Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 865.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Zelenski: Ucraina dezvoltă o nouă strategie navală

Ucraina elaborează o nouă strategie navală, care va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunţat președintele Volodimir Zelenski în discursul video adresat sâmbătă seara naţiunii, informează Ukrainska Pravda.

„Dezvoltăm o nouă strategie pentru țara noastră pe mare – Strategia navală ucraineană. În curând, această strategie va fi aprobată de NSDC – punctele sale sunt în curs de finalizare”, a spus Zelenski.

„Războiul a schimbat echilibrul de putere în întreaga noastră regiune a Mării Negre, iar flota rusă nu va mai domina niciodată această zonă. Ne consolidăm interesele, având în vedere noile capacități tehnologice ale Ucrainei și noile noastre relații cu partenerii. Ucraina va fi întotdeauna un stat capabil să își protejeze propriile interese pe mare, rutele de transport cruciale și interesele aliaților și partenerilor noștri”, a punctat Zelenski.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Turcia propune o „platformă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a propus sâmbătă crearea unei „platforme de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează The Kyiv Independent.

Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele accidentului de la Scânteia, Iași, își conving clienții cu împrumuturi de la un ONG controlat tot de ei
Recomandări
Cum să te îmbogățești din nenorocirea altora. Avocații care s-au ocupat de victimele accidentului de la Scânteia, Iași, își conving clienții cu împrumuturi de la un ONG controlat tot de ei

Fidan a declarat că eforturile actuale de a pune capăt războiului „ar trebui să fie răspândite pe o bază mai largă”, scrie ziarul turc Haber7. „Ar trebui creată o platformă de pace care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o participare și o reprezentare ridicate și să acorde prioritate diplomației”, a spus el.
Fidan nu a oferit alte detalii.

Turcia încearcă de mult timp să preia un rol principal în negocierile de pace dintre Kiev și Moscova.

La summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan de la începutul acestei săptămâni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus lui Vladimir Putin ca Turcia să medieze încheierea războiului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins ideea, declarând că Erdogan nu poate fi intermediar, fără a da explicaţii.

În timp ce Turcia este membră NATO, Erdogan a încercat să mențină relații pozitive atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, asigurând anterior un acord care a durat un an pentru transporturi sigure de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Ucraina a afirmat în repetate rânduri că negocierile de pace ar trebui să aibă loc pe baza formulei sale de pace în 10 pași, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Moscova a respins această propunere.

Cea mai mare pensie specială înregistrată în România de la 1 septembrie: 69.343 de lei brut. Cât a crescut comparativ cu ianuarie 2024
Recomandări
Cea mai mare pensie specială înregistrată în România de la 1 septembrie: 69.343 de lei brut. Cât a crescut comparativ cu ianuarie 2024
06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Ucraina a primit sisteme de rachete antiaeriene Mistral din Estonia

Ucraina a primit mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune şi rachete Mistral din Estonia, a anunţat ministerul Apărării din Estonia, potrivit Ukrainska Pravda.

„Confirmat! Sistemele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mistral și rachetele furnizate de Estonia au fost livrate Ucrainei. Să continuăm să sprijinim luptătorii pentru libertate [ucraineni]”, a scris ministerul estonian al Apărării sâmbătă, 6 iulie, pe X.

Mistral este un sistem avansat de rachete sol-aer pentru interceptarea elicopterelor și aeronavelor. Acesta a fost dezvoltat în Franța. Sistemul Mistral are o rază de acțiune de până la 6 kilometri și este conceput pentru a proteja țintele terestre de avioane și elicoptere care zboară la înălțime relativ mică.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Japonia şi Cambodgia vor ajuta la deminare în Ucraina

Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina şi în alte ţări sfâşiate de război, a anunţat sâmbătă şefa diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa în timpul unei vizite la Phnom Penh, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cambodgia este una dintre ţările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998.

Fuziunea dintre ELCEN și Temoenergetica s-a blocat la plata datoriilor. Bucureștenii încă nu știu cât vor plăti pe gigacalorie la iarnă
Recomandări
Fuziunea dintre ELCEN și Temoenergetica s-a blocat la plata datoriilor. Bucureștenii încă nu știu cât vor plăti pe gigacalorie la iarnă

Această ţară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special.

„Cambodgia este un partener esenţial al Japoniei în eforturile internaţionale pentru retragerea minelor”, a declarat Kamikawa în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămâna viitoare o puternică maşină de deminare şi va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.

Minele provoacă frecvent moartea atât a civililor, cât şi soldaţilor în Ucraina, înţesată de mine şi de resturi explozive de la declanşarea invaziei ruse în 2022.

Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forţele ruse au utilizat cel puţin 13 feluri de mine începând din februarie 2022, potrivit organizaţiei.

În Cambodgia, operaţiunile de deminare au începutul în anii 1990, cu ajutorul unor experţi occidentali.

Aproape 20.000 de cambodgieni au fost ucişi de mine terestre şi circa 45.000 au fost răniţi, potrivit unui raport din 2019 al ONG-ului german Landmine and Cluster Munition Monitor.

În martie 2018, doi instructori, un cambodgian şi un australian, au fost ucişi de explozia unei mine ce data din epoca războiului civil în timpul unui exerciţiu de deminare în sudul ţării.

Cambodgia şi-a fixat drept obiectiv să elimine complet minele terestre din solul său până cel târziu în 2025.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk

Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă, informează Agerpres, care preia AFP.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Sokil”, la circa 30 de kilometri nord-vest de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022.

Forţele ruse, care profită de dificultăţile armatei ucrainene în a-şi completa efectivele şi a obţine mai multe arme şi muniţii din partea Occidentului, ocupă cu paşi mici teren în Ucraina. Kievul consideră că cele mai grele lupte au loc în prezent în regiunea Doneţk.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a reiterat principala condiţie pentru pace: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Pe lângă retragerea forţelor Kievului din cele patru regiuni, trebuie îndeplinite şi alte condiţii, care pot face obiectul unor discuţii detaliate în cadrul unei „posibile activităţi comune”, a adăugat Vladimir Putin, în timp ce îl primea pe prim-ministrul ungar Viktor Orban, pe care el a pretins că îl vede ca pe un reprezentant al Uniunii Europene, în pofida dezminţirii Bruxellesului.

Ungaria consideră preşedinţia semestrială a Uniunii Europene drept o misiune de pace, a declarat premierul Viktor Orban, în timp ce UE a respins imediat iniţiativa sa şi a subliniat că premierul Ungariei nu o reprezintă ca negociator cu Kremlinul.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Zelenski: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război

Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează EFE, potrivit Agerpres.

„53 schimburi. 3.310 dintre oamenii noştri sunt deja acasă, în Ucraina, alături de familiile lor. Continuăm să lucrăm şi să căutăm modalităţi de a-i elibera pe toţi din captivitatea rusă: toţi soldaţii şi civilii noştri, adulţii şi copiii. Mulţumesc tuturor celor care mă ajută”, a scris Zelenski pe canalul său Telegram.

Preşedintele ucrainean a însoţit acest mesaj cu un videoclip cu imagini surprinse în primele momente ale sosirii prizonierilor de război înapoi în Ucraina.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Marine Le Pen spune că partidul său va anula permisiunea ca Ucraina să lovească Rusia cu arme franceze

Marine Le Pen, lidera de facto a partidului francez de extremă dreapta Rassemblement National (RN), a declarat, într-un interviu pentru CNN, că un prim-ministru din partea formațiunii sale ar împiedica Kievul să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Franța pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Le Pen spune totodată că un premier din partea RN s-a opune desfășurării de trupe franceze în Ucraina, așa cum a sugerat Macron.

Iar în afară de desfășurarea de trupe, singura sa „linie roșie” privind Ucraina este împiedicarea Franței să devină „cobeligerant” prin utilizarea de rachete franceze cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul rus, consideră Marine Le Pen.

Mai multe detalii: Marine Le Pen spune că, dacă partidul său ajunge la putere, va anula permisiunea ca Ucraina să lovească Rusia cu arme franceze

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Ministerul rus al Apărării: 8 drone distruse în noaptea de vineri spre sâmbătă

Sistemele de apărare aeriană au distrus, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 7 drone deasupra regiunii Kursk și încă una deasupra regiunii Belgorod, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează BBC Rusia.

În raportul ministerului nu se precizează nimic despre atacul dronelor asupra regiunii Krasnodar și respingerea acestuia, în condițiile în care comandamentul operațional al teritoriului a afirmat că mai multe drone au fost doborâte deasupra a trei districte ale regiunii.

Un turn de telefonie mobilă a fost avariat de resturile căzute.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Atac cu drone asupra regiunii rusești Belgorod și ținutului Krasnodar. Pagubele anunțate de autoritățile locale

Atacurile cu dronă care au vizat, noaptea trecută, orașul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, au avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, o persoană fiind rănită, a afirmat guvernatorul Viacheslav Gladkov. În Krasnodar, au izbunit incendii la două depozite de petrol, iar un turn de comunicații a fost avariat, a transmis presa rusă, citată de The Kyiv Independent.

Guvernatorul din Belgorod a anunțat că 11 case au fost avariate în timpul atacurilor și linii electrice au fost puse la pământ în toată comunitate. Infrastructura socială a fost, de asemenea, avariată în atacuri, a afirmat Gladkov.

The Kyiv Independent precizează că nu a putut verifica afirmațiile oficialului, iar armata ucraineană nu a transmis vreu reacție. Kievul nu revendică întotdeauna responsabilitatea oficială pentru atacurile raportate pe teritoriul Rusiei.

Tot în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, autoritățile din ținutul Krasondar au raportat atacuri cu dronă în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov.

Ca urmare a atacului asupra unui depozit de petrol, fragmentele unei drone doborâte au provocat un incendiu la un rezervor de combustibil din satul Pavlov și un alt incendiu la un depozit de petrol din comunitatea Leningrad, a relatat postul de televiziune de stat RIA Novosti.

De asemenea, un turn de telefonie mobilă ar fi fost avariat în satul Eisk ca urmare a doborârii unei alte drone.

06 iul. - Acum 3 luni
06-07-2024

Ucraina anunță că a doborât 24 de drone rusești lansate în timpul nopții

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 27 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții de 6 iulie, au raportat Forțele aeriene, citate de The Kyiv Independent.

Rusia a lansat dronele din Crimeea ocupată, precum și din regiunea Kursk din Rusia, notază sursa citată.

Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Poltava, Zaporojie, Herson, Harkov, Donețk, Sumî, Cernihiv, Vinnița, Kiev, Kirovohrad și Mikolaiv.

Explozii au fost auzite în regiunea Sumî (aceeași oră în România) puțin după miezul nopții, a relatat Suspilne, în timp ce Forțele Aeriene au avertizat cu privire la amenințarea atacurilor dronelor rusești de tip Shahed.

În timpul atacurilor, o dronă rusească a blocat infrastructura energetică din regiunea Sumî, lăsând mai multe comunități fără curent electric, a raportat Administrația militară locală.

05 iul. - Acum 3 luni
05-07-2024

Patru persoane au fost ucise și 23 rănite în lovituri lansate de Rusia în regiunea Doneţk

Patru persoane au fost ucise şi alte 23 rănite în urma atacurilor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Armata rusă şi-a concentrat loviturile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.

Război în Ucraina, ziua 864 | Rusia raportează noi atacuri cu drone pe teritoriul său. Clădiri avariate, incendii la depozite de petrol

Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, a anunțat că o femeie în vârstă de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar. De asemenea, locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.

Mai multe detalii aici: Patru persoane au fost ucise și 23 rănite în lovituri lansate de Rusia în regiunea Doneţk

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case
Știrileprotv.ro
Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
”Este strigător la cer…"! Ionuț Dolănescu a răbufnit după zvonurile legate de Maria Ciobanu și revenirea ei definitivă, în România
Libertateapentrufemei.ro
”Este strigător la cer…"! Ionuț Dolănescu a răbufnit după zvonurile legate de Maria Ciobanu și revenirea ei definitivă, în România
Gigantul german care face angajări pe bandă rulantă în România și oferă salarii bune. Zeci de posturi sunt disponibile în aproape toată țara și nu e nevoie de studii superioare
FANATIK.RO
Gigantul german care face angajări pe bandă rulantă în România și oferă salarii bune. Zeci de posturi sunt disponibile în aproape toată țara și nu e nevoie de studii superioare
Simona Halep, salt URIAȘ în clasamentul WTA, după succesul de la Hong Kong
GSP.RO
Simona Halep, salt URIAȘ în clasamentul WTA, după succesul de la Hong Kong
Câți bani câștigă cei mai cunoscuți polițiști români din TikTok, Facebook și YouTube. Ce scrie în declarația de avere a lui Marian Godină
FANATIK.RO
Câți bani câștigă cei mai cunoscuți polițiști români din TikTok, Facebook și YouTube. Ce scrie în declarația de avere a lui Marian Godină
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Unica.ro
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă
Observatornews.ro
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare
HOROSCOP
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI