Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 87-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 88.
Ucraina, „deschisă la discuții dacă luptătorii de la Mariupol nu sunt răniți”
Ucraina a sugerat că este dispusă să reia negocierile cu Rusia, deoarece Moscova a pretins că a preluat controlul deplin asupra orașului asediat Mariupol – cea mai mare captură a sa de când a invadat Ucraina în februarie, transmite The Guardian.
Vorbind sâmbătă pentru televiziunea ucraineană, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că „vor avea loc, fără îndoială, discuții între Ucraina și Rusia”.
„Sub ce format nu știu – cu intermediari, fără ei, într-un grup mai larg, la nivel prezidențial. Dar războiul va fi sângeros, vor fi lupte și se va încheia definitiv doar prin diplomație. Sunt lucruri la care se poate ajunge doar la masa de negocieri. Vrem ca totul să revină (la cum a fost înainte), dar Rusia nu vrea asta”, a spus Zelenski.
Totuși, el a avertizat că condiția prealabilă pentru reluarea negocierilor este ca Moscova să nu ucidă trupele ucrainene care au apărat oțelăria Azovstal din Mariupol. „Cel mai important lucru pentru mine este să salvez numărul maxim de oameni și soldați”, a spus el.
Rusia atacă infrastructura militară din Rivne
Șeful Administrației Militare Regionale Rivne, Vitaliy Koval, a anunțat într-o postare pe Telegram că sâmbătă a avut loc un atac cu rachete asupra unei instalații de infrastructură militară din orașul său.
„Nimeni nu a fost ucis, șase persoane au fost rănite”, a spus Koval, într-o declarație video pe Telegram. Răniții sunt în stare stabilă, a spus el.
El a emis o avertizare pentru locuitorii din Rivne de a rămâne acasă pentru următoarele 24 de ore în cazul unor noi lovituri cu rachete.
Actorul Morgan Freeman, pe lista de americani interziși în Rusia
Rusia a publicat sâmbătă o listă cu 963 de cetățeni americani, printre care politicieni, oficiali guvernamentali, dar și actori sau afaceriști, cărora li se interzice intrarea în Rusia drept răspuns pentru mișcări similare luate la Washington după izbucnirea războiului din Ucraina.
Moscova anunțase deja sancțiuni care îi vizau pe mulți dintre cei de pe listă. O excepție este actorul de la Hollywood Morgan Freeman, care nu fusese citat anterior de autoritățile ruse. El este acum acuzat de Moscova că a înregistrat un videoclip în 2017 în care susținea că Rusia complotează împotriva Statelor Unite, relatează Radio Europa Liberă.
„Renumitul actor a înregistrat un mesaj video în 2017, acuzând Rusia că complotează împotriva Statelor Unite și a cerut o luptă împotriva țării noastre”, a explicat Ministerul de Externe al Rusiei.
Este o referire la apariție a lui Morgan Freeman într-un videoclip intitulat „Suntem la Război cu Rusia” în care acuza Rusia că s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, câștigate de Donald Trump, menționează și BBC.
Mai multe informații: Actorul Morgan Freeman, pe lista de americani interziși în Rusia. Ce i-a atras sancțiunea
Rusia analizează posibilitatea unui schimb de prizonieri Medvedchuk cu „Azov”
Rusia analizeaz[ posibilitatea de a-l schimba pe politicianul pro-rus Viktor Medvedchuk, reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cu prizonieri din batalionului ucrainean Azov, a anunțat șeful comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale și membru al delegații de negociatori ruși Leonid Slutski, citat de publicația rusă Lenta.
SBU l-a reținut pe Medvedchuk pe 12 aprilie, după ce s-a sustras arestului la domiciliu odată cu începerea războiului. Pe 18 aprilie, Serviciul de Securitate a publicat un filmuleț în care politicianul a cerut să fie schimbat „pentru apărătorii lui Mariupol și locuitorii care se află astăzi acolo și nu au posibilitatea unei ieșiri în siguranță pe coridorul umanitar”.
Șeful Pentagonului a vorbit cu ministrul Apărării din Ucraina
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a avut o conversație telefonică cu ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, relatează agenția rusă TASS . Potrivit agenției, în timpul apelului, părțile au discutat despre nevoile Kievului de arme.
Discuțiile au avut loc în ajunul celei de-a doua întâlniri a grupului de coordonare occidental privind acordarea de asistență militară Ucrainei, care va avea loc pe 23 mai.
Anterior, președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege pentru a aloca 40 de miliarde de dolari Ucrainei. Potrivit documentului, „sunt prevăzute alocări suplimentare de urgență pentru agențiile federale pentru a răspunde situației din Ucraina și pentru a-i oferi asistență pentru anul fiscal 2022”.
