- Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 774
Stoltenberg: Ucraina trebuie să decidă singură „ce compromisuri este dispusă să facă”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus, sâmbătă, că sprijinul militar este vital pentru Ucraina pentru a împinge forțele ruse și a-l forța pe liderul rus Vladimir Putin să renunțe la obiectivele sale, sugerând, totodată, că și Kievul ar putea să fie nevoit să facă unele concesii, scriu BBC și Ukrainska Pravda.
„În cele din urmă, Ucraina este cea care trebuie să decidă ce compromisuri este dispusă să facă, trebuie să îi dăm posibilitatea să fie într-o poziție în care să obțină cu adevărat un rezultat acceptabil la masa negocierilor”, a declarat Jens Stoltenberg.
Șeful NATO a precizat că nu solicită Ucrainei să facă acum concesii și a adăugat că „pacea adevărată” va fi atinsă doar atunci când „Ucraina va câștiga”.
Mai multe detalii: Secretarul general al NATO: Ucraina trebuie să decidă singură ce compromisuri este gata să facă la masa negocierilor
Zelenski: Ucraina are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a acoperi cerul întregii țări
Președintele Volodimir Zelenski, a anunțat sâmbătă, într-un interviu acordat televiziunii naționale, că a cerut partenerilor internaționali să furnizeze Ucrainei sisteme moderne de apărare aeriană pentru a se putea apăra împotriva atacurilor rusești, scrie The Kyiv Independent.
Trupele ruseș și-au intensificat atacurile în timpul primăverii, vizând în principal infrastructura energetică și civilă. Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, Rusia a efectuat aproximativ 30.000 de bombardamente pe teritoriul ucrainean în 2024.
Pe măsură ce Moscova și-a intensificat atacurile, deficitul de sisteme de apărare antiaeriană din Ucraina a devenit mai vizibil, în special în teritoriile apropiate de linia frontului.
„Nu vă voi spune câte sisteme Patriot avem. Pot spune că, pentru a acoperi complet Ucraina în viitor, este de preferat să avem 25 de sisteme Patriot, cu câte 6-8 baterii fiecare”, a declarat Zelenski.
Toți partenerii internaționali sunt conștienți de nevoia Ucrainei de sisteme de apărare antiaeriană, a precizat Zelenski, adăugând că unii dintre aliați știu chiar și locurile în care trebuie amplasate sistemele.
Zelenski a mai spus că sistemele aeriene defensive similare celor Patriot ar putea fi, de asemenea, eficiente împotriva bombardamentelor rusești.
Dar liderul ucrainean a subliniat, de asemenea, că în zonele din apropierea liniei frontului, forțele ucrainene au nevoie de „apărare combinată” pentru a contracara cu succes atacurile efectuate cu bombe aeriene ghidate.
Potrivit lui Zelenski, o astfel de defensivă trebuie să includă sisteme de apărare antiaeriană, avioane de vânătoare și „arme proprii cu bombe aeriene antighidate, care sunt în curs de dezvoltare”.
Zelenski a adăugat că, în 2024, partenerii Ucrainei ar putea furniza 10% din stocul de flotă aeriană modernă, pe care Ucraina se așteaptă să o primească în viitor.
„Ucraina știe cu siguranță de cât are nevoie pentru a respinge atacurile Federației Ruse”, a mai spus el.
Sprijinul acordat Ucrainei este esențial pentru restabilirea păcii în Europa, afirmă Olaf Scholz
Cancelarul federal Olaf Scholz a îndemnat la continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, afirmând sâmbătă că Germania nu va renunța la eforturile sale de a susține Kievul, relatează Reuters.
Vorbind la București în cadrul unei adunări a social-democraților europeni, Scholz a declarat că cea mai bună modalitate de a preveni orice escaladare a războiului, inclusiv un potențial conflict între Rusia și NATO, este ceea ce el a numit „descurajarea eficientă”.
