Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 724.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Macron şi Zelenski au semnat un acord de securitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat un acord de securitate care să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, a transmis AFP, preluată de Agerpres.

Franţa se angajează să acorde în acest an până la trei miliarde de euro ajutor militar suplimentar Kievului, după ce a mai dat 1,7 miliarde în 2022 şi 2,1 miliarde în 2023. Parisul a menţionat o consolidare a cooperării în domeniul artileriei.

Acordul prevede şi „furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei” pentru „restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, „descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni” din partea Rusiei şi un sprijin pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi interoperabilitate cu NATO.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Armata ucraineană s-a retras de pe o poziţie la sud de Avdiivka

Armata lui Zelenski a anunţat că s-a retras „cu pierderi minore” de pe o poziţie la sud de Avdiivka, localitate din estul Ucrainei unde situaţia s-a degradat considerabil în ultimele zile în urma înmulţirii atacurilor rusești şi pe care riscă să fie nevoită să o abandoneze, a relatat AFP, citată de Agerpres.

„Am ocupat această poziţie atât timp cât ea ne permitea să descurajăm şi să distrugem eficace inamicul. Decizia de retragere a fost luată pentru a economisi personal şi a ameliora situaţia operaţională”, a susținut generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

„În alte zone ameninţate, dacă va fi necesar, trupele vor face de asemenea manevre spre noi poziţii pregătite pentru a continua să ţinem acest oraş”, a spus el.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Atacurile Rusiei din ultima zi au ucis 5 persoane și au rănit cel puțin 10

Atacurile rusești din ultima zi au ucis cinci persoane, inclusiv o fată de 17 ani, și au rănit alți cel puțin 10, au transmis autoritățile regionale pe 16 februarie.

În regiunea Zaporojie, atacurile rusești au rănit șase persoane, a informat administrația militară a regiunii.

Atacurile rusești din regiunea Harkov au ucis trei persoane, inclusiv o fată de 17 ani, a declarat guvernatorul Oleh Siniehubov. Alte două persoane au fost rănite, inclusiv o femeie de 54 de ani, care se afla în stare gravă la spital. Forțele ruse au folosit două bombe aeriene ghidate, a precizat Siniehubov.

În regiunea Herson, atacurile rusești au ucis o persoană, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Atacurile rusești din regiunea Donețk au ucis o persoană și au rănit alte două, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin. De asemenea, atacurile rusești au deteriorat o serie de clădiri și infrastructură civilă.

Forțele ruse au atacat și regiunile Mikolaiv, Sumî și Dnipropetrovsk, provocând pagube, dar fără victime.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru Conferința de Securitate de la Munchen

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania în această dimineață pentru o vizită de lucru parte a unui turneu pentru în care încearcă să obțină asistență militară vitală și în care urmează să semneze angajamente bilaterale de securitate, relatează The Guardian.

După ce a aterizat în Germania, președintele Ucrainei a postat o imagine pe contul său de Telegram alături de ambasadorul Ucrainei la Berlin și un oficial al ministerului german de externe, relatează Reuters.

„Încep două zile importante. Întâlniri cu parteneri din Germania și Franța, noi acorduri și Conferința de securitate de la Munchen. O nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina, precum și noi oportunități. Facem toate eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil în condiții echitabile pentru Ucraina și pentru a asigura o pace durabilă”, a transmis Zelenski.

Călătoria are loc în timp ce Ucraina se confruntă cu o lipsă de personal și de stocuri de muniții, în condițiile în care sprijinul american este blocat în Congres.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

O unitate proeminentă a armatei ucrainene și-a lansat propria campanie de recrutare

La un an după ce comandantul fondator al batalionului ucrainean „Lupii lui Da Vinci” a fost ucis pe front în timp ce lupta împotriva rușilor, portretul său împodobește acum un nou birou de recrutare din Kiev, unde gruparea încearcă să adune membri într-o perioadă în care Ucraina are propriile probleme în a mobiliza populația pentru extinde recrutarea pe măsură ce războiul intră în al treilea an, relatează Reuters.

Această gupare integrată în armata ucraineană a fost condusă până anul trecut de Dmitro „Da Vinci” Kotsiubailo, considerat un erou de război care și-a pierdut viața în martie 2023 în timp ce apăra orașul Bahmut.

„Căutăm în special oameni care doresc să lupte, care doresc să se alăture unității noastre (și) să înțeleagă spre ce se îndreaptă”, a spus noul comandant al unității, Serhi Filimonov.

Gruparea dorește, de asemenea, să le arate ucrainenilor eligibili pentru recrutare că este posibil să aleagă unde și cu cine servesc, ca parte a unui efort oficial mai amplu de îmbunătățire a înrolării militare.

Eforturile de mobilizare a populației au fost zădărnicite de acuzațiile de corupție și de relatările frecvente din presă despre incidente în care ofițerii încerceau să recruteze soldați cu forța, scoțând violent bărbați din case sau mijloace de transport.

Parlamentul ia în considerare un proiect de lege care ar reduce vârsta pentru recrutare și ar înăspri pedepsele pentru cei care se sustrag. Ministerul Apărării a apelat și la recrutori privați pentru ajutor.

Gruparea „Lupii lui Da Vinci” spune că primit peste 1.000 de cereri și caută să înroleze în rândul său 500 de noi membri. Inclusiv soldați din alte unități s-au arătat interesați de transfer, spune Filimonov.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Soldații ruși au ucis un preot din Herson care a refuzat să treacă la Patriarhia Moscovei

Soldații rușii l-au ucis pe preotul ucrainean Stepan Podolchak în orașul Kalanchak din zona ocupată a regiunii Herson, a anunțat administrația militară a orașului pe 15 februarie, potrivit Kyiv Independent.

Podolchak a fost răpit din casa lui cu două zile mai devreme de forțele ruse, au declarat reprezentanții administrației militare din Kalanchak pentru Suspilne.

„Astăzi (nr. joi), s-a descoperit că (rușii) au ucis cea mai strălucită persoană pe care am avut norocul să o cunosc în viața mea”, a scris administrația militară pe Facebook.

Potrivit Suspilne, Podolchak a continuat să oficieze slujba în limba ucraineană sub ocupația rusă și a refuzat să fie transferat sub Patriarhia Moscovei.

Kalanchak este situat la aproximativ 30 de kilometri de granița administrativă cu Crimeea ocupată. Forțele ruse au ocupat orașul la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022.

16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Comandant: Lupta în Avdiivka „dificilă, dar sub control”

Situația din orașul Avdiivka din regiunea Donețk, aflat în prima linie a frontului, este „dificilă, dar sub control”, a transmis joi Oleksandr Tarnavsyi, comandantul forțelor ucrainene Tavria care luptă în sud-estul țării, potrivit Kyiv Independent.

Avdiivka s-a confruntat cu atacuri intense ale Rusiei începând din octombrie 2023, iar trupele Moscovei urmăresc să încercuiască și să captureze orașul.

„Situația din Avdiivka este dificilă, dar sub control. Lupte aprige au loc în interiorul orașului”, a spus Tarnavski. „Trupele noastre folosesc toate forțele și mijloacele disponibile pentru a descuraja inamicul”.

Tarnavski a mai precizat că unitățile din zonele cele mai puternic atacate sunt întărite cu trupe suplimentare. Brigada a treia de asalt a Ucrainei a confirmat pe 15 februarie că a fost redistribuită „urgent” la Avdiivka, pe măsură ce situația devine „extrem de critică”.

„Conducerea trupelor este stabilă și eficientă”, a raportat Tarnavski, care a subliniat că resurse suplimentare, inclusiv muniție, au fost alocate unităților din regiune.

Scăderea proviziilor de muniție reprezintă o amenințare gravă pentru forțele ucrainene care apără Avdiivka. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat joi orașul riscă să cadă în mâinile forțelor ruse din cauza lipsei de obuze de artilerie. Tarnavski nu a abordat deficitul, dar a spus că trupele de pe teren se pregătesc pentru toate situațiile.

„Au fost pregătite noi poziții și fortificații puternice continuă să fie pregătite pentru toate scenariile posibile”, a spus el.

Avdiivka se află la doar câțiva kilometri de orașul Donețk, ocupat de ruși. Luptele grele au lăsat orașul în mare parte în ruine.

Situația de pe fontul de est al Ucrainei Foto: Profimedia
16 feb. – Acum 8 luni
16-02-2024

Casa Albă: Avdiivka riscă să cadă în mâinile Rusiei

Avdiivka riscă să cadă în mâinile Rusiei, în mare parte din cauza lipsei de obuze de artilerie a armatei ucrainei, a avertizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, pe 15 februarie, relatează Kyiv Independent.

Forțele ruse au crescut ritmul atacurile împotriva orașului din prima linie, nu departe de orașul ocupat Donețk, începând din octombrie 2023. Rapoartele recente indică faptul că situația devine din ce în ce mai gravă pe măsură ce trupele Moscovei invadează orașul.

„Avdiivka riscă să cadă sub controlul Rusiei. În mare parte, acest lucru se întâmplă deoarece forțele ucrainene de la sol rămân fără muniție de artilerie”, a spus Kirby în timpul unei conferințe de presă.

„Rusia trimite val după val de forțe recrutate pentru a ataca pozițiile ucrainene și, pentru că Congresul nu a adoptat încă proiectul de lege, nu am reușit să furnizăm Ucrainei obuzele de artilerie de care are nevoie disperată pentru a perturba aceste atacuri rusești”, a precizat Kirby.

Asistența din partea SUA, un donator militar cheie, s-a epuizat în mare măsură, întrucât Congresul nu a reușit să adopte fonduri suplimentare. Senatul a aprobat recent un proiect de lege de ajutor extern care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar Camera Reprezentanților condusă de republicani prezintă o provocare mai dificilă.

Președintele Camerei, Mike Johnson, și-a exprimat opoziția față de proiectul de lege, declarând că trebuie să conțină măsuri de abordare a securității la granița dintre SUA și Mexic, chiar dacă anterior a contribuit la eliminarea unui pachet mai larg care combina ajutorul extern și reformele de imigrare.

Casa Albă a cerut în repetate rânduri Congresului să adopte proiectul de lege, deoarece situația trupelor ucrainene devine din ce în ce mai dificilă fără ajutorul SUA.

15 feb. – Acum 8 luni
15-02-2024

Comandantul flotei ruse din Marea Neagră a fost demis, potrivit bloggerilor militari ruşi

Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, despre care Ucraina a susţinut în septembrie că l-a ucis într-un atac cu rachete asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, a fost demis după ce armata ucraineană a reuşit să scufunde săptămâna aceasta încă o navă militară rusă, afirmă bloggeri militari ruşi citaţi, joi, de Reuters.

Demiterea amiralului Víktor Sokolov nu a fost confirmată oficial. Dar Ministerul rus al Apărării a înlocuit adesea în decursul războiului cu Ucraina ofiţeri de rang înalt fără a face vreun anunţ public.

Pe lângă bloggerii militari ruşi, de obicei bine informaţi, un fost consilier al Kremlinului, Serghei Markov, a declarat la rândul său că amiralul Sokolov a fost demis.

Amiralul Víktor Sokolov a preluat comanda Flotei ruse de la Marea Neagră în septembrie 2022, în urma unei serii de pierderi umilitoare suferite de această flotă, în special scufundarea navei sale amiral, crucişătorul Moscova, lovit de rachete anti-navă ucrainene Neptun.

Dar flota rusă a continuat să înregistreze pierderi, navele sale aflate în porturi sau pe mare devenind tot mai des ţinta atacurilor ucrainene atât cu rachete cât şi cu drone maritime.

Mai multe detalii: Corespondenții ruși de război anunță că Viktor Sokolov, comandantul flotei de la Marea Neagră, a fost demis după distrugerea navei Cezar Kunikov

15 feb. – Acum 8 luni
15-02-2024

51 de ciocniri au avut loc pe front în cursul zilei

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că în cursul zilei de joi au fost respinse 50 de atacuri inamice în șase direcții.

„În total, 51 de ciocniri de luptă au avut loc pe front în cursul zilei. Situația operațională în estul și sudul țării rămâne dificilă”, se arată în comunicat.

Ucrainenii au transmis că au respins 14 atacuri în zona Avdiivka și unul pe malul stâng al Niprului.

15 feb. – Acum 8 luni
15-02-2024

Numărul victimelor de la Belgorod, în urma atacului ucrainean, a crescut la șapte

Potrivit ultimelor date, șapte persoane au fost ucise și alte 18 au fost rănite, după ce ucrainenii au bombardat, joi, un centru comercial din Belgorod, a informat Ministerul Sănătății din Rusia.

„Potrivit datelor din acest moment, în urma bombardamentelor, 7 persoane, inclusiv un copil, au fost ucise. 18 persoane, dintre care 4 copii, au fost rănite. Patru dintre ele au beneficiat de îngrijiri în ambulatoriu, 14 persoane au fost internate cu diferite răni, primind asistența necesară”, a transmis, într-un comunicat, Ministerul Sănătății din Rusia.

Numărul victimelor a crescut, după ce autoritățile locale anunțaseră, în precedentul bilanț, că au murit 5 persoane.

„Din păcate, numărul morților a crescut la șapte persoane. S-a stabilit identitatea unei femeie decedate: este vorba de o femeie de 80 de ani. În ceea ce privește răniții, numărul total este de 18”, a scris joi guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov, pe Telegram.

Urmărește-ne pe Google News