Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 866.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Olanda promite să înceapă „fără întârziere” livrarea de avioane F-16 către Ucraina

Ţările de Jos vor începe „fără întârziere” să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, a promis ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite la Kiev în acest weekend. Detaliile călătoriei sale au fost ţinute secrete până duminică din motive de securitate, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

În prima sa deplasare internaţională de când a fost numit şef al diplomaţiei în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări într-o conferinţă de presă la Kiev că, odată cu acordarea licenţelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor.

Mai multe detalii: Olanda promite să înceapă „fără întârziere” livrarea celor 24 de avioane F-16 către Ucraina

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

SBU se află în spatele atacului cu drone asupra depozitelor de petrol din Krasnodar Krai din Rusia

Atacuri cu drone au fost raportate în regiunea Krasnodar Krai din Rusia în noaptea de 6 iulie, provocând incendii mari la două depozite de petrol. Duminică, o sursă din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru Kyiv Independent că dronele ucrainene operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au fost în spatele atacului asupra „Lukoil-Yugnefteprodukt” rusesc.

„Ieri, rușii nu au putut să stingă incendiul masiv toată ziua, care a început ca urmare a unui atac nocturn al dronelor asupra depozitului de petrol de lângă comunitatea Pavlov din Krasnodar Krai”, a declarat sursa.

Dronele SBU au provocat, de asemenea, o serie de explozii pe teritoriul depozitului petrolier „Rosneft-Kubannefteprodukt” din comunitatea Leningrad, deteriorând cel puțin trei rezervoare de combustibil, a declarat sursa. Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri cu drone în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov din Krasnodar Krai.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Ucraina anunţă că a doborât un avion rus Su-25 pe frontul Pokrovsk

Brigada 110 Mecanizată din Ucraina a doborât un avion de atac rusesc Su-25 în regiunea Donețk, a transmis Grupul strategic operațional Khortytsia pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

„Trupele noastre ucrainene au doborât un avion rus Su-25, care ataca pozițiile forțelor de apărare, pe frontul Pokrovsk. (…) Au distrus o altă aeronavă de atac Su-25, care acum arde în stepele Donbasului ucrainean”.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Rusia a pierdut în Ucraina până la peste 700.000 de soldaţi, ucişi sau răniţi, estimează SUA

Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși au fost uciși, răniți sau capturați până la jumătatea lunii iunie, a scris The Economist, care citează documente ale Departamentul american al Apărării, informează The Kyiv Independent.

Mai multe detalii: Rusia a pierdut în Ucraina până la peste 700.000 de soldaţi, ucişi sau răniţi, estimează SUA

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Drone SBU au distrus un depozit de muniții în regiunea rusă Voronej – Ukrainska Pravda

Explozii puternice au fost provocate în noaptea de sâmbătă spre duminică de drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la un depozit de muniții din apropierea satului Sergeyevka din regiunea rusă Voronej, relatează surse citate de publicația Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au depozitat acolo rachete sol-sol și sol-aer, obuze de tanc și de artilerie și cutii de muniție pentru arme de foc, pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați, spun sursele citate. Din acest depozit armele ajungeau pe front.

În timpul nopții, locuitorii din zonă raportat explozii.

„În viitorul apropiat, va rămâne o probabilitate ridicată de detonări bruște la instalațiile complexului militar-industrial rus care lucrează pentru războiul împotriva Ucrainei”, precizează una dintre surse.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Stare de urgență în zone din regiunea rusă Voronej după un atac cu drone

Apărarea aeriană din Voronej a distrus, în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, „mai multe drone” deasupra regiunii ruse, a anunțat guvernatorul Aleksandr Gusev, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent și Reuters.

Resturi ale dronelor doborâte au provocat un incendiu într-un depozit și detonarea unor explozibili neidentificați în districtul Podgorensky, spune oficialul, care a declarat duminică dimineața starea de urgență în acest district.

„Starea de urgență a fost declarată în limitele așezării din districtul Podgorensky, unde a avut loc un incident cu o dronă ucraineană în timpul nopții”, a anunțat guvernatorul.

„Nu au existat victime”, a mai precizat Alexander Gusev, adăugând că unii locuitori din districtul Podgorensky au fost evacuați.

Regiunea Voronej se învecinează cu regiunea Luhansk din Ucraina, ocupată parțial de forțele ruse.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Rusia spune că rachetele sale Iskander sale au distrus două lansatoare Patriot în Ucraina

Rachetele balistice rusești Iskander au distrus două lansatoare pentru sisteme de rachete sol-aer Patriot în regiunea Odesa din Ucraina, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Potrivit autorităților de la Moscova, atacul a avut loc în zona portului Yuzhne și a fost distrusă și o stație radar.

Ministerul nu precizează când a avut loc atacul asupra lansatoarelor Patriot.

O înregistrare video publicată pe Telegram de către minister arată explozii la lumina zilei pe un teren nelocuit din apropierea unei linii de coastă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile rusești.

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a precizat, sâmbătă, că Rusia a atacat cu rachete Iskander niște machete ale sistemelor ucrainene de apărare aeriană.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Ucraina anunță că apărarea sa aeriană a doborât toate dronele Shahed lansate de Rusia în timpul nopții

În noaptea de 7 iulie, forțele ruse au atacat Ucraina cu două rachete balistice Iskander-M și 13 drone Shahed, anunță Forțele Aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.

Toate dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk și au fost doborâte în regiunile ucrainene Kirovograd, Harkov, Sumî și Poltava.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Atacuri în Dnipropetrovsk. Trei femei au fost rănite

Forțele ruse au atacat în ultimele ore orașele Pavlograd și Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul Serhiy Lysak, relatează BBC Rusia.

În Pavlograd a avut loc un atac cu rachete, iar patru case particulare au fost avariate de resturi ale acestora, nefiind înregistrate victime.

Nikopol a fost atacat cu artilerie grea, drone kamikaze și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), a spus oficialul, adăugând că trei femei, în vârstă de 38, 65 și 71 de ani, au fost rănite în urma atacurilor de seară și de dimineață.

De asemenea, au fost avariate trei întreprinderi, un colegiu, o grădiniță și o cooperativă de garaje, zece case particulare, trei anexe și o conductă de gaze.

Lysac mai spune că atunci când echipajele de intervenție stingeau unul dintre incendii, militarii ruși au atacat din nou, dar pompierii au reușit să se adăpostească.

07 iul. – Acum 3 luni
07-07-2024

Forțele aeriene ucrainene afirmă că armata rusă a atacat cu rachete machete ale sistemelor de apărare aeriană

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat că forțele ruse au lansat un atac cu rachete Iskander asupra unor machete ale sistemelor ucrainene de apărare aeriană, relatează BBC Rusia.

„Desigur, atât noi, cât și inamicul am pierdut echipamente și oameni. Dar niciuna dintre părți nu vorbește public despre asta. Este clar de ce! Ca o excepție, pentru a explica societății că totul nu este atât de clar, demonstrez două noi lovituri inamice cu Iskander-Ms, filmate de la UAV-urile rusești de recunoaștere”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

El afirmă că rachetele rusești au lovit aerodromul Dogintsevo din Krivoy Rog și zona Yuzhnoye de lângă Odesa.

„Le mulțumesc tuturor celor care ajută cu modele de înaltă calitate de avioane și sisteme de apărare aeriană. Inamicul are mai puține (rachete) Iskander, iar modelele vor fi în continuare livrate”, a declarat Oleshchuk.

BBC nu poate confirma veridicitatea declarațiilor oficialilor celor două părți implicate în război.

06 iul. – Acum 3 luni
06-07-2024

Zelenski: Ucraina dezvoltă o nouă strategie navală

Ucraina elaborează o nouă strategie navală, care va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunţat președintele Volodimir Zelenski în discursul video adresat sâmbătă seara naţiunii, informează Ukrainska Pravda.

„Dezvoltăm o nouă strategie pentru țara noastră pe mare – Strategia navală ucraineană. În curând, această strategie va fi aprobată de NSDC – punctele sale sunt în curs de finalizare”, a spus Zelenski.

„Războiul a schimbat echilibrul de putere în întreaga noastră regiune a Mării Negre, iar flota rusă nu va mai domina niciodată această zonă. Ne consolidăm interesele, având în vedere noile capacități tehnologice ale Ucrainei și noile noastre relații cu partenerii. Ucraina va fi întotdeauna un stat capabil să își protejeze propriile interese pe mare, rutele de transport cruciale și interesele aliaților și partenerilor noștri”, a punctat Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News