Mai multe detalii: Olaf Scholz mizează, la București, pe „descurajarea eficientă”: Sprijinul acordat Ucrainei este esențial pentru restabilirea păcii în Europa
Ucraina riscă să rămână fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia își continuă bombardamentele, avertizează Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia își continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acțiune, informează Reuters.
Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean cu privire la deteriorarea situației cu care se confruntă apărarea antiaeriană a țării sale vine după săptămâni de atacuri rusești asupra sistemului energetic, orașelor și localităților ucrainene cu ajutorul unui vast arsenal de rachete și drone.
Mai multe detalii: Zelenski, avertisment dur: Ucraina riscă să rămână fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia continuă bombardamentele masive
Zelenski, despre planul Rusiei de a mobiliza încă 300.000 de oameni: Nu există nicio garanție că acesta este numărul final
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va avea nevoie de aproximativ o lună pentru antrenarea celor 300.000 de oameni pe care se așteaptă să-i poată mobiliza. El a sugerat, de asemenea, că în cele din urmă rușii ar putea recurge la mobilizarea unui număr și mai mare de soldați, potrivit Ukrainska Pravda.
„Nu există nicio garanție că 300.000 este numărul final de militari pe care îi vor mobiliza. Informațiile serviciilor noastre secrete sugerează, de asemenea, că ar trebui să fie capabili să mobilizeze 300.000 de oameni până la 1 iunie. Pregătirea (militară) în Rusia este foarte scurtă, după cum putem vedea din nivelul abilităților soldaților ruși de pe front. Vor avea nevoie de aproximativ o lună pentru a antrena acest număr de oameni”, a spus Zelenski, într-un interviu difuzat sâmbătă la televiziunea ucraineană.
“Având în vedere problemele lor cu disciplina, s-ar putea să nu fie capabili să mobilizeze 300.000 (de militari) până la 1 iunie, dar trebuie să avem încredere în informațiile pe care le avem și trebuie să fim pregătiți”, a adăugat liderul ucrainean.
Zelenski a subliniat că Forțele de Apărare ale Ucrainei nu se pot limita la stoparea atacurilor rusești, ci „trebuie să creeze condiții militare adecvate” și „să întreprindă atacuri adecvate asupra zonelor în care sunt concentrate forțele rusești, pentru a le zădărnici operațiunile de contraofensivă”.
„Voi fi sincer, fără prea multe detalii, dar am transmis aceste informații partenerilor noștri – de ce avem nevoie pentru a putea nu doar să oprim (forțele ruse), ci și să împiedicăm operațiunile de contraofensivă ale forțelor ruse de ocupație”, a mai spus liderul ucrainean.
Zelenski a reiterat, de asemenea, că situația de pe front este în prezent „dificilă, dar stabilă, iar forțele inamice nu avansează”.
Miercuri, 3 aprilie, Zelenski a declarat pentru prima dată că Rusia se pregătește să mobilizeze încă 300.000 de militari până la 1 iunie.
Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander asupra Odesei, atacul soldându-se cu cel puţin un mort
Rusia a lansat o rachetă balistică în cursul zilei de sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, într-un atac care a ucis un bărbat şi a provocat pagube infrastructurii civile, potrivit Forţelor de apărare din sudul ţării, citate de agenţia de presă Unian şi Kanal24.
Rușii au lovit o facilitate de utilitate publică – un angajat civil a fost ucis, echipamente şi clădirea administrativă au fost avariate.
Armata ucraineană estimează că rușii au folosit, cel mai probabil, o rachetă de tipul Iskander-M.
De obicei, ruşii atacă Odesa cu rachete Shahed sau rachete Kh-59. Uneori, forţele ruse recurg şi la rachete balistice, ca de exemplu pe data de 15 martie, când au fost ucise 20 de persoane, iar jumătate de oraş a rămas fără curent electric, afirmă militarii ucraineni, potrivit Agerpres.
Un dublu atac cu rachete şi apoi cu drone al Rusiei a făcut şase morţi şi peste 12 răniţi în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă la Harkov (nord-est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, potrivit autorităţilor ucrainene.
