Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 853.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Iuri Sodol, comandantul forţelor comune ale armatei ucrainene, demis de Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni, demiterea comandantului forţelor comune ale armatei ucrainene, generalul Iuri Sodol, care fusese acuzat de incompetenţă în gestionarea războiului împotriva Rusiei.

Preşedintele ucrainean nu a dat nicio explicaţie pentru decizia sa în discursul său nocturn. El a precizat că Iuri Sodol, care tocmai fusese avansat în acest an, a fost înlocuit de generalul Andri Hnatov în această funcţie, care se ocupă de planificarea strategică a operaţiunilor.

Foto via wikimedia.org

Demiterea lui Iuri Sodol vine după ce un mesaj al şefului regimentului Azov, o unitate foarte respectată în Ucraina, a sugerat că iniţiativele generalului au condus la eşecuri majore pe câmpul de luptă.

Citeşte întreaga ştire: Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forţelor comune ale armatei. Iuri Sodol fusese criticat de liderul regimentului Azov

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Cel puțin 5 morți și 41 de răniți în urma atacului rusesc cu rachete asupra Pokrovsk

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 41 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete balistice asupra orașului Pokrovsk din regiunea Donețk, potrivit ultimului bilanț anunțat de autoritățile locale ucrainene pe 24 iunie.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Vadym Filashkin a spus că forțele ruse au tras două rachete Iskander în oraș, distrugând complet o casă și avariind alte 16.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Cinci morţi după atacul cu rachete ATACMS asupra Sevastopol

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite de fragmente de rachetă într-un atac atribuit Ucrainei asupra Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, relatează Paris Match.

Cinci persoane au fost ucise, iar alte 120 au fost rănite de schije de rachetă, anunţa guvernatorul Sevastopolului instalat de Moscova Mihail Razvojaiev, citat de Euronews.

Una dintre ele a lovit o plajă aglomerată, potrivit imaginilor publicate pe X.

Ministerul rus al Apărării acuză pe Telegram că Ucraina se află la originea acestui atac cu „rachete operaţionale tactice (de tip) ATACAMS furnizate de către Statele Unite şi echipate cu ogive cu fragmentaţie” – bombe aeriene care explodează înainte să-şi atingă ţinta şi care lansează mii de schije.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Atac cu bombă asupra Kurakhovo din regiunea Donețk

Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost ucis și o altă persoană a fost rănită în urma unui atac cu bombă ghidată lansat de Rusia asupra orașului Kurakhove din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin pe 24 iunie.

„Rușii nu își opresc crimele pe pământul nostru”, a spus Filashkin într-o postare pe Telegram.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Atac rusesc cu rachete asupra Pokrovsk. Cel puțin 4 morți și 34 de răniți

Forțele ruse au tras luni două rachete Iskander-M asupra orașului Pokrovsk, din regiunea Donețk, iar cel puțin 4 persoane au murit și alte 34 au fost rănite, a anunțat guvernatorul regional Vadim Filashkin.

Într-o postare pe Telegram, Filashkin a spus că forțele ruse au tras două rachete Iskander în oraș, distrugând 16 case.

Doi copii, de 12 și 13 ani, se numără printre răniți.

„Acesta este unul dintre cele mai mari atacuri inamice asupra civililor din ultima vreme”, a transmis Filashkin.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Schimbări în conducerea FSB: departamentul responsabil de spionaj în fostele republici sovietice are un nou șef

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) are un nou șef de operațiuni pentru spațiul fostei Uniuni Sovietice, adică inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina.

Vajnîe istorii („Povești importante”), un site independent de știri și analize din Rusia, scrie că Departamentul V din cadrul FSB, responsabil de operațiuni de spionaj în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este condus de-acum de Aleksei Komkov, care a lucrat anterior ca adjunct al șefului Departamentului de Contraspionaj.

Departamentul V al FSB a fost implicat în colectarea informațiilor în baza cărora președintele rus Vladimir Putin a mizat pe un război fulger în Ucraina. Totuși, multe dintre informațiile primite de Putin de la acest departament s-au dovedit a nu fi adevărate.

Mai multe detalii aici: Schimbări în conducerea FSB: departamentul responsabil de spionaj în fostele republici sovietice are un nou șef

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Volodimir Zelenski le cere din nou aliaţilor armament cu rază lungă de acţiune

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou ca Ucraina să fie autorizată de către aliaţii săi să atace în „adâncime” în Rusia, relatează news.ro.

„Aviaţia de luptă a Rusiei trebuie să fie distrusă peste tot unde se află, prin toate mijloacele eficiente. Este absolut justificat ca aerodromurile ruseşti să fie lovite”, a pledat el duminică, denunţând un atac la Harkov.

La sfârşitul lui mai, SUA au acceptat ca Ucraina să folosească armament american pentru a ataca, în anumite cazuri, ţinte militare de pe teritoriul rus, în apropierea regiunii Harkov.

„Această autorizare ne-a permis să distrugem o parte a potenţialul terorist rus. Dar numai o parte”, a subliniat liderul de la Kiev.

„Trebuie să ne protejăm de teroarea rusă. Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune şi armament adecvat destinat ucrainenilor. Cooperăm cu partenerii noştri şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera această decizie”, a anunţat Volodimir Zelenski.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Miniştrii de externe ai statelor membre UE au adoptat noi măsuri punitive pentru a contracara eludarea sancţiunilor şi a împiedica Rusia să obţină tehnologie occidentală pentru fabricarea de arme, informează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Încă 69 de persoane şi 47 de entităţi legate de invazia rusă împotriva Ucrainei au intrat acum sub incidenţa sancţiunilor, cu îngheţarea activelor şi, în cazul persoanelor, cu interdicţia de a călători în Uniunea Europeană.

Pentru prima dată, noua serie de sancţiuni vizează sectorul rus de gaz natural lichefiat. Aceste măsuri punitive interzic unor porturi precum Zeebrugge din Belgia să transporte gaz natural lichefiat rusesc către ţări în afara Uniunii Europene, după o perioadă de tranziţie de nouă luni.

De asemenea, este vizată aşa-numita „flotă din umbră“ a Rusiei, folosită pentru a eluda sancţiunile.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Kirilo Budanov: Rachetele americane ATACMS sunt capabile să distrugă Podul Crimeei

Podul Crimeei trebuie distrus, iar rachetele ATACMS primite de Ucraina din partea SUA ar putea realiza această misiune, spune șeful Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat pentru The Philadelphia Inquirer.

Potrivit generalului Budanov, atacurile cu drone efectuate de armata ucraineană i-au forțat pe ruși să-și retragă navele din Crimeea către portul Novorossiisk, unde sunt „prinse în capcană”. Acest lucru nu este suficient, iar următorul pas ar trebui să fie eliminarea căilor de aprovizionare pentru forțele armate rusești care ocupă cea mai mare parte din sud-estul Ucrainei. De regulă, aceste trupe sunt aprovizionate prin intermediul unor livrări facilitate de Podul Crimeei.

În opinia lui Budanov, rachetele ATACMS pot rezolva această problemă. Cei care spun că rachetele ATACMS nu sunt suficient de puternice pentru a dărâma Podul Crimeei „ar trebui să citească manuale tehnice. Singura întrebare este cantitatea lor, dar în principiu aceste rachete ne vor permite să ducem la bun sfârșit o astfel de misiune”, a declarat șeful HUR.

Mai multe detalii aici: Rachetele americane ATACMS sunt capabile să distrugă Podul Crimeei, spune șeful spionajului militar ucrainean

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Critici la adresa Ministerului rus al Apărării după pretinsul atac cu rachete ATACMS în Crimeea

Unii bloggeri militari ruși critică Ministerul Apărării de la Moscova și administrația de ocupați din Peninsula Crimeea în legătură cu pretinsul atac cu rachete ATACMS.

Ministerul condus de economistul Andrei Belousov, care l-a înlocuit luna trecută pe Serghei Șoigu, și autoritățile de ocupație sunt „mustrate” pentru faptul că nu au reușit să prevină atacul și să protejeze „civilii ruși”.

Bloggerii denunță faptul că autoritățile de ocupație nu au folosit sirenele de raid aerian pentru a avertiza civilii să caute adăposturi. Ei se arată revoltați mai ales de faptul că autoritățile nu au construit adăposturi în apropierea plajelor, asta deși încurajează turismul. Crimeea este comparată cu regiunea Belgorod, unde autoritățile au construit adăposturi de teama unei ofensive ucrainene în spațiul recunoscut internațional al Rusiei.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

1.300 de soldați ruși uciși sau răniți în ultima zi, susține Kievul

Cel puțin 1.300 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore pe câmpul de luptă din Ucraina, susține Statul Major al Ucrainei.

Potrivit sursei citate, bilanțul invadatorilor uciși sau răniți se ridică la 535.660 de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022.

În plus, Statul Major al Ucrainei a anunțat distrugerea a 51 de sisteme de artilerie, două rachete de croazieră, 12 tancuri, 15 vehicule de luptă și 20 de echipamente speciale în rândul taberei inamice.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

Atac în Odesa: mai multe persoane rănite

Un atac cu rachetă a vizat luni dimineața orașul Odesa. Potrivit guvernatorului Oleh Kiper, rușii au atacat infrastructura civilă și au rănit trei bărbați, de 19, 50 și 58 de ani.

Imagini video și foto arată coloane de fum ridicându-se de la locul atacului, unde a izbucnit un incendiu.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

ISW: Rusia plasează obiective militare în apropierea zonelor civile din Crimeea

Imagini video și foto arată că armata rusă plasează obiective militare în apropierea zonelor civile din Crimeea în tentativa de a descuraja atacurile din partea Ucrainei, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). ISW denunță totodată faptul că autoritățile ruse promovează în mod activ turismul în Crimeea, în condițiile în care peninsula de la Marea Neagră, ocupă de Moscova, este o zonă de război.

ISW face această constatare după atacul cu rachete ATACMS anunțat de ruși. Sursa citată precizează că nu poate verifica în mod inedependent dacă ucrainenii au atacat Crimeea cu rachete ATACMS, dar precizează că „acuzațiile formulate de Ministerul rus al Apărării împotriva SUA” fac parte dintr-o încercare de a „descuraja oferirea de asistență suplimentară de securitate” pentru Ucraina.

24 iun. – Acum 6 luni
24-06-2024

AIEA cere încetarea atacurilor asupra oraşului din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut, duminică, încetarea atacurilor asupra oraşului Enerhodar, situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce, săptămâna trecută, două substaţii electrice care deservesc zona au fost atacate cu drone, relatează Reuters, citat de News.ro.

Oficialii instalaţi de Rusia la centrală au acuzat Ucraina de organizarea a două atacuri cu drone care au distrus o substaţie, au avariat o alta şi au întrerupt pentru o perioadă de timp alimentarea cu energie electrică a populaţiei.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nu a făcut nicio referire la Ucraina şi a declarat că incidentele nu au avut niciun efect asupra operaţiunilor centralei din Zaporojie.

securitate şi principiilor concrete care au fost acceptate în unanimitate”.

Energia electrică a fost întreruptă la Enerhodar, la câţiva kilometri de centrală, timp de 16 ore, a precizat el. Însă niciunul dintre atacuri, care au avut loc miercuri şi vineri, nu a avut vreun impact asupra liniilor electrice pe care centrala nucleară le foloseşte pentru a continua să funcţioneze.

Conducerea centralei din Zaporojie a declarat că unele „facilităţi de infrastructură”, inclusiv departamentul de transport şi atelierul de tipărire, au suferit întreruperi, dar că măsurile de siguranţă nucleară au rămas pe deplin operaţionale.

Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu cu privire la incidente, iar Reuters nu a putut confirma independent informaţiile apărute.

23 iun. – Acum 6 luni
23-06-2024

Patru morți și 144 de răniți în urma atacului cu rachete la Sevastopol, susține Rusia

Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvojaev, a anunțat că patru oameni au murit, inclusiv doi copii, iar alți 144 au fost răniți, după atacul cu rachete lansat de ucraineni, transmite Kommersant. 82 dintre ei au fost internați în spital, inclusiv 27 de copii, potrivit sursei citate.

23 iun. – Acum 6 luni
23-06-2024

10 răniți după lovitura rusă asupra Harkovului. Jumătate din oraș, fără electricitate

Numărul celor răniți în atacul aerian rusesc asupra obiectivelor civile din districtele Șevcenkivski și Holodnohirski din Harkov a crescut la 10. Atacul a lăsat jumătate din oraș fără electricitate, a anunțat guvernatorul Oleh Sînehubov.

„Zece persoane au fost rănite. O persoană a murit. Printre răniți se numără și doi adolescenți de 15 și 16 ani”, a scris Sînehubov pe canalul său de Telegram, conform Ukrinform.

Potrivit acestuia, două dintre victime sunt în stare gravă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News