Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 655.
Ucraina a cerut ajutorul României și Poloniei din cauza deficitului de electricitate
Ucraina a fost nevoită să ceară asistenţă de urgenţă din România şi Polonia pentru a treia oară de la începutul iernii din cauza unui deficit în sistemul energetic, informează Ukrainska Pravda, care citează un comunicat al Ukrenergo, compania energetică națională a Ucrainei.
Ucraina a solicitat un ajutor de urgență cu o capacitate de 300 MW din partea României și Poloniei. Anterior, Ukrenergo a solicitat ajutor pe 7 și 8 decembrie. Principalul motiv al deficitului este nevoia de capacitate de generare.
„Un grup de la centrala termică a intrat în reparație de urgență, iar altul a intrat în reparație programată în timpul zilei. Mai multe unități sunt în curs de restaurare în regiunea de front după bombardamentele de artilerie, iar în alte regiuni după atacurile masive cu rachete din iarna trecută”, notează Ukrenergo.
Deficitul este afectat și de nivelul ridicat al consumului de electricitate, în pofida încălzirii și a zilei libere. Ukrenergo îi îndeamnă pe cetățeni să consume cu înțelepciune energia electrică.
Olaf Scholz: Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutorare a Kievului până în 2025
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat faptul că lumea se confruntă cu un război de durată în Ucraina în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, afirmând că Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutorare a Kievului până în 2025, relatează The Guardian.
„De aceea, dacă este necesar și dacă alții se reduc, noi trebuie să fim capabili să aducem, eventual, o contribuție și mai mare”, a spus el.
#Germany must be ready to support #Ukraine when aid from other countries weakens – Scholz
— NEXTA (@nexta_tv) December 9, 2023
At the same time, the Chancellor noted that Berlin needs to increase assistance to Kyiv „if others begin to hesitate.”
The Chancellor probably had in mind the political situation in the… pic.twitter.com/42oZhfeIuu
Strategi militari: Ucraina ar putea să nu fie capabilă să adune resursele pentru o contraofensivă notabilă până în 2025
Ucraina ar putea să nu fie capabilă să adune resursele necesare pentru a lansa o contraofensivă notabilă până în 2025, au declarat diplomați și strategi militari occidentali pentru Wall Street Journal, relatează The Guardian.
Forțele de la Kiev se pregătesc acum pentru ceea ce ar putea fi o perioadă prelungită în care doar vor încerca să oprească orice alte progrese rusești.
Președintele Volodimir Zelenski a ordonat săptămâna trecută construirea unei rețele extinse de fortificații pe câmpul de luptă pentru a ajuta trupele să țină linia. Cu ocazia Zilei Forțelor Armate din 6 decembrie, Zelenski a recunoscut dificultatea luptei pentru recucerirea teritoriilor ocupate, dar a îndemnat la perseverență. „Există cu adevărat o alternativă? Nu”, a declarat el într-un discurs video.
Este o schimbare bruscă de atitudine față de începutul acestui an, când Kievul – susținut de armele occidentale – și-a propus să expulzeze trupele rusești din teritoriul ucrainean pe care îl ocupau.
Aliații Ucrainei au sperat că ar putea provoca suficiente daune forțelor rusești pentru ca președintele Vladimir Putin să considere războiul inutil și să accepte negocieri acceptabile pentru Kiev.
Avertismentul unui oficial de la Casa Albă în privința costurilor neacordării de sprijin pentru Ucraina
Renunțarea la sprijinul acordat Ucrainei în lupta cu Rusia ar avea un cost ridicat pentru interesele economice și de securitate ale SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, vineri 8 decembrie, relatează The Kyiv Independent.
„Dacă credeți că costul sprijinirii Ucrainei este ridicat acum, gândiți-vă (…) cât de ridicat va fi în avuție națională și în sânge american dacă va trebui să începem să acționăm conform angajamentelor noastre în temeiul articolului cinci”, a declarat Kirby, referindu-se la articolul din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat unul asupra întregii alianțe, iar aliații trebuie să acorde asistență militară imediată.
Declarațiile lui John Kirby vin în contextul în care, în această săptămână, republicanii din Senatul SUA au repins un proiect de lege care prevedea, printre altele, acordarea de noi ajutoare financiare pentru Ucraina.
Kirby a catalogat mișcarea ca fiind „un mare cadou pentru Vladimir Putin”.
„Dacă vă pasă de securitatea noastră națională, ar trebui să îl vedeți pe domnul Putin așa cum este, ar trebui să vedeți Rusia așa cum este și să realizați că a ajuta Ucraina – și nu cer bocanci pe teren – a o ajuta să câștige acest război este foarte mult în interesul nostru de securitate națională și în interesul de securitate națională al tuturor aliaților noștri din Europa”, a mai spus oficialul american.
Atac cu dronă asupra regiunii Herson. O persoană a murit
Atacul cu dronă a vizat orașul Berislav, din regiunea Herson, în dimineața zilei de sâmbătă, 9 decembrie. O persoană a murit și alta a fost rănită, a anunțat biroul procurorului regional, citat de The Kyiv Independent.
Lovitura a avut loc în timp ce cele două victime se plimbau pe stradă.
Incidentul este investigat ca o potențială crimă de război și de crimă intenționată, a mai precizat biroul procurorului.
Berislav se află la aproximativ 70 de kilometri est de orașul Herson, pe malul râului Nipru, vizavi de orașul Kahovka, ocupat de forțele ruse.
Răspândirea, în timpul războiului, a infecțiilor rezistente la medicamente reprezintă o „criză urgentă”, spun specialiștii
În contextul războiului din Ucraina, spitalele se confruntă cu o „creștere alarmantă” a infecțiilor rezistente la medicamente, se precizează într-un raport publicat vineri de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, relatează CNN.
Rezistență antimicrobiană apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai răspund la medicamentele care le tratează.
„În Ucraina, confluența ratelor ridicate de rezistență antimicrobiană de dinainte de război, numărul crescut de răniți și presiunea legată de război asupra unităților medicale duc la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente cu răspândire în Europa”, precizează specialiștii implicați în cercetare, care provin de la CDC, de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de la alte instituții.
Mai multe detalii: „O criză urgentă”. Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc în timpul războiului din Ucraina, spun specialiști din mai multe instituții de sănătate
Soția lui Volodimir Zelenski vorbește despre un „pericol de moarte” pentru Ucraina în lipsa sprijinului financiar occidental
Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru BBC, că dacă statele occidentale nu vor continua să sprijine Ucraina, ar înseamna că țara este „lăsată să moară”.
Declarațiile primei doamne a Ucrainei vin după ce republicanii din Senatul american au blocat recent un proiect de lege care prevedea, printre altele, acordarea de noi ajutoare financiare pentru Kiev.
„Avem cu adevărat nevoie de ajutor. Cu cuvinte simple, nu ne putem plictisi de această situație, pentru că, dacă o facem, murim. Iar dacă lumea obosește, ne va lăsa pur și simplu să murim”, a spus Olena Zelenska în interviul care va fi difuzat duminică.
„Ne doare foarte tare să vedem semnele că dorința puternică de a ajuta s-ar putea estompa. Este o chestiune de viață pentru noi”, a adăugat soția președintelui ucrainean.
Mai multe detalii: Olena Zelenska avertizează că, fără sprijinul financiar occidental, Ucraina se află în „pericol de moarte”
Zelenski face apel la rezistența ucrainenilor pe fondul atacurilor anticipate asupra infrastructurii energetice
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să-și păstreze rezistența în contextul în care sunt așteptate în această iarnă noi atacuri rusești asupra infrastructurii civile, relatează The Kyiv Independent.
„Rolul statului nostru – chiar și acum, în timpul iernii, oricât de dificil ar fi – este de a da dovadă de putere și de a nu lăsa inamicul să preia inițiativa, de a nu-l lăsa să devină mai puternic”, a spus liderul de la Kiev în discursul său din seara zilei de 8 decembrie.
Iarna trecută, între octombrie 2022 și februarie 2023, forțele rusești au încercat să blocheze rețeaua energetică a Ucrainei prin lovituri masive care au dus la pene de curent frecvente și la lipsa încălzirii în întreaga țară.
În această iarnă, oficialii ucraineni anticipează că țara se va confrunta din nou cu multe dintre aceleași provocări de anul trecut. De altfel, în octombrie, Zelenski a avertizat că Rusia va încerca probabil din nou să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei.
Trupele rusești au capturat o stație de tratare a apelor uzate de lângă Avdiivka – ISW
Forțele ruse continuă operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka din regiunea ucraineană Donețk, unde au capturat a stație de tratare a apelor uzate, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrainska Pravda.
Imaginile de geolocalizare publicate pe 8 decembrie arată că trupele Moscovei au avansat până la o stație de epurare la 5 km nord-vest de Avdiivka.
De asemenea, pe 7 și 8 decembrie, forțele Rusiei au avansat spre Novokalinovo (13 km nord-est de Avdiivka), în apropierea uzinei de cocs din oraș și într-o zonă industrială la sud-est de Avdiivka, mai notează ISW, citând surse rusești.
De partea sa, Statul Major General ucrainean a raportat că trupele rusești au atacat fără succes în zone aflate la vest de Avdiivka.
Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei, după ce parlamentul a trecut peste veto-ul prezidenţial
Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat pro-rus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie, informează agenția EFE, preluată de Agerpres.
Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi „pentru” – din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, „împotrivă” votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea.
Dat fiind că acordul a fost aprobat după ce a fost retrimis în legislativ de către preşedinte, şeful statului nu-şi poate exercita din nou dreptul de veto.
Radev, un fost comandant al forţelor aeriene, şi-a argumentat refuzul prin faptul că donaţia ar slăbi securitatea naţională şi capacităţile de apărare ale ţării.
Donaţia de vehicule de transport de trupe BTR a fost convenită în august, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bulgaria, şi prevede livrarea acestor vehicule blindate cu opt roţi, construite în anii 1960 şi 1970, împreună cu armamentul şi piesele de schimb aferente
Mai multe orașe din Rusia au renunțat la festivitățile de Anul Nou pentru a finanța armata
Autoritățile locale din Novorossisk, Soci, Nalcik, Vladikavkaz și din aalte orașe au renunțat la festivitățile de Anul Nou, la decorațiuni și artificii, pentru a finanța armata, informează Radio Svoboda.
Oficialii susțin că fondurile economisite vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru front.
„Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din primele linii ale operațiuni militare speciale și familiile lor”, a transmis primarul orașului Soci, Aleksei Kopaihorodskîi.