Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 862.
Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în Rusia, susține Kievul
Iuri Belousov, un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, aanunțat, miercuri, că sunt cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni care au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, relatează EFE.
„În total, cel puțin 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka”, a afirmat IuriBelousov pentru Ukrinform.
Oficialul ucrainean a făcut referire la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.
Investigarea acestor cazuri, potrivit lui, este complicată de lipsa accesului la locul faptei şi, în unele cazuri, la corpurile victimelor.Cu toate acestea, diverse tehnologii ajută Ucraina să documenteze pe cât posibil ceea ce s-a întâmplat, chiar şi fără acces fizic, a explicat el.
Pe de altă parte, măsurile de tortură aplicate prizonierilor de război ucraineni în peste 200 de centre de detenţie din Rusia au un caracter sistematic, ceea ce demonstrează că tortura este „parte integrantă” a politicii de stat ruse, a subliniat Belousov.
În momentul de faţă, anchetatorii ucraineni încearcă să stabilească unde este răspândită pe larg această practică.
„Avem o unitate separată care se concentrează pe acest gen de probleme. Este doar o chestiune de timp până când aceşti oameni vor cădea în mâinile noastre”, a declarat Iuri Belousov, referindu-se la autorii faptelor respective.
Două persoane au murit în urma unui atac rusesc asupra regiunii Poltava
Atacul armatei ruse de miercuri asupra regiunii Poltava s-a soldat cu cel puțin doi morți, au anunțat autoritățile locale ucrainene.
„Avem pierderi ca urmare a atacului rusesc. Potrivit informațiilor preliminare, un civil a fost ucis și alți trei au fost răniți. Unul dintre ei este în stare gravă”, a transmis șeful administrației militare regionale, Philip Pronin.
Ulterior, oficialul ucrainan a scris că o femeie de 85 de ani, care a fost grav rănită, a murit în spital.
AIEA cere încetarea atacurilor cu drone la centrala Zaporojie după ce Rusia a anunțat că 8 angajați au fost răniți
Atacurile cu drone ce au ca ţintă centrala nuclearo-electrică Zaporojie (ZNPP), din estul Ucrainei şi ocupată de Rusia, trebuie să înceteze, a declarat, miercuri, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce administraţia rusă a raportat astfel de lovituri în apropierea centralei, transmite Reuters.
„ZNPP a informat AIEA despre câteva lovituri cu drone în vecinătatea centralei astăzi, care au rănit muncitori la substaţia electrică Enerhodar şi au declanşat incendii în pădurea de lângă staţia de comutare a ZNPP’, a indicat agenţia de la Viena pe platforma socială X, adăugând că astfel de atacuri pun în pericol siguranţa nucleară şi vieţi.
Rusia a anunţat în cursul zilei că opt angajaţi ai centralei au fost răniţi într-un atac cu drone asupra unei substaţii în oraşul Enerhodar, a transmis dpa.
Aceștia lucrau pentru a restabili alimentarea cu energie atunci când „au fost luaţi la ţintă în mod deliberat”, a declarat Aleksei Lihaciov, şeful autorităţii nucleare ruse Rosatom.
Atacul ucrainean a fost o „încălcare ostentativă” a reglementărilor AIEA privind siguranţa nucleară, a adăugat el.
Potrivit lui Lihaciov, substaţia este parte a infrastructurii centralei nucleare Zaporojie şi alimentează cu energie oraşul Enerhodar.
Şeful Rosatom a mai spus că au avut loc trei atacuri cu drone asupra substaţiei în interval de o oră, şi a cerut AIEA să reacţioneze.
Rusia a ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa la scurt timp după declanşarea invaziei în Ucraina în februarie 2022 şi are de atunci controlul asupra ei.
Rușii revendică ocuparea unui cartier din orașul strategic Ceasov Iar
Armata rusă a preluat controlul asupra cartierului „Novi” din orașul Ceasov Iar, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de presă Interfax.
„În urma unei ofenisive, unitățile grupului de trupe „Sud” au eliberat complet zona „Novy” din localitatea Ceasov Iar a Republicii Populare Donețk și au îmbunătățit situația de-a lungul liniei frontului”, a transmis ministerul rus al apărării într-un comunicat.
Potrivit ministerului rus al apărării, gruparea „Sud” a atacat unități a opt brigăzi ucrainene și a respins patru contraatacuri ale forțelor armate ucrainene.
„Pierderile inamicilor s-au ridicat la până la 450 de militari, două tancuri, trei vehicule blindate de luptă, inclusiv un transportor blindat M113 fabricat în SUA și zece camionete”, a anunțat ministerul rus al apărării.
Cu toate acestea, nu se ştie deocamdată dacă soldaţii ruşi au reuşit într-adevăr să traverseze canalul ce separă o parte a acestui cartier periferic de restul oraşului.
Ceasov Iar, situat pe un deal, este o poartă către marile oraşe miniere din Donbas, în primul rând Kramatorsk, principalul oraş aflat încă sub control ucrainean în regiune.
Numărul persoanelor care au murit în urma atacului cu rachete de la Dnipro a crescut la 5
Autoritățile ucrainene au anunțat că numărul victimelor în urma atacului rusesc asupra orașului Dnipro a crescut. Potrivit ultimelor informații, sunt cel puțin 5 civili morți și alți 47 de răniți.
„Din nou, atacurile teroriste ale rușilor împotriva unui oraș de-al nostru a produs victime, inclusiv un copil. Doar două lucruri pot opri această teroare rusă – sistemele moderne de apărare aeriană și armele noastr”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Dimineaţa nu a fost bună pentru noi. Inamicul a lansat un atac combinat asupra oraşului nostru. Sunt cinci morți. Numărul persoanelor rănite a crescut la 47”, a declarat Serhii Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
Boris Filatov, primarul oraşului Dnipro, a anunţat zi de doliu pentru joi. El a declarat pe Telegram că atacul a deteriorat grădiniţe, şcoli şi spitale şi a provocat incendii în tot oraşul. Magazinele au fost, de asemenea, avariate, au declarat oficialii.
Ajutor de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina, convenit de membrii NATO
Cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se reunească într-un summit la Washington, cu ocazia marcării a 75 de ani de la întemeierea NATO, țările membre ale alianței au căzut de acord să finanţeze anul viitor un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro, au declarat miercuri doi diplomaţi occidentali pentru Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, aliaţii au convenit să pregătească două rapoarte în 2025 pentru a stabili ce anume furnizează fiecare ţară Ucrainei, a declarat un diplomat, pentru a răspunde cererilor de mai multă transparenţă cu privire la repartizarea sarcinilor în cadrul alianţei.
Potrivit acordului convenit, statele membre „vor încerca să îndeplinească acest angajament prin contribuţii proporţionale”.
Mai multe detalii: Membrii NATO au convenit asupra unui ajutor pentru Ucraina de 40 de miliarde de euro, susțin doi diplomați citați de Reuters
China poate pune capăt războiului din Ucraina cu un singur apel telefonic, spune liderul unui stat NATO
China ar putea deține cheia pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat marți președintele Finlandei, Alexander Stubb, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Business Insider.
Influența Chinei asupra Rusiei provine din dependența tot mai mare a acesteia din urmă de gigantul asiatic, în timp ce Moscova se confruntă cu sancțiuni economice paralizante din partea Occidentului, spune preşedintele Alexander Stubb, potrivit sursei citate.
„Susțin că Rusia este atât de dependentă de China în acest moment, încât un apel telefonic din partea președintelui Xi Jinping ar rezolva această criză”, a spus Stubb
Mai multe detalii aici: China poate pune capăt războiului din Ucraina cu un singur apel telefonic către Putin, spune liderul unui stat NATO
Reacția Kremlinului pe tema vizitei lui Viktor Orban la Kiev
Kremlinul a ținut să afișeze o oarecare indiferență față de vizita premierului ungar Viktor Orban la Kiev, prima de la declanșarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina. Întrebat despre întrevederea de marți dintre Orban și Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că regimul pe care îl reprezintă „nu avea nicio așteptare”, transmite Ukrainska Pravda.
Mai multe detalii aici: Viktor Orban explică de ce Volodimir Zelenski nu a acceptat propunerea unui armistițiu. Reacția Kremlinului pe tema vizitei premierului ungar la Kiev
Cel puțin patru morți și 27 de răniți în urma unui atac efectuat de ruși la Dnipro
Cel puțin patru persoane au fost ucise, iar altele 27 de rănite în urma unui atac cu rachete efectuate de ruși miercuri dimineața la Dnipro, relatează Ukrainska Pravda.
Informația a fost furnizată de primarul orașului, Boris Filatov, și guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak.
Potrivit lui Filatov, atacul a provocat distrugeri la două școli, trei grădinițe și un spital pentru copii. Ferestre de la școli, grădinițe și spital au fost sparte în urma atacului, iar un incendiu a izbucnit în clădirea care găzduiește arhivele spitalului, a precizat el.
Medicul de luptă britanic care a salvat 200 de soldați ucraineni a murit: „Eroismul lui nu a cunoscut limite”
Moartea lui Peter Fouché, care lupta în armata ucraineană în Donbas, a fost confirmată, pe 1 iulie, de fundația caritabilă Project Konstantin, responsabilă de evacuarea soldaților răniți de pe front, relatează Metro. Medicul de luptă a fost ucis în apropiere de Ceasiv Iar, lângă Bahmut (regiunea Donețk), unde era desfășurat din 2023.
Mai multe detalii aici: Medicul de luptă britanic care a salvat 200 de soldați ucraineni a murit: „Eroismul lui nu a cunoscut limite”
„Maestra deghizărilor”, reținută pentru spionaj în portul Odesa
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a anunțat, într-un comunicat citat de Blick, că a arestat trei spioni ruși la Odesa. Suspecții, presupuși membri ai FSB, ar fi spionat apărarea aeriană din orașul-port de la Marea Neagră. Unul dintre agenți era o femeie care folosea mai multe peruci pentru deghizări.
Mai multe detalii aici: „Maestra deghizărilor”, reținută pentru spionaj în portul Odesa. „Agenta-Perucă” a FSB-ului rus riscă închisoarea pe viață
Aliați ai SUA afirmă că unele companii chineze dezvoltă drone de atac pentru Rusia
Companii din China și din Rusia dezvoltă o dronă de atac similară celei iraniene Shahed, folosită pe scară largă împotriva Ucrainei, relatează Bloomberg, care citează oficiali occidentali ce dețin informații despre această chestiune.
Oficialii citați sub rezerva anonimatului de Bloomberg nu au precizat denumirea noii drone, dar site-uri militare și unele surse de informare din China afirmă că Beijingul dezvoltă o dronă kamikaze de atac numită Sunflower 200, care este similară ca aspect cu drona iraniană Shahed-136.
Potrivit surselor Bloomberg, companii din China și din Rusia au purtat discuții în 2023 asupra colaborării lor în copierea dronei iraniene Shahed, iar anul acesta au început să dezvolte și să testeze o versiune pregătită pentru a fi predată armatei ruse. Rusia încă nu a folosit drone chineze militare în Ucraina, afirmă sursele citate.
Mai multe detalii aici: Aliați ai SUA afirmă că unele companii chineze dezvoltă drone de atac pentru Rusia
ONU: jurnalistul Evan Gershkovich este reținut arbitrar în Rusia
Un panel de experţi din cadrul ONU consideră că detenţia în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich este „arbitrară” şi cere eliberarea lui „fără întârziere”, într-un aviz făcut public marţi, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„Privarea de libertate a lui Evan Gershkovich este arbitrară” şi încalcă mai multe articole ale Declaraţiei universale privind drepturile omului, scriu aceşti experţi în avizul adoptat în martie, dar dezvăluit abia acum.
„Date fiind circumstanţele acestui caz, soluţia potrivită ar fi eliberarea imediată a lui Gershkovich”, consideră Grupul de lucru asupra detenţiei arbitrare.
Evan Gershkovich, 32 de ani, se află în detenţie de peste 15 luni în Rusia pentru acuzaţii de spionaj pe care el le respinge, iar prima audiere a procesului său a avut loc pe 26 iunie în spatele uşilor închise la un tribunal din Ekaterinburg, în Ural.
Mai multe detalii aici: Jurnalistul Evan Gershkovich este reținut arbitrar în Rusia, afirmă un grup de experți din cadrul ONU
Aproape 1.200 de soldați ruși eliminați în ultima zi, susține Ucraina
Potrivit Statului Major al Ucrainei, 1.180 de soldați ruși au fost neutralizați în ultimele 24 de ore, iar numărul total al pierderilor umane ale Rusiei se ridică la 546.270.
În plus, Rusia ar mai fi pierdut 16 tancuri, 17 vehicule de luptă și 57 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore.
Torețk, principala țintă a operațiunilor militare rusești în curs
Rușii au lansat atacuri în 11 direcții, principalul sector de luptă rămânând Torețk, în regiunea Donețk, a anunțat miercuri Statul Major al Ucrainei.
Rușii au atacat în 11 direcții, cele mai active operațiuni militare fiind în Torețk și Pokrovsk, cu 158 de ciocniri militare în total în ultimele 24 de ore.
În plus, potrivit Statului Major al Ucrainei, „invadatorii au efectuat lovituri aeriene în special în zonele așezărilor Malîe Prohodî, Lipțî, Veseloe, Neskucinoe, Tikhoye, Volceanskie Hutora, Starița, Sotnițki Kazaciok, Sinkovka din regiunea Harkov; Raigorodok, Spirnoe, New York, Velikaia Novoselka, Ekaterinivka și Otradnoe, regiunea Donețk; Marfopol, regiunea Zaporojie; Inguleț, Nikolaevka și Tokarevka, regiunea Herson”.
De asemenea, rușii au continuat operațiunile ofensive în direcția Harkov, unde se sprijină pe aviație. Ucraina a raportat pentru marți opt ciocniri militare în zonele așezărilor Volceansk și Glubokoe.
Atac cu drone și rachete în sud-estul Ucrainei
Rusia a lansat un atac cu drone și rachete în regiuni din sud-estul Ucrainei. Ukrainska Pravda relatează despre explozii auzite la Dnipro, Herson și Zaporojie.
Forțele Aeriene ale Kievului au raportat un atac cu rachete și drone pe malul stâng al Niprului și în sudul Ucrainei.
„Dnipro – un grup de drone de atac se îndreaptă spre oraș, dinspre vest! O rachetă în direcția Dnipro! O rachetă prin Zaporojie, în direcția Dnipro/Pavlograd!”, au avertizat Forțele Aeriene Ucrainene.
Presa locală relatează despre explozii la Dnipro și Herson. Explozii au avut loc și la Zaporojie. „Am auzit o explozie! Stați în locuri sigure!”, a transmis secretarul Consiliului Municipal din Zaporojie.
Alarmele antiaeriene răsună în sudul și estul Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.
SUA resping armistițiul propus de Viktor Orban
Aliații din NATO trebuie să depună toate eforturile în privința retragerii complete a trupelor ruse din teritoriul ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în legătură cu ideea de armistițiu favorabilă Rusiei propusă de premierul ungar Viktor Orban
„SUA și NATO au declarat în mod clar că există o singură soluție: Federația Rusă trebuie pur și simplu să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”, a comentat Patel referitor la declarațiile făcute de Viktor Orban în cursul vizitei sale de marți la Kiev.
Oficialul american a reamintit că Rusia este un stat agresor care încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și Carta ONU.
Mai multe detalii aici: SUA resping armistițiul propus de Viktor Orban: „Aliații să depună eforturi pentru retragerea rușilor din Ucraina”
O bloggeriță rusă prorăzboi publică fotografii cu soldați în cârje sau cu membrele amputate trimiși de Kremlin în prima linie
Rusia își forțează militarii schilodiți să se întoarcă în prima linie, în timp ce armata Kremlinului trebuie să lupte și cu tifosul și holera răspândite tranșee, relatează bloggerița prorăzboi Anastasia Kașevarova, pe canalul ei de Telegram, preluiată de The Mirror.
Mai multe detalii aici: O bloggeriță rusă prorăzboi publică fotografii cu soldați în cârje sau cu membrele amputate trimiși de Kremlin în prima linie: „Comandanților nu le pasă”
NATO va numi un emisar special permanent pentru Ucraina
Statele membre NATO au decis să trimită un emisar special permanent în Ucraina, extinzând astfel prezenţa civilă a Alianţei Nord-Atlantice în țara atacată de Rusia, a declarat marţi un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru agenția de presă DPA, citată de news.ro.
Oficialitatea aliată de rang înalt va avea misiunea de a coordona sprijinul politic şi practic al NATO în teren în contextul în care Ucraina continuă să se apere de invazia rusă pe scară largă, lansată de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.
