozia a avut loc pe ruta de ocolire din jurul tunelului Severomuiski, care a fost deteriorat de prima explozie, din 29 noiembrie. Ambele incidente pot fi o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Rezervoarele de combustibil pe care le transporta trenul au explodat.
Anchetatorii ruși au confirmat un „act terorist”, după ce Ucraina a revendicat sabotarea liniilor de tren din Extremul Orient rus.
Mai multe detalii: Serviciul de Securitate al Ucrainei a aruncat în aer calea ferată care leagă Rusia de China, anunță presa de la Kiev | VIDEO
Trupele ucrainene au lovit 5 depozite de muniții rusești – Statul Major de la Kiev
În cursul zilei de ieri, unitățile forțelor antirachetă ale Forțelor de Apărare ucrainene au lovit 3 zone în care erau concentrate personal, arme și echipamente militare, precum și 5 depozite de muniții rusești, a transmis Statul Major ucrainean, în raportul de vineri seară.
În ultima zi, au avut loc 84 de lupte. In total, rușii au lansat 2 rachete si 30 de lovituri aviatice. Peste 100 de așezări din Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporijie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolarev au fost sub foc de artilerie.
Nu au fost oferite informații despre posibile victime.
Doi copii ucraineni și părinții lor, „recuperați din teritoriile ocupate temporar”
Echipa „Salvați Ucraina” a reușit să ridice doi copii mici și părinții lor de pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei.
„Familia este acum în siguranță. În total, echipa Salvați Ucraina a reușit deja să returneze 213 copii ucraineni din Rusia și teritoriile ocupate temporar”, a transmis organizația.
Olena Zelenskaia nu vrea ca soțul ei să candideze din nou la președinție
Prima Doamnă a Ucrainei a spus, în podcastul The Economist că nu vrea să-și vadă soțul președinte în viitor.
„Nu vreau ca el să fie președinte pentru următorul mandat sau pentru următoarele două mandate“, a afirmat Olena Zelenska.
Jurnaliştii de la The Economist au întrebat-o cum vede ea viitorul după război pentru ea şi familia ei „Familia noastră va fi din nou împreună. Voi locui împreună, cu soțul și copiii mei. Tot timpul. Ne vom lua o vacanță și ne vom duce undeva, nici nu știu, dar împreună, toți patru noi. Și această vacanță va fi lungă – o lună întreagă”.
Mai multe detalii, aici.
Noi bombardamente rusești în regiunea Sumî, anunță ucrainenii
În cursul zilei de ieri, rușii au efectuat 4 atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, relatează Ukrainska Pravda, care citează armata de la Kiev. Au fost înregistrate un total de 20 de explozii.
Nu au fost comunicate detalii despre posibile victime.
John Kirby: „170.000 de soldați în mașina de tocat carne”
Președintele rus Vladimir Putin a semnat, vineri, decretul prin care numărul de soldaţi din armata rusă crește cu 15%, aproximativ 170.000 de soldați. Moscova spune că măsura a fost luată în contextul „ameninţării sporite” din cauza conflictului din Ucraina.
Decizia de a mări dimensiunea armatei ruse a fost numită de Casa Albă „o nouă aruncare a oamenilor în mașina de tocat carne de pe front”.
„Nu există nicio îndoială aici că Putin aruncă literalmente carne umană în luptă pentru a încerca să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat ilegal în Ucraina și, de asemenea, să încerce să pună mâna pe și mai mult”, a declarat coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în timpul unui briefing online, citat de Ukrinform
Kirby a subliniat că Forțele Armate ucrainene sunt superioare rușilor în calitatea trupelor, calitatea conducerii, comandă și control, precum și armele pe care Statele Unite și multe țări le-au furnizat Ucrainei.
Prin urmare, recomandarea noastră fermă către Putin ar fi să renunțe și să se retragă cu totul din Ucraina, iar apoi nu va trebui să-și facă griji cu privire la creșterea trupelor sale.
John Kirby:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Narcisu • 02.12.2023, 18:44
Da ,o sa mărească efectivelor de soldați ,din cauza numărului mare de soldați scoși din luptă..