Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 855.
Atac rusesc cu drone asupra Herson. Mai multe victime, inclusiv copii
Forțele ruse au atacat orașul Herson pe 26 iunie, rănind cinci persoane, inclusiv doi copii, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
Două surori, în vârstă de 12 și 15 ani, au suferit răni multiple după ce o dronă rusă a aruncat explozibili, a spus guvernatorul.
Copiii au fost internați cu răni la cap. Alte trei persoane au cerut, de asemenea, ajutor medical după atac, a spus Prokudin.
Nouă răniți, după un atac rusesc asupra Derhachi
Forțele ruse au lansat miercuri un atac aerian asupra orașului Derhachi, regiunea Harkov, rănind cel puțin nouă persoane, a anunțat șeful administrației militare orașului Derhachi, Vyacheslav Zadorenko, într-un mesaj pe Telegram, transmite Ukrinform.
Exploziile au fost auzite în Harkov și districtul Harkov în jurul orei 15:30. Forțele aeriene au avertizat că Rusia a lansat bombe ghidate.
Kremlinul consideră „absurde” mandatele de arestare emise pe numele lui Șoigu și Gherasimov
Kremlinul a catalogat miercuri „absurde” mandatele de arestare emise de către Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele şefului Statului Major Valeri Gherasimov şi fostului ministru al apărării Serghei Şoigu, ambii acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.
„Noi nu recunoaştem competenţa acestui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
„Noi considerăm (aceste mandate) absurde”, a adăugat el.
Rusia nu face parte dintre statele semnatare ale Satutului de la Roma, care stă la baza CPI, cu sediul la Haga.
Curtea nu dispune de propria forţă de poliţie pentru a executa mandate de arestare.
Însă aproximativ 124 de state membre sunt, teoretic, obligate să aresteze orice persoană vizată de un mandat de arestare, în cazul în care aceasta intră pe teritoriul lor.
În primăvara anului 2023, CPI a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi comisarului său însărcinat cu drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzați de crime de război prin deportări de copii ucraineni.
Ucraina salută numirea lui Mark Rutte la şefia NATO. Reacția Kremlinului
Preşedinţia Ucrainei a salutat miercuri, 26 iunie, numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO, subliniind rolul crucial al acestuia în înfruntarea invaziei ruse, relatează AFP, potrivit news.ro.
„Felicitări lui Mark Rutte”, a reacționat pe X şeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak.
„Leadershipul şi ataşamentul dumneavoastră faţă de principiile democratice sunt cruciale viitorului nostru comun”, a adăugat oficialul ucrainean de rang înalt.
Pe de altă parte, Kremlinul a estimat miercuri că numirea lui Mark Rutte nu indică vreo schimbare în „linia generală” a Alianţei Nord-Atlantice.
Mai multe detalii aici: Ucraina salută numirea lui Mark Rutte la şefia NATO. Reacția Kremlinului
Reacția Ucrainei la planul de pace prezentat de doi consilieri ai lui Donald Trump
Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a respins propunerea consilierilor fostului președinte american Donald Trump de a îngheța conflictul ucrainean de-a lungul liniei frontului. Orice plan de încheiere a războiului cu Rusia ar trebui să se bazeze pe dreptul internațional, iar pacea ar trebui să fie echitabilă, a declarat oficialul de la Kiev pentru Reuters, relatează The Moscow Times.
Mai multe detalii aici: Reacția Ucrainei la planul de pace prezentat de doi consilieri ai lui Donald Trump
Rușii și-au intensificat atacurile spre orașul Torețk, în regiunea Donețk
Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului ucrainean Toreţk, menţinând în acelaşi timp presiunea asupra altor sectoare ale frontului în regiunea Doneţk (est), a raportat miercuri Statul Major ucrainean, citat de EFE, potrivit Agerpres.
„În direcţia Toreţk, situaţia nu s-a schimbat substanţial şi presiunea se menţine”, se arată în raportul Statului Major de la Kiev, care raportează 11 atacuri ruseşti în apropiere de Toreţk şi în satele învecinate Pivnicine şi New York, situate de asemenea în regiunea Doneţk. Toate atacurile au fost respinse de forţele armate ucrainene, adaugă raportul.
Statul Major ucrainean a explicat totodată că ia „măsuri pentru a consolida stabilitatea apărării” în această zonă a frontului de est.
În ultimul său buletin privind evoluţia de pe front, Centrul pentru Strategie de Apărare, un think tank de la Kiev, informează despre progrese ruseşti la est de satul Drujba, la aproximativ şase kilometri nord-est de Toreţk.
Potrivit acestui think tank, obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Toreţkului şi a aşezării New York (aproximativ 12 kilometri sud de Toreţk) şi apoi de a avansa spre nord pentru a ajunge la Kostiantinivka, unul dintre cele mai importante fiefuri ale forţelor ucrainene în Doneţk.
Statul Major ucrainean a informat de asemenea despre zeci de atacuri ruseşti în alte zone de-a lungul liniei de contact în regiunile Harkov (nord-est), Doneţk şi, într-o mai mică măsură, Zaporojie (sud-est).
Procesul de spionaj al reporterului american Evan Gershkovich a început în Rusia, în spatele ușilor închise
Procesul în care jurnalistul american de la Wall Street Journal Evan Gershkovich este judecat pentru spionaj a început miercuri dimineață în orașul Ekaterinburg, unde tânărul în vârstă de 32 de ani a fost reținut în urmă cu mai bine de un an, relatează CNN.
În imagini filmate miercuri dimineață, înaintea procesului, jurnalistul apare în interiorul unei cuști de sticlă a tribunalului, tuns zero.
În rechizitoriu, procurorii ruși au declarat că, „sub instrucțiunile CIA” și „folosind metode conspirative minuțioase”, Gershkovich „colecta informații secrete” despre o fabrică de tancuri.
În discursul său privind starea Uniunii din martie – cu părinții lui Gershkovich în sală – președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa lucrează „nonstop pentru a-l aduce acasă pe Evan” și pe alți „americani deținuți pe nedrept în întreaga lume”.
Mai multe detalii aici: Procesul de spionaj al reporterului american Evan Gershkovich a început în Rusia, în spatele ușilor închise
Volodimir Zelenski a efectuat o vizită în Pokrovsk, regiunea Donețk
Volodimir Zelenski a mers miercuri la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a se întâlni cu soldaţi şi a le prezenta pe noul comandant al forţelor comune, precum şi a inspecta situaţia de securitate şi umanitară din zonă, relatează Agerpres, care citează agențiile de presă AFP, EFE și Reuters.
„Am început această zi în regiunea Doneţk, cu soldaţii noştri, cu comandantul şef (al armatei, Olexandr) Sîrskîi şi cu noul comandant al forţelor comune, generalul (Andrii) Gnatov”, a anunţat Zelenski într-o înregistrare video postată pe contul său de Telegram, filmată la intrarea în oraşul Pokrovsk, sector unde ruşii sunt în ofensivă de mai multe săptămâni.
„Am avut o întâlnire în regiunea Doneţk cu privire la securitatea şi sprijinul pentru populaţie”, a adăugat șeful statului ucrainean. Printre problemele discutate s-au aflat asigurarea cu apă şi servicii sociale, evacuarea şi repararea caselor avariate de atacurile sau bombardamentele ruseşti.
Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că, la întoarcerea sa la Kiev, va cere unor oficiali guvernamentali să se deplaseze în oraşele din apropierea liniei frontului pentru a vedea situaţia la faţa locului.
„Soluţiile nu se văd de la Kiev”, a declarat Zelenski, declarându-se surprins de faptul că anumite figuri guvernamentale nu au vizitat aceste comunităţi „timp de o jumătate de an sau mai mult”. El a anunțat totodată că va lua deciziile „adecvate” cu privire la aceşti responsabili.
Primul contact anunțat public între Lloyd Austin și Andrei Belousov
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a purtat prima sa discuție la telefon cu ministrul rus al apărării Andrei Belousov, aflat în post de mai bine de o lună, informează AFP, care precizează că cei doi oficiali de rang înalt au vorbit despre războiul din Ucraina.
Discuția dintre Austin și Belousov a fost anunțată atât de Pentagon, cât și de Ministerul rus al Apărării.
Lloyd Austin „a subliniat importanta menţinerii liniilor de comunicare în contextul războiului pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.
Mai multe detalii aici: Primul contact anunțat public între Lloyd Austin și Andrei Belousov. Pentagonul vrea linii de comunicare cu Moscova în contextul războiului din Ucraina
Volodimir Zelenski este așteptat joi la summitul european pentru semnarea unor „angajamente de securitate” din partea UE
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează să fie semnat un acord privind „angajamentele de securitate” ale Uniunii Europene (UE) faţă de Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Preşedintele Zelenski va fi acolo în deschiderea Consiliului UE pentru discuţiile cu privire la Ucraina şi în special pe tema angajamentelor de securitate”, a anunțar preşedinţia franceză.
Potrivit unor responsabili europeni, un acord asupra acestor garanţii de securitate ale UE a fost aprobat de ţările membre şi urmează să fie semnat joi.
Un proiect de text consultat de AFP arată că UE caută să continue să finanţeze livrările de arme către Kiev, să menţină instruirea soldaţilor ucraineni şi să intensifice eforturile pentru a întări industria de apărare a acestei ţări atacate de Rusia.
Mai multe detalii aici: Volodimir Zelenski este așteptat joi la summitul european pentru semnarea unor „angajamente de securitate” din partea UE
Ocupanții ruși îi acuză pe ucraineni că au bombardat un post de control al radiațiilor în Zaporojie
Conducerea rusească a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a afirmat miercuri, 26 iunie, că un post de control al radiațiilor de la Velîka Znameanka, din regiunea Zaporojie, a fost distrus într-un bombardament al forțelor ucrainene, relatează Reuters.
„(Specialiștii Centralei Nucleare Zaporojie) au luat o serie de măsuri compensatorii pentru a controla situația radiațiilor în zonă”, a transmis conducerea centralei printr-un mesaj pe Telegram, adăugând că radiațiile nu depășesc nivelul de siguranță. Autoritățile ucrainene nu au transmis o reacție imediată la aceste acuzații.
Mai multe detalii aici: Un bombardament ucrainean a distrus un post de control al radiațiilor în Zaporojie, acuză Rusia
Un miliardar din Rusia sancționat din cauza finanțării războiului din Ucraina și-a cumpărat un avion produs în UE
Un avion privat de lux de tip Airbus A320neo a fost achiziționat de un miliardar ruso-azer în pofida sancțiunilor care interzic furnizarea de avioane străine în Rusia, dezvăluie The Moscow Times.
Două surse din domeniul aviației spun că miliardarul Zarah Iliev, care deține jumătate din Grupul Kiev Square, cu clădiri comerciale în valoare de 1,76 milioane de dolari, a cumpărat un avion Airbus A320neo pentru a-și înlocui vechiul Airbus A318CJ.
Acest miliardar în vârstă de 57 de ani, cu o avere estimată la trei milioane de dolari, este vizat de sancțiuni în SUA și în Marea Britanie din cauza finanțării agresiunii militare ruse din Ucraina.
Mai multe detalii aici: În pofida sancțiunilor, un miliardar din Rusia și-a cumpărat un avion de lux fabricat în UE
ISW: rușii pregătesc o armată combinată pentru ofensiva din Harkov
Rusia ar putea mobiliza în Ucraina o nouă armată combinată, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
„Armata rusă se află în prezent în curs de reformare majoră, inclusiv prin crearea de noi formațiuni de armată combinată, iar referirea surselor ucrainene la „Armata 51” poate fi un indiciu timpuriu că Rusia a format o altă armată combinată pentru a o disloca în Ucraina”, scrie ISW, un centru de reflecție cu sediul la Washington.
Analiștii militari au remarcat că reprezentantul grupului operațional-tactic de trupe „Harkov” Iurii Povh a declarat că armata rusă intenționează să transfere unități ale „Brigăzii a 9-a de Infanterie Motorizată a Armatei 51” către direcția Harkov.
Povh a declarat că trupele ruse au transferat unități din regiunea Herson și din alte zone spre direcția Harkov.
Reprezentantul grupului operațional-strategic de trupe „Hortița”, locotenent-colonelul Nazar Voloșin, a spus la rândul său că trupele ruse intenționează să transfere unități ale Brigăzii 155 Marină (Flota Pacificului) și ale „Brigăzii 9 de Infanterie Motorizată a Armatei 51” către direcția Harkov pentru a compensa pierderile grele suferite acolo.
Atacuri cu rachete în Odesa și în Nikolaev
Un atac cu rachetă balistică Iskander-K a avut loc în zona Bilhorod-Dnistrovsk (Cetatea Albă) din regiunea Odesa, a anunțat guvernatorul Oleh Kiper, care le-a recomandat localnicilor să se adăpostească în locuri considerate sigure.
Potrivit lui Kiper, rușii au lovit o clădire administrativă. Atacul nu s-a soldat cu victime.
Un alt atac, cu o rachetă ghidată, a fost efectuat de ruși în regiunea Nikolaev.
Sirenele de alertă de raid aerian au răsunat în jumătatea estică și în sudul Ucrainei, relatează presa ucraineană.
Anterior săptămâna aceasta, o rachetă lansată de forţele ruse a avariat o facilitate de depozitare din Odesa, rănind trei persoane.
Odesa a fost o ţintă frecventă a forţelor ruse în cele 28 de luni de invazie, multe dintre acestea vizând facilităţile portuare ale oraşului.
Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de câte 90 de prizonieri fiecare
Rusia a anunţat marţi că a schimbat 90 de prizonieri de război ucraineni pe care îi deţinea cu 90 de soldaţi ruşi deţinuţi în Ucraina, în urma medierii Emiratelor Arabe Unite, informează Agerpres, care preia AFP.
„La încheierea procesului de negocieri, 90 de soldaţi ruşi care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
„La schimb, au fost predaţi 90 de prizonieri de război ale forţelor armate ucrainene”, a adăugat el, precizând că schimbul s-a efectuat sub „medierea umanitară” a Emiratelor Arabe Unite.
Ultimul schimb de amploare de prizonieri între beligeranţi datează din februarie, când a avut loc un schimb de câte 100 de prizonieri.
Emiratele Arabe Unite mediază, de asemenea, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia. Rusia şi Ucraina au făcut schimburi de sute de prizonieri de la începutul ofensivei ruse, în februarie 2022 şi schimbă în mod regulat rămăşiţele soldaţilor ucişi.