Relatarea războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 867 | Atacuri cu drone și explozii în regiuni din Rusia. Biden promite măsuri pentru apărarea Ucrainei
Trei persoane au murit în regiunea rusă Belgorod în urma bombardamentelor ucrainene, anunță autoritățile locale
Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de la granița cu Ucraina, a anunțat luni seară că trei persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite după un bombardament al ucrainenilor în regiune, relatează agenția rusă de presă Interfax.
Potrivit guvernatorului Viacheslav Gladkov, o persoană a murit în urma rănilor în satul Nikolskoie din regiunea Belgorod, iar alte două la un spital din apropiere.
Zelenski anunță o ripostă după atacul masiv rusesc cu rachete
Aflat la Varşovia, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni, că Ucraina va riposta după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 37 de persoane şi a avariat un spital de copii din Kiev şi a făcut apel la aliaţii occidentali ai Kievului să dea un răspuns ferm.
„Vom riposta, vom da un răspuns puternic din partea noastră Rusiei, cu siguranţă. Întrebarea pentru partenerii noştri este: pot (şi) ei să răspundă?” a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul polonez Donald Tusk, care a început cu un minut de reculegere pentru victime.
Kievul a iniţiat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacul, a spus Zelenski. Preşedinţia Consiliului este deţinută, însă, de Rusia.
„Aş dori, de asemenea, să aud de la partenerii noştri (despre) o mai mare rezilienţă şi un răspuns ferm la lovitura pe care Rusia a dat-o din nou poporului nostru, teritoriului nostru, copiilor noştri”, a spus Volodimir Zelenski.
Cel puțin 37 de morți în Ucraina după atacul rusesc cu rachete
Rusia a atacat luni cu rachete oraşele din Ucraina, ucigând cel puţin 37 de civili şi avariind semnificativ principalul spital de copii din Kiev, în cel mai grav atac aerian din ultimele luni, transmite Reuters.
Potrivit serviciilor de urgenţă, 22 de persoane au fost ucise la Kiev, iar alte 72 au fost rănite după lansarea rachetei principale şi în urma unei alte lovituri care a avut loc două ore mai târziu. Potrivit acestora, resturi din ultima rachetă au lovit şi o maternitate din Kiev, omorând şapte persoane.
10 morți și 47 de răniți după atacul rusesc asupra Kryvyi Rih
Forțele ruse au lovit orașul Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk pe 8 iulie, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.
Cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv șase femei și patru bărbați, și 31 au fost rănite în atacul asupra Kryvyi Rih, potrivit lui Vilkul. De asemenea, alte 41 au fost rănite.
Zelenski: 27 de morți și peste 100 răniți după atacul masiv al Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că, în urma atacului rusesc cu rachete asupra Ucrainei din 8 iulie, cel puțin 27 de persoane au murit și alte peste 100 au fost rănite, transmite Pravda.
„Astăzi, Rusia a lovit multe orașe din Ucraina: Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, orașe din regiunea Donețk. (…) Peste 100 de persoane au fost rănite, 27 se știe că au fost uciși în această lovitură”, a transmis Zelenski.
Ucraina a interceptat 30 din 38 de rachete rusești în timpul atacului masiv rusesc
Forțele ucrainene au doborât 30 din cele 38 de rachete rusești lansate în timpul unui atac la scară largă asupra mai multor orașe în dimineața zilei de 8 iulie, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.
În total, forțele ruse au lansat o rachetă balistică Kinzhal, patru rachete balistice Iskander-M, o rachetă de croazieră hipersonică 3M22 Zirkon, 13 rachete de croazieră Kh-101, 14 rachete de croazieră Kalibr, două rachete de croazieră Kh-22 și trei Kh-59/ 69 de rachete aeriene dirijate, conform comunicatului.
Apărarea ucraineană a doborât racheta Kinzhal, trei Iskander, 11 Kh-101, 12 Kalibr și trei Kh-59/69.
Zelenski, așteptat luni la Varșovia
Preşedintele Ucrainei este aşteptat luni la Varşovia înainte de a participa la summitul NATO de la Washington, a anunţat cabinetul premierului polonez Donald Tusk.
Summitul NATO, care va avea loc de marţi până joi la Washington, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianţei, se va axa pe sprijinirea Kievului, la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Premierul Donald Tusk îl va primi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski”, se arată într-un comunicat oficial polonez.
Într-un scurt discurs rostit luni, preşedintele polonez Andrzej Duda şi-a exprimat regretul că „totul indică faptul că nu va fi posibil (ca la summitul NATO – n.r.) să obţinem (…) o invitaţie oficială pentru ca Ucraina să adere la Alianţă”.
El a subliniat totuşi că „va exista (…) o serie întreagă de decizii luate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice privind consolidarea Ucrainei în prezent, şi sprijinul NATO pentru Ucraina”.
Polonia şi Ucraina ar putea semna, luni, la Varşovia, un tratat bilateral de cooperare în domeniul apărării, notează AFP.
Trei stații electrice avariate la Kiev
La Kiev, trei staţii electrice au fost atinse în urma atacului. „Trei substaţii transformatoare ale DTEK au fost distruse sau avariate în cartierele Golosiivskîi şi Şevcenskivskîi”, precizează operatorul pe pagina sa de Telegram.
Mai multe detalii aici: Atac cu rachete la Kiev: victime prinse sub dărâmăturile unui spital de copii la Kiev | VIDEO
Cel puțin 20 de morți în urma unui atac masiv cu rachete
Forţele ruse au tras peste 40 de rachete de diferite tipuri asupra mai multor oraşe din Ucraina, printre care capitala Kiev, unde cel puţin şapte persoane au fost ucise, potrivit unor informaţii preliminare, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
Potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, atacul de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie rusă pe scară largă.
Bilanţul din Kiev s-ar putea agrava din cauza lovirii spitalului de copii Ohmatdet. „Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa” a fost avariat, „există oameni sub dărâmături şi numărul exact al victimelor este în prezent necunoscut”, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X, postând o înregistrare video cu clădirea avariată. „Rusia nu poate susţine că nu ştie unde cad rachetele sale şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale”, a adăugat el.
În afară de Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii, au fost lovite orașele „Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk şi Kramatorsk”, a precizat preşedintele ucrainean pe contul său de Telegram. „Toate serviciile sunt mobilizate pentru a salva cât mai mulţi oameni posibil”, a mai transmis el.
Mai multe explozii au zguduit Kievul luni în prima parte a zilei, un nor de fum ridicându-se deasupra centrului oraşului. Primarul capitalei ucrainene a afirmat că fragmente de rachete doborâte de apărarea antiaeriană au căzut în diferite cartiere din centrul oraşului, iar serviciile de urgenţă se îndreaptă la faţa locului. Într-o primă postare, el indicase trimiterea unei ambulanţe în districtul Solomianski, în vestul capitalei, unde se presupunea că ar putea exista victime.
Potrivit administraţiei militare a capitalei ucrainene, fragmente de rachete au căzut în şase cartiere diferite, între care Solomianski, Dniprovski, Golosiivski şi Şevcenko, iar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunţat un atac „vizând civili şi infrastructuri”.
Ultimul atac major asupra Kievului a avut loc pe 12 iunie.
Departe de Kiev, în regiunea Harkov (nord-est), ţinta unei ofensive ruse din 10 mai, cinci civili au fost ucişi în momentul în care maşina lor a trecut peste o mină amplasată pe un drum forestier, a anunţat luni şeful administraţiei militare din Harkov, Oleh Sinehubov.
Explozia a avut loc „în apropiere de cimitirul nr. 17 pe un drum forestier neasfaltat în direcţia satului Ţirkunî”, la nord de Harkov, a indicat el pe Telegram, precizând că victimele sunt un bărbat de 53 de ani, două femei de 64 şi respectiv 25 de ani, un băieţel de cinci ani şi un bebeluş de trei luni.
În centru, la Krivoi Rog, oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, atacurile ruseşti de luni au făcut cel puţin zece morţi şi 31 de răniţi, a indicat şeful administraţiei militare Oleksandr Vilkul.
„Potrivit datelor preliminare, 10 persoane au fost ucise, 31 de răniţi sunt deja la spital, dintre care 10 sunt în stare gravă”, a transmis Oleksandr Vilkul pe Telegram, afirmând că un „atac masiv cu rachete” a lovit o întreprindere industrială din Krivoi Rog.
