Case, conducte de gaz și linii electrice avariate în Nikopol din cauza bombardamentelor rusești
În timpul zilei, armata rusă a atacat districtul Nikopol cu drone și artilerie, distrugând case, linii electrice și conducte de gaz, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, pe Telegram, transmite Ukrinform.
„Rușii au atacat cu drone kamikaze și artilerie. Au aruncat muniție dintr-o dronă. Inamicul a atacat districtul Nikopol toată ziua”, a scris Lisak.
Nu au fost raportate victime.
O singură dronă ucraineană Magura a lovit 4 bărci de patrulare rusești deodată, spune Kievul
O singură dronă navală kamikaze ucraineană a distrus sau a avariat patru bărci de patrulare rusești într-o operațiune luna trecută, au anunțat serviciile de informații militare de la Kiev (GUR) pe 20 iunie.
Vorbind la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Yusov, a declarat că, deși forțele ruse aveau mijloace de apărare pentru a se proteja împotriva unor astfel de atacuri, dronele Magura V5 sunt încă capabile să le ocolească.
Ambasadorii celor 27 state din UE adoptă al 14-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei
Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat, joi, 20 iunie, un nou pachet „substanţial„ de sancţiuni impuse Rusiei aflată în război cu Ucraina, anunţă preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează agenția France Presse, preluată de News.ro.
Acest pachet prevede noi măsuri ţintite şi consolidează impactul sancţiunilor existente, strângând ochiurile plasei”, anunță preşedinţia belgiană. „Acest pachet de măsuri puternice va împiedica şi mai mult Rusia să aibă acces la tehnologii. El va priva totodată Rusia de venituri suplimentare în sectorul energiei”, a explicat preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.
Mai multe detalii: Ambasadorii celor 27 state din UE adoptă al 14-lea pachet de sancţiuni impuse Rusiei. Principala măsură
4 morți și 4 răniți în urma atacurilor ruse asupra Donețk
Trupele ruse au atacat nordul regiunii Donețk pe 20 iunie, ucigând patru persoane și rănind alte patru, a declarat guvernatorul regional Vadim Filashkin.
Localitățile din regiunea Donețk suferă de atacurile rusești zilnice din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, deoarece Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.
O bombă aeriană rusească a distrus patru case în orașul Kostiantynivka, a spus Filashkin. O persoană a murit și una a fost rănită, a adăugat el.
Forțele ruse au tras și cu muniție cu dispersie în satul Rozkishne din districtul Kramatorsk, ucigând trei persoane și rănind trei, inclusiv un copil născut în 2009, potrivit lui Filashkin.
Un profesor rus acuzat că a donat 217 euro batalionului ucrainean Azov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare
Tribunalul Militar al Sectorului 2 Vest l-a condamnat pe Daniil Kliuka, un profesor din regiunea Lipețk, la 20 de ani de închisoare, sub acuzația de transfer de bani către batalionul ucrainean Azov, pe care autoritățile ruse îl consideră o grupare teroristă, relatează site-ul rusesc independent Meduza.
Kliuka, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit vinovat în temeiul articolelor de înaltă trădare (275 din Codul penal al Federației Ruse) și asistență în activități teroriste (205.1 din Codul penal al Federației Ruse).
Potrivit anchetatorilor, profesorul, care este „un susținător al opiniilor anti-ruse”, a transferat 20.000 de ruble, echivalentul a 217 euro, în portofelul cripto al Azov, în octombrie 2022. Acești bani, conform FSB, au fost cheltuiți pentru achiziționarea de arme, drone kamikaze, echipament militar și alte echipamente.
Mai multe detalii aici: Un profesor rus acuzat că a donat 217 euro batalionului ucrainean Azov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare
O rusoaică-americancă, judecată pentru „înaltă trădare” în Rusia sub acuzația că a transferat 50 de dolari unei organizații pro-ucrainene
Ksenia Karelina, o rusoaică în vârstă de 32 de ani care deține și cetățenia SUA, este judecată începând de joi, 20 iunie, la Ekaterinburg pentru „înaltă trădare”, acuzată de faptul că a dat bani unei grupări care susţine Ucraina. Acest caz este o nouă ilustrare a represiunii care lovește în toate direcţiile în Rusia, relatează AFP, potrivit news.ro.
Mai multe detalii aici: O rusoaică-americancă, judecată pentru „înaltă trădare” în Rusia sub acuzația că a transferat 50 de dolari unei organizații pro-ucrainene
Textul acordului militar dintre Rusia și Coreea de Nord, publicat. Articolul 4, identic cu unul din tratatul semnat de Hrușciov și Kim Il-sung în 1961
Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA) a publicat textul integral al Acordului de parteneriat strategic care a fost semnat de președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un, pe 19 iunie, relatează site-ul independent rusesc Meduza.
După cum a menționat agenția sud-coreeană Yonhap, care a preluat textul, articolul 4 din tratat, referitor la asistența militară, repetă aproape complet articolul 1 din Tratatul de prietenie și asistență reciprocă dintre URSS și RPDC din 1961.
Mai multe detalii aici: Textul acordului militar dintre Rusia și Coreea de Nord, publicat. Articolul 4, identic cu unul din tratatul semnat de Hrușciov și Kim Il Sung în 1961
Imagini din satelit arată noua metodă găsită de ruși pentru a proteja Podul Crimeei
Imagini din satelit arată că armata rusă a plasat diverse ambarcațiuni pentru a proteja podul de peste Strâmtoarea Kerci, care asigură legătura între Rusia continentală și Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2024, relatează Business Insider.
Podul de peste Strâmtoarea Kerci, un simbol al dorinței Kremlinului de a ocupa Crimeea pentru totdeauna, a fost vizat de mai multe atacuri efectuate de ucraineni, unele dintre ele purtate cu drone navale.
Eforturile depuse anterior pentru a proteja acest pod considerat o „țintă legitimă” de Kiev nu au fost suficiente, astfel încât Moscova a recurs la o nouă metodă, și anume instalarea unor ambarcațiuni în calea dronelor navale. Însă nici această măsură nu este considerată suficientă, notează sursa citată.
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, armata rusă a instalat ambarcațiunile respective de-a lungul părții de sud a Podului Crimeei. Imagini din satelit surprinse de Maxar Technologies confirmă această informație.
Russia continues adding barriers around the Crimean bridge to defend against Ukraines naval drones in the Kerch Strait. pic.twitter.com/2n6xhARhVf
— Brady Africk (@bradyafr) June 11, 2024
ISW, despre vizitele lui Putin în Asia: liderul rus încearcă să creeze o „alternativă” la NATO
Vladimir Putin intenționează să creeze o coaliție cu state care au avut relații „calde” cu fosta Uniune Sovietică în scopul de a acționa ca o alternativă la Occident și la ordinea mondială actuală, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în legătură cu vizitele efectuate în aceste zile de președintele rus în Coreea de Nord și în Vietnam.
ISW semnalează că, înainte de a sosi la Hanoi, capitala Vietnamului, Putin a publicat un articol în Nhân Dân, oficiosul partidului comunist local, în care repetă în mare parte direcțiile propagandistice anunțate cu câteva zile înainte în ziarul nord-coreean de stat Rodong Sinmun.
Mai multe detalii aici: Analiștii de la ISW, despre vizitele lui Putin în Asia: liderul rus încearcă să creeze o „alternativă” la NATO
Atacuri cu drone în şase regiuni din Rusia
Șase regiuni din Rusia au fost vizate în noaptea de miercuri spre joi de atacuri cu drone, care au ţintit în special depozite de petrol.
În total, 15 drone au fost interceptate şi distruse în Republica Adîgheia, în regiunile Briansk, Krasnodar, Rostov, Belgorod şi Orlov.
„În cursul nopţii, o tentativă a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone aeriene împotriva unor instalaţii pe teritoriul rus a fost împiedicată”, susține Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
În regiunea Tambov (centru), un rezervor a luat foc joi dimineaţa într-o rafinărie importantă de petrol în satul Platonovka, „probabil” din cauza unei drone, a anunţat pe Telegram guvernatorul Maksim Egorov.
Incendii similare au fost raportate mai devreme în Republica Adîgheia și în ținutul Krasnodar.
O centrală electrică din Ucraina a fost avariată în urma atacului aerian nocturn
„Încă o noapte dificilă pentru industria energetică ucraineană. Ruşii au atacat una dintre centralele termice ale DTEK”, a anunțat joi acest operator.
Atacurile au provocat ”pagube grave” şi s-au soldat cu rănirea a trei angajaţi, a precizat DTEK.
Potrivit societăţii, acesta este cel de-al şaptelea atac „masiv” vizând centrale electrice ucrainene în ultimele trei luni.
Operatorul naţional Ukrernergo a anunţat joi dimineaţa, la rândul său, un „atac masiv vizând bunuri din infrastructura energetică civilă”.
„Echipamente ale unor instalaţii situate la Viniţia, Dnipropetrovsk, Doneţk, regiunea Kiev au fost avatiate”, a precizat Ukrenergo.
Vladimir Putin mulțumește Vietnamului pentru poziția sa în legătură cu războiul din Ucraina
Înainte de sosirea la Hanoi, liderul de la Kremlin a mulțumit Vietnamului pentru ceea ce el a numit o abordare „echilibrată” în războiul purtat de Rusia împotriva Ucraina. Mulțumirile au fost transmise prin intermediul unui editorial publicat în ziarul Partidului Comunist din Vietnam (CPV), aflat la putere. Rusia şi Vietnamul împărtăşesc, de asemenea, o lectură „similară” a situaţiei din Asia-Pacific, a susţinut Putin.
Vietnamul, care urmează oficial o politică externă de neutralitate în relațiile cu marile puteri mondiale, s-a abținut să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, o poziție pe care țările occidentale o consideră prea apropiată de Kremlin.
Mai multe detalii aici: Vladimir Putin, în vizită oficială la Hanoi: ce își dorește președintele rus din partea Vietnamului
Soldați nord-coreeni ar putea fi trimiși în Ucraina, după acordul semnat de Putin și Kim Jong-un
Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat miercuri, 19 iunie, la Phenian, un pact de parteneriat strategic care prevede, între altele, o clauză de apărare reciprocă în cazul unei „agresiuni împotriva uneia dintre părți”, a anunțat președintele rus. Mai mulți analiști militari ucraineni cred că pactul deschide posibilitatea trimiterii de soldați nord-coreeni pe frontul din Ucraina, scrie site-ul de știri RBK-Ukraina.
Mai multe detalii aici: Soldați nord-coreeni ar putea fi trimiși în Ucraina, după acordul semnat de Putin și Kim Jong Un: „Câteva divizii pentru următoarea «mașină de tocat carne»”
Două subiecte importante pe agenda CSAT, printre care acordarea unui sistem Patriot către Ucraina
Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis, va începe joi, 20 iunie, de la ora 13.00. Administraţia Prezidenţială a transmis că pe ordinea de zi a reuniunii va fi „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot către Forţele Armate ale Ucrainei”, relatează News.ro.
Mai multe detalii aici: CSAT se reunește azi. Două subiecte importante pe agendă: acordarea unui sistem Patriot către Ucraina și candidatura lui Iohannis la șefia NATO
Patru regiuni ucrainene afectate de atacul aerian nocturn
Atacul cu drone și rachete efectuat de ruși în noaptea de miercuri spre joi a afectat infrastructura energetică civilă din patru regiuni ucrainene, a anunțat Ukrenergo.
Potrivit sursei citate, regiunile afectate sunt Dnipropetrovsk, Donețk, Kiev și Vinița. „Consecințele sunt în curs de clarificare”, a comunicat Ukrenergo.
Atacuri cu drone în sudul Rusiei
Canalele rusești de Telegram relatează că rafinăria Afipski, din ținutul Krasnodar, și un depozit petrolier din Adîgheia au fost atacate cu drone în cursul nopții miercuri spre joi. Guvernatorul din Adîgheia, Murat Kumpilov, a confirmat această informație.
Potrivit lui Baza, atacul asupra rafinăriei a început în jurul orei locale 02:30. Potrivit informațiilor preliminare, dronele au fost doborâte, dar fragmente s-au prăbușit într-un rezervor și au declanșat un incendiu.
Canalul de Telegram Astra scrie că locuitorii satului Enem din Adîgheia și din satul Afipski din ținutul Krasnodar au raportat explozii și incendii.
Соцмережі повідомляють про атаку дронів на НПЗ у Краснодарському краї РФ.
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) June 20, 2024
Відео: Baza pic.twitter.com/zclvhnVvRL
Atac aerian combinat în Ucraina
Sirenele antiaeriene au răsunat în zece regiuni ucrainene, inclusiv la Kiev, din cauza unui nou atac nocturn cu rachete și drone efectuat de ruși împotriva infrastructurii critice. Ucrainenii afirmă că au doborât cinci din nouă rachete și toate cele 27 de drone lansate de ruși.
Potrivit comandantului-șef al forțelor aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, rușii au lansat 27 de drone de tip Shahed și nouă rachete, dintre care patru rachete de croazieră X-101/X-555, trei rachete balistice Iskander-M și două rachete X-59. În afară de cele 27 de drone, ucrainenii au doborât cele patru rachete de croazieră și o rachetă X-59.
„Inamicul a atacat infrastructura critică. Direcția principală de atac a fost estul Ucrainei, în special regiunea Dnipropetrovsk. Apărarea aeriană a operat la Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Mîkolaiv, Herson, Harkov, Kiev, Cerkasî, Poltava și Vinița”, a precezat Oleșciuk, citat de Ukrainska Pravda.
Vladimir Putin a sosit în Vietnam
Vladimir Putin a sosit în Vietnam, relatează agenția rusă de presă RIA-Novosti, citată de Sky News. Este vorba despre o vizită de stat care vizează consolidarea legăturilor cu un partener de lungă durată al Moscovei.
La Hanoi, liderul rus urmează să se întâlnească cu cel mai puternic politician vietnamez, secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, apoi cu noul președinte, To Lam, și cu alți politicieni.
Ucraina va semna un acord de securitate cu UE
Preşedinţia ucraineană a anunţat semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană (UE), cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate şi au convenit să-l semneze în viitorul apropiat”, a comunicat preşedinţia ucraineană pe site-ul său.
Kievul a semnat deja acorduri cu 17 ţări, inclusiv cu state membre UE şi G7, şi se pregăteşte să semneze cu „alte 10” ţări, potrivit unui alt comunicat al preşedinţiei ucrainene, datat 13 iunie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un acord de apărare „fără precedent” cu SUA, numindu-l o „punte” către aderarea la NATO pentru ţara sa devastată de război.