Pe 14 mai, Austin a purtat conversații telefonice cu omologul rus Serghei Șoigu. În timpul conversației, el a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, subliniind importanța menținerii liniilor de comunicare.
Zelenski: Milioane de tone de alimente blocate în porturile ucrainene
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că există 22 de milioane de tone de alimente blocate în porturile ucrainene și că sunt luate în considerare diverse soluții pentru a rezolva problema, în cadrul întâlniri avute sâmbătă cu premierul portughez Antonio costa.
Agenția de presă Interfax-Ucraina l-a citat pe Zelenski spunând că Rusia a blocat „toate opțiunile maritime pentru exportul de produse alimentare” și că Rusia „fură în tăcere”.
„Cerealele sunt expediate în alte părți. Știm unde sunt duse”, a spus Zelenski, fără a oferi detalii.
El a adăugat că porturile pot fi deblocate prin mijloace militare și de aceea Ucraina face apel pentru arme de la aliați.
Rachetele rusești au lovit Harkov și orașele din jur
Forțele ruse au lovit regiunea Harkov cu rachete vineri și sâmbătă, declanșând incendii în mai multe orașe și sate, provocând un deces și 20 de persoane rănite, a declarat Oleg Synegubov, guvernatorul regiunii Harkov, într-o postare pe contul său Telegram.
Guvernatorul a spus că două districte din nordul orașului Harkov se numără printre cele care au fost atacate de lansatoare de rachete rusești în ultimele 24 de ore. Una dintre piețele orașului a luat foc vineri seara, a scris el.
Primarul din Harkov spune că mii de clădiri au fost avariate în oraș
Aproape 170 de școli și grădinițe, precum și 30% din clădirile înalte din Harkov, au fost distruse, a declarat sâmbătă primarul orașului.
Ihor Terekhov a scris într-o postare pe Telegram că mai multe puncte de infrastructură, inclusiv spitale, stații, transport și drumuri au fost distruse
„Avem opt mii de clădiri rezidenţiale, 30% dintre ele sunt într-o oarecare măsură distruse”, a scris Terekhov.
El a spus că, în timp ce orașul plănuiește să restaureze clădirile deteriorate folosind noi tehnologii, „multe dintre ele vor trebui reconstruite de la zero”.
Ucraina raportează noi atacuri rusești în est
Forțele armate ale Ucrainei au transmis în actualizarea zilnică a situației de pe front că Rusia își continuă eforturile de a captura restul regiunii Lugansk din estul țării unde au cele mai aprinse lupte.
Soldații și civilii ucraineni au fost atacați în regiunea Donețk, în timp ce trupele ruse încearcă să ajungă la granița acestei regiuni cu Luhansk.
De asemenea, forțele ruse au fost observate în timp ce pregătesc noi ofensive asupra Slovyansk și Lyman, ambele în regiunea Donețk.
Au avut loc atacuri aeriene și în zonele de nord, inclusiv în regiunea Jîtomîr, la vest de Kiev.
The Economist: Putin a condamnat întreaga lume la foamete
„Președintele Vladimir Putin va distruge viețile mai multor oameni dincolo de câmpul de luptă și la o scară pe care până și el va ajunge să o regrete”, scrie The Economist într-o analiză intitulată „Catastrofa alimentară iminentă”.
Dacă războiul va continua și cum resursele Ucrainei și Rusiei sunt limitate, sute de milioane de oameni vor cădea în sărăcie, incertitudinea politică se va răspândi iar oamenii vor muri de foame.
Sistemul alimentar global este oricum deja slăbit de pandemia de COVID-19, de schimbările climatice și de o insecuritate energetică, scrie publicația financiară. Războiul înrăutățește și mai mult criza alimentară în condițiile în care Rusia și Ucraina împreună asigură 12% din comerțul cu cereale la nivel mondial și sunt printre primele cinci state exportatoare de cereale.
Mai multe informații: Invadând Ucraina, Putin a condamnat întreaga lume la foamete – The Economist
Fostul fotbalist ucrainean Andrei Șevcenko: Rusia ar trebui interzisă din fotbal atât timp cât războiul continuă
Niciun sportiv rus nu ar trebui să aibă voie să participe la vreo competiție, câtă vreme războiul Moscovei continuă în Ucraina, a declarat sâmbătă legenda fotbalului ucrainean Andrei Șevcenko, pentru BBC.
Cluburile de fotbal din Rusia au fost suspendate din toate competițiile de către FIFA și Uefa în urma invaziei.
În Ucraina, toate sporturile au fost suspendate, deoarece toate adunările în masă sunt în prezent interzise conform legii marțiale. Dar pe 1 iunie, Ucraina va reveni la acțiune competitivă în playoff-ul amânat de la Cupa Mondială împotriva Scoției.
„Mulți dintre ei nu au avut deloc ocazia să se antreneze. Dar cred că un miracol este posibil, pentru că știu ce fel de motivație au”, a declarat Andrei Șevcenko.
