Relatarea Livetext a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 818.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Lituania propune ca Ucraina să poată lovi Rusia cu armele occidentale. „Am făcut greşeala de a pune limite”

Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Mai multe detalii: Lituania propune ca Ucraina să poată lovi Rusia cu armele occidentale. „Am făcut greşeala de a pune limite”

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Volodimir Zelenski, nemulţumit că ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent

Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev, informează Agerpres.

Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, nemulţumit că ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Mandatul de preşedinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie, dar războiul îl menține la putere

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie astăzi, 20 mai, după ce în urmă cu cinci ani câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina cu 73%, însă legea marţială instituită după declanşarea războiului de către Rusia nu permite convocarea alegerilor, scrie BBC.

Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV
Recomandări
Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV

Mai multe detalii: Mandatul de preşedinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie, dar războiul îl menține la putere

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Lloyd Austin: Rusia va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei ucrainene

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele rusești vor încerca să facă noi progrese în „săptămânile următoare” și vor încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul graniței ucrainene, transmite The Guardian.

Forțele ruse, care în ultimele luni au făcut doar progrese moderate, au lansat un asalt surpriză în regiunea Harkov la 10 mai, care a dus la cele mai mari câștiguri teritoriale ale lor într-un an și jumătate.

„Aceasta este o luptă grea și periculoasă, dar apărătorii Ucrainei dau dovadă de un curaj și o îndemânare extraordinară”, a declarat Austin, la cel de-al 22-lea summit al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, în format Ramstein.

Austin a adăugat că noua ofensivă a lui Vladimir Putin la Harkov a sporit urgența sprijinului acordat de Occident Ucrainei, precizând că SUA livrează Kievului asistența de care are nevoie urgentă.

Austin a declarat că SUA vor continua să aprobe pachete „substanțiale” de asistență de securitate pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că un „flux constant” de ajutor va fi acordat Kievului „săptămână de săptămână”.

Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?
Recomandări
Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?

Putin a declarat săptămâna trecută, în timpul unei călătorii în China, că ofensiva din nord-estul țării este o ripostă la bombardamentele Ucrainei asupra regiunilor de frontieră și că Moscova încearcă să creeze o „zonă de securitate”.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Medvedev spune că Zelenski este o țintă militară legitimă

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat la TASS că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”, relatează The Kyiv Independent.

„(Zelenski) conduce deja un regim politic ostil Rusiei, care duce un război împotriva noastră. Iar liderii țărilor care duc un război sunt întotdeauna considerați o țintă militară legitimă”, a declarat Medvedev.

În interviul pentru TASS, Dmitri Medvedev, devenit una dintre vocile radicale ale Kremlinului, spune că Zelenski ar trebui să fie arestat şi judecat sau lichidat ca terorist după capitularea Kievului. „Soarta ulterioară (după capitularea Ucrainei) a lui Zelenski nu ne este indiferentă. El trebuie să fie prins şi judecat pentru crime împotriva cetăţenilor ruşi şi ucraineni. Dacă este imposibil de a livra un astfel de criminal, trebuie aplicate regulile practicate pentru terorişti”, a subliniat Medvedev. „Aceasta este exact soarta pe care a avut-o maestrul spiritual al lui Zelenski, Stepan Bandera”, a adăugat el, referindu-se la un naţionalist radical ucrainean care a fost asasinat de KGB la Munchen în 1959, notează News.ro.

Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”
Recomandări
Bogdan Doroftei, director medical al Maternității Cuza-Vodă din Iași, cere legislație și un plan de țară pentru creșterea natalității. „În 50 de ani populația României va fi de 9 milioane”

Kievul a anunţat la începutul acestei luni că a dejucat un complot rus în vederea asasinării lui Volodimir Zelenski şi altor funcţionari de rang înalt pus la cale de serviciile ruse cu ajutorul unor agenţi recrutaţi chiar din rândul Serviciului de Pază al preşedintelui.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Ucraina controlează aproximativ 60% din Vovceansk, în regiunea Harkov

Forţele armatei ucrainene controlează în prezent aproximativ 60% din oraşul Vovceansk şi luptă din casă în casă pentru a apăra acest oraş de frontieră în regiunea Harkov (nord-est), care pare să fie principalul obiectiv al ofensivei ruse în zonă, au declarat oficiali de la Kiev în cea mai detaliată evaluare publică a luptelor din acest oraş de până acum, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

„Oraşul este controlat într-o proporţie de aproximativ 60% de forţele armate ucrainene”, a afirmat şeful administraţiei militare regionale, Roman Semenuha, într-o intervenţie la televiziunea publică ucraineană. Rusia, a adăugat el, continuă să lanseze atacuri asupra oraşului pentru a disloca complet trupele ucrainene care îl apără.

Capturarea oraşului Vovceansk ar fi cel mai semnificativ câştig al Moscovei de când a deschis un nou front în partea de nord a regiunii Harkov la începutul acestei luni.

„Inamicul continuă să încerce, mai ales în interiorul Vovceansk, să împingă forţele armate ucrainene să iasă din oraş”, a spus Semenuha, adăugând că, în asaltul lor, trupele ruse utilizează bombe aeriene, printre alte mijloace, iar atacurile continuă şi în direcţia localităţii Lipţî, situată pe cealaltă axă, în zona de frontieră Harkov, unde Rusia atacă.

„Soldaţii noştri încearcă să apere oraşul casă cu casă, stradă cu stradă”, a adăugat guvernatorul regiunii Oleh Siniehubov. „Planul inamicului de a cuceri rapid nordul regiunii a eşuat”, a mai spus el la televiziunea naţională.

Potrivit acestuia, linia frontului se întinde de acum de-a lungul râului Vovcea, care traversează oraşul Vovceansk.

Şeful poliţiei din Vovceansk declarase săptămâna trecută că forţele ruse ocupaseră poziţii în oraş, şi calificase situaţia drept „extrem de dificilă”. Diferiţi purtători de cuvânt ai armatei ucrainene au recunoscut până acum prezenţa rusă în partea de nord a localităţii Vovceansk.

Înaintarea Rusiei în regiunea Harkov cu asalturi în zonele Vovceansk şi Lipţî a forţat Ucraina să trimită întăriri, răsfirând trupele de-a lungul liniei de front de peste 1.000 km în est şi sud.

Statul Major General ucrainean a declarat anterior că forţele sale au respins atacuri ruseşti în apropiere de Stariţa, un sat situat la aproximativ 5 km de graniţa cu Rusia, în timp ce unele unităţi ale Kievului lucrau luni pentru a consolida poziţiile defensive în zonă.

Semenuha a declarat că autorităţile locale au evacuat aproximativ 10.500 de persoane din zonele de frontieră din 10 mai, când Rusia şi-a lansat ofensiva în regiunea Harkov.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Atac asupra unei baze ruse dintr-o suburbie ocupată a orașului Luhansk, anunță guvernatorul ucrainean al regiunii

Un atac ucrainean cu rachete a vizat o bază militară rusă din suburbia ocupată a orașului Luhansk, Iuvileine, luni, 20 mai, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, Artem Lysohor, citând locuitori din zonă, relatează The Kyiv Independent.

„Potrivit informațiilor din surse deschise, s-a aflat despre o altă lovitură reușită a lansatoarelor noastre de rachete asupra bazei rasiștilor (rușilor) din satul Iuvileine din suburbiile orașului Luhansk. În chat-urile locale, locuitorii din Luhansk confirmă faptul că la locul loviturii a fost instalată o tabără militară în mijlocul clădirilor civile. Până în 2014, în zonă se afla Academia de Afaceri Interne”, a scris Lysohor, într-o postare pe Telegram.

„«Onoarea unui ofițer rus» este să se ascundă în spatele compatrioților noștri și printre casele noastre. În general, acest lucru nu este nimic nou. Îi felicităm pe luptătorii noștri pentru o vânătoare reușită și suntem recunoscători poporului nostru pentru coordonatele exacte”, a mai precizat oficialul.

The Kyiv Independent precizează că nu a putut verifica toate afirmațiile, iar armata ucraineană nu a comentat încă aceste date.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Situația de pe front este tensionată, dar controlabilă – Armata Ucrainei

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un raport de duminică seară, că situația de pe front rămâne tensionată, dar este controlabilă, relatează Ukrainska Pravda.

„Situația de pe front rămâne tensionată, dar sub control. Forțele de apărare continuă să reziste cu hotărâre încercărilor inamicului de a avansa adânc pe teritoriul Ucrainei și își direcționează eforturile pentru a perturba punerea în aplicare a planurilor ofensive ale ocupanților”, a transmis armata ucraineană.

Potrivit datelor de duminică seară, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat patru lovituri cu cinci rachete, 35 de lovituri aeriene cu 38 de KAB-uri, peste 409 lovituri cu drone kamikaze, au efectuat aproape 3.000 de atacuri asupra pozițiilor trupelor urainene, cu diferite tipuri de arme, în special, aproximativ 90 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Șapte drone ucrainene, doborâte deasupra unor regiuni rusești, transmite Ministerul Apărării de la Moscova

Ministerul rus al Apărării raportează că șapte drone ucrainene au fost doborâte peste noapte deasupra teritoriului rusesc, relatează BBC Rusia.

„Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus și interceptat șapte drone ucrainene, dintre care: cinci deasupra teritoriului regiunii Belgorod, două deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a precizat ministerul.

20 mai - Acum 5 luni
20-05-2024

Ucraina anunță că a distrus 29 de drone lansate de Rusia în timpul nopții

În noaptea de duminică spre luni, Rusia a atacat Ucraina cu 29 de drone de tip Shahed, a anunțat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, precizând că toate dronele au fost interceptate, relatează BBC Rusia.

Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa, Mikolaiv, Poltava și Liov, a transmis armata ucraineană.

De asemenea, în timpul nopții, o rachetă balistică Iskander-M a fost lansată în regiunea Harkov, a mai precizat Kievul.

19 mai - Acum 5 luni
19-05-2024

Zelenski dă asigurări că forțele ucrainene și-au întărit pozițiile în Harkov

Volodimir Zelenski a dat asigurări duminică seara că forțele ucrainene au reușit să-și întărească pozițiile în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă transfrontalieră în data de 10 mai.

Potrivit liderului de la Kiev, unitățile de pe front sunt coordonate de comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi.

Zelenski afirmă, în mesajul nocturn de duminică seara, că forțele ucrainene nu doar că și-au întărit pozițiile în Harkov, dar au reușit totodată să respingă atacuri în sectorul de luptă din Donețk.

„Ocupantul nu își atinge obiectivul – să ne extindă forțele și, prin urmare, să slăbească Ucraina pe un front larg, din regiunea Harkov până în regiunea Donețk”, a declarat șeful statului ucrainean, citat de Zerkalo Nedeli.

19 mai - Acum 5 luni
19-05-2024

Marea Britanie insistă pe lângă Germania să livreze Ucrainei rachete Taurus

Marea Britanie a cerut Germaniei să furnizeze Ucrainei rachete Taurus, a anunțat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, într-un interviu acordat pentru Sky News.

Potrivit lui Shapps, Ucraina are mare nevoie de astfel de rachete. Ministrul britanic nu vede nicio problemă că acestea să fie folosite împotriva unor ținte militare din Crimeea, având în vedere că această peninsulă din Marea Neagră se află sub ocupația rusă.

El a reamintit că Marea Britanie a fost prima țară care a permis public Ucrainei să folosească armele britanice împotriva țintelor din Crimeea.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Alex.59   •   20.05.2024, 21:19

Război în Ucraina, ziua 817... 😞

BogdanD1   •   20.05.2024, 17:17

Si transportatorii ucrainieni,nemultumiti de legile de recrutare au blocat azi soseaua m05 din apropierea Kievului.Presa din Romania nu mai stie sa citeasca Kiev Independent cand e vorba despre genul asta de stiri

    VolodimirZelenski   •   20.05.2024, 18:03

    BogdanD1   •  20.05.2024, 17:17

    Si transportatorii ucrainieni,nemultumiti de legile de recrutare au blocat azi soseaua m05 din apropierea Kievului.Presa din Romania nu mai stie sa citeasca Kiev Independent cand e vorba despre genul asta de stiri

    A, da: M05 nu exista, puisor. Hai, lasa-ne cu aberatiile tale.

      BogdanD1   •   20.05.2024, 19:29

      VolodimirZelenski   •  20.05.2024, 18:03

      A, da: M05 nu exista, puisor. Hai, lasa-ne cu aberatiile tale.

      Uite cine se face de ras, cititi voi intreaga stire "Media: Truckers briefly block Kyiv-Odesa highway over mobilization law" iar soseaua, citez KievIndependent este "The Kyiv-Odesa highway, M05, is a part of European route E95".Uite asa sunteti mintiti constant si pe fata de acesti sustinatori ai unor criminali

        VolodimirZelenski   •   20.05.2024, 21:10

        BogdanD1   •  20.05.2024, 19:29

        Uite cine se face de ras, cititi voi intreaga stire "Media: Truckers briefly block Kyiv-Odesa highway over mobilization law" iar soseaua, citez KievIndependent este "The Kyiv-Odesa highway, M05, is a part of European route E95".Uite asa sunteti mintiti constant si pe fata de acesti sustinatori ai unor criminali

        Tu nu stii nici romana, nici engleza si nici rusa.

    VolodimirZelenski   •   20.05.2024, 18:00

    BogdanD1   •  20.05.2024, 17:17

    Si transportatorii ucrainieni,nemultumiti de legile de recrutare au blocat azi soseaua m05 din apropierea Kievului.Presa din Romania nu mai stie sa citeasca Kiev Independent cand e vorba despre genul asta de stiri

    Vezi ca Kiev Independent spune exact opusul. Nu mai da si tu surse, ca te faci si mai mult de ras fata de cum te faci acum.

BogdanD1   •   20.05.2024, 17:16

Va intrebati oare de ce nu mai apar articole despre Zelenski,despre sotia lui?Pentru ca in urma unui sondaj efectuat in Ucraina,doar 17% din Ucrainieni il mai sustin iar 90% vor sa paraseasca tara.Azi, mandatul de presedinte al lui Zelenski expira,el nu mai este decat provizoriu presedinte deoarece tara este in stare de razboi si nu se pot face alegeri.Si transportatorii sunt nemultumiti

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   20.05.2024, 18:43

    BogdanD1   •  20.05.2024, 17:16

    Va intrebati oare de ce nu mai apar articole despre Zelenski,despre sotia lui?Pentru ca in urma unui sondaj efectuat in Ucraina,doar 17% din Ucrainieni il mai sustin iar 90% vor sa paraseasca tara.Azi, mandatul de presedinte al lui Zelenski expira,el nu mai este decat provizoriu presedinte deoarece tara este in stare de razboi si nu se pot face alegeri.Si transportatorii sunt nemultumiti

    În realitate, 110% dintre ucraineni îl vor pe Putin președinte. La fel cum 80% dintre români susțin Rusia, vorba lui Daniel Chiriță. Apropo, primiți și ceva bani ca să vă prostituați în halul ăsta, sau o faceți de plăcere?

    VolodimirZelenski   •   20.05.2024, 18:01

    BogdanD1   •  20.05.2024, 17:16

    Va intrebati oare de ce nu mai apar articole despre Zelenski,despre sotia lui?Pentru ca in urma unui sondaj efectuat in Ucraina,doar 17% din Ucrainieni il mai sustin iar 90% vor sa paraseasca tara.Azi, mandatul de presedinte al lui Zelenski expira,el nu mai este decat provizoriu presedinte deoarece tara este in stare de razboi si nu se pot face alegeri.Si transportatorii sunt nemultumiti

    Nu, nu ne intrebam, pentru ca stim ca eu sunt in Ucraina, aparandu-mi tara.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Știrileprotv.ro
Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Ce să pui peste carnea de porc ca să fie fragedă și foarte gustoasă. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: “Are un efect magic asupra proteinelor”
FANATIK.RO
Ce să pui peste carnea de porc ca să fie fragedă și foarte gustoasă. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: “Are un efect magic asupra proteinelor”
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Satul din România unde s-au descoperit adevărată minuni ale naturii. Comoara din subteran e uriașă și valorează 5 miliarde de dolari
FANATIK.RO
Satul din România unde s-au descoperit adevărată minuni ale naturii. Comoara din subteran e uriașă și valorează 5 miliarde de dolari
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Observatornews.ro
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat
HOROSCOP
Horoscop 5 octombrie 2024. Săgetătorii trebuie să dea deoparte poverile pe care le duc pe umeri de mai multă vreme, fără să obțină vreun rezultat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI