Relatarea livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 883.
În ritmul actual, Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a captura în întregime cele patru regiuni ucrainene anexate, spune noul șef al armatei britanice
Noul şef al armatei britanice, generalul Sir Roly Walker, estimează că Rusia are nevoie de cinci ani pentru a-și „croi drum” către obiectivul minim, și anume cucerirea celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal – Doneţk şi Lugansk în est şi Herson şi Zaporojie în sud -, dacă își continuă operațiunile în același mod, în timp ce pierderile sale umane s-ar ridica la 1,8 milioane de soldați, relatează Sky News, potrivit news.ro.
„Nu există învingători” într-un război îndelungat, ci „o devastare totală pentru ambele părţi şi generaţii pierdute”, a avertizat generalul Sir Roly Walker într-o conferință la Londra. Războiul din Ucraina „nu merge bine pentru nimeni”, a adăugat el.
Cu toate acestea, noul șef al armatei britanice a subliniat că liderul rus Vladimir Putin trebuie să eşueze, pentru că altfel NATO – adevărata ţintă a agresiunii sale – ar fi în pericol.
Mai multe detalii aici: În ritmul actual, Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a captura în întregime cele patru regiuni ucrainene anexate, spune noul șef al armatei britanice
Polonia condiționează aderarea Ucrainei la UE
Vicepremierul și ministrul polonez al apărării Wladislaw Kosiniak-Kamysz a avertizat miercuri Ucraina că nu va fi primită în Uniunea Europeană dacă Varşovia şi Kievul nu vor soluţiona diferendul lor istoric legat de masacrul din Volânia comis de naţionaliştii ucraineni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
„Nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina – n.r.) în lipsa soluționării chestiunii Volânia”, a declarat ministrul polonez la postul PolSat.
Mai multe detalii aici: Polonia condiționează aderarea Ucrainei la UE de soluționarea unui diferend istoric
Slovacia amenință Ucraina în urma unor măsuri luate împotriva Lukoil
Președintele Republicii Slovace, Peter Pellegrini, a amenințat Kievul cu măsuri de represalii în urma opririi livrărilor de petrol ale companiei Lukoil prin teritoriul ucrainean, informează Ukrainska Pravda.
„Dacă situația nu va fi corectată, vom fi obligați să reacționăm”, a declarat președintele Pellegrini, apreciind că țara sa nu merită un astfel de tratament din partea Ucrainei.
La rândul său, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a avertizat Ucraina că „risc foarte multe” în urma blocării tranzitului petrolului exportat de Lukoil. „Acțiunile Ucrainei au fost iresponsabile”, a acuzat Kaliňák.
Mai multe detalii aici: Slovacia amenință Ucraina în urma unor măsuri luate împotriva Lukoil
Rheinmetall confirmă construcția unei fabrici de armament în Ucraina
Producătorul german de armament Rheinmetall a confirmat miercuri că va construi o fabrică de muniţii în Ucraina, în urma unei comenzi primite din partea guvernului de la Kiev, relatează agenţiile de presă DPA şi EFE, citate de Agerpres.
Proiectul a fost anunţat iniţial în februarie şi va avea o valoare de sute de milioane de euro. Producţia de muniţii va începe în această fabrică în aproximativ doi ani. Vor fi produse acolo în special obuze de calibrul 155 mm, cele mai solicitate în războiul aflat în desfăşurare între Ucraina şi Rusia.
Este avută în vedere producerea şi altor tipuri de muniţii la viitoarea fabrică Rheinmetall din Ucraina. Producătorul german nu a precizat volumul producţiei de obuze la această fabrică, menţionând doar că va fi un număr anual de obuze cu „şase cifre”.
Fabrica de muniţii va funcţiona ca o societate mixtă pe care Rheinmetall o va înfiinţa împreună cu companie ucraineană din sectorul apărării.
Rheinmetall este cel mai mare producător german din acest sector şi de asemenea unul dintre principalii furnizori de arme şi muniţii cuprinse în ajutorul militar occidental oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.
Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia dacă arată „bună-credință”, spune Dmitro Kuleba
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat în timpul vizitei pe care o efectuează în China că ţara sa va negocia cu Rusia doar dacă aceasta este dispusă să poarte aceste discuţii „cu bună-credinţă”, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.
În timpul întâlnirii avute miercuri cu omologul său chinez Wang Yi, Dmitro Kuleba a „reiterat poziţia Ucrainei, care este pregătită să negocieze cu partea rusă la un anumit punct, când (…) va fi pregătită să negocieze cu bună-credinţă”. În același timp, ministrul ucrainean „a subliniat că o asemenea disponibilitate nu este observată la ora actuală la partea rusă, informează MAE de la Kiev.
Mai multe detalii aici: Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia dacă arată „bună-credință”, spune Dmitro Kuleba, aflat în vizită în China
NATO planifică apărarea Europei
Războiul din Ucraina şi alegerile prezidențiale programate în acest an în SUA au dominat summitul NATO de la Washington, organizat în perioada 9-11 iulie, dar, departe de scena publică, planificatorii militari ai Alianţei Nord-Atlantice s-au concentrat pe evaluarea costului enorm al reparării apărării europene, care scârţâie, comentează Reuters, potrivit news.ro.
Liderii NATO au convenit anul trecut asupra unor planuri pentru cea mai mare revizuire din ultimele trei decenii a capacităţilor de apărare ale alianței, pe fondul temerilor tot mai mari legate de agresiunea rusă. În culise, oficialii au analizat de atunci cerinţele minime de apărare pentru realizarea acestor planuri, care au fost trimise guvernelor naţionale în ultimele săptămâni, potrivit unui planificator militar, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.
Cerinţele minime detaliază deficienţele armatelor statelor membre NATO în domenii-cheie, oferind o indicaţie aproximativă a numărului de miliarde de euro care ar putea costa remedierea acestora, a declarat planificatorul militar. NATO îşi propune să transforme aceste cerinţe în obiective obligatorii pentru guverne, pentru a asigura apărarea Europei până în toamna anului 2025, când va organiza o reuniune periodică a miniştrilor apărării.
Mai multe detalii aici: NATO planifică apărarea Europei. Ce probleme au fost identificate
Pentagonul reafirmă sprijinul „de neclintit” pentru Ucraina în contextul retragerii lui Joe Biden
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a reafirmat sprijinul „de neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat Pentagonul marţi seara, potrivit Reuters.
Aceasta a fost prima convorbire telefonică între şefii apărării din cele două ţări după anunţul preşedintelui american Joe Biden că se retrage din cursa pentru Casa Albă.
„În timpul convorbirii, secretarul (Austin – n.r.) a reafirmat sprijinul de neclintit al SUA pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse”, a transmis secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.
La rândul său, Rustem Umerov a spus că a discutat cu Lloyd Austin despre evoluţiile recente de pe front şi despre nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă. „Am subliniat încă o dată importanţa şi urgenţa ridicării interdicţiilor privind rachetele cu rază lungă de acţiune”, a anunțat ministrul ucrainean într-un mesaj publicat pe X.
Sîrskîi: „Armata rusă are de trei ori mai multe arme, dar pierde de trei ori mai mulți oameni”
Armata rusă are un avantaj semnificativ față de armata ucraineană în ceea ce privește efectivele și echipamentele, și nu ezită să trimită pe câmpul de luptă un număr uriaș de soldați pentru a „avansa 100-200 de metri”, a declarat șeful Armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, într-un interviu acordat pentru The Guardian, relatează publicația independentă The Moscow Times.
Generalul ucrainean spune că țara sa nu este dispusă să „atingă obiective cu orice preț” și să-și arunce oamenii în „asalturi fără sens”.
„Când vine vorba de echipamente, există un raport de 1:2 sau 1:3 în favoarea lor”, a subliniat el.
Din 2022, numărul tancurilor rusești „s-a dublat” – de la 1.700 la 3.500, sistemele de artilerie s-au triplat, iar vehiculele blindate de transport de trupe au crescut de la 4.500 la 8.900.
„Inamicul are un avantaj semnificativ în forță și resurse. Prin urmare, pentru noi, problema aprovizionării, problema calității, este cu adevărat în prim-plan”, a declarat Sîrskîi.
De asemenea, el a precizat că forța rusă inițială de invazie a fost de 100.000 de oameni și a crescut la 520.000, cu un obiectiv de 690.000 de oameni până la sfârșitul anului 2024. Cifrele pentru Ucraina nu au fost făcute publice.
La începutul lunii iunie, liderul rus Vladimir Putin a declarat că pierderile ireparabile ale forțelor armate ucrainene sunt de cinci ori mai mari decât cele ale țării sale.
Serviciile britanice de informații militare oferă estimări diferite. Potrivit datelor acestora, în lunile mai și iunie armata rusă a înregistrat cele mai mari pierderi: peste 1.100 de soldați pe zi, adică aproximativ 70.000 în două luni.
În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 550.000 de soldați morți și răniți, a declarat săptămâna aceasta amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării britanice.
Ambasadorii UE au convenit să acorde Kievului o tranșă de 4,2 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina
Ambasadorii UE au sprijinit la 24 iulie transferul a 4,2 miliarde de euro către Kiev, ca primă plată periodică în cadrul Facilității pentru Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit deciziei, fondurile vor fi direcționate către „redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei”.
Facilitatea pentru Ucraina, cu o durată de patru ani, alocă 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi, condiționate de anumite reforme pe care guvernul ucrainean este obligat să le îndeplinească.
UE a aprobat Facilitatea pentru Ucraina în februarie, iar Consiliul UE a aprobat acordul-cadru la jumătatea lunii mai, stabilind sarcinile guvernului ucrainean pentru redresare, reconstrucție și modernizare.
Explozii puternice în Harkov
Rusia a bombardat miercuri după-amiază orașul Harkov, după ce a lansat atacuri în aceeași zonă în timpul nopții, au anunțat autoritățile locale, relatează Ukrainska Pravda.
„Sunetele unor explozii puternice au fost auzite în Harkov. Fiți atenți”, a avertizat primarul Igor Terekhov, precizând că rachetele au atacat o instalație de infrastructură, iar la locul impactului a avut loc un incendiu major.
Informațiile privind victimele și pagubele sunt în curs de stabilire.
China anunță că Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia
Serviciul de presă al Ministerului chinez de Externe a declarat că, în timpul discuțiilor dintre ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, și șeful Ministerului chinez de Externe, Wang Yi, Kuleba a declarat că Ucraina este pregătită pentru negocieri cu Rusia, relaetază revista ucraineană Novoe Vremia.
„Partea ucraineană este pregătită pentru dialog și negocieri cu partea rusă. Desigur, negocierile trebuie să fie rezonabile și substanțiale, menite să realizeze o pace justă și de durată”, a spus ministerul chinez de Externe, citându-l pe Kuleba.
Mai multe detalii: Ucraina este pregătită să negocieze pacea cu Rusia, a anunțat Ministerul chinez de Externe
Șeful armatei ucrainene anunță un plan „realist” pentru recuperarea Crimeei
Șeful Armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că autoritățile de la Kiev au un plan pentru recuperarea Crimeei despre care cred ca este realizabil, relatează Ukrainska Pravda.
„Este realist. Desigur, este un mare secret militar. Vom face tot posibilul pentru a ajunge la frontierele recunoscute la nivel internațional din 1991 (când Ucraina a votat pentru independența față de URSS). Trebuie să câștigăm (…) pentru a ne elibera cetățenii care se află în teritoriile ocupate, care suferă”, a spus generalul ucrainean.
Mai multe detalii: Ucraina are un plan „realist” pentru recuperarea Crimeei, spune șeful armatei, Oleksandr Sîrski
Un civil a fost ucis într-un atac asupra orașului Harkov
O persoană a murit în urma unui atac cu rachete, lansat în noaptea de marți spre miercuri de forțele ruse asupra orașului Harkov și a zonelor din jur, a anunțat primarul Ihor Terehov, relatează The Kyiv Independent.
Lovitura inițială împotriva orașului a vizat zona industrială. A doua lovitură a afectat o zonă rezidențială, provocând un incendiu la o casă.
De asemenea, guvernatorul local Oleh Sinehubov a declarat că doi bărbați au fost răniți într-un atac cu dronă asupra comunității Malodanîlivska, aflată la aproximativ 15 kilometri nord de Harkov. Un incendiu a izbucnit la niște grajduri pentru cai.
Atac asupra portului Ismail din regiunea Odesa
Forțele ruse au lansat un atac cu drone asupra orașului Ismail din regiunea ucraineană Odesa, în noaptea de marți spre miercuri. Trei persoane au fost rănite, iar infrastructura portuară și o clădire rezidențială au fost avariate, au anunțat oficialii locali, citați de Ukrainska Pravda.
„Noaptea, Rusia a atacat din nou regiunea Ismail. Încălcând regulile și obiceiurile de război existente, Rusia a efectuat în mod deliberat un bombardament masiv al UAV-urilor cu drone kamikaze Shahed, în urma căruia infrastructura portuară din orașul Ismail a fost deteriorată”, a precizat Administrația de Stat a raionului Ismail într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Ca urmare a atacului nocturn, a fost lovită o clădire rezidențială cu cinci etaje din orașul Ismail, a avut loc distrugerea parțială a ferestrelor, a unei scări și a fațadei clădirii (…), fără incendiu ulterior”, mai precizează autoritățile, adăugând că trei persoane au fost spitalizate.
De asemenea, guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că „mai multe clădiri ale infrastructurii portuare au fost distruse” în urma atacului.
„Trei camioane au fost avariate. De asemenea, la fața locului a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de Serviciul de urgență de stat”, a transmis Kiper.
Ucraina confirmă că a lovit un feribot rusesc
Statul Major al armatei ucrainene a confirmat atacul care a vizat luni dimineață feribotul Slavianin în timp ce se afla în portul Kavkaz, la câțiva kilometri de podul Kerci, care leagă Crimeea anexată de partea continentală a Rusiei.
Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, acest feribot era folosit de armata rusă pentru a transporta arme și echipamente militare în peninsula Crimeea.
„Continuăm să distrugem inamicul, echipamentele și infrastructura militară ale acestuia”, a transmis Statul Major de la Kiev, citat de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
Armata rusă a pierdut astfel al treilea și utimul său feribot folosit în Marea Azov în scopuri militare.