„Din cauza Rusiei, sportivii noștri sunt privați de a face orice sport. Și ar putea fi uciși în orice moment”, a mai spus fostul atacant de la Chelsea, AC Milan și Dinamo Kyiv.
Un conac din Austria al fostului vicepremier rus Igor Şuvalov, ocupat de activişti
O mişcare autointitulată ”alianţa informală a activiştilor anarhişti” a pus stăpânire sâmbătă pe un conac aflat pe malul lacului Attersee, care ar aparţine oligarhului fost vicepremier rus Igor Şuvalov, relatează agenţia EFE.
Prin ocuparea conacului, activiștii spun că vor să transmită un mesaj împotriva războiului, împotriva proprietăţilor miliardarilor şi ”oricărui tip de exploatare”.
Totodată, ei mai susţin că vor transforma vila oligarhului rus în adăpost pentru ”refugiaţi, dezertori şi persoane fără adăpost”.
Mai multe informații: Un conac din Austria al fostului vicepremier rus Igor Şuvalov, ocupat de activişti. Ce plănuiesc să facă cu el
Zelenski: Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE este un compromis între Europa şi Rusia
Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un ”compromis” între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ”comunităţi politice europene”, potrivit The Guardian.
”Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski la Kiev, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.
La începutul acestei luni, Macron a declarat că Ucraina este deja ”membră cu inima a Uniunii noastre”, dar a sugerat că ar putea dura „zeci de ani” pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE și ar trebui să aspire în schimb să se alăture unei „comunități politice europene”, un fel de anticameră pentru Uniunea Europeană.
Rusia intensifică bombardamentele asupra Severodonețk
Mai multe atacuri au fost raportate la periferia orașului ucrainean Severodonețk, în timp ce Rusia își intensifică încercarea de a captura întreaga regiune de est a Lugansk, relatează BBC.
Guvernatorul local Serhii Haidai a spus, într-un mesaj pe Telegram, că rușii „au distrus” orașul pe măsură ce îl înconjurau treptat.
„Bombardamentele continuă de dimineața până seara și, de asemenea, pe tot parcursul nopții”, a spus Haidai.
Oficialul a spus că trupele sale au respins 11 atacuri pe prima linie – cu opt tancuri printre vehiculele rusești distruse.
Oficial ucrainean: Rubla rusă nu este folosită în regiunea ocupată Herson
Regiunea sudică Herson, cucerită de soldații ruși, nu a trecut la rublă, plățile făcându-se încă cu grivna ucraineană, a declarat sâmbătă șeful consiliului regional, citat de CNN.
„Toate plățile se fac în grivna ucraineană. Poveștile ocupanților despre circulația rublei nu sunt adevărate”, a declarat șeful consiliului regional Herson, Oleksandr Samoilenko, la televiziunea ucraineană.
Un oficial local susținut de Rusia a declarat luna trecută că Herson va începe să folosească rubla rusă ca monedă începând cu 1 mai.
Kirill Stremousov a declarat pe 28 aprilie pentru RIA Novosti că perioada de tranziţie va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulaţie atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană. După aceea, tranziţia la rublă va fi completă.
Finlanda, discuții „deschise și directe” cu Turcia privind cererea de aderare la NATO
Președintele finlandez, Sauli Niinisto, a declarat sâmbătă că el și președintele turc Tayyip Erdogan au purtat discuții „deschise și directe” pe tema aprobării cererii țării sale de aderare la NATO, relatează The Guardian.
Anunțul vine după ce Erdogan a spus deschis că va bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO, afirmând că cele două țări sunt „casa multor organizații teroriste”.
„Am declarat că, pe măsură ce aliații NATO, Finlanda și Turcia se vor angaja reciproc în securitatea celuilalt, iar relația noastră va deveni astfel mai puternică”, a scris Niinisto pe Twitter, după discuția cu Erdogan.
„Finlanda condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale”, a scris el, adăugând că discuțiile continuă.
Totodată, Erdogan i-a transmis Suediei să ia măsuri împotriva ”organizațiilor teroriste” și să ridice embargoul la exportul de arme.
Președintele ucrainean, întâlnire ”importantă” cu premierul Portugaliei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Portugaliei, António Costa, și a descris întâlnirea ca fiind „importantă și semnificativă”, relatează The Guardian.
Liderul ucrainean a oferit detalii despre discuția avută, într-un mesaj pe Telegram.
”Asistență suplimentară pentru apărare, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, urmărirea penală a criminalilor de război, integrarea europeană și reconstrucția postbelică a Ucrainei. Mulțumim Portugaliei prietenoase pentru sprijinul acordat!”, a scris Zelenski.
La rândul său, Costa a spus că Portugalia este „fără echivoc” alături de Ucraina și „s-a angajat să aprofundeze și mai mult sprijinul nostru umanitar, financiar și militar”.
Joe Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari
Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres prin care se acordă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunțat sâmbătă Casa Albă, citată de BBC.
Este cel mai mare pachet de asistență oferit Ucrainei de către SUA, de când Rusia a început invazia, la 24 februarie.
Proiectul de lege, care va canaliza sprijinul pentru Ucraina pentru aproximativ următoarele cinci luni, include aproximativ 6 miliarde de dolari bugetați pentru vehicule blindate și apărare antiaeriană.
Biden se află în prezent în Coreea de Sud, în timpul unei călătorii de patru zile prin Asia. Vorbind la Seul, el a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost un atac la „principiile internaționale de bază”.
Zelenski: Ucraina „a rupt șira spinării” armatei ruse
Soldații ucraineni au „rupt șira spinării” uneia dintre cele mai puternice armate din lume, iar rușii „nu își vor reveni în următorii câțiva ani”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu difuzat sâmbătă la televiziunea ucraineană, relatează BBC.
Președintele ucrainean a avertizat însă împotriva așteptărilor mari cu privire la ceea ce ar putea realiza Ucraina pe câmpul de luptă.
Zelenski a spus că revenirea la status quo-ul din 23 februarie – înainte de invazia Rusiei – ar reprezenta o „victorie”. Acest lucru ar însemna sfârșitul „primei etape” a războiului, a spus el – adăugând că conflictul ar putea fi rezolvat pe deplin doar prin diplomație.
Rusia interzice intrarea în țară a 963 de americani, inclusiv a președintelui Biden
Rusia a anunțat o interdicție de călătorie pentru aproximativ 1.000 de americani, după ce președintele american Joe Biden a semnat sâmbătă un pachet de sprijin care oferă ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari Ucrainei.
Interdicția de călătorie îl include pe președintele Biden, secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA, William Burns, relatează Reuters.
Luna trecută, Ministerul de Externe al Rusiei a interzis intrarea în țară a lui Boris Johnson, Liz Truss, Ben Wallace și altor 10 membri ai guvernului britanic.
În aprilie, ministerul a declarat că decizia a fost luată „având în vedere acțiunea ostilă fără precedent a guvernului britanic”.
Rușii reușesc să avanseze în estul Ucrainei
Corespondentul BBC prezent în Ucraina relatează că trupele ruse care luptă în Donbas afirmă că rușii au reușit să avanseze, dar fără a face progrese semnificative ci de ordinul kilometrilor, dar apărarea ucraineană are de suferit și a fost nevoie să se retragă.
Soldații ucraineni au aruncat în aer poduri pentru a încerca să încetinească înaintarea Rusiei.
Luhansk, care este partea de nord-est a regiunii Donbas, este zona pe care rușii o tratează ca prioritate.
Jurnalistul afirmă că, în această dimineață, rușii au apelat la mai multe atacuri de artilerie, mai multe bombardamente și chiar sporeau puterea de foc pentru a sparge acele apărări ucrainene.
Ieri, ministrul rus al apărării a spus că Luhansk va fi în curând 100% în mâinile lor.
Zelenski spune că doar „diplomația” poate pune capăt războiului din Ucraina
Războiul din Ucraina poate fi rezolvat doar prin diplomație, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat presei ucrainene alături de soția sa. Declarațiile vin într-un moment în care negocierilor dintre cele două părți sunt blocate de aproximativ o lună.
Președintele ucrainean a sugerat că țara sa ar putea fi învingătoare pe câmpul de luptă – dar că lucrurile nu se pot opri decât definitiv „la masa negocierilor”. Conflictul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv doar prin diplomație”, a spus Zelenski.
Zelenski a indicat că acest lucru nu va fi ușor, deoarece niciuna dintre părți nu a vrut să renunțe la nimic.
Marți, negociatorul principal al Kievului, Mihailo Podoliak, a declarat că discuțiile au fost suspendate. A doua zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat autoritățile de la Kiev că nu doresc să continue discuțiile pentru a pune capăt ostilităților.
Agențiile de presă ruse spun că ultima întâlnire a avut loc acum aproape o lună, pe 22 aprilie.
Rușii anunță că au lovit cu rachete mai multe depozite de combustibil de lângă Odesa
Ministerul rus al apărării a transmis, sâmbătă, că armata rusă a efectuat un atac cu rachete asupra unor depozite de combustibil de lângă Odesa, relatează Interfax.ru.
„În regiunea Odesa, la Uzina Port Odesa, rachetele de înaltă precizie lansate din aer de Forțele Aerospațiale Ruse au distrus depozitele de combustibil destinat vehiculelor blindate”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
„În plus, trei posturi de comandă au fost lovite de rachete aeriene de înaltă precizie, inclusiv postul de comandă al Brigăzii 109 de Apărare Teritorială din zona așezării Bakhmut”, a spus Igor Konașenkov.
