Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 746.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Ambasador ucrainean: De la începutul anului, Rusia a folosit de 346 de ori arme chimice împotriva armatei ucrainene

În fiecare zi, Ucraina este expusă diferitelor amenințări din partea Federației Ruse, care continuă să folosească împotriva armatei ucrainene substanțe chimice toxice interzise, a declarat, sâmbătă, ambasadorul Ucrainei în Țările de Jos, Oleksandr Karasevici.

„Federația Rusă încalcă în mod constant regulile de război și continuă să folosească substanțe chimice toxice interzise de Convenția privind armele chimice împotriva forțelor armate ale Ucrainei”, a spus Oleksandr Karasevici.

Ambasadorul a menționat, de asemenea, că armata rusă crește rapid volumul și extinde aria utilizării substanțelor chimice toxice, ceea ce reprezintă o altă încălcare a convenției.

„Numai în 2024, am înregistrat 346 de cazuri de utilizare a substanțelor chimice toxice – aceasta echivalează cu 6 încălcări pe zi ale convenției de către Federația Rusă. Utilizarea armelor chimice este considerată de inamic un mijloc de obținere a avantajului tactic și de demoralizare a Forțelor Armate. Scopul este de a otrăvi militarii ucraineni și de a-i scoate din pozițiile fortificate”, a precizat Oleksandr Karasevici.

Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital
Recomandări
Alfred Bulai a făcut infarct în arest. El a fost dus de urgență la spital

Potrivit ambasadorului ucrainean, până la 1 martie erau investigate 1.060 de cazuri de utilizare a substanțelor chimice de către Rusia. Până în prezent, au fost confirmate 72 de astfel de atacuri.

Principalele mijloace de atac cu muniției cu substanțe chimice periculoase sunt dronele, care aruncă grenade cu gaz de tip K-51 (71%).

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Rușii au atacat de 21 în direcția Novopavlovsk, în ultimele 24 de ore

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat că, în total, au avut loc 58 de confruntări armate pe front în ultima zi, dintre care 21 în direcția Novopavlovsk.

„Pe direcția Novopavlovsk , forțele de apărare continuă să rețină inamicul în zonele Krasnohorivka, Georgiivka și Novomikailivka din regiunea Donețk, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat de 21 de ori să spargă apărarea ucraineană”, se arată în mesaj.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Ucrainenii extind capul de pod pe malul stâng al Niprului

 Forțele de Apărare de Sud au raportat, pe Telegram, că militarii ucraineni continuă să extindă capul de pod de pe malul stâng al Niprului.

„În zona operațională a Forțelor de Apărare de Sud, lupta zilnică de artilerie nu se oprește. Deși în cursul zilei curente, inamicul nu a desfășurat operațiuni de asalt, a efectuat atacuri cu artilerie și mortiere în zona Krinok. Soldații ucraineni dețin poziții, luând măsuri de consolidare și extindere a capului de pod de pe malul stâng al Niprului.”, se arată în mesaj.

Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024
Recomandări
Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo, la Paris. Este prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice 2024

În același timp, rușii efectuează în mod activ recunoașteri aeriene, continuă presiunea cu artileria și folosește un număr mare de drone de atac de diferite tipuri.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Două persoane au murit în regiunea Herson în urma bombardamentelor rusești din ultima zi

Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a anunțat, sâmbătă, pe  Facebook, că în regiunea Herson, două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din ultima zi.

„În Herson, patru clădiri înalte și 30 de case particulare au fost avariate. În localitățile din regiunea Herson au fost lovite două clădiri administrative, o grădiniță, un garaj și mai multe mașini. Din cauza atacurilor ruse, două persoane au murit, iar alte două au fost rănite, inclusiv un copil”, a transmis Oleksandr Prokudin.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Londra se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru formare militară

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, scrie AFP.

Întrebat dacă, în opinia sa, este un lucru inteligent ca în situaţia actuală să se excludă orice trimitere de soldaţi occidentali în Ucraina, Cameron a răspuns publicaţiei germane: „Misiunile de formare sunt mai bine executate în afara ţării. În Marea Britanie, noi am format 60.000 de soldaţi ucraineni”.

Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei
Recomandări
Cum va arăta harta deceselor provocate de temperaturile ridicate, în 2050. Mii de români mor în fiecare an ca urmare a efectelor climei

„Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin”, a spus David Cameron, potrivit declaraţiilor sale traduse în germană de cotidianul citat.

Pe 26 februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a suscitat o intensă polemică după ce a afirmat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă în viitor, notează Agerpres.

Guvernul britanic a reacţionat o zi mai târziu, precizând că „un mic număr” de persoane trimise de Regatul Unit se aflau deja în Ucraina „pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special în termeni de formare medicală”. „Nu prevedem desfăşurarea (de soldaţi britanici în Ucraina) la o scară mai mare”, a continuat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak.

Vineri, ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu a precizat că trimiterea de „trupe terestre combatante” în Ucraina nu este luată în calcul. Însă, el a estimat că există căi de explorat pentru „deminare, pentru formarea de soldaţi ucraineni pe teritoriul ucrainean”. „Cu cât mai mult va trebui Ucraina să-şi crească armata, cu atât mai importante vor fi necesităţile de a majora pregătirea” soldaţilor ucraineni, a adăugat ministrul francez.

Totodată, în interviul său pentru Süddeutsche Zeitung, David Cameron a reafirmat utilitatea, în opinia lui, a armelor cu rază de acţiune lungă pentru a susţine Ucraina şi a evocat ideea de a ajuta Berlinul să îşi depăşească reticenţele în a furniza Kievului rachete Taurus de fabricaţie germană.

Întrebat dacă Londra ar putea ajuta Germania să rezolve problemele care împiedică livrarea de rachete Taurus, Cameron a spus: „Suntem hotărâţi să lucrăm în strânsă colaborare cu partenerii noştri germani asupra acestei probleme, la fel ca alţii, pentru a ajuta Ucraina”.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Un mort după un atac rusesc asupra Donețk

Un civil de 46 de ani a murit sâmbătă dimineață, după un atac rusesc asupra orașului Ceasov, din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul regional Vadim Filashkin.

De asemenea, 2 blocuri au fost avariate în oraș în urma atacului.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Rusia a pierdut peste 423.000 de soldați în război, spune armata ucraineană

Rusia a pierdut 423.160 de militari în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, a informat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Dintre aceștia, 850 de soldați au murit în ultima zi, potrivit Kievului.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.712 tancuri, 12.823 de vehicule blindate de luptă, 13.683 de vehicule și rezervoare de combustibil, 10.428 de sisteme de artilerie, 1.012 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 707 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere și 8.041 de drone, 26 de bărci și un submarin.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Atac cu rachetă asupra regiunii Odesa

Forțele ruse au lansat sâmbătă dimineață o rachetă în direcția Odesa, iar regiunea a fost plasată sub alertă de raid aerian, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Rusia anunță că a doborât aproape 50 de drone pe teritoriul său

Ministerul rus al Apărării susține că, în noaptea de 9 martie, a doborât 47 de drone care au atacat pe teritoriul Rusiei.

Dronele au fost doborâte peste teritoriile regiunilor Belgorod, Kursk, Volgograd și Rostov, aceasta din urmă fiind lovită de cele mai multe drone, respectiv 41.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Ucraina anunță că a distrus 12 din 15 drone ruse Shahed

Forțele ruse au atacat Ucraina în noaptea cu 15 drone de atac de tip „Shahed”, dintre care 12 au fost doborâte de Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei, a anunțat armata ucraineană.

Dronele au fost lansate din Chauda, Crimeea, și Primorsko-Akhtarsk, Rusia. Ele au fost distruse în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk și Poltava.

09 mart. - Acum 6 luni
09-03-2024

Rusia anunță un atac cu drone ucrainene asupra regiunilor Kursk și Rostov

Rusia a anunțat că drone ucrainene au atacat regiunile Kursk și Rostov la primele ore ale zilei sâmbătă, 9 martie. În Kursk, resturi de la o dronă au căzut peste acoperișul unei clinici medicale. Nu au fost raportate victime, dar din cauza amenințării cu explozii, pacienții din secția de terapie intensivă au fost evacuați, a anunțat guvernatorul local Roman Starovoyt.

De asemenea, guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a declarat că mai multe drone au fost distruse în regiune. Un angajat în intervențiile în caz de urgență a fost rănit în urma atacului, a spus acesta.

Canalele locale de Telegram au raportat că localnicii din orașul Taganrog din regiunea Rostov au auzit cinci explozii peste noapte. Golubev a descris atacul asupra lui Taganrog drept „masiv”.

08 mart. - Acum 6 luni
08-03-2024

Turcia se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că ţara sa se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, pentru a pune capăt războiului, informează Agerpres, care citează Reuters.

La o conferinţă de presă după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Erdogan a afirmat că a discutat în detaliu cu acesta despre evoluţia războiului din Ucraina.

Şeful statului a mai afirmat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.

Zelenski a declarat cu aceeaşi ocazie că Rusia nu va fi invitată la eventuala reuniune la vârf, dar un reprezentant al Moscovei ar putea participa la următoarea întâlnire, după ce se va stabili o foaie de parcurs către pace, convenită cu aliaţii Ucrainei la reuniunea programată în Elveţia.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Trandafir   •   10.03.2024, 15:18

Ucraina s-a aparat eroic, dar mor prea multi soldati sunt usisi, sunt muilati, sunt raninitisi. De asemenea milioane de ucrainieni pleaca din calea raboiului in alte tari, de preferinta in tarile occidentale.

Marica13   •   10.03.2024, 12:05

Să fie și la ei să se sature să vadă cum e în război

Daniel_DNL   •   09.03.2024, 18:07

Deci un summit pentru pace, fara Rusia, dar cu Rusia 😂😂😂

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Știrileprotv.ro
Descoperirea năucitoare făcută de angajatul unei companii din Roman, care lucra la banda de procesare a sfeclei de zahăr
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
FANATIK.RO
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
GSP.RO
Gică Hagi a impus reguli clare jucătorilor care se cazează în Academie » Regulamentul de Ordine Interioară este drastic. „Ușa camerei nu se încuie”
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
FANATIK.RO
Ce s-a descoperit pe fundul Mării Negre. Are o lungime de circa 60 de kilometri și i-a surprins pe oamenii de știință
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Observatornews.ro
Jobul dorit de 1 din 3 tineri români. Salariile, între 600 şi 900 de euro
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac
HOROSCOP
Horoscop 7 septembrie 2024. Racii au parte de un context care le permite să se ocupe cu ceva ce le place foarte mult și să învețe din ceea ce fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI