Relatarea războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 846 | Atac cu drone în regiunea rusă Rostov: incendiu la un depozit petrolier
Sondaj: Ucrainenii îl consideră în continuare pe Zelenski preşedinte legitim
O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei declanşate de Rusia în februarie 2022, relatează luni DPA.
Potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, 70% dintre cei 2.011 de intervievaţi consideră că Zelenski trebuie să rămână în funcţie până la sfârşitul războiului. Doar 22% s-au declarat împotrivă.
Rezultatele acestei anchete contrazic afirmaţia Moscovei potrivit căreia mandatul lui Zelenski a expirat de mult timp şi că acesta nu mai este preşedintele legitim al ţării.
Mandatul lui Volodimir Zelenski s-ar fi încheiat oficial la 20 mai 2024. Cu toate acestea, aproape o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, ceea ce face imposibilă organizarea de alegeri. Legea marţială, impusă după invazie, împiedică, de asemenea, organizarea unor noi alegeri.
Cel puțin 22 de răniți, în atacul cu rachetă de la Poltava
În urma atacului rusesc cu rachete asupra orașului Poltava, pe 17 iunie, cel puțin 22 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii, potrivit ultimului bilanț al autorităților ucrainene.
Crește numărul victimelor în urma atacului rus asupra Poltava
Cel puțin 16 oameni au fost răniți, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Poltava, luni, 17 iunie, inclusiv doi copii, a anunțat Parchetul Regional Poltava.
„Inamicul a lovit infrastructura civilă cu o rachetă de croazieră Kh-59. În urma impactului, civili au fost răniți – în prezent sunt cunoscute 16 persoane, dintre care 2 copii. Șase persoane au fost internate”, au transmis procurorii ucraineni.
În plus, procuratura raportează că mai multe blocuri au fost avariate, precum și o grădiniță, linii electrice și a garaje.
12 răniți, inclusiv copii, în urma atacului rus asupra Poltava
Rusia a lansat un atac împotriva regiunii Poltava pe 17 iunie, lovind infrastructură civilă, a informat guvernatorul Filip Pronin.
Cel puțin 12 persoane au fost rănite în atac, între care doi copii, potrivit lui Pronin. Cel puțin trei persoane au fost internate în spital. Mai multe blocuri au fost avariate. Guvernatorul a spus anterior că unii oameni ar putea fi prinși sub dărâmături.
Atacul a afectat și liniile electrice din raionul Poltava. Aproximativ 53.000 de gospodării și 2.400 de întreprinderi sunt fără curent, potrivit lui Pronin. Regiunea Poltava se află în partea central-estică a Ucrainei. Se învecinează la est cu regiunile Sumî, Harkov și Dnipropetrovsk, cele mai afectate de atacurile rusești.
Bombardamente în regiunea Poltava
Forțele ruse au lovit luni după-amiază infrastructura civilă din regiunea Poltava, iar mai mulți oameni ar putea fi prinși sub dărâmăturile unei clădiri, a anunțat guvernatorul regional Filip Pronin.
„Conform informaţiilor preliminare, inamicul a lovit infrastructura civilă din raionul Poltava. Sunt victime, oamenii pot fi sub dărâmăturile clădirii”, a transmis Filip Pronin, pe Telegram.
Elveția vrea să discute rezultatele summitului de pace cu Rusia, China
Elveția dorește să discute rezultatele summitului pentru pace cu țările care nu au participat la reuniune, inclusiv Rusia și China, a declarat ministrul de externe Ignazio Cassis duminică, 16 iunie, relatează The Kyiv Independent.
„Avem o ambasadă care funcționează la Moscova și, la fiecare două săptămâni, comunicăm cu ministrul de externe al Rusiei și avem, de asemenea, intenția de a discuta rezultatele acestei conferințe cu Rusia”, a declarat Cassis într-o conferință de presă de după summit.
De asemenea, ministrul a spus că Elveția plănuiește să discute rezultatele și cu alte națiuni „la ușile cărora am bătut, dar nu au venit, cum ar fi China”.
Mai multe detalii: Elveția vrea să discute rezultatele summitului de pace cu Rusia, China și alte țări care nu au participat
Echipajul unei ambulanțe a fost ținta unor focuri de armă când a ajuns la un caz, în regiunea Harkov
Echipajul medical a fost ținta unor focuri de armă atunci când a răspuns la un apel al unei fete de 17 ani, în regiunea Harkov, transmite, pe Facebook, Ministerului Sănătății din Ucraina, citat de BBC Rusia.
În momentul atacului, cadrele medicale făceau o inspecție în cameră, astfel că au putut să se protejeze.
Cu toate acestea, o femeie însărcinată, un copil și un bărbat au fost răniți, a precizat Ministerul Sănătății din Ucraina.
„În ciuda pagubelor semnificative suferite de ambulanță, medicii au reușit să evacueze victimele, iar acum acestea primesc toată asistența necesară”, au mai precizat autoritățile ucrainene.
Putin va vizita Coreea de Nord în perioada 18-19 iunie, anunță presă de stat de la Phenian
Președintele rus Vladimir Putin va face o vizită de stat în Coreea de Nord în perioada 18-19 iunie, la invitația liderului de la Phenian, Kim Jong-un, a confirmat luni agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA, relatează The Guardian.
Avioanele civile au fost evacuate de pe aeroportul din Phenian și există semne de pregătire pentru o posibilă paradă în Piața Kim Il-sung, potrivit informațiilor, care nu au fost verificate independent de The Guardian.
Coreea de Nord este un aliat-cheie pentru Rusia, de când aceasta din urmă a devenit ținta sancțiunilor și a condamnărilor internaționale din cauza invaziei sale din Ucraina.
Phenianul a fost acuzat că a furnizat rachete balistice și sute de mii de proiectile de artilerie guvernului rus pentru războiul din Ucraina, de când Vladimir Putin s-a întâlnit cu Kim Jong-un în Extremul Orient al Rusiei anul trecut.
NATO este în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare, spune Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre desfășurarea mai multor arme nucleare în fața creșterii amenințărilor din partea Rusiei și a Chinei, susținând într-un interviu pentru The Telegraph, că alianța trebuie să arate lumii arsenalul nuclear pentru a trimite un mesaj direct inamicilor săi.
Potrivit șefului NATO, au avut loc consultări între membri cu privire la scoaterea rachetelor din depozit și punerea lor în standby, pentru că a cerut ca transparența să fie folosită ca factor de descurajare.
„Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspecte. Exact asta facem”, a spus Stoltenberg.
Mai multe detalii: NATO vrea să scoată armele nucleare din depozite, să devină operaționale și să le pregătească pentru luptă, a anunțat Jens Stoltenberg
Serviciul de securitate ucrainean afirmă că a distrus peste 1.000 de tancuri rusești de la începutul războiului
În cei peste doi ani de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, armata Kievului a distrus 1.006 tancuri rusești, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de The Guardian.
Cele mai multe tancuri au fost distruse în bătăliile din regiunile Donețk și Harkov, afirmă SBU, adăugând că soldații ruși au încercat adesea să străpungă pozițiile de apărare ale trupelor ucrainene folosind vehicule blindate grele.
„Un număr mare de vehicule blindate rusești au fost lovite în etapele inițiale ale ofensivei – înainte ca acestea să iasă să ia cu asalt pozițiile ucrainene. Unele dintre tancuri au fost distruse împreună cu echipajele lor.
SBU, alături de alte unități ale forțelor de apărare ale Ucrainei, continuă să «reducă» grupurile de ocupație ale Federației Ruse pentru a ne apropia victoria”, precizează SBU.
The Guardian notează că aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent.
Letonia a trimis primul lot de drone în Ucraina și pregătește încă unul
Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a anunțat că țara sa a trimis un prim lot de drone Ucrainei și că pregătește un al doilea. Într-un interviu pentru publicația ucraineană Army Inform, publicat pe 17 iunie, oficialul a declarat că primul grup de drone a fost organizat în cadrul unui program național leton, dar Riga a început să implementeze și achiziții internaționale comune, relatează The Kyiv Independent.
Letonia și Marea Britanie sunt liderii coaliției internaționale pentru aprovizionarea Ucrainei cu drone, care au devenit o resursă crucială pe front.
În luna mai, Spruds a anunțat că guvernul leton va investi în acest an aproximativ 20 de milioane de euro în coaliția privind dronele și o sumă similară pentru dezvoltarea propriilor capacități de drone.
Coaliția a primit, de asemenea, angajamente internaționale în valoare totală de 549 de milioane de euro, a mai declarat ministrul.
„Așadar, următorul pas este să folosim această finanțare în mod eficient, iar noi facem acest lucru pe mai multe niveluri. Unul dintre primele niveluri este cel al achizițiilor naționale. Letonia a organizat deja un lot de drone, iar acestea au fost deja trimise. Acum colectăm deja al doilea lot de drone, care ar trebui să fie trimis în curând în Ucraina”, a declarat Andris Spruds.
Rusia anunță că a interceptat drone ucrainene deasupra mai multor regiuni
Ministerul rus al Apărări anunță luni dimineață că, în timpul nopții, a interceptat șase drone ucrainene deasupra unora dintre regiunile sale.
„În cursul nopții trecute, a fost oprită o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse.
Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus: un UAV deasupra teritoriului regiunii Belgorod, două UAV-uri deasupra teritoriului regiunii Voronej, precum și trei UAV-uri deasupra teritoriului regiunii Lipetsk”, a transmis ministerul rus.
Mașină lovită de o dronă în Herson. O persoană a murit
O dronă a trupelor rusești a lovit luni dimineață un vehicul civil în Osokorovka, regiunea Herson, o persoană fiind ucisă, a anunțat guvernatorul regiunii, Alexander Prokudin, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.
„Dimineața, armata rusă a atacat o mașină în Osokorivka cu o dronă kamikaze. Un rezident local născut în 1974 a murit în urma impactului. Condoleanțele mele familiei și prietenilor…”, a scris oficialul.
Obuzele americane au ajuns deja pe linia frontului, spune ministrul adjunct al apărării din Ucraina
Primul adjunct al ministrului apărării din Ucraina, generalul-locotenent Ivan Gavriliuk, spune că obuze de artilerie americane au fost primite deja de unitățile avansate ucrainene și au început să încetinească ritmul operațiunilor militare rusești, relaetază ziarul britanic The Telegraph, citat de BBC Rusia.
Gavriliuk a mai spus că o mare parte din armele promise de SUA în aprilie sunt încă pe drum.
„Este nevoie de timp pentru a încărca navele care apoi trebuie să traverseze Atlanticul, dar vedem deja rezultate”, a declarat generalul.
Războiul din Ucraina s-a transformat într-unul de uzură, în care producția de obuze joacă un rol foarte important.
Ivan Gavriliuk spune că Rusia este avantajată de faptul că și-a mărit producția de obuze, precum și de organizarea provizionării din Coreea de Nord, însă, potrivit acestuia, avantajul Moscovei s-a redus de la șapte la unu, la cinci la unu.
„În timp, când vom reuși să facem totul cum trebuie, vom obține un avantaj”, a mai declarat Gavriliuk.
Biroul lui Zelenski pregătește următorii pași diplomatici după summitul de pace din Elveția
Miniștrii și consilierii din diferite țări vor organiza noi întâlniri pe tema celor trei puncte ale planului de pace al Ucrainei, discutate la summitul pentru pace de la Burgenstock, Elveția, din 15-16 iunie, a anunțat Biroul prezidențial ucrainean, relatează The Kyiv Independent.
În loc să se concentreze pe toate domeniile planului de pace în 10 puncte al Ucrainei, delegațiile participante la summit au discutat trei dintre acestea, care au fost considerate ca având un mare interes pentru țările din întreaga lume: siguranța nucleară, securitatea alimentară și întoarcerea completă a prizonierilor de război și a civililor ținuți în captivitate de Rusia.
„Următorii pași constau în organizarea de discuții tematice pe fiecare punct la nivel de miniștri și consilieri. Avem deja disponibilitatea corespunzătoare pentru organizarea lor din partea mai multor țări”, a scris pe Facebook șeful adjunct al biroului lui Zelenski, Ihor Zhovka.
Potrivit acestuia, Franța, Cehia, Turcia, Turcia, Kenya, Arabia Saudită, SUA, Norvegia, Polonia, Canada, Canada, Qatar, Chile, Finlanda, Olanda, Germania și Marea Britanie și-au exprimat disponibilitatea de a participa la discuții.
După reuniunile tematice, „mergem către cel de-al doilea summit care ar trebui să pună bazele unei păci durabile și juste”, a afirmat Zhovka.
Optzeci de țări, inclusiv Ucraina, și patru instituții europene au semnat comunicatul final comun al summitului de pace pe 16 iunie.
Planul include 10 condiții care, potrivit Kievului, trebuie îndeplinite pentru a exista o pace sigură și durabilă. Printre acestea se numără, în principal, retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, securitatea nucleară, securitatea alimentară, întoarcerea tuturor prizonierilor de război, justiție pentru crimele de război, precum și protecția mediului și prevenirea escaladării războiului.
Peste 12.000 de civili au murit de la începutul războiului, spune procurorul general al Ucrainei
Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat, în timpul Summit-ului pentru Pace din Elveția, că, potrivut datelor confirmate, peste 12.000 de civili, inclusiv 551 de copii, au murit de la începutul războiului, relatează Ukrainska Pravda.
Kostin a precizat că acest bilanț se bazează doar pe datele confirmate.
De asemenea, el a spus că ofițerii de aplicare a legii au documentat aproape 130.000 de cazuri de crime de război comise de ocupanții ruși, inclusiv 301 cazuri de violență sexuală.
În același timp, comisarul Radei Verkhovna pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț, a afirmat că toate persoanele care se află în captivitate în Rusia sunt supuse torturii sistematice. Există confirmarea a cel puțin 14.000 de astfel de cazuri, a precizat oficialul.
Declarațiile au fost făcute în timpul unui panel de discuții denumit „Dimensiunea umanitară. Eliberarea prizonierilor și deportaților”.
Statul Major: 88 de ciocniri de lupte pe linia frontului, între ruși și ucraineni
Un număr de 88 de lupte au avut loc de-a lungul liniei frontului, forțele ruse atacând cel mai activ sectorul Pokrovsk, din Donețk, unde sunt în desfășurare peste zece atacuri, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, duminică, 16 iunie, transmite Ukrinform.
Duminică, armata rusă și-a intensificat operațiunile ofensive și de asalt, căutând modalități de a trece prin liniile de apărare ucrainene și încercând să îndepărteze forțele ucrainene din pozițiile lor, potrivit Statului Major.
În sectorul Harkov, trupele ruse au atacat de două ori în zona Vovcensk. Soldații ucraineni au respins cu succes un atac, în timp ce altul este în desfășurare. Din regiunea rusă Belgorod, rușii au tras 16 rachete spre Vovchanski.
Gggga • 17.06.2024, 21:02
Nu este la fel ca in alte razboaie,dar negocierile de pace se fac intre cine? Spunneti voi.
iojika • 17.06.2024, 20:57
De ce trebuie sa taca Rusia?Nu sunt pro rus,dar nici occidentul nu are dreptate.Rusul vrea inapoi ce a avut .Ucraina e stat artificial si altii.Nu e corect fata de civili ...Europa vrea unita ,rusii de ce nu au voie?
VolodimirZelenski • 18.06.2024, 07:18
iojika • 17.06.2024, 20:57
De ce trebuie sa taca Rusia?Nu sunt pro rus,dar nici occidentul nu are dreptate.Rusul vrea inapoi ce a avut .Ucraina e stat artificial si altii.Nu e corect fata de civili ...Europa vrea unita ,rusii de ce nu au voie?
Ia zi mai, "no pro-rusule", ce e acela un stat artificial?
Catalin08 • 18.06.2024, 10:22
VolodimirZelenski • 18.06.2024, 07:18
Ia zi mai, "no pro-rusule", ce e acela un stat artificial?
*** astea putiniste inca mai incearca schema cu propagnda asta ***, sunt *** si ***. Mana lunga a putinismlui, adica zgarda aia de la gatul lor ii sterange si constrange, rau, ca altfel balconul ii asteapta,.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Catalin08 • 18.06.2024, 06:20
iojika • 17.06.2024, 20:57
De ce trebuie sa taca Rusia?Nu sunt pro rus,dar nici occidentul nu are dreptate.Rusul vrea inapoi ce a avut .Ucraina e stat artificial si altii.Nu e corect fata de civili ...Europa vrea unita ,rusii de ce nu au voie?
Rusia este condusa de un regim fascist cu nuante puternice de nazism.