Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 727.
Zelenski anunță o situație extrem de dificilă în mai multe părți ale frontului
O situație extrem de dificilă s-a dezvoltat acum în mai multe părți ale frontului, iar rușii profită de întârzierile privind noile livrări de ajutor militar destinat Ucrainei, a transmis luni seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Și acestea sunt lucruri foarte tangibile. Lipsa de artilerie. Nevoia de apărare aeriană în primă linie și de o gamă mai mare a armelor noastre. Lucrăm cât mai mult posibil cu partenerii pentru a restabili și extinde sprijinul”, a transmis Zelenski, citat de Unian.
După retragerea din Avdiivka, Ucraina încearcă să respingă noile atacuri rusești în est
Armata ucraineană a anunțat luni că trupele sale au ocupat noi poziții defensive în est, după ce s-au retras din orașul capturat Avdiivka și au respins încercările Rusiei de a dezvolta forța ofensivă, relatează Reuters.
„Armata ucraineană s-a impus pe noi linii de apărare și respinge cu succes încercările invadatorilor ruși de a dezvolta o ofensivă”, a scris generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pe Telegram.
Rusia a preluat controlul total asupra orașului Avdiivka după ce trupele Kievului s-au retras în weekend, oferind Kremlinului cel mai mare avans pe câmpul de luptă de la capturarea orașului Bahmut din mai 2023.
Forțele ruse se regrupau și căutau puncte de rezistență în Avdiivka, în timp ce atacau în apropierea orașului ocupat din estul Mariinka și în apropierea unui sat din sud-estul deținut de Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Dmytro Lykhoviy.
Capturarea Avdiivka împinge forțele ucrainene mai departe de orașul bastion Donețk, un important centru logistic folosit de Moscova pentru a-și susține operațiunile în estul Ucrainei parțial ocupat, o regiune cunoscută sub numele de Donbas.
Atac cu rachete rusești asupra Krîvîi Rih
Forțele de apărare aeriană ucrainene au interceptat și distrus luni după-amiază o rachetă rusă peste districtul Krîvîi Rih din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Serhiy Lysak, șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, pe Telegram, potrivit Ukrinform.
„După-amiază, apărătorii noștri de la Comandamentul Aerian Est au doborât o rachetă în districtul Krîvîi Rih”, a scris acesta.
Potrivit lui Lysak, districtul Nikopol a fost atacat de 11 ori de ruși pe parcursul zilei. Comunitatea Nikopol și Marhanets au fost vizate cu drone kamikaze și artilerie. Nimeni nu a fost ucis sau rănit. Cu toate acestea, infrastructura civilă a fost distrusă, potrivit acestuia.
Zelenski a vizitat trupele din prima linie în sectorul Kupiansk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni postul de comandă al batalionului Brigăzii 14 Mecanizate Separate, care este angajat în sectorul din nord-estul Kupiansk.
Potrivit Oficiului Prezidențial, Zelenski a ascultat un raport al comandantului de brigadă, locotenent-colonelul Oleksii Trubnikov. Cei doi au discutat despre muniție și alte provizii pentru soldați, despre utilizarea dronelor de către Rusia și despre modalitățile de a le contracara folosind mijloace de război electronic.
În cadrul vizitei, președintele a premiat și mai mulți militari.
„Mă bucur să fiu astăzi aici să vă văd, să vă felicit, să exprim recunoștința în numele tuturor ucrainenilor, a întregii Ucraine, pentru că faceți o treabă atât de mare în fiecare zi, pentru apărarea statului, a familiilor noastre, a independenței și a noastră. suveranitate”, a spus președintele ucrainean.
Explozii și focuri de armă în orașul ocupat Makiivka
Sunete de explozii au fost auzite luni în orașul ocupat Makiivk din regiunea Donețk, potrivit relatărilor de pe mai multe canalele locale Telegram care au publicat și imagini cu fum negru care se ridică deasupra orașului, relatează Kyiv Independent.
Makiivka, un important centru industrial, a fost ocupat de Rusia de la începutul agresiunii rusești din Donbas în 2014.
Pe canalele Telegram au apărut afirmații că apărarea aeriană era activă în oraș și că un depozit local de petrol a fost atacat. Nu există informații despre victime sau pagube în acest moment.
Armata ucraineană nu comentează de obicei despre presupusele atacuri pe teritoriul ocupat de ruși sau pe teritoriul rus.
Oficialii europeni estimează că Ucraina va primi primele avioane F-16 în iunie
Ucraina va primi primele sale avioane de luptă F-16 în luna iunie, relatează revista Foreign Policy, care îi citează pe ministrul lituanian al apărării Arvydas Anusauskas și un oficial european nenumit.
„Cred că în iunie le vom vedea în Ucraina”, a declarat Anusauskas pentru revista, cel de-al doilea oficial confirmând data.
Țările de Jos, Danemarca, Norvegia și Belgia s-au angajat să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de generația a patra fabricate în SUA, deși calendarul exact a rămas neclar până acum.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yurii Ihnat, a declarat că nu poate confirma sau infirma calendarul din iunie.
„Pot doar să confirm că planul de acţiune este într-adevăr realizat. Partenerii noştri sunt gata să predea avioanele Ucrainei”, a spus Ihnat.
ISW: Rusia nu a demonstrat capacitatea de a asigura câștiguri semnificative pe teritorii mari
În ciuda capturării orașului Avdiivka, forțele ruse nu au demonstrat încă capacitatea de a asigura câștiguri semnificative pe zone mari de teritoriu, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său publicat în 18 februarie.
„Capturarea Avdiivka nu ar trebui considerată ca o demonstrație a aceastei capacități”, se menționează în raportul ISW în care se analizează lipsa de câștig tactic a Rusiei.
De când Rusia și-a intensificat eforturile în jurul orașului Avdiivka din regiunea Donețk în octombrie 2023, forțele ruse au reușit să captureze mai puțin de 10 kilometri în interiorul și în jurul Avdiivka.
„Forțele ruse ar trebui să efectueze manevre transversale pe scară largă și competente”, pentru a captura teritoriu ucrainean suplimentar în viitorul imediat, notează ISW. „Forțele ruse nu au demonstrat capacitatea de a efectua astfel de manevre, nici în apropierea Avdiivka, nici în orice alt sector al frontului”.
Timp de o lună, bătălia pentru Avdiivka a fost marcată de pierderi grele și lupte intense pentru a controla orașul distrus. Comandantul-șef ucrainean Oleksandr Sîrskî și-a anunțat decizia de a retrage unitățile ucrainene din Avdiivka pe 17 februarie, invocând necesitatea „de a evita încercuirea și de a asigura viața și sănătatea militarilor”.
Considerată prima victorie majoră a Rusiei în 2024, campania pentru cucerirea Avdiivka a fost extrem de costisitoare pentru Rusia în ceea ce privește personal și echipamente. Generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski a spus că de la 1 ianuarie, Moscova a pierdut peste 20.000 de militari, 199 de tancuri și 481 de vehicule blindate de luptă.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat că, din cauza numărului mare de victime, Rusia folosește școli abandonate ca morgă pentru soldații săi.
Rusia anunță că a dejucat o tentativă de asasinat în regiunea ocupată Zaporojie
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a împiedicat o tentativă de asasinare a unei „personalități politice” în zonele ocupate de ruși din regiunea Zaporijie, relatează luni agenția de stat rusă RIA Novosti.
FSB a precizat că tentativa de asasinat a fost comisă de cetățeanul rus Vitali Diatlenko, presupus recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu.
Potrivit FSB, bărbatul a plantat un exploziv sub mașina țintei sale în timp ce pretindea că este afectat fizic. După ce „a oferit rezistență armată”, el a fost „neutralizat” în timpul unei tentative de arestare, a susținut FSB.
Nu au existat victime sau pagube în urma incidentului, au transmis oficialii ruși. Identitatea presupusei ținte a asasinatului nu a fost dezvăluită.
Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului Avdiivka
Rusia a declarat că a preluat controlul deplin asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, cel mai mare câștig de la capturarea Bahmut în mai anul trecut, după o retragere a trupelor ucrainene.
Trupele ruse au lansat mai multe atacuri mai la vest de Avdiivka, în încercarea de a obține mai multe câștiguri pe câmpul de luptă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
„Inamicul încearcă să-și dezvolte în mod activ ofensiva”, a declarat Dmitro Lihovi, purtătorul de cuvânt al comandantului armatei ucrainene care conduce trupele Kievului în zonă. Statul major al Ucrainei a raportat 14 atacuri eșuate ale Rusiei asupra satului Lastochkine, la aproximativ 2 km vest de marginea de nord a Avdiivka. „Dar forțele noastre considerabile sunt înrădăcinate acolo”, a spus Likhovi.
Forțele ucrainene s-au retras din orașul din regiunea industrială Donbas pentru a evita încercuirea, a declarat sâmbătă șeful armatei, Oleksandr Sîrski, adăugând că a acționat pentru „a asigura viața și sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situația și a muta trupele în linii de apărare mai favorabile.
Unele trupe ucrainene s-au ascuns într-o vastă fabrică de cocs din epoca sovietică, una dintre cele mai mari din Europa, a precizat armata rusă. Cu toate acestea, duminică, ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul total asupra fabricii.
SUA, Germania și Rusia au discutat despre un schimb de deținuți, între Navalnîi și un asasin rus condamnat, scrie Bild
Autoritățile germane, americane și ruse au discutat înainte de moartea lui Aleksei Navalnîi despre o posibilă eliberarea a liderului încarcerat al opoziției ruse, în cadrul unui schimb cu Vadim Krasikov, un asasin rus condamnat la închisoare pe viață în Germania, potrivit unor surse citate duminică de ziarul german Bild, scrie The Kyiv Independent.
„Vladimir Putin l-a dorit pe agentul rus Vadim Krasikov, care este încarcerat în Germania. S-a discutat că, în schimb, Putin îl va elibera pe Navalnîi”, a scris Bild, într-o postare pe Telegram.
Mai multe detalii: SUA, Germania și Rusia au discutat despre un schimb de deținuți între Aleksei Navalnîi și asasinul rus Vadim Krasikov, scrie presa germană
România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, anunță ministrul de Externe
România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, aplicat de către Uniunea Europeană, a spus duminică ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
„Lucrăm la un mesaj comun ca urmare a morţii disidentului rus”, a declarat Odobescu, pentru Agerpres.
Şefa diplomaţiei române a participat, până duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, context în care a fost anunţată de moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi. Ea va participa, luni, la Consiliul Afaceri Externe, unde acest subiect va fi abordat.
Aceasta a spus că, la Munchen, „ştirea a produs emoţie şi a fost o reconfirmare a ceea ce se ştia: ceea ce poate să facă Rusia, Putin, nu numai în Ucraina, ci din păcate şi în Rusia”.
„Au fost transmise condoleanţe familiei, soţia (Iulia Navalnaia, n.r.) a fost prezentă aici, a transmis un mesaj simplu şi emoţionant şi cred că este foarte important să arătăm nu numai solidaritate, dar şi să continuăm măsurile de sancţionare a Rusiei. În acest sens, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni şi România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni”, a menţionat Odobescu.
Ministrul român a subliniat că, în acest moment, discuţiile pe această temă se concentrează pe consolidarea regimului de sancţiuni. „Să vedem cum putem să ne asigurăm că ele nu sunt eludate, că nu sunt evitate de către anumite state”, a completat ea.
Vucic: Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul lui Navalnîi în închisoare
Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de recentul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, a afirmat duminică preşedintele prorus al Serbiei, Aleksandar Vucic, scrie Agerpres preluând agenția germană de știri DPA.
Vucic a spus, pentru televiziunea sârbă Prva, că a fost „îngrozit” de ştirea privind moartea lui Navalnîi la 47 de ani, cel mai ferm critic al preşedintelui rus Vladimir Putin.