Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 713
Bombardamente masive la Herson, anunță șeful administrației militare regionale
Rușii au atacat din nou Hersonul, anunță șeful administrației militare a orașului, Roman Mrociko, preluat de TSN.
„Bombardament masiv în diferite districte din Herson”, a scris Mrociko. El le-a cerut orășenilor să rămână în adăposturi.
Ieri după-amiază, trupele ruse de pe malul stâng ocupat temporar au bombardat orașul. Autoritățile au anunțat cel puțin 4 morți. A fost avariată, între alte clădiri, Catedrala Adormirea Maicii Domnului.
Rusia cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU
Rusia a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu bombardarea orașului Lisiceansk de către Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat prim-adjunctul reprezentantului permanent al Federației Ruse la organizația mondială Dmitri Polianski, citat de Kommersant. Întâlnirea este programată pe 6 februarie.
Pe de altă parte, administrația americană a refuzat să comenteze informațiile conform cărora avionul rus Il-76 a fost doborât de forțele armate ucrainene folosind sistemul de rachete antiaeriene american Patriot, redirecționând această întrebare către Kiev, relatează ziarul de stat Izvestia.
Ministrul portughez de externe, vizită la Kiev: „Dacă Putin va cuceri Ucraina, următoarele victime vor fi membri NATO”
João Gomes Cravinho, șeful diplomației portugheze, a sosit într-o vizită în Ucraina, relatează Obozrevatel. El este însoțit de ministrul lusitan al educației, Joao Costa.
O MNE @joaocravinho e o Ministro da @educacao_pt acabam de chegar a Kyiv. Visita de dois dias com a guerra e a reconstrução da Ucrânia em destaque na agenda de trabalhos.
— Negócios Estrangeiros PT (@nestrangeiro_pt) February 5, 2024
Ministers have just arrived in Kyiv. A two-day visit with the war and the recovery of Ukraine on the agenda. pic.twitter.com/xDyYfgDIsK
Demnitarii portughezi au ajuns la Kiev cu trenul. Vizita lor va dura două zile. Pe ordinea de zi se află problemele de război și restaurarea Ucrainei.
„Președintele rus Vladimir Putin produce instabilitate, pericol pentru următoarele generații ale Europei. Trebuie să sprijinim Ucraina dintr-un simplu motiv strategic: dacă Putin va cuceri Ucraina, următoarele victime vor fi alți membri ai comunității euroatlantice”, a spus Cravinho.
La Kiev este așteptat și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. El a declarat că UE ar trebui să continue să ajute, în special „să crească aprovizionarea cu muniții pentru armata ucraineană”.
Șeful diplomației UE a făcut declarațiile la o conferință de presă la Varșovia, capitala Poloniei, pe care a susținut-o împreună cu ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski.
„Mă îndrept spre Kiev”, a spus Borrell, El ar putea ajunge în capitala ucraineană, marți, 6 februarie.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 5, 2024
Iulia Laputina, ministrul afacerilor veteranilor din Ucraina, a demisionat. Zelenski: „E nevoie de energie proaspătă în fiecare sferă”
Iulia Laputina, 56 de ani, ministrul afacerilor veteranilor din Ucraina, și-a înaintat demisia, a informat președintele Radei Supreme, Ruslan Ștefanciuk relatează Ucrainska Pravda.
„Rada Supremă a Ucrainei a primit demisia Iuliei Laputina”, a confirmat reprezentantul Cabinetului de Miniștri în Rada Supremă, Taras Melnicuk. Potrivit canalelor de Telegram ucrainene, actul a fost scris de mână.
Laputina este general-maior al Serviciului de Securitate al Ucrainei, are studii juridice, pedagogice și psihologice. Ea a preluat ministerul pe 18 decembrie 2020.
Vestea vine la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că plănuiește o resetare pe scară largă a conducerii Ucrainei, pe fondul zvonurilor despre o potențială demitere a comandantului armatei, Valerii Zalujnîi.
În adresa sa de seară către națiune, Zelenski a precizat că „în această dimineață, am discutat cu premierul Denis Șmîhal despre întărirea politicii eroilor, politica veteranilor, și despre pasii pe care îi vom face în continuare. Cu tot respectul pentru ministru, a fost o o problemă de management. Ucraina are nevoie de putere, energie proaspătă în fiecare sferă. Trebuie să câștigăm acest război”.
Rușii au lovit regiunea Sumî cu rachete Grady, cel puțin o persoană a fost ucisă
Armata rusă a bombardat regiunea Sumi cu sisteme de rachete Grad. Un bărbat de 38 de ani a murit, iar mama lui a fost rănită, a declarat primarul orașului Vorojba, Andri Drujcenko citat de Suspilne.
