Cancelarul german speră că țările NATO pot livra încă 6 sisteme Patriot Ucrainei
Există șase sisteme Patriot suplimentare în țările NATO care ar putea fi livrate Ucrainei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz pe 18 aprilie, în urma unui summit al Consiliului European Special de la Bruxelles, transmite Kyiv Independent.
Ucraina se confruntă cu o penurie de sisteme de apărare aeriană pe fondul creșterii atacurilor rusești asupra zonelor civile și a infrastructurii energetice. Sistemele Patriot fabricate în SUA sunt foarte eficiente în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră ale Rusiei.
Germania a anunțat pe 13 aprilie că va furniza Kievului un sistem Patriot suplimentar, al treilea sistem Patriot oferit de Berlin.
„Germania a luat măsuri substanțiale pentru echiparea Ucrainei” și acum îndeamnă și pe „alții să ia decizii similare”, a spus Scholz.
„Știm că Ucraina are nevoie de sprijinul nostru acum. Are nevoie de un semnal clar că va dura mult timp și în mod continuu. Și acesta este și scopul eforturilor noastre de a asigura aprovizionarea cu suficiente arme, artilerie și muniție”, a adăugat cancelarul german.
Atac cu rachete rusești asupra regiunii Harkov
Joi, 18 aprilie, armata rusă a lansat un atac cu rachete lansate din regiunea rusă Belgorod asupra satului Sorokivka din regiunea Harkov, rănind un civil, au anunțat autoritățile locale.
„În jurul orei 12.20, Forțele Armate Ruse au lansat un atac cu rachetă asupra satului Sorokivka, raionul Harkov. Clădirea unui magazin a fost avariată. Un civil de 45 de ani a fost rănit”, a anunțat procuratura regională Harkov.
Cel puțin 543 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului
Procuratura Generală a Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat că în urma războiului declanșat de Rusia au murit 543 de copii în Ucraina, iar alți cel puțin 1.296 au fost răniți, relatează Ukrinform.
„Cel puțin 1.839 de copii au căzut victime în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Până în dimineața zilei de 18 aprilie 2024, potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 543 de copii au fost uciși și cel puțin 1.296 au fost răniți”, se arată în comunicat.
Cei mai afectați au fost copiii din regiunile Donețk – 529, Harkov – 346, Herson – 150, Dnipropetrovsk – 131, Kiev – 130, Zaporojie – 108 și Nikolaiev – 103.
Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul de armament
Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE.
„La începutul anului 2024, Ucraina s-a aflat într-o situaţie dificilă din cauza cantităţilor insuficiente atât de finanţare, cât şi de arme şi muniţie”, a explicat Marcenko într-un mesaj publicat pe reţelele sale de socializare, după ce a participat miercuri la Washington la cea de-a cincea reuniune ministerială despre Ucraina a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.
Marcenko a avertizat cu privire la „consecinţele negative pentru bugetul Ucrainei” ale cheltuielilor pentru armament care ar fi putut fi evitate dacă partenerii Kievului ar fi trimis ajutorul pe care îl plănuiseră.
Ministrul ucrainean a lăudat „politicile eficiente” ale guvernului său, care „au permis menţinerea stabilităţii financiare” în ciuda cheltuielilor neaşteptate şi a întârzierilor în ajutorul economic internaţional.
„Lipsa ajutorului sau întârzierile în sprijinul Ucrainei afectează negativ capacitatea noastră de a ne înfrunta inamicul pe front, iar lipsa apărării antiaeriene şi antirachetă reduce potenţialul economic al ţării”, a adăugat ministrul, care a transmis aceste mesaje la întâlnirea de la Washington.
Marcenko a cerut, de asemenea, „accelerarea căutării unui mecanism de utilizare a activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse în beneficiul Ucrainei”.
Patru lansatoare rusești de rachete S-400 lovite în atacul asupra bazei aeriene din Crimeea, anunță Kievul
Atacul atac ucrainean de miercuri asupra unui aerodrom militar din Crimeea a avariat grav patru lansatoare de rachete, trei stații radar și alte echipamente, a anunțat joi agenția de spionaj militar ucraineană, citată de Reuters.
Patru lansatoare pentru rachete sol-aer S-400 și un punct de control al apărării antiaeriene staționate la o bază aeriană din Djankoi s-au numărat printre echipamentele „distruse sau grav avariate”, a precizat direcția de informaţii a armatei ucrainene (GRU), citată de Ukrainska Pravda.
În ceea ce privește numărul de avioane avariate sau distruse în urma atacului, acesta este în curs de clarificare.
Premierul ucrainean avertizează că s-ar putea ajunge la al Treilea Război Mondial dacă țara sa e înfrântă de Rusia
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a transmis avertismentul legat de riscul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, într-un interviu pentru BBC, înaintea votului american asupra legii privind ajutorul pentru Kiev, blocată de câteva luni în Congres.
Avem nevoie de acești bani ieri, nu mâine, nu astăzi. Dacă nu o vom proteja (…) Ucraina va cădea. Astfel, sistemul global de securitate va fi distrus (…) și toată lumea va trebui să găsească (…) un nou sistem de securitate”, a spus Șmîhal.
„Sau vor fi multe conflicte, multe astfel de tipuri de războaie și, în cele din urmă, s-ar putea ajunge la cel de-al treilea război mondial”, a adăugat premierul Ucrainei.
Mai multe detalii: Dacă Ucraina e învinsă de Rusia, „se poate ajunge la al treilea război mondial”, spune șeful guvernului de la Kiev
87 de confruntări pe front în ultima zi
În ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat 4 rachete și 57 de lovituri aeriene asupra Ucrainei. De asemenea, au bombardat de 89 de ori pozițiile trupelor ucrainene și zonele populate cu sisteme de rachete, a transmis, joi, Statul Major al armatei ucrainene.
„În total, 87 de lupte au avut loc pe front în cursul zilei de miercuri. Rușii au tras cu artileria asupra a peste 120 de localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaev”, se arată în comunicat.
21 de „ținte aeriene” doborâte deasupra regiunii Belgorod. Două persoane rănite, anunță autoritățile ruse
Forțele ruse de apărare aeriană au doborât 21 de ținte aeriene în apropiere de Belgorod, a declarat joi șeful regiunii, Viacheslav Gladkov, pe Telegram, relatează agenția rusă de presă Interfax.
„Sistemul nostru de apărare aniaeriană a funcționat peste Belgorod și regiunea Belgorod: 21 de ținte aeriene au fost doborâte la apropierea orașului, potrivit informațiilor preliminare”, a anunțat Viacheslav Gladkov.
Potrivit guvernatorului rus, în urma atacului aerian de joi dimineață au fost înregistrate două victime.
„Două persoane au fost rănite în Șebekino și în Razumni. O persoană primește îngrijiri medicale în ambulatoriu, iar alta a refuzat spitalizarea”, a scris Viacheslav Gladkov.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 456.960 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie, relatează Ukrinform.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 910 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 7.196 de tancuri, 13.835 de blindate, 11.637 de sisteme de artilerie, 347 de avioane, 325 de elicoptere și 9.284 de drone.
Zelenski: Atacurile rusești asupra centralelor nucleare nu sunt excluse
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu exclude ca rușii să atace infrastructura centralelor nucleare ucrainene și, în acest sens, solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană, relatează publicația Pravda.
Liderul de la Kiev a făcut această afirmație într-un discurs online la o ședință a Consiliului European, când a precizat totodată că Rusia a distrus aproape toată capacitatea Ucrainei de generare a energiei termice.
„Barajele și echipamentele hidrocentralelor, precum și infrastructura de gaze sunt supuse atacurilor teroriste. Rusia nu renunță la șantajul cu radiații și, în special, continuă să se joace brutal cu siguranța centralei nucleare Zaporojie. Nu excludem ca infrastructura celorlalte centrale nucleare ale noastre și a rețelelor de distribuție să fie, de asemenea, sub amenințarea terorii ruse”, a spus Zelenski.
„Acest lucru poate fi oprit doar de apărarea aeriană – prin sisteme specifice, cum ar fi Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Sistemele pe care le aveți. Ele sunt necesare în Ucraina chiar acum – necesare pentru a-l împiedica pe Putin să se bazeze pe metode teroriste. Și aceasta este și nevoia voastră de securitate”, a mai afirmat președintele Ucrainei.
Ucraina a anunță că a doborât toate cele 13 drone lansate de Rusia noaptea trecută
În noaptea de 18 aprilie, forțele ruse au lansat 13 drone de tip Shahed asupra Ucrainei, iar apărarea aeriană a țării le-a doborât pe toate, a anunțat Comandantul Forțelor Aeriene Nikolai Oleshchuk, citat de Ukrainska Pravda.
Oficialul precizează, într-un mesaj pe Telegram, că forțele ruse au lansat dronele din zonele Primorsko-Akhtarsk din Rusia și Capul Chauda din Crimeea.
Dronele au fost doborâte în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Vinița, Poltava, Hmelnîțkîi, Ternopil și Ivano-Frankivsk.
Șefa Administrației Regionale Ivano-Frankivsk, Svetlana Onischuk, a anunțat joi dimineață, pe Telegram, că forțele ruse au vizat infrastructura critică din regiune, notează tot Ukrainska Pravda.
„În zori, inamicul a atacat regiunea Ivano-Frankivsk cu drone de atac. Țintele au fost infrastructura critică. Toate țintele aeriene au fost neutralizate”, a anunțat aceasta.
Căderea unor resturi de drone au provocat incendii, însă nu au fost înregistrate victime, a mai spus Onischuk.
Numărul victimelor atacului rusesc asupra orașului Cernigău
crescut la 18
Cel puțin 18 persoane au murit și alte 77 au fost rănite în atacul de miercuri asupra orașului ucrainean Cernigău, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență joi dimineață, relatează Ukarinska Pravda.
„Până în această dimineață, 18 persoane au fost ucise și 77 rănite (dintre care patru copii), inclusiv trei persoane salvate din dărâmături”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
De la locul atacului au fost îndepărtate 1.580 de tone de deșeuri din construcții, iar 71% din partea distrusă a clădirii a fost demontată, au mai anunțat autoritățile.
Zelenski a confirmat că Ucraina a lovit un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că forțele ucrainene au lansat, la începutul zilei de 17 aprilie, un atac împotriva unui aerodrom militar rusesc din Djankoi, în Crimeea, relatează The Kyiv Independent.
Liderul de la Kiev nu a dat detalii despre urmările atacului, dar a mulțumit a mulțumit forțelor armate și comandantului-șef Oleksandr Sîrski pentru operațiune.
Explozii au fost raportate în apropierea aerodromului în primele ore ale zilei de 17 aprilie, iar canalele locale Telegram au publicat imagini cu un incendiu de amploare.
Mai târziu, în cursul zilei, grupul de partizani Atesh a afirmat că în timpul atacului a fost lovit un sistem rusesc de apărare aeriană S-400 și un post de comandă militar.
Potrivit grupului, un lansator al bateriei S-400 a explodat în urma atacului, avariind restul sistemului. Forțele rusești au poziționat lansatorul chiar lângă depozitele de muniție, mai precizează Atesh.
Alerte de atac în Ucraina, în timpul nopții
O alertă antiaeriană a fost declarată în noaptea de miercuri spre joi în mai multe regiuni din Ucraina din cauza amenințării cu folosirea de către Rusia a dronelor și rachetelor, relatează Ukrainska Pravda și BBC Rusia.
Forțele aeriene ucrainene au raportat deplasarea unui grup de drone de atac la granița dintre regiunile Poltava și Cerkasî spre regiunea Kiev, precum și pericolul unor atacuri cu rachete în nord și est.
Explozii au fost auzite în regiunile vestice Hmelnițki și Ivano-Frankivsk, relatează radiodifuzorul Suspline.
Ucraina are nevoie de „măsuri imediate” pentru a întări apărarea sa antiaeriană, avertizează Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat miercuri pe secretarul general al NATO că ţara sa are nevoie de „măsuri imediate” pentru a întări apărarea sa antiaeriană în faţa bombardamentelor ruse, după un atac care a făcut 17 morţi la Cernigău, în nordul Ucrainei, informează AFP.
„Ucraina are nevoie de măsuri imediate pentru a-şi întări apărarea antiaeriană”, a declarat Zelenski pe platforma X, afirmând că l-a informat pe Jens Stoltenberg despre acest atac şi despre cele care au vizat reţeaua electrică ucraineană în ultimele săptămâni.
Noi bombardamente asupra Herson
Armata rusă a bombardat miercuri seară orașul Berislav din regiunea Herson, iar în urma atacului un bărbat de 67 de ani a fost rănit, au anunțat autoritățile locale.
Potrivit autorităților ucrainene, ruții au lansat două bombe aeriene ghidate spre oraș. În urma bombardamentelor, o clădirea administrativă a fost avariată, iar un localnic de 67 de ani a ajuns la spital.
Zeci de locuințe, distruse în Cernigău după atacul rusesc
Atacul cu rachete rusești a avariat 24 de clădiri din orașul Cernigău, a anunțat Dmitro Brizhinski, șeful Administrației Militare a orașului, într-o postare pe Facebook, potrivit Ukrinform.
„În prezent, 24 de case și 252 de apartamente au fost avariate”, a spus Brizhinski.
Șeful NATO cere membrilor alianței să dea mai multe arme Ucrainei în loc să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, miercuri, într-o conferință de presă la Bruxelles, că, în opinia sa, statele membre ale Alianței ar trebui să acorde prioritate unui ajutor militar mai mare Ucrainei înainte de a îndeplini obiectivul de a cheltui pentru propria apărare, relatează Ukrainska Pravda.
Jens Stoltenberg a remarcat decizia Danemarcei și a Olandei de a aloca ajutor militar suplimentar Ucrainei, pe care au anunțat-o în ultimele zile, precum și inițiativa Cehiei de a procura obuze de artilerie.
„Dar Ucraina are nevoie de mai mult. Prin urmare, dacă aliații se confruntă cu alegerea între îndeplinirea obiectivelor NATO de cheltuieli pentru apărare și acordarea de mai mult ajutor Ucrainei, semnalul meu este clar: trimiți mai mult în Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg.
Drept exemplu, secretarul general al Alianței a citat Danemarca, care și-a transferat toate sistemele de artilerie în Ucraina, dar în același timp „are planuri specifice pentru reaprovizionarea lor”.