Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 692.
3 oameni au fost răniți, iar alți 5 sunt prinși sub dărâmături, după ce rușii au lovit orașul Niu Iork din regiunea Donețk
Armata rusă a lovit orașul Niu Iork. din regiunea Donețk, iar clădire rezidențială a fost avariată de o rachetă. 3 persoane au fost rănite, alte cinci sunt prinse sub moloz, a informat Vadim Filașkin, șeful administrației militare din Donețk, preluat de Ukrainska Pravda. La fața locului se află salvatorii și poliția.
Niu Iork, Novgorodske în denumirea rusească, este o așezare de tip urban din comunitatea urbană Torețkaia, raionul Bahmut, regiunea Donețk din Ucraina. Are peste 10.000 de locuitori.
Orașul din estul regiunii Donețk a revenit la vechiul nume, Niu Iork, în 2021, după o decizia a parlamentului de la Kiev, a scris Deutsche Welle. În 1951, autoritățile sovietice au schimbat numele din motive ideologice.
Niu Iork a fost în prima linie a războiului Ucrainei cu separatiștii susținuți de ruși. care au declarat două „republici populare”, Donețk și Luhansk, după anexarea Crimeei, în 2014.
Elveția, gata să găzduiască un „summit global pentru pace” în Ucraina, anunță șefa Consiliului Federal
După o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, șefa Consiliului Federal al Elveției, Viola Amgerd, a anunțat intențiile țării sale de a organiza „un summit global pentru pace” la cel mai înalt nivel.
Potrivit lui Amgerd, problema implementării inițiativelor de pace a fost una dintre principalele probleme în timpul întâlnirii cu președintele ucrainean.
„Domnul Zelenski m-a întrebat dacă Elveția ar fi pregătită să organizeze o întâlnire la cel mai înalt nivel. Am confirmat: Elveția este pregătită să organizeze o conferință. Am convenit că vom trata această problemă în profunzime pentru ca procesul de pace să aibă succes”, a spus Amgerd, citată de Adevărul European.
Potrivit Interfax Ucraina, Amgers a anunțat și că Elveția intenționează să aloce 1,75 miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei pentru perioada 2025-2028, în cadrul strategiei de cooperare internațională.
50% din clădirile înalte din Herson au fost avariate ca urmare a bombardamentelor, anunță ucrainenii
În același timp, aproximativ 22.000 de obiecte civile au fost avariate sau distruse în partea eliberată a regiunii Herson, a afirmat Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al administrație militare regională, preluat de TSN.
„În regiunea Herson sunt 22.000 de obiective parțial deteriorate sau distruse. În ceea ce privește orașul Herson, 50% din clădirile înalte sunt avariate”, a spus Tolokonnikov.
Rusia primește componente pentru echipamente militare din Finlanda, arată o anchetă a postului public de la Helsinki
Componentele și echipamentele sunt furnizate de o serie de companii care sunt înregistrate în Finlanda și sunt deținute, prin interpuși, de cetățeni ruși, iar clienții acestora sunt conectați la forțele de securitate de la Moscova, arată o anchetă a radiodifuzorului public finlandez Yle.
În Finlanda operează mai multe companii administrate sau deținute de ruși, care au furnizat Rusiei echipamente necesare „mașinăriei de război” din Ucraina.
Clienții acestor companii au legături cu industria militară rusă sau cu agenții de informații din serviciul de securitate FSB.
Potrivit datelor vamale obținute, companiile finlandeze au exportat în Rusia produse pe care experții le-au clasificat drept „bunuri critice în război”.
În total, peste 20 de companii finlandeze de logistică și expediere au trimis astfel de echipamente în Rusia. Acestea își desfășoară activitatea în depozite și birouri mici, în special în sud-estul Finlandei, lângă granița de est, și în Vantaa, unde există un aeroport și mari centre logistice.
O companie cu origini rusești care operează lângă Lappeenranta a trimis în Rusia senzori, motoare diesel, pompe de combustibil și echipamente de transmisie. Piesele au fost găsite în arme și vehicule rusești distruse în Ucraina.
De asemenea, companiile finlandeze au furnizat Rusiei dispozitive de analiză a semnalului, sintetizatoare de frecvență, accesorii pentru plăci de circuite, dispozitive optice și voltmetre. Unele dintre mărfurile exportate sunt relativ banale, cum ar fi piese de motor, rulmenți și supape.
Companiile care operează în Finlanda fie au exportat bunuri direct în Rusia, fie au acționat ca intermediar între un vânzător străin și un cumpărător rus.
Mai multe detalii: Rusia primește componente pentru echipamente militare din Finlanda, arată o anchetă a postului public de la Helsinki
Generalul ucrainean Vadim Skibițkîi: „Rușii produc 130 de rachete strategice pe lună și cam tot atâtea rachete tactice”
General-maior Vadim Skibițkîi, adjunctul Direcției de Informații din Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat, într-un interviu pentru agenția RBC, citat de Ukrainska Pravda, că rușii produc „aproximativ 115-130 de rachete strategice pe lună” și „același număr de rachete operaționale-tactice, precum Hinjal 31 și Hinjal 59”.
De asemenea, 1.000 de voluntari se înscriu în rândurile armatei Moscovei, „atrași de salariile mari”.
Mai multe detalii: „Rușii produc 130 de rachete strategice pe lună și cam tot atâtea rachete tactice”
Zalujnîi confirmă doborârea avionului rusesc A-50 și a unui centru de control aerian II-22
Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion militar rusesc A-50 și un centru de control aerian Il-22, a declarat comandantul-șef Valerii Zalujnîi luni, 15 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Confirmarea sa a venit la o zi după ce RBC-Ucraina și alte câteva instituții media ucrainene au relatat despre doborârea unui avion rusesc A-50 deasupra Mării Azov, citând o sursă anonimă din cadrul armatei ucrainene. Sursa RBC-Ucraina a precizat că un Il-22 a fost, de asemenea, lovit și avariat.
„Mulțumesc Forțelor Aeriene pentru o operațiune perfect planificată și executată în regiunea Pryazovia”, a declarat Zalujnîi pe Telegram.
El nu a oferit mai multe detalii, dar, potrivit rapoartelor, avionul A-50 a fost doborât imediat după ce a intrat în serviciu în zona Kyrylivka din regiunea Zaporizhzhia la ora locală 21:10.
Rușii vizează cu rachete industria militară a Ucrainei
Campania de iarnă a Rusiei de atacuri cu rachete vizează în principal complexul militar-industrial al Ucrainei, a declarat Vadym Skibiți, reprezentant al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (HUR), într-un interviu acordat RBC Ucraina la 15 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.
Acest lucru marchează o schimbare față de iarna trecută, când instalațiile energetice ale Ucrainei au fost vizate masiv, a spus Skibițki.
Ministerul britanic al Apărării a evidențiat, de asemenea, această schimbare de strategie în raportul său de informații din 3 ianuarie, notând că acest lucru poate indica faptul că Rusia anticipează un război prelungit în care capacitatea industrială de apărare relativă este de mare importanță.
Evaluarea vine în contextul în care Ucraina raportează o creștere a producției interne de arme, pe fondul creșterii incertitudinii legate de ajutorul militar din străinătate. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în decembrie că producția internă de echipamente și arme s-a triplat în 2023 față de 2022.
Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat au aruncat în aer un vehicul cu 4 militari ruși la bord
Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat din regiunea Zaporojie au aruncat în aer un vehicul în care se aflau patru soldați ruși, a anunțat pe 15 ianuarie agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), potrivit The Kyiv Independent.
Melitopol, un oraș cu o populație de aproximativ 150.000 de persoane înainte de război, este ocupat din martie 2022. Rezistența ucraineană a fost activă aici de atunci, vizând personalul și instalațiile militare rusești.
Vehiculul rusesc a fost detonat pe 14 ianuarie, urmat de blocarea de către autoritățile de ocupație a străzilor adiacente locului faptei și de sosirea mai multor ambulanțe, potrivit HUR.
Precedenta operațiune de partizani raportată la Melitopol a avut loc pe 1 decembrie, când rezistența ucraineană a aruncat în aer o benzinărie folosită de forțele de ocupație ruse pentru realimentarea echipamentelor militare.
Forțele ruse au aruncat 250 de bombe asupra orașului Avdiivka, doar în ultimele 2 săptămâni
Forțele ruse au lansat 250 de bombe aeriene asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk doar în primele două săptămâni ale anului, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin pentru Radio Svoboda la 15 ianuarie, scrie The Kyiv Independent.
În comparație, orașul a fost lovit de 146 de lovituri aeriene pe parcursul întregului an 2023, a spus Filashkin.
Avdiivka se află la aproximativ 10 kilometri nord de centrul regional Donețk, care se află sub ocupație rusă din 2014. Rusia a început să își intensifice atacurile împotriva Avdiivka la începutul lunii octombrie 2023.
Orașul rămâne o direcție principală a atacurilor rusești în zonă, a declarat comandantul Oleksandr Tarnavskyi pentru BBC la 27 decembrie. Forțele ucrainene au continuat să apere orașul distrus în mare parte și au împiedicat Rusia să obțină câștiguri semnificative.
Șapte oameni au fost răniți în urma atacurilor rusești din ultimele 24 de ore
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au rănit șapte persoane în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile regionale la începutul zilei de 15 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent.
Au fost raportate victime civile în oblasturile Herson, Harkov și Donețk.
Forțele rusești au atacat regiunea Herson de 121 de ori în ultima zi, iar asupra orașului Herson s-a tras de 42 de ori, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
Patru pompieri au fost răniți când o dronă de atac rusă a vizat o stație de pompieri din satul Stanislav, a declarat Prokudin.
Forțele rusești au atacat din nou satul în dimineața zilei de 15 ianuarie, avariind postul local de ambulanță și rănind o femeie în vârstă de 69 de ani în locuința sa, a raportat Administrația militară regională din Kherson.
Forțele rusești au atacat peste 15 așezări din regiunea Harkov în cursul zilei trecute, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.
ISW: Rușii se pregătesc de o nouă ofensivă de amploare în Ucraina
Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 14 ianuarie, scrie The Kyiv Independent.
Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce solul îngheață și Ucraina va fi „epuizată” de apărarea poziției lor.
Este important de menționat că, deși numărul de personal de pe linia frontului permite Rusiei să desfășoare activități localizate, sursele spun că armata rusă nu ar fi probabil capabilă să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional.
Condițiile meteorologice reci par să afecteze activitățile la sol de ambele părți. Forțele ucrainene din părțile sudice ale țării au raportat, de asemenea, că aviația rusă nu poate opera în regiune din cauza vremii geroase.
ISW a evaluat anterior că este probabil ca condițiile de îngheț să limiteze operațiunile de-a lungul frontului. Rusia va încerca probabil să susțină sau să intensifice operațiunile ofensive localizate în estul Ucrainei pentru a câștiga și a menține inițiativa chiar și cu o vreme de iarnă mai puțin favorabilă.
Cu toate acestea, ISW evaluează, de asemenea, că Rusia nu va putea face progrese semnificative din punct de vedere operațional.
Ucraina a doborât un avion militar rusesc A-50 deasupra Mării Azov
Forțele ucrainene ar fi doborât un avion militar rusesc A-50 deasupra Mării Azov, a relatat RBC Ucraina la 14 ianuarie, citând o sursă anonimă din cadrul armatei ucrainene. Un alt avion militar rusesc, Il-22M, ar fi fost, de asemenea, avariat, scrie The Kyiv Independent.
Rapoartele sugerează că avionul A-50 a fost doborât imediat după ce a intrat în serviciu în zona Kyrylivka din Zaporojie, la ora locală 21:10.
Avionul a dispărut de pe radare și a încetat să mai răspundă la solicitările aviației tactice. Mai târziu în acea noapte, pilotul unui avion rusesc Su-30 a detectat aprinderea și căderea unui avion neidentificat.
Il-22M era de serviciu în zona Strilkove înainte de a fi doborât, se pare, de-a lungul coastei Mării Azov, în jurul orei locale 21.00.
Avionul A-50 al Rusiei asigură mai multe funcții critice pentru acțiunile militare în curs de desfășurare în Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, a rachetelor ghidate și coordonarea țintelor pentru avioanele de luptă rusești.
Rușii au doar 8 astfel de avioane.
Zelenski, de luni în Elveția. Va ține un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pleacă în Elveția. unde se va întâlni cu șefii ambelor camere ale parlamentului, liderii de partide și președintele confederației și va participa la Forumul Economic Mondial și la o serie de întâlniri bilaterale, relatează Ukrainsla Pravda.
Liderul de la Kiev, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un „discurs special” cu această ocazie.
Șeful Biroului Prezidențial: „Ucraina nu are nevoie de conflicte înghețate, ci de o pace dreaptă”
Actualele autorități ucrainene nu vor fi de acord să înghețe războiul, a transmis seful Biroului Președintelui Andri Iermak la Davos, în Elveția, în urma discuțiilor privind formula de pace ucraineană, informează Radio Svoboda.
„Președintele Zelenski și echipă a lui nu vor fi niciodată de acord și nu vor accepta o înghețare a conflictului. Acest lucru este inacceptabil pentru societatea ucraineană. Ucraina nu are nevoie de conflicte înghețate. Ucraina are nevoie de o pace dreaptă”, a spus Iermak.
Rezumând rezultatele celei de-a patra runde de negocieri privind planul ucrainean de a pune capăt războiului, care a reunit peste 80 de țări și organizații din Europa, Asia și Sudul Global, șeful Biroului Prezidențial a mai spuis că „Este important ca toate țările participante la discuții să își dorească cu adevărat și deschis să participe și să ajute la încheierea acestui război și la instaurarea păcii. Dar există opinii și idei diferite despre cum să facem acest lucru (…).”
Yermak a asigurat, de asemenea, că partenerii Ucrainei nu o fac să facă concesii teritoriale: „Partenerii cunosc poziția noastră și o respectă”.
Rușii au atacat cu drone-kamikaze orașul Nikopol
Rușii au bombardat, duminică, 14 ianuarie, egiunea Nikopol cu drone și artilerie, a informat Consiliul de Apărare Dnipropetrovsk, citat de TSN.
Potrivit informațiilor furnizate de Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, trei blocuri și 10 case au fost avariate.
„Au tras de două ori cu artileria și au lovit cu 11 drone-kamikaze Nikopolul și localitate Marganeț”, a spus Lisak.
Ministrul elvețian de externe: „În fiecare zi, în timp ce așteptăm, zeci de civili mor. Dar nu poate fi pace fără cuvântul Rusiei”
Ignazio Cassis, ministrul de externe elvețian, a declarat, pentru SwissInfo, că planul de pace ucrainean este doar o „fundație” pentru negocierile care vizează încheierea conflictului cu Rusia.
„Nu există pace fără cuvântul Rusiei”, a spus ministrul de externe elvețian, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în timpul celei de-a patra întâlniri a consilierilor de securitate națională privind planul în zece puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În opinia lui Cassis, „planul de pace ar trebui să meargă înainte, chiar dacă dialogul dintre Kiev și Moscova nu poate avea loc încă”.
„Trebuie să fim pregătiţi, când condiţiile o permit”, a insistat șeful diplomației helvete.
Omul de afaceri rus Oleg Deripaska consideră că discuțiile despre pace în Ucraina la Forumul Economic Mondial de la Davos fără o delegație din Rusia este ineficientă. Potrivit postării de pe Telegram a oligarhului, preluată de Kommersant, „nu va fi pace în Ucraina până în mai 2025”.