Decizia intervine înaintea summitului NATO de la Washington, programate pentru 9-11 iulie, la care liderii ţărilor alianței de apărare urmează să adopte oficial un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, pentru prima dată în cadrul unei misiuni oficiale intitulate NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). Aceasta va avea cartierul general la Wiesbaden, în Germania.
Mai multe detalii aici: NATO va numi un emisar special permanent pentru Ucraina
Patru răniți la Harkov în urma unui atac cu bombe glisante
Cel puțin patru civili, printre care doi copii, au fost răniți în urma unui atac cu două bombe glisante FAB-500 efectuat marți de Rusia.
Potrivit Zerkalo Nedeli, noul atac cu bombe glisante a vizat o zonă industrială. Bombele FAB-500 au fost lansate din regiunea rusă Belgorod, vecină cu Harkov.
Cei patru răniți sunt un bărbat de 51 de ani, o tânără de 26 de ani și doi copii: un băiat de 15 ani și sora lui de 12 ani.
Rusia, avertizată să nu extindă frontul din Ucraina
James O’Brien, secretar adjunct al Departamentului de Stat, responsabil de Europa, a avertizat Rusia să nu extindă frontul din Ucraina, în caz contrar SUA urmând să permită țării atacate să răspundă cu sisteme cu raze mai lungă de acțiune, relatează Ukrainska Pravda.
Potrivit lui O’Brien, Rusia își pierde capacitatea de a ataca din cauza distrugerii de către Ucraina a capabilităților rusești din apropierea granițelor.
El a adăugat că prioritatea SUA este să furnizeze arme care să fie concentrate „în zonele de mare nevoie”.
Autorităţile din Novorossiisk, cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră, au limitat accesul populaţiei la plajă
Accesul pe plajă la Novorossiisk este restricţionat miercuri dimineaţă, a anunţat primarul oraşului, după ce forţele de apărare au fost angajate în respingerea unui atac cu drone navale, relatează Reuters, potrivit news.ro.
„Până la ora 09:00, pe 3 iulie, apele golfului vor fi supravegheate”, a declarat primarul Andrei Kravcenko pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Vă rugăm să vă abţineţi de la vizitarea zonelor de plajă, a digurilor şi a zonelor de agrement de pe malul apei în timpul activităţilor operaţionale”, a cerut el localnicilor.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forţele sale au distrus două drone navale care se îndreptau în direcţia Novorossiisk.
Rusia a acuzat adesea Ucraina că atacă orașele sale de pe coasta Mării Negre şi din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova, însă oficialii ruşi nu dezvăluie adesea întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile ucrainene.
Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră. Este o poartă de ieşire cheie din sudul Rusiei pentru exporturile de petrol şi tranzitul ţiţeiului şi al altor produse petroliere. De asemenea, în acest port este încărcat petrolul provenind din Kazahstan şi Azerbaidjan şi un hub pentru transportul de cereale, cărbune, îngrăşăminte minerale, lemn, containere, mărfuri alimentare şi chimice.
Ministerul rus al Apărării a mai susținut că sistemele sale de apărare aeriană au distrus zece drone aeriene lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv una deasupra regiunii Moscova. Reuters nu a putut verifica independent aceste informaţii, iar din partea Ucrainei nu a existat deocamdată niciun comentariu.
Ucraina revendică distrugerea unui depozit de muniții din Crimeea
Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea au lansat luni o „lovitură distructivă” asupra unui depozit de muniţii din Crimeea ocupată.
„Încă o dată, avioanele ucrainene «distruse» de propaganda inamică continuă să efectueze cu succes misiuni de luptă”, a declarat Oleşciuk pe Telegram, referindu-se la un raport al Ministerului rus al Apărării conform căruia cinci avioane militare ucrainene ar fi fost distruse pe un aerodrom din regiunea Poltava.
Oleşciuk nu a precizat locul exact al atacului, însă a postat o înregistrare video a unui canal local de Telegram, Krimskii Veter, având legătură cu Ucraina, care arată că lovitura a avut loc la Balaklava, lângă Sevastopol, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
Ajutor de 2,3 miliarde de dolari
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, ce include mijloace de apărare antiaeriană şi arme antitanc, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
„Statele Unite vor anunţa în curând un nou ajutor de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari”, a declarat Lloyd Austin în timpul unei întrevederi, la Pentagon, cu omologul său ucrainean Rustem Umerov.
Austin a spus că pachetul va include arme antitanc şi interceptoare de apărare aeriană şi va permite achiziţionarea accelerată de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS şi Patriot.
Novorossiisk, atacat cu drone navale
Un atac cu drone navale a avut loc în noaptea de marți spre miercuri asupra orașului Novorossiisk, care găzduiește o bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră.
Atacul s-a produs în jurul orei locale 03:00. Locuitorii orașului au primit sfaturi să stea departe de ferestre și să se adăpostească în camere cu pereți solizi, ale căror ferestre nu sunt orientate spre mare.
Anterior, primarul Novorossiiskului, Andrei Kravcenko, a avertizat despre pericolului unui atac cu drone navale. Străzile din apropierea digului au fost blocate, iar alarma antiaeriană a răsunat în oraș, relatează Ukrainska Pravda, care citează surse rusești de Telegram precum Mash, Sota și Baza.
Ucraina nu este pregătită să facă compromisuri cu Rusia, afirmă șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev
Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump precum că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite la Washington, că Kievul va asculta orice sfat privind modul de a obţine o „„pace justă”. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
„Dar noi (nu suntem) pregătiţi să mergem la compromis pentru lucrurile şi valorile foarte importante … independenţa, libertatea, democraţia, integritatea teritorială, suveranitatea”, a spus el.
Vizita lui Iermak a avut loc înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare din capitala SUA, unde Ucraina este aşteptată să fie principalul subiect de discuţie.
Trump, candidatul republican care îl provoacă pe preşedintele Joe Biden, a declarat în timpul unei dezbateri între cei doi săptămâna trecută că, dacă va fi reales în noiembrie, va rezolva rapid războiul din Ucraina înainte de preluarea mandatului în ianuarie.
El nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar face acest lucru, dar Reuters a raportat săptămâna trecută că doi consilieri cheie ai lui Trump i-au prezentat un plan care ar implica ameninţarea cu reducerea asistenţei americane dacă Kievul nu intră în negocieri cu Moscova.
Cu toate acestea, Trump a declarat în timpul dezbaterii că nu acceptă termenii preşedintelui rus Vladimir Putin. Putin a declarat că Rusia ar pune capăt războiului dacă Kievul este de acord să predea cele patru regiuni din estul şi sudul ţării revendicate de Moscova.
Întrebat cum evaluează Ucraina faptul că Trump ar gestiona războiul, Iermak a spus: „Răspuns cinstit: nu ştiu. Să vedem”.
Ucraina va face lobby pe lângă o nouă administraţie americană pentru a continua să îi ofere sprijin, a spus el, adăugând că Ucraina a primit sprijin bipartizan la Washington, iar sondajele au arătat că majoritatea americanilor încă sprijină Ucraina după doi ani de război.
„Va fi … o decizie a poporului american. Vom respecta această alegere”, a spus Iermak despre alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.
Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 50 de miliarde de dolari începând din 2022. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi că Statele Unite vor anunţa în curând peste 2,3 miliarde de dolari în noua asistenţă de securitate pentru Ucraina.
Oficial american: Vești bune pentru Ucraina de la summitul NATO
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat, marți, că este de aşteptat ca la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare Ucraina să primească „veşti bune” în ceea ce priveşte dorinţa sa de a avea mai multe sisteme de apărare aeriană, relatează Reuters.
„Sperăm că vom reuşi să ajungem (n.r. – la un acord) la summit şi să facem noi anunţuri privind apărarea aeriană”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.
Mai multe detalii aici: La summitul NATO de săptămâna viitoare, Ucraina va primi „veşti bune” despre apărarea aeriană, anunță un oficial american
Catalin08 • 03.07.2024, 13:37
Sunt mii de filmari cu rachete rusesti lovind direct zone civile, defapt daca ne intoarcem in 2014, inca de atunci Rusia prin teroristii trimisti in Ucraina, bombarda civilii, si dupa urla la stele cand Ucraina raspundea acestor atacuri.
Trandafir • 03.07.2024, 11:43
Groaznic ce a declansat conducerea Rusiei. Un masacreu, un abator unde mor sute de mii de oameni. Se omoara intre ei fratii slavi, de credinta crestin ortodoxa. Incredidibil, sunt familii unde unii sunt de o parte iar altii de cealalta parte.