Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 684.
Drone neidentificate, reperate deasupra bazelor militare germane unde se antrenează soldaţii ucraineni
Drone neidentificate au fost observate în mod repetat deasupra bazelor militare germane în care se antrenează soldații ucraineni, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la un potențial spionaj, a relatat tabloidul Bild, citând surse guvernamentale, informează The Kyiv Independent.
Cel puțin 6.000 de soldați ucraineni au fost antrenați în Germania până în august 2023, cu obiectivul de a ajunge la 10.000 până la sfârșitul anului.
Programele au implicat antrenamente generale de luptă, precum și instruire pe echipamente avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot și tancurile Abrams furnizate de SUA.
Marcus Faber, un membru al parlamentului german, a declarat pentru Bild că „dronele sunt reperate în mod regulat deasupra zonei de antrenament militar Klietz, unde Bundeswehr (armata germană) îi antrenează pe ucraineni (pe tancurile Leopard 1)”.
Faber a declarat că suspectează că Rusia se află în spatele incursiunilor cu drone, dar nu are dovezi concrete care să susțină această afirmație, deoarece nicio dronă nu a fost interceptată.
Alți parlamentari germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de acțiune a guvernului, în condițiile în care un comandant militar german a făcut publică problema încă din octombrie 2022.
Japonia va aloca 37 de milioane de dolari pentru sisteme de detectare dronelor în Ucraina
Japonia va aloca 37 de milioane de dolari unui fond NATO pentru sistemele de detectare a dronelor din Ucraina, a declarat ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, relatează The Kyiv Independent.
Pe lângă fondurile pentru echipamente antidronă, Japonia va furniza, de asemenea, cinci generatoare mobile de turbine cu gaz și șapte generatoare pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă și peste atacurile rusești asupra infrastructurii energetice.
Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat, în timpul unei întâlniri cu liderii G7 din decembrie, că Japonia este pregătită să contribuie cu fonduri suplimentare de 4,5 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile de redresare ale Ucrainei.
Suedia anunţă că principala sa sarcină de politică externă în următorii ani este susținerea Ucrainei
Principala sarcină a politicii externe a Suediei în următorii ani va fi susținerea Ucrainei, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, în cadrul unei conferințe pe teme de apărare, informează The Guardian.
Pe de altă parte, Turcia pare să ratifice aderarea Suediei la NATO în următoarele săptămâni, a declarat sâmbătă secretarul de stat american, Antony Blinken.
Putin a promis să susţină soldaţii care apără interesele Rusiei
Vladimir Putin a promis, în ajunul Crăciunului pe rit vechi, să susțină soldații care „cu armele în mâini” apără interesele Rusiei, potrivit Reuters.
„Mulți dintre bărbații noștri, băieții noștri curajoși, eroici, războinici ruși, chiar și acum, în această sărbătoare, apără interesele țării noastre cu armele în mână”, a declarat Putin la o întâlnire, sâmbătă seara, cu familiile soldaților ruși care au murit în Ucraina.
Fost şef al CIA: Daca Rusia obţine victoria în Ucraina, Republica Moldova va fi următoarea ţintă
Generalul David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a avertizat, într-un interviu pentru CNN, că dacă Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci Rusia „va lua la țintă” Republica Moldova sau unul dintre statele baltice, transmite Digi24.
David Petraeus a precizat că Rusia nu se va opri în Ucraina şi a dezvăluit următoarele ţinte ale lui Putin.
„Dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată la țintă, poate unul dintre statele baltice sau altele. Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a spus fostul șef al CIA.
Mai multe detalii: Fost şef al CIA: Daca Rusia obţine victoria în Ucraina, Republica Moldova va fi următoarea ţintă
Zelenski: Chiar și Rusia poate fi adusă înapoi în cadrul dreptului internațional
Atacul Rusiei asupra Ucrainei poate fi înfrânt, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.
„Chiar și Rusia poate fi adusă înapoi în cadrul dreptului internațional. Agresiunea sa poate fi înfrântă”, a declarat Zelenski, care a precizat că situația de pe câmpul de luptă rămâne relativ stabilă, în cadrul unei conferințe desfășurate duminică în Suedia.
Un fost președinte german cere ca Germania să livreze rachete Taurus Ucrainei
Fostul președinte german Joachim Gauck a cerut ca Germania să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, într-un interviu publicat de ziarul german Bild, relatează The Kyiv Independent.
Rachetele Taurus au fost subiectul unor discuții ample de când Ucraina a depus o cerere pentru aceste arme, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, în mai 2023.
Bild a relatat în octombrie că Olaf Scholz se opune trimiterii rachetelor Taurus către Kiev, deoarece se teme că această măsură va atrage Germania în război. Ucraina a primit alte rachete cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP, de fabricație franceză.
Rachetele ar urma să fie „folosite exclusiv în interiorul granițelor noastre”, a declarat în august ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. „Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul este mai scurt”, a susținut el.
Gauck, care a fost președinte al Germaniei între 2012 și 2017, a declarat pentru Bild că „având în vedere războiul istovitor din tranșee și atacurile aeriene atroce asupra populației civile ucrainene”, Berlinul ar trebui să furnizeze rachete Taurus.
„Am vorbit cu oameni care au cunoștințele militare necesare”, a spus Gauck. „După aceste discuții, nu mai pot înțelege de ce ezităm să livrăm această armă”.
„Nu există nicio interdicție de drept internațional de a sprijini cu arme o victimă atacată”, iar Ucraina ar trebui să fie aprovizionată cu „tot ceea ce avem la dispoziție”. „O victorie a Rusiei ar amenința, de asemenea, securitatea altor state europene pe termen mediu”, a spus Gauck.
Armata rusă a bombardat continuu cartierele rezidențiale din Herson
„Timp de câteva ore, armata rusă a bombardat continuu cartierele rezidențiale din Herson. Au lovit una dintre piețe și clădiri rezidențiale. Astăzi, ocupanții au luat viața a doi rezidenți din Herson”, scrie Oleksandr Prokudin, șeful OVA Herson.
Potrivit acestuia, încă două persoane se află la spital, rănite.
În videoclipul publicat de Produkin se observă consecințele bombardamentelor: case distruse sau avariate, o piață mutilată. Iar oamenii din -Herson vorbesc despre experiențele lor.
„Am mâncat, stăteam întins pe canapea. Aud doar: bang!… M-am rănit… Am ieșit, strigând: Lena! Lena!, dar nu zicea nimic. Mă uit, Lena zace moartă”, a spus o femeie în vârstă care stătea în ambulanță, vecină cu una dintre victimele ucise duminică.
Administrația regională de stat Herson a mai anunțat că armata rusă a tras asupra unei biserici din satul Sadove, de lângă Herson.
„Un bărbat în vârstă de 73 de ani a fost rănit. A fost diagnosticat cu o leziune explozivă și o rană de schij în abdomen”, se arată în raport.
Peste o sută de locuitori din orașul rus Belgorod au fost evacuați din cauza bombardamentelor ucrainene
Centrele de cazare temporară din Stary Oskol au primit peste o sută de locuitori din Belgorod, care au decis să părăsească orașul din cauza bombardamentelor, a declarat șeful administrației cartierului urban Stary Oskol, Andrei Cesnokov, scrie Meduza.
„Astăzi și ieri, în numele guvernatorului regional Viacheslav Gladkov, ne-am întâlnit cu primii locuitori din Belgorod care au decis să se mute în cel mai sigur loc. Peste o sută de persoane au fost plasate în centrele noastre de cazare temporară pentru cetățeni”, a scris Cesnokov.
„Suntem pregătiți să oferim o cazare confortabilă pentru compatrioții noștri atâta timp cât este necesar”, a adăugat șeful administrației.
Anterior, guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a anunțat evacuarea locuitorilor din Belgorod în regiunea Voronej. „Din păcate, în ultimele zile, bombardarea ucraineană a zonelor rezidențiale și a întreprinderilor civile din Belgorod a devenit mai frecventă. Înțelegând complexitatea situației, ne-am invitat vecinii să folosească centrele noastre de cazare temporară. Mai multe familii sosiseră deja cu o zi înainte. Dacă este necesar, vom pregăti și mai multe locuri în centrul de detenție temporară”, a scris Gusev pe canalul său Telegram.
Bombardarea regulată a Belgorodului a început după ce trupele ruse au lansat mai multe atacuri masive asupra Ucrainei folosind rachete și drone kamikaze.
Pe 30 decembrie, Forțele Armate ucrainene au lansat o lovitură în centrul orașului Belgorod, care a ucis peste 20 de persoane și a rănit încă o sută.
Rusia a lansat 28 de drone şi trei rachete asupra Ucrainei
Forțele aeriene ucrainene au anunțat că sistemele lor de apărare aeriană au doborât 21 din cele 28 de drone de atac lansate de Rusia în cursul nopții, scriu The Guardian și Reuters, care precizează că Rusia a vizat în principal sudul și estul Ucrainei.
Totodată, alte trei rachete de croazieră au fost lansate asupra Ucrainei în timpul nopții, iar zonele vizate au fost regiunile Zaporojie, Nikolaiev, Odesa, Kirovohrad, Vinnîțea și Cherkasî. Forțele aeriene ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră lansate de ruși.
Autoritățile regionale din Dnipro au anunțat că 12 persoane au fost rănite în urma unui atac cu drone și că au fost avariate o instituție de învățământ și căminul acesteia, două clădiri cu mai multe apartamente și o clădire administrativă.
Ministrul de externe japonez a ajuns în Ucraina
Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, a ajuns în Ucraina, unde se va întâlni cu omologul ei ucrainean, ministrul de externe Dmitro Kuleba, a relatat AFP, citată de Agerpres.
Vizita ministrului de externe japonez în Ucraina are rolul de „a demonstra hotărârea Japoniei de a apăra ordinea internaţională fondată pe respectarea legilor, pornind de la principiul că modificările unilaterale ale statu-quoului prin forţă, aşa cum este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, nu pot fi acceptate”, se precizează în comunicatul ministerului de externe japonez.
Rusia mărește numărul de drone fabricate intern
Rusia intenţionează să producă peste 32.000 de drone în fiecare an până în 2030, iar producătorii autohtoni vor reprezenta 70% din piaţă, informează Reuters.
Moscova foloseşte acum dronele Shahed produse în Iran, produse ieftine, cunoscute pentru motoarele lor zgomotoase, pe benzină. Rusia a folosit Sahed în atacurile aeriene asupra infrastructurii ucrainene.
Dronele au fost folosite pe scară largă de Moscova şi Kiev de la invazia Rusiei din februarie 2022 şi ambele părţi cresc semnificativ producţia militară, pe măsură ce războiul se prelungeşte.
Soţiile rezerviștilor ruşi trimiși în Ucraina au protestat la Moscova
Soţiile ruşilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina au depus sâmbătă seară, 6 ianuarie, flori la flacăra eternă de la mormântul soldatului necunoscut sub zidurile Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, a transmis AFP, preluată de news.ro.
„Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe modalităţi. Am făcut apel în scris la deputaţi, la oficiali şi la departamente guvernamentale, dar nu am fost auziţi. Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi. Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”, a spus o directoare de vânzări în vârstă de 47 de ani.
O altă femeie, asistent juridic, a făcut apel la autorităţi să negocieze pacea în Ucraina după doi ani de conflict.
Furia a crescut în ultimele luni în rândul rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022. Această problemă este una sensibilă pentru autorităţile de la Moscova, care s-au abţinut să reprime această revoltă.
5 copii uciși într-un atac cu rachete în Donețk
Un atac cu rachete rusești a ucis 11 persoane în orașul Pokrovsk și în jurul acestuia din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul părții controlate de Ucraina din regiunea Donețk, Vadim Filashkin.
„Unsprezece morți, inclusiv cinci copii, acestea sunt consecințele deocamdată ale bombardamentelor asupra districtului Pokrovsk”, a scris Vadim Filashkin, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
Filashkin a afirmat că mai multe rachete S-300 au fost folosite în această serie de atacuri rusești, principalul bombardament lovind orașul Pokrovsk și satele din apropiere.
NYT: SUA riscă să nu mai poată aproviziona Ucraina cu rachete pentru sistemele Patriot
Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au avertizat că SUA nu vor mai putea în curând să asigure aprovizionarea cu rachete interceptoare pentru bateriile sistemelor de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina, relatează sâmbătă publicația americană The New York Times (NYT), potrivit The Kyiv Independent.
Din gama de arme de apărare antiaeriană pe care le deține în prezent Ucraina, doar sistemele Patriot sunt concepute pentru a contracara rachetele balistice. După ce au ajuns în Ucraina, aceste sisteme americane au remodelat bătălia pentru controlul cerului, notează NYT.
Ucraina susține că are dovezi că Rusia a atacat Harkov cu o rachetă nord-coreeană
Procuratura din regiunea nord-estică Harkov a prezentat ceea ce susține că sunt dovezi că Rusia a folosit în recentele atacuri asupra Ucrainei rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele unei rachete, potrivit Reuters.
Un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la începutul invaziei sale în februarie 2022.