De asemenea, potrivit ministerului rus al apărării, ar fi fost distrusă și baza de instruire a forțelor speciale ucrainene de lângă lacul Sasik din regiunea Odesa.
O școală de muzică din regiunea Donețk, distrusă complet în urma unui bombardament al forțelor ruse
Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat sâmbătă, pe Telegram, că o școală de muzică din Sviatogorsk, regiunea Donețk, a fost complet distrusă în urma bombardamentelor armatei ruse.
„O altă instituție culturală a fost distrusă de ruși în regiunea Donețk. De data aceasta, o școală de muzică în Sviatogorsk. Școala a fost supusă focului în zorii zilei de astăzi (n.r. sâmbătă) și a fost complet distrusă”, a notat Pavlo Kirilenko.
Șeful administrației militare regionale Donețk a menționat că în 2016, guvernul japonez a ajutat la renovarea școlii de muzică, în cadrul proiectului „Promovarea stabilizării comunității în Donbas”.
„Sunt recunoscător poporului japonez și tuturor aliaților noștri care au ajutat ani de zile la reconstruirea Donețkului. Vom reconstrui și acum!”, a subliniat Pavlo Kirilenko.
Șeful Administrație Regionale Kiev, demis din funcție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis, sâmbătă, pe Oleksandr Pavliuk din funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Kiev și l-a numit pe Oleksiy Kuleba, informează Ukrainska Pravda.
Potrivit comunicatului publicat pe site-ul președinției, experiența militară a lui Pavliuk în condiții dificile de confruntare cu inamicul, a ajutat la formarea unor noi linii defensive puternice în jurul Kievului.
În timpul mandatului lui Pavliuk, regiunea Kiev a fost complet eliberată de ocupanții ruși. Imediat după aceea, au început lucrările de refacere a infrastructurii regiunii.
Motivele demiterii și revenirii în această funcție a lui Oleksiy Kuleba, care a condus regiunea din februarie până la jumătatea lunii martie 2022, nu au fost precizate.
În cadrul unei întâlniri din 20 mai, Cabinetul de Miniștri a aprobat eliberarea lui Oleksandr Pavliuk și numirea lui Oleksiy Kuleba în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Kiev.
Silvio Berlusconi: Europa trebuie să încerce să-i convingă pe ucraineni să accepte cererile lui Putin
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a spus că Europa trebuie să forțeze Ucraina să accepte termenii liderului de la Kremlin, informează Corriere della sera.
„Pacea trebuie realizată cât mai curând posibil. Cred că o Europă unită trebuie să ofere pace, să încerce să-i convingă pe ucraineni să accepte cererile lui Putin”, a declarat Silvio Berlusconi.
Potrivit fostului premier italian, trimiterea de arme în Ucraina înseamnă, în același timp, „participarea la război”, motiv pentru care nu ar trebui să fie date publicității aceste lucruri.
În plus, Silvio Berlusconi este convins că „sancțiunile împotriva Rusiei sunt dăunătoare Europei”. Considerat un vechi prieten al președintele rus, Silvio Berlusconi a declarat că a fost „profund dezamăgit și supărat” pe Vladimir Putin, după tragicele evenimente de la Bucha.
Rușii susțin că au distrus un transport de arme trimis de Occident în Ucraina
Ministerul rus al apărării a precizat, sâmbătă, că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse.
„Rachetele Kalibr de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, lansate de pe mare, au distrus un important transport de arme şi echipamente militare furnizate de Statele Unite şi ţări europene, în apropierea gării Malin din regiunea Jitomir”, a precizat ministerul rus al apărării.
Aceste arme erau destinate forţelor ucrainene din regiunea de est Donbas, controlată parţial de separatiştii proruşi, potrivit ministerului rus al apărării.
În prezent, regiunea Donbas este scena unora dintre cele mai intense confruntări din Ucraina.
Ţările occidentale au furnizat Ucrainei arme, inclusiv artilerie, rachete antiaeriene sau arme antitanc, iar Kievul cere sprijin suplimentar din partea aliaţilor săi.
Evacuările din Herson sunt blocate, ucrainenii acuzându-i pe ruși de „tactici teroriste”
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, sâmbătă, că forțele rusești continuă să împiedice oamenii să evacueze regiunea Herson către teritoriul controlat de Ucraina și a acuzat Rusia de „tactici teroriste”, informează CNN.
Ucrainenii din regiune au povestit la CNN despre lipsa critică a medicamentelor și despre hărțuirea, disparițiile și violențele rușilor împotriva oamenilor care au rămas.
Convoaiele de mașini care încearcă să părăsească zona au fost blocate zile în șir și uneori s-a tras asupra lor.
