Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 783.
Comisia Europeană aprobă planul de reformă în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat Planul pentru Ucraina, o strategie de reformă și investiții pentru următorii patru ani, scrie The Kyiv Independent.
Conform planului, Ucraina va primi sprijin „regulat și previzibil” în cadrul mecanismului UE pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde de euro (53 de miliarde de dolari), potrivit unul comunicat al Executivului comunitar.
UE a aprobat pachetul de ajutor financiar pentru Ucraina în februarie, alocând două treimi din sumă sub formă de împrumuturi și o treime sub formă de granturi. Ucraina a fost de acord să implementeze diverse reforme ca parte a condițiilor pentru a primi fondurile.
Premierul Denis Smîhal a prezentat planul de facilități pentru Ucraina președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe data de 20 martie.
„Strategia de reforme și de investiții a Ucrainei oferă o bază solidă pentru a reconstrui o Ucraină mai modernă și mai prosperă, pe drumul său către UE”, a declarat von der Leyen.
„Prin propunerea de astăzi, demonstrăm încă o dată că Europa este alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie și că suntem pregătiți să oferim sprijinul financiar atât de necesar”, a mai spus șefa Comisiei Europene.
Reuters: Un acord între Rusia și Ucraina pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Kievul s-a retras
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, scrie luni Reuters, citând patru persoane implicate.
Potrivit acestor surse, care s-au exprimat cu condiţia anonimatului, acordul a fost convenit în martie „pentru a asigura securitatea navelor comerciale în Marea Neagră” şi, deşi Kievul nu a dorit să-l semneze formal, şi-a dat asentimentul ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-l anunţe pe 30 martie, înaintea alegerilor municipale care aveau apoi să fie un eşec pentru formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).
„Chiar în ultima clipă, Ucraina s-a retras brusc şi acordul a picat”, spune una dintre cele patru surse, celelalte trei confirmându-i versiunea.
Nu este clar ce a determinat Kievul să se răzgândească. Rusia, Ucraina şi Turcia nu au comentat deocamdată oficial această relatare, notează Agerpres.
Preşedintele Erdogan încearcă să menţină relaţii echilibrate cu Kievul şi Moscova în timp ce războiul din Ucraina continuă.
Zelenski, iritat de cererea SUA ca Ucraina să nu atace rafinăriile rusești (WP)
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, i-a cerut lui Volodimir Zelenski, în timpul întâlnirii lor private de la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie, ca forțele ucrainene să nu atace rafinăriile de petrol rusești, cerință care l-a „iritat” pe liderul de la Kiev, scrie luni, 15 aprilie, The Washington Post (WP), citând surse familiare cu acest subiect.
Argumentul invocat de Harris a fost că atacurile ucrainene ar duce la creșterea prețurilor globale ale energiei și la acțiuni mai agresive de represalii din partea rușilor pe teritoriul Ucrainei.
Mai multe detalii: Zelenski a fost „iritat” de solicitarea SUA ca Ucraina să nu atace rafinăriile rusești de petrol și a respins-o, dezvăluie presa americană
Forțele ucrainene ar fi lovit un post de comandă al rușilor în Crimeea
Forțele ucrainene au efectuat luni un atac cu rachete asupra unui post de comandă din peninsula anexată Crimeea, unde au fost instalate mai multe birouri ale unor importanți oficiali ruși, a declarat o sursă din cadrul serviciilor ucrainene de informații militare pentru The Kyiv Independent.
Informația vine în contextul în care au fost raportate explozii în Crimeea luni, la orele prânzului. O alertă de raid aerian a fost auzită timp de două ore.
Grupul local de partizani Atesh afirmă că au auzit că apărarea antiaerienă rusească a început să opereze. Atesh susține că baza militară a Brigăzii 810 de pușcași marini din Sevastopol a fost lovită.
Avioane rusești au fost, de asemenea, văzute decolând în timpul alertei de raid aerian, potrivit canalului de Telegram Crimean Wind.
În ultimele luni, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra peninsulei Crimeea, vizând echipamentele militare rusești din Marea Neagră.
Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Dmitro Pletenchuk, a declarat pe 30 martie că Rusia și-a retras aproape toate navele sale importante din porturile din Crimeea, în urma loviturilor ucrainene reușite.
Olanda, Germania și Canada vor trimite Ucrainei drone. „Timpul pentru discutarea deciziilor se scurge, avem nevoie de ele acum”
Germania, Olanda și Canada vor furniza drone Ucrainei, în timp ce Lituania va aloca fonduri suplimentare pentru producția de drone de tipul „first-person view ” (FPV), a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării luni, după o întâlnire a reprezentanților acestor țări, potrivit The Kyiv Independent.
Regatul Unit și Letonia conduc coaliția privind dronele, care a fost înființată în ianuarie pentru a consolida arsenalul de drone al Ucrainei. Șapte țări, în afară de statele fondatoare, s-au alăturat alianței, printre care Germania, Canada, Olanda, Lituania, Suedia, Estonia și Danemarca.
Germania intenționează să furnizeze Ucrainei drone de recunoaștere Vector 211, fără a preciza cantitatea, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării.
Canada, la rândul său, va trimite 450 de drone SkyRanger, destinate mai multor tipuri de misiuni, în timp ce Olanda, în colaborare cu Danemarca și Germania, va furniza Ucrainei drone de recunoaștere Heidrun RQ-35 în valoare de 200 de milioane de euro (213 milioane de dolari).
Lituania va aloca, de asemenea, 3 milioane de euro (3 milioane de dolari) pentru producția ucraineană de drone FPV.
„Situația de pe linia frontului se schimbă în fiecare zi, inamicul continuă să atace instalații civile, în special infrastructura energetică”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Katerina Chernohorenko, în timpul reuniunii, adăugând că Ucraina are nevoie de „instrumente” pentru a răspunde la aceste atacuri.
„Timpul pentru discutarea deciziilor se scurge, avem nevoie de ele acum”, a spus Chernohorenko.
Conform ministrului leton al Apărării, Andris Spruds, coaliția privind dronele așteaptă ca noi membri să se alăture și să sprijine această inițiativă.
Letonia a anunțat anterior că va livra „în curând” drone în valoare de 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) Ucrainei.
Ucraina alocă 6 miliarde de dolari pentru achiziția de armament în 2024
Bugetul de apărare al Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru acest an, include 6 miliarde de dolari pentru achiziția de armament, a anunțat luni ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin, potrivit agenției de presă Interfax-Ucraina.
Kievul urmărește să stabilească locații interne pentru producția de arme și să își intensifice eforturile pentru a crește producția internă de drone, un instrument esențial pe câmpul de luptă, pe fondul creșterii incertitudinii legate de ajutorul militar din partea SUA.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina și-a triplat producția internă de echipamente și arme în 2023 față de anul precedent.
Potrivit lui Kamyshin, 30 de miliarde de dolari din suma totală au fost alocate pentru plăți către armată în 2024. O altă parte va fi cheltuită pentru combustibil și haine pentru soldați.
„Aceasta este suma (6 miliarde de dolari, n.r.) pe care o avem în contracte pentru producătorii noștri, în primul rând ucraineni, și este foarte puțin, deoarece capacitatea noastră de producție este de trei ori mai mare”, a declarat Kamyshin.
În prezent, Kievul negociază cu parteneri străini pentru a achiziționa pe cheltuiala lor articole militare ucrainene și a le transfera apoi către forțele armate ale țării, potrivit ministrului.
Ucraina este pregătită să își acopere nevoile cu producția proprie în anumite domenii, inclusiv vehicule blindate, sisteme fără pilot de toate tipurile (drone) și sisteme de artilerie, a adăugat Kamyshin.
Ucraina are acorduri privind producția comună în domeniul apărării cu mai multe țări, inclusiv cu SUA.
Rușii au bombardat regiunea Harkov, atacul soldându-se cu moartea a doi oameni, potrivit guvernatorului
Forțele ruse au ucis două persoane după ce au lovit luni o unitate de învățământ din regiunea Harkov, a anunțat guvernatorul Oleg Sinegubov, potrivit Reuters și The Kyiv Independent.
Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată asupra satului Lukiantsi, situat în apropiere de granița cu Rusia, a precizat guvernatorul Sinegubov, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
Guvernatorul regional nu avea informații complete despre numărul de persoane rănite în urma atacului.
Pe măsură ce Rusia și-a intensificat loviturile în primăvară, regiunea Harkov a fost din ce în ce mai mult afectată de atacuri.
Lipsa de apărare antiaeriană a Ucrainei și faptul că această regiune estică se află aproape de granița cu Rusia au făcut-o deosebit de vulnerabilă la atacurile asupra infrastructurii energetice, care au provocat întreruperi de energie electrică pe scară largă.
Trupele ruse au vizat duminică 15 așezări din regiunea Harkov, o femeie de 57 de ani fiind ucisă, iar o alta fiind rănită, a anunțat anterior Sinegubov.
Ucraina cere sprijin „îndrăzneț” din partea aliaților pentru noi sisteme de apărare antiaeriană
Ucraina le-a cerut din nou luni aliaţilor săi internaționali să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare antiaeriană care să ajute la protecția împotriva valurilor de atacuri ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni, iar unul dintre argumentele aduse de șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, a fost acela că în acest fel sunt apărate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian, scrie Reuters.
„Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, în cadrul unei conferinţe de securitate la Marea Neagră unde s-a exprimat prin legătură video.
Mai multe detalii: Kuleba: Apărarea aeriană ucraineană protejează şi vecinii din România, Republica Moldova şi Polonia de amenințarea rachetelor și dronelor rusești
Ucraina a dublat importurile de electricitate și a oprit exporturile
În ultimele 24 de ore, Ucraina și-a dublat importurile de energie electrică față de săptămâna trecută, anulând în același timp exporturile, transmite, luni, Ukrainska Pravda.
Astfel, în cursul zilei de duminică, 14 aprilie, Ucraina a importat un total de 9.242 MWh din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova, în condițiile în care, vineri, 12 aprilie, această cifră a fost de 4.750 MWh .
Totodată, pe 12 aprilie, Ucraina a exportat în total 2.200 MWh.
Nu este așteptat niciun export de electricitate pe 15 aprilie.
Peste 300 de atacuri au fost respinse de ucraineni în ultima săptămână în direcțiile Novopavlovsk și Bahmut
În cursul săptămânii trecute, pe front au avut loc peste 480 de lupte, dintre care peste 300 în direcțiile Bakhmut și Novopavlovsk, unde ucrainenii au reușit să respingă asalturile rușilor, a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andri Kovalev.
„În total, au avut loc peste 480 de ciocniri de luptă săptămâna trecută, timp în care rușii au lansat 88 de rachete și peste 680 de lovituri aeriene, au efectuat peste 740 de atacuri ale MLRS asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a obiectelor de infrastructură civilă”, a spus Andri Kovalev.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, în direcția Novopavlovsk, rușii continuă să desfășoare acțiuni ofensive în zonele așezărilor Krasnohorivka, Georgiivka, Novomikailivka, Kostiantinivka, Vodiane și Urojane din regiunea Donețk.
„În cursul săptămânii trecute, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins aproximativ 160 de atacuri inamice în această direcție”, a transmis Andri Kovalev.
De asemenea, săptămâna trecută, în regiunea Bakhmut, rușii au efectuat aproximativ 170 de atacuri fără succes în zonele Belogorivka, regiunea Luhansk, Ivanivski, Verkniokamianski, Vîimka, Rozdolivka și Chasovoy Yar, Novi, Opitni, Spirnî, New York, Klișchiivka, Stupocki, regiunea Donețk.
Centrul orașului Sloviansk, lovit de o rachetă rusească
Rușii au atacat luni dimineață cu rachete centrul orașului Sloviansk din regiunea Donețk, a anunțat, luni, Vadim Filașkin, șeful administrației militare regionale.
Atacul aerian a avut loc luni dimineață, în jurul orei 7.00 și a afectat două blocuri din centrul orașului, potrivit autorităților locale.
„În jurul orei 7:00, orașul a fost bombardat. O rachetă a lovit partea centrală, pe strada Poștova. Clădiri înalte au fost avariate”, a transmis Vadim Filașkin.
Potrivit oficialului ucrainean, periferiile cartierelor Pokrovsk, Kramatorsk și Bahmut au fost și ele sub focul inamicului.
Satul Robotîne, distrus complet în bombardamentele rusești
Forțele de apărare din sudul Ucrainei au prezentat o înregistrare video cu modul în care arată satul Robotîne din regiunea Zaporojie, în urma bombardamentelor rusești, informează Ukrainska Pravda.
„Așa arată acum Robotîne, care nici măcar nu poate fi numit o așezare, deoarece nu mai există populație. Fugind de ruși, oamenii au fost nevoiți să plece, pentru că nu a mai rămas nici măcar o casă. Aceasta este fața „lumii ruse”. Așa acționează cei care pretind că vin și „eliberează” teritoriile noastre.. Ne eliberează de grădinile înflorite, de casele confortabile, de râsetele copiilor și de viață. Și apoi, lăudându-se pe ruine, raportează despre „succesele de pe front””, au transmis forțele de apărare din sudul Ucrainei.
Senatul american anunță că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina și Israel
Liderii din Congresul SUA și președintele Joe Biden au ajuns la un consens asupra aprobării unui nou sprijin militar pentru Israel și Ucraina, a anunțat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, citat de ABC News.
Potrivit lui Schumer, Joe Biden și liderii din Congres au discutat duminică în cadrul unei conferințe telefonice și au ajuns la un acord că trebuie să acționeze rapid pentru a ajuta atât Israelul cât și Ucraina.
Mai multe detalii: Liderul majorității democrate din Senatul SUA anunță un consens privind aprobarea ajutoarelor militare propuse de Biden pentru Ucraina și Israel
Patru persoane au murit în bombardamentul rusesc asupra orașului Siversk
În seara zilei de 14 aprilie, trupele ruse au lovit orașul Siversk din regiunea Donețk cu sisteme de rachete. În urma bombardamentului, patru bărbați au fost uciși, a transmis, luni, șeful administrației militare Donețk, Vadim Filașkin.
După bombardament din seara zilei de 14 aprilie, autoritățile locale ucrainene au stabilit că patru bărbați cu vârsta cuprinsă între 36 și 86 de ani au murit în urma atacului.
„Rușii vor să omoare cât mai mulți posibil dintre oamenii noștri, iar singura modalitate de a fi în siguranță este să fie evacuați în regiuni mai sigure ale Ucrainei”, a spus Vadim Filașkin.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 454.420 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 770 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 7.180 de tancuri, 13.796 de blindate, 11.593 de sisteme de artilerie, 347 de avioane, 324 de elicoptere și 9.266 de drone.
Rușii folosesc noi tactici pentru a distruge rețeaua energetică a Ucrainei
În ultimele două ierni, Ucraina a rezistat unor valuri de atacuri aeriene rusești care urmăreau să-și distrugă infrastructura energetică, să-i cufunde cetățenii în întuneric și să folosească temperaturile înghețate ca armă de război, relatează CNN.
Ucraina a supraviețuit atacului datorită sistemelor de apărare aeriană occidentală și a măsurilor de economisire a energiei luate de cetățenii săi, în timp ce familiile găteau pe sobele de camping și medicii efectuau operații cu lanterna.
După ce Ucraina a rezistat „furtunii” iarna trecută, Rusia și-a reînnoit atacurile în ultimele săptămâni, lovind rețeaua energetică a Ucrainei cu o intensitate și într-un mod nemaivăzut de la începutul războiului.
„Tacticile lor s-au schimbat – din păcate, nu în bine pentru noi. Într-o perioadă atât de scurtă – în câteva săptămâni de atacuri masive rusești – aproape toate eforturile noastre de reconstrucție și reparare de-a lungul unui întreg an au fost distruse în câteva zile, în câteva atacuri”, a declarat pentru CNN Svitlana Grinciuk, ministrul adjunct al energiei din Ucraina.
Mai multe detalii: „Tacticile lor s-au schimbat”. Cum încearcă Rusia să distrugă rețeaua energetică a Ucrainei
Cel puţin 16 morţi şi 20 de răniţi, după un atac ucrainean în oraşul Tokmak, susțin ocupanții ruși
Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak – aflat sub control rus -, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse în această regiune, Zaporojie, în sudul Ucrainei, scrie News.ro.
Douăsprezece persoane au fost rănite grav în aceste bombardamente, care au avut loc vineri seara, a anunţat în weekend, pe Telegram, Evgheni Baliţki.
Ucraina nu a reacţionat în urma acestor acuzaţii.
Zaporojie este una dintre cele patru regiuni ucrainene ocupate de forţe ruse, a căror anexare a fost revendicată de Moscova, după invazia din februarie 2022.
Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este în continuare ocupată de forţe ruse din martie 2022.
Instalaţia a fost vizată într-o serie de atacuri cu dronă, la 7 aprilie, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.
Directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafel Grossi avertiza joi că se teme că aceste atacuri recente la centrală „marchează începutul unui nou front al războiului extrem de periculos”.
Ele „ne-au făcut să ăntrăm într-o nouă fază crucială” a conflictului, avertiza Rafel Grossi în deschiderea unei reuniuni, la Viena, a celor 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, convocată de urgenţă la solicitarea Rusiei şi Ucrainei.
Alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina. Orașul Dnipro, vizat de atac
În noaptea de duminică spre luni, Forțele Aeriene au raportat amenințarea unui atac aerian rusesc cu arme balistice din est. Puțin mai târziu, mai multe exploziile au răsunat în orașul Dnipro, transmite Ukrainska Pravda.
Autoritățile locale au îndemnat populația să meargă în adăposturi după o „amenințare cu folosirea armelor balistice din est!”.
Ulterior, s-a raportat că în orașul Dnipro din regiunea Dnipropetrovsk s-au auzit zgomote de explozii.
Atacul vine după ce raionul Dnipro a fost vizat de atacurile forțleor rusești și duminică după-amiază. Atunci, 12 persoane, inclusiv un adolescent de 15 ani, au fost rănite în localitățile Dnipro și Liubimivska din regiunea Dnipropetrovsk, ca urmare a căderii fragmentelor unei rachete inamice lovite de apărarea antiaeriană ucraineană.
Zelenski: Avem nevoie de ajutor de la aliaţii noştri cu apărare antiaeriană, ca Israelul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de ajutor din partea aliaţilor săi pentru a se apăra de atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliaţii săi pentru a distruge ameninţările inamice, relatează Reuters, citată de Agerpres.
„Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – ameninţările din aer au fost distruse de asemenea de aliaţii săi”, a spus duminică Zelenski în discursul său video transmis, ca de obicei, în cursul serii. „Iar când Ucraina spune că aliaţii nu pot închide ochii la rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este necesar să se acţioneze, şi să se acţioneze puternic”, a adăugat el.
Mai multe detalii: Zelenski: Avem nevoie de ajutor de la aliaţii noştri cu apă