Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 730.
Drone și rachete lansate înspre sudul Ucrainei
Forțele ruse au lansat drone sudul Ucrainei în seara zilei de 22 februarie, iar în mai multe zone fiind declarată o alertă de raid aerian, relatează Ukrainska Pravda.
Autoritățile au anunțat că un grup de „drone inamice” a fost obervat dinspre Marea Neagră în direcția regiunii Odesa.
De asemenea, militarii au raportat că au fost înregistrate lansări de rachete din Marea Neagră în direcția regiunilor sudice. Odesa a fost avertizată cu privire la acest pericol.
O alertă de raid aerian a fost anunțată și în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Mikolaiv și Herson.
Bombardament asupra unui sat din regiunea Donețk. Cel puțin o persoană a murit
Forțele ruse au bombardat satul Kostiantynopolske din regiunea estică Donețk, a anunțat Vadim Filașkin, șeful administrației militare din regiune, citat de CNN. Cel puțin o persoană a murit și alte nouă au fost rănite.
13 obuze au lovit satul, iar printre răniți se numără patru adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, a mai precizat oficialul.
Muncitori ucraineni răniți într-un atac asupra unei centrale electrice din Donețk – procuratura locală
Nouă persoane au fost rănite joi într-un atac rusesc asupra unei centrale electrice din orașul ucrainean Kurakhove, în regiunea Donețk, a anunțat biroul procurorului regional, relatează CNN.
În momentul bombardamentului, victimele lucrau la centrala termică din apropierea liniei frontului, potrivit angajatorul lor, DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina.
„Inginerilor energeticieni li s-a acordat prompt primul ajutor și au fost duși la spital. Echipamentul centralei termice a fost, de asemenea, grav avariat. (…) De la începutul acestui sezon de încălzire, centralele termice ale DTEK au fost bombardate de inamic de aproximativ 40 de ori”, a precizat compania, într-un comunicat publicat pe Telegram.
Biroul procurorului regional din Donețk a transmis că răniții – două femei și șapte bărbați – au suferit leziuni la cap, vânătăi și contuzii și că în acest caz a fost deschisă o investigație pentru potențiale „încălcări penale ale legilor și obiceiurilor de război”.
ONU: Peste 14 milioane de persoane din Ucraina și-au părăsit locuințele de la începutul războiului
Aproape o treime din populaţia Ucrainei și-a părăsit locuințele, la un moment dat, în cei doi ani de la începutul războiului, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru migrație (OIM), organism al ONU, citate de AFP, relatează Agerpres.
Este vorba despre 14 milioane de oameni dintre care aproximativ 6,5 milioane sunt încă refugiați în străinătate. Alte aproximativ 3,7 milioane de persoane din Ucraina au fost strămutate pe teritoriul țării de la începutul invaziei ruse, se mai precizează într-un raport al OIM publicat cu două zile înainte de împlinirea a doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina.
În același timp, peste 4,5 milioane de ucraineni s-au întors din străinătate sau din alte zone ale țării
OIM mai precizează că în cei doi ani de război al oferit asistență pentru aproape 6,5 milioane de persoane în Ucraina, precum și refugiaților care au ajuns în 11 țări din Europa de Est și că a primit donații în valoare de 957 de milioane de dolari.
ONU estimează că este nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutor umanitar în Ucraina și pentru refugiații din afara țării.
Marea Britanie adaugă 50 de persoane și întreprinderi pe lista de sancțiuni la adresa Rusiei
„Sancțiunile noastre îl privează pe Putin de resursele de care are nevoie disperată pentru a-și finanța războiul”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Cameron, în contextul în care Marea Britanie a adăugat 50 de entități pe lista de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează The Guardian.
Potrivit guvernului de la Londra, țintele sancțiunilor sunt persoane și întreprinderi care furnizează muniții precum sisteme de lansare de rachete, rachete și explozibili.
Printre cei sancționați se numără producători de arme și de mașini-unelte. Operatorul de zbor 224th Flight Unit State Airlines și directorul acestuia au fost vizați în urma unor rapoarte potrivit cărora ar fi fost implicat în transferul de arme din Coreea de Nord către Rusia. Pe listă apar și trei firme din China despre care se crede că sprijină eforturile de război ale Moscovei.
Acesta este al doilea set de sancțiuni impus de Londra la adresa Rusiei decurs de două zile, după măsurile aplicate ieri de Marea Britanie asupra șefilor coloniei penale din Arctica unde a fost deținut opozantul rus Aleksei Navalnîi.
„Împreună, nu vom renunța în fața tiraniei. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa pentru democrație – atât timp cât va fi nevoie”, a spus șeful diplomației britanice referindu-se la setul de sancțiuni.
De asemenea, ministrul Apărării, Grant Shapps, a anunțat că Marea Britanie va trimite Kievului încă 200 de rachete antitanc „Brimstone” și că va continua să antreneze, împreună cu aliații, trupele ucrainene.
„Împreună vom antrena încă 10.000 în prima jumătate a anului 2024”, a precizat Shapps.
Ucraina afirmă că Rusia a folosit rachete nord-coreene în mai multe atacuri asupra teritoriului său
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că are dovezi că Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune din Coreea de Nord în mai multe atacuri, relatează CNN.
Potrivit SBU, în urma investigațiilor sale s-a constatat că munițiile erau „rachete balistice de tip Hwasong-11 (KN-23/24), care sunt fabricate în Republica Populară Democrată Coreeană”.
Serviciul a precizat, într-o postare pe Telegram, că trupele rusești au tras peste 20 de muniții asupra Ucrainei și a afirmat că, în opinia sa, între Coreea de Nord și Rusia au fost stabilite rute logistice pentru a facilita furnizarea acestora.
Cel puțin 24 de civili au fost uciși și peste 100, răniți, în urma atacurilor cu muniție de acest fel, estimează SBU.
„Unul dintre primele cazuri de utilizare de către agresor a rachetelor balistice nord-coreene a fost înregistrat la 30 decembrie 2023, în timpul atacului asupra Zaporojie. (…) Un alt atac cu rachete nord-coreene a fost efectuat de ocupanți la începutul lunii ianuarie a acestui an asupra unei clădiri de apartamente din Kiev”, a precizat SBU.
Rachete balistice nord-coreene au fost folosite, de asemenea, în atacuri în Harkov, precum și în cinci sate de pe linia frontului din regiunea Donețk, adaugă SBU.
Ucraina va primi în această vară primele avioane F-16 din Danemarca
Ucraina se poate aștepta să primească primul lot de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA din Danemarca în această vară, a anunțat Ministerul danez al Apărării, joi, 22 februarie, relatează The Kyiv Independent.
Danemarca a promis să trimită Ucrainei 19 avioane F-16, primul lot de șase avioane urmând să fie livrat inițial în primăvara acestui an, iar restul până în 2025. În luna ianuarie au apărut informații potrivit cărora livrarea lotului de șase aeronave ar putea fi amânată cu până la șase luni.
Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a explicat că „este dificil să se stabilească un calendar fix pentru donarea avioanelor de luptă F-16, pentru că există mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca Ucraina să poată folosi avioanele donate”.
„Dar am informat cercul de conciliere că acum lucrăm pentru a ajunge la o unitate superioară în această vară, când ne așteptăm să putem preda Ucrainei primele avioane de luptă F-16, dacă pregătirile decurg conform planului”, a adăugat Troels Lund Poulsen.
Țările de Jos, Danemarca, Norvegia și Belgia s-au angajat să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de a patra generație fabricate în SUA, deși calendarul exact și numărul de aeronave care vor fi trimise au rămas neclare.
Ministrul danez a mai precizat că livrarea finală a primului lot de avioane F-16 din Danemarca depinde, printre altele, de gradul de pregătire al infrastructurii, piloților și personalului de sprijin din Ucraina.
Danemarca, Olanda și SUA au condus o coaliție internațională înființată anul trecut pentru a furniza Kievului avioane de luptă F-16 și pentru a instrui piloții ucraineni.
Zelenski minimalizează pierderea oraşului Avdiivka şi cere un sprijin mai rapid
Preşedintele Volodimir Zelenski a minimalizat pierderea de către Ucraina a oraşului estic Avdiivka în faţa forţelor ruse şi a cerut un sprijin mai rapid din partea aliaţilor, pe măsură ce războiul împotriva Rusiei se apropie de împlinirea a doi ani, conform unor comentarii difuzate miercuri şi preluate de Reuters.
Zelenski, în fragmente dintr-un interviu acordat în engleză pentru Fox News şi care va fi difuzat joi, a recunoscut că anul trecut a fost „complicat” pentru Ucraina, în special spre final.
Dar el a subliniat câştigurile anterioare, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde a fost realizat interviul pentru Fox.
„În aceşti doi ani am luat (înapoi) o parte din regiunea Harkov. Acum suntem în această regiune şi am deblocat Marea Neagră. Există rute de cereale şi am distrus multe dintre navele din flota rusă”, a spus Zelenski.
„Asta am făcut timp de doi ani. Şi ce ar putea face ei? Doar acest singur loc. Dar pentru ce?”, a adăugat el.
Ucraina confirmă că a ucis circa 60 de soldați ruși într-un atac din Herson
Forțele ucrainene au lovit un teren de antrenament militar rusesc în zona ocupată a regiunii Herson, ucigând aproximativ 60 de soldați ruși, a declarat joi Nataliia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei.
Luptele continuă pe malul de est al râului Nipro, ținut de ruși, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene și-au stabilit puncte de sprijin limitate.
Rusia a susținut recent că a confiscat capul de pod ucrainean din satul Krynky, unul dintre principalele puncte de aprindere din acest sector, care a fost ulterior respins de Ucraina.
Potrivit lui Humeniuk, la terenul de antrenament vizat, grupurile de asalt ruse erau probabil în curs de antrenament pentru luptă în zona Krynky, „dar s-au întâlnit cu focul nostru de contrabaterie”.
„Nu au putut rezista acestui atac”, a adăugat ea.
Humeniuk nu a precizat unde era exact locul de antrenament și ce armament a folosit armata ucraineană pentru lovitură.
Rusia spune că a capturat satul cheie Krinki din regiunea Herson
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Krinki, un sat de pe malul stâng al râului Nipro din regiunea Herson din sudul Ucrainei, se află „complet” sub controlul Rusiei în acest moment, transmite CNN.
Shoigu a spus despre Krinki că este „un bastion” pentru trupele sale „pentru avansarea și desfășurarea în continuare a forțelor”.
Comandamentul Operațional al Ucrainei a negat afirmația lui Shoigu, descriind-o drept „o manipulare și falsificare a faptelor”.
„Forțele de apărare din sudul Ucrainei continuă să-și mențină pozițiile, provocând pierderi semnificative inamicului”, a spus comandamentul.
Atac cu drone ruse în mai multe regiuni ucrainene
Forțele ruse au lansat noaptea trecută 10 drone de atac de tip „Shahed” asupra regiunilor Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov, a anunțat armata ucraineană, care a precizat că a reușit să distrugă opt dintre drone.
Rușii au lansat dronele din districtul Primorsko-Akhtarsk din Rusia. Rușii au lansat și o rachetă antiradar Kh-31P din Marea Neagră, potrivit armatei ucrainene.
Rusia anunță un atac al ucrainenilor pe teritoriul său
Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea aeriană rusă a doborât noaptea trecută o dronă și o rachetă. Drona a fost distrusă peste regiunea Briansk, iar racheta a fost distrusă peste regiunea Rostov.
Un blogger rus pro-război, care a acuzat presiuni ca să șteargă o postare în care vorbea despre pierderile suferite de Rusia la Avdiivka, a murit
Moartea bloggerului Andrei Morozov a fost anunțată miercuri de mai multe rusești pro-război de pe Telegram, care precizează că acesta s-a sinucis, notează publicația independetă rusă Meduza și ziarul britanic The Guardian, citat de News.ro.
Totul s-a întâmplat după ce acesta a afirmat că a fost presat de superiorii săi să șteargă o postare în care spunea că Rusia a pierdut 16.000 de militari în timpul luptelor pentru orașul Avdiivka.
În dimineața zilei de miercuri, Morozov a scris pe canalul său de Telegram că se va împușca și își ruga cititorii „să nu fie triști” în legătură cu moartea sa. El a cerut să fie înmormântat în autoproclamata „Republică Populară Luhansk”.
Mesajul său despre amploarea pierderilor rusești la Avdiivka a fost criticat în termeni duri de unii propagandiști ruși de rang înalt, fiind acuzat că „defăimează Ministerul rus al Apărării”.