Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 720
Mai mulți lideri occidentali avertizează că Moscova își intensifică propaganda înainte de alegerile europarlamentare
Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile europarlamentare din iunie, relatează Reuters.
„Suntem într-o perioadă de vulnerabilitate cu alegerile europene și, în ceea ce privește Franța, Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne, într-o conferință de presă comună alături de omologii din Polonia și Germania.
Miniștrii au anunțat că au creat un mecanism comun pentru a detecta și a răspunde la potențialele atacuri rusești pe internet.
Mai multe detalii: Liderii occidentali avertizează privind o campanie amplă de răspândire de propagandă rusească înainte de alegerile europarlamentare
Forțele ruse au efectuat 71 de atacuri aeriene pe parcursul ultimelor 24 de ore, anunță Statul Major General al Ucrainei
În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 5 raiduri cu rachete, 71 de atacuri aeriene și au tras de 45 de ori folosind sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, afirmă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportul publicat luni seară, potrivit Ukrainska Pravda
„Pe parcursul zilei, Ucraina a lovit 13 zone în care erau concentrate personal, arme și echipamente militare inamice. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au distrus șase drone de recunoaștere. Forțele de rachete și artileria ucrainene au distrus un vehicul de artilerie inamic”, a precizat conducerea armatei.
Pe frontul din Kupiansk, apărătorii ucraineni au respins un atac rusesc în apropiere de Tabaivka (regiunea Harkov), unde rușii au încercat fără succes să străpungă apărarea trupelor ucrainene.
Pe frontul de la Lîman, soldații ucraineni au respins un atac rusesc în apropiere de Terny (regiunea Donețk), acolo unde trupele ruse au încercat, tot fără succes, să spargă apărarea trupelor ucrainene.
Pe frontul din Bahmut, forțele de apărare ucrainene au respins șase atacuri rusești în apropiere de orașele Bohdanivka, Andriivka și Klishchiivka (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul aviației, au încercat fără succes să-și îmbunătățească situația tactică, conform Statului Major General.
Pe frontul de la Avdiivka, trupele ucrainene au respins 14 atacuri rusești în apropiere de orașul Avdiivka și alte 4 atacuri în zonele Tonenke și Nevelske (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul avioanelor, au încercat fără succes să străpungă apărarea trupelor ucrainene, conform aceluiași raport, publicat pe Facebook.
Pe frontul din Marinka, forțele de apărare ucrainene continuă să îi țină în loc pe ruși în zonele Heorhiivka, Pobieda și Novomykhailivka (regiunea Donețk), unde rușii, cu sprijinul aeronavelor lor, au încercat să-și îmbunătățească situația tactică de 25 de ori, menționează conducerea armatei ucrainene.
Pe frontul de la Novopavlivka, apărătorii ucraineni au respins un atac rusesc în zona aflată la sud de Prechystivka (regiunea Donețk).
Pe frontul din Zaporojie, forțele de apărare ucrainene au respins un atac rusesc în zona situată la vest de Novopokrovka (regiunea Zaporojie).
În zona de responsabilitate a Grupului strategic operațional Odesa de pe frontul din Herson, rușii nu au renunțat la intenția de a alunga unitățile ucrainene din punctele de sprijin de pe malul stâng (estic) al fluviului Nipru. Astfel, pe parcursul zilei au avut loc două încercări nereușite de a lua cu asalt pozițiile trupelor ucrainene, a mai transmis Statul Major General.
Șeful Pentagonului, spitalizat, şi-a anulat deplasarea la Bruxelles pentru reuniuni cu omologii săi din NATO
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi-a anulat deplasarea pe care urma să o facă la Bruxelles pentru întâlniri cu omologi din ţările NATO, a indicat luni un oficial american, după ce şeful Pentagonului a fost internat la terapie intensivă şi şi-a transferat atribuţiile către adjuncta sa, informează Reuters.
Austin (70 de ani) a fost internat duminică la Centrul medical militar Walter Reed Military pentru o urgenţă la vezica urinară.
Austin urma să participe joi la o reuniune a miniştrilor apărării din NATO şi, separat miercuri, la o întâlnire a grupului de contact pentru Ucraina.
Oficialul american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că această din urmă întâlnire va avea loc în format virtual.
Deocamdată nu se ştie cât timp va rămâne Austin în spital, însă şeful Pentagonului şi-a transferat atribuţiile către adjuncta lui, Kathleen Hicks, notează Agerpres.
Zelenski a ținut prima ședință de Stat Major cu noul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a organizat luni o reuniune a Statului Major al armatei ucrainene la care au participat și oficialii militari proaspăt numiți. Aceștia au discutat probleme prioritare, în special s-a luat decizia de a crește numărul și capacitățile grupurilor mobile de foc, scrie Ukrainska Pravda.
„Aceasta a fost prima întâlnire a Statului Major cu noii membri. Problemele prioritare rămân neschimbate: linia frontului și protejarea zonelor din prima linie, a oamenilor și a infrastructurii critice împotriva terorii aeriene rusești”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.
„Am primit rapoarte de la comandantul-șef Sîrskîi și de la șeful Statului Major General, Barhylevych, precum și de la reprezentanți ai serviciilor de informații și comandanți ai grupurilor strategice operaționale. Avdiivka, Kupiansk și sudul Ucrainei. Furnizarea armatei cu tot ce are nevoie: obuze, drone, stații de război electronic”, a precizat Zelenski, referindu-se la prioritățile imediate ale armatei ucrainene.
Liderul de la Kiev a adăugat că a primit rapoarte de la inginerii din domeniul energiei și de la șefii administrațiilor militare din zonele de pe linia frontului cu privire la dezvoltarea în continuare a protecției pe mai multe niveluri a instalațiilor de alimentare cu energie electrică, apă și încălzire.
El a adăugat că a fost luată decizia de a crește numărul și capacitățile grupurilor mobile de foc.
Un tribunal rus a decis arestarea în absență a purtătorului de cuvânt al Meta
Un tribunal din Moscova a anunțat luni că a ordonat arestarea în absență a purtătorului de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, pentru două luni, în așteptarea procesului care i-a fost intentat în urma unor de acuzații legate de terorism, scrie Reuters.
Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a precizat că Stone a fost acuzat de „promovarea activităților teroriste, îndemnuri publice la activități teroriste, justificarea publică a terorismului sau a propagandei legate de teroris și de îndemnuri publice la activități extremiste”.
Mai multe detalii: Justiția rusă a dispus arestarea, în absență, a purtătorului de cuvânt al Meta și l-a dat în urmărire internațională
Stubb: Finlanda nu va avea relații politice cu Rusia până când nu va pune capăt războiului din Ucraina
Președintele ales al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat luni că țara sa nu va avea legături la nivel înalt cu Rusia până când Kremlinul nu va pune capăt războiului din Ucraina, informează publicația rusă independentă The Moscow Times.
„Nu avem o relație politică în acest moment cu Rusia”, a declarat Stubb, adăugând că relațiile „practice” ruso-finlandeze, cum ar fi contactul între diplomați și serviciile de frontieră, sunt cele care încă mai funcționează.
Mai multe detalii: Noul președinte al Finlandei anunță că nu vor exista relații politice cu Rusia până la sfârșitul războiului din Ucraina
Rusia a folosit o rachetă hipersonică Zircon în atacul de săptămâna trecută asupra Kievului, susține un institut de cercetare din capitala Ucrainei
Institutul de Expertiză Criminalistică de la Kiev afirmă că Rusia a folosit o rachetă de croazieră hipersonică 3M22 Zircon pe teritoriul Ucrainei pe data de 7 februarie, scrie Ukrainska Pravda.
