Zona de sud-est a Ucrainei a fost ținta bombardamentelor ruse sâmbătă, în regiunea Dnipro, dar și lângă Zaporojie și Donețk. De asemenea, soldații ruși au deschis focul asupra a două autobuze pentru evacuarea civililor din orașul Popasna, aflat în regiunea estică Luhansk, a transmis un oficial ucrainean. Spre seară au fost raportate explozii la Odesa, unde oficiali ucraineni au anunțat că a fost avariată pista aeroportului. În Mariupol, adjunctul comandantului batalionului Azov a transmis că ambele părți, rusă și ucraineană, au încetat focul în perimetrul uzinei Azovstal și s-a început evacuarea civililor.
A început operațiunea de evacuare a civililor de la Azovstal. „Pentru moment, ambele părți au încetat focul”
Operațiunea de evacuare a civililor de la combinatul siderurgic Azovstal e în desfășurare, a anunțat adjunctul comandantului batalionului Azov.
„Pentru moment, ambele părți au încetat focul”, a spus Sviatoslav Palamar.
Evacuarea a început cu întârziere și din cauza bombardamentelor, și din cauză că autobuzele trimise să preia oamenii au ajuns la mai bine de 12 ore după ora convenită.
Deocamdată, au fost evacuate 20 de persoane. „Am dus 20 de femei și copii la locul convenit pentru evacuare, pe toți i-am scos de sub dărâmături. Sperăm să ajungă la Zaporojie, așa am discutat, să fie duși pe un teritoriu controlat de ucraineni”, a spus Palamar.
Operațiunea continuă, scoatem civilii de sub dărâmături și îi aducem la autobuze. Sunt femei, copii, vârstnici. Sperăm să reușim să-i evacuăm pe toți.
Sviatoslav Palamar:
„Cât despre răniți, a adăugat Palamar, aceștia au nevoie de îngrijiri medicale de urgență, dar nu li se permite evacuarea. Noi am cerut ca tuturor răniților, și militari, nu doar civili, să li se permită să plece de aici în siguranță, dar am fost refuzați”.
Ucraina a primit sisteme antirachetă Mistral din Norvegia
Ucrainei i-au fost livrate mai multe sisteme antirachetă Mistral din Norvegia, a anunțat ministrul apărării norvegian, Bjorn Aril Gramm, scrie platforma Nexta.
Cu aceste sisteme pot fi doborâte avioane și elicoptere aflate la o altitudine de până la 3 kilometri și pot fi interceptate rachetele de croazieră.
Un avion rus de recunoaștere a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei
Încălcarea spațiului aerian suedez s-a produs vineri seară pentru o scurtă perioadă de timp, după care aeronava rusească a părăsit zona, potrivit Pravda și The Guardian.
„Un avion rusesc cu elice AN-30 a încălcat spațiul aerian suedez vineri seară”, a declarat ministerul suedez al Apărării într-un comunicat.
Luptătorii suedezi au urmărit incidentul și au fotografiat aeronava.„Complet inacceptabil, vom răspunde, desigur, diplomatic. Această acțiune este neprofesională și având în vedere situația generală de securitate foarte inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată”, a spus ministrul Apărării Peter Hultqvist.
20 de civili evacuați din Azovstal a anunțat comandantul adjunct al regimentului Azov
Comandantul adjunct al regimentului Azov Svyatoslav Palamar a anunțat, sâmbătă, că soldații ucraineni au scos 20 de civili din dărâmăturile de la Azovstal și i-au transferat pe teritoriul controlat de Ucraina, potrivit ziarului Pravda.
„De la ora 06.00 așteptam sosirea convoiului de evacuare, care a sosit abia la ora 18.25. Începând cu ora 19:40 am transferat 20 de civili la locul convenit, pe care am reușit să-i eliberăm din ruine. Acestea sunt femei și copii, sperăm că oamenii vor merge în direcția convenită, și anume Zaporojie”, a spus Svyatoslav Palamar.
Asta în timp ce TASS spune că au fost evacuați 25 de civili, printre care și șase copii sub 14 ani.
Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia
Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că sâmbătă a avut loc un schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, potrivit The Guardian. Este vorba de soldați și șapte civili s-au întors acasă.
Unul dintre militari era o femeie însărcinată în cinci luni, a adăugat ea. Vicepremierul nu a spus câți ruși au fost eliberați.
Joi, Ucraina a declarat că Rusia a predat 33 de soldați.
Muncitorii olandezi refuză să descarce un petrolier rusesc la Amsterdam
Lucrătorii portuari olandezi au refuzat sâmbătă să descarce la Amsterdam un petrolier care conținea o încărcătură de motorină rusească, care a fost refuzată anterior de muncitorii portuari din Suedia, potrivit ziarului European Pravda.
Sunny Liger, un petrolier de 42.000 de tone, este ancorat în prezent în largul Amsterdamului. Vineri, docherii din portul Rotterdam au refuzat, de asemenea, să manipuleze încărcătura.
„Aseară târziu am cerut tuturor părților din portul Amsterdam să nu lase nava să acosteze”, a declarat Asmae Hajjari, președinta secției de lucrători portuari a sindicatului FNV.
Marfa navei este controversată din cauza războiului din Ucraina. Importul de petrol și gaze rusești este legal, deși guvernul olandez a spus că dorește să devină mai puțin dependent de gazul rusesc.
Municipalitatea Amsterdam, unicul acționar al portului, consideră că nu este de dorit descărcarea Sunny Liger în portul Amsterdam. „Susținem lucrătorii portuari”, a spus un purtător de cuvânt al primarului. Municipalitatea așteaptă consultări cu toate părțile înainte de a lua orice măsură.
De asemenea, secretarul de presă al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nikolenko le cere lucrătorilor portului Amsterdam să nu descarce nava.
Ministerul Apărării din Ucraina: Rusia se pregătește să intensifice acțiunea militară în est
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a spus, sâmbătă, într-o conferință de presă că există semne că Rusia continuă să se regrupeze și să își consolideze trupele în Ucraina și că se pregătește să intensifice operațiunile în est, potrivit BBC.
„Eforturile principale ale ocupanților sunt concentrate pe blocarea unităților noastre din apropierea uzinei Azovstal, a spus el, deși unele trupe sunt redistribuite mai la est”, a mai spus acesta.
Motuzyanyk a acuzat trupele ruse că au dus cu forța locuitorii din regiunea Harkov în Federația Rusă.Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că peste un milion de persoane au fost „evacuate” din Ucraina în Rusia de la începutul invaziei.
Presa din Ucraina: Mai multe explozii au fost semnalate la Odesa
Un martor a declarat pentru CNN că a văzut cel puțin un avion de luptă deasupra orașului Odesa. Comandamentul Operațional (Sud) al armatei a declarat pe Telegram că pista de pe aeroportul din Odesa a fost avariată.
Exploziile au fost auzite la scurt timp după ce sirenele de raid aerian au sunat în oraș, potrivit Ukrayinska Pravda.
„Ca urmare a unui atac cu rachete în regiunea Odesa, pista aeroportului din Odesa a fost avariată”, au transmis autoritățile.
Conform guvernatorului regiunii, Maksim Marcenko, rachetele rusești au distrus pista aeroportului, însă nu au fost înregistrate victime.
„Astăzi, duşmanul a lovit din Crimeea cu un sistem de rachetă pentru apărarea de coastă Bastion. Pista aeroportului din Odesa a fost distrusă. Mulţumesc lui Dumnezeu, nu au existat victime”, a spus Marcenko într-o postare pe Telegram.
Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE va propune eliminarea treptată a petrolului rusesc până la sfârșitul anului
Uniunea Europeană urmează să propună o interdicție a petrolului rusesc până la sfârșitul anului, cu restricții la import introduse treptat până atunci, potrivit unor persoane familiarizate, citate de Bloomberg.
UE va face, de asemenea, eforturi pentru ca mai multe bănci din Rusia și Belarus să fie separate de sistemul internațional de plăți SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC.
SUA și Marea Britanie au impus anterior sancțiuni Sberbank, cea mai mare instituție financiară a Rusiei.
O decizie cu privire la noile sancțiuni ar putea fi luată săptămâna viitoare, la o întâlnire a ambasadorilor blocului. Măsurile propuse, care ar alcătui al șaselea pachet de sancțiuni al UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu au fost încă prezentate oficial și s-ar putea schimba înainte ca acest lucru să se întâmple.
Sancțiunile UE necesită sprijinul tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate și mai multe țări, precum Ungaria, s-au opus de mult timp măsurilor care vizează petrolul rusesc.
Posibil progres în evacuarea Mariupolului, anunță autoritățile locale
Consiliul orașului Mariupol au anunțat, sâmbătă, că există semne care indică progrese semnificative pentru evacuarea civililor, potrivit CNN.
„Există speranță pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol pe teritoriul controlat de Ucraina”, a spus consiliul orașului Mariupol pe contul său Telegram. Deși consiliul încă așteaptă confirmarea, autoritățile au transmis că evacuarea va avea loc astăzi (sâmbătă) din Port City, care este un centru comercial.
„Ocupanții au permis circulația între cartierul Mal Stânga și alte cartiere ale orașului de pe malul drept. Evacuarea este deschisă peste pod către Mukhino”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului Mariupol.
În această etapă, nu este clar dacă vreo evacuare ar include oameni prinși în fabrica Azovstal. În total, aproximativ 100.000 de oameni se află încă în Mariupol, un sfert din populația de dinainte de război.
Crucea Roșie și ONU negociază evacuarea civililor din uzina Azovstal din Mariupol
Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a anunțat că cele două organizații sunt implicate în negocierile de evacuare a oamenilor care sunt prinși în combinatul siderurgic Azovstal, potrivit CNN.
Edilul i-a îndemnat pe toți partenerii internaționali „să se unească pentru un singur obiectiv să salveze viețile localnicilor, să salveze cetatea și acei localnici care se ascund acum în adăposturile antiaeriene de la Azovstal”.
„Așteptăm rezultatele acestor discuții. Așteptăm să vedem că vom obține acest coridor și vom salva viețile a sute de locuitori ai Mariupolului”, a mai spus Boicenko.
Biroul președintelui ucrainean a declarat vineri că are un plan pentru evacuarea fabricii Azovstal, dar oficialii ucraineni au spus ulterior că rușii au blocat accesul la fabrică.
Uzina Azovstal a fost distrusă în mod semnificativ de atacurile rusești. Noi imagini din satelit
Aproape fiecare clădire de pe uzina de oțel întinsă Azovstal, a uzinii Azovstal, ultima redută în apărarea ucraineană din Mariupol, a fost distrusă, arată noile imagini din satelit de la Maxar Technologies, potrivit CNN.
Sunt găuri mari în acoperișuri, iar unele sunt complet prăbușite în timp ce din unele clădiri a mai rămas doar molozul. Multe dintre clădirile rezidențiale și guvernamentale aflate direct la est de fabrică au fost, de asemenea, complet distruse.
CNN a raportat anterior că forțele ucrainene și sute de rezidenți rămași s-au refugiat în subsolurile fabricii. Din imaginile din satelit făcute vineri nu este clar dacă vreunul dintre atacurile militare a distrus vreunul dintre subsoluri.
Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov la uzină, a declarat vineri pentru CNN că oțelăria a fost bombardată intens.
„Sunt pivnițe și buncăre la care nu putem ajunge pentru că sunt sub moloz”, a spus Palamar. „Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu poți ajunge”.
Cum arată Azovstal după atacurile rușilor.
Rușii impun rublele în Enerhodar
În orașul ucrainean Enerhodar, ocupat de trupele Rusiei, se introduce plata în ruble rusești. Există deja magazine de unde produsele aduse din Crimeea, Belarus și Rusia pot fi cumpărate în schimbul rublelor, anunță pe canalul său de Telegram compania nucleară ucraineană de stat, potrivit Nexta.
În Nova Kahovka rușii au ridicat monumentul lui Lenin
În piața centrală din localitatea Nova Kahovka, armata rusă a ridicat un monument dedicat lui Vladimir Lenin. Anunțul a fost făcut de ministrul pentru Transformare Digitală, Mihail Fedorov, potrivit Ukrayinska Pravda.
„În timp ce Ucraina este prima din lume care lansează pașapoarte electronice, rușii restaurează monumentul lui Lenin în Nova Kahovka ocupată temporar”, a scris acesta pe Telegram.
Imagini cu statuia au fost postate și de Nexta.
Macron a vorbit sâmbătă cu Zelenski, anunță Palatul Elysee
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.
„Președintele Republicii i-a reafirmat președintelui Zelensky disponibilitatea de a lucra activ în timpul celui de-al doilea mandat al său pentru a restabili suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, menținând întotdeauna o strânsă coordonare cu partenerii și aliații săi europeni”, se arată în comunicatul transmis de instituție, potrivit CNN.
Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bombardarea continuă a orașelor ucrainene și la situația „insuportabilă” din Mariupol.
Macron i-a spus lui Zelenski că sprijinul militar acordat Ucrainei „va continua să crească, precum și asistența umanitară oferită de Franța”, care se ridică până acum la peste 615 tone de echipamente, inclusiv pachete medicale, generatoare pentru spitale, ajutor alimentar, asistență pentru adăposturi.
Pericol de epidemii în Mariupol. Parlamentul din Ucraina: „Există condiții de viață medievale”
Pe lângă bombardamentele forțelor ruse și lipsa hranei și a apei, locuitorii din Mariupol sunt amenințați de boli, au avertizat sâmbătă oficialii ucraineni, calificând condițiile de viață din oraș drept „medievale”, potrivit CNN.
„Holera, dizenterie și Escherichia coli: aproximativ 100.000 de locuitori din Mariupol sunt în pericol de moarte nu numai din cauza bombardamentelor, ci și din cauza condițiilor de viață intolerabile și a condițiilor insalubre”, se arată într-o postare de pe contul oficial de Twitter al Parlamentului ucrainean.
„Epidemii puternice și mortale ar putea izbucni în curând în oraș – din cauza lipsei de alimentare cu apă și a canalizării centralizate, a descompunerii a mii de cadavre sub dărâmături și a lipsei catastrofale de apă și mâncare”, a spus parlamentul.
Oficialii ucraineni au mai transmis că soldații ruși nu pot oferi populației hrană, apă sau medicamente.
„Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. Acum, în ruina Mariupol, există condiții de viață medievale”, se mai arată în postare.
Ce pierderi au suferit rușii, potrivit autorităților din Ucraina
Statului Major al Ucrainei a făcut bilanțul pierderilor suferite de ruși de la începutul războiului și până pe 30 aprilie. Astfel, autoritățile din Ucraina au anunțat că au distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti, iar peste 23.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, potrivit Kyiv Independent.
Au mai fost distruse:
- 190 de avioane
- 155 de elicoptere
- 1.701 de vehicule
- 4 rachete balistice și de croazieră
- 76 de rezervoare de combustibil
La rândul său, Rusia a anunţat sâmbătă că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene, potrivit Reuters.
Prima doamnă a Ucrainei: „Rușii încearcă să-i anihileze pe ucraineni”
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a vorbit într-un interviu acordat presei din Polonia despre modul în care războiul a schimbat viața familiei sale și a cetățenilor: „a schimbat complet totul, inclusiv viețile noastre”, potrivit CNN. Această crede că Rusia intenționează să distrugă țara ei.
Ea a povestit că de când a început războiul Volodimir Zelenski „s-a mutat pe strada Bankowa (biroul președintelui din Kiev), la locul lui de muncă”, în timp ce ea a stat cu copiii lor.
„Nu există zile libere de la muncă și nici timp liber în război. Adesea, nici măcar nu știi ziua săptămânii. Există doar ceea ce este astăzi, ce trebuie făcut”, a adăugat ea.
Întrebată dacă războiul l-a schimbat pe soțul ei, Zelenska a răspuns: „Din anumite motive, aud foarte mult această întrebare. Dar războiul nu l-a schimbat. El a fost mereu așa. Era un om pe care te puteai baza. Un om care nu va da greș niciodată. Acum întreaga lume a văzut ceea ce poate nu a fost clar pentru toată lumea înainte”.
Ca răspuns la o întrebare despre ceea ce crede ea că vrea să realizeze Vladimir Putin în Ucraina, Zelenska a spus: „Ceea ce fac trupele ruse în Ucraina duce direct la concluzia că rușii încearcă să-i anihileze pe ucraineni, care este adevăratul lor scop”
Dialogul de stabilitate strategică dintre Rusia și SUA a fost „înghețat” în mod oficial, susține un diplomat rus
În prezent nu se întrevede nicio perspectivă a dialogului Rusia-SUA privind stabilitatea strategică, iar dialogul este „înghețat” în mod oficial de către Washington, a declarat sâmbătă pentru TASS directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Vladimir Iermakov, potrivit The Guardian.
Șeful Ministerului de Externe a declarat că aceste contacte ar putea fi reluate după ce Rusia va finaliza ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.