Xi Jinping cere un dialog direct între Kiev și Moscova
Liderul chinez Xi Jinping s-a pronunțat pentru „crearea condiţiilor” în vederea unui „dialog direct” între Ucraina şi Rusia. Apelul a fost făcut în timpul unei vizite-surpriză la Beijing a premierului ungar Viktor Orban, care s-a deplasat între timp la Kiev și Moscova după preluarea de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului UE, lunea trecută.
„Doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, conflictul va putea vedea apărând, cât mai repede, raza de speranţă a unui armistiţiu”, a declarat Xi, alături de Orban.
China şi Ungaria „împărtăşesc” în mod fundamental aceleaşi idei, a adăugat liderul chinez, citat de news.ro.
Beijingul şi Budapesta menţin relații strânse cu Kremlinul și pledează în favoarea unei rezolvări paşnice favorabile Rusiei.
FSB susține că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a fura un bombardier strategic
Serviul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB), a susținut luni că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a recruta un pilot rus şi de a fura un bombardier strategic Tu-22M3, relatează AFP, potrivit news.ro.
FSB mai susține că „serviciile speciale ale statelor membre NATO” sunt implicate în „pregătirea şi realizarea” acestui plan.
Bombardierul Tu-22M3 este capabil să desfăşoare atacuri nucleare şi convenţionale la distanţă mare.
Serviciile „ucrainene de informaţii aveau intenţia de a recruta un pilot militar rus, în schimbul unei recompense financiare şi cetăţeniei italiene, pentru a-l stimula să transfere şi să aterizeze cu bombardierul strategic în Ucraina”, transmite FSB.
Potrivit sursei citate, contraspionajul rus a mai obţinut, în cursul acestei operaţiuni, informaţii care au ajutat armata rusă să lovească baza aeriană Ozemoie în Ucraina.
În ultimele zile, forţele ruse au desfăşurat mai multe atacuri vizând baze ale Forţelor Aeriene Ucrainene, în timp ce Kievul aşteaptă cu nerăbdare să folosească avioane de tip F-16 promise de Occident într-o încercare de a recâştiga controlul spaţiului aerian.
Vara trecută, Ucraina a reuşit să recruteze un pilot de elicopter rus.
Maksim Kuzminov, care se opune războiului, a dezertat la bordul unui elicopter de tip Mi-8 şi a aterizat în teritoriul controlat de ucraineni. Acest dezertor a fost găsit mort în Spania, în februarie.
Rusia a fost acuzată în numeroase rânduri de faptul că-şi elimină adversarii – atât în ţară, cât şi în străinătate -, însă a dezminţit întotdeauna aceste acuzaţii.
Ucraina acuză cu regularitate Rusia de faptul că încearcă să recruteze agenţi de partea ucraineană.
Rușii au pierdut 5.000 de soldați în lupta pentru a șterge de pe fața pământului un cartier dintr-un oraș ucrainean
Pe 4 iulie, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat fotografii ale cartierului Kanal, din Ceasiv Iar, distrus de trupele ruse în încercarea de a-l cuceri. În aceeași zi, reprezentantul oficial al grupului operațional de trupe Hortița, Nazar Voloșin, a declarat că armata ucraineană s-a retras de acolo, relatează site-ul rusesc independent Meduza.
Potrivit lui Voloșin, apărarea cartierului „era nepotrivită”: „Amenința viața și sănătatea personalului militar”. El a adăugat că trupele ruse nu opresc ostilitățile active din oraș.
Ivan Petriceak, reprezentant al serviciului de presă al Brigăzii 24 Infanterie Mecanizată Regele Daniel a declarat că plecarea militarilor ucraineni din cartierul Kanal nu afectează apărarea orașului și nu aduce nicio modificare pe linia frontului, scrie și publicația ucraineană Kanal 24.
Mai multe detalii aici: Rușii au pierdut 5.000 de soldați în lupta pentru a șterge de pe fața pământului un cartier dintr-un oraș ucrainean
Viktor Orban: „Asta mi-a spus Putin despre război!”
Viktor Orban l-a vizitat vineri, 5 iulie, pe Vladimir Putin la Moscova, anunțând că are un plan de pace, după ce fusese și la Kiev cu trei zile înainte. Cotidianul german Bild scrie că a obținut detalii exclusive despre ce au discutat premierul Ungariei și președintele rus, la Kremlin.
Viktor Orban folosește președinția țării sale a Consiliului UE pentru a urma un „plan de pace” individual. Orban l-a vizitat pentru prima dată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (46 de ani) la Kiev, iar vineri a călătorit la Kremlin pentru a-l vedea pe Vladimir Putin (71 de ani).
Orban este puternic criticat pentru acest lucru: cancelarul german Olaf Scholz a precizat că Orban nu călătorește în numele UE. Și din alte capitale europene a fost criticat premierul maghiar. Acuzația: vizita în Rusia nu a fost convenită cu nimeni și misiunea de pace a fost sortită eșecului încă de la început, pentru că Putin nu vrea pace deloc, ci mai degrabă folosește fiecare spațiu de respirație pentru a se reînarma și a ataca.
Mai multe detalii aici: „Asta mi-a spus Putin despre război!”. Orban: „Probabilitatea ca Rusia să fie într-adevăr învinsă este complet de neluat în calcul”
Mercenar Wagner: „Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”
Vladislav Zamkov, 33 de ani, s-a întors din Ucraina, unde a luptat în grupul Wagner. Acum, el și-a deschis un canal de YouTube, cu 15.800 de abonați, unde a recunoscut că a ucis „peste 200 de oameni”, dar că „s-a simțit carne de tun”. Când s-a întors acasă, în Pitkiaranta, nord-vestul Rusiei, a aflat că banca i-a confiscat apartamentul în care trăiau soția și cei 3 copii, relatează Blesk și portalul de investigații Okno.
Mai multe detalii aici: „Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului
Ministrul britanic al apărării anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina
La mai puțin de 48 de ore după ce noul ministru britanic al apărării, John Healey, și-a preluat funcția, acesta s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Odesa și a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Kiev, relatează The Kyiv Independent.
Noul pachet include mai multe tunuri de artilerie, un sfert de milion de cartușe și aproape 100 de rachete de precizie Brimstone.
„A avut loc o schimbare de guvern, dar Marea Britanie este unită pentru Ucraina. În calitate de nou ministru al apărării, mă voi asigura că vom revigora sprijinul Marii Britanii prin intensificarea livrărilor de ajutor militar vital”, a spus Healey, potrivit declarațiilor publicate pe site-ul guvernului britanic.
„Angajamentul nostru de a fi alături de poporul ucrainean este absolut, la fel ca și hotărârea noastră de a face față agresiunii ruse și de a-l urmări pe Putin pentru crimele sale de război”, a mai spus ministrul britanic.
De asemenea, Healy a cerut oficialilor britanici să accelereze un pachet anterior de apărare din aprilie, pentru a se asigura că acesta este livrat în următoarele 100 de zile. Pachetul respectiv, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari), a fost cel mai mare pachet unic de ajutor militar acordat vreodată de Regatul Unit.
Șeful NATO spune că la summitul de la Washington vor fi luate decizii privind intensificarea sprijinului pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu pentru CBS, că la summit-ul de la Washington al alianței vor fi anunțate noi inițiative privind asistența de securitate pentru Ucraina.
„Luăm decizii importante privind intensificarea sprijinului nostru pentru Ucraina, iar NATO va prelua furnizarea și coordonarea asistenței de securitate pentru Ucraina”, a spus Stoltenberg.
Referindu-se la modalitatea de a ajunge la pace în Ucraina, șeful NATO a precizat: „Singura modalitate de a ajunge acolo este să îl convingem pe președintele Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă, trebuie să stea jos și să accepte o soluție în care Ucraina să prevaleze ca națiune suverană și independentă în Europa, iar singura modalitate de a-l convinge pe Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă este sprijinul militar din străinătate pentru Ucraina. Așadar, o soluție negociată care este durabilă pentru Ucraina necesită sprijin militar pentru Ucraina”.
Olanda promite să înceapă „fără întârziere” livrarea de avioane F-16 către Ucraina
Ţările de Jos vor începe „fără întârziere” să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, a promis ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite la Kiev în acest weekend. Detaliile călătoriei sale au fost ţinute secrete până duminică din motive de securitate, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.
În prima sa deplasare internaţională de când a fost numit şef al diplomaţiei în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări într-o conferinţă de presă la Kiev că, odată cu acordarea licenţelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor.
Mai multe detalii: Olanda promite să înceapă „fără întârziere” livrarea celor 24 de avioane F-16 către Ucraina
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!