Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 655.
Volodimir Zelenski îndeamnă, de la Washington, Congresul SUA să „nu facă jocul lui Putin”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 11 decembrie, în fața unei audiențe militare americane, că speră că încă poate conta pe Statele Unite și a îndemnat Congresul american să nu facă jocul președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce a început la Washington o vizită considerată critică pentru consolidarea sprijinului în domeniul militar, informează Reuters.
„Nu vom renunța. Știm ce avem de făcut și puteți conta pe Ucraina. Și sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a afirmat Zelenski, într-un discurs susținut la Universitatea Națională de Apărare. Administrația președintelui american Joe Biden a avertizat Congresul că un eșec în reînnoirea asistenței militare pentru Ucraina ar putea înclina războiul care durează de aproape doi ani în favoarea Rusiei, ceea ce va crea amenințări la adresa securității naționale a Occidentului.
Zelenski, într-o referire la disputele din Congresul SUA privind alocarea ajutorului, a declarat că este „crucial ca politica (…) să nu-i trădeze pe soldați”. „Permiteți-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate din Capital Hill (sediul celor mai importante instituții ale administrației SUA, n.r.), acela este doar Putin și clica lui bolnavă”, a adăugat Zelenski. Zelenski a fost invitat marți pentru mai multe întâlniri la Casa Albe, inclusiv cu membri ai Congresului. Mulți parlamentari republicani au pus la îndoială continuarea ajutorului acordat Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia din Ucraina la începutul anului trecut, declanșând un război care a ucis sau a rănit sute de mii de persoane și a dus la cea mai mare confruntare între Rusia și Occident din ultimele șase decenii.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski îndeamnă, de la Washington, Congresul SUA să „nu facă jocul lui Putin”: „Este crucial ca politica să nu-i trădeze pe soldați”
Ucraina a doborât o rachetă de croazieră rusă deasupra regiunii Zaporojie
Comandamentul Operațional de Est al Ucrainei, cu sediul la Dnipro, a declarat luni că a doborât o rachetă de croazieră rusă Kh-59 deasupra regiunii Zaporojie, informează The Kyiv Independent.
De asemenea, forțele de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră Kh-59 deasupra districtului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, în jurul orei locale 15.00.
Forțele aeriene ucrainene au declarat, de asemenea, în seara zilei de 11 decembrie, că Rusia a lansat mai multe drone Shahed din Crimeea ocupată în direcția regiunilor Zaporojie, Donețk și Dnipropetrovsk.
Forțele Aeriene au declarat că un alt grup de drone a fost lansat din regiunea Herson spre regiunea Mykolaiv.
România sprijină ferm un acord pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi cu Republica Moldova
România sprijină ferm obţinerea unui acord politic pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova, plecând de la recomandările Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, pentru Agerpres.
Şefa diplomaţiei române a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles.
Ea a susţinut o decizie în ceea ce priveşte parcursul european al statelor din vecinătatea României.
„Majoritatea covârşitoare a statelor membre a admis că această decizie este una extrem de importantă, mai ales în contextul geopolitic actual. Continuă demersurile diplomatice, discuţiile diplomatice, pentru a încerca să obţinem o decizie pozitivă la sfârşitul acestei săptămâni, la Consiliul European din decembrie”, a arătat Luminiţa Odobescu.
Începerea negocierilor cu Ucraina, a punctat Odobescu, „este un subiect de negociere, care va fi discutat în continuare, la cel mai înalt nivel, de liderii europeni, la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni”.
De asemenea, ea a amintit că România a susţinut şi continuă să susţină parcursul european al Republicii Moldova „nu numai la nivel politic, dar şi la nivel practic”.
„La nivelul Ministerului de Externe suntem în strânsă coordonare cu colegii noştri”, a subliniat ministrul, vorbind de asistenţă şi sprijin în ceea ce priveşte procesul de aderare şi de cursuri de pregătire.
„Acest lucru va continua, pentru că este important, iar unul din subiectele comune de interes este consolidarea capacităţii administrative a Republicii Moldova, tocmai pentru a se pregăti în lansarea negocierilor de aderare, care nu vor fi simple, dar suntem alături de ei”, a arătat Luminiţa Odobescu.
Ministrul a vorbit şi de perspectiva ţării noastre, care a experimentat drumul european şi a înţeles importanţa continuării reformelor.
„În ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, atât Ucraina cât şi Republica Moldova, într-o perioadă scurtă de timp au reuşit să adopte reforme substanţiale, care trebuie să fie recunoscute. De altfel, au fost recunoscute de către Comisia Europeană şi de către statele membre, iar Comisia Europeană, pe baza acestor reforme, a recomandat statelor membre deschiderea negocierilor de aderare”, a arătat ministrul de Externe.
Suedia anunță un ajutor de 133 de milioane de dolari pentru Ucraina
Suedia a anunțat un nou pachet de ajutor umanitar pentru Ucraina în valoare de 1,4 miliarde de coroane suedeze (133 milioane de dolari), a declarat premierul Ulf Kristersson, luni, în cadrul unei conferințe, transmite The Kyiv Independent.
Pachetul de ajutor, care este cel mai mare pachet de sprijin umanitar pe care Suedia l-a acordat vreodată Ucrainei, are ca scop să ajute Ucraina să facă față creșterii numărului de atacuri rusești asupra infrastructurii civile în timpul lunilor de iarnă.
„Iarna friguroasă trebuie să fie întâmpinată cu solidaritatea noastră. Este vorba atât de libertatea lor, cât și de a noastră. Ucraina trebuie să câștige războiul, iar Rusia trebuie să piardă războiul”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru politică externă, Joar Forssell.
Cea mai mare parte a pachetului, 900 de milioane de coroane suedeze (86 de milioane de dolari), va fi destinată sprijinirii infrastructurii energetice, de locuințe, de sănătate și de transport prin intermediul Fondului fiduciar pentru ajutor, redresare, reconstrucție și reformă în Ucraina al Băncii Mondiale.
Alte 300 de milioane de coroane suedeze (29 de milioane de dolari) sunt destinate fondului de mediu și energie al Băncii Europene de Dezvoltare pentru Ucraina, în timp ce 100 de milioane de coroane suedeze (9,5 milioane de dolari) vor merge către inițiativa „Cereale din Ucraina” pentru a sprijini exporturile agricole ale Ucrainei.
Unesco va primi 75 de milioane de coroane suedeze (7,1 milioane de dolari) pentru a construi adăposturi antiaeriene în școli și grădinițe.
„Ucraina trăiește încă o iarnă sub agresiunea Rusiei”, a declarat ministrul pentru ajutor, Johan Forssell.
Potrivit guvernului suedez, Suedia a oferit Ucrainei 5,2 miliarde de coroane suedeze (495 de milioane de dolari) sub formă de sprijin umanitar de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoare și nimeni nu știe locul în care se află acum
Liderul încarcerat al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost mutat din colonia penitenciară IK-6 din regiunea Vladimir, situată la est de Moscova, şi nu se ştie unde se află acum, au anunțat luni, 11 decembrie, apropiații disidentului, informează agenția Reuters, potrivit Agerpres.
Aliații lui Navalnîi au indicat că se pregătesc pentru un posibil transfer al acestuia într-o colonie cu un regim mai dur, după ce în august a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare. Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, personalul coloniei IK-6 din oraşul Melehovo i-a transmis avocatului acestuia care aştepta afară că disidentul nu se mai află printre deţinuţii de acolo. „Unde anume l-au dus au refuzat să spună”, a scris purtătoarea de cuvânt, pe platforma de socializare X (fosta Twitter).
Procesul de transferare a deţinuţilor pe calea ferată străbătând vastul teritoriu al Rusiei poate dura săptămâni întregi, iar apropiaţii lor nu pot afla informaţii despre ce se întâmplă cu aceştia decât după ce ajung la destinaţie.
Mai multe detalii: Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoare și nimeni nu știe locul în care se află acum. „Unde anume l-au dus au refuzat să spună”
Putin a vizitat șantierul naval pentru a vedea noile submarine nucleare
Vladimir Putin s-a deplasat la un șantier naval pentru a asista la punerea în funcțiune a unor noi submarine nucleare, relatează Associated Press.
Călătoria președintelui rus la șantierul naval Sevmash din Severodvinsk, în regiunea Archangelsk din nord-vestul Rusiei, are loc la trei zile după ce acesta și-a declarat intenția de a candida pentru un nou mandat în fruntea Rusiei.
Împăratul Alexandru al III-lea este al șaptelea submarin cu propulsie atomică din clasa Borei care intră în serviciu. Acesta este înarmat cu 16 rachete balistice intercontinentale.
Putin a anunțat că alte trei astfel de submarine sunt în construcție. Acestea fac parte din triada nucleară a Rusiei, care include, de asemenea, rachete nucleare terestre și bombardiere strategice cu armament nuclear.
Rusia lansează o nouă ofensivă asupra Avdiivka, spune armata ucraineană
Forțele ruse au declanșat o ofensivă majoră asupra Avdiivka, cu 610 bombardamente de artilerie raportate în apropierea orașului din estul Ucrainei în ultima zi, potrivit armatei ucrainene.
„Inamicul a lansat ieri acțiuni masive de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate în direcțiile Avdiivka și Mariinka”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Oleksandr Stupun, pentru televiziunea ucraineană.
„Bătăliile aprige continuă. Luptătorii noștri țin cu fermitate apărarea”, a adăugat Stupun.
Peste 100 de gospodării, fără curent în urma atacurilor ruse din Kiev
Ca urmare a unui atac nocturn cu rachetă asupra Kievului în noaptea de 11 decembrie, peste o sută de consumatori au rămas fără curent, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, citat de Pravda.
„Inspecția infrastructurii deteriorate este în curs de desfășurare. Ca urmare a atacului nocturn, 120 de consumatori au rămas fără curent în Kiev”, se arată în mesaj.
18 drone lansate de ruși peste noapte, doborâte de ucraineni
Forțele ucrainene au doborât toate cele 18 drone „kamikaze” Shahed și toate cele opt rachete balistice lansate de Rusia peste noapte, au informat Forțele Aeriene luni.
Rachetele balistice ale unui model nedeterminat au fost lansate împotriva regiunii Kiev în jurul orei 4.00, probabil din regiunea Brânsk din Rusia.
Noi bombardamente în Sumî
Forțele ruse au atacat cinci comunități de-a lungul graniței regiunii Sumî pe 10 decembrie, trăgând de opt ori în cursul zilei, a informat administrația militară a regiunii Sumî pe Telegram.
Comunitățile Bilopillia, Nova Sloboda, Krasnopillia, Seredyna-Buda și Velyka Pysarivka au fost atacate. Au fost înregistrate aproximativ 52 de explozii.
Armata Rusiei a vizat diferitele comunități cu atacuri cu rachete, mortier și lansatoare de grenade, aruncând în același timp mine.
Forțele de apărare ucrainene au respins 49 de atacuri ruse în zona Avdiivka
Rușii continuă să atace activ în direcțiile Avdiivka, Bahmut, Liman, Marin și Șahtiar, iar aproximativ o sută de ciocniri au avut loc pe front numai în ultima zi, a anunțat Statul Major al forțelor ucrainene.
„În ultimele 24 de ore au avut loc 98 de ciocniri de luptă. În total, inamicul a lansat 3 rachete și 61 de lovituri aeriene, a lansat 67 de atacuri de la sistemele de salvare cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, a transmis Statul Major.
În zona de responsabilitate a unității de apărare antiaeriană „Tavria” în direcția Avdiivka,ucrainenii să-i rețină pe ruși, care nu încetează atacurile la Avdiivka.
Forțele ucraineni au respins cu succes 49 de atacuri în Novobakhmutivka, Stepovoy, Avdiivka, la sud de Severnoy și Tonenkoy, zonele Pervomaisky din regiunea Donețk, potrivit raportului.
Atac rusesc cu rachete balistice asupra Kievului
Armata ucraineană a anunțat luni dimineață un atac cu opt rachete lansat de Rusia asupra regiunii Kiev. Rachetele se îndreaptau spre capitală, dar toate au fost doborâte de forțele aeriene ucraineane. În urma atacului cel puțin patru persoane au fost rănite de resturi care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au declarat oficialii ucraineni, citați de Reuters.
Atacul a avut loc în jurul orei 4.00.
„În total, apărarea antiaeriană a distrus opt ținte aeriene care zburau în direcția capitalei pe o traiectorie balistică”, au transmis Forțele aeriene ale armatei ucrainene.
Orașul Herson, bombardat de ruși
Administrația Regională din Herson, a transmis că armata rusă a bombardat, duminică, orașul Herson.
„În această după-amiază (n.r. – duminică, 10 decembrie), inamicul a lovit orașu Hersonl. O clădire de locuințe a fost lovită. Un bărbat de 37 de ani a fost rănit de schije la cap, în urma unei expolozii. A fost internat. Medicii îi acordă asistență necesară”, se arată în mesaj.