Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 660
Reacţia NATO, după drona rusă prăbuşită în România: Nu a fost un „atac intenţionat” împotriva Aliaţilor
NATO a declarat joi că nu are ”nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor” după ce o dronă din Rusia s-a prăbuşit în România, relatează dpa, citată de Agerpres.
Până la 70 de drone ruseşti de tip Shahed 136 au fost înregistrate în cursul unui val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, dintre care una, potrivit unor constatări preliminare, a explodat, de asemenea, deasupra spaţiului aerian românesc.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White, a declarat pentru dpa, la Bruxelles, că serviciile de informaţii române raportaseră că Rusia folosea drona pentru un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene.
Mai multe detalii: Reacţia NATO, după drona rusă prăbuşită în România: Nu a fost un „atac intenţionat” împotriva Aliaţilor
UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Ungaria a renunţat la dreptul său de veto, relatează News.ro.
Consiliul European a mai decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE. UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Deschiderea negocierilor cu Bosnia-Herţegovina era susţinută puternic de Austria, care semnalase că s-ar împotrivi unei aderări accelerate a Ucrainei şi Republicii Moldova. „Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a comentat Charles Michel pe X, fostă Twitter.
Mai multe detalii: Moment istoric. UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Zelenski: „O victorie pentru întreaga Europă”
Finlanda îşi închide din nou întreaga frontieră cu Rusia
Finlanda a anunţat joi că îşi va închide din nou întreaga sa frontieră cu Rusia, la câteva ore după ce a redeschis două puncte de trecere, acuzând Moscova de orchestrarea unei crize a migranţilor, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Joi, la cele două puncte trecere redeschise între Rusia şi Finlanda s-au prezentat 36 de persoane solicitante de azil, conform poliţiei de frontieră finlandeze. „Fenomenul a fost reluat şi vom închide din nou toată frontiera”, a declarat ministrul de interne finlandez Mari Rantanen în faţa parlamentului de la Helsinki.
La finalul lunii noiembrie, Finlanda şi-a închis întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil care vin către ţara nord-europeană. Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen.
Mai multe detalii: Finlanda îşi închide din nou întreaga frontieră cu Rusia şi acuză Moscova de orchestrarea unei crize a migranţilor
Finlanda va semna un acord de apărare cu SUA. Armata americană va avea acces în apropierea graniţei cu Rusia
Finlanda va semna un acord de apărare cu SUA, a declarat guvernul finlandez. Acordul va permite armatei americane un acces larg în țara nordică, în apropierea frontierei sale lungi cu Rusia, relatează The Guardian.
Finlanda, vecina nordică a Rusiei, a devenit cel mai nou membru al alianței militare NATO la începutul acestui an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Acordul cu SUA a fost menit să permită accesul militar rapid și ajutorul acordat Finlandei în caz de conflict, au declarat oficialii.
Acesta enumeră 15 facilități și zone din Finlanda la care armata americană va avea acces neîngrădit și unde poate, de asemenea, depozita echipamente militare și muniții.
Zonele vor include patru baze aeriene, un port militar și accesul feroviar în nordul Finlandei, unde armata americană va avea o zonă de depozitare de-a lungul unei căi ferate care duce la granița cu Rusia, se arată în acord.
Explozii auzite la Kiev în urma unui atac cu rachete rusești asupra Ucrainei
Rusia a lansat mai multe rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în cursu zilei de azi, iar explozii au fost auzite în regiunea Khmelnytskyi și la Kiev începând cu ora locală 16:00, transmite The Kyiv Independent.
Forțele aeriene ucrainene au avertizat inițial asupra rachetelor care se îndreptau în direcția Starokostiantyniv din Khmelnytskyi, în jurul orei locale 14:30.
De asemenea, o alertă de raid aerian a fost anunțată în întreaga Ucraină în timp ce avioane de vânătoare rusești MiG-31 decolau de la baza aeriană militară rusă Savasleyka din Nijni Novgorod.
Ulterior, o a doua alertă de raid aerian a fost declanșată de decolarea mai multor MiG-31, după care au fost auzite explozii de către reporterii Kyiv Independent din Kiev.
Forțele rusești au lansat șase rachete S-300 asupra Ucrainei în cursul nopții, potrivit Forțelor Aeriene.
Zelenski, apel la liderii statelor UE pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei: Nu îi oferiţi lui Putin această victorie a anului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel joi la liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, să permită deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, avertizând că preşedintele rus Vladimir Putin ar exploata orice eşec din partea lor, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Zelenski a estimat că „nu este timp pentru jumătăţi de măsură ori ezitări”.
„Astăzi este ziua unei decizii politice ca răspuns la ceea ce am realizat. Este vorba despre deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a declarat şeful statului ucrainean într-o intervenţie prin videoconferinţă.
„Europa merită să fie puternică. Puterea Europei stă în unitate şi hotărâre. Este foarte important ca Europa să nu revină la indecizie astăzi. Nimeni nu vrea să vadă Europa ca lipsită de încredere. Oamenii din Europa nu vor vedea vreun avantaj dacă Moscova primeşte un permis de la Bruxelles sub forma negativităţii faţă de Ucraina. (Preşedintele rus Vladimir) Putin cu siguranţă va folosi asta împotriva voastră personal şi împotriva întregii Europe”, a adăugat Volodimir Zelenski.
„Nu îi oferiţi lui Putin această primă – şi singură – victorie a anului!”, a subliniat el.
Mai multe detalii: Zelenski, apel la liderii statelor UE pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei: „Nu îi oferiţi lui Putin această victorie a anului”
Putin afirmă că Rusia are peste 600.000 de soldați pe frontul din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a răspuns joi, în direct, întrebărilor adresate de cetățeni, dar și de jurnaliști ruși și străini, într-o acțiune numită Linia Directă. Liderul de la Kremlin a vorbit despre războiul din Ucraina, „Operațiunea Militară Specială”, cum e denumită în Rusia, și a dezvăluit câți soldați participă la ea.
„În total, există 617.000 de militari ruși în zona operațiunilor speciale”, a spus Putin, potrivit Meduza.
Putin a menționat că, în cadrul campaniei de recrutare a voluntarilor, în cursul anului au fost recrutate 486.000 de persoane. Sunt 244.000 de mobilizați în zona de operațiune militară, 41.000 au fost disponibilizați „din cauza atingerii limitei de vârstă, din motive de sănătate, din alte considerente”.
Mai multe detalii: Putin spune că sunt 617.000 de militari ruși în zona „operațiunilor speciale”. 486.000 de voluntari, recrutați în 2023
Există un „risc real” ca Putin să nu se oprească la Ucraina, dacă va câștiga, avertizează Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția că sprijinul oferit Ucrainei este „o investiţie în securitatea noastră”, întrucât există un „risc real” ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu se oprească la Ucraina, în cazul câștigării războiului, scrie AFP.
„Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici”, le-a declarat joi Stoltenberg jurnaliștilor, la Bruxelles.
Mai multe detalii: Șeful NATO: Există un „risc real” ca Putin să nu se oprească la Ucraina, în cazul victoriei
Putin: Va fi pace doar atunci când Rusia își va atinge obiectivele inițiale
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia doar atunci când Moscova își va atinge obiectivele inițiale, a declarat dictatorul rus Vladimir Putin pe 14 decembrie, în timpul primei sale conferințe de presă importante de la începutul invaziei, potrivit Kyiv Independent.
„Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele”, a spus Putin.
„Ele nu s-au schimbat. Denazificarea Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei”.
Kremlinul a folosit acuzații false privind Ucraina condusă de naziști pentru a-și justifica agresiunea. Putin a enumerat „demilitarizarea” și „denazificarea” ca obiective ale Rusiei atunci când a anunțat invazia la 24 februarie 2022.
Întrebat dacă Rusia plănuiește un nou val de mobilizare, Putin a răspuns că nu este nevoie de un astfel de pas în acest moment.
Cu toate acestea, liderul rus a afirmat că țara are suficienți oameni pentru a ridica dimensiunea armatei ruse la 500.000 de militari până la sfârșitul anului.
O femeie a murit într-un bombardament rusesc asupra regiunii Herson
Forțele rusești au atacat peste noapte regiunea Herson cu ceea ce părea a fi o rachetă balistică S-300, ucigând o femeie în vârstă, au raportat Forțele de Apărare din sudul Ucrainei pe 14 decembrie, scrie The Kyiv Indepednent.
În urma atacului, o casă și clădirile învecinate au fost distruse în orașul Myroliubivka, situat la aproximativ 32 de kilometri nord-vest de orașul Herson. Cadavrul unei femei în vârstă a fost găsit printre dărâmăturile casei.
O rachetă a lovit, de asemenea, Snihurivka, în regiunea învecinată regiunea Nikolaiev, dar nu a provocat victime sau pagube semnificative.
Forțele rusești din regiunea Herson ocupată au tras în total șase rachete S-300 spre regiunile Nikolaiev și Herson în acea noapte, a raportat anterior Forțele Aeriene ucrainene.
În aceeași noapte, Rusia a lansat, de asemenea, 42 de drone spre Ucraina, dintre care 41 au fost doborâte.
Volodimir Zelenski, prima conversație telefonică cu noul premier polonez Donald Tusk
Președintele Volodimir Zelenski și premierul polonez nou ales, Donald Tusk, au avut prima convorbire telefonică oficială, a declarat Zelenski joi, 14 decembrie, scrie The Kyiv Independent.
Parlamentul polonez l-a ales pe Donald Tusk în funcția de prim-ministru pe 11 decembrie, punând capăt guvernării de opt ani a partidului conservator Lege și Justiție (PiS). El a depus jurământul oficial în funcția de prim-ministru la 13 decembrie.
Revenind la al treilea mandat, Tusk s-a angajat să restabilească relațiile cu UE și să calmeze legăturile cu Ucraina, după mai multe luni dificile.
Precizând că apelul telefonic a avut loc în timp ce se afla în vizită în Norvegia, Zelenski a declarat că l-a felicitat pe Tusk pentru „numirea sa și începutul unui nou capitol în relațiile noastre bilaterale”.
Președintele a auzit „cuvinte autentice de susținere” din partea lui Tusk și și-a exprimat optimismul că Ucraina ar putea colabora cu guvernul său pentru „a accelera rezolvarea tuturor problemelor nerezolvate în relațiile noastre într-o manieră reciproc avantajoasă”, a spus el.
De asemenea, Zelenski l-a invitat pe Tusk să viziteze Kievul atunci când este posibil.
Rușii au atacat 7 localități din regiunea Sumî
Forțele rusești au atacat șapte localități din apropierea graniței din regiunea Sumî pe 13 decembrie, a raportat administrația militară locală.
Bombardamentele au vizat localitățile Seredyna-Buda, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Bilopillia, Yunakivka, Novo Sloboda și Hotin.
Trupele rusești au tras de 12 ori pe parcursul zilei, provocând cel puțin 68 de explozii înregistrate și lovind cu mine, lansatoare de grenade și atacuri cu mortiere.
Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.
Așezările rurale de-a lungul graniței din regiunea Sumî sunt vulnerabile la atacuri constante din partea trupelor rusești din apropiere. De când forțele ucrainene au eliberat părți ale regiunii în aprilie 2022, zona a fost supusă unui bombardament zilnic.
Rușii spun că au interceptat drone ucrainene în regiunile Moscova și Kaluga
Dronele ucrainene care zburau deasupra regiunilor rusești Moscova și Kaluga au fost interceptate pe 14 decembrie, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Ministerul Apărării a afirmat că unitățile de apărare aeriană au distrus nouă drone deasupra celor două regiuni în cursul nopții. Până în acest moment nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.
Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat pentru prima dată că o dronă a fost doborâtă în drum spre Moscova în jurul orei locale 2:35. El a precizat că tentativa de atac a fost interceptată în districtul Naro-Fominsk.
Sobyanin a afirmat că o altă dronă a fost distrusă în aceeași zonă în jurul orei 4:25 a.m.
Sobyanin și Ministerul rus al Apărării au atribuit tentativele de atac cu drone Ucrainei. Kievul nu comentează de obicei afirmațiile privind atacurile cu drone în Rusia.
Apărarea ucraineană a doborât 41 din 42 de drone lansate de ruși, peste noapte
Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 41 din cele 42 de drone rusești în noaptea de 14 decembrie, au anunțat Forțele Aeriene pe Telegram, potrivit The Kyiv Independent.
Rusia a lansat un total de 42 de drone Shahed asupra Ucrainei, începând din seara zilei de 13 decembrie. Dronele au fost lansate de la Balaklava și Ceauda, în Crimeea ocupată, și de la Primorsko-Ahtarsk, în sudul Krasnodar Krai, Rusia.
Majoritatea dronelor se îndreptau către regiunea Odesa.
Un atac asupra orașului Odesa în noaptea de 14 decembrie s-a soldat cu 11 răniți, inclusiv trei copii care au trebuit să fie spitalizați.
Forțele aeriene au raportat, de asemenea, că forțele rusești din regiunea Herson ocupată au lansat șase rachete antiaeriene S-300 spre regiunile Nikolaiev și Herson.
Oficialii ucraineni au avertizat că este posibil ca atacurile aeriene rusești să se intensifice în timpul iernii, deoarece Moscova vizează infrastructura energetică a Ucrainei. Un atac desfășurat în timpul nopții la Kiev pe 13 decembrie a rănit peste 50 de persoane.
Statul Major al Ucrainei anunță că 89 de ciocniri armate au avut loc pe front și că rușii atacă mai ales la Avdiivka
89 de ciocniri armate au avut loc pe frontul din Ucraina pe parcursul zilei de miercuri, 45 de atacuri rusești fiind efectuate pe frontul de la Avdiivka, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, în actualizarea zilnică a evoluției conflictului, potrivit Ukrainska Pravda.
Pe frontul de la Kupiansk, apărătorii ucraineni au respins 12 atacuri rusești în apropiere de Synkivka și alte două atacuri la est de Petropavlivka (regiunea Harkov).
Pe frontul din Lîman, forțele armate ucrainene au respins două atacuri rusești lângă pădurea Serebrianka (regiunea Luhansk) și la est de Terny (regiunea Donețk).
Pe frontul de la Bahmut, trupele de apărare ucrainene au respins șase atacuri rusești în apropiere de orașele Ivanivske și Andriivka (regiunea Donețk).
Pe frontul Avdiivka, apărătorii ucraineni au respins 25 de atacuri rusești la est de Novobakhmutivka, Stepove și Avdiivka, și alte 20 de atacuri la sud de Sievierne, Pervomaiske și Nevelske (regiunea Donețk), unde rușii au încercat fără succes să străpungă apărarea trupelor ucrainene, mai susține conducerea armatei ucrainene.
Pe frontul de la Marinka, forțele de apărare continuă să reziste în fața rușilor în apropiere de Novomykhailivka și Krasnohorivka (regiunea Donețk), acolo unde trupele ruse au efectuat 11 atacuri nereușite asupra pozițiilor apărătorilor ucraineni, conform aceleiași surse.
Pe frontul din Șahtarsk, rușii nu au desfășurat nicio operațiune ofensivă.
Pe frontul din Zaporojie, forțele de apărare ucrainene au respins șase atacuri rusești în apropiere de Robotyne și la vest de Verbove (regiunea Zaporojie).
Forțele ucrainene continuă să își mențină pozițiile pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson. Acestea continuă să lanseze tiruri asupra trupelor ruse, mai susține Statul Major General al Ucrainei.
Șeful bugetului UE vede posibil un acord de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil în această săptămână la un acord privind acordarea a 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru Ucraina, deoarece această sumă va fi inclusă într-un pachet cu alte fonduri de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că îl va bloca, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters.
„Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, există ceva în el pentru migrație, protecția frontierelor, susținerea unor state precum Turcia, în prezent bune prietene ale Ungariei și viceversa, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a precizat Hahn.
Mai multe detalii: Șeful bugetului UE vede posibil un acord prin care Ucraina să primească 50 de miliarde de euro și spune că există „un plan B” dacă Ungaria se va opune
Rușii lansează atacuri cu drone kamikaze asupra Ucrainei din mai multe direcții. Explozii în regiunea Odesa
Forțele aeriene ucrainene au avertizat miercuri seară că o serie de drone de atac rusești au fost lansate asupra regiunii Odesa, dinspre mare, și spre regiunea Dnipropetrovsk, dinspre partea ocupată a regiunii Zaporojie, scrie Ukrainska Pravda.
„A fost înregistrată deplasarea dronelor Shahed (drone kamikaze, de producție iraniană, n.r.) dinspre regiunea Zaporojie spre regiunea Dnipropetrovsk”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei, într-o avertizare publicată pe Telegram.
Ulterior, s-a raportat că rușii au lansat drone de atac din Marea Neagră spre districtul Bilhorod-Dnistrovskyi din regiunea Odesa.
În jurul orei locale 20:00, Forțele Aeriene ucrainene au raportat un grup de drone Shahed care se îndreptau spre Odesa. Corespondenții radiodifuzorului public ucrainean Suspilne au relatat ulterior explozii în Odesa.