„În orice dialog, în special într-un dialog strategic, este necesară cel puțin prezența unui partener adecvat. Deocamdată, acest dialog este înghețat în mod formal de partea americană”, a precizat Iermakov.
Dialogul ruso-american privind stabilitatea strategică poate fi reluat după ce Rusia își va îndeplini obiectivele „operațiunii sale speciale” în Ucraina, a mai spus Iermakov.
Reacția Rusiei după ce Pentagonul l-a acuzat pe Putin de „depravare”
Ambasadorul Rusiei în Statele Unire, Anatoli Antonov, a respins acuzația purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin a acționat cu „depravare” în ceea ce privește invazia în Ucraina, relatează BBC.
„A devenit o normă aici ca oficialii administrației să își bazeze judecățile pe minciunile murdare ale autorităților ucrainene”, a spus diplomatul.
De asemenea, Antonov a susținut că SUA nu vor să înceteze ostilitățile din Ucraina.
„Ceea ce contează pentru John Kirby și colegii săi este că complexul militar-industrial american primește venituri suplimentare prin faptul că scapă de armele învechite din depozitele lor”, a mai spus ambasadorul rus.
John Kirby „și-a pierdut demnitatea unui ofițer american, recurgând la insulte de stradă”, a adăugat Anatoli Antonov.
Întrebat într-un briefing de presă de vineri dacă Departamentul american al Apărării îl consideră pe Vladimir Putin un „actor rațional” pe scena relațiilor internaționale, secretarul de presă al Pentagonului a răspuns: „Este greu să te uiți la unele dintre imagini și să-ți imaginezi că orice lider serios și matur, care gândește rațional, ar face asta. Așa că nu pot vorbi despre psihologia lui. Dar cred că putem vorbi cu toții despre depravarea sa”.
Autoritățile din Mariupol spun că rușii au furat ventilatoare din spitalele din oraș
Reprezentanții Consiliului Local din Mariupol acuză forțele ruse că au luat ventilatoarele din spitale și le-au ”scos” din oraș, relatează Sky News. Echipamentele medicale sunt ”extrem de necesare în tratamentul pacienților grav bolnavi”, subliniază autoritățile din orașul-port de la Marea Azov.
„Numai în spitalele de la Mariupol erau 60 de ventilatoare. Acum, acestea sunt echipamentele pe care ocupanții ruși le exportă pe teritoriul lor. În loc să-și dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții”, scrie în mesajul Consiliului Local.
În acest context, primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a acuzat trupele ruse de crime de război.
„De opt ani dezvoltăm sistematic fiecare sferă a Mariupolului. O atenție deosebită a fost acordată domeniului medical. Dar armata rusă nu numai că a distrus orașul nostru și a ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului, ci a început să jefuiască și ceea ce a supraviețuit. Acesta este jaf și o crimă de război”, a afirmat edilul.
Mariupolul se află sub asediul forțelor ruse de săptămâni la rând, cea mai mare parte a infrastructurii civile fiind distrusă, iar zeci de mii de oameni sunt în continuare captivi în orașul din sudul Ucranei, în condițiile în care încercările de evacuare a civililor au eșuat în repetate rânduri.
Un spital și zone rezidențiale din Harkov, bombardate în timpul nopții
Bombardamentele din timpul nopții au vizat o unitate medicală și o zonă rezidențială din nord-estul orașului Harkov, potrivit Serviciilor de Stat de Urgență din Ucraina, citate de BBC.
În urma atacurilor, apartamente din două blocuri de nouă etaje au fost incendiate, iar un bărbat, proprietar al unuia dintre apartamente, a fost rănit și spitalizat.
În cazul spitalului au fost avariate structurile din beton și ramele ferestrelor, iar la etajul al cincilea a izbucnit un incendiu, fără să fie înregistrate victime.
BBC precizează că nu a putut confirma aceste informații în mod independent.
Trupuri cu urme de tortură au fost găsite într-o groapă comună din regiunea Kiev
Cadavrele unor bărbați au fost descoperite într-o groapă comună dintr-o pădure din regiunea Kiev, a anunțat, sâmbătă, 30 aprilie, șeful poliției din regionale, relatează publicația Ukrainska Pravda. Trei trupuri ale unor bărbați se aflau în groapă. Acestea prezentau urme de tortură, potrivit oficialului.
Groapa a gost găsită în pădurea de de lângă satul Mirotskoye.
Victimele aveau mâinile legate, erau legate la ochi cu o cărpe și unii bărbați veau un căluș în gură, potrivit poliției.
„Victimele au fost torturate. Fiecare dintre bărbați a fost împușcat în ureche. Aceasta este o altă groapă comună, care a fost făcută de ocupanți pe teritoriul districtului Buchansky”, a declarat Andriy Nebytov, șeful poliției din regiunea Kiev.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunțase vineri, într-un interviu acordat presei poloneze, că lângă Kiev a fost descoperită o nouă groapă comună, fără a preciza cu exactitate unde se află aceasta.
Mai multe informații: Imagini publicate de oficialii ucraineni cu groapa comună găsită lângă Kiev. Trupurile celor uciși au urme de tortură
Consilier al lui Zelenski: Rusia ignoră propunerile de a salva oamenii din Mariupol
Lumea este pregătită să ajute la salvarea oamenilor din Mariupol din fața bombardamentelor rusești, dar Moscova respinge toate ofertele, spune Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit publicației Ukrainska Pravda.
„Președintele se adresează constant liderilor mondiali pentru a ne ajuta să convingem partea rusă de necesitatea unui coridor umanitar de la Mariupol. Unii lideri politici se îndreaptă către Putin prin canalele lor personale, susținând că acest lucru ar trebui făcut din motive umanitare. Dar, din păcate, nu există nicio reacție din partea Rusiei”, a spus Podoliak.
Consilirul prezidențial acuză partea rusă că demonstrează că nu vrea să comunice și să facă măcar unele concesii și se declară convins că distrugerea Mariupolului are o importanță simbolică pentru Moscova.
Sunt atacuri în fiecare zi cu utilizarea maximă a întregii artilerii grele, a aviației, pentru a distruge Azovstal. Rușii înțeleg că sunt copii, civili, dar continuă să bombardeze.
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski:
„Sunt destui oameni curajoși în lume, în special lideri politici, care sunt gata să organizeze o misiune de mediere la Mariupol. Adică mergem acolo și zeci de lideri mondiali sunt gata să stea lângă noi, astfel încât să putem lua oamenii de acolo. Lumea vrea să ajute la rezolvarea acestei mari catastrofe umanitare”, a adăugat Podoliak.
Mariupol, oraș-port la Marea Azov, se află sub asediul forțelor ruse de la începutul lunii martie. Uzina Azovstal este ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol în fața forțelor ruse. Aici se adăpostesc de mai multe săptămâni soldați ucraineni, precum și sute de civili.
Guvernatorul din Luhansk avertizează cu privire la posibile provocări ale soldaților ruși
Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, spune că există riscul ca militari ruși care se dau drept soldați ucraineni să lanseze diverse provocări, relatează publicația Ukrainska Pravda.
”Avem informații 100% confirmate că au găsit mai multe containere cu haine de la armata noastră. Ei bine, cum le vor folosi… din păcate, nu putem spune dinainte la ce provocări sunt gata să recurgă”, a declarat oficialul din regiunea aflată în estul Ucrainei.
Sate bombardate în regiunea Dnipro
Atacul a avut loc sâmbătă dimineață, potrivit șeful Consiliului Regional din Dnipro, Mykola Lukashuk, citat de Ukrainska Pravda.
„Începutul celei de a 66-a zile de rezistență. În noaptea asta a fost calm în regiune. Și dimineața am primit «bună ziua» de la invadatori: inamicul a tras în vecinătatea Velikaya Kostroma din regiunea Krivoi Rog”, a anunțat oficialul, precizând că nicio persoană nu a fost rănită.
Un atac a avut loc și într-un sat din districtul Sinelnikovsky, care se învecinează cu regiunile Zaporojie și Donețk.
Primarul din Popasna: Forțele ruse au tras în două autobuze pentru evacuarea civlilor
Soldații ruși au deschis focul asupra a două autobuze pentru evacuarea civililor din orașul Popasna, aflat în regiunea estică Luhansk, relatează publicația Kyiv Independent, care citează un anunț al primarului Mykola Khanatov.
Edilul precizează că totul s-a întâmplat vineri, când, după ce 31 de pesoane au fost evacuate, autoritățile au mai trimis două autobuze în oraș pentru preluarea altor civili care voiau să plece, iar trupele ruse au deschis focul asupra acestor autobuze.
Nu există informații despre posibile victime pentru că șoferii autobuzelor nu au putut fi contactați.
Un terminal petrolier a fost lovit de obuze în regiunea rusă Breansk
Părți ale unui terminal petrolier și teritoriul adiacent au fost lovite de obuze în regiunea rusă Breansk sâmbătă, 30 aprilie, potrivit presei de stat de la Moscova, care îl citează pe guvernatorul regiunii, relatează The Guardian.
Incidentul a avut loc după ce apărarea antiaeriană a Moscovei a împiedicat o aeronavă ucraineană să intre în regiune, potrivit agenției de presă RIA. Breansk se află la mai puțin de 160 de kilometri de granița cu Ucraina.
Guvernatorul Alexander Bogomaz anunță că nu există victime în urma atacului și că o clădire a terminalului a fost avariată.
La începutul acestei săptămâni, au izbucnit incendii la două depozite de petrol din orașul Breansk, care servește drept bază logistică pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina.
Zelenski spune că Ucraina va rezolva în curând problema penuriei de combustibil
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că problema penuriei de combustibil cu care se confruntă Ucraina va fi rezolvată în curând, în ciuda atacurilor rusești asupra depozitelor de petrol ale țării sale, potrivit The Guardian.
”Cozi și prețuri în creștere la benzinării se văd în multe regiuni ale țării noastre. Ocupanții distrug în mod deliberat infrastructura pentru producerea, furnizarea și depozitarea combustibilului. Rusia ne-a blocat și porturile, așa că nu există soluții imediate pentru a acoperi deficitul”, a declarat Zelenski în mesajul său de vineri seară, în contextul în care în această săptămână forțele ruse au lovit principalul producător de combustibil al Ucrainei, rafinăria de petrol Kremenchuk.
Liderul de la Kiev spune însă că oficialii guvernamentali promit că „într-o săptămână, maximum două” va fi implementat un sistem pentru a preveni penuria de combustibil.
Incendiu puternic la o centrală electrică din orientul îndepărtat al Rusiei
Un incendiu de amploare a izbucnit la termocentrala din satul Ilinskoie, din insula Sahalin aflată în estul Rusiei, relatează Ukrainska Pravda, citând agenția rusă RIA Novosti.
Incendiul a fost anunțat de guvernatorul regiunii Sahalin, Valeri Limarenko. Potrivit presei ruse, nu au fost înregistrate victime.
Focul a izbucnit în dimineața zilei de sâmbătă, 30 aprilie, la centrala termică din sudul insulei, din cauza unui focar apărut în departamentul de turbine. Ulterior, incendiul s-a extins la acoperiș.
Unitatea Sahalin GRES-2 a fost pusă în funcțiune în anul 2019 pentru a înlocui unitatea GRES dezafectată, care funcționa din 1965.