Localnicii au numărat 10 explozii. 5 case au fost avariate, mai multe străzi au rămas fără curent electric.
În utlimele 24 de ore, rușii au efectuat 24 de atacuri la granița regiunii Sumî.
Ucraina „așteaptă” rachete cu rază de acțiune de 300-500 km de la aliați
Ucraina se așteaptă să primească avioane de luptă F-16 și rachete cu o rază de acțiune între 300 și 500 de kilometri „în pachete suplimentare de ajutor militar” de la aliații săi, a declarat luni comandantul Forțelor Întrunite, Serhii Naiev, relatează The Kyiv Independent.
Naiev nu a oferit mai multe detalii despre rachete și nici nu a precizat dacă acestea vor veni împreună cu avioanele F-16 sau separat.
Armata ucraineană a folosit rachetele ATACMS și Storm Shadow/SCALP furnizate de SUA și Franța pentru a lovi ţinte și echipamente militare rusești în spatele liniilor de front.
Varianta de ATACMS livrată Ucrainei poate lovi ținte aflate la aproximativ 150 de kilometri, în timp ce Storm Shadow/SCALP are o rază de acțiune de până la 250 de kilometri.
Kievul a cerut și rachete Taurus de fabricație germană, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, dar Berlinul a refuzat până acum să le trimită.
Potrivit lui Naiev, avioanele F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune „vor permite forțelor de apărare ale Ucrainei să obțină un succes și mai mare pe câmpul de luptă și să ne elibereze teritoriul de inamic”.
În urma celui de-al 18-lea summit de la Ramstein, care a avut loc la 23 ianuarie, Ministerul Apărării a declarat că aliații s-au angajat să furnizeze Ucrainei, printre altele, capacități suplimentare de lovire cu rază lungă de acțiune.
Olanda a mărit numărul de avioane F-16 fabricate în SUA pe care s-a angajat să le ofere Ucrainei la 24, a anunțat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, la 5 februarie.
Unii soldaţi ucraineni sunt îngrijoraţi de posibila demitere a şefului armatei
În timp ce preşedintele Ucrainei pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit, relatează Reuters, citată de News.ro.
Într-un interviu publicat duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ia în considerare înlocuirea comandantului-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni, ca parte a unei remanieri mai largi a ierarhiei militare care intervine pe timp de război.
Zalujni este văzut ca un erou de către majoritatea ucrainenilor, amintirea victoriilor uluitoare obţinute în 2022 în faţa Rusiei depăşind în mintea multora dintre ei eşecul contraofensivei de anul trecut.
„Cred că această demitere nu ar fi potrivită acum, pentru că pe câmpul de luptă nu se schimbă comandanţii”, a declarat un comandant de unitate antitanc în vârstă de 31 de ani, care a cerut să fie prezentat prin indicativul său, Tiger.
Brigada lui Tiger, a 59-a, luptă pe o secţiune a frontului din estul regiunii Doneţk, în apropiere de Avdiivka, un oraş construit în jurul unei vaste uzine de cocs care a dus greul celui de-al doilea asalt de iarnă al Rusiei.
Soldatul, alegându-şi cu grijă cuvintele şi vorbind în subsolul unei case în care se odihnea între rotaţiile de pe front, a spus că multe depind de cine îl va înlocui pe Zalujni. „Cei mai populari (comandanţi) sunt cei care sunt aici şi care luptă alături de băieţi, care stau în tranşee”, a spus el. Tiger a adăugat că oricine ar fi la conducere ar trebui să asigure frontul cu trupe noi, care să-i înlocuiască pe soldaţii obosiţi, dar şi cu o cantitate mai mare de drone – ambele fiind cerinţe pentru care Zalujni a făcut presiuni.
Importanţa personalităţii următorului comandant este subliniată şi de comandantul de companie Ihor, în vârstă de 33 de ani. „Înainte de a demite pe cineva din postul său, mai ales unul atât de important, trebuie să fii sigur cine va înlocui această persoană şi care este viziunea sa pentru viitorul acestei situaţii”, spune el. „Dacă guvernul nostru vrea să schimbe pe cineva, aceste schimbări ar trebui să facă doar ca lucrurile să fie mai bune, şi nu mai rele”, subliniază comandantul.
Un sondaj realizat în decembrie 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev a constatat că 72% dintre ucraineni ar vedea în mod negativ demiterea lui Zalujni şi doar 2% ar privi-o în mod pozitiv.
Soldaţii care au vorbit cu Reuters au fost precauţi să nu exprime opinii stridente într-o dispută care îl opune pe comandantul lor şef unui preşedinte care conduce forţele armate.
Dar Mikola, un bărbat de 59 de ani care comandă un camion lansator de rachete GRAD, a declarat că el crede că Zalujni a fost atras într-o dispută politică. „Toată lumea crede că am avut unele succese în 2022… Dar în 2023 (nu la fel de multe). Asta nu înseamnă că Zalujni gestiona prost forţele armate”, este de părere Mikola.
Tensiunile de lungă durată dintre Zelenski şi Zalujni cu privire la conducerea războiului au ajuns la un punct culminant atunci când s-a pus problema mobilizării.
Zalujni a declarat că armata vrea să recruteze până la 500.000 de oameni în 2024, lucru căruia preşedintele i se opune, potrivit unei surse, deşi guvernul său a înaintat parlamentului un proiect de lege care înăspreşte recrutarea militară.
Soldaţii din regiunea Doneţk, dintre care mulţi s-au oferit voluntari, fără să se fi aşteptat să lupte timp de doi ani într-un război la scară largă, au declarat că nu vor să poarte întreaga povară a conflictului. „Mobilizarea este necesară, pentru că nu avem suficienţi oameni, inamicul are un mare avantaj faţă de noi în ceea ce priveşte numărul de soldaţi”, a declarat Ihor.
Tiger a estimat că 60-70% din oamenii brigăzii 59 iniţiale mai sunt încă în serviciu, iar aceasta nu a reuşit să umple toate golurile lăsate de cei ucişi, răniţi sau retraşi din alte motive.
Mikola, în vârstă de 59 de ani, a declarat că va pleca acasă când va împlini 60 de ani, în conformitate cu regulile actuale. El a spus că îi pare rău pentru soldaţii mai tineri care nu au această opţiune. „Toată lumea trebuie să înţeleagă că întreaga ţară a Ucrainei este în război, nu doar cei care au luptat în ultimii doi ani”, spune el.
Polonia trebuie să se pregătească urgent de pericolul unui război cu Rusia, afirmă ministrul apărării: „Iau în serios cele mai rele scenarii”
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a afirmat, într-un interviu publicat luni, 5 ianuarie, că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia, informează Agerpres preluând agenţia germană de știri DPA.
Ministrul polonez a fost întrebat dacă el consideră posibilă în final o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu. „Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a răspuns Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, membru al recent numitului guvern condus de liberalul Donald Tusk, în interviul acordat ziarului Super Express. Acelaşi ministru, în vârstă de 42 de ani, a ţinut să adauge că nu a „spus aceste cuvinte din senin”, ci le-a cântărit cu atenţie înainte.
Mai multe detalii: Polonia trebuie să se pregătească urgent de pericolul unui război cu Rusia, afirmă ministrul apărării: „Iau în serios cele mai rele scenarii”
Cel puţin patru oameni au murit într-un atac rusesc în Herson
Rusia a lansat luni un atac împotriva orașului Herson din sudul țării, ucigând cel puțin patru locuitori și rănind unul, a scris ministrul de interne Ihor Klymenko pe Telegram, relatează The Guardian.
Atacul a avut loc în jurul prânzului.
Doi bărbați, cu vârste de 45 și 50 de ani, au fost uciși în timp ce se aflau într-o mașină, a declarat Roman Mrochko, șeful administrației militare din Herson.
Olanda pregătește încă șase avioane de luptă F-16 pentru Ucraina
„Ministerul olandez al Apărării pregătește 6 avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a fi livrate Ucrainei”, a anunțat Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării, potrivit The Guardian.
Primarul Kievului a criticat posibilitatea demiterii generalului Valeri Zalujnîi
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a criticat posibilitatea demiterii generalului Valeri Zalujnîi, popularul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, afirmând că datorită conducerii generalului „mulți ucraineni au cu adevărat încredere în forțele armate”, relatează The Guardian.
„Astăzi este un moment în care politica ar putea prevala asupra rațiunii și intereselor țării”, a declarat Kliciko pe rețelele de socializare.
Primarul capitalei ucrainene a fost un critic vocal al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. La rândul său, președinția a acuzat biroul lui Kliciko de ineficiență.
Rusia deține 26% din teritoriul Ucrainei, spune Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că la doi ani de la invazia pe scară largă, țara nu seamănă cu nimic la început, deoarece a crescut cu experiență, mai aproape de Europa, „puțin obosită”, dar „puternică”.
Aproximativ 26% din țară rămâne sub ocupație rusă, dar toată lumea poate vedea că rușii nu pot continua cu progrese majore, a declarat președintele ucrainean, într-un intervu pentru radiodifuzorul italian RAI, relatează Ukrinform.
„Acum (Ucraina – n.red.) este diferită, este mai aproape de Europa. Au fost luate multe decizii adecvate, multă muncă diplomatică cu un rezultat adecvat. Astăzi, Ucraina are o Armată mai puternică. Astăzi, Ucraina are echipament și muniție din Vest”, a spus Zelenski.
Regiunea Zaporojie, bombardată de 144 de ori în ultima zi
Trupele ruse au lovit de 144 de ori în 20 de așezări din regiunea Zaporojie în ultima zi, a anunțat administrația militară regională Zaporojie.
„Inamicul a efectuat 27 de atacuri cu drone asupra Huliaipole, Zaliznychne, Novodanylivka, Novodarivka, Charivne, Malynivka și Levadne, precum și șase atacuri MLRS asupra Mala Tokmachka, Novoivanivka, Temyrivka, Robotyne și Stepove”, a transmis administrația militară regională.
78 de ciocniri de luptă pe linia frontului, în ultima zi
În ultimele 24 de ore, 78 de ciocniri de luptă au fost raportate pe linia frontului, iar forțele ruse continuă încercările de a încercui Avdiivka, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„În ultima zi, au avut loc 78 de angajamente de luptă. Invadatorii ruși au efectuat 1 atac cu rachete și 43 de atacuri aeriene, precum și 51 de atacuri MLRS asupra pozițiilor Forțelor de Apărare ale Ucrainei și zonelor populate. În urma atacurilor teroriste rusești, din păcate, în rândul populației civile există morți și răniți. Clădirile rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și deteriorate”, se arată în raport.
Potrivit Statului Major, în direcția Avdiivka, rușii încearcă să încercuiască Avdiivka, dar ucrainenii mențin apărarea.
„Soldații noștri țin cu fermitate apărarea, provocând pierderi semnificative invadatorilor. În ultima zi, Forțele de Apărare au respins 31 de atacuri inamice în zonele Novobakhmutivka, Stepove, Avdiivka și alte 13 atacuri în apropiere de Tonenke, Sieverne, Pervomaiske, Nevelske din Regiunea Donețk”, mai spune Statul Major.
Atac cu drone asupra regiunii ruse Briansk
Forțele ruse de apărare aeriană au distrus două drone care zburau deasupra regiunii Briansk, a anunțat luni dimineață guvernatorul rus Alexander Bogomaz. Dronele au fost doborâte peste districtul Vygonichsky din regiune, a spus oficialul rus, care a susținut că nu sunt pagube sau victime.
Rapoartele despre atacuri cu drone și tentative de lovitură în Federația Rusă au crescut în ultimele săptămâni. Ministerul rus al Apărării a susținut pe 30 ianuarie că 21 de drone ucrainene au fost interceptate în mai multe regiuni din Rusia și în Crimeea ocupată.
Zelenski spune că ar putea înlocui mai mulţi oficiali ucraineni, nu doar din armată
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată, pentru a stabili cine va conduce ţara, relatează Reuters.
Speculaţii au apărut în Ucraina în urma unor sugestii că preşedintele ar fi pe punctul de a-l demite pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Cei doi au fost în dezacord cu privire la desfăşurarea invaziei ruseşti în Ucraina, care durează de aproape doi ani.
„Este o chestiune legată de oamenii care trebuie să conducă Ucraina”, a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI, când a fost întrebat despre Zalujnîi.
„Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu doar în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării”, a adăugat Zelenski.
El a precizat că, pentru a introduce schimbările necesare, se gândeşte „la ceva grav care nu priveşte o singură persoană, ci direcţia conducerii ţării”.
Ucraina a atacat regiunea Belgorod
Ucraina a atacat de două ori regiunea Belgorod din Rusia, pe 4 februarie, a afirmat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Gladkov, presupusele atacuri au avariat acoperișul unei clădiri și o conductă de gaz în satul Demidovka, situat la granița cu estul regiunii ucrainene Sumî.
Gladkov a mai afirmat că Ucraina a atacat un alt sat din regiune, Stary Khutor, care se află, de asemenea, în apropierea graniței cu Ucraina. Nu au fost raportate victime.
Autoritățile ucrainene nu au comentat afirmațiile lui Gladkov.
Alex.59 • 06.02.2024, 11:14
Război în Ucraina, ziua 712, cam e criză/lipsă de "bombardele" pentru agresați..! 🙄
VolodimirZelenski • 06.02.2024, 08:58
@Daniel_DNL: esti de partea cui vrei. Actiunile au consecinte.