Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 715.
Sondaj: Tot mai puțini ucraineni cred că țara merge în direcția corectă
Ponderea ucrainenilor care cred că „evenimentele din țară se dezvoltă în direcția corectă” a scăzut treptat după ce a atins vârful în februarie-martie 2023, potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov publicat pe 7 februarie, scrie The Kyiv Independent.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat recent că plănuiește o resetare pe scară largă a conducerii Ucrainei, pe fondul zvonurilor privind o posibilă demitere a comandantului-șef Valerii Zalujnîi, la care se pare că majoritatea ucrainenilor se opun.
Ministrul afacerilor veteranilor, Iuliia Laputina, și-a prezentat demisia la 5 februarie, ocazie cu care Zelenski a comentat că Ucraina are nevoie de „energie proaspătă”.
La începutul invaziei la scară largă, ucrainenii au devenit semnificativ mai mulțumiți de direcția în care se îndrepta Ucraina în comparație cu anul 2021, potrivit Centrului Razumkov. Cifra a atins vârful de 61% la începutul anului 2023, dar a scăzut de atunci.
Cel mai recent sondaj realizat în perioada 19-25 ianuarie a arătat că 41% dintre ucraineni cred că țara „se îndreaptă în direcția corectă”, iar o cifră ușor mai mică, de 38%, crede contrariul, a scris centrul într-un comunicat de presă.
Două persoane rănite în urma unui bombardament în orașul rus Belgorod
Un atac la Belgorod a rănit două persoane și a avariat ferestrele mai multor apartamente, a afirmat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe Telegram, pe 7 februarie, potrivit The Kyiv Independent.
Belgorod este situat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina. Belgorod este folosit frecvent ca punct de lansare pentru atacuri asupra regiunii vecine Harkov și a altor regiuni din Ucraina.
Unaa dintre victime a fost spitalizată cu răni de șrapnel după ce sistemele rusești de apărare aeriană au doborât șapte proiectile, a afirmat Gladkov.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că orașul a fost bombardat de forțele ucrainene cu ajutorul unui sistem de rachete cu lansare multiplă în jurul orei locale 16:30. Autoritățile ucrainene nu au comentat acuzația.
Un atac care a vizat Belgorod la 30 decembrie ar fi ucis 25 de persoane și rănit peste 100.
Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru această lovitură, care a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat un atac aerian masiv împotriva Kievului.
Josep Borrell îi îndeamnă pe ucraineni să păstreze unitatea și eficiența democrației pentru victorie
În timpul vizitei sale la Kiev, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a vorbit despre necesitatea unității politice a Ucrainei, despre punerea în aplicare a reformelor și despre necesitatea unor mecanisme democratice eficiente în această țară, scrie Ukrainska Pravda.
Borrell a spus că Ucraina ar trebui să continue să implementeze reformele, făcând progrese semnificative pe calea europeană în ciuda condițiilor dificile de război.
El a vorbit, de asemenea, despre nevoia de unitate în rândul politicienilor și al societății, în timp ce războiul pe scară largă durează de aproape doi ani.
„Ucraina a dat dovadă de o rezistență excepțională și de o unitate excepțională a societății și de un mare consens între principalele forțe politice cu privire la obiectivele cheie ale țării.
Există diferențe politice, democrația se referă, desigur, la diferențe politice. Dar unitatea este cheia victoriei. Am fost fericit să le spun acest lucru membrilor Verkhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) în această dimineață”, a declarat Borrell.
Înaltul diplomat al UE a adăugat că a dorit să sublinieze cât de important este să se mențină activitatea eficientă a mecanismului democratic, a statului de drept și a instituțiilor anticorupție.
Ministrul ucrainean de externe: Ucraina și Europa au nevoie de o piață comună pentru industria de apărare
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina și Europa pot lucra împreună pentru a egaliza „balanța de artilerie” cu Rusia, iar lucrările necesare sunt în curs de desfășurare, scrie Ukrainska Pravda.
Kuleba a precizat că amploarea războiului ruso-ucrainean a atins un nivel pentru care stocurile de muniție ucrainene „nu sunt pregătite”.
„Cu toții trebuie să răspundem la această provocare. Pentru a face acest lucru, Ucraina își mărește producția de obuze la o scară fără precedent, iar UE ia măsuri fără precedent pentru a produce obuze și a le achiziționa din țări terțe”, a declarat Kuleba.
El a precizat că o singură soluție nu este suficientă pentru a schimba situația și că problema necesită o abordare integrată.
„Avem nevoie ca guvernele să semneze contracte pe termen mai lung cu producătorii europeni de scoici. Avem nevoie ca producătorii ucraineni și europeni să colaboreze mai mult și să crească producția. Să eliminăm toate obstacolele administrative.
El a adăugat că este important să se negocieze cu țările care s-au angajat să cumpere pentru ele însele obuze de artilerie în Europa, astfel încât acestea să fie de acord să le trimită în Ucraina, precum și să se aprovizioneze și să se procure obuze din stocurile din țări terțe.
UE a acordat un sprijin de 88 de miliarde de euro pentru Ucraina, în ultimii doi ani
Din ianuarie 2022, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei un sprijin de aproximativ peste 88 de miliarde de euro, potrivit Ukrainska Pravda.
„În ultimii doi ani, UE a oferit sprijin Ucrainei, care poate fi estimat la peste 88 de miliarde de euro, din care 28 de miliarde de euro reprezintă sprijin militar”, a spus el.
„În plus, decizia Consiliului European… de a aproba o propunere de sprijin în valoare de 50 de miliarde de euro este importantă”, a adăugat Borrell.
El și-a exprimat încrederea că Parlamentul European va aproba această decizie până la sfârșitul lunii.
Borrell a declarat că ceea ce are nevoie Ucraina astăzi nu sunt aplauze, ci asistență sub formă de arme, muniții și finanțare.
Sondaj: 77% dintre ruși susțin războiul din Ucraina. Doar 16% sunt împotrivă
Un sondaj de opinie publicat pe 6 februarie de organizația de sondare independentă din Rusia, The Levada Center, a constatat că 77% dintre ruși susțin războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, doar 16% dintre respondenți declarându-se împotriva războiului, scrie The Kyiv Independent.
Cifrele au rămas remarcabil de consistente pe tot parcursul războiului, arată datele sondajelor. Un sondaj publicat în noiembrie 2023 a constatat că 75% dintre respondenți au susținut războiul.
O majoritate covârșitoare (77%) crede că Rusia va fi în cele din urmă victorioasă în război, o creștere de 6% față de ianuarie 2023.
În același timp, peste 50% dintre respondenți au declarat că sunt în favoarea unor negocieri de pace, o cifră care a scăzut ușor în ultimele luni.
De asemenea, aproximativ 66% dintre respondenți consideră că „Rusia plătește un preț prea mare pentru participarea la război”, în scădere față de 82% care erau de acord cu această afirmație în iulie 2023.
Doar 31% dintre cei intervievați au declarat că poartă responsabilitatea morală pentru morții și distrugerile civile din Ucraina.
O minoritate de respondenți (22%) a declarat că declanșarea războiului la scară largă în Ucraina a fost o greșeală, în scădere față de un maxim de 28% în septembrie 2023.
Rusia l-a inclus pe șeful serviciilor miltare ucrainene, Kyrylo Budanov, pe lista de „teroriști și extremiști”
Rusia i-a inclus pe Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR), pe comandantul Marinei Oleksii Neizhpapa și pe comandantul Forțelor Aeriene Mykola Oleshchuk pe lista sa de „teroriști și extremiști”, a anunțat presa rusă pe 7 februarie, potrivit The Kyiv Independent.
Printre alte persoane incluse pe lista de „teroriști și extremiști” se numără trei dintre avocații lui Aleksei Navalnîi, criticul Kremlinului încarcerat, și scriitorul georgiano-rus Boris Akunin, care trăiește la Londra și a criticat războiul total al Rusiei împotriva Ucrainei.
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat în octombrie că Budanov, Neijpapa și alți membri de top ai comandamentului militar ucrainean au fost acuzați de comiterea de „acte teroriste pe teritoriul rusesc”.
Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, „atacurile teroriste” detaliate se refereau la atacuri cu drone în Rusia și în Crimeea ocupată.
Oficialii ruși au caracterizat în mod regulat atacurile împotriva unor obiective din Rusia și Crimeea ocupată drept „acte de terorism”, deși continuă să lovească zilnic obiective nemilitare și civili din Ucraina.
Ukrenergo anunță că atacurile rusești de azi dimineață nu au afectat critic infrastructura energetică
Atacul cu rachete de dimineață al Rusiei nu a avut consecințe critice pentru funcționarea stabilă a sistemului energetic, a raportat pe 7 februarie operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo, scrie The Kyiv Independent.
Armata rusă a lansat un alt atac masiv împotriva Ucrainei în dimineața zilei de 7 februarie, vizând regiunile Kiev, Liov, Nikolaiev, Dnipropetrovsk și Harkov.
Potrivit Ukrenergo, liniile sale de energie de înaltă tensiune funcționează normal. Cu toate acestea, se raportează unele pagube la rețelele electrice din Kiev și Harkov.
Atacul rusesc a avariat două linii electrice ale rețelelor locale din Kiev, lăsând fără lumină 19.400 de consumatori și unități sanitare.
În Harkov, aproximativ 1.000 de consumatori au rămas fără energie electrică din cauza deteriorării rețelelor Harkovoblenergo.
Ukrenergo a declarat la ora locală 10.00 că alimentarea cu energie va fi restabilită în trei sau patru ore.
Trei morți și zeci de răniți în urma bombardamentelor ruse
Trei persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite în urma atacului rus cu rachete și drone asupra a șase regiuni ale Ucrainei, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelensnki.
Potrivit lui Zelenski, două persoane au fost ucise în capitala Kiev și o altă persoană în Mikolaiv, în sudul țării.
„Încă un atac masiv împotriva statului nostru. Șase regiuni au fost sub lovitura inamicului. Toate serviciile noastre lucrează acum pentru a face față consecințelor acestei terori”, a spus Zelenski.
În Mikolaiv, alte 12 persoane au fost rănite, iar în Kiev sunt cel puțin 16 răniți, au anunțat mai devreme autoritățile locale.
44 de rachete și drone, doborâte de ucraineni în atacul masiv al Rusiei
Rusia a lovit miercuri dimineață Ucraina cu drone și rachete Caliber și Iskander. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni, a precizat că au fost distruse 44 de ținte: 29 de rachete și 15 drone.
Peste 20 de rachete, doborâte de ucraineni deasupra Kievului
Rusia a lovit Kievul și regiunea cu rachete de croazieră, iar Forțele Aeriene au doborât aproximativ 24 de ținte în această regiune, a raportat Administrația Militară a Orașului Kiev.
„Aproximativ două duzini de rachete inamice au fost doborâte de forțele și mijloacele de apărare aeriană deasupra Kievului și în vecinătatea capitalei”, a transmis administrația militară.
Alerta de raid aerian din capitală a durat aproape 3 ore. Rachetele au fost lanate în capitală în mai multe valuri și din direcții diferite.
Potrivit datelor preliminare, un incendiu a izbucnit într-un bloc înalt și la o stație de benzină din districtul Holosiivskyi. Au luat foc și mașini, iar liniile electrice au fost avariate.
Șase răniți în urma bombardamentelor din Kiev
Cel puțin șase persoane au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra Kievului în dimineața zilei de 7 februarie, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram, relatează Ukrinform.
„În total, șase persoane au fost rănite în capitală în urma atacului inamic. Trei din raionul Dniprovskyi, iar trei din raionul Holosiivskyi”, a spus acesta.
Bloc de locuințe din Kiev, cuprins de flăcări după un atac al rușilor
Un bloc de apartament a luat foc în cartierul Holosiivskyi din Kiev, în urma atacului cu rachete rusești, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram, relatează Ukrinform.
„O unitate de salvare se îndreaptă spre districtul Holosiivskyi unde, conform informațiilor preliminare, o clădire a luat foc”, a spus el.
Un rănit și zeci de case distruse la Mikolaiv, după atacul Rusiei cu drone și rachete
Armata rusă a atacat Mikolaiv cu drone și rachete, distrugând aproximativ 20 de clădiri rezidențiale și rănind o persoană, a anunțat Vitalii Kim, șeful administrației militare a regiunii, pe Telegram, relatează Ukrinform.
„La începutul zilei de 7 februarie, inamicul a atacat orașul cu UAV-uri Shahed-136/131 și rachete lansate aerian. Din cauza loviturilor au fost avariate aproximativ 20 de clădiri de locuințe. O persoană a fost rănită. Un incendiu a izbucnit într-o secțiune a unei conducte de gaze subterane”, a spus oficialul ucrainean.
Atac cu rachete rusești asupra Kievului și a altor regiuni ucrainene
Rusia a lansat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Mai multe explozii s-au auzit în capitala țării, iar sistemele de apărare aeriană au fost angajate în respingerea atacului, relatează Reuters.
Exploziile puternice au fost auzite la Kiev înainte de ora 7.00, au spus martori pentru agenția Reuters.
Nu este clar deocamdată dacă sunt victime sau pagube în urma atacului.
De altfel, toată Ucraina a fost sub o alertă de raid aerian, începând cu ora 6.00, forțele aeriene ucrainene avertizând pe Telegram despre riscul unui atac cu rachete rusești.
Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkiv din nord-estul Ucrainei, a declarat că rachetele rusești au lovit infrastructura nerezidențială în orașul Harkov, centrul administrativ al regiunii.
IAEA: Centrala nucleară Zaporojie are un deficit de personal de 50%
Centrala nucleară ocupată din Zaporojie angajează doar jumătate din personalul necesar, iar durata de viață a combustibilului nuclear al centralei este, de asemenea, pe sfârșite, potrivit Ukrainska Pravda.
Potrivit lui Grossi, necesitatea unui număr suficient de personal ucrainean la stația AIEA a fost menționată în repetate rânduri. În ciuda faptului că ZNPP ar trebui să aibă mai mult de 10.000 de angajați, în prezent există un deficit de personal de 50%.
„Vorbim de personal cu înaltă calificare și licențiat. Acestea nu pot fi luate pur și simplu”, a declarat Halușcenko.
Ministrul a continuat spunând că rușii care ar putea înlocui personalul ucrainean nu sunt specialiști licențiați. Prin urmare, acest lucru ar putea avea un impact asupra funcționării centralei ZNPP, precum și asupra securității nucleare și a radiațiilor.
În plus, se raportează că utilizarea combustibilului nuclear la stație reprezintă o amenințare suplimentară. Potrivit lui Halushchenko, timpul său se scurge. În astfel de cazuri, trebuie luate decizii care au un impact semnificativ asupra securității nucleare.