„Experții Institutului de Cercetare Științifică de Expertiză Criminalistică din Kiev investighează rachetele rusești pe care inamicul le-a folosit pentru a ataca Ucraina pe 7 februarie. Potrivit primelor rapoarte, există într-adevăr dovezi ale utilizării unei rachete 3M22 Zircon. Acest lucru este evidențiat de marcajele de pe piese și fragmente, de identificarea componentelor și pieselor și de caracteristicile acestui tipul de armă”, a declarat Oleksandr Ruvin, director al institutului din Kiev.
Росія 7 лютого застосувала на території України гіперзвукову крилату ракету 3М22 „Циркон” pic.twitter.com/rMGpjQOxxE
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) February 12, 2024
„În general, rachetele rusești au părți care pot fi utilizate în mai multe tipuri de produse în același timp, în timp ce altele sunt componente doar pentru anumite modele. În acest caz, vedem elemente care sunt specifice rachetei 3M22 Zircon. Piesele și fragmentele motorului cu reacție și ale mecanismelor de direcție au marcaje specifice. Racheta 3M22 Zircon este formată din părți componente marcate cu 3L22, 3V22 etc., litera poate fi diferită, dar marcajul general pentru rachete este 3M22. Mai multe fragmente sunt gravate cu laser și ștanțate cu inscripția 3L22, care indică un ansamblu specific, dintr-un produs specific. În plus, șuruburile de pe mecanismele de direcție sunt marcate cu numărul 26, ceea ce reprezintă o caracteristică a rachetelor Zircon. Alte marcaje de pe resturile rachetei indică data de producție a componentelor sale – sfârșitul anului 2023 spre 2024. Acest lucru înseamnă că racheta a fost asamblată recent”, a explicat Oleksandr Ruvin.
Potrivit directorului institutului, racheta a fost lansată spre zonă în care nu există facilități militare. Au fost afectate infrastructura civilă și civilii.
Producătorul susține că racheta Zircon are următoarele caracteristici: o rază de acțiune de 600 – 1.500 km, viteză de până la 8-9 Mach, greutatea focosului este de aproximativ 300-400 kg, iar lungimea rachetei de 8-10 m.
Presa ucraineană a relatat că, pe 7 februarie, Rusia a folosit o rachetă hipersonică Zircon pentru a lovi Kievul și că racheta a fost probabil doborâtă.
Scholz vrea ca Europa să înceapă producția de masă de armament
Producătorii de armament germani pot conta pe faptul că guvernul de la Berlin va creşte cheltuielile militare şi va atinge ţinta NATO de 2% din PIB, a declarat luni cancelarul Olaf Scholz, adresându-le totodată un apel statelor membre UE să se îndrepte spre producţia de masă de echipamente militare, prin comenzi comune şi pe termen lung, scriu agențiile AFP și Reuters.
„Trebuie să trecem de la industria manufacturieră la producţia pe scară largă de echipamente de apărare”, a afirmat Scholz, inaugurând şantierul viitoarei fabrici de armament a concernului Rheinmetall, la Unterlüss, unde se află cel mai important complex industrial militar german.
„Nu doar Statele Unite, dar toate ţările europene trebuie să facă şi mai mult pentru a susţine Ucraina. Angajamentele făcute până acum nu sunt suficiente. Doar puterea Germaniei nu este suficientă”, a spus el.
Scandal în Ucraina din cauza blocajelor de la granița cu Polonia. Fermierii polonezi au golit pe drumuri mai multe camioane ucrainene
În Ucraina a izbucnit un scandal după un nou incident la frontiera cu Polonia, unde agricultorii polonezi nemulţumiţi au deversat pe şosea cereale ucrainene expediate către Uniunea Europeană, relatează luni AFP, potrivit Agerpres.
„Asistăm azi la o nouă escaladare a violenţei la frontiera noastră comună”, a scris pe Facebook Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei şi reprezentant comercial al Kievului. „Absenţa unei reacţii din partea autorităţilor poloneze faţă de distrugerea livrărilor va duce la şi mai multă xenofobie şi violenţă politică”, a avertizat el, condamnând „indiferenţa” Varşoviei.
Kacika a susţinut chiar că în lipsa unei reacţii a autorităţilor, „banda” de agricultori polonezi nemulţumiţi „va începe să ucidă ucraineni fiindcă sunt ucraineni”. El a menţionat şi riscul ca mărfuri din Polonia să fie distruse în Ucraina.
Pe reţelele sociale au circulat fotografii şi înregistrări video în care se vede cum agricultorii din Polonia, care au blocat vineri mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, au golit pe şosea încărcătura din mai multe camioane ucrainene, pentru a protesta împotriva concurenţei pe care o consideră neloială.
Irina Vereşciuk, vicepremier în guvernul de la Kiev, şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter: „Doare să vezi cereale ucrainene în drum”.
Andri Sadovi, primarul oraşului Lvov din vestul Ucrainei, de lângă frontiera cu Polonia, a apreciat pe Telegram că acţiunile „ruşinoase” au ca autori „provocatori polonezi pro-ruşi”.
Ucraineanu Iuri Holod a scris pe Facebook un mesaj redistribuit de peste 40.000 de ori: „Oare fermierii polonezi înţeleg cum recoltează confraţii lor ucraineni”, care sunt nevoiţi „să demineze câmpurile şi să îşi rişte viaţa pentru a semăna – înţeleg ce înseamnă să supravieţuieşti Holodomorului?” (n. red. – foametea impusă în Ucraina de regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin, în urma căreia au murit milioane de oameni în 1932-1933).
Polonia a susţinut Ucraina de la începutul invaziei ruse, dar între Varşovia şi Kiev au apărut fricţiuni legate de interzicerea unilaterală de către partea poloneză a importurilor de cereale ucrainene. În ultimele zile, autorităţile din Polonia au menţionat posibilitatea de a impune noi astfel de măsuri, pentru a proteja agricultura naţională.
Moscova impune sancţiuni împotriva a 18 oficiali, universitari şi experţi britanici
Rusia a impus luni sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni britanici – oficiali, universitari şi experţi în probleme ruse -, pentru ceea ce, potrivit Moscovei, constituie o încercare de a demoniza Rusia şi a alimenta războiul din Ucraina, informează Reuters.
„Suntem forţaţi să afirmăm că reprezentanţi britanici acuzaţi de rusofobie nu se sfiesc să încerce să discrediteze sistemul constituţional şi procesele socio-economice din ţara noastră”, a transmis Ministerul rus de Externe.
„Aşa-numitele trusturi de creiere care funcţionează pe baza celor mai mari instituţii de învăţământ britanice şi occidentale au o contribuţie semnificativă la activitatea subversivă a Londrei în direcţia rusă”, mai scrie în comunicatul emis de ministerul condus de Serghei Lavrov.
Printre cei vizaţi de sancţiuni personale se află ministrul adjunct al apărării James Cartlidge, consilierul adjunct pentru securitate naţională Sarah MacIntosh, directorul pentru submarine al Royal Navy, Simon Asquith, trimisul special al premierului britanic pentru Balcanii de Vest, Stuart Peach, şi lorzii Dan Hannan şi Michael Ashcroft.
Universitarii sancţionaţi sunt istoricii Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia, cărora li se adaugă experţii Roy Allison de la Oxford, Graeme Robertson de la University of North Carolina, Calder Walton de la Harvard şi James Sherr de la International Centre for Defence & Security din Tallinn, conform Agerpres.
Spionajul militar norvegian trage un semnal de alarmă: Trupele ruse sunt pe cale să preia avantajul în războiul din Ucraina
Moscova este pe cale să se impună în războiul din Ucraina, a avertizat luni, 12 februarie, şeful serviciului militar de informaţii norvegian, invocând rezerva mai mare de efective a armatei ruse, capacitatea complexului militar-industrial rus de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii și sprijinul material oferit de ţări precum Iranul, Coreea de Nord sau China, scrie AFP.
„În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul”, a estimat, în faţa presei, şeful informaţiilor militare norvegiene, Nils Andreas Stensones. Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, ea se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse „menţinerea efortului lor de război tot anul”, a detaliat oficialul norvegian.
Mai multe detalii: Rusia este pe cale să preia avantajul pe frontul din Ucraina, avertizează spionajul militar norvegian
Austria încearcă să pună capăt contractului prin care OMV cumpără gaze din Rusia, anunță ministrul energiei
Confruntată cu importuri de gaze rusești încă foarte mari, în contextul în care războiul din Ucraina continuă, Austria încearcă să ia măsuri mai radicale, inclusiv să pună capăt contractului pe termen lung prin care compania OMV cumpără gaze de la gigantul rus Gazprom, a anunțat luni, 12 februarie, ministrul austriac al energiei, potrivit Reuters.
Chiar dacă în mod tradiţional era unul dintre cei mai buni şi mai vechi clienţi ai Moscovei pentru gaze naturale, Austria şi-a înmulţit eforturile destinate reducerii dependenţei de livrările ruseşti, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul ţării.
Mai multe detalii: Austria vrea să-și reducă dependența energetică de Moscova printr-o măsură radicală: anularea contractului pe termen lung al OMV cu Gazprom
Polonia va verifica toate livrările de cereale care provin din Ucraina
Polonia intenţionează să înceapă să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Fermierii polonezi au început, vineri, să blocheze drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.
Reprezentanţii noului guvern proeuropean de la Varşovia au spus că înţeleg greutăţile cu care se confruntă fermierii şi au adăugat că sprijinul oferit Ucrainei, în lupta sa împotriva invaziei ruseşti, nu trebuie să vină pe seama fermierilor polonezi.
„Astăzi…voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate şi au un embargou impus asupra lor să fie controlate în Polonia”, a declarat Michal Kolodziejczak pentru agenţia de presă PAP. El a precizat că, atunci când aceste cereale ajung în Germania şi, după examinare, se dovedesc a fi de calitate slabă, „în 99% din cazuri revin în Polonia în calitate de cereale europene” şi nu ucrainene.
Armata rusă obţine acces la Starlink prin ţări terţe, susține Kievul
Forţele militare ruse obţin terminale de satelit Starlink în mod ilicit de la ţări terţe şi sporesc utilizarea acestora pe linia frontului, a declarat luni, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al agenţiei militare ucrainene de spionaj, fără a explica de unde ştie acest lucru.
Andrii Iusov, oficialul militar, a afirmat că se lucrează pentru a împiedica forţele ruse să folosească terminalele de internet prin satelit de mare viteză produse de SpaceX a lui Elon Musk pentru a coordona atacurile în părţile ocupate ale Ucrainei.
„Contrabandă din ţări terţe”, a spus Iusov, când a fost întrebat cum obţin forţele ruse dispozitivele. „A crescut utilizarea în prima linie”, a precizat el, potrivit Agerpres.
Duminică, Ucraina, care foloseşte Starlink pentru comunicaţii militare în războiul său cu Rusia, a declarat că trupele ruse folosesc Starlink în zonele ocupate, în contextul în care războiul pe scară largă cu Rusia se apropie de împlinirea a doi ani.
Întrebat dacă Ucraina încearcă să oprească utilizarea terminalelor de către Rusia, Iusov a spus: „Da, facem eforturi”.
Kremlinul a transmis luni că terminalele nu au fost nici certificate pentru utilizare în Rusia, nici furnizate oficial Rusiei şi, prin urmare, nu pot fi utilizate.
Starlink a precizat că nu face niciun fel de afaceri cu guvernul sau armata Rusiei. Compania a declarat pe 8 februarie că terminalele sale nu sunt active în Rusia şi că SpaceX nu a vândut sau comercializat niciodată serviciul în Rusia şi nici nu a livrat echipamente în locuri din Rusia.
Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024
Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, informează Agerpres, care citează Reuters.
Fedorov s-a referit într-un interviu pentru agenţia de presă britanică la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalaţii petroliere ruse în ultimele săptămâni.
„Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creştere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc”, a declarat ministrul ucrainean.
În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova şi de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului nejustificat şi neprovocat lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva ţării vecine.
Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere ruseşti reflectă progresele înregistrate de guvern pentru liberalizarea rapidă a pieţei dronelor şi pentru sporirea finanţării în această privinţă.
Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul iniţiativei BRAVE1 lansate de guvernul de la Kiev anul trecut, valoare ce ar urma să sporească de zece ori în acest an, a explicat el.
„Ne vom lupta pentru a spori finanţarea şi mai mult”, a adăugat demnitarul ucrainean.
Spre deosebire de Rusia, unde producţia de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor de drone din Ucraina sunt privaţi. Fedorov a menţionat că doar una din 10 companii ale căror drone pot ajunge în regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.
Începând din primul an al războiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu rază lungă, ce zboară către ţintă şi detonează încărcătura la impact.
Nivelul producţiei şi livrările de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.
Per total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut de guvernul ucrainean, dintre care cel puţin 100.000 au fost trimise pe front, a explicat ministrul ucrainean, care a precizat că cifrele nu acoperă livrările voluntare, ce au o „contribuţie semnificativă”.
Kremlinul neagă că trupele sale folosesc sistemul Starlink al lui Elon Musk
Kremlinul a declarat că sistemul de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk nu a fost certificat pentru utilizarea în Rusia și nici nu a fost furnizat oficial acesteia și, prin urmare, nu poate fi utilizat, relatează The Guardian.
Reacţia Rusiei vine după ce Ucraina, care a folosit Starlink pentru comunicații militare pe tot parcursul războiului, a declarat duminică că trupele rusești folosesc Starlink în părțile din Ucraina pe care le controlează, potrivit Reuters.
„Acesta nu este un sistem certificat la noi, în consecință nu poate fi furnizat oficial și nu este furnizat oficial. În consecință, nu poate fi folosit în mod oficial în niciun fel. Nu ar trebui să ne amestecăm în discuția dintre regimul de la Kiev și antreprenorul Musk”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
Duminică, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că terminalele Starlink au fost folosite de unități precum Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei, care luptă în apropierea orașelor Klishchiivka și Andriivka din regiunea estică Donețk.
Într-o postare pe X, Musk a spus: „Din câte știm noi, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei”.
„O serie de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei”, a declarat Musk în postarea de pe platformaX. „Acest lucru este categoric fals”.
Iranul şi Hezbollah antrenează operatori ruşi de drone în Siria
Iranul și Hezbollah antrenează operatori ruşi de drone în Siria pentru a-i desfășura în Ucraina, a declarat agenția ucraineană de informații militare (HUR), citată de The Kyiv Independent.
Garda Revoluționară iraniană și gruparea militantă susținută de Teheran cu sediul în Liban se pare că efectuează instruirea la baza aeriană Shayrat.
Rusia, Iranul și regimul lui Bashar al-Assad din Siria au cooperat intensiv atât la nivel militar, cât și politic, reprezentând o provocare atât pentru Ucraina, cât și pentru Occident.
Cursul de instruire include stăpânirea unor sisteme precum dronele „kamikaze” Shahed-136 sau dronele Ababil-3, a precizat agenția de informații. Rusia a importat pe scară largă drone iraniene Shahed pentru atacuri împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.
Dronele Ababil, un alt sistem fără pilot dezvoltat de Iran, pot fi folosite atât în scopuri de recunoaștere, cât și de luptă.
Potrivit agenției de informații, instrucția este condusă de un comandant al Hezbollah, Kamal Abu Sadiq, specializat în fabricarea și întreținerea dronelor. Instruirea ar fi fost oferită nu doar personalului rus, ci și mercenarilor sirieni pe care Moscova ar intenționa să îi desfășoare în Ucraina ca operatori de drone.
Rusia a pierdut 395.990 de soldați în Ucraina de la începutul războiului
În ultimele 24 de ore, forţele ruse au pierdut 790 de soldaţi. Rusia a pierdut 395.990 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Potrivit sursei citate, Rusia a pierdut 6.416 tancuri, 11.977 de vehicule de luptă blindate, 12.599 de vehicule și rezervoare de combustibil, 9.481 de sisteme de artilerie, 981 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 666 de sisteme de apărare aeriană, 332 de avioane, 325 de elicoptere, 7.302 drone și 24 de ambarcațiuni.
Kievul a distrus 14 din cele 17 drone lansate de forţele ruse
Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus 14 din cele 17 drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții și o rachetă ghidată Kh-59, au transmis luni Forțele Aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsk, Rusia, iar racheta Kh-59 din regiunea ocupată Zaporojie. Forțele rusești au lansat, de asemenea, rachete antiaeriene S-300 din regiunea Belgorod.
La Pavlohrad, în regiunea Dniproptetrovsk, atacurile din timpul nopții ale dronelor rusești au provocat un incendiu la o instalație energetică, potrivit guvernatorului Serhii Lisak.
Incendiul a fost stins, dar aproximativ 29.000 de abonați din zonă au rămas fără electricitate, în timp ce 10.000 au rămas fără apă, a precizat Lisak.
Atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat odată cu venirea iernii.
Un atac cu drone rusești asupra orașului Harkov, la 10 februarie, a provocat un incendiu masiv care a ucis șapte persoane, inclusiv trei copii. Atacul s-a soldat cu 57 de civili răniți.
Ucraina şi dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni de la Paris
Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP, citată de News.ro.
Noul şef al diplomaţiei franceze, Stephane Sejourne, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format „Weimar” la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy.
Luni, Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui un nou acord de cooperare pentru a combate operaţiunile de dezinformare străine, în special cele care provin din Rusia, a anunţat Sejourne în weekend.
De asemenea, miniştrii vor prezenta un raport comun cu privire la noile atacuri informaţionale lansate de Moscova împotriva celor trei ţări.
„Cele trei ţări ale noastre au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Luni, vom face anunţuri privind o nouă cooperare împotriva dezinformării şi a atacurilor informaţionale ruseşti”, a declarat Stephane Sejourne într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France.
Până în prezent, atacurile au fost lansate prin intermediul „fabricilor de troli” şi al site-urilor de ştiri false.
„Vom dezvălui publicului instrumentele acestei dezinformări în mod transparent. Vom dezvălui atacurile care au fost comise. Şi cu dovezi”, a adăugat ministrul, subliniind, de asemenea, „dovezi coroborate care indică faptul că există operaţiuni latente. Instrumente care pot fi activate în orice moment, în special în timpul unor alegeri” în cele trei ţări.
Potrivit ministrului, aceste atacuri sunt concepute pentru a diviza opinia publică, dacă nu îi divizează pe liderii Uniunii Europene, care intenţionează să continue să susţină Ucraina în război cu Rusia.
Chiar în ziua în care şi-a preluat funcţia, Stephane Sejourne a marşat pe ideea că „a ajuta Ucraina înseamnă a garanta victoria democraţiei”. Ministrul a ales să facă prima sa vizită oficială la Kiev, înainte de a merge la Berlin şi Varşovia.
Parisul, Berlinul şi Varşovia consideră că o cooperare mai strânsă în cadrul triunghiului de la Weimar este o modalitate de a consolida poziţia Europei pe scena internaţională şi de a răspunde mai eficient la provocările comune. Cele trei ţări au o greutate considerabilă, atât din punct de vedere geografic – ele reprezintă Europa de Vest, Centrală şi de Est -, cât şi demografic, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, aproape jumătate din populaţia UE.
Ponderea lor este, de asemenea, militară (mai mult de un sfert din cheltuielile militare) şi politică, cu o largă reprezentare.
Rusia susține că o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Belgorod
Ministerul rus al Apărării a susținut că unitățile de apărare aeriană au distrus o dronă ucraineană în apropierea satului Maysky din regiunea rusă Belgorod în noaptea de 11 februarie, relatează The Kyiv Independent.
Ministerul a susținut pe Telegram că unitățile rusești de apărare aeriană au doborât drona în jurul orei locale 22:00. Nu au fost raportate pagube la infrastructură sau victime.
Oficialii ruși au revendicat frecvent atacuri transfrontaliere din partea Ucrainei. Regiunea rusă Belgorod se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov și Luhansk, fiind folosită frecvent pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei.
Două persoane, rănite atacurile asupra regiunii Herson
Atacurile rusești de duminică asupra regiunii Herson au rănit cel puțin două persoane, potrivit guvernatorului local Oleksandr Prokudin, citat de Kyiv Independent.
Trupele rusești au lovit satul Monastirske cu două bombe aeriene ghidate, rănind un bărbat de 43 de ani care se afla în curtea casei sale când a avut loc atacul. Un alt bărbat de 67 de ani a fost rănit la cap de schije în cadrul aceluiași atac, a spus Prokudin.
Alte două bombe aeriene ghidate au lovit satul Kachkarivka, dar aici nu sunt încă informații privind posibile victime sau daune materiale.
De asemenea, dronele rusești au lovit centrul orașului Berislav, precum și satul din apropiere, Zolota Balka, a spus Prokudin.
Într-un raport separat, Administrația militară a regiunii Herson a raportat că un atac rusesc a lovit o unitate medicală din capitala regională.
„Din cauza atacului, au fost avariate spaţiile interioare şi sistemul de încălzire. Din fericire, nu au fost victime”, se arată în raport.
Forțele ucrainene au eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Nipru în noiembrie 2022. Trupele ruse au fost împinse pe malul de est, de unde au vizat în mod regulat zona eliberată, provocând multiple victime civile.
Volodimir Zelenski a numit patru noi comandanți la vârful armatei
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat duminică patru noi numiri la vârful armatei ucrainene, inclusiv comandanții Forțelor Terestre, Forțelor de Apărare Teritorială, Forțelor Combinate și Forțelor Aeropurtate de Asalt.
Noul comandant al Forțelor Terestre este generalul locotenent Oleksandr Pavliuk, care a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării din februarie 2023. El a fost șeful Administrației militare a regiunii Kiev în primăvara lui 2022.
Pavliuk îl înlocuiește pe Oleksandr Sîrskî, care a fost numit comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, în locul generalui Zalujni, pe 8 februarie.
Noul comandant al Forțelor de Apărare Teritorială este generalul-maior Ihor Plahuta, care anterior a comandat Brigada Prezidențială Separată și a condus comandamentul de sud al Gărzii Naționale din Odesa.
Noul comandant al Forțelor Aeropurtate de Asalt este generalul de brigadă Ihor Skibiuk, care anterior a servit ca adjunct pentru acest post și a comandat Brigada 80 de asalt aerian.
Forțele Combinate vor fi conduse de generalul-locotenent Iuri Sodol, fost șef al corpului maritim al Ucrainei din 2018.
Zelenski l-a demis pe fostul comandant de asalt aerian Maksim Mirhorodski și pe fostul comandant al Forțelor Combinate Serhi Naiev.
.ZORRO. • 13.02.2024, 09:07
... Ucr si-o ia *** e clar si imbucurator... ma ingrijoreaza insa toate masurile europene de genul: Scholz vrea ca Europa să înceapă producția de masă de armament sau Ucraina şi dezinformarea rusă, pe agenda unei reuniuni de la Paris, adica inarmare si cenzura masive in Europa.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
vudejea • 12.02.2024, 20:38
Mai oficial norvegian. vezi sa nu te auda Zelensky ca ai dat de naiba :) Nu ala, acela stie ci asta de aici! Faci propaganda rusa platita cu copeici , bah trolache? Baga-ti mintile in capul ala norvegian ca oricum serviciile voastre se informeaza de pe net! De la mine stiti toate astea, eu am zis de acum doi ani...Nu va mai spun nimic, claaaar?!? Zelensky, sho mah pe el