Un nou atac a avut loc asupra regiunii Harkov sâmbătă după-amiază, care s-a soldat cu un mort şi un rănit, a indicat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, pe Telegram, adăugând că „au fost deteriorate infrastructuri civile”.
În alta parte a Ucrainei, mai multe atacuri ruseşti în regiunea Doneţk efectuate sâmbătă după-amiază s-au soldat cu „trei morţi şi doi răniţi”, conform autorităţilor regionale.
Lituania a livrat Ucrainei noi transportoare blindate de trupe
Lituania a livrat Ucrainei un nou lot de transportoare blindate de trupe M577, a anunțat sâmbătă Ministerul lituanian al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Vilnius a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului împotriva agresiunii ruseș. Contribuțiile Lituaniei la apărarea Ucrainei sunt printre cele mai mari din lume în ceea ce privește procentul din produsul intern brut (PIB), potrivit Institutului de Economie Mondială Kiel.
Cel mai recent transfer de transportoare cu șenile M577 a ajuns în Ucraina în cursul nopții, a precizat ministerul lituanian, într-o postare pe platforma X.
Ministerul nu a precizat numărul de vehicule livrate.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat vineri că Lituania va achiziționa 3.000 de drone pentru Kiev și va aloca 15 milioane de euro (aproximativ 16 milioane de dolari) pentru programe de reabilitare care-i vizează pe soldații ucraineni răniți.
La începutul acestui an, Lituania a promis un pachet de sprijin pe termen lung în valoare de 200 de milioane de euro (aproximativ 216 milioane de dolari) pentru Ucraina și că va continua să sprijine țara devastată de război.
Opt morți în două bombardamente ale rușilor asupra Harkovului, potrivit autorităților ucrainene
Două bombardamente rusești asupra orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au ucis opt civili și au rănit cel puțin alți 10, la începutul zilei de sâmbătă și după-amiaza, au declarat oficiali regionali citați de Reuters.
Poliția națională ucraineană a afirmat că atacul a fost efectuat cu drone, în timp ce oficialii regionali au precizat că forțele ruse au folosit rachete și bombe. Poliția și autoritățile locale au publicat imagini cu incendii izbucnite pe străzile orașului și în apropierea unor clădiri.
„În această dimineață, au fost identificați 6 morți și 10 răniți în urma atacului din timpul nopții asupra districtului Shevchenkivskyi”, a afirmat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe aplicația de mesagerie Telegram. Ulterior, bilanțul a crescut la șapte morți.
„Atacul a lovit zone rezidențiale – au fost avariate cel puțin nouă clădiri înalte, trei cămine, mai multe clădiri administrative, un magazin, o benzinărie, un service și mai multe mașini”, a spus el.
Bombardamentul a avut loc imediat după miezul nopții, au precizat publicațiile ucrainene.
„În timpul nopții, Rusia a lansat un alt atac împotriva orașului Harkov – al doilea oraș ca mărime din Ucraina – ucigând 6 civili, rănind alții și avariind case și școli”, a scris ambasadoarea SUA, Bridget A. Brink, pe rețeaua de socializare X.
„Nu există nicio secundă de pierdut pentru a susține lupta Ucrainei pentru a-și apăra poporul de astfel de atacuri oribile și neprovocate”, a adăugat ea.
Un nou atac a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, iar Terekhov a anunțat că cel puțin o persoană a fost ucisă.
„Există informații despre un deces ca urmare a unui bombardament asupra unei zone rezidențiale din oraș. Există, de asemenea, răniți”, a precizat Terekhov, pe Telegram.
Harkov, oraș din nord-estul Ucrainei, a fost o țintă frecventă a Rusiei, atacurile intensificându-se în ultimele săptămâni. Miercuri, un atac cu drone asupra orașului a ucis patru persoane și a avariat grav blocuri de apartamente.
Rusia încearcă să saboteze căile ferate europene, acuză un ministru ceh
Ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka, a declarat pentru Financial Times, că Rusia a făcut „mii” de încercări pentru a se infiltra în reţele feroviare europene, o campanie destinată să destabilizeze Uniunea Europeană şi să saboteze o infrastructură vitală, relatează Agerpres.
Kupka a spus că ceastă campania de hacking, demarată de la debutul invaziei în Ucraina, în luna februarie 2022, a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare şi reţelelor operatorului feroviar naţional din Cehia, Ceské dráhy.
Citeşte întreaga ştire: Un ministru ceh susţine că Rusia a făcut „mii” de încercări pentru a se infiltra în reţele feroviare europene
Zaharova denunță drept „provocare” atacul cu dronă de la baza militară din Transnistria
Moscova a calificat sâmbătă drept o provocare atacul cu dronă comis vineri asupra unei baze militare din Transnistria, regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, şi a cerut o anchetă, relatează Reuters.
O dronă kamikaze a lovit o staţie radar a uneia dintre bazele sale militare, fără a provoca victime şi nici pagube semnificative, la trei săptămâni după un incident similar.
„Considerăm acest incident drept o nouă provocare menită să exacerbeze situaţia deja tensionată din Transnistria. Ne aşteptăm la o investigaţie comprehensivă cu privire la toate circumstanţele celor întâmplate. Suntem încrezători că cei din spatele acestei acţiuni nesăbuite vor realiza pe deplin consecinţele periculoase” ale acesteia, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.
Republica Moldova a anunţat că studiază imaginile ultimului incident, dar că nu are acces în zona controlată de autorităţile separatiste. Totodată, Chişinăul a transmis că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică şi de a atrage atenţia asupra Transnistriei.
Anterior, pe 17 martie, Transnistria a afirmat că o dronă explozivă lansată de Ucraina a lovit o bază militară din Tiraspol, acuzaţii respinse de Republica Moldova, care le-a considerat ca fiind o tentativă de a provoca „panică”, notează Agerpres.
De partea sa, Kievul a acuzat atunci Moscova că a fost la originea „unei provocări în Transnistria printr-un atac cu dronă kamikaze”.
Rusia menţine în Transnistria un contingent de circa 1.500 de soldaţi într-o misiune așa-zisă “menţinere a păcii”, după războiul din anul 1992.
Forţele ucrainene controlează în continuare oraşul Ceasiv Iar din Donețk, anunță generalul Sîrskîi
Forţele ucrainene controlează în continuare oraşul Ceasiv Iar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor ruse de a rupe linia defensivă ucraineană, a afirmat sâmbătă comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit Reuters.
Agenţia de presă rusă de stat RIA a citat vineri un oficial care a susținut că forţele ruse au pătruns în suburbiile oraşului, pe care Moscova îl consideră un important avanpost pentru trupele Kievului. Armata ucraineană a transmis că informaţia nu este adevărată.
„Ceasiv Iar rămâne sub controlul nostru şi toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eşuat”, a scris Sîrskîi sâmbătă, într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Înaintarea rapidă a ruşilor în Ceasiv Iar, un oraş cu o populaţie de 12.200 de locuitori înainte de război, situat la vest de oraşul Bahmut (aflat în ruine şi ocupat de ruşi), ar însemna un eşec sumbru pentru Kiev şi ar conferi un impuls puternic ruşilor pe câmpul de luptă, notează Agerpres.
Forţele ruse avansează treptat în estul Ucrainei, după ce au cucerit în februarie oraşul Avdiivka, bastion puternic fortificat în această zonă estică, în timp ce trupele ucrainene încearcă să ţină piept asalturilor ruse în condiţiile unei penurii de muniţii, îndeosebi de obuze de artilerie, ajutorul american fiind blocat de luni de zile în Congresul SUA.
Rușii spun că au atacat „complexul militar-industrial ” din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a precizat că atacul nocturn din Ucraina „cu rachete și drone” a vizat „întreprinderile complexului militar-industrial ucrainean”, și nu ținte civile, transmite Kommersant.
„10 bombardamente ucrainene, 30 de obuze, cel puțin 2 victime”, la Donețk
Pe 6 aprilie, armata ucraineană a bombardat orașul Donețk „de cel puțin 10 ori, cu 30 de obuze”. Sunt cel puțin două victime civile, transmite ziarul rusesc de de stat Izvestia, care îl citează pe primarul orașului ucrainean aflat sub control rusesc, Alexei Kulemzin.
Două drone de recunoaștere rusești Orlan-10 au fost doborâte deasupra Mării Negre
Militari ai brigăzii de rachete antiaeriene Odesa au distrus două UAV-uri de recunoaștere Orlan-10 rusești, deasupra Mării Negre, au transmis Forțele de Apărare de Sud, citate de Suspilne.
Alertă de atacuri aeriene în mai multe regiuni din Ucraina
Forțele Aeriene ale Armate Ucrainene au raportat amenințarea cu utilizarea armelor balistice în regiunile Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Odesa, relatează canalul public Suspilne.
Ucrainenii prezintă imagini cu un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rusesc Azov
Direcția Principală de Informații din Ucraina (GUR) a prezentat imagini cu un atac asupra unei rafinării din Azov, regiunea Rostov, sud-vestul Rusiei.
„Facilitatea a fost folosită de statul agresor în scopuri militare pentru a sprijini purtarea unui război-genocid împotriva Ucrainei”, a subliniat Direcția.
Ar fi fost vizată o conductă folosită pentru pomparea produselor petroliere din rafinăria de petrol către navele-cisternă din teritoriul portuar de la Marea Azov.
„Încărcarea cu produse petroliere a fost suspendată pe termen nelimitat”, a mai precizat GUR.
Apelul lui Zelenski, după atacul rusesc de la Harkov
„Teroarea rusă împotriva Harkovului nu se oprește. Un alt atac asupra orașului și a regiunii. Au fost avariate clădiri rezidențiale și infrastructura civilă. Din păcate, 6 persoane au murit. Sincere condoleanțe rudelor și prietenilor. Cel puțin 10 persoane au fost rănite. Toate serviciile de urgență și salvare acționează. la fața locului, toate victimele sunt ajutate. Trebuie să facem oprim această teroare. Este imperativ să consolidăm apărarea antiaeriană pentru regiunea Harkov. Partenerii noștri ne pot ajuta în acest sens”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe canalul său de Facebook, preluat de Obozrevatel.
Rușii anunță că ucrainenii au bombardat două sate din regiunea Kursk
Satul Tetkino, districtul Glușkovski, a fost bombardat din partea ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, citat de Kommersant. Potrivit acestuia, o persoană a fost rănită și a fost internat. 7 case, 6 mașini și 3 magazine din piața locală au fost afectate.
Satul Popovo-Lejaci a fost și el bombardat și au fost avariate 13 gospodării și o mașină, a mai precizat oficalul rus.
Numărul răniților din regiunea Zaporojie crește
Mihailo Fedorov, șeful administrației din Zaporojie, a anunțat, sâmbătă, că 4 oameni au murit și cel puțini 25 au fost răniți, printre care doi copii, în urma atacurilor de ieri cu rachete asupra regiunii, transmite TSN.
Serviciile de salvare sunt prezente la fața locului, potrivit paginii de Facebook a poliției naționale ucrainene.
În noaptea de 5 spre 6 aprilie, trupele ruse au lovit masiv Ucraina cu rachete și drone-kamikaze. Potrivit rapoartelor Forțelor Aeriene, atacul a durat câteva ore. Regiunile Harkov, Zaporojie, Hmelnițki și Kiev au fost vizare.
Ministerul rus al Apărării: 10 rachete RM-70 Vampir au fost distruse deasupra regiunii Belgorod
Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus 10 rachete RM-70 Vampir peste regiunea Belgorod, a informat, sâmbătă, 6 aprilie, Ministerul rus al Apărării, citat de Kommersant. Potrivit guvernatorului Viacheslav Gladkov, nimeni nu a fost rănit.
Șapte blocuri și o clădire administrativă au fost avariate, iar o casă a luat foc, în satul Dubovoe. Zeci de mașini au suferit avarii.
Gladkov a spus, într-un videoclip pe Telegram, că făcea jogging în Belgorod, oraș în apropierea graniței cu Ucraina, în momentul atacului. Când semnalul raidului aerian s-a declanșat, s-a refugiat într-o structură modulară,
Nu sunt victime după atacul asupra regiunii Kiev
În timpul nopții, rușii a atacat regiunea Kiev, însă „toate țintele inamice au fost distruse”, transmite Administrația Militară, preluată de Ukrainska Pravda. Nu există victime sau răniți în urma atacului.
În urma căderii fragmentelor de dronă doborâte, un incendiu a izbucnit într-un hangar. Serviciile de urgență au localizat focul și îl țin sub control.
Polonia și-a ridicat în aer aeronavele, în urma atacului rusesc de azi-noapte
Comandamentul Operațional a ridicat aeronavele și aeronavele aliate în aer, în perioada atacului rusesc din Ucraina, a transmis Forțele Armatei ale Poloniei, într-o postare pe x, fosta Twitter.
„Se observă o activitate intensivă a aviației cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, legată de lansarea de rachete asupra teritoriului Ucrainei. Au fost inițiate toate procedurile necesare pentru siguranța spațiului aerian polonez”, a transmis armata poloneză.
Rușii au atacat cu zeci drone și rachete
În noaptea de 5 spre 6 aprilie, rușii au atacat cu 32 de UAV-uri Shahed și au expediat 6 rachete de diferite tipuri. Apărarea aeriană a doborât două rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, o rachetă de croazieră Kalibr și 28 de UAV-uri de atac Shahed-131/136, au precizat Forțele Aeriene din Ucraina.
6 morți și 10 răniți, la Harkov
„Acest atac asupra locuitorilor pașnici din Harkov dovedește încă o dată că Rusia este un stat terorist”, a declarat Ihor Terehov, citat de Ukrainska Pravda.
Șase oameni au murit, după atacul nocturn lansat de forțele rusești la Harkov. Alți 10 sunt răniți.
Atac cu rachete și drone la Harkov, anunță ucrainenii
Potrivit autorităților ucrainene, regiunea Harkov a fost lovită de rachete balistice lansate și drone Shahed din regiunea Belgorod. Au fost lovite un bloc, alte șase clădiri înalte, o benzinărie și un magazin, transmit publicațiile Ukrainska Pravda și Obozrevatel.
Doi civili au fost uciși în cartierul Șevcenkiv din Harkov, ca urmare a atacului și cel puțin 8 oameni au fost răniți
„Printre răniți se numără două femei de 25 și de 52 de ani, 6 bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 76 de ani”, a transmis poliția din regiunea Harkov.
„Apărarea aeriană acționează în regiunea Kiev”
O alertă de atac cu rachete a fost emisă și în regiunea Kiev: „Atac cu rachete. Vă rugăm să stați în adăposturi. Apărare aeriană acționează în regiune. Nu faceți fotografii și videoclipuri cu munca forțelor de apărare, doborârea țintelor aeriene și căderea acestora”, a transmis Administrația Militară Kiev, preluată de Ukrainska Pravda.
Potrivit presei ucrainene, au fost înregistrare explozii și la Hmenițki, și la Zaporojie.
4 morți și 20 de răniți, la Zaporojie
Ucrainenii au revizuit bilnțul atacului de vineri, de la Zaporojie, sud-estul țării. 4 oameni au murit, iar alți 20 au fost răniți, dintre care unii sunt în stare gravă, după loviturile care au vizat centrul orașului.
Au fost avariate 20 de clădiri private și 9 blocuri de locuinte, 1 instituție de învățământ și 4 unități comerciale.
Foto principal: Facebook Poliția Națională Ucraina