„Incompetența organizatorică și acțiunile criminale ale ocupanților ruși duc regiunea Herson într-o criză umanitară și mai profundă. Rușii nu știu cum să rezolve problemele comunităților, iar interesele lor se limitează la colectarea taxelor și la redistribuirea proprietăților și a altor bunuri ”, a acuzat Iurii Sobolevskyi, adjunctul șefului consiliului regional din Herson.
Din orașul Herson ocupat de ruși încă de la începutul invaziei, ucrainenilor nu li s-a permis să fugă din calea războiului decât în Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o și anexat-o în 2014.
Zelenski: Luptătorii din Azovstal care s-au predat rușilor ar trebui eliberați într-un schimb de prizonieri
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că apărătorii combinatului Azovstal din Mariupol care s-au predat rușilor ar trebui eliberați într-un schimb de prizonieri, informează presa ucraineană.
„Băieții au primit un mesaj de la armată că au tot dreptul să iasă și să-și salveze viețile. Comandamentul militar a transmis ordinul tuturor celor blocați la Azovstal”, a precizat Volodimir Zelenski.
„Acum totul depinde de ceea ce ONU, Crucea Roșie și Federația Rusă și-au asumat și anume că ei (n.r. – luptătorii) vor fi cu toții în siguranță și vor fi eliberați într-un schimb ulterior de prizonieri”, a afirmat Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean și-a exprimat convingerea că, în ceea ce-i privește pe militarii din Azovstal care s-au predat armatei ruse, vor reveni, în curând, „acasă”.
„Îi vom aduce acasă. Asta avem de făcut cu partenerii noștri care și-au asumat această responsabilitate”, a declarat Volodimir Zelenski.
Potrivit Ministerul rus al Apărării, toți luptătorii din combinatul Azovstal s-au predat. În total, ar fi vorba despre 2.439 de oameni.
Zelenski: Astăzi, Ucraina este apărată de 700.000 de soldați
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, într-o conferință cu jurnaliștii ucraineni, că, în acest moment, 700.000 de militari apără Ucraina în războiul cu Rusia, informează Ukrainska Pravda.
„Astăzi sunt 700.000 (n.r – de soldați). Vedeți rezultatul muncii a 700.000 de oameni care luptă. 700.000. Acesta este numărul lor în timpul războiului”, a precizat Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a adăugat că cei 700.000 de militari care apără Ucraina în fața invaziei ruse sunt „împrăștiați” în toată țara, iar numărul lor ar trebui să fie unul mai mare.
Potrivit președintelui, o țară precum Ucraina nu are nevoie de o armată de 250.000 sau 260.000, ci de una mult mai mare. Prin urmare, la începutul lui 2022, a semnat un decret de creștere a forțelor armate cu 100.000 anul viitor.
De asemenea, președintele ucrainean a atras atenția că nici cu acești 100.000 de militari în plus Ucraina ar avea probleme în a opri atacul la scară largă al Rusiei.
„Am distrus coloana vertebrală a uneia dintre cele mai puternice armate din lume. Am făcut deja asta. Și din punct de vedere psihologic. Nu își vor reveni în următorii câțiva ani. Dar să nu uităm că toți militarii noștri vor să trăiască”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.
Evaluare britanică: Rușii evită să mai trimită avioane de luptă pe teritoriul Ucrainei, de teama apărării antiaeriene
Ministerului britanic al Apărării, a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că avioanele rusești cu echipaj evită să zboare deasupra teritoriului ucrainean, cel mai probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte.
Conform evaluării britanicilor, în războiul dintre Rusia și Ucraina, dronele, vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au jucat un rol esențial pentru ambele părți, deși acestea au suferit o rată mare de pierderi.
„UAV-urile s-au dovedit a fi vulnerabile atât la lovituri directe, cât și la bruiajul electronic. Rusia a încercat să pună în aplicare conceptul de „Reconnaissance Strike” pe care l-a perfecționat în Siria, care utilizează UAV-uri de recunoaștere pentru a identifica ținte care să fie lovite de avioane de luptă sau artilerie”, se notează în comunicat.
„Dacă Rusia continuă să piardă UAV-uri în ritmul actual, capacitatea de spionaj, supraveghere și recunoaștere a forțelor rusești se va degrada și mai mult, ceea ce va avea un impact negativ asupra eficacității operaționale”, se precizează în comunicatul britanic.
Roskosmos vrea să controleze producția din „teritoriile eliberate” ale Ucrainei
Roskosmos ar putea controla producția la întreprinderile ucrainene din teritoriile controlate de Rusia, a declarat Dmitri Rogozin, șeful corporației ruse de stat, informează Interfax.ru.
„În ceea ce privește teritoriile eliberate, Roskosmos este interesat în primul rând de ceea ce este legat de spațiu, desigur. Ceea ce a fost întotdeauna o parte inseparabilă a familiei unice spațiale a marii Uniunii Sovietice, ca putere spațială”, a spus Dmitri Rogozin.
„Mă refer, în primul rând, la acele întreprinderi care sunt situate în regiunea Harkov, regiunea Kiev și regiunea Dnepropetrovsk”, a declarat Dmitri Rogozin într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-24 (VGTRK).
Potrivit lui Dmitri Rogozin, „credem că la astfel de întreprinderi Roskosmos poate să-și stabilească o viață normală, să restabilească producția, să ofere locuri de muncă acelor cetățeni care, de fapt, s-au aflat în teritoriile eliberate”.
O piață din Harkov a luat foc, după ce a fost lovită de un proiectil rusesc
Serviciul de Stat de Urgență din regiunea Harkov a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat pe Facebook, că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 10 incendii în regiunea Harkov ca urmare a bombardamentelor inamice, printre care și într-o piață din orașul Harkov.
Potrivit comunicatului, pe 20 mai, la ora 20:28, a fost semnalat un incendiu pe teritoriul pieței din zona Kiev a orașului Harkov.
„În urma exploziei unui proiectil inamic, au luat foc pavilioane comerciale cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați. La stingerea incendiului au participat 10 unități de stingere a incendiului și salvare ale Serviciului de Stat de Urgență și 60 de salvatori”, precizează comunicatul.
După aproape patru ore și jumătate de luptă cu flăcările, pompieri ucraineni au raportat stingerea incendiului, potrivit Ukrinform.
Incendiile cauzate de bombardamentele inamice au avut loc în districtele din regiune Chuhuiv (4), Harkov (3), Loziv (1), Bohodukhiv (1), precum și districtul Kiev din orașul Harkov. Case particulare, anexe, garaje, infrastructură și ecosisteme naturale au luat foc”, se mai arată în comunicat.
Cel puțin șase civili au fost uciși în luptele din regiunea Luhansk
Șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, Serhiy Gaidai, a anunțat, sâmbătă, că în urma luptelor purtate în ultimele 24 de ore în regiunea Luhansk, șase civili au fost uciși.
„În dimineața zilei de 20 mai, rușii au tras asupra unei școli în subsolul căreia locuitorii din cartierele noi din Severodonețk se ascundeau încă de la începutul războiului. Ca urmare, două persoane au murit pe loc, alte trei au fost internate la spital. Cei doi morți și răniții sunt membri ai aceleiași familii”, a precizat Serhiy Gaidai.
În plus, un bărbat și o femeie au murit seara lângă casa lor din Severodonetsk, iar două femei au fost ucise în Lisichansk și Privilege, în urma bombardamentelor rusești.
În total, potrivit oficialului ucrainean, „șase oameni au murit, lupte au loc la periferia orașului Severodonețk”.De asemenea, un voluntar care lucra la sediul umanitar din Severodonetsk a fost rănit la un picior.
„Într-o zi – aproximativ 50 de case distruse. Este dificil de calculat câte case sunt distruse în fiecare zi în satele comunităților Hirska și Popasnianska, care suferă în mod regulat debombardate de aviație. Cu toate acestea, numai în Lisichansk, 23 de case au fost avariate într-o zi”, a remarcat Serhiy Gaidai.
Armata Ucrainei: 11 atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Lugansk, în ultimele 24 de ore
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat, într-un comunicat postat pe pe Facebook, că trupele ruse desfășoară în continuare operațiuni ofensive în așa-numita Zona Operațională de Est pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a menține coridorul de uscat cu Crimeea ocupată temporar.
Potrivit Statului Major ucrainean, începând cu ora 6 dimineața, bombardamentele continuă pe toată linia de contact și în profunzimea apărării Forțelor Armate în zona operațională Donețk și în direcția slavă.
„Unsprezece atacuri inamice au fost respinse numai în Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore, opt tancuri, trei sisteme de artilerie, zece unități de vehicule blindate de luptă, trei vehicule blindate speciale și șase unități de vehicule inamice au fost distruse”, se arată în comunicat.
În direcția Donețk, inamicul conduce ostilități active în direcțiile Severodonețk, Bakhmut, Avdiivka și Kurakhiv, arată Statul Major ucrainean.
De asemenea, în direcția Liman, inamicul intenționează să reia operațiunile ofensive în direcția Yampil – Siversk cu forțarea râului Seversky Donețk, în timp ce la Mariupol rușii iau măsuri pentru refacerea portului, în special prin deminarea infrastructurii portuare.
Josep Borrell cere pedepsirea violatorilor ruși
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrel, cere ca ocupanții ruși care au comis violențe în Ucraina să fie aduși în fața justiției.
„Din regiunile eliberate ale Ucrainei vin rapoarte despre crime de neconceput. Violența sexuală ca armă de război împotriva femeilor și copiilor printre atrocitățile comise de trupele ruse. Făptuitorii trebuie aduși în fața justiției”, a spus Josep Borrel pe contul său de Twitter.
Înaltul repreprezentant al UE a mai transmis că Uniunea Europeană va lucra pentru a eradica astfel de cazuri în viitor.
Livrările de gaze rusești către Finlanda, suspendate începând de azi
Rusia va opri livrările de gaze naturale către Finlanda, începând de sâmbătă dimineață, a anunțat grupul energetic finlandez Gasum. Decizia a fost luată la scurtă vreme după ce Helsinki a refuzat plata în ruble către Gazprom și a depus o cerere de aderare la NATO, potrivit Le Figaro.
„Este foarte regretabil faptul că livrarea contractuală de gaze naturale este suspendată. Cu toate acestea, am fost atenți să ne pregătim pentru această situație”, a declarat directorul general al Gasum.
Kremlinul a suspendat săptămâna trecută și livrările de energie electrică către țara scandinavă..
Fostul campion de şah Kasparov şi fostul oligarh Hodorkovski, desemnați ”agenți străini”
Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost trecuți vineri de Ministerul rus al Justiției pe o listă de persoane care acționează ca ”agenți străini”, relatează Reuters.
În lista actualizată de pe site-ul său, Ministerul rus de Justiţiei susţine că Mihail Hodorkovski şi Garry Kasparov au „surse” din Ucraina pentru a-şi finanţa activităţile.
Ambii sunt critici proeminenti ai guvernului rus.
Această etichetă este folosită pe scara largă împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului acuzaţi că desfăşoară activităţi politice finanţate din străinătate.
Pentagon: Rusia nu a folosit armament cu laser în Ucraina
Statele Unite nu au nicio ”dovadă” cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor cu laser în Ucraina, după ce Moscova a afirmat că lansează o armă cu laser de ultimă generaţie care are puterea de a incendia dronele inamice, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Reuters.
”Nu avem nicio dovadă cu privire la utilizarea laserelor, cel puţin arme cu lasere, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens”, a declarat John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă.
Iuri Borisov, viceprim-ministrul Rusiei responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la începutul acestei săptămâni că Moscova a dezvoltat o nouă generație de arme laser care le-ar arde țintele, un prototip numit „Zadira” fiind folosit în Ucraina.
Distrugeri provocate de ruși în Rubijne amintesc de Mariupol
Fotografiile postate de un oficial militar ucrainean arată că orașul Rubijne din estul Ucrainei se transformă în noul Mariupol, după un intens bombardament rusesc, potrivit BBC. Înainte de război, populația lui Rubijne era de aproape 60.000 de locuitori.
„Orașul industrial a fost complet distrus, nu există clădiri care să fi rezistat, lângă curți sunt cimitire”, a scris Serhii Haidai, șeful administrației militare ucrainene la Luhansk, pe Telegram:
Rubijne, chiar la nord de Severodonetsk, se află în prima linie a ofensivei Rusiei din est. Rusia și separatiștii locali încearcă să împingă forțele ucrainene din Lugansk și Donețk – regiunile cunoscute împreună sub numele de Donbas.
Haidai spune că unii locuitori din Rubijne încă se ascund în subsoluri, dar mulți au fugit sau au fost deportați în Rusia, spune el.
La începutul acestei luni, Ucraina a raportat că trupele sale au distrus trupele și echipamentele ruse care încercau o traversare a râului Doneț, lângă Rubijne.
Ministerul rus al Apărării a anunțat eliberarea completă a Azovstal
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a anunțat eliberarea completă a teritoriului uzinei Azovstal din Mariupol, potrivit agenției de stat ruse RIA Novosti.
Anunțul vine în contextul în care de luni, luptătorii ucraineni care s-au baricadat în uzină au început să fie evacuați către teritoriile controlate de ruși, după ce liderii ucraineni le-au cerut să oprească luptele. Ei erau blocați în uzină din mijlocul lunii aprilie când armata rusă a reușit să preia controlul asupra orașului Mariupol.
„Instalațiile subterane ale uzinei, în care s-au ascuns luptătorii ucraineni, au intrat sub controlul deplin al forțelor armate ruse. În total, din 16 mai, în timpul operațiunii, 2.439 de luptători ai batalionului ucrainean Azov și cadre militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care au fost blocați pe teritoriul uzinei, și-au depus armele și s-au predat”, relatează agenția RIA.
Vineri, publicația rusă Channel One a relatat că Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov, a părăsit teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol și s-a predat. Cu o seară înainte, și comandantul adjunct al batalionului Azov Svyatoslav Palamar a părăsit uzina.
Dacă va fi confirmată, abandonarea completă a buncărelor și tunelurilor centralei bombardate ar însemna sfârșitul asediului care durează de două luni.