Mai multe informații: VIDEO | Incendiu de mare amploare la o centrală termoelectrică de pe insula Sahalin. „Nu sunt răniți”, anunță autoritățile ruse
Zelenski: Atacurile de joi asupra Kievului, „o umilință deliberată și brutală” la adresa ONU
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris atacurile rusești cu rachete asupra Kievului, lansate în timpul vizitei de joi a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, drept o „umilință deliberată și brutală” la adresa organizației internaționale, relatează The Guardian.
”Din păcate, o astfel de umilință deliberată și brutală a Națiunilor Unite de către Rusia a rămas fără un răspuns puternic”, a spus Zekenski în mesajul adresat vineri seară ucrainenilor, adăugând că la Kiev continuă degajarea dărâmăturilor.
De asemenea, Zelenski a vorbit despre situația din Mariupol, descriind orașul drept un „lagăr de concentrare rus în mijlocul ruinelor”.
Orașul, care a fost unul dintre cele mai dezvoltate din regiune, este pur și simplu un lagăr de concentrare rusesc în mijlocul ruinelor. Iar ordinea ocupanților din acea parte a Mariupolului pe care, din păcate, încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziștii pe teritoriul ocupat al Europei de Est.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:
”Dar trupele ruse reușesc să fie și mai cinice decât naziștii de acum 80 de ani. La acea vreme, invadatorii nu spuneau că locuitorii din Mariupol și apărătorii orașului au fost cei care au bombardat și s-au omorât”, a continuat Zelenski.
Totodată, liderul de la Kiev a afirmat că situația din regiunea Harkov este „dură”, însă armata și serviciile de informații ucrainene „au un succes tactic important”.
Iar în Donbas, ”ocupanții fac totul pentru a distruge orice urmă de viață în această zonă. Bombardamentele brutale constante, loviturile constante ale Rusiei asupra infrastructurii și zonelor rezidențiale arată că Rusia dorește să facă din această zonă una nelocuită”, a mai spus Volodimir Zelenski.
În ceea ce privește orașul Herson, aflat sub controlul forțelor ruse, președintele ucrainean a spus că forțele Moscovei se pregătesc pentru tranziția la „zona rublei”.
„Orice încercare de a transfera teritoriul nostru către sistemul administrativ, monetar sau orice alt sistem al Rusiei va însemna un singur lucru: Rusia însăși va suferi din cauza asta. Răspunsurile noastre, sancțiunile și alte reacții ale lumii libere la acțiunile agresive ale Rusiei nu vor fi amânate”, a avertizat președintele ucrainean.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia se confruntă în continuare cu provocări importante în Ucraina
”Rusia speră să remedieze problemele care i-au restrâns anterior invazia prin concentrarea geografică a puterii de luptă, scurtarea liniilor de aprovizionare și simplificarea comenzii și controlului”, precizează Ministerul britanic al Apărării, citând serviciile de informații de la Londra, potrivit The Guardian.
Instituția britanică notează în raportul de sâmbătă că Rusia se confruntă în continuare cu ”provocări importante” în Ucraina, fiind forțată să unească și să redistribuie unități epuizate și disparate din cauza eșecrilor din nord-estul țării invadate.
”Multe dintre aceste unități au probabil moralul slăbit”, adaugă reprezentanții Londrei.
De asemenea, în raportul citat menționează că încă există deficiențe în coordonarea tactică a rușilor.
”Lipsa abilităților la nivel de unitate și sprijinul aerian inconsecvent au adus Rusia în imposibilitatea de a-și valorifica pe deplin masa de luptă, în ciuda îmbunătățirilor localizate”, mai transmite Ministerul britanic al Apărării.
Polonia a trimis peste 200 de tancuri în Ucraina în ultimele săptămâni
Peste 200 de tancuri au ajuns în ultimele săptămâni în Ucraina, fiind trimise de Polonia, potrivit Polskie Radio, postul național de radio public al Poloniei, citând agenția de presă IAR, relatează CNN.
Pe lângă tancuri, echipamentele militare au inclus și zeci de vehicule de luptă de infanterie și obuziere autopropulsate 2S1 Carnation, drone, lansatoare de rachete multiple Grad și sisteme portabile de apărare aeriană Piorun (Thunderbolt), mai transmite postul de radio.
Premierul Mateusz Morawiecki a precizat săptămâna trecută că până acum Polonia a furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
Ridicarea sancțiunilor face parte din negocierile de pace, anunță Rusia
Negocierile de pace dintre Moscova și Ucraina „nu merg bine”, dar continuă prin videoconferință în fiecare zi, spune ministrul rus de Extere, Serghei Lavrov, adăugând că ridicarea sancțiunilor impuse țării sale face parte din discuții, relatează The Guardian.
Ucraina a avertizat vineri, 29 aprilie, prin vocea președintelui Volodimir Zelenski, că discuțiile privind încheierea invaziei Rusiei, aflată acum în a treia lună, sunt în pericol de a se încheia.
Ministrul rus spune că în prezent, delegațiile celor două țări discută zilnic un proiect al unui posibil tratat de pace prin videoconferință.
”Acest document ar trebui să stabilească elemente ale stării de lucruri post-conflict precum neutralitatea permanentă, statutul non-nuclear, non-bloc și demilitarizat al Ucrainei, precum și garanțiile securității acesteia. Pe ordinea de zi a discuțiilor mai sunt incluse probleme privind denazificarea, recunoașterea noilor realități geopolitice, ridicarea sancțiunilor, statutul limbii ruse și altele”, a afirmat Lavrov.
„Suntem în favoarea continuării negocierilor, deși acestea nu merg bine”, a mai spus ministrul rus.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei trebuie întărite și nu pot face obiectul negocierilor.
Moscova transferă trupe din regiunea rusă Belgorod la Izium, în Ucraina, potrivit Armatei Kievului
Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează sâmbătă, 30 aprilie, în cel mai nou raport, că trupele ruse își continuă ofensiva din estul Ucrainei ”pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk și pentru a menține coridorul terestru cu Crimeea ocupată temporar”, relatează Ukrainska Pravda.
Potrivit Kievului, forțele ruse ”lansează bombardamente de artilerie a obiectivelor de infrastructură civilă și militară în adâncul teritoriului Ucrainei”.
Rusia relochează unități de pe teritoriul regiunii Belgorod în zona orașului Izium, iar pentru consolidarea trupelor sale în direcțiile Harkov și Izium, Moscova încearcă să desfășoare forțe și mijloace de apărare aeriană.
”În Zona Operațională de Est, inamicul continuă să avanseze în Limansky, Severodonețk , unde încearcă să finalizeze capturarea zonelor Rubijne , Popasna și Kurakhovsky”, mai precizează Armata Kievului, adăugând că luptele sunt în desfășurare.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei mai anunță că în ultima zi trupele Kievului au lovit 10 ținte aeriene (un avion și nouă drone), iar pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk au fost respinse 14 atacuri inamice, fiind distruse 11 tancuri, 7 sisteme de artilerie, 28 de vehicule blindate și 14 vehicule.
Într-un război nuclear „nu ar putea exista învingători”, spune Serghei Lavrov
Ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, a afirmat că un război nuclear nu ar trebui niciodată pornit, pentru că nu ar putea exista „niciun câștigător”, adăugând că țara sa „a fost campioană în a pleda ca nicio țară să nu declanșeze niciodată un război nuclear”, relatează CNN.
Întrebat într-un interviu pentru televiziunea Al Arabiya, dacă armata rusă dorește controlul deplin al Donbasului și al sudului Ucrainei pentru a crea un coridor terestru spre Crimeea, Lavrov a spus că nu este în măsură să discute „mijloacele militare, pentru a atinge obiectivele” Rusiei și a precizat că se abține de la discuții privind „speculațiile”.
Mai multe informații: Ministrul rus de externe: Într-un război nuclear „nu ar putea exista învingători”
Într-un alt interviu pentru agenția chineză Xinhua, șeful diplomației de la Moscova a acuzat NATO că „face totul pentru a împiedica” negocierile pentru încetarea focului în Ucraina, relatează The Guadian.
”Exprimând public sprijinul pentru regimul de la Kiev, țările NATO fac totul pentru a împiedica finalizarea operațiunii prin ajungerea la acorduri politice”, a spus Lavrov.
”Diferite arme sunt trimise în Ucraina prin Polonia și alte țări NATO într-un flux nesfârșit. Toate acestea se fac sub pretextul «combaterii invaziei», dar, de fapt, SUA și UE intenționează să lupte împotriva Rusiei «până la ultimul ucrainean» și sunt absolut indiferente față de soarta Ucrainei ca subiect independent al relațiilor internaționale”, a adăugat ministrul rus de Externe, precizând și că SUA și NATO ar trebui să nu mai furnizeze arme și muniții Kievului dacă își doresc să rezolve criza din Ucraina.
Mai multe informații: Serghei Lavrov acuză statele NATO că „fac totul pentru a împiedica” negocierile pentru încetarea focului
Zelenski spune că negocierile cu Rusia s-ar putea opri
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că există un risc mare ca discuțiile de pace cu Moscova să se încheie, invocând furia publicului pentru ”atrocitățile” descoperite după retragerea forțelor ruse, relatează Reuters.
„Riscurile ca discuțiile să se încheie sunt mari din cauza a ceea ce ei (rușii – n.r.) au lăsat în urma lor, a impresiei că au un manual despre uciderea oamenilor”, a spus Zelenski într-un interviu pentru presa din Polonia, potrivit agenției ruse Interfax.
„Oamenii (ucrainenii) vor să-i omoare. Când există o astfel de atitudine, este greu să vorbim despre orice”, a mai spus președintele Ucrainei.
Mai multe informații: Zelenski avertizează că negocierile cu Moscova s-ar putea opri „din cauza a ceea ce rușii au lăsat în urma lor”
Lavrov: Orice transport de arme către Ucraina este „o țintă legitimă” pentru Rusia
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune Al Arabiya, că orice transport de arme care ajunge în Ucraina poate fi considerat de Moscova drept ”o țintă legitimă”, relatează The Guardian.
Asta „pentru că acele arme urmează să fie predate regimului care poartă un război împotriva propriei populații, împotriva civililor din estul țării”, a afirmat Lavrov, citat de agenția rusă RIA Novosti.
Șeful diplomației de la Moscova a mai declarat că „operațiunea militară specială” din Ucraina, așa cum descrie Rusia invazia din țara vecină, se va încheia de îndată ce obiectivele sale vor fi atinse, adăugând că aceasta a fost declanșată ca un răspuns la ceea ce NATO făcea în Ucraina pentru a o pregăti pentru o poziție agresivă împotriva Rusiei.
”Au fost dotați cu arme ofensive, inclusiv cu arme capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei. Au fost construite baze militare, inclusiv la Marea Azov. Au fost efectuate zeci de exerciții militare, iar multe dintre ele pe pământ ucrainean cu asistență NATO. Și cele mai multe dintre aceste exerciții erau îndreptate împotriva intereselor Rusiei. Prin urmare, scopul acestei operațiuni este de a se asigura că acele planuri nu se materializează”, a mai spus ministrul rus de Externe.
Peste 1 milion de oameni au fost ”evacuați din Ucraina” în Rusia
Peste 1 milion de oameni au fost ”evacuați din Ucraina” în Rusia de la debutul invaziei pe 24 februarie, a decalarat sâmbătă dimineața ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit The Guardian.
Lavrov a susținut că Rusia a primit cereri de asistență pentru evacuarea a 2,8 milioane de persoane din Urcaina, dintre care 16.000 erau cetățeni străini și angajați ai misiunilor internaționale ale ONU și OSCE.
„În total, 1,2 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina, RPD și LPR, dintre care peste 120.000 de cetățeni din țări terțe”, a declarat ministrul de externe în comentariile făcute agenției de presă Xinhua din China.
Potrivit Ucrainei, Moscova a deportat cu forța mii de oameni în Rusia. De la începutul invaziei, potrivit datelor ONU, peste 5,4 milioane de oameni au fugit din Ucraina.
Pentagonul îl acuză pe Vladimir Putin de „depravare” și „cruzime”
John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului a avut vineri un briefing de presă despre situația din Ucraina. Întrebat dacă Departamentul Apărării îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un „actor rațional” pe scena relațiilor internaționale, secretarul de presă al Pentagonului a răspuns:
„Este greu să te uiți la unele dintre imagini și să-ți imaginezi că orice lider serios și matur, care gândește rațional, ar face asta. Așa că nu pot vorbi despre psihologia lui. Dar cred că putem vorbi cu toții despre depravarea sa”, a declarat Kirby, potrivit CNN.
Mai multe informații: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, vizibil emoționat când vorbește despre „depravarea” lui Putin, într-o conferință de presă
„Putin ar putea anunța mobilizarea generală pe 9 mai”
Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat vineri, pentru postul de radio LBC, că Vladimir Putin ar putea folosi parada militară de pe 9 mai pentru a anunța mobilizarea generală.
„Suntem în război cu naziștii din toată lumea și e nevoie să chemăm poporul rus la luptă”, a exemplificat Ben Wallace chemarea la arme care ar putea fi folosită de liderul de la Kremlin.
Ben Wallace nu a spus de unde are informația privind posibila mobilizare generală a rușilor.
O altă informație vehiculată, la începutul lunii aprilie, în legătură cu ziua de 9 mai, era că Putin vrea o victorie de orice fel în Ucraina până la această dată, ca să aibă cu ce se lăuda la paradă.
Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei, marcând capitularea nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial.
În acest an, pe 9 mai, 11.000 de militari și peste 200 de echipamente vor participa la parada din Piața Roșie de la Moscova, conform agenției ruse de presă RIA.
Casa Albă: Vladimir Putin nu are ce să caute la summitul G20
Casa Albă a transmis Indoneziei, gazda summitului G20 din noiembrie, că Vladimir Putin nu are ce să caute acolo.
Intervenția președinției americane a venit după ce Indonezia l-a invitat pe liderul de la Kremlin să ia parte la summit, iar Putin a confirmat participarea.
„Președintele Biden și-a exprimat public dezaprobarea în această privință”, a spus purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki.
„Mai sunt șase luni până atunci, e adevărat, și e greu de spus cum vor evolua lucrurile, dar până acum, nu am văzut, din partea Rusiei, dorința de a lua parte la discuții constructive”, a adăugat ea.
Indonezia a lansat o invitație și către Ucraina.
Rusia nu se consideră în război cu NATO
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis, vineri, că țara sa nu se consideră a fi în război cu NATO, potrivit BBC care citează agenția de presă de stat Ria.
El spune că o astfel de situație ar crește riscul unui război nuclear, ceea ce nu poate fi permis.
Lavrov a mai spus că Rusia nu amenință pe nimeni cu război nuclear, dar acuză națiunile occidentale că fac acest lucru. Ministrul de externe dă vina pe stagnarea discuțiilor de pace cu Ucraina pe ceea ce el numește dorința Kievului de a „se ține în mod constant jocuri”.
Zelenski: A fost descoperită o nouă groapă comună lângă Kiev
Volodimir Zelenski a anunțat vineri seară, într-un interviu acordat presei poloneze, că lângă Kiev a fost descoperită o nouă groapă comună.
Președintele ucrainean a vorbit despre 900 de cadavre, dar purtătorul său de cuvânt a precizat ulterior că se referea la totalul civililor morți găsiți până acum în regiune, fără legătură cu noua groapă, notează Ukrayinska Pravda.
Nu a fost înaintată, deocamdată, nicio cifră referitoare la numărul oamenilor care ar fi fost înhumați în groapa nou găsită lângă Kiev.
„Câți oameni au murit, nimeni nu știe. Vor fi consecințe, va fi o anchetă, va fi un recensământ. Trebuie să găsim toți acești oameni care au murit de mâinile rușilor”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor polonezi.
Președintele Ucrainei a mai spus că autoritățile ucrainene estimează că aproximativ 500.000 de ucraineni au fost deportați ilegal în Rusia de către ocupanți.
Legat de negocierile , Zelenski a spus că există riscuri mari de a înceta orice discuții cu partea rusă. În opinia sa, sunt necesare doar discuții directe între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a rezolva probleme importante.
Mai multe despre bilanțul anunțat de Volodimir Zelenski.
SUA au început să antreneze forţele armate ucrainene în Germania
Statele Unite au început să antreneze forţele armate ucrainene în situri americane situate în afara Ucrainei, inclusiv unul din Germania, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului american, potrivit CNN.
„Aceste eforturi se bazează pe pregătirea inițială de artilerie pe care forțele ucrainene au primit-o deja în altă parte și includ, de asemenea, instruirea privind sistemele radar și vehiculele blindate care au fost anunțate recent ca parte a pachetelor de asistență pentru securitate”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.
Kirby a spus că Germania este unul dintre cele „aproximativ trei” zone folosite de SUA pentru a instrui ucrainenii în afara Ucrainei, dar nu le-a dezvăluit pe celelalte.
El a mai spus că „cea mai mare parte a antrenamentului” va fi condusă de Garda Națională din Florida, care a antrenat ucraineni înainte de invazia țării.