Relatarea războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 848 | Atacuri cu drone și rachete în Ucraina. Explozii și incendii la două instalații petroliere din Rusia
Putin a sosit în Vietnam
Vladimir Putin a sosit în Vietnam, relatează agenția rusă de presă RIA-Novosti, citată de Sky News. Este vorba despre o vizită de stat care vizează consolidarea legăturilor cu un partener de lungă durată al Moscovei.
La Hanoi, liderul rus urmează să se întâlnească cu cel mai puternic politician vietnamez, secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, apoi cu noul președinte, To Lam, și cu alți politicieni.
O persoană a fost ucisă și alte trei rănite în urma unui bombardament din Donețk
O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite într-un atac cu obuze rusești în Donețk, a anunțat poliția ucraineană, conform Sky News.
Într-o postare pe Telegram, aceasta a precizat că în ultimele 24 de ore au avut loc 2.291 de lovituri în regiunea estică.
Rusia a folosit „aviația, salve de rachete și artilerie”, a adăugat aceasta.
Infrastructura de agrement din regiunea Odesa, atacată de ruşi cu o rachetă balistică
Trupele rusești au atacat zona de coastă a regiunii Odesa cu o rachetă balistică în seara zilei de miercuri, a anunţat Hennadii Trukhanov, primarul orașului Odesa, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.
Potrivit Comandamentului Aerian, rușii au lansat în cursul serii o rachetă balistică (cel mai probabil o Iskander-M) din Crimeea asupra zonei de coastă a regiunii Odesa.
„Ca urmare a loviturii, infrastructura de agrement a fost distrusă. Oamenii nu au fost afectați”.
Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Doneţk şi Lugansk
Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi în aşteptarea creşterii ajutorului militar occidental şi a unor noi soldaţi, în timp ce o campanie de mobilizare se desfăşoară în Ucraina, relatează miercuri agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Trupele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk. Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, în regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi.
„După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk”, unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat marţi Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană „respinge agresorul”. De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale şi-au „îmbunătăţit poziţia tactică” în apropierea mai multor localităţi ucrainene, printre care şi Toreţk. Analişti militari apropiaţi armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcţia acestui oraş.
Tot în regiunea Doneţk, oraşul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă.
Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbeşte pe Telegram despre „lupte înverşunate” care au loc zi de zi în acest oraş, unde trupele ruse încearcă „val după val” să străpungă defensiva ucraineană folosind o tactică a „pământului ars”.
Rusia îşi intensifică de asemenea ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral. Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk.
Potrivit canalului de Telegram ucrainean „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane, în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov.
Brigada a 3-a de asalt ucraineană afirmă că a respins pe acel sector al frontului atacurile ruse, în rândul cărora susţine că a provocat de la începutul lunii peste o mie de morţi şi circa 2.300 de răniţi, dar trupele ruse îşi completează acolo efectivele cu 250-400 de noi soldaţi în fiecare săptămână. Totuşi, „situaţia este extrem de complicată”, întrucât trupele ruse atacă necontenit 24 de ore din 24, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană un ofiţer din cadrul acestei brigăzi, Oleksandr Borodin.
Potrivit acestuia, ruşii reuşesc să realizeze constant o rotaţie a trupelor pentru a înlocui efectivele epuizate cu altele odihnite, în timp ce menţin presiunea asupra trupelor ucrainene prin atacuri cu artilerie, drone şi rachete. De asemenea, adaugă ofiţerul ucrainean, Rusia dispune de resurse ale infanteriei, întrucât trimite noii soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţie. „Este inuman, dar funcţionează”, conchide acesta, subliniind superioritatea armatei ruse la capitolul efective de luptă.
Ucraina încearcă în acest timp să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea sosirii mai multor arme şi muniţii occidentale, în special a avioanelor F-16, sperând că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfăşurare, vor putea întoarce cursul războiului, în care acum Rusia are iniţiativa şi câştigă teren, fără a reuşi însă o străpungere decisivă.
Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.
Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.
Potrivit unui deputat ucrainean membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări „depăşeşte aşteptările” Statului Major al armatei, dar instruirea şi echiparea noilor soldaţi va lua ceva timp.
În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.
Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunţat miercuri că incendiile provocate marţi de un atac ucrainean cu drone asupra rezervoarelor de combustibil ale unei rafinării din această provincie nu au fost încă stinse, în pofida eforturilor pompierilor.
Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric şi într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.
Kievul anunţă semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu UE
Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali, informează Agerpres, care preia AFP.
Mai multe detalii: Kievul anunţă semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu UE
Ucraina a identificat soldatul decapitat şi posibilii autori din rândul trupelor ruse
Autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat şi de asemenea comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Soldatul ucrainean decapitat a fost găsit marţi, cu capul separat de restul corpului, în interiorul unui blindat avariat al armatei ucrainene. Numele soldatului nu poate fi deocamdată dezvăluit din motive de procedură, a indicat procurorul.
„Orice lider mondial care dă mâna cu (preşedintele rus Vladimir) Putin trebuie să ştie că strânge mâna unei persoane care tolerează asasinate barbare”, a mai declarat procurorul general al Ucrainei.
De la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, ambele tabere s-au acuzat reciproc de execuţii ale unor soldaţi în timp ce aceştia se predau ori erau deja prizonieri, unele fiind înregistrate şi postat pe internet.
Într-un astfel de caz, Ucraina a acuzat în februarie Rusia că a executat la periferia oraşului Avdiivka opt prizonieri de război ucraineni şi a difuzat imagini filmate din dronă ce arată un soldat rus împuşcând într-o tranşee doi soldaţi ucraineni care nu-i opun rezistenţă.
La rândul ei, Rusia a acuzat armata ucraineană în noiembrie 2022 de execuţia sumară a 12 soldaţi ruşi după difuzarea unei înregistrări video în care se vede cum aceştia se predau în faţa trupelor ucrainene, iar apoi în imagini apar cadavrele acestor soldaţi cu feţele la pământ.
În martie 2023, un video ce părea să arate un soldat ucrainean prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat „glorie Ucrainei”, a devenit viral.
Rusia a mutat aproape toate forțele terestre din vecinătatea Finlandei în Ucraina
Rusia a mutat marea majoritate a forțelor sale terestre staționate anterior în apropierea Finlandei în războiul din Ucraina, a anunţat miercuri postul public de televiziune finlandez Yle, citând o sursă de informații militare finlandeze, informează The Kyiv Independent.
Noile dezvăluiri contrastează cu afirmațiile anterioare ale Rusiei privind întărirea trupelor sale în apropierea graniței finlandeze ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.
„În medie, 80% din echipamente și soldați au fost transferați pentru războiul din Ucraina”, a declarat pentru Yle sursa de informații militare de rang înalt.
Potrivit sursei, situația este similară și în alte regiuni rusești, cu excepția regiunii Moscova. Acest lucru privește în principal Forțele Terestre, întrucât apărarea aeriană, Forțele Aeriene și Marina rămân relativ bine dotate, a relatat Yle.
Numărul de soldați staționați în bazele din apropierea granițelor finlandeze fluctuează uneori, deoarece Rusia atrage noi recruți, dar „toți soldații contractați au fost trimiși să facă muncă reală”, a declarat sursa.
Imaginile din satelit obținute de Yle au confirmat anumite schimbări. De exemplu, zeci de unități și echipamente staționate într-o bază militară de lângă Petrozavodsk (un oraș aflat la aproximativ 200 de kilometri sau 125 de mile de granița rusă) în iunie 2023 au dispărut din mai 2024.
În același timp, au apărut noi facilități, probabil pentru repararea echipamentelor deteriorate în război sau pentru cazarea recruților care urmează o pregătire de bază, a scris Yle.
O serie de oficiali NATO au avertizat că NATO ar trebui să se pregătească pentru o posibilă confruntare deschisă cu Rusia în anii următori. Serviciile de informații finlandeze estimează că poate dura între trei și cinci ani pentru ca armata rusă să se refacă după pierderile suferite în Ucraina.
Ungaria nu va planifica conferințe intergurvernamentale privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE
Ministrul pentru afaceri europene, Janos Bóka, a vorbit marți despre realizarea „unor pași substanțiali” în privința aderării Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei la UE în perioada președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, care începe la 1 iulie.
Totuși, Ungaria dă semnale contradictorii pe această temă. Ori, conform reprezentantului permanent al Budapestei pe lângă UE, Odor Balint, Budapesta va da prioritate avansării procesului de aderare a țărilor din Balcanii de Vest, nu a Republicii Moldova și a Ucrainei.
Cu Ucraina şi Republica Moldova „nu sunt planificate să se mai organizeze conferinţe interguvernamentale în acest an”, a declarat ambasadorul Odor Balint, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Mai multe detalii aici: „Make Europe Great Again”, sloganul Ungariei pentru președinția sa la UE. „Puneți-vă centurile de siguranță”, scrie Politico
Profesor universitar rus, condamnat la închisoare pentru spionaj
Profesorul universitar rus Veaceslav Morozov a fost condamnat luni la șase ani și trei luni de închisoare în Estonia pentru că a spionat țara baltică în beneficiul Moscovei, relatează The Moscow Times.
Tribunalul responsabil de dosar a precizat că profesorul Morozov a colectat informații despre politica internă și de apărare a Estoniei – precum și despre „oameni și infrastructura legate de aceasta” – pe care le-a transmis apoi unui serviciu secret din Rusia.
Chiar înainte de arestarea sa, Morozov a împărtășit pe Facebook informații despre evenimentele anti-război organizate de rușii care locuiesc la Tallinn.
Mai multe detalii aici: Profesor universitar rus, condamnat la închisoare pentru spionaj în Estonia
Vladimir Putin, primit cu pompă la Phenian
Kremlinul promovează intens vizita lui Putin în Coreea de Nord, a doua de la instalarea sa la putere, în august 1999, insistând asupra primirii grandioase asigurate de regimul condus de Kim Jong-un.
După ceremonia solemnă, Kim Jong-un a declarat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia intră într-o „nouă eră de prosperitate” care depășește perioada Războiului Rece. Vladimir Putin a afirmat la rândul său că „apreciază sprijinul” regimului de la Phenian faţă de politica Kremlinului, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„Acordăm o înaltă apreciere sprijinului dvs sistematic şi permanent pentru politica rusă, inclusiv în ceea ce priveşte dosarul ucrainean”, a afirmat Putin, nevoit să strângă alianțele cu alte state autoritare după izolarea sa diplomatică în Occident din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei.
Mai multe detalii: Vladimir Putin, primit cu pompă la Phenian: mii de nord-coreeni, inclusiv copii, au pus în scenă un spectacol pentru dictatorul rus
Instalații electrice, avariate în urma atacului cu drone din noaptea de marți spre miercuri
Un atac nocturn cu drone al Rusiei a avariat instalaţii electrice în centrul şi vestul Ucrainei, generând noi întreruperi de curent, a anunţat miercuri Ministerul Energiei ucrainean, informează AFP, potrivit Agerpres.
Aceste lovituri asupra infrastructurilor ucrainene intervin în timp ce autorităţile au anunţat restricţii mai frecvente pentru a uşura povara pentru o reţea mult redusă în urma atacurilor ruse, notează AFP.
„Inamicul a lovit o instalaţie electrică în centrul ţării, restricţii de aprovizionare au fost puse în aplicare”, a explicat Ministerul ucrainean al Energiei pe contul său de Telegram.
În regiunea Liov, din vestul Ucrainei, au fost avariate echipamente şi linii electrice.
Întreruperi de curent în toată Ucraina
Întreruperi de curent vor avea loc pe parcursul întregii zile de miercuri în Ucraina, pentru a uşura povara pentru o reţea electrică puternic avariată de bombardamentele ruse, a anunţat marţi operatorul Ukrenergo.
„Pe 19 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent la anumite intervale orare pentru companii şi locuinţe private”, a precizat operatorul ucrainean, adăugând că aceste măsuri vor dura 24 de ore, în timp ce până acum ele durau un interval de timp mai redus.
„Motivul (acestor restricţii – n.r.) este o creştere anticipată a consumului, din cauza temperaturilor mai crescute”, a mai informat Ukrenergo, precizând totodată că „infrastructurile critice” nu vor fi afectate.
În primăvara lui 2024, atacuri ruse masive cu drone şi rachete au devastat numeroase centrale ucrainene, generând penurii şi obligând Kievul să raţionalizeze curentul şi să importe electricitate de la vecinii săi europeni.
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că bombardamentele rusești au dus la reducerea de două ori a producţiei electrice a țării sale, începând cu această iarnă.
Kievul le-a solicitat aliaţilor săi occidentali să îl ajute să reconstruiască reţeaua sa electrică, un proiect ce necesită investiţii mari, şi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara atacurile Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Rușii, acuzați că omoară civili în timpul luptelor
Ucrainenii îi acuză pe ruși că au omorât un civil și au rănit alții trei în luptele de la Kurahovka, în regiunea Donețk.
„Rusia ucide civili! Pe 18 iunie, rușii au ucis un locuitor al regiunii Donețk – în Kurakhovka”, a scris șeful administrației militare și civile din regiune, Vadîm Filașkin.
Alte trei persoane au fost rănite marți la Kurahovka, scrie Zerkalo Nedeli.
Potrivit publicației ucrainene, rușii au ucis 2.051 de civili și au rănit alții 5.043 în luptele la sol purtate în Ucraina.
Antony Blinken, către Vladimir Putin: „Greșește” dacă el crede că „va supraviețui” războiului din Ucraina
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a transmis președintelui rus, Vladimir Putin, că „greșește” dacă el crede că „va supraviețui” războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.
Marți, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul de stat al SUA a subliniat ajutorul oferit de occidentali Ucrainei.
„În ultimele săptămâni, ne-am străduit să accelerăm livrarea ajutoarelor către primele linii pentru a ne asigura că ucrainenii au ceea ce le trebuie pentru a lupta împotriva agresiunii ruse în curs”, a precizat Blinken, salutând „curajul și rezistența” părții atacate, care, în opinia sa, „face față problemelor din Harkov și din estul țării”.
Pe de altă parte, Antony Blinken a denunțat sprijinul oferit de China eforturilor de război ale Rusiei și a cerut încetarea acestei colaborări.
„Ceea ce fac ei… este să ofere sprijin esenţial complexului militar-industrial al Rusiei”, a spus secretarul de stat al SUA, invocând faptul că aproximativ „70% din maşinile-unelte importate de Rusia provin din China”, la fel ca „90% din micro-electronică”.
Mai multe detalii aici: Antony Blinken, către Vladimir Putin: „Greșește” dacă el crede că „va supraviețui” războiului din Ucraina
Cancelarul Austriei, de acord cu atacuri ucrainene în teritoriul rus
Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că Ucraina are dreptul internațional de partea sa în cazul atacurilor din teritoriul rus, contrazicând-o astfel pe ministra sa a apărării, Klaudia Tanner.
Potrivit Klaudiei Tanner, membră a Partidului Popular Austriac (de centru-dreapta), atacurile ucrainene în teritoriul recunoscut internațional al Rusiei depășesc „linia roșie”. Cancelarul Nehammer nu este de acord însă cu această interpretare.
„Din punct de vedere politic, această discuție se îndreaptă în direcția greșită și este păcat că accentul este pus în acest fel. Potrivit dreptului internațional, astfel de atacuri asupra Rusiei sunt permise”, a declarat cancelarul austriac.
Potrivit lui Nehammer, dacă Moscova și-ar opri agresiunea, atunci asistența militară occidentală către Ucraina ar „scădea automat”.
„Dacă europenii ceda, i-ar putea încuraja pe generalii ruși să meargă chiar mai departe decât o fac deja”, a adăugat el.
O companie americană va produce muniții în Ucraina
Producătorul american Northrop Grumman va fabrica muniții de calibru mediu în Ucraina, relatează Zerkalo Nedeli, care citează Breaking Defense.
„Lucram, după cum știți, la producția de muniții în Ucraina. Acesta este primul nostru proiect plătit în «dolari ucraineni». Căutăm să extindem activitatea la muniții de tanc de 155 mm și alte muniții”, a declarat Dave Bartell, directorul pentru afaceri internaționale al Northrop.
Responsabilul din cadrul Northrop a refuzat să ofere alte detalii despre lansarea producției de muniții în Ucraina.
Este vorba de primul contract cunoscut între un producător de armament din SUA și statul ucrainean, notează Zerkalo Nedeli.
Un opozant kazah a fost împușcat la Kiev
Aidos Sadîkov, un opozant kazah care trăiește în exil în Ucraina, a fost împușcat marți în apropierea casei sale din Kiev, relatează The Guardian.
Atacul asupra opozantului kazah a fost anunțat de soția acestuia, Natalia Sadîkova. „Astăzi (marți – n.r.), la Kiev, Aidos Sadîkov a fost vizat de o tentativă de asasinat în apropierea casei sale”, a scris soția acestui bărbat cu peste un milion de abonați pe YouTube.
Împușcat în cap, opozantul kazah a fost spitalizat la terapie intensivă, în stare gravă. Soția sa spune că a fost operat și i-a îndemnat pe oameni să se roage pentru viața lui.
Un opozant kazah a fost împușcat la Kiev în aceeași zi în care l-a numit pe președintele Tokaev o „marionetă” a Kremlinului
Mai multe detalii: Un opozant kazah a fost împușcat la Kiev în aceeași zi în care l-a numit pe președintele Tokaev o „marionetă” a Kremlinului
Kievul speră la decizii pozitive din partea UE după alegerile europene
Ucraina are speranţa unor decizii „pozitive” din partea Uniunii Europene după recentele alegeri europene, a declarat marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, citat de AFP.
„Sper încă o dată, având în vedere poziţia societăţii europene, că opţiunile şi deciziile majore ale Consiliului European, ale Comisiei şi ale Parlamentului European vor fi pozitive pentru Ucraina”, le-a spus el jurnaliştilor în cursul unei videoconferinţe, în timp ce ţara sa se află în dificultate pe câmpul de luptă.
Recentul scrutin pentru alegerea deputaţilor europeni a fost marcat de o ascensiune a extremei drepte în mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, doi dintre principalii susţinători ai Ucrainei.
UE şi statele europene au mobilizat deja fonduri în valoare totală de 85,5 miliarde de euro pentru Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Rușii au lansat 21 de drone împotriva Ucrainei
Cel puțin 21 de drone Shahed au vizat teritoriul ucrainean în noaptea de marți spre miercuri. „19 drone de atac inamice de tip Shahed au fost doborâte în regiunile Herson, Mîkolaiv, Dnepropetrovsk, Kirovohrad, Hmelnîțkîi și Liov”, au anunțat forțele aeriene ucrainene.
Dronele au fost lansate din zona Capului Ceauda, în Peninsula Crimeea, și din Primorsko-Ahtarsk, oraș-port pe coasta Mării Azov.
Atac cu drone în regiunea Liov
Autoritățile ucrainene afirmă că au doborât toate cele cinci drone lansate de ruși deasupra regiunii Liov, în vestul țării.
Sirenele antiaeriene au răsunat în două rânduri: între orele locale 02:32-03:35, apoi între 04:27:05:24.
Potrivit primarului orașului Liov, Andrii Sadovîi, un bărbat de 70 de ani a fost rănit în urma acestui atac. Șeful administrației militare civile a anunțat la rândul său despre rănirea unui bărbat de 47 de ani.
Vladimir Putin a sosit în Coreea de Nord
Liderul de la Kremlin a ajuns miercuri dimineața (ora locală) la Phenian pentru o vizită de două zile. El a fost întâmpinat la aeroport de liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit RIA Novosti. Se așteaptă ca mâine să aibă loc o întâlnire oficială între cei doi lideri.
Într-un ordin prezidențial emis ieri, Putin a declarat că Moscova dorește să semneze un „tratat de parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord.
Comunitatea internațională a tras un semnal de alarmă cu privire la călătoria lui Putin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarând că alianța de apărare este îngrijorată de sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi programelor nucleare și de rachete Coreei de Nord.
Kievul acuză forţele ruse că au decapitat un militar ucrainean: „Au ordonat să nu se ia prizonieri”
Procurorul general al Ucrainei a acuzat marţi forţele ruse că au „decapitat” un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război, relatează AFP, citată de Agerpres.
Mai multe detalii: Kievul acuză forţele ruse că au decapitat un militar ucrainean: „Au ordonat să nu se ia prizonieri”
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 19.06.2024, 22:41
Zorro2024 • 19.06.2024, 20:17
Susținătorii Ucrainei nu mai lătra ? S-au săturat ?
Putiniștii latră, că dacă nu cântă cum vrea Liderul, se trezesc la prins de HIMARS cu partea dorsală în linia întâi a defascizării.