Relatarea războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 869.
Un băiat care se afla la terapie intensivă în timpul atacului rusesc asupra spitalului din Kiev a murit
Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a anunțat că un băiat care se afla în spitalul de pediatrie Okhmatdet din Kiev în momentul atacului rusesc din 8 iulie a murit, miercuri, 10 iulie, într-o altă unitate medicală.
„Din păcate, avem primul copil victimă dintre pacienții care se aflau în spitalul Okhmatdet în timpul atacului terorist din 8 iulie. Un băiețel, care se afla în stare critică în unitatea de terapie intensivă din Okhmatdyt în momentul atacului cu rachetă, a murit. După atac el a fost transportat la unul dintre spitalele din Kiev”, a transmis Viktor Liașko.
Procuratura de la Kiev investighează execuția a doi soldați ucraineni capturați de ruși
Procuratura Generală a Ucrainei investighează o altă crimă de război a rușilor: execuția prin împușcare a doi soldați ucraineni capturați în direcția Zaporojie.
Potrivit procurorul general Andrei Kostin, în urma unei anchete s-a stabilit că această crimă a fost comisă în iunie 2024, în apropierea satului Robotino, regiunea Zaporojie.
Un videoclip cu această execuție ar fi apărut pe rețelele de socializare pe 10 iulie.
„Știm că acesta nu este un accident. Aceasta este o politică deliberată a regimului criminal de la Kremlin de a distruge tot ce este ucrainean. Vom găsi și pedepsi pe toți cei implicați: atât pe cei care au dat acest ordin penal, cât și pe autorii direcți ai crimei”, a transmis Andrei Kostin.
Stoltenberg: Aliații NATO vor conveni asupra unui pachet „substanțial” pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat miercuri înaintea summitului NATO la Washington că aşteaptă ca aliaţii să aprobe cu acest prilej un nou ajutor militar substanţial destinat Ucrainei pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia.
Acesta va include cinci părți, potrivit lui Stoltenberg.
- Comandamentul NATO va furniza asistență și instruire în domeniul securității
- O promisiune pe termen lung de a continua susținerea sprijinului
- Noi anunțuri de sprijin imediat, inclusiv apărare aeriană
- Noi acorduri bilaterale de securitate
- Intensificarea lucrărilor privind interoperabilitatea
„Împreună, aceste cinci elemente constituie o punte puternică pentru Ucraina în vederea aderării la alianță și sunt încrezător că aliații își vor reitera apoi angajamentul ca Ucraina să devină membru al NATO”, a adăugat el.
Zelenski cere un număr mai mare de avioane de luptă occidentale
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, marți, aliaţilor săi, în marja summitului NATO de la Washington, un număr mare de avioane de luptă occidentale, în efortul de a contracara invazia lansată în februarie 2022 de Rusia, relatează miercuri DPA, citată de Agerpres.
„Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios”, a spus Volodimir Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: Ucraina așteaptă avioanele de luptă așa cum mă aștepta mereu mama să vin când se termina școala
Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16
Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de vânătoare F-16, a anunţat miercuri într-o declaraţie guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington, relatează Reuters.
Ei sunt aşteptaţi la summit să anunţe un nou ajutor militar destinat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia.
În speranţa că ar putea schimba cursul războiului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski doreşte ca NATO să ofere ţării sale mai multe arme şi mai multe fonduri, plus garanţii de securitate.
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta. Avioane de acelaşi tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia, primele aparate fiind aşteptate curând.
Atacul asupra spitalului de copii: s-au găsit peste 30 de fragmente de rachetă Kh-101
Specialiștii Institutului de Cercetare de Expertiză Criminalistică din Kiev al Ministerului Justiției au identificat peste 30 de părți și fragmente ale rachetei Kh-101, pe care rușii au folosit-o pentru a lovi Spitalul de Copii Okhmatdit din capitală pe 8 iulie, transmite Pravda.
Bărbat ucis și trei răniți la Nikopol după bombardamentele rusești
Un bărbat a fost ucis în Nikopol, regiunea Dnipro, în urma bombardamentelor armatei ruse, iar alți doi bărbați și o femeie au fost răniți, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Dnipro, Serhi Lisak, într-un mesaj pe Telegram, transmite Ukrinform.
„Un bărbat de 62 de ani a fost ucis la Nikopol. Încă trei persoane au fost rănite – bărbați și o femeie. Acestea sunt consecințele bombardamentelor rusești”, a spus oficialul într-un comunicat.
Atac rusesc cu rachete asupra regiunii Odesa: doi morţi, infrastructură portuară avariată
Rusia a lansat miercuri 20 de drone și cinci rachete asupra Ucrainei. În Odesa, două persoane au fost ucise după un atac cu rachete, iar mai multe obiective de infrastructură portuară au fost avariate, au anunțat autoritățile ucrainene, transmite Reuters.
Un șofer de camion și un paznic au fost uciși în Odesa în timpul atacului cu rachete, care a avariat depozite portuare, camioane și o navă civilă, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper. Un marinar a fost și el rănit.
„Ţinta agresorului a fost infrastructura portuară din districtul Odesa. Din păcate, două persoane, un agent de pază şi un şofer de camion, au murit. Transmitem sincere condoleanţe rudelor şi celor dragi lor”, a transmis Oleh Kiper.
Atac asupra unei instalații electrice din regiunea Rivne
În noaptea de 10 iulie, forțele ruse au atacat cu drone o instalație electrică din regiunea Rivne, iar unii consumatori au rămas fără curent, relatează Ukrainska Pravda, citând autoritățile locale și Ukrenergo, operatorul de transport de energie electrică din Ucraina.
„În această seară inamicul a efectuat un atac cu drone asupra unei instalații electrice din regiunea Rivne. În unele zone ale regiunii, consumatorii casnici și industriali au fost lipsiți de curent”, a transmis Ukrenergo.
Începând cu ora 7 dimineața (aceeași oră în România), alimentarea cu energie electrică a consumatorilor a fost restabilită.
Șeful rehiunii, Oleksandr Koval, a anunțat că incendiul izbucnit în urma atacului a fost localizat și nu au existat victime.
Explozii în Odesa
Mai multe explozii au fost auzite luni seară în Odesa, a anunțat primarul orașului din sudul Ucrainei, Gennady Trukhanov și mai multe publicații locale, reltează Ukrainska Pravda.
„Se aud explozii în oraș. Rămâneți în locuri sigure”, a avertizat oficialul.
Cel puțin trei explozii au fost auzite în oraș. Apărarea antiaeriană a fost operațională în oraș și în regiune, notează sursa citată.
Forțele aeriene au avertizat asupra activității aeriene tactice inamice la est și la sud.
Potrivit informațiilor militare, apărarea aeriană a operat împotriva unei drone rusești în apropierea regiunii Odesa.
SUA și aliații vor furniza Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană
Kievul va primi încă cinci sisteme de apărare aeriană, potrivit unei declarații comune a Statelor Unite, Italiei, Olandei, României și Germaniei, relatează The Kyiv Independent și BBC Rusia.
Potrivit declarației emise de Casa Albă, SUA, Germania și România vor furniza „rapid” Ucrainei baterii Patriot suplimentare, în timp ce Țările de Jos vor oferi componente pentru funcționarea unei alte baterii Patriot. Italia va furniza, de asemenea, sisteme suplimentare de apărare antiaeriană SAMP-T.
„Ne-am angajat să furnizăm Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană pentru a ne apăra de agresiunea rusă continuă, inclusiv de atacurile deliberate ale Rusiei asupra orașelor, civililor și infrastructurii critice ucrainene”, se precizează într-o declarație comună.
„Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid”, mai menționează țările aliate.
În lunile următoare, Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit vor contribui, de asemenea, la furnizarea suplimentară a „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană către Ucraina, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard, conform acordului.
„Acest moment istoric necesită forța noastră colectivă. Putin nu vrea nimic mai puțin decât să subjuge complet Ucraina, să pună capăt democrației ucrainene, să distrugă cultura ucraineană și să șteargă Ucraina de pe fața pământului. Și știți că Putin nu se va opri la Ucraina. Ucraina îl poate și îl va opri pe Putin”, a declarat Biden la începutul summitului NATO pe care îl găzduiește la Washington.
Nu a fost precizat un calendar definitiv cu privire la cât de repede se poate aștepta Ucraina să primească sistemele de apărare aeriană. Acordul a menționat că va exista un anunț suplimentar „în acest an privind sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina”.
Anunțul privind sistemele suplimentare de apărare aeriană vine la o zi după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai mortale atacuri împotriva Kievului, ucigând peste 30 de civili și rănind peste 100.
Clădiri rezidențiale și facilități medicale au suferit daune, o rachetă rusească lovind Ohkmatdyt, cel mai mare centru medical pentru copii din țară.
În urma anunțului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat efortul condus de SUA de a furniza sisteme suplimentare de apărare aeriană.
„Acesta este încă un pas semnificativ în urma deciziei SUA de a acorda prioritate Ucrainei în ceea ce privește livrările de rachete de apărare aeriană. Îi sunt recunoscător președintelui Biden pentru conducerea sa și tuturor țărilor partenere pentru angajamentul lor de a ne furniza capacități de apărare aeriană cât mai rapid posibil”, a transmis Zelenski într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.
Oficial NATO: Ucraina va trece la acțiuni ofensive pe câmpul de luptă
Un oficial NATO de rang înalt și-a exprimat, marți, încrederea că Ucraina va începe operațiuni ofensive în zona frontului, în momentul în care se vor crea condițiile adecvate pentru aceasta, relatează Ukrinform.
„În ceea ce privește partea ucraineană, sunt absolut sigur că va intensifica operațiunile ofensive, întrucât aprovizionarea cu arme, situația de pe câmpul de luptă și condițiile meteorologice vor permite acest lucru”, a spus oficialul NATO.
„Cred că ceea ce veți vedea săptămâna aceasta aici, la summit, în ceea ce privește tranziția la aderare și rezultatele pe care NATO le va prezenta Ucrainei, va fi destul de semnificativ”, a continuat oficialul NATO, care a subliniat că este vorba despre coordonarea acțiunilor alianței privind „formarea”, aprovizionarea cu arme și echipamente militare, logistică și alocarea anul viitor a cel puțin 40 de miliarde de euro pentru Ucraina.