Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 887.

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Zelenski: Ucraina va propune un plan de acțiune pentru pace

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că un plan de acţiune pentru obţinerea păcii în țara sa va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie, dar a subliniat că nu poate răspunde solicitărilor de încetare a focului în timp ce Rusia continuă să ocupe teritoriul ucrainean, relatează publicația Ukrainskaia Pravda, citată de news.ro.

Interviul cu preşedintele ucrainean a fost înregistrat vineri la Kiev de televiziunea publică japoneză NHK.

„Preşedintele (Zelenski – n.r.) a declarat că Kievul va începe discuţii detaliate cu ţările relevante privind integritatea teritorială şi alte probleme. El a spus că va crea un plan de acţiune pentru a obţine pacea până la sfârşitul lunii noiembrie”, scrie NHK.

Mai multe detalii aici: Ucraina va propune în câteva luni un plan de acțiune pentru pace, spune Volodimir Zelenski

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

„Cea mai realistă șansă de pace” în Ucraina

Războiul din Ucraina trebuie să se termine rapid, dar abordarea în acest sens nu trebuie să prevadă întreruperea ajutorului militar american și nici forțarea unui acord cu liderul rus Vladimir Putin, ci oferirea unei „ultime șanse de victorie” pentru țara agresată, scrie politologul Jakub Grygiel într-un articol publicat în revista Foreign Affairs.

Comisia Europeană avertizează din nou România cu privire la gaura bugetară: „Situația fiscală s-a deteriorat brusc”. Economist: nu mai este de ajuns majorarea TVA
Recomandări
Comisia Europeană avertizează din nou România cu privire la gaura bugetară: „Situația fiscală s-a deteriorat brusc”. Economist: nu mai este de ajuns majorarea TVA

În opinia lui Jakub Grygiel, fost consilier principal în Departamentul de Stat în primii doi ani din președinția lui Donald Trump (2017-2021), „cea mai realistă șansă de pace” va veni doar dacă trupele ucrainene vor lansa o contraofensivă capabilă să întoarcă forțele ruse la liniile de demarcație dinainte de declanșarea invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022. Acest profesor de politică la Universitatea Catolică din America este de părere că Rusia nu ar ieși învingătoare în acest caz.

Mai multe detalii aici: „Cea mai realistă șansă de pace” în Ucraina: avertismentele și recomandările unui fost consilier în Departamentul de Stat

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Volodimir Zelenski cere și alte sisteme antiaeriene, pe lângă Patriot

Președintele ucrainean le-a cerut duminică din nou aliaţilor occidentali şi alte sisteme antiaeriene pe lângă Patriot cu o rază de acţiune suficientă şi îndeajuns de performate pentru a contracara atacurile ruseşti cu rachete, drone şi cu bombe cu planare, informează Agerpres.

„Poporul nostru suferă zi de zi teroarea. Iar poporul nostru merită o apărare justă şi fiabilă. Aceasta poate fi obţinută doar cu o rază de acţiune şi o calitate suficientă a sistemelor de apărare antiaeriană”, a indicat el într-un mesaj pe Telegram.

Natalia Intotero, implicată într-un accident auto pe Valea Oltului. Ministrul Familiei a fost dus la spital. Care e starea de sănătate
Recomandări
Natalia Intotero, implicată într-un accident auto pe Valea Oltului. Ministrul Familiei a fost dus la spital. Care e starea de sănătate

În acest timp, Statul Major ucrainean a confirmat duminică lovirea cu succes a unui depozit de combustibil în regiunea rusă Kursk într-un atac cu drone. Potrivit Kievului, acel depozit are 11 tancuri petroliere, dar nu este clar câte dintre acestea au fost lovite, fiind însă observat un incendiu masiv acolo.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric pentru a destabiliza logistica armatei ruse.

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Rusia a revendică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a menţionat în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean capturarea localităţilor Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune, relatează Agerpres, care citează AFP și EFE.

Rusia anunţă în fiecare săptămână ocuparea de noi localităţi în Ucraina, dar fără să fi reuşit până în prezent vreo străpungere semnificativă a liniilor defensive ucrainene.

Mai devreme săptămâna aceasta armata rusă a anunţat ocuparea satului Ivano-Darivka, în ofensiva sa către bastionul strategic ucrainean din oraşul Toreţk, unde se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în regiunea Doneţk.

Interviu | Scriitoarea armeană Narine Abgarian: „Rusia este ca un puzzle dezarticulat, iar cheia pentru a-l pune laolaltă s-a pierdut”
Recomandări
Interviu | Scriitoarea armeană Narine Abgarian: „Rusia este ca un puzzle dezarticulat, iar cheia pentru a-l pune laolaltă s-a pierdut”

Armata rusă foloseşte intensiv în atacurile asupra liniilor ucrainene bombe aeriene cu planare, o armă deosebit de distructivă lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă şi dificil de contracarat.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ 700 de bombe cu planare şi peste 100 de drone explozive Shahed au fost folosite de Rusia în ultima săptămână.

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Președintele Finlandei: „Să ne obișnuim cu ideea că războiul se apropie de noi”

Președintele finlandez Alexander Stubb le-a transmis concetățenilor săi că nu există „amenințări directe de securitate” la adresa țării lor, dar i-a îndemnat să se obișnuiască cu ideea că războiul se poate apropia de granițe.

Alexander Stubb a declarat că a purtat discuții cu premierul său Petteri Orpo și cu cel suedez Ulf Kristersson pe tema atacului cu drone care a vizat sâmbătă aerodromul militar Olenia.

„Mesajul principal este că nu avem motive de îngrijorare în Finlanda. Avem situația sub control și suntem capabili să răspundem”, a dat asigurări el.

În același timp, Stubb i-a îndemnat pe finlandezi să se obișnuiască cu faptul că războiul se poate apropia de granițele țării lor.

Mai multe detalii aici: Președintele Finlandei, după atacul asupra bazei aeriene rusești Olenia: „Să ne obișnuim cu ideea că războiul se apropie de noi”

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Vladimir Putin avertizează SUA în legătură cu desfășurarea de rachete în Germania

Desfăşurarea unor rachete americane cu rază lungă de acţiune în Germania va determina Rusia să poziţioneze arme similare la o distanţă de la care să poată fi lovit Occidentul, a avertizat duminică liderul rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

SUA anunţase în 10 iulie că va desfăşura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfăşurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 şi Tomahawk, precum şi a unora hipersonice aflate în curs de proiectare.

Mai multe detalii aici: Vladimir Putin avertizează SUA că desfășurarea de rachete în Germania riscă să provoace o criză ca în timpul Războiului Rece

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Rusia a pierdut 574.690 de militari în Ucraina de la declanșarea războiului, pe 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 574.690 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat, duminică, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

Acest număr include 1.180 de militari ai forțelor ruse uciși în ultimele 24 de ore. Pe lângă pierderile de vieți omenești, Rusia a rămas în doar o zi fără 13 tancuri, 21 alte blindate de luptă, 51 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, un sistem antiaerian și 72 diferite vehicule.

Conform raportului Statului Major, în total, de la declanșarea conflictului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8.344 de tancuri, 16.095 de vehicule blindate de luptă, 21.572 de vehicule și rezervoare de combustibil, 15.936 sisteme de artilerie, 1.127 sisteme de lansare multiplă de rachete, 906 sisteme de apărare aeriană, 363 de avioane, 326 de elicoptere, 726 drone, bărci dar și un submarin.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Explozii și incendii în regiunea Kursk

În regiunea Kursk din Rusia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-au auzit explozii, în urma unui atac cu drone, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksiy Smirnov, pe Telegram

Au fost raportate și incendii în mai multe zone, iar un depozit de petrol este în flăcări.

Un oficial rus a spus că în regiune forțele și mijloacele de apărare aeriană au fost „puse în alertă” pe fondul pericolului unui atac cu drone și a cerut locuitorilor din regiunea Kursk să fie „vigilenți”.

În urma atacului cu drone, în regiune au izbucnit cel puțin două incendii: unul în districtul Medven, iar celălalt în Kursk.

Pe canalul Shot Telegram , s-a anunțat că un depozit de petrol din satul Poleva a luat foc. Potrivit locuitorilor din zonă, noaptea au auzit „mai multe explozii puternice” în apropierea depozitului.

„Înainte de asta, s-a auzit sunetul caracteristic al unui zbor de vehicule aeriene fără pilot, iar după explozii, martorii au văzut o coloană de fum înălțându-se spre cer”, se arată în publicație.

Potrivit canalului Baza, în urma atacului, au luat foc trei tancuri de petrol.

28 iul. - Acum 4 saptamani
28-07-2024

Rușii anunță că au cucerit localitatea Lozuvatka din regiunea Donețk

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au prelat controlul asupra localităţii Lozuvatka din sectorul Pokrovsk al regiunii Doneţk din Ucraina, unde au avut loc unele dintre cele mai încinse lupte de pe linia frontului, în războiul care durează de 29 de luni, relatează Reuters.

Statul Major al Ucrainei nu a făcut nicio referire la această localitate în raportările sale, dar a notat că în zonă se duc lupte grele.

Bloggeri militari neoficiali au relatat despre pierderea a cel puţin alte două localităţi din acest sector.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Alex.59   •   28.07.2024, 13:43

Război în Ucraina, ziua 886... 🙄

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care o femeie a fost călcată de propria mașină, „condusă” de băiețelul ei
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care o femeie a fost călcată de propria mașină, „condusă” de băiețelul ei
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Libertateapentrufemei.ro
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Alimentul care întărește imunitatea și pe care fiecare român îl are în cămară. Mihaela Bilic: „Are de două ori mai multă vitamina C”
FANATIK.RO
Alimentul care întărește imunitatea și pe care fiecare român îl are în cămară. Mihaela Bilic: „Are de două ori mai multă vitamina C”
„I-au furat cariera Simonei Halep. Jucătorii sunt tratați diferit”. Kyrgios contraatacă în „cazul Sinner”
GSP.RO
„I-au furat cariera Simonei Halep. Jucătorii sunt tratați diferit”. Kyrgios contraatacă în „cazul Sinner”
Orașul din România care a început să fie din ce în ce mai vizitat. Turiștii sunt încântați de prețuri și condiții: “Avem toate condițiile”
FANATIK.RO
Orașul din România care a început să fie din ce în ce mai vizitat. Turiștii sunt încântați de prețuri și condiții: “Avem toate condițiile”
Kate Middleton, fotografiată în drum spre biserică. Cum arată Prințesa după lupta cu cancerul / FOTO
Unica.ro
Kate Middleton, fotografiată în drum spre biserică. Cum arată Prințesa după lupta cu cancerul / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți turiști: "Este un avantaj foarte mare"
Observatornews.ro
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți turiști: "Este un avantaj foarte mare"
Horoscop 28 august 2024. Berbecii sunt dornici să își schimbe preocupările și odată cu ele și dispoziția generală, mai ales bucuriile vieții
HOROSCOP
Horoscop 28 august 2024. Berbecii sunt dornici să își schimbe preocupările și odată cu ele și dispoziția generală, mai ales bucuriile vieții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI