Forțele ruse continuă bombardamentele asupra uzinei Azovstal, unde s-ar afla încă sute de civili. Rusia neagă însă atacul, în timp ce Kievul publică imagini cu asaltul. Bombardamente au avut loc și în alte orașe, inclusiv asupra unei mânăstiri din Donețk.
Zelenski: De la începutul războiului, rușii au trimis asupra Ucrainei peste 2000 de rachete
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că de la începutul invaziei, trupele ruse au tras 2014 rachete asupra Ucrainei, iar avioanele de război inamice au efectuat 2.682 de zboruri pe teritoriul ucrainean.
„În total, în timpul acestui război, armata rusă a folosit 2014 rachete împotriva Ucrainei și s-au înregistrat 2.682 de zboruri ale avioanelor de război rusești pe cerul patriei nostre. Fiecare dintre acestea au reprezentat moartea pentru poporul nostru, distrugerea infrastructurii noastre”, a spus Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a reamintit că la 3 mai, în ziua discursului prim-ministrului britanic Boris Johnson către Rada Supremă, armata rusă a tras 19 rachete asupra Ucrainei.
Șeful Dumei de Stat: Un atac nuclear din partea Federației Ruse este posibil doar ca parte a apărării
O lovitură nucleară din partea Federației Ruse este posibilă doar ca un răspuns la o agresiune, a declarat, joi, președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin, informează Interfax.ru.
„În ceea ce privește Federația Rusă, știți, o avem în vigoare doar ca o oportunitate de a răspunde unei agresiuni (n.r. – utilizarea armelor nucleare)”, a declarat Viacheslav Volodin joi la postul de radio Komsomolskaya Pravda.
„Pentru noi acesta este doar un răspuns, acesta este doar în cadrul apărării, dacă ei ne provoacă, noi vom răspunde”, a spus Viacheslav Volodin.
Potrivit președintelui Dumei de Stat „singura țară care a folosit arme nucleare este Statele Unite ale Americii, desigur, te poți aștepta la orice de la ei”.
La 2 iunie 2020, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin , a aprobat un decret prin care Rusia poate folosi arme nucleare ca răspuns la un atac asupra ei sau a aliaților săi cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, ori în cazul agresiunii cu arme convenționale, în cazul în care „însăși existența statului este pusă în pericol”.
Ucraina anunță că a oprit atacuri în Harkov și Donețk
Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis, joi, într-un comunicat, că rușii au încercat fără succes să atace în regiunile Harkov și Donețk, provocând în același timp tensiuni în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și în Belarus.
„În direcția Donețk, inamicul a încercat fără succes să captureze Popasna, să preia controlul deplin al orașului Rubijne și să ofere condiții favorabile pentru continuarea ofensivei în direcția orașelor Lyman și Severodonețk”, se arată în comunicat.
„În direcția Slobozhanski, inamicul a încercat să restabilească pozițiile pierdute în zona orașului Harkov, a făcut o încercare nereușită de a ataca în zona așezării Stari Saltiv”, se notează în comunicat.
În ceea ce privește regiunea transnistreană a Republicii Moldova, rușii au încercat din nou să provoace tensiuni, la fel ca și în Belarus.
„(n.r. – Rușii ) provoacă tensiuni în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și pe teritoriul Republicii Belarus. Se regrupează, ia măsuri de refacere a muniției și a combustibilului. Totodată, încearcă să îmbunătățească poziția tactică a trupelor”, se precizează în comunicat.
Asalt fără oprire asupra uzinei Azovstal
Armata ucraineană a anunțat joi, într-o postare pe Telegram, că pentru a treia zi la rând armata rusă de ocupație continuă să atace uzina Azovstal, în care s-au adăpostit atât ultimii apărători din Mariupol, cât și și civili ucraineni.
„Asaltul asupra Azovstal continuă. Îi țin pe apărătorii uzinei sub un foc puternic. Inamicul folosește avioane, artilerie și trupe de infanterie”, a notat armata ucraineană.
Deputatul David Arahamiya a confirmat că pozițiile apărătorilor ucraineni de pe Azovstal au fost luate cu asalt. Potrivit acestuia, rușii sunt deja de miercuri pe teritoriul uzinei.
Comandantul adjunct al Regimentului Azov, care apără combinatul Azovstal, căpitanul Sviatoslav Palamar , a făcut apel la președintele Volodimir Zelenski să aibă grijă de soldații răniți.
Indicatoarele din Mariupol schimbate cu unele în limba rusă
Rușii au început să înlocuiască indicatoarele rutiere de la intrarea în Mariupol, schimbând indicatoarele scrise în ucraineană și pe cele cu caractere latine cu unele în limba rusă, informează Ukrainska Pravda.
Anunțul despre schimbarea indicatoarelor a fost făcut joi de Consiliul Local Mariupol, care a și postat pe Telegram o fotografie în sprijinul celor afirmate.
„Ocupanții au distrus orașul nostru, au ucis 20.000 de oameni, iar acum își schimbă obiectivul. Oamenii cu problemele lor pot să mai aștepte”, a notat Consiliul Local Mariupol.
„Între timp, la Mariupol ca în Evul Mediu. Locuitori fără apă, mâncare suficientă, medicamente. Nu există lumină și nicio conexiune normală. Mariupol a fost, este și va fi un oraș ucrainean”, a precizat Consiliul Local Mariupol.
Armata rusă este gata să asigure evacuarea civililor din Azovstal în siguranţă, susține Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări, joi, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, că armata rusă rămâne „gata” să facă în aşa fel încât civilii blocaţi alături de combatanţii ucraineni în uzina Azovstal, la Mariupol, să fie evacuaţi în siguranţă, informează Reuters.
„Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă”, a dat asigurări Vladimir Putin, care a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal, realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.
De asemenea, a mai spus Vladimir Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele.
Între timp, un responsabil al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal pentru a-i evacua pe civili.
Rudelor apărătorilor din Mariupol li s-a interzis să organizeze un miting la Kiev
Oficialitățile din capitala Ucrainei le-au interzis, joi, rudelor apărătorilor de la combinatul Azovstal de lângă Mariupol să organizeze un miting pașnic în sprijinul soldaților ucraineni, invocând legea marțială, informează Ukrainska Pravda.
La 4 mai, rudele apărătorilor ucraineni au anunțat un miting pașnic în sprijinul luptătorilor care luptă las Mariupol, la combinatul Azovstal. Acțiunea ar trebui să aibă loc pe 5 mai la ora 12.00.
Rudele militarilor au cerut sprijinul oamenilor legii pentru a obține acordul pentru miting, dar nu au primit permisiunea, așa că în dimineața zilei de 5 mai, mitingul a fost anulat.
Chiar și în aceste condiții, mai mulți oameni s-au strâns în centrul capitalei Ucrainei, unul dintre organizatorii evenimentului precizând că au fost probabil dintre cei care nu au fost informați că mitingul au fost anulat.
Aceștia au fost reținuți de polițiști, dar au fost eliberați la scurt timp, în urma dicuțiilor purtate între organizatorii mitingului și oamenii legii.
„Conform legii cu privire la legea marțială, adunările în masă sunt interzise. Mitingul actual nu a fost aprobat”, a transmis Poliția din Kiev.
Un voluntar de 15 ani a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea animalelor din grădina zoologică de lângă Harkov
În timpul evacuării bivolilor africani din EcoParcul Feldman din Harkov, forțele ruse au deschis focul asupra personalului și voluntarilor, unul dintre aceștia, un adolescent de 15 ani, fiind rănit mortal.
„Astăzi, 5 mai, o echipă formată din personalul și voluntarii noștri a fost supusă focului în timpul evacuării bivolilor din Ecoparcul Feldman. O persoană a murit. Două persoane au fost grav rănite. Medicii se luptă pentru viața lor. Aceasta este a șasea victimă din echipa noastră”, a transmis serviciul de presă al ecoparcului.
Potrivit reprezentanților EcoParcului, băiatul a fost ucis în timpul unui bombardament al forțelor ruse, în momentul în care își ajuta părinții să hrănească și să evacueze animalele din grădina zoologică.
Complexul este situat aproape de linia frontului și este supus permanent focului de către armata rusă. Adolescentul de 15 ani a devenit a șasea victimă dintre oamenii cei care au ajutat la salvarea animalelor.
De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, lucrătorii din ecoparc, voluntarii și activiștii pentru drepturile animalelor au salvat aproximativ 80% dintre animale, riscându-și viața.
ONU: Cel puțin 3.280 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului
Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat până joi 3.280 de civili care au fost uciși și alți 3.451 care au fost răniți, în urma invaziei armatei ruse din 24 februarie.
Dintre cei 2.787 de oameni uciși se numără 1.183 de bărbați, 749 de femei, 72 de fete și 86 de băieți, precum și 73 de copii și 1.117 de adulți, al căror sex este încă necunoscut.
De asemenea, au fost răniți 447 de bărbați, 347 de femei, 74 de fete, 85 de băieți, precum și 169 de copii și 2.329 de adulți de sex necunoscut.
Potrivit raportului, majoritatea pierderilor în rândul civililor au fost cauzate de folosirea de arme explozive cu o rază mare de impact, inclusiv bombardamente cu artilerie grea şi cu sisteme de rachete, dar şi de atacuri aeriene şi cu rachete.
OHCHR precizează că cifrele reale sunt mult mai mari, din cauză că nu există încă informații din unele locuri unde se poartă lupte intense. În plus, mai multe rapoarte așteaptă să fie confirmate.
Zelenski l-a invitat pe președintele Germaniei în Ucraina
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut joi o conversație telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma căreia a primit o invitație de a veni în Ucraina. Astfel, cei doi șefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită refuzată anterior de oficialii de la Kiev, informează Ukrainska Pravda.
Steinmeier l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul deplin al Germaniei pentru Ucraina. Potrivit biroul prezidenţial de la Berlin, toate neînțelegerile din trecut au fost rezolvate „și Zelenski l-a invitat pe președintele federal și pe cancelar (n.r. – Olaf Scholz) în Ucraina”.
Andriy Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a confirmat conversația dintre cei doi președinți. „Germania rămâne un aliat puternic al Ucrainei. Detaliile vor fi anunțate oficial, pot spune doar că speranța rușilor de a diviza unitatea europeană în a sprijini Ucrainei este în zadar”, a spus Andriy Yermak.
La 12 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins cererea omologului german Frank-Walter Steinmeier de a vizita Kievul împreună cu alți politicieni europeni, din cauza legăturilor strânse din trecut ale acestuia cu Rusia.
Cel puțin șapte persoane au fost rănite, după ce rușii au bombardat o mânăstire din regiunea Donețk
Comandamentul militar ucrainean din regiunea Donețk a anunțat joi că, în urma atacului aerian al forțelor ruse din 4 mai asupra orașului Sviatogorsk, din districtul Kramatorsk, a fost lovită și mânăstirea Sfânta Adormire Sviatogorsk Lavra.
În urma bombardamentului, șapte civili au fost răniți, în condițiile în care mânăstirea Sfânta Adormire Sviatogorsk Lavra a devenit loc de refugiu pentru persoanele care fug din calea războiului.
Potrivit autorităților ucrainene, pe lângă călugări în mânăstire sunt cazați 300 de refugiați, dintre care 50 sunt copii.
La mânăstirea Sfânta Adormire Sviatogorsk Lavra nu există nicio conexiune mobilă din 26 aprilie și nicio conexiune la internet din 27 aprilie.
În regiunea Kiev au fost găsiți doi tineri împușcați de ruși, ale căror corpuri neînsuflețite au fost mutate cu tancul
Poliția din Kiev a exhumat cadavrele a doi tineri care au fost împușcați de ocupanții ruși și, mai apoi, mutați cu tancul în districtul Vișhorod.
„Pe 25 februarie, ocupanții au tras într-o o mașină în care se aflau doi civili. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru invadatori – ocupanții ruși au mutat mașina cu tot cu oameni înăuntru cu ajutorul echipamentului greu (n.r – unui tanc)”.
Este vorba despre doi tineri bărbați în vârstă de 22, respectiv 23 de ani, ale căror cadavre au fost descoperite în satul Rudnia-Talska.
După ce corpurile neînsuflețite au fost exhumate și inspectate de un procuror, acestea au fost ridicate de rude pentru reînhumare în satul Myrcha, raionul Bucha.
Aleksandr Lukașenko: „Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă”
Alexander Lukașenko, președintele belarus, consideră că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă, dar nu a putut preciza dacă Rusia are astfel de planuri.
„Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi (n.r. Belarus), nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi liderului rus”, a spus Aleksandr Lukașenko.
Președintele din Belarus a dezvăluit că omologul său rus, Vladimir Putin, nu doreşte un conflict direct cu NATO şi a îndemnat Occidentul să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla.
„Cel mai probabil nu vrea (n.r. Putin) o confruntare globală cu NATO. Faceţi tot posibilul să împiedicaţi acest lucru. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea, armata va reacţiona”, a subliniat Aleksandr Lukașenko.
Charles Michel propune folosirea activele ruse confiscate pentru reconstruirea Ucrainei
Uniunea Europeană ar trebui să vândă activele rusești pe care le-a confiscat prin sancțiuni și să folosească veniturile pentru a reconstrui Ucraina, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat pentru agenția Interfax-Ucraina.
„În opinia mea, aceasta este o chestiune de corectitudine, nu doar ideea de a îngheța bunurile, ci și cea de a pune acești bani la dispoziție autorităților ucrainene pentru obiectivele menționate, în special pentru reconstrucția țării. Este o chestiune de corectitudine, o chestiune de dreptate”, a declarat Charles Michel.
UE a declarat luna trecută că a înghețat 30 de miliarde de euro în active care sunt asociate cu ruși și belarusi aflați pe lista de sancțiunile.
Charles Michel este primul înalt oficial al UE care a propus confiscarea acestor bunuri, relatează AFP. Președintele american Joe Biden a propus săptămâna trecută ca bunurile confiscate de la oligarhi să fie „vândute” pentru a „remedia prejudiciul provocat de Rusia și pentru a ajuta la construirea Ucrainei”.
Dar grupările pentru drepturile omului au avertizat că orice legislație în acest sens ar putea încălca protecția procesului echitabil, o problemă pe care a recunoscut-o și Charles Michel. Confiscarea bunurilor persoanelor sancționate „nu este atât de simplă” și ar fi „un proces dificil și lung”, a spus el.
Imaginile filmate din dronă arată cum rușii au distrus un oraș ucrainean într-un atac
O înregistrare video de 22 de minute filmată de o dronă de supraveghere deasupra orașului ucrainean Popasna prezintă distrugerea uluitoare provocată așezărilor de atacurile forțelor ruse. Filmarea prezintă, de asemenea, o altă perspectivă asupra importanței dronelor în războiul modern, precum și a modului în care abordează rușii luptele, cât privind rezistența unităților ucrainene, precizează CNN.
Filmarea arată că fiecare proprietate din mijlocul orașului este distrusă sau avariată. Majoritatea par să fi fost lovite de artileria rusă sau de rachete.
„Rușii nu doar distrug Popasna. O scot de pe harta regiunii Luhansk”, a spus șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Hayday.
Videoclipul cu dronă a fost postat inițial de un canal Telegram pro-rus și pare să fi fost filmat de o dronă militară rusă. Drona pare să fi fost folosită pentru a ajuta infanteria rusă să vâneze ultimii apărători ucraineni ai zonei. La final, ea plutește deasupra locației în care ucrainenii sunt încolțiți și se predă.
CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului. Nu este clar exact când a fost filmat filmul, dar lupte intense au avut loc la Popasna în ultimele zile, când avansul rusesc s-a ciocnit cu apărarea ucraineană din localitate.
Gazprom va folosi Nord Stream 2 pentru nevoile Rusiei
Gigantul rus Gazprom a anunțat că va folosi capacitatea de pe uscat a conductei Nord Stream 2 pentru nevoile interne ale Rusiei, potrivit BBC.
Într-o postare pe Telegram, grupul energetic rus a spus că, din cauza faptului că conducta nu este în prezent utilizată, a decis să folosească gazul pentru a alimenta regiunile de nord-vest ale Rusiei.
Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km sub Marea Baltică, care a fost proiectată pentru a transporta gaz de pe coasta Rusiei, lângă Sankt Petersburg, până la Lubmin, în Germania, ocolind Ucraina.
În februarie, Germania a suspendat procesul de autorizare a conductei, blocând astfel Nord Stream 2 care era finalizat dar nu fost pus în funcțiune.
Bilanțul actualizat al pierderilor suferite de armata rusă
Statul Major al Armatei Ucrainei a prezentat noul bilanț actualizat al pierderilor suferite de forțele ruse de la începutul invaziei. Astfel, numărul personalul eliminat, fie ucis sau rănit, a urcat cu 200 de soldați la un total 24.700.
De asemenea, armata ucraineană a mai distrus 15 tancuri, 41 de vehicule blindate și două aeronave, în ultima zi.
Bilanțul defalcat al pierderilor armatei ruse, începând cu 24 februarie:
- 24.700 soldați,
- 1.092 de tancuri,
- 2.651 transportoare blindate de personal;
- 1.907 de vehicule și rezervoare de combustibil;
- 499 de sisteme de artilerie;
- 169 de sisteme de lansatoare multiple de rachete;
- 83 de sisteme de apărare antiaeriană;
- 155 de elicoptere;
- 196 de avioane;
- 312 UAV-uri;
- 10 nave/ambarcațiuni,
- 38 echipamente speciale,
- 89 rachete de croazieră.
#Russian losses according to the General Staff of #Ukraine. pic.twitter.com/zehgW4u5gA
— NEXTA (@nexta_tv) May 5, 2022
Kremlinul neagă că soldații ruși asaltează uzina Azovstal
Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt uzina Azovstal din orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde luptători și civili ucraineni sunt blocați, și a spus că acolo funcționează joi coridoare umanitare, potrivit Reuters.
Chestionat privind o afirmație a unui înalt oficial ucrainean conform căreia trupele ruse au pătruns pe teritoriul centralei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis reporterilor ordinul anterior al președintelui Vladimir Putin de a nu asalta uzina.
Într-o apariție televizată din 21 aprilie, Vladimir Putin i-a solicitat ministrului apărării Serghei Șoigu să sigileze vastul complex, astfel încât „o muscă să nu poată trece prin el”.
„Ați fost martori, președintele a dat ordin să se abțină de la un asalt. Nu au fost anunțate alte ordine și coridoarele (umanitare) funcționează astăzi”, a transmis joi Peskov.
Cel puțin 25 de persoane rănite după atacurile asupra Kramatorsk
Cel puțin șase atacuri cu rachete au devastat o zonă rezidențială și o clădire chiar în apropiere de centrul administrativ al orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, potrivit CNN. A fost primul atac al forțelor ruse asupra orașului din 8 aprilie, când un atac cu rachete a lovit gara orașului și a ucis cel puțin 50 de persoane și a rănit alte circa 300.
Cel puțin 25 de persoane au fost rănite și șase au fost transportate la spital după atacurile din primele ore ale dimineții de joi, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk.
În curtea unui complex rezidențial cu cinci etaje, un atac aerian care a lovit o instalație de apă și canalizare a lăsat un crater adânc de trei metri. Unda de șoc rezultată a rupt copacii și a avariat clădirile din jur.
Facebook și Instagram, blocate în Herson
Kirill Stremousov, un oficial al unui comitet pro-rus care se autoproclamă „administrația militaro-civilă” a regiunii Herson ocupată de forțele ruse, a anunțarea blocarea în regiune a rețelelor sociale, în special Facebook și Instagram potrivit platformei Nexta.
Controlul asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, a fost preluat încă din primele zile ale invaziei rusești de soldații ruși care au instalat o conducere proprie cu ajutorul oficialilor pro-ruși ucraineni.
Relatările bazate pe informațiile serviciilor de informații occidentale spun că Rusia dorește în mai să organizeze în regiune un referendum pentru proclamarea independenței față de Ucraina.
Rețelele sociale, precum Facebook și Instagram, au fost blocate și în Rusia în primele zile ale invaziei în încercarea de a bloca relatările indepedente despre acțiunile Rusiei în Ucraina.
Luptător Azov: Rusia „încearcă să distrugă” apărătorii din Mariupol
Rusia „încearcă să distrugă” soldații ucraineni rămași ascunși în uzina Azovstal din Mariupol, a transmis un luptător din batalionul, citat de BBC:
Există unele relatări conform cărora soldații ruși au reușit să se infiltreze în uzina, care este ultima rezistență pentru trupele ucrainene din orașul asediat.
„Situația este extrem de dificilă, dar, în ciuda acestui fapt, continuăm să executăm ordinul de menținere a apărării”, spune anterior Denys Prokopenko, comandantul batalionului Azov, într-un videoclip pe Telegram.
Germania va furniza Ucrainei șapte obuziere
Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000, potrivit ziarului Die Welt, îndeplinind astfel dorințele explicite ale Kievului de sa primi sprijin sub forma unor sisteme de arme autopropulsate care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.
Livrarea obuzierelor blindate, despre care ziarul Bild a relatat că sunt în prezent în reparații și nu vor fi gata de livrare până la sfârșitul lunii iunie, este considerată o decizie politică care contravine sfatului armatei germane, care a spus că necesită vehicule armate pentru propriile nevoi.
Doar 40 din 119 obuziere Panzerhaubitze 2000 din arsenalul Bundeswehr sunt în prezent gata de utilizare, scrie Die Welt.
Zelenski face apel la un armistițiu pentru a scoate civilii prinși sub Azovstal
Civili, inclusiv femei și copii, vor trebui evacuați din buncăre de sub o uzina Azvostal care reprezintă ultima rezistență în Mariupol, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, în timp ce forțele ruse își continuau asaltul. Într-un discurs susținut joi dimineață, Zelenski a spus că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol.
„Va lua timp pentru a scoate oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie făcut manual”, a spus Zelenski.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat miercuri seară doar un armistițiu de 10 ore, pentru joi, vineri și sâmbătă, pentru evacuarea civilor.
Luptătorii ucraineni din Azovstal duc „bătălii dificile, sângeroase” împotriva trupelor ruse, a declarat miercuri seara Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov din Ucraina.
Statul major al Ucrainei a declarat că asaltul Rusiei asupra a inclus sprijin aerian.
Rusia susține că a ucis 600 de luptători ucraineni în cursul nopții
Rusia a declarat în această dimineață că artileria sa a lovit peste noapte mai multe poziții și fortărețe ucrainene, ucigând 600 de luptători ucraineni, potrivit Reuters.
„Forțele armate ale Federației Ruse continuă operațiunea militară specială în Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. „Peste 600 de naționaliști și 61 de unități de armament și echipament militar au fost distruse”.
Ministerul Apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamentele aviatice pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală Kirovohrad a Ucrainei și un mare depozit de muniții în orașul Mikolaiv, din sudul Ucrainei.
Rusia acuză ucrainenii că au bombardat două sate rusești
Două sate din regiunea rusească Belgorod, Zhuravlevka și Nekhoteevka, au fost bombardate de Ucraina, potrivit guvernatorului regiunii Vyacheslav Gladkov. Nu au fost înregistrate victime în urma atacurilor.
Agenția rusă de știri RIA relatează că „o casă și un garaj au fost distruse în Nekhoteevka”. „Nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile. Bombardele continuă”, mai precizează agenția.
Regiunea Belgorod se învecinează cu Ucraina, la nord de Harkov.
Oficial ucrainean: Uzina Azovstal, bombardată non-stop pe timpul nopții
Atacurile intense asupra uzinei Azovstal din Mariupol au continuat în noaptea de miercuri spre joi, a declarat Petro Andriuschenko, consilier al primarului de la Mariupol.
„Au fost bombardamente și atacuri non-stop pe timpul nopții, iar țintele au fost reglate din drone. În unele zone, ostilitățile sunt deja dincolo de gardul centralei”, a spus el.
Andriuschenko a adăugat că civilii din zonele rezidențiale din apropierea fabricii „trebuiau să se evacueze de urgență pe cont propriu, fără avertisment”.
„Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”, a spus el.
Luptătorii din interiorul fabricii au declarat miercuri că forțele ruse au intrat în interiorul uzinei.
Momentul în care o rachetă rusă lovește un pod din Dnipro
Platforma Nexta a publicat o filmare cu momentul în care o rachetă trasă de forțele ruse lovește un pod din orașul Dnipro din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc în momentul în care podul era tranzitat de mai multe vehicule civile.
Forțele ruse au bombardat, miercuri seară, mai multe orașe din Ucraina, printre care și Dnipro și Zaporojie. Oficialii ucraineini nu au anunțat dacă în urma bombardamentului au fost victime.
Yesterday’s moment of a #Russian missile hitting a bridge in #Dnipro. pic.twitter.com/S4PQEv6yqM
— NEXTA (@nexta_tv) May 5, 2022
Rusia anunță că a exersat lovituri de rachete cu capacitate nucleară
Rusia a anunțat că forțele sale au exersat miercuri lovituri simulate de rachete cu capacitate nucleară în enclava vestică Kaliningrad, cuprinsă între Polonia și Lituania de-a lungul coastei baltice, potrivit The Guardian.
Rusia a practicat „lansări electronice” simulate ale sistemelor mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat de presă.
Forțele ruse au practicat lovituri unice și multiple asupra țintelor care imit lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare și posturi de comandă ale unui inamic simulat, se arată în comunicat.
După efectuarea lansărilor „electronice”, cadrele militare au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură de răzbunare”, a mai spus Ministerul Apărării. Se pare că exercițiile au implicat peste 100 de militari.
Rusia a plasat forțele nucleare în alertă maximă la scurt timp după invazia Ucrainei din 24 februarie, iar președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre desfășurarea de arme nucleare tactice, avertizând asupra unei represalii „rapide” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.
Forțele ruse operează, pentru prima dată, din interior Azovstal
Pentru prima dată, forțele ruse au reușit să pătrundă adânc în uzina Azovstal din Mariupol și este probabil să opereze în cadrul uzinei siderurgice, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea situației militare.
Vestea vine după zile de lupte aprige în jurul și interiorul uzinei, unde rezistă ultimii luptători ai Ucrainei din Mariupol, alături de sute de civili.
Institutul american a mai spus că apărarea ucraineană a blocat în mare măsură progresele rusești în estul Ucrainei. Forțele ucrainene au împiedicat până acum trupele ruse să-și continue ofensivele la sud-est de Izium și la vest de linia frontului Donețk-Luhansk.
În vestul Ucrainei, încercările Rusiei de a perturba transporturile de ajutoare către Ucraina din țările occidentale și de a încetini eforturile de reaprovizionare cu arme s-au dovedit, de asemenea, fără succes, a spus ISW.
Forțele ruse au intensificat joi atacurile aeriene împotriva infrastructurii de transport din apropierea gărilor din Liov și Transcarpatia, dar în cele din urmă nu au reușit să provoace pagube grave.
Jurnalist rus, pus pe lista de persoane urmărite pentru că a relatat despre război
Aleksandr Nevzorov, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști rus și un critic al Kremlinului, a fost trecut pe o listă de persoane urmărite de către Ministerul de Interne al Rusiei, informează agențiile de presă de stat din Rusia citate de New York Times.
El a fost cercetat penal în martie pentru că a relatat despre bombardarea orașului ucrainean Mariupol de către Rusia, după ce o nouă lege a făcut ca orice disidență asupra războiului să fie ilegală.
În aprilie, el a fost considerat un „agent străin”, o etichetă care a fost folosită pe scară largă împotriva liderilor opoziției.
Atac de artilerie asupra orașului Kramatorsk
Pe timpul nopții, armata rusă a efectuat un atac de artiliere asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, relatează platforma Nexta.
Atacul a lovit partea centrală a orașului și cartierele rezidențiale, relatează jurnalistul Denis Kazanskyi.
At night, the #Russian military launched an artillery strike on #Kramatorsk, #Donetsk region. They hit the central part of the city and residential neighborhoods, journalist Denis Kazanskyi reports. pic.twitter.com/N8vQEI2u6q
— NEXTA (@nexta_tv) May 5, 2022
Ucraina recâștigă controlul asupra unor așezări de lângă Herson
Ucraina a recăpătat controlul asupra mai multor așezări de lângă Mikolaiv și Herson, în sudul Ucrainei, au declarat oficialii militari, citați de The Guardian
Datorită acțiunilor de succes ale apărătorilor ucraineni, forțele ruse „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Mikolaiv și Herson”, se arată în cel mai recent raport de informații al personalului general al forțelor armate al Ucrainei.
Cu toate acestea, luptele grele continuă în Mariupol, unde ocupanții ruși își concentrează eforturile pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene staționate în zona siderurgiei Azovstal, au adăugat oficialii. Cu sprijinul aeronavelor, inamicul a reluat ofensiva pentru a prelua controlul uzinei.
SUA au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă generali ruși
Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în războiul din Ucraina, relatează New York Times care citează înalți oficiali americani.
Sprijinul face parte dintr-un efort secret al administrației Biden de a furniza informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei. Washington a furnizat Ucrainei detalii despre mișcările de trupe așteptate ale Rusiei și locația și alte detalii despre cartierul general militar mobil al Rusiei, iar Ucraina a combinat acest ajutor cu propriile sale informații pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.
Informațiile includ, de asemenea, mișcările de trupe rusești anticipate, obținute din evaluările recente americane ale planului secret de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii.
Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă, potrivit New York Times. Oficialii au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței SUA, a adăugat ziarul.
Un jurnalist ucrainean a murit lângă Izium
Un jurnalist ucrainean care s-a înrolat pentru a lupta după invazia rusă a fost ucis în afara orașului Izium, din nord-estul Ucrainei, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.
Oleksandr Makhov, 36 de ani, este cel puțin al optulea jurnalist care a murit în peste două luni de conflict.
Makhov, cunoscut pentru relatările grafice din zonele de conflict, relatase și din Antarctica.
El a luptat și în conflictul din 2014, după ce vorbitorii de limbă rusă au organizat insurecții separatiste în două regiuni de est ale Ucrainei.
„Patriotic și sincer și întotdeauna fără vanitate. Și a fost întotdeauna printre cei mai curajoși, printre primii de pe front”, a spus Zelenski. „Din prima zi a războiului, el a fost pe prima linie”.
10:42 pm in #Kyiv
— Yaroslava Antipina (@strategywoman) May 4, 2022
Some time ago I worked in media. Oleksandr Makhov was my colleague, He was a TV reporter (very popular & loved one).
Oleksandr joined the Army to protect Ukraine. He was killed today.
In such minutes I hate my war diary, pic.twitter.com/yEDzkvcWNs
Rusia anunță încetarea focului la Azovstal timp de trei zile pentru evacuarea civililor
Ministrul Apărării din Rusia a anunţat miercuri seară că forţele sale vor înceta focul timp de trei zile, cu începere de joi, asupra combinatului Azovstal din orașul Mariupol şi vor deschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor, relatează Interfax.ru.
„Forţele armate ruse vor deschide un coridor umanitar între orele 08.00 şi 18:00, ora Moscovei (aceeași cu ora României), în zilele de 5, 6 şi 7 mai de la combinatul metalurgic Azovstal pentru a evacua civili”, a precizat ministerul rus al apărării.
„În această perioadă, forţele armate ruse şi unităţile Republicii Populare Doneţk vor înceta unilateral focul şi ostilităţile”, a informat ministerul rus al apărării.
Potrivit comunicatului, civililor care s-au refugiat în fabrică li se va permite să ajungă în Rusia sau în teritoriile aflate sub controlul autorităților de la Kiev.
Mai multe informații: Ucrainenii anunță că soldații ruși au lansat un asalt total asupra Azovstal. Rușii promit un armistițiu pentru evacuarea civililor
Comandantul regimentului Azov, asediat de ruși la Azovstal: „Continuăm să executăm ordinul”
Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov care se află blocat în combinatul Azostal și atacat în mod constant de forțele ruse, a precizat miercuri, într-un mesaj pe Telegram, că uzina de la Mariupol a rămas în mâinile ucrainenilor, informează Ukrinform.
„Pentru a 70-a zi, garnizoana Mariupol se confruntă singură cu forțele copleșitoare ale inamicului. Din 25 aprilie, ținem o apărare circulară la uzina Azovstal. Pentru a doua zi la rând, când inamicul a pătruns în fabrică, au urmat lupte grele și sângeroase”, a spus Denis Prokopenko.
„Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a opri atacul inamicului. Situația este extrem de dificilă, dar, în ciuda tuturor, continuăm să executăm ordinul – să menținem apărarea”, a precizat Denis Prokopenko.
Comandantul brigăzii 12 operaționale a Gărzii Naționale a Ucrainei Denis Șlega, care se află pe teritoriul Azovstal, a declarat că aproximativ 200 de civili, inclusiv 20 de copii, se află în acest moment în buncărele din uzină.
În plus, Denis Șlega a precizat că în Azovstal sunt și aproximativ 500 de răniți, rămași fără medicamente și îngrijire medicală.
Oficial ucrainean: „Rușii încearcă să ne distrugă logistica pentru că nu pot câștiga pe câmpul de luptă”
Andriy Yermak, Șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a anunțat, miercuri, că Rusia încearcă să distrugă infrastructura logistică a Ucrainei pentru că nu poate câștiga pe câmpul de luptă.
„Rusia continuă să bombardeze infrastructura feroviară. Informațiile despre atacul din Dnipro din zona centrală a orașului au fost deja confirmate. Rușii încearcă să ne distrugă logistica pentru că nu pot câștiga pe câmpul de luptă”, a spus Andriy Yermak.
„Avem nevoie de mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai mult sprijin. Aliații trebuie să înțeleagă că fiecare oră de îndoială este prea costisitoare pentru noi în războiul pentru valori și libertate”, a precizat Andriy Yermak.
Aproape toată Ucraina, sub alertă de bombardamente
Sirenele de raid aerian au răsunat în majoritatea regiunilor ucrainene, relatează Nexta, care publică o hartă cu zonele aflate sub alertă.
An air alert has been declared in many regions of #Ukraine. pic.twitter.com/NtmTeQCoj6
— NEXTA (@nexta_tv) May 4, 2022
Bombardamente în mai multe orașe
Potrivit rapoartelor oficialilor ucraineni, mai multe orașe ucrainene au fost bombardate miercuri seară de armata rusă cu rachete.
S-au semnalat explozii la Dnipro, Zaporojie, Kiev, Mikolaiv, Cherkasi, dar nu se cunosc prea multe despre aceste atacuri ale armatei ruse.
„La Nikolaev se aud explozii. Prieteni, stați în adăposturi! Nu stați lângă ferestre și nu publicați fotografii sau videoclipuri. Veți primi informații oficiale ulterior”, a anunțat Alexander Senkevich, primarul din Nikolaev.
Este a doua zi în care Rusia lansează mai multe lovituri cu rachete împotriva țintelor din Ucraina.
Harkov, sub atacul forțelor ruse
Șeful administrației militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat, miercuri, că armata rusă continuă să bombardeze orașul ucrainean.
„Astăzi (n.r. – miercuri) a fost lovit cartierul Kiev (n.r. – din Harkov). Din cauza bombardamentelor rusești au izbucnit mai multe incendii. Au fost incendiate clădiri de locuințe, depozite agricole și mașini. Toate incendiile au fost stinse cu promptitudine de către pompieri”, a scris Oleg Sinegubov.
Potrivit oficialilor militari ucraineni, miercuri s-au purtat lupte intense în regiunea Harkov. „Inamicul încearcă să atace și să tragă cu artileria în pozițiile apărătorilor noștri. Populația civilă este, de asemenea, sub foc. Acolo unde situația o permite, autoritățile regionale efectuează o evacuare organizată”, a precizat Oleg Sinegubov.
Trupele ruse au pătruns în combinatul Azovstal, anunță un deputat ucrainean
David Arakhamia, deputatul și șefului fracțiunii parlamentare „Servitorii poporului” aflat la guvernare, a anunțat, miercuri, că trupele ruse au pătruns pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, informează Ukrinform.
„Pentru a doua zi, continuă încercările de a lua cu asalt combinatul. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal”, a spus Arahamiya, citându-l pe comandantul Regimentului Azov.
Oficialul ucrainean nu a oferit detalii, dar anterior Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că la Mariupol, trupele ruse, cu sprijin aerian, au reluat ofensiva în unele zone pentru a prelua controlul uzinei Azovstal.
Anterior, ministrul rus al Apărării, Serhiy Shoigu, a declarat că luptătorii ucraineni de la Azovstal ar fi fost „blocați în jurul perimetrului centralei”.