Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 889.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Ucraina revendică avarierea a două bombardiere Tu-22M3 la baza aeriană Olenia

Atacul cu drone de la aerodromul militar Olenia, în peninsula Kola, s-a soldat cu avarierea a două bombardiere strategice Tu-22M3, nu unul, așa cum se știa până acum, a anunțat, pentru Radio Svoboda, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov.

Iusov spune că informațiile au fost confirmate din „diverse surse”, dar nu a precizat ce surse anume.

El spune că repararea celor două bombardiere ar putea dura până în luna octombrie.

Aerodromul Olenia este situat la 1.800 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Zelenski vrea să se întâlnească cu Xi și să-l aducă pe Modi la Kiev

Conducerea Ucrainei depune eforturi pentru a organiza o întâlnire între Volodimir Zelenski și liderul chinez Xi Jinping, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a efectuat săptămâna trecută prima sa vizită oficială la Beijing, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihii, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Medicul Tironică Onu, condamnat să plătească sute de mii de euro unei paciente pe care a nenorocit-o pe viață. Este judecat și pentru că a cerut să fie aruncat la gunoi un bebeluș viu, născut prematur
Recomandări
Medicul Tironică Onu, condamnat să plătească sute de mii de euro unei paciente pe care a nenorocit-o pe viață. Este judecat și pentru că a cerut să fie aruncat la gunoi un bebeluș viu, născut prematur

Întâlnirea între cei doi lideri este „mai aproape” după vizita ministrului Kuleba în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său Wang Yi pentru armonizarea propunerilor făcute până acum de Beijing şi Kiev pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia rusă, a spus purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev.

Întrebat despre posibilitatea ca premierul indian Narendra Modi să efectueze o vizită la Kiev, Tihii a răspuns că activităţi diplomatice sunt în derulare pentru a face acest lucru posibil. „Nu voi dezvălui detalii suplimentare”, a adăugat el.

Ucraina şi-a intensificat în ultimul an şi jumătate eforturile de a stabili contacte cu ţările din aşa-numitul Sud Global pentru a obţine mai mult sprijin în războiul cu Rusia, notează EFE.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Incendiu puternic la o fabrică militară din Ekaterinburg

Un incendiu puternic devastează marți la o fabrică de echipamente electronice pentru rachete din orașul Ekateriburg, situat în Munții Ural, scrie presa rusă.

Incendiul riscă să se extindă după ce a acoperit deja o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

Conform publicațiilor Meduza și Sirena, incendiul a izbucnit într-un atelier cu produse chimice. Pereții și acoperișul s-au prăbușit din cauza flăcărilor.

SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă
Recomandări
SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă

Fumul se răspândește în mai multe cartiere ale acestui oraș de circa 1,3 milioane de locuitori.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, lovit de drone ucrainene

Drone ucrainene au lovit în noaptea de luni spre marți un depozit de petrol din regiunea Kursk, a anunțat Statul Major General de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.

Conform anunțului, dronele ucrainene au lovit „Centrul logistic nr. 43”. „Un incendiu a izbucnit la facilitatea inamicului în urma atacului”, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene.

Atacul a fost efectuat de Serviciul de Securitate în colaborare cu alte structuri din forțele de apărare ale Ucrainei.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Ce cred ucrainenii despre mobilizare

Aproape 60 la sută din ucraineni consideră că mobilizarea este foarte necesară, deoarece, în lipsa ei, țara lor ar putea fi ocupată de Rusia, arată un sondaj efectuat de Centrul Razumkov la comanda publicației Zerkalo Nedeli.

Întrebați dacă „mobilizarea este necesară”, 59,8 la sută dintre participanții la sondaj au răspuns „da”, 21,9% – „nu”, iar 18,3 la sută s-au declarat nehotărâți. Dintre cei care au spus că „mobilizarea este necesară”, doar 41,3 la sută consideră că este o rușine să te eschivezi de la înrolare.

MAE, după ce Zaharova a acuzat Bucureştiul de distorsionarea istoriei, iar pe Iohannis de afirmaţii calomnioase: Unii învaţă din istorie, alţii încearcă să-şi agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani
Recomandări
MAE, după ce Zaharova a acuzat Bucureştiul de distorsionarea istoriei, iar pe Iohannis de afirmaţii calomnioase: Unii învaţă din istorie, alţii încearcă să-şi agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani

Întrebați totodată dacă „mobilizarea va aduce doar noi victime, dar nu și victoria și nici măcar un acord de pace”, 40 la sută dintre respondenți au fost de acord, 32 la sută s-au împotrivit, iar 28 la sută s-au arătat nehotărâți. Dintre cei care cred că „mobilizarea va aduce doi noi victime”, 64,5 la sută au spus că nu este o rușine să nu te înrolezi.

Socioloaga Lesia Litvinova afirmă că datele nu arată rău pentru mobilizare în condițiile în care rețelele de socializare sunt pline de mesaje potrivit cărora asistăm la „un război al oligarhilor”. „În unele locuri apar mesaje mai puțin emoționante, pline de argumente «inteligente» despre necesitatea de a depune armele chiar acum”, comentează Litvinova.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Rusia anunță capturarea satului Pivdenne din regiunea Donețk

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Leninskoie, numele folosit de Rusia pentru satul Pivdenne din regiunea ucraineană Donețk, relatează BBC Rusia.

„Ca urmare a operațiunilor active, unitățile grupului de forțe Centru au eliberat așezarea Leninskoie din Republica Populară Donețk și și-au îmbunătățit situația tactică”, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de Interfax.

Armata ucraineană nu a comentat aceste informații.

Localitatea, care avea 1.400 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, este situată apropiere de oraşele Toreţk şi Niu Iork, care se află încă sub control ucrainean, dar care sunt ţinta unei ofensive ruseşti de mai multe săptămâni.

Rusia continuă să câştige teren în regiunea Doneţk, pe care a anexat-o în toamna anului 2022, deşi nu o controlează în totalitate. Trupele Moscovei deţin iniţiativa pe front de la eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023 şi de la căderea oraşului fortăreaţă Avdiivka, în februarie 2024.

Atacurile armatei ruse, deşi foarte costisitoare în termeni de soldaţi şi echipamente, fac să cedeze apărarea ucraineană în anumite sectoare, chiar dacă Moscova nu a reuşit deocamdată să realizeze nicio breşă decisivă.

În alte părţi ale regiunii, armata rusă continuă să atace oraşul strategic Ceasiv Iar, în apropiere de oraşul Bahmut, capturat de Rusia în mai 2023 şi practic făcut una cu pământul după o luptă infernală de 10 luni.

Kievul suferă din cauza superiorităţii numerice şi materiale a Moscovei, care dispune de mai multe muniţii şi utilizează pe scară largă bombe planante, greu de contracarat şi care distrug cele mai solide fortificaţii.

Forţele ucrainene sunt lipsite de arme şi muniţii în comparaţie cu cele ruseşti, chiar dacă ajutorul occidental a fost reluat după luni de blocaje. De asemenea, acestea se străduiesc să îşi refacă rândurile pentru a face faţă pierderilor grele acumulate.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Bombardamente în Herson

Forțele ruse au bombardat orașul Cernobaivka din regiunea Herson, un bărbat în vârstă de 32 de ani și o fată de 16 ani fiind răniți, a informat administrația regională, relatează BBC Rusia.

De asemenea, în urma bombardamentelor au fost raportate pagube la clădiri rezidențiale și anexe.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Peste 30.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în regiunea rusă Belgorod din februarie 2022, spune guvernatorul

Începând din februarie 2022, peste 30.000 de case și apartamente au fost distruse în urma atacurilor în regiunea rusă Belgorod, dintre care mai mult de 24.000 au fost restaurate, a declarat guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov, relatează agenția de presă rusă de stat Interfax și BBC Rusia.

„736 de case și apartamente au fost restaurate într-o săptămână, iar în total, din februarie 2022, peste 30.000 de case și apartamente au fost distruse în regiunea Belgorod, mai mult de 24.000 au fost restaurate până în prezent”, a scris Gladkov pe pagina sa de pe rețeaua socială vKontakte.

Regiunea Belgorod se află la granița cu Ucraina, iar zonele de frontieră au fost vizate de loviturile ucrainene. În acest context, în regiune a fost stabilit un nivel „galben” (ridicat) de amenințare teroristă. Starea de urgență a fost declarată în 15 așezări de frontieră.

Au existat morți și răniți în rândul civililor, în urma loviturilor, au transmis autoritățile locale.

Începând cu 23 iulie, accesul a fost restricționat în alte 14 așezări de frontieră din districtele urbane Șebekinski și Gravoronski, Belgorod, Borisovski și Krasnoiarsk.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Patru rachete, doborâte în timpul nopții deasupra regiunii ruse Kursk, anunță guvernatorul

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a anunțat pe Telegram că patru rachete ucrainene au fost doborâte în timpul nopții de luni spre marți deasupra regiunii, relatează ediția de limba rusă a BBC.

„Noaptea, 4 rachete ale forțelor armate ucrainene au fost distruse pe cer deasupra districtelor Oktiabrski și Kurceatovski. Dacă găsiți resturi, nu le atingeți, ci sunați imediat la 112! Mulțumesc luptătorilor de apărare aeriană pentru protecție!”, a scris oficialul pe rețeaua socială.

În timpul nopții, localnicii au scris pe rețelele sociale despre o explozie văzută pe cer deasupra orașului Kursk.

30 iul. - Acum 4 saptamani
30-07-2024

Ucraina raportează atacuri rusești pe frontul Huliaipole din Zaporojie după o „lungă pauză”

Ucraina a anunțat pe 29 iulie că forțele ruse au început să atace în direcția Huliaipole din regiunea Zaporojie după o „pauză lungă”. Vorbind la televiziunea națională, Dmitro Likhovîi, purtător de cuvânt al grupului de forțe Tavria, a declarat că trupele Moscovei au încercat atacuri „de pe două fronturi diferite”, relatează The Kyiv Independent.

„În special, au atacat din satul Reșetilivske în direcția Huliaipole. Unele rapoarte au spus că ar putea fi o ofensivă majoră cu formarea unui grup ofensiv, dar, potrivit informațiilor noastre, este o continuare a tacticii de acțiuni de asalt mici, deoarece numărul total al grupului rus din regiunea Zaporojie nu s-a schimbat în ceea ce privește numărul de trupe”, a declarat Likhovii.

În raportul său din 29 iulie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ruse continuă încercarea de a disloca trupele ucrainene de pe pozițiile din direcțiile Orihiv și Huliaipole din Zaporojie.

Anterior, la 29 iulie, Likhovîi a negat informațiile potrivit cărora Rusia a obținut avantaje în alte zone din regiunea Zaporojie.

29 iul. - Acum 4 saptamani
29-07-2024

Germania anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina

Germania a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include, în special, tancuri Leopard, drone, căști, un spital de campanie, precum și muniții pentru blindatele antiaeriene Gepard, relatează Zerkalo Nedeli.

Germania și Danemarca furnizează Kievului opt tancuri Leopard 1A5. Odată cu această livrare, armata ucraineană va avea 58 de astfel de tancuri. De asemenea, Germania urmează să livreze 21 de mii de muniții pentru blindatele antiaeriene Gepard.

În plus, Germania va transfera un spital de campanie, 24.800 de căști și zece radare.

Sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina se ridică în acest an la 7,1 miliarde de dolari, notează sursa citată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Alex.59   •   30.07.2024, 18:36

Război în Ucraina, ziua...888...!!! 🧐😒🤔

Trandafir   •   30.07.2024, 10:32

Nu se mai termina o data marasmul acesta !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mister total după ce o turistă a fost înghițită de o groapă uriașă, pe trotuar, și e de negăsit de 7 zile. Ipoteză năucitoare
Știrileprotv.ro
Mister total după ce o turistă a fost înghițită de o groapă uriașă, pe trotuar, și e de negăsit de 7 zile. Ipoteză năucitoare
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Singurul fruct care încetinește îmbătrânirea. Se consumă sub diferite forme și are beneficii uimitoare
FANATIK.RO
Singurul fruct care încetinește îmbătrânirea. Se consumă sub diferite forme și are beneficii uimitoare
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
GSP.RO
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
Cele 4 zodii pe care soarta le pune la încercare în septembrie 2024. Se anunță zile încărcate pentru ele, dar și recompense pe măsură
FANATIK.RO
Cele 4 zodii pe care soarta le pune la încercare în septembrie 2024. Se anunță zile încărcate pentru ele, dar și recompense pe măsură
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Unica.ro
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Bulgarii au inventat "taxa pe dezinfectare" de la 1 septembrie, prin care vor face milioane de euro de la şoferi
Observatornews.ro
Bulgarii au inventat "taxa pe dezinfectare" de la 1 septembrie, prin care vor face milioane de euro de la şoferi
Horoscop 30 august 2024. Gemenii vor observa chiar de la primele ore ale zilei că au unele îndoieli și temeri legate de resursele financiare
HOROSCOP
Horoscop 30 august 2024. Gemenii vor observa chiar de la primele ore ale zilei că au unele îndoieli și temeri legate de resursele financiare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI