Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 739.
Ucraina anunţă că a mai doborât un avion rusesc Su-34
Forțele ucrainene au doborât încă un avion de atac Su-34 pe 2 martie, au anunțat Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Independent.
Anunţul a venit la aproape o oră după ce comandantul Forțelor Aeriene, Mikola Oleshchuk, a anunțat că au fost lansate rachete sol-aer asupra avioanelor rusești Su-34 și Su-35.
„Comandamentul Aerian de Est confirmă doborârea unui avion de vânătoare-bombardament Su-34. Din păcate, a fost doar unul”, au transmis Forțele Aeriene pe Telegram.
Bilanțul oamenilor uciși în atacul cu dronă lansat de ruși la Odesa a crescut la şapte
Bilanțul victimelor atacului cu drone rusești asupra orașului Odesa a crescut la șapte morți, după ce alte două cadavre au fost găsite în dărâmături, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Cadavrele unei femei și al bebelușului său de trei luni sunt ultimele care au fost scoase dintre dărâmături.
Atacul din timpul nopții a lovit o clădire cu mai multe etaje din sudul orașului, distrugând 18 apartamente și prinzând oamenii sub dărâmături.
Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare, în condițiile în care alte 12 persoane ar putea fi prinse sub dărâmături, a declarat procurorul general Andrii Kostin.
Printre celelalte victime găsite decedate se numără un băiat cu vârsta cuprinse între doi și trei ani, o femeie în vârstă de 70 de ani și un bărbat în vârstă de 30 de ani, potrivit guvernatorului Oleh Kiper.
Opt locuitori au fost răniți, inclusiv un alt copil, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Din cauza atacului, Kiper a anunțat o zi de doliu în regiunea Odesa pe 3 martie. Ucraina a fost supusă unui atac cu drone în cursul nopții, forțele aeriene raportând că 14 din cele 17 drone Shahed au fost doborâte.
Zelenski face un nou apel asupra aliaţilor occidentali să-i furnizeze sisteme de apărare aeriană, după atacul asupra Odesei
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă un apel adresat aliaţilor săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după atacurile ruseşti care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP, citată de News.ro.
Atacurile asupra oraşului-port Odesa de la Marea Neagră din noaptea de vineri şi sâmbătă au provocat trei morţi, inclusiv un copil, şi o clădire de nouă etaje a fost distrusă, au declarat oficialii. Totodată, atentatele cu bombă au ucis un bărbat de 76 de ani în regiunea Harkov, în apropiere de graniţa cu Rusia, şi o altă persoană în regiunea Herson, potrivit autorităţilor regionale.
„Rusia continuă să lovească civili”, a spus preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare. „Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noştri. Trebuie să întărim scutul aerian al Ucrainei pentru a ne proteja mai bine poporul de terorismul rus. Mai multe sisteme de apărare aeriană şi mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană salvează vieţi”, a transmis liderul de la Kiev.
Mai multe detalii: Zelenski face un nou apel asupra aliaţilor occidentali să-i furnizeze sisteme de apărare aeriană, după atacul asupra Odesei
Germania verifică dacă o videoconferință secretă despre războiul din Ucraina a fost interceptată
Ministerul german al Apărării verifică dacă o videoconferință confidențială despre războiul din Ucraina a fost ascultată. Suspiciunile au apărut după apariția unei înregistrări pe rețelele sociale din Rusia, relatează AFP, citată de The Guardian.
Este vorba despre o înregistrare audio de 38 de minute, publicată vineri de șefa canalului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian, care afirmă că prezintă o discuție a unor ofițeri ai armatei germane despre lovirea Crimeei.
„Investigăm dacă au fost interceptate comunicații în sectorul forțelor aeriene”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Apărării.
Trei persoane rănite sâmbătă în atacuri în regiunile Dnipropetrovsk și Harkov
Două femei în vârstă de 65 și 66 de ani din districtul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, și un voluntar în vârstă de 55 de ani de lângă Kupiansk, regiunea Harkov, au fost răniți în urma atacurilor lansate de forțele ruse sâmbătă, au anunțat oficialii locali, relatează The Kyiv Independent.
Districtul Nikopol a fost atacat în cursul dimineții. O cafenea a luat foc în urma atacului, a declarat guvernatorul Serhii Lysak. Cele două femei rănite au primit asistență medicală.
În regiunea Harkov, forțele rusești au bombardat periferia orașului Kupiansk, a declarat guvernatorul Oleg Siniehubov, adăugând că voluntarul rănit a suferit răni de șrapnel și a fost spitalizat.
Patru morți în urma atacului rusesc asupra Odesei
Un alt cadavru a fost găsit printre dărâmături, astfel că bilanțul deceselor după atacul cu dronă din Odesa a ajuns la patru, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, citat de The Kyiv Independent.
Celelalte trei persoane care au murit sunt un băiat cu vârsta cuprinsă între doi și trei ani, o femeie de 70 de ani și un bărbat în vârstă de 30 de ani, a precizat guvernatorul Oleg Kiper.
Opt oameni au fost răniți, inclusiv un copil. De asemenea, cinci persoane au fost salvate dintre dărâmături, a mai transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Operațiunile de căutare continuă pentru că încă 11 sau 12 persoane ar putea fi în continuare prinse printre ruine, spun oficialii ucraineni.
În urma atacului, guvernatorul Odesei a anunțat o zi de doliu în întreaga regiune pe 3 martie.
Șeful armatei ucrainene este nemulțumit de unii comandanți și vorbește despre schimbări de personal
Șeful armatei ucrainene generalul Oleksandr Sîrski a declarat sâmbătă, 2 martie, că a fost nevoit să ia „decizii de personal” în ceea ce îi privește pe unii comandanți de brigadă de pe frontul de est ale căror acțiuni „amenință viața și sănătatea” soldaților lor, relatează The Kyiv Independent.
„Lucrez în continuare pe frontul de est. În trei zile, a devenit complet clar de ce (…) unele brigăzi reușesc să rețină atacurile inamice și să-și mențină pozițiile, în timp ce altele nu”, a afirmat Sîrski într-o postare pe canalul său Telegram.
„În primul rând, depinde de comandantul brigăzii, de pregătirea sa, de experiența sa și de capacitatea sa de a lua decizii adecvate și echilibrate”, a adăugat generalul.
Sîrski a mai spus că a trimis specialiști la brigăzile care se confruntă cu probleme pentru a le acorda asistență și a le oferi expertiză și că a luat toate deciziile necesare în privința rezervelor și livrărilor de muniție, drone și alte echipamente.
„Situația de pe front rămâne dificilă, dar controlată”, a mai afirmat șeful armatei ucrainene.
Un bărbat a fost ucis într-un atac rusesc asupra unui sat din regiunea Herson
Forțele rusești au atăcat sâmbătă, 2 martie, satul Stanislav din regiunea Herson. Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost ucis pe stradă, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează The Kyiv Independent.
Cu o populație de aproape 5.000 de locuitori înainte de război, satul Stanislav se află la aproximativ 35 de kilometri vest de orașul Herson.
Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Nipru, precum Stanislav, în contraofensiva din toamna anului 2022.
Guvernatorul din Sankt-Petersburg anunță avarierea unor clădiri, în timp ce în mediul online circulă informații despre un atac cu drone
Două clădiri au fost avariate în urma unui „incident” nespecificat în cartierul Krasnogvardeisky din Sankt-Petersburg în dimineața zilei de sâmbătă, 2 martie, a anunțat guvernatorul orașului, Alexander Beglov, relatează The Kyiv Independent și agenția rusă de presă de stat Interfax.
„Geamurile de la balcoanele a două case au fost parțial avariate. Locuitorii din apartamentele afectate au fost evacuați”, a anunțat oficialul.
Declarația guvernatorului vine pe fondul informațiilor răspândite pe canalele rusești Telegram, potrivit cărora în al doilea oraș ca mărime din Rusia a avut loc un atac cu drone ucrainene.
Potrivit canalului Telegram Mash, posibila țintă a fost depozitul de petrol Ruchi, aflat la nord-est de Sankt Petersburg la mai puțin de un kilometru de locul prăbușirii dronei.
Beglov a precizat că locuitorii clădirilor afectate au fost evacuați, iar serviciile de urgență intervin la fața locului.
Șase persoane au solicitat asistență după incident, iar una a fost spitalizată, a relatat agenția de știri rusă de stat TASS, citând oficiali din domeniul sănătății.
„Șase persoane au apelat la ajutorul specialiștilor, inclusiv o femeie de 92 de ani. Ea a fost spitalizată cu simptome ale unei reacții de stres”, a mai precizat guvernatorul.
Volodimir Zelenski cere sisteme suplimentare de apărare aeriană după atacurile cu drone de noaptea trecută
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor internaționali să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană și rachete, după atacurile rusești cu drone din timpul nopții, relatează Ukrainska Pravda.
„Una dintre dronele inamice a lovit o clădire rezidențială din Odesa. Au fost distruse 18 apartamente. (…) Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noștri. Este necesar să consolidăm scutul aerian ucrainean pentru a adăuga protecție poporului nostru împotriva terorii rusești. Mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe rachete de apărare aeriană – aceasta este ceea ce salvează vieți”, a transmis Volodimir Zelenski, printr-un mesaj publicat pe Facebook.
Atacuri au avut loc și în regiunile ucrainene Harkov și Sumî.
Nou bilanț al victimelor atacului asupra regiunii Odesa
Bilanțul deceselor în urma atacului cu drone asupra Odesei a ajuns la trei, a anunțat guvernatorul regiunii din sudul Ucrainei, Oleg Kiper, citat de Ukrainska Pravda.
Încă un trup a fost recuperat dintre dărâmături, a precizat oficialul într-un mesaj pe Telegram, adăugînd că operațiunea de căutare și salvare este în curs de desfășurare.
Ucraina anunță că a doborât un avion rusesc și 14 drone în ultima zi
Forțele Aeriene ucrainene anunță că au doborât 14 din cele 17 drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, precum și un avion de atac Su-34, în dimineața zilei de 1 martie, relatează The Kyiv Independent.
Acesta este primul avion de vânătoare rusesc doborât în luna martie, după ce Rusia a pierdut alte 13 aeronave de luptă în două săptămâni din februarie.
Potrivit armatei Kievului, avionul Su-34 a fost doborât vineri dimineața, pe frontul de est, în timp ce încerca să atace poziții ucrainene cu bombe aeriene ghidate.
Totodată, în ultima zi au fost lansat 17 drone Shahed asupra teritoriului ucrainean, iar aproximativ 14 dintre ele au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa, Mikolaiv, Zaporojie, Harkov, Sumî și Dnipropetrovsk.
Rusia a atacat, de asemenea, Ucraina cu rachete de croazieră Kh-59/Kh-35 lansate din aer, din părțile ocupate ale regiunilor Herson și Donețk, potrivit Forțelor Aeriene.
Doi morți în urma atacului din Odesa
Încă o persoană a murit în urma atacului cu drone de noaptea trecută asupra regiunii ucrainene Odesa, anunță autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.
„Una dintre dronele inamice a lovit o clădire rezidențială din Odesa. Au fost distruse 18 apartamente. În prezent, se știe că două persoane au murit, alte opt persoane au fost rănite, inclusiv un copil”, a precizat, într-un mesaj pe Telegram, guvernatorul regiunii, Oleg Kiper.
Salvatorii au reușit să scoată un bărbat dintre dărâmături. Acesta este conștient și este examinat de medici.
În urma atacului, alte 11 blocuri au rămas fără alimentare cu căldură fiind avariată o clădire în care funcționa o instalație de încălzire.
Lovituri cu drone asupra regiunii Harkov
O persoană a fost ucisă într-un atac cu drone asupra regiunii ucrainene Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează The Kyiv Independent care îl citează pe guvernatorul regiunii, Oleg Siniehubov.
Victima este un bărbat în vârstă de 76 de ani care a murit sub dărâmăturile casei sale din districtul Kupiansk.
La începutul nopții trecute, guvernatorul a anunțat că un atac cu dronă asupra orașului Harkov, capitala regională, a distrus patru mașini și a avariat ferestrele a cel puțin zece clădiri rezidențiale. Nu au fost raportate victime în oraș.
Atac cu drone asupra Odesei. O persoană a murit
Atacul cu drone lansat de Rusia asupra orașului ucrainean Odesa în timpul nopții de vineri spre sâmbătă a fost soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor cel puțin șapte, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, citat de The Kyiv Independent.
Printre cei șapte răniți se numără un băiat în vârstă de trei ani, care este spitalizat. De asemenea, șase adulți răniți sunt în stare moderată sau gravă. Printre victime se numără și o femeie însărcinată și o tânără de 26 de ani în stare gravă.
Forțele de apărare ale Ucrainei au anunțat că apărarea aeriană a doborât șapte din cele opt drone de atac pe care Rusia le-a lansat din Marea Neagră spre regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda.
Una dintre drone a lovit o clădire cu nouă etaje dintr-o zonă rezidențială. Guvernatorul a declarat că autoritățile continuă operațiunile de căutare și salvare.
Olaf Scholz pare să respingă definitiv livrarea de rachete Taurus către Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat vineri, 1 martie, că rachetele Taurus „nu sunt ceva ce noi putem furniza în acest moment” Ucrainei, în timp ce atât partenerii săi Verzi şi liberali din coaliţia de guvernare, cât şi opoziţia creştin-democrată îi cer să se răzgândească şi să ofere Kievului rachete de acest fel care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti, scrie Agerpres.
„Aceasta este o decizie pe care am luat-o în calitate de cancelar şi mi-o menţin”, întrucât există „foarte multe argumente” împotriva transferului unor astfel de rachete, a indicat Scholz, într-o declaraţie acordată agenţiei germane de presă DPA. Sub conducerea cancelarului social-democrat, Germania este, după SUA, al doilea furnizor de sprijin militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia. „Şi voi spune din nou că nu voi susţine nicio decizie care să presupună o implicare de orice fel a soldaţilor germani în operaţiunea militară legată de teribilul război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat șeful guvernului de la Berlin.
Mai multe detalii: Olaf Scholz pare să respingă definitiv livrarea de rachete Taurus către Ucraina. „Tot ce trebuie spus asupra acestui subiect a fost spus”
Turcia propune găzduirea de noi negocieri de pace între Rusia şi Ucraina. Reacţia Kremlinului
Turcia i-a propus vineri ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în timpul Forumului Diplomatic de la Antalya, să găzduiască noi negocieri de pace ruso-ucrainene, atunci când cele două părţi în conflict vor fi pregătite, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Lavrov a lăudat iniţiativa, dar a adăugat că încă nu s-au schimbat condiţiile „operaţiunii militare speciale”.
Lavrov a avut la începutul acestui forum o întâlnire cu omologul său turc Hakan Fidan, care i-a transmis această disponibilitate a Turciei de a găzdui noi tratative, după cele desfăşurate la Istanbul în martie 2022 la câteva săptămâni după lansarea invaziei ruse în Ucraina, dar care s-au încheiat atunci fără rezultat.
La acele negocieri a făcut referire tot vineri şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că au fost la acea vreme o „mare oportunitate”, dar au fost sabotate, fără a oferi alte detalii. El a declarat miercuri că sprijină „în principiu” planul de pace în zece puncte prezentat în 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a cerut „mai multă diplomaţie”.
Mai multe detalii: Turcia propune găzduirea de noi negocieri de pace între Rusia şi Ucraina. Reacţia Kremlinului
Kremlinul admite că a fost elaborat un acord de pace cu Ucraina, la două luni după declanșarea războiului, dar refuză să spună în ce consta acesta
Kremlinul a anunțat că nu va discuta public condițiile prevăzute într-un tratat de pace elaborat în primele luni ale războiului din Ucraina, după ce publicația americană Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit vineri, 1 martie, detalii ale acestei propuneri de acord, scrie The Moscow Times.
WSJ a relatat că proiectul de tratat al Rusiei, datat 15 aprilie 2022, descria viitorul Ucrainei ca fiind „permanent neutru”, limitat la o armată mai mică, peninsula anexată Crimeea urmând să rămână sub controlul Moscovei, iar limba rusă fiind consacrată ca una dintre limbile oficiale ale țării. Delegația Kievului s-a retras atunci de la masa negocierilor, iar Kremlinul a acuzat Ucraina că a abandonat discuțiile. De atunci, Moscova a dat vina pe aliații occidentali ai Ucrainei pentru eșecul negocierilor.
Mai multe detalii: Kremlinul admite că a fost elaborat un acord de pace cu Ucraina, la două luni după declanșarea războiului, dar refuză să spună în ce consta acesta
Ucraina a doborât 13 avioane rusești în februarie
Forțele armate ucrainene au doborât 13 avioane rusești în februarie, a anunțat Ministerul Apărării la 1 martie, potrivit The Kyiv Independent.
Acesta este cel mai mare număr de avioane pe care Ucraina a reușit să le distrugă într-o singură lună din octombrie 2022, potrivit ministerului.
Cele 13 avioane doborâte în februarie includ 10 avioane de luptă Su-34, două avioane de luptă Su-35 și un avion de detectare şi supraveghere radar A-50, se arată în raport.
„Suntem recunoscători soldaților noștri pentru munca lor eficientă. Iar partenerilor noștri – pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei”, a declarat ministerul.
Pe 29 februarie, Ucraina a doborât trei avioane Su-34 într-o singură zi, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, pentru Kyiv Independent. Se estimează că fiecare avion costă aproximativ 36 de milioane de dolari.
Rusia a redus utilizarea A-50, deoarece a pierdut două avioane de acest tip în ianuarie și februarie, a declarat Ihnat pe 27 februarie.
Un avion A-50 costă aproximativ 330 de milioane de dolari.
Potrivit Statului Major General, Ucraina a doborât un total de 345 de avioane rusești de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.