Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 662.
Trei civili răniți, în urma atacurilor rusești asupra orașului Nikopol, anunță guvernatorul regional
Atacurile rusești cu artilerie și drone efectuate sâmbătă asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au rănit trei bărbați, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.
Toate victimele au fost spitalizate, acestea având răni moderate, a adăugat guvernatorul.
Forțele ruse au lansat șapte drone „kamikaze” și patru atacuri de artilerie asupra orașului Nikopol și a comunităților Marhanets și Chervonohryhorivka.
O clădire cu cinci etaje, cinci case, alte două clădiri și un excavator au fost avariate, potrivit lui Lysak.
Liniile electrice ar fi fost, de asemenea, afectate, lăsând peste 100 de familii fără electricitate.
Nikopol, situat pe malurile rezervorului Kahovka, în mare parte secat, chiar vizavi de orașul ocupat Enerhodar și de centrala nucleară din Zaporojie, este o țintă obișnuită a atacurilor rusești.
Zelenski: Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia săptămâna aceasta
Forțele ucrainene au doborât 104 din cele 112 drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia pe parcursul acestei săptămâni, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă adresat națiunii, potrivit The Kyiv Independent.
Rusia a început să își intensifice atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene pe măsură ce se instalează iarna, reluând strategia folosită de Moscova anul trecut, deși cu mai puțin succes.
„Fiecare dronă Shahed distrusă înseamnă vieți salvate și infrastructură salvată. Le mulțumesc tuturor soldaților din grupurile noastre mobile de foc, piloților, inginerilor din Forțele Aeriene și trupelor de apărare antiaeriană. Bravo!”, a afirmat Zelenski.
În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, apărarea ucraineană a doborât 30 din cele 31 de drone lansate de Rusia. Armata ucraineană nu obișnuiește însă să precizeze dacă dronele rămase și-au atins țintele sau care au fost aceste ținte.
„Săptămâna aceasta, am doborât și rachete, și anume rachete balistice. Sistemele Patriot, NASAMS, Gepard și alte sisteme furnizate de parteneri funcționează perfect”, a mai spus Zelenski, transmițând mulțumirile sale aliaților Ucrainei.
Potrivit liderului de la Kiev, există deja acorduri încheiate cu partenerii internaționali privind un sprijin suplimentar pentru apărarea antiaeriană.
Germania a livrat recent Ucrainei un nou sistem de apărare Patriot, pe lângă cele două furnizate în primăvară de către de Berlin și Washington.
Norvegia a anunțat, de asemenea, că alocă 30,5 milioane de dolari pentru echipamente de apărare antiaeriană NASAMS destinate Ucrainei, ca parte a planului său de sprijin pe termen lung.
ISW: Trupele ruse îşi continuă ofensiva în apropiere de Kupiansk şi au înaintat în acest sector de front
Rusia deplasează rezerve din batalioanele de asalt către regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei pentru a încerca să cucerească oraşul Kupiansk, unde se află un important nod logistic ce poate fi un punct de plecare pentru o ofensivă mai amplă spre vest, scrie sâmbătă, 16 decembrie, agenţia spaniolă de presă EFE, citând responsabili militari ucraineni.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, a menţionat de asemenea sâmbătă, în evaluarea sa zilnică despre evoluţia frontului ucrainean, că trupele ruse îşi continuă ofensiva în apropiere de Kupiansk şi că au înaintat în acel sector al frontului.
Potrivit unei analize din cotidianul german Bild, preluată de Agerpres, după ce trupele ruse au revenit în ofensivă în urma contraofensivei ucrainene eşuate din vară, Moscova urmăreşte de acum înainte nu doar să ocupe cele patru regiuni din estul şi sud-estul Ucrainei pe care le-a anexat pe hârtie, dar le controlează doar parţial (Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie), ci să înainteze de asemenea în regiunea nord-estică Harkov până la râul Oskil şi în regiunea Dnipropetrovsk, aflată la sud de Harkov.
Mai multe detalii: Trupele ruse îşi continuă ofensiva spre Kupiansk și înaintează, în timp ce strategia militară a devenit obiect de dispută între Ucraina și SUA
Lituania a livrat muniții Ucrainei, în cadrul celui mai recent pachet de sprijin militar
Lituania a livrat sâmbătă un nou pachet de ajutoare militare Ucrainei, inclusiv milioane de cartușe și mii de proiectile antitanc cu rază scurtă de acțiune, a anunțat Ministerul lituanian al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Mai multe țări europene au anunțat recent noi ajutoare bilaterale în domeniul apărării pentru Kiev în condițiile în care sprijinul din partea SUA, un donator militar cheie, se epuizează din cauza luptelor politice interne.
„Auzim solicitările urgente ale Ucrainei și continuăm să oferim asistență în conformitate cu nevoile declarate. Îi încurajăm în mod activ pe aliații noștri să facă același lucru”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.
În afară de muniții, cel mai nou pachet de sprijin militar din partea Lituaniei include și aproximativ o mie de paturi pliante.
Anterior, vineri, Ministerul lituanian al Apărării a prezentat primele tancuri Leopard 2 reparate în Lituania și pregătite să se întoarcă pe linia frontului din Ucraina.
Lituania a oferit deja Ucrainei aproximativ 500 de milioane de euro (543 de milioane de dolari) sub formă de asistență în domeniul apărării, potrivit comunicatului ministerului. Țara se numără printre principalii donatori militari ai Ucrainei din punct de vedere al cotelor din produsul intern brut.
O altă țară baltică, Estonia, a anunțat joi un nou pachet militar de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 88 de milioane de dolari, care conține rachete antitanc Javelin, muniție și alte ajutoare.
Zelenski a discutat cu șefii militari despre fortificațiile defensive și producția de armament
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune a Statului Major, cu cei mai importanți lideri militari. Printre altele, participanții la reuniune au discutat despre fortificațiile defensive ale Ucrainei și producția de armament, scrie Ukrainska Pravda.
„Am organizat o reuniune (a Statului Major Suprem). Au fost discutate diferite probleme și diferite aspecte ale apărării. Întâlnirea a durat aproape trei ore. Problemele din jurul armatei, veteranilor, brigăzilor, fortificațiilor de apărare și fabricării armelor au fost de asemenea discutate”, a spus Zelenski, în discursul său zilnic adresat națiunii.
„De asemenea, lucrăm la punerea în aplicare a tuturor acordurilor cu partenerii noștri privind fabricarea de noi arme – înființarea unor facilități de producție comune și a unei platforme comune de reparații. Scopul nostru este de a consolida Ucraina cât mai mult posibil și ca în fiecare lună să avem noi capacități de apărare”, a mai declarat liderul de la Kiev.
Trei copii ucraineni au fost readuși acasă din Rusia și din teritoriile ocupate
Trei copii ucraineni au fost înapoiați familiilor lor, în cadrul planului „Bring Kids Back UA”, ei fiind readuși acasă din Rusia și din partea ocupată a regiunii Herson, a anunțat sâmbătă Ombudsmanul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubinets, potrivit The Kyiv Independent.
Un băiat născut în 2008 și o fată născută în 2011 au fost aduși din partea ocupată a regiunii Herson și se află acum cu mama lor. Un alt băiat, născut în 2011, a fost dus de tatăl său în Rusia împotriva voinței sale, dar s-a reunit cu mama lui, în Georgia.
„Fiecare întoarcere este o poveste separată și o operațiune specială la care oamenii lucrează. Iar scopul lor este de a-i aduce pe toți copiii în țara lor de origine. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la acest lucru. Vom lupta pentru fiecare copil ucrainean și îi vom aduce pe toți”, a scris Lubinets, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Statul Qatar este implicat în procesul de mediere în cadrul proiectului „Bring Back Kids UA”. Țara din Golf a jucat un rol semnificativ în sprijinirea întoarcerii copiilor ucraineni deportați.
Guvernul ucrainean a identificat peste 19.500 de copii care au fost deportați sau strămutați cu forța de Rusia, dintre care mai puțin de 400 au fost readuși în Ucraina.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie mandate de arestare pentru Maria Lvova-Belova și președintele rus Vladimir Putin, pentru rolul lor în deportarea forțată a copiilor ucraineni.
G7 își intensifică eforturile pentru confiscarea activelor rusești în beneficiul Ucrainei, scrie Financial Times
Grupul celor Șapte (G7) își intensifică eforturile pentru a confisca activele înghețate ale băncii centrale rusești în beneficiul Ucrainei, a relatat vineri Financial Times, potrivit The Kyiv Independent.
Decizia ar putea fi luată în următoarele câteva luni, a declarat o sursă americană pentru Financial Times. Liderii G7 ar putea discuta această problemă în februarie 2024, când se vor împlini doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Eforturile G7 vin în condițiile în care sprijinul financiar pentru Ucraina s-a blocat la Washington și Bruxelles din cauza unor dispute interne. Bunurile confiscate ar putea fi direcționate către eforturile de război și de reconstrucție ale Ucrainei, ajutând țara în timp ce se confruntă cu o presiune tot mai mare pe câmpul de luptă.
Activele băncii centrale rusești au fost înghețate în Occident după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.
Planul de confiscare a activelor înghețate, în valoare de 300 de miliarde de dolari, aparținând băncii centrale rusești are un sprijin larg din partea Kievului și a Bruxellesului, dar a fost împotmolit de probleme juridice.
Cu toate acestea, Washingtonul a intensificat discuțiile cu G7 privind găsirea unei căi legale în ultimele săptămâni.
„Membrii G7 și alte state afectate în mod special ar putea confisca activele suverane rusești ca o contramăsură pentru a determina Rusia să pună capăt agresiunii sale”, a scris Financial Times, citând un document pus în discuție de SUA.
Pe 28 noiembrie, senatorii americani au introdus un proiect de lege bipartizan care vizează confiscarea activelor oligarhilor ruși, pentru a fi utilizate pentru reconstrucția Ucrainei.
Doi civili uciși și doi răniți, în urma unui atac cu rachete al Ucrainei asupra unui sat din Herson, anunță autoritățile ruse de ocupație
Un atac cu rachete ucrainene asupra unui sat din sudul Ucrainei aflat sub control forțelor ruse a ucis două persoane, potrivit autorităților de ocupație ale Moscovei din regiunea Herson, scrie The Guardian.
Forțele Moscovei susțin că racheta a lovit satul Nova Mayachka, pe malul ocupat de Rusia al fluviului Nipru, la aproximativ 70 de kilometri est de orașul Herson, aflat sub control ucrainean.
„Doi civili au fost uciși. Alți doi (civili) au fost răniți”, a afirmat Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși la conducerea părții ocupate a regiunii Herson.
Anterior, Saldo anunțase că cel puțin 15 ținte aeriene au fost doborâte, în timp ce Ucraina afirmă că apărarea sa antiaeriană și grupurile mobile de vânători de drone au doborât 30 din cele 31 de drone rusești lansate sâmbătă asupra a 11 regiuni din țară.
Turcia, România și Bulgaria vor semna în ianuarie un acord privind minele plutitoare din Marea Neagră
Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în luna ianuarie a anului viitor un acord cu privire la un plan comun de îndepărtare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat sâmbătă, 16 decembrie, ministrul turc al apărării, Yasar Guler, după luni de discuții între aceste țări membre ale NATO, informează Reuters.
„Din cauza războiului dintre Ucraina și Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât și în cele rusești. Acestea se desprind uneori și ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, le-a spus Guler jurnaliștilor.
„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină granițele (maritime) ale României”, a adăugat el.
Mai multe detalii: „Inițiativa trilaterală”: România, Turcia și Bulgaria vor semna în ianuarie 2024 un acord pentru îndepărtarea minelor plutitoare din Marea Neagră
Suporterii lui Vladimir Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida ca independent la președinție în 2024
Vladimir Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, cu o bază largă de susținere, dar nu pe lista unui partid, au anunțat sâmbătă agențiile de presă ruse, citându-i pe susținătorii săi, potrivit Reuters.
Un grup de inițiativă format din peste 700 de politicieni și personalități din lumea sportului și a culturii s-a reunit sâmbătă la Moscova și a aprobat în unanimitate nominalizarea lui Putin drept candidat independent, au precizat agențiile de presă ruse.
Putin, care a fost la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru timp de peste două decenii, a anunțat că va candida pentru un nou mandat de șase ani în martie anul viitor, în cadrul unor alegeri pe care se așteaptă confortabil să le câștige.
Putin nu va candida din partea partidului de guvernământ Rusia Unită (UR), chiar dacă are sprijinul total al acestuia, ci va candida independent, a declarat Andrei Turchak, un oficial de rang înalt al partidului UR, citat de agenția de presă RIA.
„Peste 3,5 milioane de membri și simpatizanți ai partidului vor lua parte în mod activ la campania electorală”, a declarat Turchak, citat de RIA, menționând că Putin a fost unul dintre fondatorii Rusiei Unite.
Serghei Mironov, un politician de rang înalt din cadrul partidului Rusia Justă care îl susține pe Putin, a fost de asemenea citat de RIA spunând că Putin va candida ca independent și că vor fi strânse semnături în sprijinul său.
Susținătorii lui Putin spun că acesta a restabilit ordinea, mândria națională și o parte din influența pe care Rusia a pierdut-o în timpul haosului provocat de prăbușirea Uniunii Sovietice și că războiul său din Ucraina – ceea ce Putin numește o „operațiune militară specială” – este justificat.
Ungaria cere Bulgariei să suspende taxa pe gazul rusesc, amenințând că îi va bloca aderarea la Schengen
Budapesta se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen în cazul în care guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a anunțat sâmbătă, 16 decembrie, Ministerul de Externe ungar, scrie Agerpres preluând Reuters.
Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, afirmă că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la spaţiul european de liberă circulație dacă respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare, potrivit unui comunicat al ministerului.
Mai multe detalii: Ungaria amenință Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen, prin veto, dacă nu renunță la taxa pe gazul din Rusia
Ministrul german al Apărării avertizează: Europa trebuie să se reînarmeze, Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament
Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi amenințări militare ar putea apărea până la sfârșitul deceniului, mai ales în contextul în care atenția principalului său aliat în domeniul securității, Statele Unite, se îndreaptă spre regiunea Indo-Pacific, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit Reuters.
Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Republica Moldova, a afirmat Boris Pistorius într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.
Mai multe detalii: Ministrul german al Apărării avertizează Europa: Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament şi ameninţă Republica Moldova, Georgia şi statele baltice
Rusia își intensifică eforturile pentru cucerirea orașului Kupiansk din regiunea Harkov, aducând în zonă batalioane de rezerviști, potrivit armatei ucrainene
Rusia își intensifică eforturile pentru cucerirea orașului Kupiansk din regiunea Harkov, transportând batalioane de asalt, formate din rezerviști, în zonă pentru a compensa pierderile grele, a afirmat sâmbătă Volodimir Fito, șeful serviciului de relații publice al armatei, potrivit The Kyiv Independent.
Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskii, anunțase pe 11 decembrie că forțele ruse încearcă să captureze satul Synkivka din regiunea Harkov, sperând să pregătească terenul pentru instituirea unei blocade asupra orașului Kupiansk din apropiere.
Eliberat de sub ocupația rusă în timpul contraofensivei ucrainene din septembrie 2022, Kupiansk a fost o țintă cheie în cadrul noilor ofensive ale rușilor, deoarece este un centru logistic esențial pentru o potențială ofensivă mai la sud sau mai la vest.
Potrivit lui Fito, Rusia utilizează cantități semnificative de echipamente și personal pentru ofensiva asupra Kupianskului, care a fost ocupat anterior de forțele ruse, de la sfârșitul lunii februarie 2022 până pe 10 septembrie 2022.
„Echipamentul este mai protejat” decât soldații ruși, care sunt folosiți în număr mare pentru asalturi și recunoaștere de luptă, a declarat Fito.
Moscova concentrează încă din vară o forță mare pe axa Kupiansk-Lîman, în nord-estul Ucrainei, iar luptele grele și bombardamentele au fost frecvente în zonă.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sineegubov, a anunțat la finalul lunii noiembrie că toate familiile cu copii care locuiesc în Kupiansk și în jurul orașului au fost evacuate în regiuni mai sigure.
În total, 493 de persoane, inclusiv 299 de copii, care locuiau în cele trei comunități din districtul Kupiansk au fost evacuate din casele lor în urma unui ordin de evacuare obligatorie.
Statul Major General al armatei ucrainene: Rusia a pierdut peste 344.000 de soldați de la începutul războiului, în Ucraina
Rusia a pierdut 344.820 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă și până în prezent, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Bilanțul îi include și pe cei 930 de soldați pierduți de forțele ruse pe parcursul ultimelor 24 de ore, conform conducerii armatei ucrainene.
Statul Major General ucrainean mai susține că Rusia a pierdut și:
- 5.720 de tancuri,
- 10.667 de vehicule blindate de luptă,
- 10.710 vehicule și rezervoare de combustibil,
- 8.100 de sisteme de artilerie,
- 920 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
- 605 sisteme de apărare antiaeriană,
- 324 de avioane,
- 324 de elicoptere,
- 6.238 de drone,
- 22 de nave și ambarcațiuni
- și un submarin.
Vladimir Putin va candida la preşedinţie ca independent, transmite agenția de stat RIA Novosti
Vladimir Putin, 71 de ani, va candida din nou la preşedinţie, de data aceasta ca un candidat independent cu o bază largă de susţinere, dar nu pe lista unui partid, a anunţat sâmbătă agenţia de ştiri RIA Novosti, citând doi parlamentari pro-Kremlin de rang înalt, relatează agenția Reuters.
Putin, care se află la putere fie ca șef de stat, fie ca premier de peste două decenii, a anunţat, pe 8 decembrie, că va candida pentru un nou mandat de 6 ani, în martie anul viitor, în cadrul unor alegeri pe care cel mai probabil le câştiga confortabil în lipsa unei competiţii politice reale.
El nu va mai candida însă din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, chiar dacă are sprijinul total al acestuia, ci va candida independent, a declarat Andrei Turciak, un oficial de rang înalt al partidului, citat de RIA.
Serghei Mironov, politician de rang înalt în cadrul partidului Rusia Justă, care de asemenea îl susţine pe Putin, este şi el citat de RIA afirmând că Putin va candida ca independent şi că vor fi strânse semnături în sprijinul său.
Pentru Putin alegerile sunt o formalitate: cu sprijinul statului, al presei de stat şi aproape fără opozanţi în publicului larg, este sigur că va câştiga.
Primarul Londrei a refuzat cererea omologului de la Kiev de a trimite Ucraina mașinile vechi ce urmează a fi casate
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a respins propunerea de a trimite mașinile confiscate de autoritățile orașului în Ucraina, deoarece planul nu ar aduce beneficii londonezilor dintr-o „perspectivă economică, socială și de mediu”, a dezvăluit The Telegraph.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a trimis o scrisoare în septembrie, în care i-a cerut lui Khan să trimită în Ucraina mașini care nu îndeplinesc standardele ULEZ (Ultra Low Emission Zone) din capitala britanică, în loc să fie casate.
ULEZ își propune să elibereze aerul Londrei, solicitând celor care conduc vehicule poluante în oraș să plătească o taxă de 12,50 lire sterline. Londonezii pot primi până la 2.000 de lire sterline în schimbul casarii mașinii, dacă aceasta nu îndeplinește standardele de emisii ULEZ.
Kliciko a fost interesat de mașinile care urmează să fie casate, deoarece erau de obicei vehicule grele, cum ar fi 4×4 și camionete, de care „este mare nevoie în prima linie”.
În Ucraina, mașinile puteau fi folosite într-o „varietate de roluri de salvare și de transport”.
6 polițiști de frontieră ucraineni s-au predat la granița regiunii Kursk
Șase polițiști de frontieră ucraineni s-au predat la granița regiunii Kursk, anunță guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, preluat de ziarul de stat Izvestia.
Oficialul rus a reamintit că pentru militarii ucraineni care doresc să depună armele în mod voluntar există un canal de comunicare deschis:
CNN: Ucraina ar putea pierde războiul până în vara lui 2024 fără ajutorul SUA și NATO
Oficialii occidentali sunt îngrijorați de perspectiva lipsei unei decizii a Congresului SUA de a finanța ajutorul militar pentru Ucraina, temându-se că fără acesta și fără sprijinul altor țări occidentale, Kievul poate lupta de la sine doar câteva luni, scrie CNN, care citează mai mulți oficiali americani și europeni.
Serviciile de informații occidentale calculează acum cât timp Ucraina va putea rezista fără ajutorul SUA și al NATO. Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, este vorba despre „luni”, iar cel mai rău scenariu este despre „retragere semnificativă sau chiar înfrângere”. până în vara anului 2024.
„Nu există nicio garanție de succes cu noi, dar cu siguranță vor fi învinși fără noi”, a declarat un înalt oficial al armatei americane, pentru CNN.
Cel mai mare motiv de îngrijorare în Occident este impactul lipsei de ajutor asupra contraofensivei Ucrainei din est și sud, unde forțele ucrainene se luptă să facă progrese semnificative, în timp ce sprijinul militar încă sosește din Statele Unite.
„Dacă vorbim despre capturarea și deținerea de noi teritorii, este greu de imaginat cum poate avea succes acest lucru fără sprijin suplimentar din partea SUA”, crede și un diplomat european.
Oficialii occidentali estimează că, fără ajutor suplimentar al SUA, Ucraina va rămâne mai întâi fără rachete cu rază lungă de acțiune, apoi fără rachete de apărare aeriană, iar mai târziu muniție de artilerie și rachete cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi rachetele antitanc Javelin și rachetele antiaeriene Stinger.
Lipsa unei decizii privind ajutorul militar în Congres afectează deja câmpul de luptă din Ucraina. Potrivit interlocutorilor CNN, trupele ucrainene raționalizează deja muniția, iar Federația Rusă are în ele un avantaj de „de cinci până la șapte ori”.
Un înalt oficial militar ucrainean a declarat pentru CNN că comandamentul ucrainean consideră că impactul asupra puterii lor de foc a dus la victime suplimentare în rândul militarilor ucraineni.
Cererea Casei Albe de finanțare suplimentară, care prevede alocarea a aproximativ 61 de miliarde de dolari Ucrainei pentru scopuri militare și macroasistență financiară, a rămas blocată în Congresul SUA de mai bine de două luni.
Săptămâna aceasta, camera inferioară a Congresului a plecat în vacanță, făcând imposibilă votarea ajutorului înainte de noul an.
Partizanii ucraineni au aruncat în aer mașina în care se afla un ofițer rus, în Mariupolul ocupat
Rezistența de la Mariupol a aruncat în aer mașina unui ofițer rus al uneia dintre unitățile caucaziene, a anunțat Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului, pe canalul de Telegram, preluat de Ukrainska Pravda.
„O mașină cu un ofițer a fost aruncată în aer pe strada Nesterova din cartierul Primorski. Este în spital“., a precizat Andriușcenko, aflat în exil, după ce orașul a fost capturat de ruși, anul trecut, după lupte crâncene.
„Opoziția transmite un salut special tuturor proprietarilor de mașini cu însemnul Z. Următoarea mașină ar putea fi a ta”, au transmis partizanii ucraineni.
Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov a anunțat decesul șefului adjunct al administrației districtului Krasnoiarujski Igor Borodayenko, unul dintre cei trei pasageri răniți ai mașinii care a fost aruncată în aer de o mină din regiunea, pe 13 decembrie, informează Kommersant.
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, plasat de Ucraina pe lista „Most Wanted”
Ministerul ucrainean de Interne l-a plasat vineri, 15 decembrie pe şeful Bisericii Ortodoxe ruse, un susţinător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o listă a „persoanelor căutate” („Wanted”), după ce serviciile de securitate l-au acuzat că el contribuie la conflict.
Mai multe detalii: Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, plasat de Ucraina pe lista „persoanelor căutate”
Statiș Major ucrainean: 30 din cele 31 de drone lansate de ruși pe timpul nopții au fost doborâte
În noaptea de 15 spre 16 decembrie, rușii au atacat Ucraina cu 31 de vehicule aeriene fără pilot de tip Shahed-136/131, transmite, într-o actualizare pe Facebook, Statul Major ucrainean și Forțele Aeriene.
Forțele aeriene au confirmat doborârea a 30 din 31 de drone, lansate din direcțiile Primorsko-Ahtarsk, Seșcia și Kursk.
Dronele au vizat regiunile Dnipropetrovsk, Kiev, Vinîțea, Cernihiv, Sumî, Poltava, Cerkasî, Herson, Zaporojie, Mikolaiv și Hmelnițkîi.
În ultimele 24 de ore, au fost 96 de bătălii. „In total, inamicul a lansat 2 rachete, a efectuat 23 de atacuri aeriene și 40 de bombardamente. Sunt morți și răniți în rândul populației civile”.
Peste 130 de așezări au fost sub foc de artilerie.
Atac ucrainean în regiunea Kursk, o gară, o stație de compresoare și o linie electrică au fost avariate, anunță rușii
Guvernatorul regiunii Kursk din Federația Rusă, Roman Starovoit, a raportat, pe canalul său de Telegram, că Dmitrov și Jeleznogorsk au fost atacate de drone.
Atacul a avut loc în zona gării din orașul Dmitriev, iar o stație de compresoare a fost avariată. În regiunea Jeleznogorsk, dronele au deteriorat o linie electrică care alimentează una dintre instalațiile uzinei de minerit și procesare Mihailovski. La fața locului s-au deplasat echipaje de urgență.
Nu au fost victime.
Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus șase vehicule aeriene fără pilot care încercau să atace ținte în Crimeea, a raportat, joi seară, Ministerul rus al Apărării, pe Telegram, scrie Kommersant. 26 de UAV-uri ar fi fost doborâte. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
„Dronele au venit în valuri Kievul, apărarea aeriană a distrus toate țintele inamice”, transmit ucrainenii
În noaptea de 16 decembrie, rușii au atacat capitala Kiev cu drone iraniene „Shahed”, transmite generalul Serhii Popko, fost comandant al Forțelor Terestre, șeful administrației militare regionale, într-o postare pe Telegram preluată de Ukrainska Pravda.
UAV-urile au atacat în grupuri, valuri și din diferite direcții, însă „apărarea aeriană a distrus toate țintele inamice”, anunță ucrainenii.
A fost al șaselea rusesc asupra Kievului în luna decembrie.
„Judecând după armele folosite, inamicul pare să fi revenit la tactica din mai 2023. Apoi, rușii au schimbat, combinat și alternat în mod constant tipurile și tipurile de arme aeropurtate. Acum lansează UAV-uri și rachete de croazieră de la bombardiere strategice, Iskander și Hinjal zboară spre Kiev”, a precizat Popko.
Trupele ruse au făcut avansuri lângă Bahmut, Avdivka și Marinka
Pe 15 decembrie, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate lângă Bahmut, Avdivka și Marinka și au obținut succese confirmate, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bahmut. Imaginile de geolocalizare publicate pe 11 decembrie arată că trupele ruse au avansat la nord-vest de Kleșcivka (7 kilometri sud-vest de Bahmut).
Rușii au continuat ofensiva și în zona Avdivka. Imaginile de geolocalizare depe 15 decembrie arată că trupele au ajuns în apropiere de Stepnoie (3 km nord de Avdivka) și Pervomaiski (11 km sud-vest de Avdeevka).
De asemenea, Moscova a continuat operațiunile ofensive la vest și sud-vest de orașul Donețk.
hurricane • 17.12.2023, 18:06
nu vom sti niciodata numarul real al pierderilor din ambele tabere
.ZORRO. • 17.12.2023, 17:07
Nazistii ucr vor fi indepartati de la putere numai de plutonul de executie. Pana atunci vor toca soldati ucr pe front...